29454

N
AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK.

NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK.

N

• nokly
    na még egy kérdés ha valaki okos a tavalyi májusi érettségiben volt egy függvény ahol az volt a kérdés csökkenő ha....?

most itt az x-et vagy az y-t kell nézni?
  • NullZ3r0
    tényleg nem tudjátok vagy csak engem hülyítetek? :)
    amúgy tényleg az, pl az 1/x függvény 0-nál nem értelmezett, vagy a gyökx (na ezt hogyan írjam szebben) meg negatívokra nem értelmezett
  • Johhny H
    felvehető x értékek asszem:D
  • nokly
    MOst érettségizel?
  • Rockynhooo
    mi az az értelmezési tartomány ? XD
  • NullZ3r0
    Valaki, aki összehasonlítást írt? Szerintem ha tudtál 3 oldalt írni és nem tömény hülyeséget jobban járhatsz vele, mint az érveléssel. Az ugyanis elég szubjektív dolog, tanárfüggő lehet hogy mit tart jónak. A versösszehasonlítást azért választottam, mert már rengeteg olyan dogát írtam, mindig ötös lett, sikerült eltalálni a tanár stílusát. :)
    Érvelő szöveget nem nagyon gyakoroltunk, nem tudom mit várnának el, a novella meg olyan unalmas volt, hogy fél oldal után elaludtam rajta (érettségi :)). Meg szerintem aki versösszehasonlítást választott, azt díjazzák a tanárok, legalábbis nálunk. :)
    Tippek, hogy mit kellett (volna) írni?

Matektól nem nagyon félek, minden menni szokott. Néhány tipp:
    -prímszámos feladatoknál az egyik prím 90%-ban a 2, nézd meg a páros-páratlanságot, hogy kijön-e
    -valószínűségszámításnál/kombinatorikánál sokszor egyszerűbb felírni az összes esetet, és jóval biztosabb is
    -x^2 az lehet negatív szám négyzete is, nem ám ész nélkül gyököt vonni!
    -ha leosztasz valamivel, előbb nézd meg, nem 0-e
    -értelmezési tartományt függvénynél, egyenletnél felírni!
    -a megoldás majdnem mindig egész (bár van olyan h nem, szóval no para)
    -mindig ellenőrizz!
    -és vigyél fgvtáblát, körzőt, vonalzót, szögmérőt, számológépet (utóbbiból nem árt ha kettő van, ugye ciki, ha kimerül az elem)
  • doddencs
    jó, de megtanulod használni a 4jegyűt, különösebb gondjaid nem lehetnek középen.. lapozni kell a 4jegyűt, s nem a vizsgán venni először kézbe :P
  • Balumann
    ja tényleg, értelmezési jó h megkérdezted :D
  • doddencs
    pont fordítva, de majdnem xD
    (behelyettestesz már értéket x-re, aztán meglátod mi hogyan:D
  • nokly
    hát annak aki 4 évig nem tanult semmit mert a kedves tanárok számonkérő képessége nem haladta meg az 1-et sem, annak hidd el nehéz!
  • doddencs
    x: értelmezési tartomány (D)
    y: értékkészlet (R)
  • Rockynhooo
    ha megvan adva mondjuk hogy 2/4ed, akkor 2t jobbra 4et fel ?
  • doddencs
    val szám: felírod a jó esetek számát s elosztod az összes esetek számával.. legtöbb esetben ez a modell van. És ezt felírod már kapsz pontot:D Esetek kiszámításához meg ott a függvénytábla, szépen le is írja mikor melyik tipust :)
    Kombinatorika dettó (függvénytábla)
  • doddencs
    matektól felesleges szarni, amit középen adnak..
    még emelt sem vészes, pusztán annyi, h. nem elég csak a függvénytábla:P
  • nokly
    ez biztos?
  • Balumann
    érték tartomány?
  • PLackó
    Ezt érdemes megnézni, idei évek érettségi átlagai. A közepe-vége érdekes a prezentációnak. Nem semmi a matek átlag...
  • nokly
    értékkészlet az y?
    Mi az x?
  • medawo
    A logikus feladatok jók. Azokat csak végig kell gondolni és felírsz rá egy egyenletet. Én egyedül a valószínűség számítással és a kombinatorikával vagyok úgy, hogy nem értem egyáltalán.
  • 9csöves9
    mélységesen egyetértek:D

tényleg nem tud valaki egy normális feladatsort adni megoldással?
  • Rockynhooo
    az a szerencsém hogy vegyesen vannak összeállítva tuti lesz benne geometria meg statisztika amiket perfektül vágok, de pl a logaritmust meg az exponenciát el se kezdem ha meglátom, mert lövésem sincs roluk. plusz van még pár feladat ami yozan ész meg logika... így egy 3asra számítok, de legrosszabb esetben is egy kettesre.
  • Dying Soul
    Mi végigoldottuk a tankönyv hátuljában lévőket és áátlagosan olyan 70%-osan sikerültek IQ-ból. Suliban ott lesz velem a fgvtábla is (itthon is lehetett volna, de lusta voltam elővenni).
    Volt, hogy 3-4 nem ment összesen, máskor meg 7-8 sem, elég ingadozó vagyok matekból.
  • davidka003
    A kis feladatokból simán ellehet érni 20%-ot.
    A 2. rész kicsit nehezebb, de a 4 feladatból csak tudsz már 1-et.
  • Csesza
    kilöktél :)

tehát, véleményem szerint kvára :D
  • pTk
    szvsz az elsőrésztől semennyire, a második meg csak sima logika, remélem nekem jól sikerül, megirtam a tavalyi közép matek érettségiket, és ugydöntöttem hogy jobb lett volna ha emeltre megyek..
  • Dying Soul
    Kilöktem valakit.
  • Dying Soul
    Épp azt nézegettem, hogy a függvénytábla lesz a legújabb barátom.
  • neménvoltam
    Hát... holnap kiderül :D
    Csak a trigonometriát utálom, meg egy picit a kombinatorikát, de a többi az menni szokott... meglátjuk.
  • Dying Soul
    Középmatektól mennyire kell félni?
  • doddencs
    értem én, ezért mondopm majd kiadják as javítási útmutatót s kiderül. De valamennyi érveléshez elvárják, h. irodalmi művekkel (is) támaszd alá az álláspontjaidat. Valamint szerintem ez tipikusan olyan téma volt, amihez bőven akadnak irodalmi példák.
  • Dying Soul
    Nyugi,az egy nagyon jó feladat volt. Ha másra nem, arra jó volt, hogy megmutassa József Attila mekkora zseni volt.

A reflektálás is korrekt volt, az ilyeneket csípőből tudom. A gyakorlati is egyszerű volt.

Ellenben a teszt! Az a "bolondos" feladat nagyon odavágott szerintem, meg ahhoz a nyelvtanoshoz se tudtam semmi okosat írni, mert azt át sem néztem.
  • kemszi2
    őő nem.néztünk egy érvelést.az vmi jövő képes volt talán és ott kérték az irdolami példákat is.de egy másiknál meg amit írtunk ott nem kérték és a kulcsban sem volt.
    szóval ha a javító kulcs kéri akkor a jó édes anyukájuk napszemüvegét
  • medawo
    Hát de azt írták, hogy a késztermékek milyen hatással vannak az emberekre és arról hozzunk példát. Nem arról, hogy egy másik költő hogy gondolja. Ezért külön írták az "irodalmi" példát amit írjunk bele Ács Éva idézetként.
  • xy21
    irodalmi példának lehetett volna Franz Kafka az Átváltozás->ott jelent meg először a vonat (az is egy gép nem?)
  • doddencs
    hát majd javítókulcsban kiderül, általában hozzá szokták érteni, h. irodalmi példa.. mégiscsak magyar érettségi :D
  • kemszi2
    lehetett persze,de nem kérte a feladat
  • 89
    neeeem...de mindig keverem a kettőt...
  • herczeg
    sztem meg bőven lehetett az érveléshez irodalmi plédát, úgy kb minden második sci-fi könyv, plusz én is írtam madáchot...
  • doddencs
    legalább ott is Mikszáthot írtál.. mert az azért gáz lenne :D:D
  • 89
    sry...látszik, hogy éretlen vagyok :D