Érettségi

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sadist
Persze, nagyon jó okuk volt. Tölteléktárgy, hogy kilegyen a féléves kötelezõ óraszám. Meg akkor már egy-két oktató is jól jár a plusz órákkal.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

magus
itt 2 vizsgáztató van, mindkettõ benn ücsörög mindig. amúgy 2 lehetõséged van nem? e alap meg egy utóvizsga. sztem bemegeyk és lejelentkezem, eddig úgy néz ki semmi értelme bemenni úgyis megbukom : /

grizzly21
mtt tanszéket nem ismerem egyébként

grizzly21
nekem egy tárgyból van szobeli, abbol kb 20 vizsgáztató van, igy kevés az esély hogy ugyanahhoz kerülsz megint. én elmennék, egy probát megér, hiszen ha nem mész be az ugyanolyan mintha megbuktatnának, ugyis csak 1 lehetõséged van. és ha nem mész el az 3000 HUF. még azt lehet hogy bemész és ott lejelentkezel, akkor ugy veszik mintha nem is mentél volna be, és nem kell fizetni, de ha már ott vagy akkor miért ne probálnád meg.

magus
aki járt már bme-n szóbeli vizsgán attól kérdezhetnék pár dolgot? úgy alakult, hogy a holnap vizsgára nem tanulok túl sokat, hacsak nem húzok bele vmi jó tételbe megvágnak, sztetek inkább jelentkezzek le és menjek a következõre (legutolsóra), mert ha megjegyzik az arcom, hogy mennyire nem tudok semmit, akkor megszivatnak következõre, vagy azért a tapasztalat miatt érdemes elmenni rá. mtt tanszék

light00
minden mérnöki szakon van.

Na oszt vótá fönn szombaton?! Heil Sogron!

grizzly21
egyébként ti is fogtok tanulni bme-n ilyeneket. milyen szakra is mentek, vegyészmérnök? mert ott tutira van, azt tudom.

grizzly21
hát ez az amit mi sem tudunk😊
egyébként szerintem ennek több oka lehet:
-pl azért mert ez már budapesti mûszaki és gazdaságtudományi egyetem, tehát sok közgázos tanár is odakerült, akiknek lehet hogy nincs elég munkája
-vagy õk tényleg ugy gondolják hogy ennek haszna van
-vagy valami hivatalos szabály van, hogy mérnököknek is kell tanulnia gazdaságtant, hogy ne legyenek kiszolgáltatva <-ez a kezdeményezés jó, viszont a megvalositás miatt pont a visszájára csap át a dolog

light00
jah, másra kb nemis XD
(énis az vagyok valakinek<#idiota>)

látod mire jó egy bátty? <#idiota>

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

de ha nem lenne értelme, akkor minek tanítanák?

light00
<#wilting>
fent magasan tuti használják ezt, dehát oda meg ki megy...(mondjuk hiper-multi-szupercégek...)
oké hogy van pár ilyen hülyeség, de mondjuk engem sem különösen érdekel, hogy ezerötszázvalahányban valahanyadik Lajos nyitott Párizsban valahány szövöüzemet. Mert ettöl máris jobb lesz az életem.
Csak kicopyztam érettségiböl egy feladatot 😊

(ja, amugy csak bátyám közgáztantervéböl indultam ki, ök ilyeneket tanulnak)

grizzly21
de nem😊 mert egyáltalán nem ilyeneket tanitanak. ha tényleg értelmes és felhasznélható dolgokat tanitanának akkor lenne jó ez amit mondasz, de természetesen nem igy van:
például:

Egy zárt, kétszereplõs gazdaságról tudjuk, hogy a fogyasztási függvénye lineáris.
Tudjuk, hogy a fogyasztási kereslet 1525, ha a jövedelem 1000, a megtakarítás
pedig 1275, ha a jövedelem 10000. A beruházási kereslet 375.
1). a fogyasztási határhajlandóság?
2). adott feltételek mellett az egyensúlyi jövedelem?

5). Ha a megtakarítási határhajlandóság nõ, akkor
a). a fogyasztási fv. párhuzamosan feljebb tolódik
b). a fogyasztási fv. párhuzamosan lefele tolódik
c). a beruházási multiplikátor értéke nõ
d). az a) és a c) válasz is helyes
e). egyik válasz sem helyes

csak kicopyztam 2 kérdést egy zh-ból, innen is látszik hogy semmi értelme sincs. gyakorlatban nem használható elméleti képletek, és számolások segitségével kell megoldani ilyen hasznavehetetlen feladatokat.

több mint valószínü hogy igazad van.
de ha belegondolsz, akkor biztos jó okuk volt azoknak rá akik összeállították a tantervet, hogy ezt a tantárgyat is beletegyék, nem?

light00
a közgáz ahhoz kell, ha esetleg nyersz az ötösön, lesz rakás pénzed, vagy egyszer ügyi leszel, és csinálsz egy terminatort, amit szabadalmaztatsz, és abbol lesz pénzed, a "pénzügyi" életben meg tudd állni a helyed. Ha nem te, hanem csak minden 2., 3. embernek lesz ilyen lehetösége az életben, már megérte tanitani.

ivjoe
Egyikõtök sem értette meg, amit szerettem volna...

Csak néhány embernek lesz azokra az ismeretekre szükségük, akik majd ezzel akarnak tovább tanulni/foglalkozni. Aki megáll egy érettséginél, annak NYILVÁN nem fog kelleni, de neked, szerintem nem ártott.

Annyi a különbség a középsulis kémia és a mikro között, hogy míg én mérnök infós vagyok és van sok matekom, progom meg fizikám és ha ügyi vagyok, akkor majd tudok terminátort csinálni, de ezek a tárgyak a terminátor elkészítéséhez kellenek is, míg a közgazdaságtan nem. HACSAK nem ahhoz,h hogyan adjam el, de ez már a legkisebb probléma. :C
jó a szó tesó <#eljen>

#19318;#19317;
Igen van különbség: mennyiségben. Itt az elv (is) lényeg. Mert: most mondd meg õszintén, mikor lesz egy átlagos középiskolásnak/gimnazistának szüksége a benzol elektrofil szubsztitúcióinak irányítási* szabályára? Másodikos kémia anyag, te is tudod, szóval minden gimnazista tanulja.
Jó persze, közismereti tantárgy, és nem árt ha nem nézek olyan bután egy üveg ecetre, vagy egy szappanra, hogy mit miért csinál... Azzal is tisztában vagyok, hogy az elébb *-nál felsorolt fincsi kis jelenség igen fontos a szerves kémiai tudás felépítésében, de egy átlagos ember sokkal nagyobb hasznát venné például valamiféle közgazdasági vagy pszichológiai tanulmánynak. De ahhoz meg egy fajta szellemi érettség kell, ami a középiskolában nincs meg senkinek. Akkor böffentsük oda nekik a kémiát. Elvégre azt mindegy mikor tanulja az ember, nem?
Diákismerõseim nyomán tudom, hogy elenyészõ kivétellel mindenki úgy áll hozzá a kémiához, hogy "á, nincs szükségem rá, egy kettessel kibekkelem" meg "nem figyelek órán, miért nem értem? á nem is érdekel.. szar"
Szóval az egésszel az a gond, hogy amikor tanuljuk nem fogjuk fel hogy milyen fontos is igazán, akármilyen tantárgy is legyen az (najó én csak a középiskolás társaim nevében beszélhetek😊 ott egyetemen/fõiskolán nem tudom mi zajlik) és késõbb amikor szükségünk lehet rá, akkor elfelejtjük.
igazából egy kicsit mást hoztam ki ebbõl, mint amit akartam az elején még, de mindegy 😉
ja és a tanárok szerepét hagyjuk ki az egészbõl, ez most ne róluk szóljon...

light00
lehet, nem sikerült azt leirnom, amit gondoltam, de probáljatok a sorok között olvasni 😊

light00
ne szoszerint értsed.
Hanem, hogy nem azért volt X ezer háboru-forradalom-stb, hogy hülyén haljunk meg, hanem hogy lehetöségünk legyen mindent tudni.

mellesleg, ha csak valamit felületesen tudsz, akkor abbol nem tudsz alkotni, kitalálni valmi ujat, nem lesz meg a kellö találékonyság az élethez. Szerintem.

ivjoe
Enyhe különbség van a középsulis kémia és az egyetemi közgazdaságtan között. 😊
Miért néznénk nyitott szemmel a világra? ...

Miért kéne mindenkinek tudnia hogy sav+lúg=só+víz lehet enélkül is élni...

Sadist
Miért kéne tudnia mindenkinek, hogy hogyan mûködik a gazdaság, mikro és makroökonómia?

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

PíszLávJuniti
Ezzel vitatkoznék.
Ugyan miért lenne arra szükség, hogy a használati tárgyak mûködésének a részleteit is ismerd. Felesleges a használathoz. Aki annyira mûszaki antitalentum hogy egy izzót nem tud kicserélni, kár magyarázkodni, akinek némi érzéke van, az pedig nagyjából sejti.
Énsem tudom hogy a turmix gépben lévõ fogaskerekek hogy vannak méretezve. Miért kéne tudni egy kenyérsütõ gép használatához, hogy a beágyazott mikroszámítógép miként épül fel?

\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler

Köszi mindkettõtöknek! Ezekszerint az összes 150 pontos (kivéve nyelv, matek).

light00
50. az infot nem tudom, de lentebb valahol irták. Habár angolban nem vagyok biztos, ha ugyanannyi mint a németé, akkor...

Infón emelt szinten 120+30, de középen is valószínû ennyi...

Hali!

Lehet én vagyok béna, de sehol nem találtam a kérdésemre vonatkozó adatokat... Szóval az érdekelne, hogy mibõl mennyi pontot lehet kapni szóbeli+írásbelivel (középszint)? Egyedül a törit tudom, hogy 90+60. Ami érdekel: irodalom, nyelvtan, (angol) nyelv, info.

úgyértem például az aminokon belül: fizikai tul, kémiai tul, stb... mondjuk nem mintha nem jutnék el magamtól eddig, de ezt akartam igazából kérdezni 😛

32 ponttal 90 pontom lesz összesen (ötös lesz 😉)
és elmondtam az altételeket 😊
a.) Aminok jellemzése
b.) kén hevítése
c.)Aztán nitrátion+oxóniumion szerkezete - 107 fok és 120 fok.
Párosítsd õket, miért ekkorák a kötésszögek?

akkor a tanárnõ visszhangja voltaam éppen akkor... most nem tudnám elmondani!!! 😄 <#idiota>

light00
ne sérts már meg hogy egy olyannal keverjelek<#idiota>
devan, DEVAN!!4 XD

szerintem keversz a mátéval <#idiota> de én magamtól? olyan nincs 😄

light00
("konzultácion" te mondtad el egyedül jol ezt a ként, nem tudom mit sirsz)

nekem a kén hevítése ment volna legrosszabbul ezek közül <#idiota>
hogy érted azt hogy 32 pontra utazol? maximális az a 50?

ja és voltak altételek* vagy ilyen vázlatpont-szerüségek amik adnak valami tájékozódást hogy hogy mondjam el? *(meg feltételek<#idiota>)

light00
akkor annyira nem nehéz...illetve hát fuj, csunya tanárok, hogy van pofájuk ilyet kérdezni...<#idiota>

14. tétel:
Aminok jellemzése - mindent 😊
Semmit nem tanultam erre 😄
aztán kén hevítése (nem elvégezendõ)
Hevítjük a rombos ként, átalakul monoklinná, 8-as láncok felszakadása etcetc (tudodteokosvagy😊), aztán hideg vízbe öntjük (amorf kén ugye).
Ezt tudtam, jól ment. 😊
Aztán nitrátion+oxóniumion szerkezete - 107 fok és 120 fok.
Párosítsd õket, miért ekkorák a kötésszögek?
Ennyi, 32 pontra utazok 😉

itt a sok felsõoktatásban tanuló egyedek között azért mesélj mit kellett csinálnod és hogy érzed hogy sikerült, én szurkolok!! 😊 nekem kedden lesz armageddon 😛
de tényleg mesélj, hogy milyen típusu feladatok voltak mert tudodhát... 😄

grizzly21
bár lényegében mindegy, mert ilyen közgazdaságtani szakoknál akinek komoly tudása van az ugyis jo munkát kap. igaz hogy akinek nincs az is sokszor azt kap, és ez nem igazán fair de ez van.

grizzly21
igen, az biztos hogy van komoly közgazdász szak is, ezért sajnálom azokat akik abba a helyzetbe kerülnek hogy egybemossák a szakukat a többi büfészakkal, ahogy irtad.

2XP
Az a baj, hogy nálunk közgazdásznak nevezik a hr-es plázacicát is ugyanúgy, mint a phd-s pénzügyi matematikust, és semmi különbséget nem tesznek a business és economics terület között. Abban igazad van, hogy az utóbbi években igencsak lebutították a képzést, köszönhetõen a sok noname fõiskolának, és már a közgázon is túlsúlyban vannak a büfészakok. Így sok hozzá nem értõ ember kerül vezetõi pozíciókba, és hoz rossz döntéseket, és ez csak rosszabb lesz, mivel akinek van egy kis tehetsége, az húz ki külföldre.

Viszont akik a modelleket alkotják, azok nem éppen a köztudatban élõ "közgazdászok", hanem elég komoly matematikai háttérrel rendelkezõ emberek. Amit eléd tolnak mikro/makro néve, attól meg nem is várható el, hogy a gyakorlatban haszna legyen, ha rögtön azzal a modellel kezdenék, amit az ecb használ (és ez már figyelembe vesz szinte mindent), akkor semmit sem értenél belõle, mert egyrészt hiányzik a matektudás, másrészt az egyszerûbb modellekbõl származó elõismeret. Ezért is írtam már többször, hogy nektek tényleg fölöslgesen ilyen tárgyakat oktatni, mert magában nem ér semmit, késõbb viszont nem fog semmi ráépülni.

grizzly21
középen:
*pl kapsz egy kérdést: mit tudsz a TQMrõl? érted a lényegét, de meg kellett tanulnod az összes jellemzõjét

grizzly21
azok mondják akik azt mondják hogy a humán/közgáz/máskamu tárgyakat érteni is kell, akik általában nem értik a reál tárgyakat.(azért mert egy reálosnak alapvetõ dolog, hogy amit megtanul azt érti is, tehát a magolást én nem ugy értem hogy megtanulom a szavak sorrendjét de nem értem hogy miért van ugy a sorrend, hanem természetesen értem amirõl szó van, de ez nem változtat azon hogy be kell magolni, mert ha a fogalmat kérdezik hiába érted, pontos defincioja van) persze ez érdekes kérdés, és nem akarok véleményt formálni rolad mert nem ismerlek, de mivel gazdinfós vagy igy azért a reál tárgyakból is kapsz ha minden igaz.

pl kapsz egy kérdést

Kicsit sarkitás ez, mert azért a közgáznak nagyságrendekkel több értelme, haszna van mint a humán tárgyaknak, és bár nem akarok megbántani senkit aki közgázos, (és az is tuti hogy erre sokan fognak válaszolni, hogy vitatkozzanak vele) de alapjában véve aki alkot az a mérnök, vagy más reálos ember, akinek szakmája van. a közgazdászok pedig ugymond összehangolják a munkafolyamatot (értsd laikus módon belepofáznak a mérnökök munkájába), és olyan modelleket és elemzéseket állitanak fel amiknek a gyakorlatban 0 értelme van, hiszen ezek mind csak elméleti dolgok, nagyon sok valós tényezõ figyelmen kivül hagyásával.
Nem sok mikron voltam benn, de arra emlékszem hogy mindig mondta a tanár, hogy persze a valoságban ez nem ilyen, mert itt nem számoltunk ezzel meg azzal meg amazzal. magyarán szart ér az egész a gyakorlatban.

grizzly21
nem csak azt ismeri, de nagy vonalakban igy van😊

2XP
Vállgazd, vezszerv, vállpü, hr, menedzsment, stb. 😊 Azért ez nem egy félév 😄

Sadist
Architektúra is tartozhat az alapmûveltséghez. Ha valaki bemenne a boltba és a videokártyára azt mondaná, hogy alaplap, a pofájába röhögnének. Sokan azt sem tudják, hogy mi az a logikai áramkör, és el sem tudják képzelni, hogy a számítógép csupán az 1-et és a 0-t ismeri. Pedig ma már nem nagyon tudsz olyan használati eszközt mondani, amiben ne lenne egy számítógép.

hát ha neked csomó az eeg, akkor jólvan 😄

inkább ilyen számvitel meg ilyenek lesznek majd, meg operációkutatás...

Ha alszom megéhezem, az evéstől meg elálmosodom! Szép az élet!

2XP
Jah, de neked van még egy csomó gazdasági tárgyad, nekik minden ebbe van "sûrítve" 😊

nekem is egy félév mikmak, de két könyv 😛

Ha alszom megéhezem, az evéstől meg elálmosodom! Szép az élet!