29454

N
AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK.

NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK.

N

• 5c0rp330n
    azért a te verziódat is szívesen várom, majd a kettőt összegzem :)
  • doddencs
    Szia!

Nekem is el tudnád küldeni az infót? Vannak nekem is, de nem igazán frissek, hátha a tiéd jobb :)

Előre is köszi
  • martoncz
    bocs, nem 2x^2, hanem 3x^2
  • martoncz
    ezt írtad: "ott van szélsőértékhelye ahol a derivált nulla."

nézd meg x^3-nél hogy mennyi a deriváltfüggvényének értéke (2x^2, ezt jól tudod): nulla
    és x^3-nek van szélsőértéke 0-nál? nincs.

"ez 1-ben mindenhol pozitív..." ki beszélt itt 1-ről? nem igazán világos, amit írsz.
  • magus
    az x^3 deriváltja 2x^2, ez 1-ben mindenhol pozitív...
  • 5c0rp330n
    htx
  • Vola
    küldtem privátot, használd egészséggel ;D
  • martoncz
    ez nem feltétlenül igaz, lsd. f(x)=x^3, f(0)-nál. amit írtál az szükséges, de nem elégséges feltétele a lokális szélsőértéknek. kell még hogy az első derivált értéke előjelet váltson a pont egy környezetében (ha + -> - akkor lok. maximum, ha - -> + akkor lok. minimum, egyébként nem beszélhetünk szélsőértékről)

többek között erre kérdezett rá nálam a vizsgáztató, de nem tudott megakasztani (:
  • 5c0rp330n
    kidolgozott info tételek ha valakinek vannak/tudja a lelőhelyüket akár a pár évvel ezelőttieknek, akkor szóljon legyen szíves :)
  • magus
    szélsőértékből egy dolgot kellett használnom eddig. ott van szélsőértékhelye ahol a derivált nulla.
  • Vola
    találtam egy bizonyítást emelt matekra, sztem ezt érdemes lenne előadni :D

"Nem tanulni = megbukni
    Tanulni = nem megbukni
    Nem tanulni + Tanulni = megbukni + nem megbukni
    => Tanulni(nem + 1) = megbukni(nem + 1)
    => Tanulni = megbukni"

persze csak saját felelősségre... ;)
  • szucsy89
    na én pont ezt az egy tételt nem akartam húzni...:D

ebből 10pontom se lett vonla(nekem se volt kidolgozva)
  • martoncz
    matek szóbeli élménybeszámoló :]
    9.30-ra voltam behívva, és 9:00 környékén már behívtak (szent istván gimn. fejér terem, ha esetleg innen volt ott valaki akkor pacsi)

kihúztam azt a tételt amibe kb. bele se néztem, mert nem volt kidolgozva (9. szélsőérték-problémák megoldása), de aztán rájöttem h nem nehéz és írtam 5-6 oldalt, feladatot is simán meg tudtam csinálni, eszembe jutott egy csomó alkalmazás, aztán szépen összeszedtem mit milyen sorrendbe kéne.

tétel necces volt, mert amit tudtam annak elfelejtettem a bizonyítását, és nem jött ki, viszont eszembe jutott egy jó, ami kicsit túlmutat a középiskolában tanított matematikán, de pont oda illett (geometriai közép miért annyi amennyi -> ln x és inverzfüggvénye az e^x), húzták a szájukat hogy ez nekik csak definíció, de a végén elfogadták tételként és bizonyításként, szóval rendesek voltak (meg is kérdezték hogy honnan tudom, meg hol olvastam róla, de erre mit lehet felelni? :) azt mondtam hogy tanultam).

visszagondolva nagyon örülök neki hogy ezt húztam, mert otthonvoltam ebben a témában és nem más kidolgozott tételét adtam elő, hanem tényleg azt, amit összehoztam a felkészülési idő alatt. a vizsgáztató kicsit kukacoskodott, de a keresztkérdéseire mindig egyből határozott választ adtam, remélem ez meggyőző volt.
  • doddencs
    ha megadták a felékészülési időt, akkro az időpontba nem igazán tudsz belekötni. Esetleg az érettségi elnök lehet kifogás, de nem hinném azzal sokr amennél..

Az időpont nem igazán van megkötve, főleg majd a középszintű érettségiknél, ott akár órát is simán csúszhat a dolog, de akár fél egy órával előbb is elkezdődhet..
  • doddencs
    ha megadták a kellő felkészülési időt, akkor nem nagyon tudsz semmit tenni. De ha nem adták meg, akkor sem, mert akkor meg neked kellett volna ott helyben kikérned az időt..
  • szucsy89
    hát ha nem sikerül meg lehet próbálni...

aztán vagy elutasítják vagy nem:D
  • mate317
    Nem azt mondtam, hogy nem rajtam múlott, de ha esetleg nem sikerül a szóbelin a 11 pont, ami nagyon kéne, minden mindegy alapon van-e esélyem a fellebbezésnél egy ilyen kifogással? Mert elképzelhetőnek tartom, hogy a szabály az, hogy akkor hívjuk be a diákot, amikorra az ki van írva. Ergo ez szabálytalan volt?
  • magus
    és nyusziskakaót se kaptál
  • szucsy89
    miért? ha 20perccel később hívnak be akkor pro lettél volna németből?:D

annak meg örülj h nem volt ott az elnök, legalább nem kötekedhetett(ha olyan fajta, belekérdezhet)
  • mate317
    9 re voltam hivatalos, és voltam az első felelő németből, erre behívnak 20 perccel előbb, ráadásul nem volt bennt érettségi elnök sem, szerintetek fellebbezhetek, ha majd nem úgy sikerül a vizsgám, ahogy akartam?
  • doddencs
    naja, csak bele kell építeni egy kis informatikát, hogy a szaknyelv is meglegyen:D mennyit interneteztél, a fasza új videokártya hogy muzsikált a legújabb játékoknál.. XD
  • Crazygirl
    van gyakorlat!! nekem is van!
    Nekem van egy ertekelo listam hogy mire hany pontot adnak :P
  • Vola
    xDDDDDDDDDDDDDDDDD

de igazad van :D
  • Klemice
    magyar emelt szóbeliről valaki valamit nem tud eddig? milyen konkrétumok vannak esetleg
    köszönöm
  • 5c0rp330n
    jaja, korábban már néztem én is. vicces, hogy a tartalom 8 pont a 30-ból. felépítesz egy fasza kis feleletet a nyári élményeidből és kapsz 22 pontot a 30-ból :)
  • Vola
    nah találtam egy infót a szóbeliről (tudom h én kérdeztem :D de lehet h másnak is segít valamit) szal:

"A feladatsor értékelési szempontjai:
    - Logikai felépítés, vázlat (8 pont)
    - Kifejezőkészség, szaknyelv használata (8 pont)
    - Tartalmasság (8 pont)
    - Kommunikatív készség (6 pont)"

nah meg lehet gyakorlati rész is:
    "Bármely tételhez kapcsolódhat internetes kommunikációval kapcsolatos gyakorlati részfeladat, melynek várakozás nélküli végrehajtási ideje legfeljebb két perc.” - szal ebből van az a 20feladat amit mondtam
  • 5c0rp330n
    elég az egy, de természetesen többel is megpróbálkoztam. ha többet mondasz, akkor a legjobban sikerültet kell értékelniük :)
    én kicsit csalódott vagyok, mert tényleg eléggé szart húztam ki. annyira nem vágtam be sajnos a témát, de jópár tétel sztem sokkal jobban mehetett volna. de mind1, vszínűleg nem ezen fog múlni, annyit nem rontok vele talán. de javítani semmiképpen nem fogok sajnos.
  • Moros
    kösz a választ, a közép nem is izgat annyira :)
    jó neked, hogy már túl vagy rajta..
    több definíciót is mondtál, vagy tényleg elég a "minimum" azaz az egy?
  • 5c0rp330n
    20 perc a maximum idő, ami rendelkezésre állhat emelten, de ezzel nem sokan szoktak élni. azért mondanak 15 percet, mert 2 gyerek felel le, amíg a harmadik felkészül és a minimális (és kb optimális) felkészülési idő fél óra. középen meg talán 15 perc a maximum, vagy 10, ezt nem tudom.
  • 5c0rp330n
    nekem még azok se, most kaptam meg a tétel címeket. ez is valami :)
  • Moros
    nem tudom miért ír mindenki 15 percet, az om honlapján (amit most em tudok belinkelni) 20 perc szerepel, bár nem tudom ezt mennyire kell betartani
    szóval om->érettségi->Az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V.24) OM rendelet->matematika (a vizsga leírása)
  • Moros
    nekem csak tételeim vannak...
  • Vola
    de van, 21 tételem és 20feladatom van és mindegyikből egyet-egyet kell bemutatnom, ez tuti. csak nem tudom mien arányban járnak a pontok.
  • fsgh
    sztem nincs gyakorlat...magért a tételért kapsz kb 15-16 pontot a többi azbból jön össze hogy adod elő meg ilyenek...
  • Vola
    kérdés:

középszintű infó szóbelinél hogy is vannak a dolgok?
    nem a tételeket kérdem, hanem adott a téma amit húztam, arra van x időm + van a "gyakorlati" rész amin vmi haláleccerű műveletet kell csinálnom és a konkrét kérdésem:
    a tételre kapok 15pontot és a műveletre még 15öt?
    vagy valami más alapján történik, esetleg más aránnyal a pontozás?

nem mintha annyira paráznék tőle csak tudni szeretném mi alapján megy ez :D
  • 5c0rp330n
    nekem is szükségem lett volna még időre, de most már halálmind1 :)
  • doddencs
    oks, köszönöm az infókat. Szerencsére nekem még keddig van időm, és szükségesm is van rá, akadnak hiányosságaim még:D
  • DjVktr
    Köszi szépen!
  • neménvoltam
    köszönöm!
  • 5c0rp330n
    én linkeltem még nemrég, tess: link