29454
| N | AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK. NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK. | N |
-
milyen tantárgy követeli meg, hogy te 3 oldal tömény hülyeséget körmölj oda. nálunk ha látják h hosszú és olvashatatlan van h lazán áthúzzák. -
de, sajnos előjön..
már egyetemen is -
Ennél a 3 oldalnál mennyi a +/- tűréshatár? Btw, az elemzéseknél és az érvelésnél is 3 oldal? Ha igen tuti az érvelést választom, mert eddig az összes verselemzésem 1-1,5 oldalasra sikerült. Mondjuk 4-5 lett mindig :) -
ezt a faszságot, az életbe nem fog előjönni h te 3 vagy 2 oldalt tudsz e szófosni valami totál érdektelen témából -
aha -
Csak 2x lehet idézni 1 oldalon? De 1 idézet az lehet több soros is, nem? :P -
majd privátban írj,ha megvannak. köszönöm 
-
elég az
-
Ha többször idézek akkor max levonnak pár pontot, viszont ha kevesebbet írok 3 oldalnál, akkor elvileg 50% lehet a max pontom :( -
Érettségi tételek, jegyzetek
Volt már? -
Akkor a költők akiket érdemes átnézni:
Petőfi,Csokonai,Arany,Ady,Móricz,Juhász Gyula,Babits,Kosztolányi,Tóth Árpád,Karinthy,Szabó Lőrinc,Márai,Illyés Gyula,Jószef Attila,Radnóti Miklós,Örkény,Krúdí Gyula.
Ez elég sok, kiket lehetne közülük "kiszórni",kik az esélytelenebbek? Összahasonlító verselemzésnél. -
Hasonló cipőben járok :D
Az a baj, hogy nagyon kicsi betűkkel írok, így ami másnál 3 oldal, az nálam 1.5-2 :D -
vigyázz mert 1 oldalon max 2x lehet idézni, de tényleg jó ötlet :D -
"Legyen 3 oldal, és helyesírásra figyelj, akkor már van sok pont :D"
Helyesírásom 5-ös, csak 3 oldalt nem tudok írni. Örülök, ha 1-et is sikerül.
-
hmm, ez nem is rossz ötlet :)
Összehasonlítónál el lehet játszani,hogy szinte minden sort leelemzel a versből? -
Olyan vagy mint én. :) -
Amúgy meg sok sikert az érettségizőknek:) gl hf -
matyijo #20743 Magyarból ha sikerül elérni a 2-est én le...... magam. A szövegértés megy, de a szövegalkotástól tartok. -
eljuttatnám szívesen őket de 1hete meghalt a vinyóm az összes kidolgozott tételemmel.most van éppen adatmentőnél :D -
Ha jól tudom lehet idézni, majd idézek sokat h kijöjjön a 3 oldal :B -
A szövegértés 40 pont, az esszé 60 pont. Az esszét több szempont szerint pontozzák, tartalmi minőség, szerkezet, nyelvi minőség, és akkor le lehet vonni írásképért meg helyesírási hibákért. Helyesírási szótárt is lehet használni C:
Legyen 3 oldal, és helyesírásra figyelj, akkor már van sok pont :D -
Ja oké. De amúgy ha nagyon nem megy a szövegalkotás akkor mennyi esély van rá, hogy megvan a kettes? Szövegértés megy+szóbelire tudom a tételeket. -
Elméletileg adnak amikor kihúztad a tételt! -
Valaki nem tud esetleg jól megírt esszéket belinkelni? Mind1 milyen témában, csak szeretnék elolvasni néhányat h hogy hogyan fogalmazzák meg a dolgokat. Mert mi írtunk többet de szerintem sosem sikerült úgy megfogalmaznom eleve ahogy kellett volna :D Másét meg nem volt lehetőségem elolvasni. -
"Szóbelin meg amúgy is lehet irodalmi atlaszt használni."
Ez szép és jó csak nekünk ilyen nincs. :( -
akk hasonló cipőben járunk :)
sokat olvasok,térképet nyálazom,hasonlók. Viszont a tételek nincsenek kidolgozva. Párat el tudnál juttatni ? :) -
Mi szinte sosem vettünk életrajzot, még mondta is, hogy szóbelin az életrajzról maximum 1-2 gondolat, de ne is azzal kezdjük. Tétlekben természetesen írtunk egy kis életrajzot mert aztán lehet életrajzi hatásait említeni, de nem az a lényeges :S Szóbelin meg amúgy is lehet irodalmi atlaszt használni. -
Csesza #20733 köszönöm szépen :) -
Szerintem nézz meg korábbi érettségiket. Egyébként úgy van, hogy az írásbelinek 2 része van. Van egy szövegértés (van 1 hosszabb szöveg és arra kérdések), és utána van egy esszé írás, ahol 3-ból kell kiválasztani 1-et, alá kell húzni amelyiket választod. Az első az érvelés, ott általában van egy ilyen kisebb szöveg, amire akár ellene, akár mellette kell érvelni, esetleg megadott szempontok szerint. A 2. az 2 mű összehasonlítása, itt most nem tom, hogy lehet-e szöveg gyűjteményt használni, vagy lesz-e szöveg nézésére lehetőség. A 3. pedig az 1 mű értelmezése, ami azthiszem minden esetben egy teljesen idegen vers, de megadják a szerzőéjét és annak évszámát is, meg 1-2 fontosabb szempontot is amire ki kell térni. -
Magyartól félek nagyon. A többi az menni fog.
"1.érvelés
2.két mű összehasonlítása
3.egy teljes mű elemzése"
Semmi ilyent nem is vettünk magyar órán. Mindig csak életrajzokat kellett tanulni. Remélem azért 20%-ot csak sikerül elérni. Amúgy ha a szövegértés feladat megy és még írok 1 oldalt a szövegalkotás feladatnál akkor az már megvan kettes? -
zsebi baba #20730 Jajj Én már nagyon izgulok
! Cupp
-
tavaly tettem le előrehozva a földrajzot,idén lesz a normál.egy vicc volt de tényleg.a földrajz előkészítőről csak engem meg a haveromat küldték haza hogy inkább aludjunk otthon :D aztán megvolt a tételek fele,azt elolvastam,bementem megírtam de semmi extra nem volt.lett 82%.aztán szóbelire megint elolvastam a tételek felét,kihúztam egy olyat ami meg se volt és 100%os lett.szóval simán megvolt az 5ös.ne izgulj,pite az egész.egy kicsit gondolkozol és minden menni fog.mondjuk elég nehéz megállapítani hogy kinek mennyit kell rá készülni,mert én szerettem nézegetni a térképet,meg sokat olvasok,szóval IQból írtam az egészet...ha érdekelnek olyan témák amik kapcsolódnak a földrajzérettségihez akkor könnyen fog menni -
Csesza #20728 de most ez, hogy van amúgy?
ez irásbeli rész igaz?
az elején kiválasztom, hogy melyiket akarom és húzók egy művet ha például műelemzést csinálok?!
és ez csak olvasmány vagy akár vers és egyéb ilyen mű is lehet?
gondolom ha fejből nem vágom a művet ill. nem olvastam az olvasmányt akkor cumi? (tehát nem kapok segítséget?!) -
nekem 2 hét múlva előrehozott frajz érettségi. aki frajzból az elmúlt 2-3évben tette le,az írjon. Hogy készült,hogy érdemes,hogy sikerült.
A tavalyit megnéztem.. Háát.. Érdekes..
Egy éhező afrikai gyerek van a képen,a cikket az vmi Ausztrál Magazin Írta. Kérdés.. Melyik kontinensen készült a kép.. :| -
Én mindig így voltam órai fogalmazásokkal, leírtam mindent, és még egy oldalt se tett ki, soha, tanár 4 év után már a haját tépte hogy lehetek ilyen hülye.
Aztán érettségin, ott voltam hogy vagy elemzek, vagy bukta, hát a többi tényleg rohadt nehéz volt nekem, szóval nekiálltam elemezni, és annyit pöcsöltem vele, hogy a végén majdnem nem fértem el a lapokon :D
Szóval rizsázni annyit amennyit nem sajnáltok, csak figyeljetek hogy köze legyen a lényeghez :D -
Én tavaly 2.5 oldalt írtam érvelésnek, mert elfogyott minden gondolatom és untam az egészet.Újraírtam,nagyobb betűkkel egy-két részt árfogalmazva.Lett belőle 2.75 oldal.Még volt egy órám nem írtam mégegyszer újra mert szépen befejeztem és reméltem csak nem lesz köcsög a tanárom.Meg aztán úgyis duplázásra mentem a két emelt vizsgámmal, szóval nálam a kettes volt a cél.Így aztán beadtam csonkán és mentem sörözni :).Magyartanárom közölte , hogy max 50%-ot kaphatok az esszé részre mivel nincs meg a három oldal...Annak akinek számít a magyar ez tanulságos történet sztem.Szóval rizsázzatok, és semmiképp ne unjátok meg :) -
"Vízhang". Remélem csak elgépelted.
Végigolvasva a hozzászólásokat annyit hozzátennék, hogy a magyar írásbelinél bármelyiket választod nem kell hozzá háttértudás. Pont hogy olyanokat adnak, akik nem olyan ismertek, hogy elkerüljék a régi sablonos megoldást: életrajzból levezetni az elemzést. Az érvelés meg nagyon rizikós tud lenni, nagyon függ a témától. -
középszint egy vicc, a higgadtabbak mikor meglátják h mi a feladat, a kevésbé higgadtak pedig miután megírták fognak erre rádöbbenni :) írásbelitől a legkevésbé sem kell félni, a szóbelire nem árt minimálisan készülni, de azt sem kell túlzásba vinni. emelt szintre viszont azért tényleg érdemes készülni, főleg, hogy aki arra megy az valószínűleg nem csak átcsúszni akar, hanem valami jobb eredményt elérni.
sok sikert mindenkinek, simán menni fog. -
én is :D -
jajj egyre jobban kakálok az egésztől