Érettségi

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hegi90
srácok ezt hogy oldanátok meg, pl:

|x-2|+3=4

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

HTS s3rg1nh00
zry,azt hittem még a régebbire válaszolsz...
na sok sikert mindenkinek holnapra!

BF2 TOPIC #99999 kétszer is:D

a gyök alatt -4 a valós számok halmazán nem ad megoldást, bár középszinten nincsenek komplex számok
Hegeace
Matekérettségi
ha valaki találkozott ezzel a feladtsorral ne rémüljön meg, vszínû h kamu, mert irreálisan nehéz középszinthez képest, középszinten nincs bizonyítás és a sertésinfulenza elég friss téma ahz h bekerüljön ide 😊

Heló szia remélem hogy vagy

5c0rp330n
nem, neki nincs igaza. te arról beszélsz, hogy negatív számból nem lehet négyzetgyököt vonni, ami a valós számok körében igaz is, és senki nem vitatta. amirõl a vita folyik, hogy egy nemnegatív szám négyzetgyökén csak a pozitív, vagy pedig a pozitív és negatív tagokat is értjük-e. definíció szerint csak a pozitívat értjük.

"Egy nemnegatív valós szám négyzetgyöke az a nemnegatív szám, amelynek a négyzete a."
"Egy nemnegatív valós szám 2k-adik gyöke az a nemnegatív valós szám, amelynek 2k-adik hatványa a."
"Egy valós szám 2k+1-edik gyöke az a valós szám, amelynek a 2k+1-edik hatványa a."
definíció szerint. ezzel kár vitatkozni, így van kitalálva, el kell fogadni.

HTS s3rg1nh00
ez így igaz,de ha egy feladatnál kijön gyök alá mínusz 4 végeredménynek,akkor
a) elbasztál valamit
b) nincs megoldás,mivel a gyök alatt nem lehet negatív szám definíció szerint,ahogy azt már a kolléga is kifejtette
mindkettõtöknek igaza van btw,csak elmentek egymás mellett,mert egy konkrét feladatban meg lehet mondani,melyik a jó válasz,de általánosságban mindkettõ jó.

Guilty01
gyök alatt x az a szám, amivel önmagát megszorozva x-et kapjuk. Magyarul gyök alatt 16 az pluszmínusz 4.
Máshogy: négyzetgyök alatt x-négyzet, az egyenlõ x abszolútértékkel.

You\'ll never walk alone!

5c0rp330n
ezzel nem bizonyítottál be semmit.
ennyi erõvel: tételezzük fel:
2=-2 //emeljük négyzetre mindkét oldalt
4=4
lol?
egyébként ha mint négyzetreemelés inverzeként gondolsz rá, logikus lenne a +/-, pont ezért írtam, hogy DEFINÍCIÓ szerint nemnegatív számot értünk alatta.

TheRock18
jó mi van veletek...ilyen egyszerû dolgokat nem tudnék megoldani 1 év után..rengeteget felejt az ember,ha nem gyakorol...már az angolt is felejtem 😊 :S

BMW Über Alles!

Grove4
xnégyzet=9,akkor jelölöd a gyökvonást oldalt perjellel elválasztva és akkor írod ki,hogy x=+-3

2 szó, mindig és soha.Juventus mindig és más csapat soha. \"Juve, storia di un grande amore... \"

Tételezzük fel:

gyök16 = -4 /emeljük négyzetre mindkét oldalt
16 = 16

Risu Führer
ja meg még mindig el kell érni mindkét részben a 10%-ot minimum függetlenül a másik résztõl?

The Town never be the same...today it looks like Disneyland.

Risu Führer
akkor hol kell kiírni a +- jelet gyökvonás után?

The Town never be the same...today it looks like Disneyland.

passatgt
szintén, most kapartam elõ egy 6 centis törött vonalzót meg egy hegy nélküli körzõt😄

5c0rp330n
"gyök16 = ±4"

nem akarom összedönteni a tudásod, de gyök 16 az definíció szerint +4, és semmi más.

TheRock18
ha felsõoktatási intézményben dolgoznak az IQ-juk csak eléri azt a szintet,hogy tudják,hogy az õ kedvükért írtad naggyal,hogy kitudják olvasni,nem pedig azért,mert nagy 😊

BMW Über Alles!

köszi elõre tudom h felét elfelejtem majd😞

én is ugyanígy írtam...papper a klubban

Grove4
Még annyit szeretnék kérdezni-mert anyám nyaggat,hogy nektek meg jött-e már a visszaigazolás a felsõoktatási jelentkezési lappal kapcsolatban az e-mail címre,mert nekem még nem (nem a hiánypótlásra gondolok),lehet,hogy azért,mert az e-mail címemet a kitöltési útmutatónak megfelelõen csupa nagy betûvel írtam,pl.:[email protected],pedig valójában így nézne ki:[email protected],ez lehet a probléma?

2 szó, mindig és soha.Juventus mindig és más csapat soha. \"Juve, storia di un grande amore... \"

Guilty01
sorry😊

HTS s3rg1nh00
"Vonalzó, körzõ, szögmérõ"
na ilyenjeim az elmúlt 4 évben nem voltak:d

HTS s3rg1nh00
de igaz.

<*> Kikötés > néha hamis gyököket kaphatunk
<*> Ellenõrzés
<*> Szöveges kommentálás, alkalmazott tételek megnevezése
<*> Korrekt ábra
<*> Feladatok részletes levezetése
<*> Feladatok pontos értelmezése
<*> Szöveges válasz, ahol kell
<*> Mértékegységek jelölése
<*> Lehetõleg csak végeredményt kerekíts
<*> Koordináta rendszer helyes felrajzolása (x, y tengelyek, origó jelölése)
<*> Alkalmazott képletek felírása (pl.: T=ab)
<*> Négyzetgyökös egyenleteknél pl: gyök16 = ±4
<*> Használjátok a függvénytáblázatot, akkor is, ha biztosak vagytok
<*> Számológépes számolásnál ügyeljetek a mûveletek sorrendjére
<*> Trigonometrikus egyenleteknél a periódus felírása
<*> Összeg, különbség négyzeténél a 2ab-t ne hagyjátok ki
<*> Szöveges indoklás

Vonalzó, körzõ, szögmérõ, számológép, függvénytáblázat.
Sok sikert!

Grove4
Visszatérve az irodalomérettségire,án a Jókai környezethez azt írtam,hogy az elsõ a klub,a második a szabadságharc,az elfogadható?A Jókai személyhez,pedig jót:tarokkozó(elõször azt írtam,hogy traktorozó😄)bácsi,a másik meg nyalka ifjú.

*már tárgytalan,mert továbbolvastam a megoldást,és jó!

viszont a 7-pontos feladatnál én másokat írtam némelyik helyre,de szerintem az én megoldásaim is jók!

ez csúnya volt...

Guilty01
A magyart meg az alany és az állítmány egyeztetése miatt...

Sokan a matekot szimplán a szövegértés miatt cseszi el. Szerintem...

És ez ott hol van? mert nem találom...

A válaszokat PDF viewerrel tudod megnézni (pl. Foxit Reader, Acrobat reader). A tesztsorhoz pedig Microsoft Word kell, ha a kiterjesztést nézem.
Jobban járnál, ha letöltenéd az ooktatási minisztérium weboldaláról.
19:05 gregtom6: üdv
19:05 gregtom6: http://ematek.extra.hu/erettsegi/erettsegi.html
19:05 gregtom6: a 2005-ösöket miért nem engedi betölteni rendesen?
19:05 gregtom6: azt írja, h a grafikus szûrõ nem tudja átalakítani
19:06 gregtom6: mit csináljak vele,h betudja?
19:06 gregtom6: h az ábrákat is lássam?

ja és a két dolog nem zárja ki egymást hogy elejét vegyem a vitáknak:vannak jófej reálosok,reálos bölcsészek és bölcs reálosok stb.

én birom a bölcsészeket mert rohadt sok jófej van köztük.az igazi reálosokat meg tisztelem mert van agyuk.ennyi

Volt itt egy csírájában elfojtott reál-humán vita, hozzászólnék;
Kár hogy ma csak a humán - reál ellentétben lehet látni a dolgokat, és kár hogy valakit vagy "haszontalan bölcsész", vagy "száraz reál" illetünk, de valamelyikkel mindenképp (mert ma ugye szakmát tanulni nem menõ, mindenki megy fõsulira meg egyetemre, hamarosan a mekis kiszolgálók névtábláján a nevük elõtt "dr." lesz). Nem annak kellene természetesnek lennie, hogy egy ÉRTELMISÉGINEK (mert még mindig ennek nevezzük diplomásainkat..) a vers ugyanúgy ne szavak halmaza legyen, mint ahogy egy egyenlet nem a számok halmaza?

Nem igazán hiszek a "tehetség" fogalmában, olyan szinten, hogy valaki tehetséges nyelvben, de matematikában nem, van érzéke a fizikához, de nem tud fogalmazást írni. Amivel születünk, az szerintem egy képesség arra, hogy átlássuk a dolgok rendszerét, melyik dolog hogyan mihez kapcsolódik. Ez az, ami jobban megy valakinek, rosszabbul másoknak. Innentõl kezdve saját érdeklõdésünkön és szorgalmunkon múlik hogy miben mélyedünk el inkább.

\"Gőzben, vízben, még 500 méteres tengermélységben is kifogástalanul működő karóra. Pontos, elegáns, megbízható! Lepje meg vele vízbe fulladt kedveseit!\"

TheRock18
nekünk azt mondta minden tanár,hogy fellebbezni hülyeség,semmire nem megyünk vele...bár nálunk anno ilyenre nem került sor,de erre ne apelláljatok,hogy,ha nem ment,akkor fellebezés..😊 mert a fejetekre szarnak nagyívben😄

BMW Über Alles!

ja, oké rájöttem télleg az. remélem a dogámba jó:S
ezeknek mindig ez a lényege h behúznak a csõbe

cement
érdekes más kérdésekben meg a tökéletesen egyértelmû válasz helyett a nyakatekert buziság a helyes. na erre mit mondasz? én biztos fellebbezek ha jegyem múlik rajta.

respect to the man in the ice cream van

Picizöldfül
ez a magyar érettségi már majdnem a vicc a kategória lesz..matektól többet remélek,de azért ne legyen brutál kategória😄

Nem-nem.

\"Gőzben, vízben, még 500 méteres tengermélységben is kifogástalanul működő karóra. Pontos, elegáns, megbízható! Lepje meg vele vízbe fulladt kedveseit!\"

amúgy meg a fotográfus igazság a bozontos szemöldök helyett nem a finom szemöldök?

ahhoz h mihez hasonlítja Jókai lelkét idézetet kellett írni,vagy az is jó ha csak odaírtam ,selyemgubóhoz'?
meg pl csomószor nem fért volna ki az adott idézet és csak részét irtam...<#conf>

Látod, amikor a saját maga által felállított csapdába esik az ember. Annyira hinni akartad, hogy valami turpisság van a dologban, hogy belemagyaráztál egy teljesen neutrális sorba valami nyakatekert értelmet, hogy azt választhasd. Láthatták a kortárs olvasók, hiszen:

"ugyancsak közelrõl látták õket az olvasók is..."

Néha a dolgok azok, aminek látszanak. A szövegértés buktatói néha a kérdések pofátlan egyszerûségében rejlenek.

Guilty01
Én ugyanezzel az idézettel támasztottam alá, hogy hamis. Mivel csak egyes szálak közé fonódhattak be... vagy vmi ilyesmire gondoltam.

énis ezt irtam, meg is döbbentem mikor kiderült h mégis igaz :S
bár fellebbezni én valszeg nemfogok, nekem nem kell a magyar, de azért kicsit fáj az igazságérzetemnek 😄
HTS s3rg1nh00
pontosan én is ezt írtam hamisra,mégpedig a második kiemelt idézettel együtt...szal ezt valószínû én is megfellebbezem...és én is észrevettem már íráskor h.nem egyértelmû...de azé 30 pont megvan úgy h.a 10-est nem nézem,mert kaki😊

passatgt
én itt a 3.-hoz is igent írtam, mert:

"és éppen úgy belefonódhattak életviszonyaikból egyes szálak emezekéi közé, mint ahogy velem történt"

passatgt
valami "szakember" azt mondta, nehezebb volt, mint a tavalyi...

tavalyi érveléshez hozzá se tudtam volna szólni

😊

cement
na hát volt ám hülyeség... amiben biztos vagyok, és fellebbezek ha nem változtatják meg a megoldást:

4. Döntse el, hogy melyik igaz (I) és melyik hamis (H) a következõ állítások közül! Ha hamisnak ítéli az állítást, döntését támassza alá a szövegbõl vett idézettel!

Mind a kortárs olvasók, mind a Mikszáth közelrõl láthatták Jókait.

A megoldás: Igaz.

Mivel az egész megoldókulcs szörszálhasógatásról szól és egy-két kis szó dönti el a válaszokat, szerintem rohadtul hamis az állítás.

"Jókainak azonfelül nincsenek levelezései, mint a régi íróknak. Nem állott senkihez oly közel, hogy bajait, gondjait, érzéseit vele közölte volna - ami levél utána maradt, az vagy konvencionális üzenetváltás vagy egyszerû póz. Ez a lélek nem nyílik meg sehol."

egyébként is van több dolog amivel nem értek egyet, de ezzel nagyon nem

respect to the man in the ice cream van

HTS s3rg1nh00
13as feladatot buknám a tavalyiból ahogy van(lg-t utálom,katonás jegyeim voltak belõle:1,2,1,2),esetleg kapnék az exponenciálisra 2 pontot a 6-ból,bár azt sem egészen értem,de mindegy...elsõ részben meg egy tört 1szerûsítése nem világos,úgyhogy már csak 86-ról indulnék...jó esetben 88-ról...és egy erõs négyes jó lenne(a többi feladatot még nem néztem😊)