29454
| N | AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK. NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK. | N |
-
azért a te verziódat is szívesen várom, majd a kettőt összegzem :) -
Szia!
Nekem is el tudnád küldeni az infót? Vannak nekem is, de nem igazán frissek, hátha a tiéd jobb :)
Előre is köszi -
martoncz #23439 bocs, nem 2x^2, hanem 3x^2 -
martoncz #23438 ezt írtad: "ott van szélsőértékhelye ahol a derivált nulla."
nézd meg x^3-nél hogy mennyi a deriváltfüggvényének értéke (2x^2, ezt jól tudod): nulla
és x^3-nek van szélsőértéke 0-nál? nincs.
"ez 1-ben mindenhol pozitív..." ki beszélt itt 1-ről? nem igazán világos, amit írsz. -
az x^3 deriváltja 2x^2, ez 1-ben mindenhol pozitív... -
htx -
Vola #23435 küldtem privátot, használd egészséggel ;D -
martoncz #23434 ez nem feltétlenül igaz, lsd. f(x)=x^3, f(0)-nál. amit írtál az szükséges, de nem elégséges feltétele a lokális szélsőértéknek. kell még hogy az első derivált értéke előjelet váltson a pont egy környezetében (ha + -> - akkor lok. maximum, ha - -> + akkor lok. minimum, egyébként nem beszélhetünk szélsőértékről)
többek között erre kérdezett rá nálam a vizsgáztató, de nem tudott megakasztani (: -
kidolgozott info tételek ha valakinek vannak/tudja a lelőhelyüket akár a pár évvel ezelőttieknek, akkor szóljon legyen szíves :) -
szélsőértékből egy dolgot kellett használnom eddig. ott van szélsőértékhelye ahol a derivált nulla. -
Vola #23431 találtam egy bizonyítást emelt matekra, sztem ezt érdemes lenne előadni :D
"Nem tanulni = megbukni
Tanulni = nem megbukni
Nem tanulni + Tanulni = megbukni + nem megbukni
=> Tanulni(nem + 1) = megbukni(nem + 1)
=> Tanulni = megbukni"
persze csak saját felelősségre... ;) -
na én pont ezt az egy tételt nem akartam húzni...:D
ebből 10pontom se lett vonla(nekem se volt kidolgozva) -
martoncz #23429 matek szóbeli élménybeszámoló :]
9.30-ra voltam behívva, és 9:00 környékén már behívtak (szent istván gimn. fejér terem, ha esetleg innen volt ott valaki akkor pacsi)
kihúztam azt a tételt amibe kb. bele se néztem, mert nem volt kidolgozva (9. szélsőérték-problémák megoldása), de aztán rájöttem h nem nehéz és írtam 5-6 oldalt, feladatot is simán meg tudtam csinálni, eszembe jutott egy csomó alkalmazás, aztán szépen összeszedtem mit milyen sorrendbe kéne.
tétel necces volt, mert amit tudtam annak elfelejtettem a bizonyítását, és nem jött ki, viszont eszembe jutott egy jó, ami kicsit túlmutat a középiskolában tanított matematikán, de pont oda illett (geometriai közép miért annyi amennyi -> ln x és inverzfüggvénye az e^x), húzták a szájukat hogy ez nekik csak definíció, de a végén elfogadták tételként és bizonyításként, szóval rendesek voltak (meg is kérdezték hogy honnan tudom, meg hol olvastam róla, de erre mit lehet felelni? :) azt mondtam hogy tanultam).
visszagondolva nagyon örülök neki hogy ezt húztam, mert otthonvoltam ebben a témában és nem más kidolgozott tételét adtam elő, hanem tényleg azt, amit összehoztam a felkészülési idő alatt. a vizsgáztató kicsit kukacoskodott, de a keresztkérdéseire mindig egyből határozott választ adtam, remélem ez meggyőző volt. -
ha megadták a felékészülési időt, akkro az időpontba nem igazán tudsz belekötni. Esetleg az érettségi elnök lehet kifogás, de nem hinném azzal sokr amennél..
Az időpont nem igazán van megkötve, főleg majd a középszintű érettségiknél, ott akár órát is simán csúszhat a dolog, de akár fél egy órával előbb is elkezdődhet.. -
ha megadták a kellő felkészülési időt, akkor nem nagyon tudsz semmit tenni. De ha nem adták meg, akkor sem, mert akkor meg neked kellett volna ott helyben kikérned az időt.. -
hát ha nem sikerül meg lehet próbálni...
aztán vagy elutasítják vagy nem:D -
mate317 #23425 Nem azt mondtam, hogy nem rajtam múlott, de ha esetleg nem sikerül a szóbelin a 11 pont, ami nagyon kéne, minden mindegy alapon van-e esélyem a fellebbezésnél egy ilyen kifogással? Mert elképzelhetőnek tartom, hogy a szabály az, hogy akkor hívjuk be a diákot, amikorra az ki van írva. Ergo ez szabálytalan volt? -
és nyusziskakaót se kaptál -
miért? ha 20perccel később hívnak be akkor pro lettél volna németből?:D
annak meg örülj h nem volt ott az elnök, legalább nem kötekedhetett(ha olyan fajta, belekérdezhet) -
mate317 #23422 9 re voltam hivatalos, és voltam az első felelő németből, erre behívnak 20 perccel előbb, ráadásul nem volt bennt érettségi elnök sem, szerintetek fellebbezhetek, ha majd nem úgy sikerül a vizsgám, ahogy akartam? -
naja, csak bele kell építeni egy kis informatikát, hogy a szaknyelv is meglegyen:D mennyit interneteztél, a fasza új videokártya hogy muzsikált a legújabb játékoknál.. XD -
van gyakorlat!! nekem is van!
Nekem van egy ertekelo listam hogy mire hany pontot adnak :P -
Vola #23419 xDDDDDDDDDDDDDDDDD
de igazad van :D -
magyar emelt szóbeliről valaki valamit nem tud eddig? milyen konkrétumok vannak esetleg
köszönöm -
jaja, korábban már néztem én is. vicces, hogy a tartalom 8 pont a 30-ból. felépítesz egy fasza kis feleletet a nyári élményeidből és kapsz 22 pontot a 30-ból :) -
Vola #23416 nah találtam egy infót a szóbeliről (tudom h én kérdeztem :D de lehet h másnak is segít valamit) szal:
"A feladatsor értékelési szempontjai:
- Logikai felépítés, vázlat (8 pont)
- Kifejezőkészség, szaknyelv használata (8 pont)
- Tartalmasság (8 pont)
- Kommunikatív készség (6 pont)"
nah meg lehet gyakorlati rész is:
"Bármely tételhez kapcsolódhat internetes kommunikációval kapcsolatos gyakorlati részfeladat, melynek várakozás nélküli végrehajtási ideje legfeljebb két perc.” - szal ebből van az a 20feladat amit mondtam
-
elég az egy, de természetesen többel is megpróbálkoztam. ha többet mondasz, akkor a legjobban sikerültet kell értékelniük :)
én kicsit csalódott vagyok, mert tényleg eléggé szart húztam ki. annyira nem vágtam be sajnos a témát, de jópár tétel sztem sokkal jobban mehetett volna. de mind1, vszínűleg nem ezen fog múlni, annyit nem rontok vele talán. de javítani semmiképpen nem fogok sajnos. -
Moros #23414 kösz a választ, a közép nem is izgat annyira :)
jó neked, hogy már túl vagy rajta..
több definíciót is mondtál, vagy tényleg elég a "minimum" azaz az egy? -
20 perc a maximum idő, ami rendelkezésre állhat emelten, de ezzel nem sokan szoktak élni. azért mondanak 15 percet, mert 2 gyerek felel le, amíg a harmadik felkészül és a minimális (és kb optimális) felkészülési idő fél óra. középen meg talán 15 perc a maximum, vagy 10, ezt nem tudom. -
nekem még azok se, most kaptam meg a tétel címeket. ez is valami :) -
Moros #23411 nem tudom miért ír mindenki 15 percet, az om honlapján (amit most em tudok belinkelni) 20 perc szerepel, bár nem tudom ezt mennyire kell betartani
szóval om->érettségi->Az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V.24) OM rendelet->matematika (a vizsga leírása) -
Moros #23410 nekem csak tételeim vannak... -
Vola #23409 de van, 21 tételem és 20feladatom van és mindegyikből egyet-egyet kell bemutatnom, ez tuti. csak nem tudom mien arányban járnak a pontok. -
sztem nincs gyakorlat...magért a tételért kapsz kb 15-16 pontot a többi azbból jön össze hogy adod elő meg ilyenek... -
Vola #23407 kérdés:
középszintű infó szóbelinél hogy is vannak a dolgok?
nem a tételeket kérdem, hanem adott a téma amit húztam, arra van x időm + van a "gyakorlati" rész amin vmi haláleccerű műveletet kell csinálnom és a konkrét kérdésem:
a tételre kapok 15pontot és a műveletre még 15öt?
vagy valami más alapján történik, esetleg más aránnyal a pontozás?
nem mintha annyira paráznék tőle csak tudni szeretném mi alapján megy ez :D -
nekem is szükségem lett volna még időre, de most már halálmind1 :) -
oks, köszönöm az infókat. Szerencsére nekem még keddig van időm, és szükségesm is van rá, akadnak hiányosságaim még:D -
DjVktr #23404 Köszi szépen! -
neménvoltam #23403 köszönöm! -
én linkeltem még nemrég, tess: link