25245
-
#21640 Az adott korulmenyek kozt az elso kep egy feher valami (pl. papirzseBi, kavefilterszuro etc) majd az arrol levett erteket allitod be a tobbinel is. -
Gabo #21639 A fehér egyensúly is egy eszköz a kép hangulatának fokozásához, kifejezéséhez.
A filmek világából nézd meg pl. a CSI sorozatot. A Maimiban játszódó epizódoknál a színek már-már túlszaturáltak, meleg sárgás árnyalatot kap minden. A New Yorkban játszódó részek pedig hideg, kékes árnyalatokat kaptak.
Saját hibámból okulva, ha körülményes megvilágítás mellett kell fotózni, érdemes raw-ba dolgozni. Néhány portrét kellett készítenem a kollégáimról. Kintről, az ablakok felől szórt, kékes árnyalatú fény jött, bent neon világítás és ehhez jött még esetenként némi vakus derítés. Az első hiba az volt, hogy nem csináltam ott helyben egy egyedi wb mérést és beállítást. A második, hogy csak jpg-be mentettem. Utólag nem kevés meló volt a fehéregyensúly beállítása, hogy a bőrtónusok természetesnek hassanak. -
DecenS #21638 és miért lenne az utólagos, ízlésnek-szemnek való beállítás: "csak"?
úgy állítod be, ahogy jónak érzed.
a fotográfia nem gyógyszerészet: nem patikamérleggel kell kimérni a komponenseket.. -
#21637 akkor nem erted a lenyeget ... nem arol van szo mit menyire lehet alitani, arol hogy mi alapjan alitasz valamit? az adot korulmenyhez kell egy referencia, utolag csak szemre csinalhatod meg es az nem ugyan az. -
#21636 rawnál 'nem kell' erre figyelni, mert utólag úgy állítod, ahogy tetszik. -
#21635 igen, azt szoktam neha :) -
#21634 igen de hogy alapitod meg az adot korulmenynel mi volt a jo? szemre nem pontos. -
#21633 fehér papír? olcsó referenciapont :) -
G_ArchAngel #21632 mivel csak RAW-ban fotozom, jo az AWB... -
#21631 feher egyensuly kerdes ... ti hogy szoktatok jol bealitani? utolag nem mindig lehet jol korigalni, meg van hogy a helyszinen sincs megfelelo referencia pont. Ebay -en talaltam valami WB lens cap jo az ilyesmire? -
#21630 Na lol, most látom. Sry. -
#21629 epp alattad linkelték :P -
#21628 Dúvvva -
G_ArchAngel #21627 TED - James Nachtwey
Ha Nachtwey elobb szuletik mint Capa, akkor most James lenne Robert peldakepe, nem forditva.
Elkepeszto ennek az embernek a munkassaga... -
G_ArchAngel #21626 Olympus E-1, vagy nem... -
#21625 Sosem értettem, hogy tudnak egy embert több helyen is lyukas RUHÁBA csomagolni hermetikusan, ráadásul a minusz kétszázvalahány fokot sem gond -
#21624 melyik az a fenykepezogep ami kering az urben? Ha jol tudom van valami legenda errol, hogy valamelyik asztromata "elejtett" egyet odakint es most az a vilagegyetemben jarja a keringettet! -
#21623 Laza meló. -
#21622 szenzortisztito? lcd kijelző? :) -
#21621 eleg gyenge... majd ha megoldja, hogy HD Videot is vegyen fel... na az lesz valami! -
#21620 -
#21619 Nekem nem jön be ez a kép :S Mirror? -
#21618 Vagy kurvajó teleobit újított. -
#21617 szerintem nem ő csinálta :) -
#21616 milyen obival csinaltad? -
#21615 A rutin, az évek, meg az őstehetség. :D -
#21614 Csípőből nézed az összes postod számát vagymi? :D -
#21613 Aztakurva, milyen frankó torony épül ott a jobb szélén :) -
#21612 Jaja, nekik is hazudtak. :D
Ráadásul GIGATÜKÖRTEKK. -
#21611 A The Sun is irt rola -
#21610 Inkább az MTI-nek élénk a fantáziája. :-| -
G_ArchAngel #21609 -
#21608 ezek az angolok mindent elhagynak? Egyébként vicces mennyi személyes adatot hoznak visznek laptopokon, le se kodolják őket vajon? ... -
#21607 tényleg ennyire amatőrök? -
#21606 "Mika Hannukahnin?" :D -
#21605 Pedig teljesen jogos a kérdés! Téged is zavart, pedig nem is vagy pilóta. -
#21604 Alonso a biciklin a bostonos galériában... na az viccesebb. ^^ -
G_ArchAngel #21603 F1 Singapore - Boston Big Picture -
#21602 Amikor kezdődött a futam lehetett látni ahogy a tribünökről villognak a vakuk ezerrel. Azon már fel sem idegesítem magam hogy az ott fotózók nincsenek tisztában azzal a ténnyel hogy a koNpaktal amivel vakuznak, max 3-4m-re lő el, mert ez szokásos jelenség bármilyen sporteseményen. Viszont amikor megkérdezte az egyik magyar szagkommentátor, hogy ez nem fogja -e zavarni a pilótákat az vicces volt :D -
#21601 Sok okos nyilatkozta futam előtt, hogy erősebben lesz megvilágítva mintha nappal lenne. Nyilván szupererős ND szűrőt használtak a bemozdított képekhez -.-
Kedvenc riporteri kérdésem rádióban:
"Nem fog gondot okozni a pilóták térérzékelésében az hogy nem egy pontból jön a fény és emiatt nem lesznek árnyékok?"