2520
Fenti ket lap a tema
  • DanyyX
    Valoszinü hogy azert ír Q-t az ő helyett, mert át kellene állítani a kódolást. [Nézet/Kódolás]
    Tedd pl. közép-európai(DOS) -ra.
  • Kockásfülűnyúl
    ok, nem is volt a közelében meg fülessel használtam
  • Tufa16
    esetleg vedd el a hangszorótol a mikrofont...
  • tomo
    ha esetleg valaki tud olyan bios rol , aminek segitsegevel usb drive-rol is lehetne abit nf7-s v2.0 alaplappal bootolni. legyszi ossza meg tudasat.
  • Kockásfülűnyúl
    Sziasztok
    Az 5.10-es drivernél hogy tudom bekapcsolni hogy amikor mikrofonba beszélek akkor ne legyen háttérzúgás??
    ElQre is kösz
    Ja és az explorer miért ír Q-t a hosszú ö helyett?
  • mesor
    THX!!!!
    Leköteleztél
  • [NST]Cifu
    Vezérlőpult -> Rendszer -> Hardver -> Eszközkezelő -> Hang-, video- és játékvezérlők.
    Itt kiválasztod a hangkártyát, jobb gomb rajta, tulajdonságok, a feljövő ablakban Illesztőprogram fül, és itt a frissités gomb. A célnak meg megadod azt a könyvtárat, ahova kitömörítetted a drivert.

Voilá...
  • Lacika 79
    Hm. Nem az Nforce driverben van benn véletlenül az audio cucc?
  • mesor
    Hy!
    NF-7 v2.0-nál hogyan lehet újabb audio drivert felrakni?
    Nvidia oldaláról töltöttem le de azt nem installálja mert nincs semmilyen setup fájl! ( gondolom, de lehet hogy hülyeséget mondok valahová be kell másolni de ha így van akkor hová?)
    Válaszotokat előre is köszönöm!
  • DanyyX
    Nekem két 120 gigás Seagate-em van. Raiddel nem nagyon foglalkoztam , meg nem is nagyon akarok, két vinyóval. Majd ha lessz sok winyóm és az adatbiztonság is olyan fontos lesz akkor Raid5 az amit már érdemes használni, de az minimum 4 vinyó, addig meg maradok annál a módszernél, hogy ami fontos azt dvd-re mentem.
    Az hogy mennyi az esélye annak, hogy egy vinyó meghal, arra csak annyit tudok mondani, hogy WesternDigitalról és IBM-ről nem sok jót hallottam.
  • shaky
    Ments cd/dvd-re és az adatvesztésed minimálisra esik.
    Akkoris ha 1, akkoris ha 2-3-101 vinyód van! És nem lesznek álmatlan éjszakáid!

A 2Gb rammal az a gondom, hogy csak 3db slot van a sima NF7-en ezért 2db 512-es van betéve, lecserélni 1Gb-osra szerintem nagy bukta lenne, és az NF7-S2G is csak 3slot-os lessz. Sajnos!
  • [NST]Cifu
    Amit a másik vinyón tárolsz az valszeg nem ugyanaz az adat lessz mint a bekrepált vinyón voltak, így adatvisszanyerésről ebben az esetben sem beszélhetünk.

Való igaz. Csak éppen 100%-os adatvesztés helyett csak 50%-os adatvesztés lesz, ami szerintem még mindig respektálandó...
  • [NST]Cifu
    Én már nem egy játéknál tapasztaltam előnyét (FS2004, Lock-On, Doom3, Half-Life 2, Vampire: Bloodlines, ezek egyike-másik pedig nem éppen a 'friss' kategória), sőt, arra is van példa, hogy az 1Gbyte már kevés, a Star Wars: Galaxies-nél a frekventáltabb városokban (pl. Corélia, Coronett starport elött) szinte folyamatosan tekeri a vinyót 1 Giga ram mellett. Állítólag 2 Giga esetén már folyamatos a mozgás ott is. :)

Az újra betöltésnél gondolj a pályák közötti váltásra, például Doom3, Bloodlines vagy HL2 esetén arra, hogy már egy-egy pályarész textúraigénye is elérheti az 5-600MB-ot, ezért menet közben is a vinyóhoz nyúl néha. Arról nem is beszélve, amikor egy-egy küldetés között kilép a menübe (pl. Lock-On) ami szintén szépen lefogja a memória egy szép nagy részét.
  • shaky
    Szerintem ma a játékok többségének már az 1Gb-is elegendő.
    Legalábbis kipróbáltam 1,5Gb memóval a gépemet, de nem tapasztaltam annó semmilyen sebességnövekedést sem.
    Ha pedig esetleg nem ugyanazt a játékot akarod elíndítani mint amiből előzőleg kiléptél, hanem egy másik játékot indítasz el, aminek indításához be kell pakolnod a memóba 5-600Mb-ot akkor szerintem a vinyó sebessége fogja befolyásolni a betöltés sebességét.
    Nem? :)
  • shaky
    Nos a valószínüséget ugye itt nem érdemes számolni, mert mint mondtam már, te nem tudhatod melyik vinyó fog elöbb bekrepálni 2-3 vinyó közül, így ugyanakkora a valószínüsége, hogy adatvesztéssel meghal az eggyik vinyód és ugrik minden rajta tárolt adatod, mintha 1db vinyón tárolod ugyanazt az adatot.
    Ha van 2db vinyód és nem teszed raid-be akkor valszeg nem fogod kézzel tükrözni az egyik vinyódat a másikra, tehát ha a 2-ből az egyiked meghal a rajta tárolt információd ugyanúgy elveszik.
    Amit a másik vinyón tárolsz az valszeg nem ugyanaz az adat lessz mint a bekrepált vinyón voltak, így adatvisszanyerésről ebben az esetben sem beszélhetünk.
    Ha pedig adatbiztonságról akarsz beszélni, akkor 2-lehetőséged van érre:
    1.beteszed a 2db vinyódat raid 1-be és parázól tovább, hogy talán mindened megmarad akármi is történik,
    2.és én inkább ezt ajánlom: Mindent ments cd/dvd-re így amíg a lemezeket nem gyakod szarrá minden adatod biztonságban megússza, akkor is ha a villám belecsap a gépedbe.

Na most a raid 0-ban az írási és olvasási sebesség egyformán duplázódik megközelítőleg. A márkák közötti írási-olvasási sebesség pedig eltérő a fordulatszámuk és pufferkapacításuk megeggyezése esetén is. Az IBM vinyóm volt eddig a leggyorsabb vinyóm, de sajnos nem volt megbízható, ezért is vettem ki és adtam el őket.
    Egyébként 4db-ot vettem annó, belőlük 2db már megált.
    Az első 1év és2hónapot ment a másik majdnem 2-évig ment.
    Van még 2db ami műkszik az egyik a haveromnál van, a másik idegen kézbe került. Ha gondolod jövöhéten lemérem a sebességét és összehasonlíthatod a sajátodnak a sebességével. Szerintem odaveri akármilyen vinyód van. Én jelenleg egy Samsung 80Gb 7200/8mb vinyót használok ennek a sebessége észrevehetően kissebb az IBM-hez képest, de viszont megbízhatóbb állítólag. Ennek a vinyómnak még le sem métem a sebességét, de ma megteszem.
  • [NST]Cifu
    1.: Tévedés. RAID 0 esetén a párhuzamos írás esetén az egyik vinyó hibája esetén visszanyerhetettlenül elvesznek az adatok. [tapasztalat]
    Ezért nem látom értelmét a RAID 0-nak. Ha van két vinyóm simán, és az egyik elromlik, akkor a másikon lévő adatok megmaradnak.
    2.: Azt írtam, hogy játék közben nem lesz töltögetésed, de ha sok memóriád van (1+ Gigád), akkor egy újrabetöltés esetén ugye nagyságrendel gyorsabban megy minden (mivel még a memóriában van az adat).
  • nemcsakfeel
    1*: de ha van két vinyód. mindkettőnek ugyan akkor az esélye hogy meghibásodjon. ha raid 0 ban, használod, azaz egyik vinyó sem használható a másik nélkül, akkor a meghibásodás valószínűsége duplája az adott rendszerre nézve, mintha külön lenne a két vinyód. Vagy ajánlanék neked valószínűség számítás könyvet :)

2*: elhiszem hogy a sebesség jóval nagyobb lesz, duplázódik, hisz ezért találták ki, csak ezt a hihetetlenül nagy írási sebességet nem értem. Csak pár éve foglalkoztam ezzel, azóta lehetett kisebb fejlődés..
  • shaky
    "jó, de két vinyómeghibásodásának nagyobb az esélye mint 1 nek.."
    miért? Amikor megveszel egy vinyót a boltban honna tudod melyik fogja tovább bírni, amit megveszel vagy amit ott hagysz a boltba a többi között a tálcán? Attol, hogy raid-ben használod attol nem adsz egyik vinyódnak sem okot a hamarabbi meghibásodásra nem?
    Az pedig természetes jelenség, hogy az egyik hamarabb meghal mint a másik. Valamelyiknek el kell kezdeni...

"az olvasási sebesség engem nagyon nem érdekel, írásra meg elég furcsának találom 40 megát.. na mind1"
    Engem viszont csak az olvasási sebesség érdekel, bár Raid-ben tudtommal nem csak az olvasási sebesség nő, hanem az írási is!
  • nemcsakfeel
    jó, de két vinyómeghibásodásának nagyobb az esélye mint 1 nek..
    az olvasási sebesség engem nagyon nem érdekel, írásra meg elég furcsának találom 40 megát.. na mind1
  • shaky
    A 80gb 7200rpm IBM vinyómból még megvan az egyik a másikat már eladtam, ez egyedül 38-40Mb/s Írási-olvasási sebességet nyomat,
    és raid-ben 100%-ban duplázott, annó mikor megvettem őket több mint 100 tesztet megcsináltunk a haverokkal.

Azonban erre rosszul emlékeztem, így itt az igazság:
    A RAID 0 alkalmazza az egyes lemezegységek sávokra bontását, viszont semmilyen plusz redundanciát nem visz a rendszerbe, így nem biztosít hibatűrést, azaz egyetlen meghajtó meghibásodása az egész rendszer hibáját okozza. Mind az írási, mind az olvasási műveletek párhuzamosítva történnek. A módszer az összes RAID eljárás közül a legjobb teljesítményt nyújtja, ugyanis a többi módszernél a redundancia kezelése (mint majd látni fogjuk) lassítja a rendszert. A tárkihasználás a redundancia hiánya miatt szintén hatékony.

Ettöl függetlenül sem lessz nagyobb az esélyed a meghibásodásra.
    Ha a vinyód beszarik akkor teljessen mindegy egyedül vagy raidben volt e használva. Mindenképp tönkrement akkor már!
  • nemcsakfeel
    mert csak mintha sokkal kisebb értékekre emlékeznék, raid nélkül... egy nagyságrendet nem javíthat..
  • shaky
    Válasz:
    1.:Szállt már el vinyóm! Azóta mindent lementek cd-re vagy dvd-re méretétől függően. Mégegyszer nem adok bizalmat semelyik gyártónak sem.Ezért is nem félek a raid-től. Persze azért az itt meg kell említeni, hogy raid-0-nál ha az egyik vinyó elszáll a másik vinyón ott van az adatok fele sértetlenűl, az elszállt vinyó segítsége nélkül is sok adat visszanyerhető, mégha a teljes állomány nem is.
    Így ez a formátum még mindig jobb, mintha csak 1 vinyód van és az száll el. Vagy nem?
    2.: Jelenleg 1Gb DDR400@412Mhz a memóm dualban, amit akárhogy is nézem a jelenlegi 80gb 7200/8mb vinyómmal eltart legalább 8-12másodpercig teletölteni még akkor is ha csak 700Mb-ot kell betölteni. Ugyanez raid-ben alig több mint a fele!
    3.: Szerintem valahol valamit félreolvastál NemCsakFEEl. Így nem jön a várvavárt fehér por!
    Ha bitekre gondoltál akkor a helyes fodítás 624-640megaBIT nem?
    Legalábbis ha jól tudom! """bár a váltásokban mindig gyenge voltam, de számolja ki mindenki magának nem?!?"""
  • [NST]Cifu
    A te dolgod, de én két igencsak erős észérvet tudok felhozni a RAID 0 ellen:

1.: RAID 0 esetén ha az egyik vinyód elszál, vele repül minden adatod, menthetettlenül. Ha nem szált még el vinyód, akkor adj hálát a felsőbb hatalmaknak szerencsés sorsod miatt.
    2.: Többet érsz +1Gbyte rammal, mint akár a leggyorsabb vinyóval. Csak gondolj bele hányszor is gyorsabb a rendszermemória, mint a akár a RAID 0-ba kötött vinyóid? És egyáltalán nem lesz többé problémád a játékok közbeni töltögetéssel.

Az meg (legalábbis engem) annyira nem érdekel, hogy mennyi a 3DMark eredményem. A játék fusson jól, ne a Benchmark!
  • nemcsakfeel
    "78-80Mb/s"
    megaBIT akar ugye lennni??
  • shaky
    Nem, csak sokat másolgatok, és gyakorta nyitok meg nagyobb méretű fájlokat. Ilyenkor a vinyó sebessége lényeges mértékben meggyorsítja a munkát, ezért.
    Bár a vinyó sebessége egyébként is meggyorsítja egy gép sebességét, hiszen nem csak a videókártya meg a proci befolyásolja a sebességet.
    Én nagy külömbséget tapasztaltam az 5400 és a 7200 fordulatos vinyómmal nem csak munka közben, de játék közben is. Sokkal gyorsabbak a töltögetések is, ritkábbak az esetleges akadozások is.
    Úgyhogy gyors vinyót mindenkinek ajánlok!
    És ne higgye el senki, hogy játéknál meg egyéb használatnál nem ér semmit a raid, tapasztalat alapján elmondhatom, már a PIII 550-es INTEL-em a Geforce256/32Mb videókarim idején is jelentősen gyorsított a gépemen RAID 0-ban a 2db 40Gb 5400rpm quantum.
    És ugyanolyan jelentős mértékben növelte a gép teljesítményét a szintén RAID 0-ban 2db 80Gb 7200rpm/2Mb IBM vinyóm amiknek folyamatossan 78-80Mb/s -volt mind az írási mind az olvasási sebessége,és ami ha jól emlékszem több mint 20-25%-al növelte a 3dmarkok pontszámát a "változatlan konfigurációk RAID nélküli" használathoz képest is.
    Szerintem jók lesznek ezek is.
  • [NST]Cifu
    Támogatja a RAID 0 és a RAID 1 üzemmódokat. De ilyenkor ne az árlistát nézd, hanem inkább az Abit honlapját, kicsivel megbízhatóbb. :)

Egyébként megkérdezhetem minek neked RAID? Szervert akarsz csinálni, vagy mi a szösz?
  • shaky
    Egyébként az NF7-S2G -is Raid-es? Mert néztem egy árlistát de ott nem írják, hogy az lenne?
  • shaky
    Na most!
    Szóval a vinyó amit már meg is rendeltem magamnak az a Western Digital WD Raptor (WD360GD) 36,7 GB
    10.000 rpm sebesség
    8 MB buffer méret
    Átlagos olvasási sebesség: 5,2 ms
    Átlagos írási sebesség: 5,9 ms
    ESATA interfész
    na ebből lessz 2db betéve.
    Cifu elmondása szerint akkor kapom a legjobb sebességet, ha NF7-S2G alaplapot veszek, ha jól értem a leírtakat.
    Úgyhogy akkor mégsem sima NF7-S -t fogok venni.
    Köszönöm a segítséget mindenkinek!
  • Kockásfülűnyúl
    Az abit honlapon ugyanúgy mcp-nek nevezik ezért gondoltam hogx ugyanaz.
    De már ezt is tudom :-)
    Köszi
  • Loál János #1851
    Úgy van.

[NF-7S2G-JE VAN]
  • [NST]Cifu
    Az NF7-S2 és NF-7S2G deszkáknál már a déli hídban van a SATA vezérlő, tehát a tévhitekkel ellentéteben nem azonos a sima NF7 déli hídjával, viszont az NF7-S2-ben nincs soundstorm, nincs SPDIF kimenet, csak a sima AC'97-es 5.1, "cserébe" van viszont hátul alapból 4db USB kivezetése.
  • DanyyX
    Sztem azért hogy legyen serial ata fölösleges cserélni az alaplapot, elég ha veszel egy SATA-kártyát, berakod PCI-ba oszt megy. NF7-S nél is a PCI sínre csatlakozik a SATA vezérlő, ezért nem gyorsabb egy sima pci-os kártyánál.
    Az lenne az igazi, ha a déli hídba lenne beintegrálva a SATA.
  • shaky
    Egyébként azért érdekelt a dolog, mert nekem sima NF7 van és le kell cserélnem S-es re amiatt a kiba**ott SATA csati miatt.
    Az nincs nekem és az új vinyóm csak SATA-ban lessz.
    De semmi gond maradok a sima S-es változatnál!
    Bár néztem az S2-G változatot ami valóban az S-nek lenne a fejlesztése, de ezekután inkább a biztosra megyek!
  • shaky
    Szóval ez a 2-es kiadás nem továbbfejlesztés, hanem valóban tovább butítás!
    Gondolom mennyien beszopják amikor azthiszik jól választanak, mert az s2 miért ne lenne jobb a sima s-nél....hahahaha nagyyon vicces emberek vannak a világon.
  • Kockásfülűnyúl
    az nf7-s déli hídja mcp-t(turbo) a nf7-s2-é mcp
    vagyis az nf7-s2 ugyanaz mint a sima nf7, meg nincs rajta ieee1394
  • shaky
    Vagy elméletileg kell lenni a hanghoz,vagy az alaplaphoz adnak egy kis vezetékdarabot kb.10cm-es valami jack dugóból és dugaljból áll ki. Na azt kösd be, az megfordítja a mély és közép vezetékezését.
    Az is megoldás szokott lenni!
    De a legjobb a WinXP SP2-t feltelepíteni! Az biztos jó lessz!
  • shaky
    Sima NF7-nél ha az AC97-hez feltelepíted a wdm-et akkor ott van egy beállítás ami megcseréli a mély-közép és a mikrofon csatlakozókat! Először probáld meg azt átállítani, ha AC97-ed van!
    Milyen winfos van fenn? Mert a WinXP SP2 már alapból jól kezeli!
  • TBALINT19
    Hali. Abit nf7-s2 es alaplapom van, és nem akar az öt pont egy szolni. A szélső hangfalak nem szolnak. Meg kicsit mintha torz is lenne. Mitha nem a mélymyomon akarná a mély kiadni. A régi alaplappal jo volt. És jol is dugtam be:)
  • nemcsakfeel
    próbáld ki más mikrofonnal, vagy más csatlakozóval ( nekem ez baj volt :( )
  • gt350
    bevan kapcsolva az erősítés és max hangerőn is alig hallom. ilyenkor mivan?