ABIT NF7-S / ABIT NF7
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Akkoris ha 1, akkoris ha 2-3-101 vinyód van! És nem lesznek álmatlan éjszakáid!<#vigyor3>#vigyor3>
A 2Gb rammal az a gondom, hogy csak 3db slot van a sima NF7-en ezért 2db 512-es van betéve, lecserélni 1Gb-osra szerintem nagy bukta lenne, és az NF7-S2G is csak 3slot-os lessz. Sajnos! <#kuss>#kuss>
Való igaz. Csak éppen 100%-os adatvesztés helyett csak 50%-os adatvesztés lesz, ami szerintem még mindig respektálandó...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Az újra betöltésnél gondolj a pályák közötti váltásra, például Doom3, Bloodlines vagy HL2 esetén arra, hogy már egy-egy pályarész textúraigénye is elérheti az 5-600MB-ot, ezért menet közben is a vinyóhoz nyúl néha. Arról nem is beszélve, amikor egy-egy küldetés között kilép a menübe (pl. Lock-On) ami szintén szépen lefogja a memória egy szép nagy részét.
Legalábbis kipróbáltam 1,5Gb memóval a gépemet, de nem tapasztaltam annó semmilyen sebességnövekedést sem.
Ha pedig esetleg nem ugyanazt a játékot akarod elíndítani mint amibõl elõzõleg kiléptél, hanem egy másik játékot indítasz el, aminek indításához be kell pakolnod a memóba 5-600Mb-ot akkor szerintem a vinyó sebessége fogja befolyásolni a betöltés sebességét.
Nem? 😊
Ha van 2db vinyód és nem teszed raid-be akkor valszeg nem fogod kézzel tükrözni az egyik vinyódat a másikra, tehát ha a 2-bõl az egyiked meghal a rajta tárolt információd ugyanúgy elveszik.
Amit a másik vinyón tárolsz az valszeg nem ugyanaz az adat lessz mint a bekrepált vinyón voltak, így adatvisszanyerésrõl ebben az esetben sem beszélhetünk.
Ha pedig adatbiztonságról akarsz beszélni, akkor 2-lehetõséged van érre:
1.beteszed a 2db vinyódat raid 1-be és parázól tovább, hogy talán mindened megmarad akármi is történik,
2.és én inkább ezt ajánlom: Mindent ments cd/dvd-re így amíg a lemezeket nem gyakod szarrá minden adatod biztonságban megússza, akkor is ha a villám belecsap a gépedbe.
Na most a raid 0-ban az írási és olvasási sebesség egyformán duplázódik megközelítõleg. A márkák közötti írási-olvasási sebesség pedig eltérõ a fordulatszámuk és pufferkapacításuk megeggyezése esetén is. Az IBM vinyóm volt eddig a leggyorsabb vinyóm, de sajnos nem volt megbízható, ezért is vettem ki és adtam el õket.
Egyébként 4db-ot vettem annó, belõlük 2db már megált.
Az elsõ 1év és2hónapot ment a másik majdnem 2-évig ment.
Van még 2db ami mûkszik az egyik a haveromnál van, a másik idegen kézbe került. Ha gondolod jövöhéten lemérem a sebességét és összehasonlíthatod a sajátodnak a sebességével. Szerintem odaveri akármilyen vinyód van. Én jelenleg egy Samsung 80Gb 7200/8mb vinyót használok ennek a sebessége észrevehetõen kissebb az IBM-hez képest, de viszont megbízhatóbb állítólag. Ennek a vinyómnak még le sem métem a sebességét, de ma megteszem.
Ezért nem látom értelmét a RAID 0-nak. Ha van két vinyóm simán, és az egyik elromlik, akkor a másikon lévõ adatok megmaradnak.
2.: Azt írtam, hogy játék közben nem lesz töltögetésed, de ha sok memóriád van (1+ Gigád), akkor egy újrabetöltés esetén ugye nagyságrendel gyorsabban megy minden (mivel még a memóriában van az adat).
2*: elhiszem hogy a sebesség jóval nagyobb lesz, duplázódik, hisz ezért találták ki, csak ezt a hihetetlenül nagy írási sebességet nem értem. Csak pár éve foglalkoztam ezzel, azóta lehetett kisebb fejlõdés..
*hihi ** *
miért? Amikor megveszel egy vinyót a boltban honna tudod melyik fogja tovább bírni, amit megveszel vagy amit ott hagysz a boltba a többi között a tálcán? Attol, hogy raid-ben használod attol nem adsz egyik vinyódnak sem okot a hamarabbi meghibásodásra nem?
Az pedig természetes jelenség, hogy az egyik hamarabb meghal mint a másik. Valamelyiknek el kell kezdeni...<#bee1>#bee1>
"az olvasási sebesség engem nagyon nem érdekel, írásra meg elég furcsának találom 40 megát.. na mind1"
Engem viszont csak az olvasási sebesség érdekel, bár Raid-ben tudtommal nem csak az olvasási sebesség nõ, hanem az írási is!
<#felkialtas>#felkialtas>
az olvasási sebesség engem nagyon nem érdekel, írásra meg elég furcsának találom 40 megát.. na mind1
*hihi ** *
és raid-ben 100%-ban duplázott, annó mikor megvettem õket több mint 100 tesztet megcsináltunk a haverokkal.
Azonban erre rosszul emlékeztem<#falbav>#falbav>, így itt az igazság<#email>#email>:
A RAID 0 alkalmazza az egyes lemezegységek sávokra bontását, viszont semmilyen plusz redundanciát nem visz a rendszerbe, így nem biztosít hibatûrést, azaz egyetlen meghajtó meghibásodása az egész rendszer hibáját okozza. Mind az írási, mind az olvasási mûveletek párhuzamosítva történnek. A módszer az összes RAID eljárás közül a legjobb teljesítményt nyújtja, ugyanis a többi módszernél a redundancia kezelése (mint majd látni fogjuk) lassítja a rendszert. A tárkihasználás a redundancia hiánya miatt szintén hatékony.
Ettöl függetlenül sem lessz nagyobb az esélyed a meghibásodásra.
Ha a vinyód beszarik akkor teljessen mindegy egyedül vagy raidben volt e használva. Mindenképp tönkrement akkor már!<#smile>#smile>
*hihi ** *
1.:Szállt már el vinyóm! Azóta mindent lementek cd-re vagy dvd-re méretétõl függõen. Mégegyszer nem adok bizalmat semelyik gyártónak sem.Ezért is nem félek a raid-tõl. Persze azért az itt meg kell említeni, hogy raid-0-nál ha az egyik vinyó elszáll a másik vinyón ott van az adatok fele sértetlenûl, az elszállt vinyó segítsége nélkül is sok adat visszanyerhetõ, mégha a teljes állomány nem is.
Így ez a formátum még mindig jobb, mintha csak 1 vinyód van és az száll el. Vagy nem?
2.: Jelenleg 1Gb DDR400@412Mhz a memóm dualban, amit akárhogy is nézem a jelenlegi 80gb 7200/8mb vinyómmal eltart legalább 8-12másodpercig teletölteni még akkor is ha csak 700Mb-ot kell betölteni. Ugyanez raid-ben alig több mint a fele!
3.: Szerintem valahol valamit félreolvastál NemCsakFEEl. Így nem jön a várvavárt fehér por! <#mf2>#mf2>
Ha bitekre gondoltál akkor a helyes fodítás 624-640megaBIT nem?
Legalábbis ha jól tudom! """bár a váltásokban mindig gyenge voltam, de számolja ki mindenki magának nem?!?"""
1.: RAID 0 esetén ha az egyik vinyód elszál, vele repül minden adatod, menthetettlenül. Ha nem szált még el vinyód, akkor adj hálát a felsõbb hatalmaknak szerencsés sorsod miatt.
2.: Többet érsz +1Gbyte rammal, mint akár a leggyorsabb vinyóval. Csak gondolj bele hányszor is gyorsabb a rendszermemória, mint a akár a RAID 0-ba kötött vinyóid? És egyáltalán nem lesz többé problémád a játékok közbeni töltögetéssel.
Az meg (legalábbis engem) annyira nem érdekel, hogy mennyi a 3DMark eredményem. A játék fusson jól, ne a Benchmark!
Bár a vinyó sebessége egyébként is meggyorsítja egy gép sebességét, hiszen nem csak a videókártya meg a proci befolyásolja a sebességet.
Én nagy külömbséget tapasztaltam az 5400 és a 7200 fordulatos vinyómmal nem csak munka közben, de játék közben is. Sokkal gyorsabbak a töltögetések is, ritkábbak az esetleges akadozások is.
Úgyhogy gyors vinyót mindenkinek ajánlok!
És ne higgye el senki, hogy játéknál meg egyéb használatnál nem ér semmit a raid, tapasztalat alapján elmondhatom, már a PIII 550-es INTEL-em a Geforce256/32Mb videókarim idején is jelentõsen gyorsított a gépemen RAID 0-ban a 2db 40Gb 5400rpm quantum.
És ugyanolyan jelentõs mértékben növelte a gép teljesítményét a szintén RAID 0-ban 2db 80Gb 7200rpm/2Mb IBM vinyóm amiknek folyamatossan 78-80Mb/s -volt mind az írási mind az olvasási sebessége,és ami ha jól emlékszem több mint 20-25%-al növelte a 3dmarkok pontszámát a "változatlan konfigurációk RAID nélküli" használathoz képest is.
Szerintem jók lesznek ezek is. <#smile>#smile>
Egyébként megkérdezhetem minek neked RAID? Szervert akarsz csinálni, vagy mi a szösz?
Szóval a vinyó amit már meg is rendeltem magamnak az a Western Digital WD Raptor (WD360GD) 36,7 GB
10.000 rpm sebesség
8 MB buffer méret
Átlagos olvasási sebesség: 5,2 ms
Átlagos írási sebesség: 5,9 ms
ESATA interfész
na ebbõl lessz 2db betéve.
Cifu elmondása szerint akkor kapom a legjobb sebességet, ha NF7-S2G alaplapot veszek, ha jól értem a leírtakat.
Úgyhogy akkor mégsem sima NF7-S -t fogok venni.
Köszönöm a segítséget mindenkinek! <#worship>#worship>
De már ezt is tudom :-)
Köszi
Az lenne az igazi, ha a déli hídba lenne beintegrálva a SATA.
\"Pitét evő lányok... nyalom a pitétek.\"
Az nincs nekem és az új vinyóm csak SATA-ban lessz.
De semmi gond maradok a sima S-es változatnál!
Bár néztem az S2-G változatot ami valóban az S-nek lenne a fejlesztése, de ezekután inkább a biztosra megyek!<#mf1>#mf1><#mf1>#mf1>
Gondolom mennyien beszopják amikor azthiszik jól választanak, mert az s2 miért ne lenne jobb a sima s-nél....hahahaha nagyyon vicces emberek vannak a világon.<#violent>#violent>
vagyis az nf7-s2 ugyanaz mint a sima nf7, meg nincs rajta ieee1394
Az is megoldás szokott lenni!
De a legjobb a WinXP SP2-t feltelepíteni! Az biztos jó lessz!<#boxer>#boxer>
Milyen winfos van fenn? Mert a WinXP SP2 már alapból jól kezeli!
<#heureka>#heureka>
Abit NF7-S v2.0| 2800+ Barton| Zalman AlCu hűtő| 2x512MB PC3200| Sapphire 9800SE| Maxtor 40GB|Seagate 160GB| NEC DVD író; Compucase 6920 Silver ház+ 450Wos Sweex táp
De a többi úgy láttam minden rajta van. Bár árlistában a Raid-et nem írják, az abit oldalán viszont ABIT NF7-S2G szintén raid-es.
<#conf>#conf>
Aki másnak vermet ás, ne nézd a fogát!
Mi a külömbség az Abit NF7-S és az NF7-S2-között?
Nézegettem az abit oldalát de nem igazán vágtam le!
köszi!<#beka3>#beka3>
*hihi ** *
tuti müxik a mic mielött jön egy ilyen kérdés.
ha a vonalbemenetbe dugom akkor szaladgál a csík de akkor ugye nagyon halk. mért nem rohangál a csík ill nem emgy a mic. ha odadugom be és hangerõszabályzóba az van kiváasztva a felvételhez és maxon van az ereje?
Abit NF7-S v2.0| 2800+ Barton| Zalman AlCu hűtő| 2x512MB PC3200| Sapphire 9800SE| Maxtor 40GB|Seagate 160GB| NEC DVD író; Compucase 6920 Silver ház+ 450Wos Sweex táp
Ha van jó hûtés akkor 1.9 (valós) voltig is el lehet menni, majd vízzel kitesztelem...<#ravasz1>#ravasz1>
csal a fesszel?? húha. már volt 1.85 ön is 😊 még bírja, bár onnan azért visszavettem..( 2.3 V ig engedi <#eplus2>#eplus2> )állítani. igaz palomino igy alapbol is tobb fesz kell neki, csak lockos ezért elég gány 😞
*hihi ** *
Melyik a jobb alaplap?
ASUS A7N8X vagy Abit NF7?
ASUS A8N-E, AMD Athlon 64 3200+, Gigabyte Nvidia 6600GT, Seagate 200GB Sata, ASUS DRW-1608P2
Ha akarod kicsit húzni akkor az FSB maradhat ennyin, és a szorzóval felenként mehetsz följebb, ha nem bootol/fagy/instabil/prime95 hibázik akkor adhatsz a procinak is egy kis + feszt, 1.8V -ig biztonsággal elmehetsz, ez az NF7-S ben 1.75 körüli valós voltot jelenet, mivel a deszka csal a feszültséggel egy csöppet lefelé.
de most örülök, hogy egyben van. Ma belekerült a gép elejébe egy 12Cms venti is. Az extra halk acélházam úgyzúg mint barom 😉 na jó azért annyira nem. De mé lesz itt ha kerül még 1 a hátuljába =)
visszatérve erre a dologra. én simán felraktam az FSBt 200ra hogy akkor Ramnak is 400on kell zúgnia. Hát nem is indult be a gép utána. Clear CMOS. és végül úgy került 200ra az FSB hogy a szorózóból vissza vettem. Ami eredetileg 12,5X volt visszavettem 10re és így bírja a 200as FSBt.
Errõl mi a vélemény jól cselekedtem? amúgy 2800+ van AlCu Zalman hûtéssel.