Érettségi
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
egyébként szerintem ennek több oka lehet:
-pl azért mert ez már budapesti mûszaki és gazdaságtudományi egyetem, tehát sok közgázos tanár is odakerült, akiknek lehet hogy nincs elég munkája
-vagy õk tényleg ugy gondolják hogy ennek haszna van
-vagy valami hivatalos szabály van, hogy mérnököknek is kell tanulnia gazdaságtant, hogy ne legyenek kiszolgáltatva <-ez a kezdeményezés jó, viszont a megvalositás miatt pont a visszájára csap át a dolog
(énis az vagyok valakinek<#idiota>#idiota>)
Na oszt vótá fönn szombaton?! Heil Sogron!
Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!
fent magasan tuti használják ezt, dehát oda meg ki megy...(mondjuk hiper-multi-szupercégek...)
oké hogy van pár ilyen hülyeség, de mondjuk engem sem különösen érdekel, hogy ezerötszázvalahányban valahanyadik Lajos nyitott Párizsban valahány szövöüzemet. Mert ettöl máris jobb lesz az életem.
Csak kicopyztam érettségiböl egy feladatot 😊
(ja, amugy csak bátyám közgáztantervéböl indultam ki, ök ilyeneket tanulnak)
például:
Egy zárt, kétszereplõs gazdaságról tudjuk, hogy a fogyasztási függvénye lineáris.
Tudjuk, hogy a fogyasztási kereslet 1525, ha a jövedelem 1000, a megtakarítás
pedig 1275, ha a jövedelem 10000. A beruházási kereslet 375.
1). a fogyasztási határhajlandóság?
2). adott feltételek mellett az egyensúlyi jövedelem?
5). Ha a megtakarítási határhajlandóság nõ, akkor
a). a fogyasztási fv. párhuzamosan feljebb tolódik
b). a fogyasztási fv. párhuzamosan lefele tolódik
c). a beruházási multiplikátor értéke nõ
d). az a) és a c) válasz is helyes
e). egyik válasz sem helyes
csak kicopyztam 2 kérdést egy zh-ból, innen is látszik hogy semmi értelme sincs. gyakorlatban nem használható elméleti képletek, és számolások segitségével kell megoldani ilyen hasznavehetetlen feladatokat.
de ha belegondolsz, akkor biztos jó okuk volt azoknak rá akik összeállították a tantervet, hogy ezt a tantárgyat is beletegyék, nem?
Csak néhány embernek lesz azokra az ismeretekre szükségük, akik majd ezzel akarnak tovább tanulni/foglalkozni. Aki megáll egy érettséginél, annak NYILVÁN nem fog kelleni, de neked, szerintem nem ártott.
Annyi a különbség a középsulis kémia és a mikro között, hogy míg én mérnök infós vagyok és van sok matekom, progom meg fizikám és ha ügyi vagyok, akkor majd tudok terminátort csinálni, de ezek a tárgyak a terminátor elkészítéséhez kellenek is, míg a közgazdaságtan nem. HACSAK nem ahhoz,h hogyan adjam el, de ez már a legkisebb probléma. :C
Igen van különbség: mennyiségben. Itt az elv (is) lényeg. Mert: most mondd meg õszintén, mikor lesz egy átlagos középiskolásnak/gimnazistának szüksége a benzol elektrofil szubsztitúcióinak irányítási* szabályára? Másodikos kémia anyag, te is tudod, szóval minden gimnazista tanulja.
Jó persze, közismereti tantárgy, és nem árt ha nem nézek olyan bután egy üveg ecetre, vagy egy szappanra, hogy mit miért csinál... Azzal is tisztában vagyok, hogy az elébb *-nál felsorolt fincsi kis jelenség igen fontos a szerves kémiai tudás felépítésében, de egy átlagos ember sokkal nagyobb hasznát venné például valamiféle közgazdasági vagy pszichológiai tanulmánynak. De ahhoz meg egy fajta szellemi érettség kell, ami a középiskolában nincs meg senkinek. Akkor böffentsük oda nekik a kémiát. Elvégre azt mindegy mikor tanulja az ember, nem?
Diákismerõseim nyomán tudom, hogy elenyészõ kivétellel mindenki úgy áll hozzá a kémiához, hogy "á, nincs szükségem rá, egy kettessel kibekkelem" meg "nem figyelek órán, miért nem értem? á nem is érdekel.. szar"
Szóval az egésszel az a gond, hogy amikor tanuljuk nem fogjuk fel hogy milyen fontos is igazán, akármilyen tantárgy is legyen az (najó én csak a középiskolás társaim nevében beszélhetek😊 ott egyetemen/fõiskolán nem tudom mi zajlik) és késõbb amikor szükségünk lehet rá, akkor elfelejtjük.
igazából egy kicsit mást hoztam ki ebbõl, mint amit akartam az elején még, de mindegy 😉
ja és a tanárok szerepét hagyjuk ki az egészbõl, ez most ne róluk szóljon...
Hanem, hogy nem azért volt X ezer háboru-forradalom-stb, hogy hülyén haljunk meg, hanem hogy lehetöségünk legyen mindent tudni.
mellesleg, ha csak valamit felületesen tudsz, akkor abbol nem tudsz alkotni, kitalálni valmi ujat, nem lesz meg a kellö találékonyság az élethez. Szerintem.
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
Ugyan miért lenne arra szükség, hogy a használati tárgyak mûködésének a részleteit is ismerd. Felesleges a használathoz. Aki annyira mûszaki antitalentum hogy egy izzót nem tud kicserélni, kár magyarázkodni, akinek némi érzéke van, az pedig nagyjából sejti.
Énsem tudom hogy a turmix gépben lévõ fogaskerekek hogy vannak méretezve. Miért kéne tudni egy kenyérsütõ gép használatához, hogy a beágyazott mikroszámítógép miként épül fel?
\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler
Lehet én vagyok béna, de sehol nem találtam a kérdésemre vonatkozó adatokat... Szóval az érdekelne, hogy mibõl mennyi pontot lehet kapni szóbeli+írásbelivel (középszint)? Egyedül a törit tudom, hogy 90+60. Ami érdekel: irodalom, nyelvtan, (angol) nyelv, info.
és elmondtam az altételeket 😊
a.) Aminok jellemzése
b.) kén hevítése
c.)Aztán nitrátion+oxóniumion szerkezete - 107 fok és 120 fok.
Párosítsd õket, miért ekkorák a kötésszögek?
devan, DEVAN!!4 XD
hogy érted azt hogy 32 pontra utazol? maximális az a 50?
ja és voltak altételek* vagy ilyen vázlatpont-szerüségek amik adnak valami tájékozódást hogy hogy mondjam el? *(meg feltételek<#idiota>#idiota>)
Aminok jellemzése - mindent 😊
Semmit nem tanultam erre 😄
aztán kén hevítése (nem elvégezendõ)
Hevítjük a rombos ként, átalakul monoklinná, 8-as láncok felszakadása etcetc (tudodteokosvagy😊), aztán hideg vízbe öntjük (amorf kén ugye).
Ezt tudtam, jól ment. 😊
Aztán nitrátion+oxóniumion szerkezete - 107 fok és 120 fok.
Párosítsd õket, miért ekkorák a kötésszögek?
Ennyi, 32 pontra utazok 😉
de tényleg mesélj, hogy milyen típusu feladatok voltak mert tudodhát... 😄
Viszont akik a modelleket alkotják, azok nem éppen a köztudatban élõ "közgazdászok", hanem elég komoly matematikai háttérrel rendelkezõ emberek. Amit eléd tolnak mikro/makro néve, attól meg nem is várható el, hogy a gyakorlatban haszna legyen, ha rögtön azzal a modellel kezdenék, amit az ecb használ (és ez már figyelembe vesz szinte mindent), akkor semmit sem értenél belõle, mert egyrészt hiányzik a matektudás, másrészt az egyszerûbb modellekbõl származó elõismeret. Ezért is írtam már többször, hogy nektek tényleg fölöslgesen ilyen tárgyakat oktatni, mert magában nem ér semmit, késõbb viszont nem fog semmi ráépülni.
*pl kapsz egy kérdést: mit tudsz a TQMrõl? érted a lényegét, de meg kellett tanulnod az összes jellemzõjét
pl kapsz egy kérdést
Kicsit sarkitás ez, mert azért a közgáznak nagyságrendekkel több értelme, haszna van mint a humán tárgyaknak, és bár nem akarok megbántani senkit aki közgázos, (és az is tuti hogy erre sokan fognak válaszolni, hogy vitatkozzanak vele) de alapjában véve aki alkot az a mérnök, vagy más reálos ember, akinek szakmája van. a közgazdászok pedig ugymond összehangolják a munkafolyamatot (értsd laikus módon belepofáznak a mérnökök munkájába), és olyan modelleket és elemzéseket állitanak fel amiknek a gyakorlatban 0 értelme van, hiszen ezek mind csak elméleti dolgok, nagyon sok valós tényezõ figyelmen kivül hagyásával.
Nem sok mikron voltam benn, de arra emlékszem hogy mindig mondta a tanár, hogy persze a valoságban ez nem ilyen, mert itt nem számoltunk ezzel meg azzal meg amazzal. magyarán szart ér az egész a gyakorlatban.
inkább ilyen számvitel meg ilyenek lesznek majd, meg operációkutatás...
Ha alszom megéhezem, az evéstől meg elálmosodom! Szép az élet!
Ha alszom megéhezem, az evéstől meg elálmosodom! Szép az élet!