29454

N
AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK.

NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK.

N

• ivjoe
    Enyhe különbség van a középsulis kémia és az egyetemi közgazdaságtan között. :)
  • JancsiPapa
    Miért néznénk nyitott szemmel a világra? ...
  • Nuki
    Miért kéne mindenkinek tudnia hogy sav+lúg=só+víz lehet enélkül is élni...
  • Sadist
    Miért kéne tudnia mindenkinek, hogy hogyan működik a gazdaság, mikro és makroökonómia?
  • PíszLávJuniti
    Ezzel vitatkoznék.
    Ugyan miért lenne arra szükség, hogy a használati tárgyak működésének a részleteit is ismerd. Felesleges a használathoz. Aki annyira műszaki antitalentum hogy egy izzót nem tud kicserélni, kár magyarázkodni, akinek némi érzéke van, az pedig nagyjából sejti.
    Énsem tudom hogy a turmix gépben lévő fogaskerekek hogy vannak méretezve. Miért kéne tudni egy kenyérsütő gép használatához, hogy a beágyazott mikroszámítógép miként épül fel?
  • gabesz012
    Köszi mindkettőtöknek! Ezekszerint az összes 150 pontos (kivéve nyelv, matek).
  • light00
    50. az infot nem tudom, de lentebb valahol irták. Habár angolban nem vagyok biztos, ha ugyanannyi mint a németé, akkor...
  • orkenyid
    Infón emelt szinten 120+30, de középen is valószínű ennyi...
  • gabesz012
    Hali!

Lehet én vagyok béna, de sehol nem találtam a kérdésemre vonatkozó adatokat... Szóval az érdekelne, hogy miből mennyi pontot lehet kapni szóbeli+írásbelivel (középszint)? Egyedül a törit tudom, hogy 90+60. Ami érdekel: irodalom, nyelvtan, (angol) nyelv, info.
  • Nuki
    úgyértem például az aminokon belül: fizikai tul, kémiai tul, stb... mondjuk nem mintha nem jutnék el magamtól eddig, de ezt akartam igazából kérdezni :P
  • JancsiPapa
    32 ponttal 90 pontom lesz összesen (ötös lesz ;))
    és elmondtam az altételeket :)
    a.) Aminok jellemzése
    b.) kén hevítése
    c.)Aztán nitrátion+oxóniumion szerkezete - 107 fok és 120 fok.
    Párosítsd őket, miért ekkorák a kötésszögek?
  • Nuki
    akkor a tanárnő visszhangja voltaam éppen akkor... most nem tudnám elmondani!!! :D
  • light00
    ne sérts már meg hogy egy olyannal keverjelek
    devan, DEVAN!!4 XD
  • Nuki
    szerintem keversz a mátéval de én magamtól? olyan nincs :D
  • light00
    ("konzultácion" te mondtad el egyedül jol ezt a ként, nem tudom mit sirsz)
  • Nuki
    nekem a kén hevítése ment volna legrosszabbul ezek közül
    hogy érted azt hogy 32 pontra utazol? maximális az a 50?

ja és voltak altételek* vagy ilyen vázlatpont-szerüségek amik adnak valami tájékozódást hogy hogy mondjam el? *(meg feltételek)
  • light00
    akkor annyira nem nehéz...illetve hát fuj, csunya tanárok, hogy van pofájuk ilyet kérdezni...
  • JancsiPapa
    14. tétel:
    Aminok jellemzése - mindent :)
    Semmit nem tanultam erre :D
    aztán kén hevítése (nem elvégezendő)
    Hevítjük a rombos ként, átalakul monoklinná, 8-as láncok felszakadása etcetc (tudodteokosvagy:)), aztán hideg vízbe öntjük (amorf kén ugye).
    Ezt tudtam, jól ment. :)
    Aztán nitrátion+oxóniumion szerkezete - 107 fok és 120 fok.
    Párosítsd őket, miért ekkorák a kötésszögek?
    Ennyi, 32 pontra utazok ;)
  • Nuki
    itt a sok felsőoktatásban tanuló egyedek között azért mesélj mit kellett csinálnod és hogy érzed hogy sikerült, én szurkolok!! :) nekem kedden lesz armageddon :P
    de tényleg mesélj, hogy milyen típusu feladatok voltak mert tudodhát... :D
  • grizzly21
    bár lényegében mindegy, mert ilyen közgazdaságtani szakoknál akinek komoly tudása van az ugyis jo munkát kap. igaz hogy akinek nincs az is sokszor azt kap, és ez nem igazán fair de ez van.
  • grizzly21
    igen, az biztos hogy van komoly közgazdász szak is, ezért sajnálom azokat akik abba a helyzetbe kerülnek hogy egybemossák a szakukat a többi büfészakkal, ahogy irtad.
  • 2XP
    Az a baj, hogy nálunk közgazdásznak nevezik a hr-es plázacicát is ugyanúgy, mint a phd-s pénzügyi matematikust, és semmi különbséget nem tesznek a business és economics terület között. Abban igazad van, hogy az utóbbi években igencsak lebutították a képzést, köszönhetően a sok noname főiskolának, és már a közgázon is túlsúlyban vannak a büfészakok. Így sok hozzá nem értő ember kerül vezetői pozíciókba, és hoz rossz döntéseket, és ez csak rosszabb lesz, mivel akinek van egy kis tehetsége, az húz ki külföldre.

Viszont akik a modelleket alkotják, azok nem éppen a köztudatban élő "közgazdászok", hanem elég komoly matematikai háttérrel rendelkező emberek. Amit eléd tolnak mikro/makro néve, attól meg nem is várható el, hogy a gyakorlatban haszna legyen, ha rögtön azzal a modellel kezdenék, amit az ecb használ (és ez már figyelembe vesz szinte mindent), akkor semmit sem értenél belőle, mert egyrészt hiányzik a matektudás, másrészt az egyszerűbb modellekből származó előismeret. Ezért is írtam már többször, hogy nektek tényleg fölöslgesen ilyen tárgyakat oktatni, mert magában nem ér semmit, később viszont nem fog semmi ráépülni.
  • grizzly21
    középen:
    *pl kapsz egy kérdést: mit tudsz a TQMről? érted a lényegét, de meg kellett tanulnod az összes jellemzőjét
  • grizzly21
    azok mondják akik azt mondják hogy a humán/közgáz/máskamu tárgyakat érteni is kell, akik általában nem értik a reál tárgyakat.(azért mert egy reálosnak alapvető dolog, hogy amit megtanul azt érti is, tehát a magolást én nem ugy értem hogy megtanulom a szavak sorrendjét de nem értem hogy miért van ugy a sorrend, hanem természetesen értem amiről szó van, de ez nem változtat azon hogy be kell magolni, mert ha a fogalmat kérdezik hiába érted, pontos defincioja van) persze ez érdekes kérdés, és nem akarok véleményt formálni rolad mert nem ismerlek, de mivel gazdinfós vagy igy azért a reál tárgyakból is kapsz ha minden igaz.

pl kapsz egy kérdést

Kicsit sarkitás ez, mert azért a közgáznak nagyságrendekkel több értelme, haszna van mint a humán tárgyaknak, és bár nem akarok megbántani senkit aki közgázos, (és az is tuti hogy erre sokan fognak válaszolni, hogy vitatkozzanak vele) de alapjában véve aki alkot az a mérnök, vagy más reálos ember, akinek szakmája van. a közgazdászok pedig ugymond összehangolják a munkafolyamatot (értsd laikus módon belepofáznak a mérnökök munkájába), és olyan modelleket és elemzéseket állitanak fel amiknek a gyakorlatban 0 értelme van, hiszen ezek mind csak elméleti dolgok, nagyon sok valós tényező figyelmen kivül hagyásával.
    Nem sok mikron voltam benn, de arra emlékszem hogy mindig mondta a tanár, hogy persze a valoságban ez nem ilyen, mert itt nem számoltunk ezzel meg azzal meg amazzal. magyarán szart ér az egész a gyakorlatban.
  • grizzly21
    nem csak azt ismeri, de nagy vonalakban igy van:)
  • 2XP
    Vállgazd, vezszerv, vállpü, hr, menedzsment, stb. :) Azért ez nem egy félév :D
  • Sadist
    Architektúra is tartozhat az alapműveltséghez. Ha valaki bemenne a boltba és a videokártyára azt mondaná, hogy alaplap, a pofájába röhögnének. Sokan azt sem tudják, hogy mi az a logikai áramkör, és el sem tudják képzelni, hogy a számítógép csupán az 1-et és a 0-t ismeri. Pedig ma már nem nagyon tudsz olyan használati eszközt mondani, amiben ne lenne egy számítógép.
  • Easy Rider
    hát ha neked csomó az eeg, akkor jólvan :D

inkább ilyen számvitel meg ilyenek lesznek majd, meg operációkutatás...
  • 2XP
    Jah, de neked van még egy csomó gazdasági tárgyad, nekik minden ebbe van "sűrítve" :)
  • Easy Rider
    nekem is egy félév mikmak, de két könyv :P
  • 2XP
    Nálunk van egy társalamontudományi kar nevű kiváló dolog, ahol olyan elit szakokat oktatnak, mint politológia, szociológi, nemzetközi kapcsolatok. Na, nekik az összes közgáz tanulmányuk befejeződik 1(!) félév alatt (szóval neked jóval nagyobb lesz a tudásod)), és nemrég fejteggete nekem az egyik hihetetlenül művelt ott végezett, hogy majd msc-re jönnek közgazdászank. LOL...
  • 2XP
    A programozás ma már sok helyen alap lenne, ezért is vagyok mérges, hogy nálunk 0 színvonaló a számtech oktatás (de néztem elte matekosok tantervét, hát náluk is összesen 1 félév matlab szerepel, ami azért nevetséges).
  • ivjoe
    Másik poén, hogy nálunk ugye műszaki infó volt a szak neve, ha jól tudom mikmak nélkül, bsc-ben mérnök infó van egy félév mikro egy félév makro és egy félév szervezeti viselkedésekkel. :CCC
    Gyász. :C
  • 2XP
    Hát a mikro-makro elég alapvető szemléletadó közgáz tárgyak, szóval azoktól még senki sem fogja átlátni a gazdaságot, csak alap a későbbi tanuláshoz, úgyhogy egy mérnök szakon szerintem nem sok értemle van (gazdinfó persze kivétel, mint a neve s mutatja :D).
  • ivjoe
    Sztem meg nem. -.-
  • ivjoe
    Na még az alga is szép, de ha megnézzük, h neked szükséged van-e az algára és nekem kell-e a mikro, alkkor :CCC
    [nyert]
  • Easy Rider
    igen, csak azt vedd észre, h a mikmak inkább tartozik valamilyen szinten az alapműveltséghez, mint a programozás...

#19280: ha magolni kell, akkor már baj van :D vannak nagyon jó könyvek azon kívül, amiből tanulsz egyetemen, és abból meg is fogod érteni, mondjuk a számolásos részével, meg az ilyen olyan keresleti fv-el én sem értek egyet, h mindenkinek tudnia kellene, de egy alapszintű fogalomcsokor senkinek sem árt....
  • JancsiPapa
    kb 3 óra múlva szóbelizek.tessék szurkolni, mert most kell a szerencse :P:P
  • grizzly21
    elvben magyarázható azzal amit írtál, csak az a baj, hogy igazából a mikromakro tanulás semmiből sem áll, mint begyakorolni néhány primitiv számolást, bemagolni néhány fogalmat. ettől nem lesz senki jobb közgázból.
    kb annyi értelme van mint most 2.félévben a menedzsmentnek, ott egy 30 oldalas jegyzetet kellett beseggelni, de szorul szora.
  • Sadist
    Ennyi erővel szükséged lehet a programozásra vagy a számítógép architektúrára is.

Az ilyen mindenből tanítsunk egy kicsit hozzáállás odavezet, hogy lesz egy rakás kontár, aki semmihez sem ért igazán, legfeljebb néhány dologból a felszínt kapisgálja.