291
Vélemények, tapasztalatok
  • Lord AnonymouS
    Sziasztok!
    Van egy problémám: van egy Audigy 2 Platinumom (az amelyiknek belülre szeretlhető konzola van, ha láma vagyok akkor sorry :-D) és most vettem egy Logitech Z-5500-s istenkirály 5.1-es hangfalszettet, aminek van 3-as analóg, optikai és koaxiális bemenete. Eddig egy 6.1es Creative hangfalszettem volt, de az elég keményen tönkrement (szentségeltem eleget, de ez egy másik téma). A probléma az az, hogy nem akarja felismerni a hangkártya 5.1esnek, vagyis be tudom állítani, hogy úgy kezelje, de nem különbözteti meg a hangfalakat külön, tehát csak stereoban megy. Kipróbáltam mindegyik bemenetet, főleg az optikaival próbálkoztam. A hangfalon minden beállítást végigzongoráztam, ugyanígy az audio consoleban, illetve a speaker settingsben, semmi változás, ha rányomok a hangfalak azonosítására, akkor csak az első bal és jobb szól. Letöltöttem a legújabb drivereket a hivatalos Creative oldalról, persze mindegyiknél kifagyott a gépem, nem akart alindulni fél óráig a Windows, mert mindig lefagyott (!!!) és utána, hogy meggyógyult (lol) nem volt semmi változás. Az utolsó web update, amit felraktam, kinyírta a kezelőszerveket, tehát most van hang, de ha bele akarok menni pl a volume controlba, akkor kiírja, hogy rakjam újra és csá. Az lesz a következő lépés, de nem fűzök hozzá sok reményt...

Mit tegyek, pls help!
  • vjanika
    Azért nem válaszolt senki, mert azt gondolták (szerintem) hogy már eldöntötted, amikor azt írtad, "juuuj tokmindegy.. SB x-fi-t fogok venni.. az a legujjabb es legzsirabb es nem is dragabb sokkal" :-)
    De ha mégsem, akkor Audigy 2 és 4 közötti külömbséget már leírtam (2-vel lejjebb) Az Audigy 4 és az X-fi között még annyi van, hogy az X-fi Az EAX 5.0 is támogat, itt már csak a felsőbb kategóriában jobb a hangminőség (mint pl. X-fi Elite Pro) valamint az X-fi procija már szinte minden, a hangokra vonatkozó számítást elvégez, így még több "szabadidőt" enged a CPU-nak, tehát még gyorsabban, jobban futhatnak a játékok. Továbbá még egy külömbség: Ez kb kétszer drágább mint az Audigy 2 ZS. Tehát ha ez neked a "nem is drágább sokkal" kategóriába tartozik, az már sokat elárúl az anyagi helyzetedről
  • vjanika
    Hát kövezzenek meg, de szerintem azoknak a játékoknak, amelyek valóban támogatják az 5.1-et azoknak szólniuk is kellene. Az, hogy a jelet a kártya hogyan továbbítja a hangfal felé, az már nem a játék gondja. De a csak EAX-ot támogató játékok szerintem nem jelentik azt, hogy 5.1-esek is. Az EAX (lehet, hogy rosszul tudom, tehát javítsanak a nagyok) csak a környezeti effektekért felel mint pl. visszhang, a környezet akuszikája. Aztán, hogy ezt hány csatornán teszi, az már megint más dolog. Vannak olyan játékok, ahol az Audio beállításoknál külön be lehet állítani, hogy stereo, surround, 5.1 vagy 7.1 és ezen kívűl külön be lehet kapcsolni az EAX-ot. Ahol nincs ilyen lehetőség, csak EAX, az egész egyszerűen nem támogat stereo-nál többet.
  • vjanika
    Hol láttál Audigy 4-et? Én kerestem mit vadállat, de sehol nem találtam. Csak 4 Pro-t, de az kicsit drága :-)
    A külömbség pedig (ha jól tudom) annyi, hogy támogatja z EAX 4.0-át is (Audigy 2ZS EAX 3.0 csak), továbbá a hangok egy részét a hangkártya procija számolja, tehermentesítve ezzel a CPU-t, gyorsítva ezzel a játékot. Valamint a minősége is jobb egy icipicit, a műszerek talán mérik :-)
  • CSOCSO
    mar en is gondolkoztam ezen.. nekem se valaszolt senki.. fogalmam sincs melyik lenne a jobb.. talan az uj X fi?:D vagy micsoda
  • Afe
    vki v. bárki?
  • Afe
    haliho!
    Audigy2 Value OEM hangkártyám van, de sajna az erölködőmön csak digital coax bemenet van. a DD5.1-es filmek már szolnak rendesen, ha bekapcsolom a Creative Audio Console-ban az SPDIF passthrough-ot.A kérdésem az lenne, hogy van rá vmi esély, hogy a játékok (pl:CallofDuty2 amiben van EAX1-2-3 is) 5.1-ben szólnak, vagy digital out-on keresztül ez nem fog össze jönni?
  • Evil
    Audigy 2 zs es Audigy 4 kozott mi a kulonbseg?Arban egy kategoria, szal melyiket vegyem.
  • vjanika
    Esetleg ma? kb 9 felé otthon leszek, de addig írd meg a kártya pontos típusát, mert SB0204, ez a Creative-nál nem létezik a nyilvántartásban. Nem SB0240?
  • agyhalál
    Engem is érdekelne driver CD. Miután megvettem a kártyát, (kb. 2 éve) 1 évig semmi gond nem volt vele, majd egy win reinstall alkalmával nem tudtam feltelepíteni a karcmentes CD-ről. Azóta úgy installáltam fel, hogy előbb feltettem az eredeti lemezről a control centert, majd a közben kiadott drivereket. Egyedül így sikerült. De most már ez a módszer se jön be. Kiírja, hogy nincs Audigy2 a gépemben.
  • Kaszi46
    hali, megdumálhatnánk egy időpontot a drivergondom megoldására. Köszi hogy felajánlottad a további segítségedet is
  • Lord Myn
    Nehogy lecseréld! Az új Live 24Bit, hiába tud 24Bitet meg 7.1-et, ha nincs rajta rendes DSP, azaz az EAX-ot csak szoftveresen tudja, szóval ha bekapcsolod a játékok alatt, akkor 25-30%-ot is elvesz a CPU-tól... (valszeg ezért is feleakkora)
  • vjanika
    Elviekben nem fogsz "érezni" semmi külömbséget. A méret beli különbség pedig a gyártástechnológiai fejlődés miatt van. Ma már kisebb méretben tudják előálítani azt, amit két éve. Illetve még annyi, hogy a Live 24 bit már 7.1 :-)
  • Scrat
    Hi

Kérdésem lenne: mennyire és miben lehetne észrevenni a különbséget ha lecserélném a SB Live 5.1 Digital hangkártyámat, egy újabb SB Live 24 bit-re?

Nekem kicsit furcsa hogy a régebbi kártya majd 2x akkora mint az új, tele kondikkal meg minden kütyüvel... az újabb 24bites meg nekem olyan soványnak tűnik.
    HELP ME PLZ!

Thx.
  • Shep
    Hát mint kiderült, rossz driver CD-t kaptam a kártya mellé, tud vki olyan oldalt ahonnan audigy2 value dirver CD-t lehet letölteni?
  • Shep
    Hát beszarok, most hoztam haza egy audigy2-est de a tetü driver nem megy fel azt írja, hogy installáljam rendesen a kártyá, anyád, benne van a gépben mit csináljak még vele? Ezt hogy utálom, hogy nem bírják megcsinálni rendesen ezt a driver telepitpősdit, hát rohadjanak le.
  • vjanika
    Naügye :-D Mondtam én, hogy ott kell lennie valahol.
    Amúgy ha gondolod, futhatunk még egy kört a driverfrissítéssel is. De akkor előbb mond meg, hogy pontosan milyen kártyád is van, mert ezt az SB0204, ez a Creative-nál nem létezik :-) Nem SB0240?
  • Kaszi46
    áááááááááááááá na ekkora lámaságot még nem nagyon követtem el:DDDD szal megtaláltam a kis hamist:DD fantasztikus nem?:D megmondom őszintén én csak az oldalán ekrestem, eszembe se jutott hogy a "hasán" is van csatlakozó.

lényeg a lényeg köszi a helpet!!

remélem a driverfissítési gondomnál is vmi hasonlóan bagatel dolog lesz a bibi:)
  • vjanika
    Nekem is van ilyen 6/4-es csatlakozo (Ez egyébként mire is jó?) plussz egy bazihosszú (talán14/14-es) csatlakozó is. Felizgatott a dolog és megnéztem mi lehet az. Valami Audio Extension Connector :-) Midíg is tudtam, hogy vannak olyan dolgok ebben a kártyában, amit valószínűleg sohasem fogok használni. Azonban az SB oldalán talált doksi szerint (pontosabban nem találat :-), mert nem volt külön Audigy 2ZS-hez) a te kártyádon is ott kellene lenni a Joystick csatlakozónak...
    http://files.europe.creative.com/manualdn/Manuals/TSD/797/English.pdf
  • Kaszi46
    ez érdekes, nekem az oldalán van egy két soros csatlakozó, de ott 6\4 a tüskék száma. a gameport vezetéke viszont valóban 8\7es szóval nemértem
  • vjanika
    Nekem a kártyán lévő nagy SoundBlaster AUDIGY 2 felirat alatt (ami a kártya sarkán van) van egy csatlakozo. A lapra apró betűkkel rá is írták: Joystick
    Szerintem a tiéden is errefelé kell keresni :-) (Két sorban 8 és 7 láb egymás mellett.)
  • Kaszi46
    nah asszem én feladom a driver frissítést nem megy:((

még 1 kérdés a kártyához kapott gameportot hova kell csatlakoztani?? se a hangkarin se az alaplapon(msi865pi) nem találok megfelelő aljzatot
  • vjanika
    Stereo Surround, és nem elég csak ezt bekapcsolni!
    Ez is kell:
    " Ha bekapcsoltátok a CMSS3D-t akkor a Creative Speaker Settings ben (Surround Mixer alatt) Bass Management fül és ott a Subwofer Volume-t Teljesen High-re feltolni, majd alatta a Bass Redirectiont bekapcsolni és a csúszkával 100Hz-re állítani, vagy ízlés szerint máshova. Nekem 100Hz bejött :-)"
    Ez ugyanis alapértelemben teljesen le van húzva és ezzel állítod a mélyhangot.

És ne felejtsd el a hangfalon is felcsavarni a bass-t :-)
  • l-toro
    szia! kossz a tippet a hozzaertest! bar megneztem alapbol be van kapcsolva a cmss megis kopogas az egesz, basszus elment nyaralni. a cmss3d nel melyiket kapcsoljam be a 3 kozul? aza durva hogy creative 5.1 es hangszorom van es meg azzal is ez van. azt meg elfogadnam olyan lejatszo kell ami tudja az 5.1 et pl zenenel. igy az hogy a winamppal nem volt jo a zene ok, de a doom 3 is siralmasan szolt.
  • ShaiHulud
    :) epp ezert irtam hogy ha alapbol 5.1 es hangu valamit hallgatsz es bevan kapcsolca hozza a cmss akkor azt "eltorzitja" es ezert kell azoknal kikapcsolni. nem csak fejhallgaton hallatszik ez de ott a legszembetunobb mivel az csak stereo:) 5.1 es hangfalakon is hallani hogy pl 5.1 es jateknal maskepp szol cmss-sel es anelkul.
  • vjanika
    Akkor már értem :-) Én nem szoktam fülest használni, de most már csakazért is megnézem :-) De a cmss3d-t nem azért csinálták, hogy 5.1-et kikeverjen szereóra, vagy sztereót sztereóra, hanem, hogy szereót 5.1-re :-) Így nem várható el tőle, hogy visszafelé is működjön. :-)
  • Kaszi46
    sajna ugy sem jó:(
  • ShaiHulud
    es igazabol az sem visszhang, hanem ugye az "emulalt" terhatas miatti szarsag:)
  • RelakSfromhome
    Nekem egy esetben figyel be a visszhang: ha megy a tunerkártyám, és elindítom pl az unrealed3.0-t, akkor a tvből jövő hang visszhangzik :)
  • ShaiHulud
    powerdvd hez nem kell, de pl 5.1 es ac3 audios xvid hez kell. ugye codecpackekben benne van az ac3filter de van amikor hiaba rakja az ember 5.1 re abban akkro sem hasznalja igazabol az 5.1 et 5.1 es audiosavosnal:) pasz mitol fugg. en most k-lite ot hasnzalok annal megy jol az 5.1. viszhang minden "modern" gameban van ha bekapcsolva hagyod az cmss 2.0 at pl hl2,wow,stb..baar igazabol ez csak akkor jon ki ha fejhallgaton hallgatod mikozben megy a cmss2.0 :) szal a lenyeg ha fejhallgaton hallgatod akkor kell kikapcsolni a cmss-t :)
  • vjanika
    ???
    Érdekes én nem vettem észre a viszhangot... Te melyik játéknál tapasztaltad?

PowerDVD-hez is kell codec? Mert én úgy tudtam idáig, hogy az sajátot használ.
  • ShaiHulud
    viszont az 5.1 et alapbol tamogato cuccoknal(gamek) kapcsoljatok ki mert viszhangos lesz. ha 5.1 es film nem szol 5.1 ben akkor a codecetek szar.
  • vjanika
    Ja a legfontosabbat elfelejtettem:

Ha bekapcsoltátok a CMSS3D-t akkor a Creative Speaker Settings ben (Surround Mixer alatt) Bass Management fül és ott a Subwofer Volume-t Teljesen High-re feltolni, majd alatta a Bass Redirectiont bekapcsolni és a csúszkával 100Hz-re állítani, vagy ízlés szerint máshova. Nekem 100Hz bejött :-)
  • vjanika
    Próbáld meg, hogy leszedsz minden Audigy drivert, felteszed azt, amit cd-n kaptál a kártyához, majd erre próbáld meg a bétát. Így megy?

Amikor nemrég újraraktam a gépet, akkor én a netről letöltött drivert akartam felrakni egyből és nekem akkor dobott ilyen hibákat, mint neked az 1.
    Aztán jött a fent említett megoldás és így nekem működött.
  • vjanika
    Ha olyan játékkal játszotok, mely nem támogat semmilyen 3D hangzást, vagy olyan lejátszót használtok filmnézésre, zenehallgatásra, amely szintén nem rendelkezik 3D támogatással, akkor ne is várjátok el, hogy szóljon a mélynyomó, mert szerencsétlen progi az alap sztereó kimenetre nyom ki mindent. Erre találták ki nem csak a creative-nál a CMSS 3D-t a szereó hangot kikeveri 4,5,6,7.1-re méghozzá nagyon kellemesen :-D
    Ha előcsaljátok a creative mixert és ott alul az EA console-ra kattintotok, akkor bejön az EAX console. Ott a felsö sorban megtaláljátok a CMSS3D fület.
    Itt Enable CMSS3D-t kipipálni
    Alább pedig, ha van Stereo Surround akkor azt kiválasztani, ha csak a másik kettő, akkor azok közül tessék választani.
    Majd jobb oldalon a hangfalaknál a Stereo focus-t 0%-ra, (középre) állítani és késsz.
  • vjanika
    És te, beállítottad a CMSS 3D-t?
    Nálam itthon olyan basszus van, hogy rezeg az ablaküveg :-)

• vjanika
    Mit használsz film lejátszáshoz?
    Hangkártyán bekapcsoltad a CMSS 3D?
  • Kaszi46
    ugyanaz a drivere ha jol látom, azert leszedetm mgint megproszáltam de felső hibaüzit kapom megintcsak:((
    Creative Sound Blaster Audigy unified series Beta driver with OpenAL support 2.08.0002 (24.99 MB)--SBA2_PCDrvBeta_LB_2_08_0002 ez az a file.
  • ShaiHulud
    probald az audigy2 value drivert felrakni.
  • Kaszi46
    a felső üzit a az új beta driver telepítésekor kapom, az alsót pedig a legújabb update telepítésekor. pontosabban mielőtt megkezdődne a telepítés:)