29454
| N | AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK. NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK. | N |
-
nincsen igazad, ha nem szerzed meg a kellő alapozást a középsuliban, egy jobb egyetemen elvérzel az első félév alatt, vagy ezek szerint az egyetemek a buták, h meghatározzák a felvételi tantárgyakat.
aki már középsuliban balfaszkodott matekból, az egyetemen sem fog megtáltosodni, hiába tanul teljesenmást matekból
töri meg azért kell, h az ember átlássa az összefüggéseket, s már egyre inkább mennek rá erre, mint a magoltatásra -
Vola #23520 nem azt mondtam h tökéletes a rendszer, mer messze nem az, de Te épp egy olyan részébe kötöttél bele még az elején mely igen is jó, aztán azokkal az "apróságokkal" érvelsz melyek valóban igen baromságok, de ez nem változtatja meg a fő tényeket.
legyen igazad, légy boldog vele... -.-
és az h ilyen fasságból vizsgázól az meg a velejárója egy egy szaknak, nekem se lesz majd kedvem mérnök infónál közgazdaságtant tanulni, mivel abszolúte nincs hozzá köze. De mint mondtam, nem tökéletes a rendszer... -
nem, tipikus példája vagyok annak az embernek akit kibaszottul nem érdekelnek a csapszegek és 2 nap múlva vizsgázik belőle és nincs kedve tanulni.
de akkorisigazamvan -.- -
Vola #23518 pont azt az 1 példát hozod amelynél valóban hülyeség...
de ottvan még a különböző infó szakok melyek matekot és informatikát kérnek + ottvan a villamosmérnök, mely matekot és szakmait vagy fizikát kér + ottvan a mindenféle környezetes cucc mely bioszt meg mittudomén már mit kér... + egy rakat más dolog ami olyan dolgot kér mely a szakhoz kötődik. TÉNY HOGY VANNAK KIVÉTELEK....
szerintem már direkt azt keresed mindenben h mibe köthess még bele. Tipikus ellenzéki illető vagy, melyekből már rohadtul elegem van. Az ilyenek miatt mint Te nem fejlődik az ország sehova... :P -
Yepp #23517 hallotam 1 olyat h jövőre eltörlik a duplázást ez igaz?
mert én csak jövőre érettségizek, viszont ugy számoltam h csak duplázással lenne elég pontom.. :( -
szerinted mennyi köze van a közgazdaságtannak a történelemhez? Mert az a felvételi tárgy.
A középiskola arról szól, hogy mindenből jó legyél, az egyetem meg arról, hogy amiből kell jó legyél. Semmit nem vesztesz, ha nem vagy jó középiskolában és mérnöknek mész, úgyis újra kell tanulnod kibővítve. -
Vola #23515 Mer igen, nagyobb az esélye annak hogy jobb szakember lesz abból aki a szak által nézett két tárgyból kiemelkedően tud teljesíteni a többihez képest, avagy az a kettő érdekli..............
és bár a lenti dolgot nem én írtam de tökéletesen egyetértek... -
"Másrészt sokkal jobb szakember lesz abból, aki mondjuk a 2 felvételi tárgyából csinál két 90% érettségit, mint aki a 80% átlagteljesítményével kerül be." -
Vola #23513 a lényeg az volt h ne olyan tárgyak és azoknak iskolai osztályzási csökkentség le a pontszámaidat olyan szakokon ahol azoknak köze nem lesz az adott szakirányhoz és a reális pontszámításhoz. -
Vola #23512 de nem is az érettségiig megszerzett tudás lesz az amelyből aztán majd karriert építesz... és hogy mit számít? azt h felvegyenek baszki... ez már színtiszta kötekedés csak kérem... -
szerintem meg semmilyen szinten sem számít, hogy miből milyen érettségit teszel... úgyse ér semmit igazából az egyetemen tanultakhoz képest. nem tudom mennyire határozza meg azt, hogy te elhivatottan fogod-e keresni a geotermikus erőforrásokat Izlandon, hogy középiskolában 80%-os dolgozatot írtál a sinus görbe magánéletéről -
Az ELTE már korántsem uaz, mint ami régen volt.. Az egyetem végeztével az elhelyezkedési lehetőségekről ne is beszéljünk :) -
egymást is beköpik ha valaki csal
ennek a módszernek is meg van a maga közösségépítő jellege
nem azt mondom, engem is baszna, ha vki előttem csalással érvényelsülje, de akkor bukjon be a tanár előtt, s ne én kényszerüljek spiccliskedni -
Vola #23508 tény és való h a PTE-vel kicsit túloztam, de alapjában véve nem mondtam hülyeséget. A szegedit nem ismerem mélyrehatóbban, csak 1 ismem tanult ott és emlékszem h mondta h mennire kemény az is de azt nem tudom mennyire nevezetes nemzetközileg.
Lényeg a lényeg h igenis vannak szakok magyar egyetemeken belül melyek szintén nemzetközileg elismertek és megkérik legalább azt a szintet mint bármely más külföldi egyetemen.
"Azert Oxfordnak es ezeknek a helyeknek nem csak a multja nagy" - valóban, nem is azt mondtam h nincs mögötte tudás, csak hogy ezek túlságosan is fel vannak fújva. Biztos van olyan szak mely ott a legjobb, de egy egy 144ponthatáros itt Magyarországon is megköveteli azt a szintet, és nem lepkefing hozzájuk képest.
Úgyvélem egy maximálisan teljesítő magyar egyetemistát ezen helyeken nem aláz be egy azonos írányvonalú Oxfordra járó, max egy szinten van vele. A nagy különbség szerintem a különböző professzori előadások lehetnek, mivel oda mennek, ide ritkábban (és ez csak a presztízs miatt van így).
"egymást is beköpik ha valaki csal" - ez meg bármien esetben is szerintem aljasság... valóban nem ugyanazt érdemli a két diák ha az egyik tanul és a másik nem de az előbb utóbb úgyis kiütközik. Persze tökéletesen értem mit akarsz vele mondani és hogy nem ezen van a hangsúly, hanem a hajtáson, csak azért személyes véleményem szerint az már túlzás. Én nem úgy képzelem el az egyetemi éveim h végig megállás nélkül hajtsak minden mást félredobva, ki kell élvezni azt a pár évet ;) persze ez személyfüggő. -
magyar orvosi képzés(sote,szote) világhíres (najo talán az amerikaiak nemjönnek ide..ottvan nekik a harvard medical school)..most szegeden vagyok és nemegy arab igengazdag olajmágnás járatja ide a fiát. európa egyik legfelszereltebb orvosi kara szegeden van pl..ismertetőjelük, h egy évre szoktak hotelszobákat kivenni:P....ha minden jólalakul jövőre már énis szotes leszek -
én Dániában jártam egy szemesztert végig egyetemen..amin kiakadtam, h a vizsgák többsége írásbeli..ami a lényeg, h nincs benn a tanár az esetek 90%ában...Miértis?: Rangsorolás van...az első 10-15 emberkének akik a legjobbak már másodikban állásajánlatokat adnak egész európából és így saját érdekük a hajtás + egymást is beköpik ha valaki csal....minden egy ország népességének beállítottságától függ... -
Azert Oxfordnak es ezeknek a helyeknek nem csak a multja nagy.
kemeny egyetem a BCE? Hat max a 144 pontos szakja, a tobbi nem hiszem.
PTE? Azt sem tudom hogy miert tartozna ide, ellenben mondhattad volna a SOTE-t, a magyar orvosok eleg jok allitolag, vagy ELTE-t, ahol szinten van nehany kemeny cucc -
Vola #23504 háth ha annyira laza minden középsuli végéig és különösebb megerőltetés nélkül simán jól leéreccségizel ott akkor ahhoz nyílván hozzászokik az illető diák és az előtte lévő szinthez képest nyílván majd bele roskadnak mivel nem ahhoz szoktak.
Persze ezt most csak az előbbi kijelentésedre alapozom, fogalmam sincs mien ott az egyetemi oktatás, csak a logika ezt sejteti. De azt azért nem hiszem h akkora különbség lenne az itthoni és az ottani felsőoktatás között. Elhiszem h keményebb lehet de nem sokszorosan. Viszont a keményebb hazai egyetemek szerintem simán felveszik a versenyt bármely külföldivel (BCE, BME, PTE), ha nem is mindegyik szak, de egy részük igen. A presztízs teszi igazán naggyá az Oxfordot, Harwardot, stb... az tény h jobban is értékelik az ott szerzett diplomákat, de nem feltétlen a tudás miatt, bár biztos az is van mögötte. -
azért ne általánosítsunk. az lehet, hogy egy szar corvinusnál/gdf-nél sokkal többet kell ott tanulni némelyik helyen, de egy bme-hez képest azért megnézném, hogy miből állhat az a "sokkal több tanulás". egy vicc lehet. -
Yepp #23502 csak amerikai példát tudok erre felhozni (egy o.társam 1 évig ott járta a gimi 3.at) ahol valóban klasszisokkal lazábban veszik a gimit, VISZONT egyetemen majd bele roskadnak a tanulásba, sokkal többet kell ott tanulni mint pl a hazai egyetemeken
ezt énis jobbnak tartom hiszen igaz h 1etem kva nehéz ott, de ott legalább azt tanulja a gyerek amit akar, amit szeret, nempedig minden tantárgyat, és igy meg van 4 laza bulizos évük is a középsuli alatt :)
-
Vola #23501 erre gondoltam amikor azt mondtam h nem a minőséget emelik sajnos, mer azt lenne hova, de nehezítik. Persze sokan mondhatják h ugyan már, mien eccerű volt az éreccségi stb, de akkor annak ajánlok egy osztályátlag lecsekkolását :D Nem mindenki pro, velük csesznek ki leginkább. És ha egy alapból közepes vagy rossz tanulónak feljebb nyomják a követelményt akkor az jobb esetben többet fog tanulni de nem az az általános eset. Inkább a puskázás vagy a nemtörődömség, főleg ha felelőtlen egy kicsit a jövőjével kapcsolatban.
Ennek az eredménye az lesz h valóban elbutul a magyar nép... bár ez most erős kifejezés volt de nagyobb lesz a szakadék a jeles és az elégséges tanulók között, ami nem vezet semmi jóra. És akkor újra barbár fosztogató népek leszünk :))) Nah de sebaj, megyünk majd rablóhadjáratokra és kifosztjuk a gazdag nyugatot! :D Abban jók voltunk Augsburg esetéig... -
mondjuk a magyar oktatás is erősen tanár és suli függő. Én a 6 osztályos gimit 2 helyen végeztem, utóbbi kevésbé volt neves, mégis a tantárgyak erőssége is erősen változó volt, tanárok függvényében -
hát igen, ezzel csak a németek maguk alatt vágják a fát, lásd majd a 20 év múlva bekövetkező szakember hiányt -
Vola #23498 viszont egyet nem értek:
valóban csak az ált sulis dolgokat ismerem onnan de mint CrW is írta h a közép suli is sokkal lazább és feltételezem h nem csak viselkedésügyileg hanem tanulásilag is és ez gondolom érvényesíthető ha nem is teljesen de részben a több nyugat-európai országra is, akkor miért mondják azt itthon h a jelenlegi oktatás színvonala annyira gyenge és hülyék vagyunk mint a segg? Mi az etalon? Persze nem mindenki jeles tanuló és nem mindenki megy továbbtanulni, de ez nem hiszem h annyira idegen lenne a többi államban. Sztem a magyar diákok (a magyaroké, nem a kisebbségeké :D) általános műveltsége (sokkal) magasabb mint egyes agyonistenített oszágok tanulóinak.
Nah és akkor arról megy a vita h tegyék kötelezővé az emelt szintet és emeljük az oktatás színvonalát (és sajnos nem a minőségét hanem a nehézségét). Hallottam érdekes dolgokat a jelenlegi ált iskolai követelményekről egy két helyi intézményben, és én is csak néztem nagyot, pedig egy elég kemény suliba jártam szerintem, erősen meg kellett küzdeni az ötösért, jobban mint középiskolában :D)
Azt bírom mikor amcsi embereknek lövése sincs arról hogy merre vannak egyes országok, vagy bármien számunkra természetesen ismert dolgot nem tudnak elhelyezni térben és időben, vagy assem tudják mi is az. Nah ez a szánalom... -
régen ez M.o.-n is megvolt, csak azért normálisabban.. volt egy érettségi (asszem csak írásbeli), majd külön Pesten a kívánt egyetemen felvételi (az meg már főként szóbeli asszem).. és úgy tudom, ezt a rendszert szeretnék majd visszaállítani újra ;)
Ezt annyiban tartom normálisnak, hogy igenis az egyetem döntse el, hogy jöjjön hozzájuk az adott tanuló tanulni vagy sem..
ÉS nehogy már az miatt ne juthass be egy egyetemre, mert a tanároddal nem ápoltál jó viszonyt és lehúzza a pontjaidat :/ -
Vola #23496 nekem csak ált iskolát volt még lehetőségem megtapasztalni Németföldön, de... össze sem hasonlítható már az sem :D
még 2001-ben voltam kinn egy Gelnhausen-Meerholz nevű kisvárosban és egy jobbféle suliban a tanár elénkrakott vmi matekfeladatot meg valamit h lekössön bennünket.
Erre felröhögtem a példákon és percek alatt kész voltam azzal a feladatlappal melyre többi kis friccnek sokkalta/sokszor több idő kellett (asszem a csoporttársammal voltunk az elsők, de már nem emlékszem pontosan). Nem beszélve az órák lazaságáról és a viselkedésükről... össze vissza mászkáltak a kis mocskok úgy hogy engedélyt sem kértek, és ez nem volt pofátlanság :DDD
full más renccer szal fölös belekötnie bárkinek is, nem tudom megmondani hogy jó-e vagy sem. -
Moros #23495 és olyan ország is van, ahol nincs érettségi, csak felvételi
így tényleg az kerül be, akinek a tudása megfelelő az adott szakra... -
én úgy hallottam, h lazábbak egy kicsit az ottani viszonyok -
egyértelmű, és vszeg ennek is köszönhető egy teljesen más felvételi rendszer.. és baromság hasonlítgatni.. -
CrW #23492 Naja... volt lehetőségem a egy átlagos német gimnáziumot megtapasztalni :D
"Kicsit" más, mint itthon. Legalábbis hozzáállásban. -
és akkor újabb kurva nagy értelmet nyerne a középiskola... -
na akkor okosodtunk egyet :)
thx -
CrW #23489 Pedig működne... ha jól tudom pl. Ausztriában, Németországban sincs olyan felvételi eljárás, mint nálunk...ott csak ilyen alapvető elbírálás, hogy jöhet-e vagy sem (fogyatékos-e, nem? akkor jöhet :) )
1-2 hónapig sokan járnak oda aztán a vizsgákkal szépen kiszórják az embereket. Ilyen egyszerű. Nálunk is sok helyen így van :D csak már előtte is szűrik a lámákat. -
Vola #23488 nem akarok szemét, se rosszakaró lenni de ha mindenkit felvennének oda ahova szeretné akkor abból megintcsak káosz lenne. Csak azokat vegyék fel és csakis oda ahol meg is állják a helyüket. Nemhiába vannak a ponthatárok, és ebben a rendszerben sem lesz másképp mint korábban. Még ha több pontot is lehetne szerezni (ami többnyire nem igaz ha az arányokat nézed h mennyit szereztél most és mennyit szereznél a 144esben) akkor sem fog több ember bekerülni a felsőoktatásba. -
duplázással igen magas pontokat úgy lehet elérni hogy 95-100%ot teljesítesz :) annyira nagyon meg nem igazán lehet ráhajtani
az viszont igaz hogy vannak akik betartanak és lenyomják az év végi jegyet ezzel tejesen egyetértek
az a lényeg hogy ebben a rendszerben mindenki bekerüljön oda ahova szeretne -
Vola #23486 duplázás nélkül a tanáraid látásmódján múlna minden... lehet h a Te sulidban olyan osztályzatot kaptál amit megérdemeltél de nem mindenhol vagy ez így... az érettségi az ami tükrözi a tudásod (általában) nem pedig h hányast kaptál suliban. Az elved szerint a legszarabb sulikból lenne a legkönyebb bejutni egyetemekre, de ahol meg keményen megkövetelik az anyagot vagy épp csak extramód hülye a tanár mely által irreális az osztályzás, onnan hátránnyal indulna a diák, aki pedig tudja)
nembeszélve a lent említett dolgokról h mégis mi szükségem lenne nekem műszaki irányba a magyarra? :D azért ne vegyenek fel mer nem tanultam meg xy versét vagy mer nem voltam túlbuzgó fanatikus? :D
gondolkozz el egy kicsit mielött ekkora hülyeséget mondasz ;)
vagy ha elgondolkoztál akkor sajnálom de.... sztem tudod :D -
Ráadásul az érettségi rendszer se kedvez a reálosoknak, hiszen kötelezően 3 humán tantárgy van betéve, s mondjuk egy informatikusnak mi szüksége lenne az irodalomra? Vagy egy bölcsészre minek ráeröltetni a matekot? -
sztem pont h jó a duplázás, hiszen igazán magas pontszámokat csak így lehet elérni.
Másrészt sokkal jobb szakember lesz abból, aki mondjuk a 2 felvételi tárgyából csinál két 90% érettségit, mint aki a 80% átlagteljesítményével kerül be. -
-
CrW #23482 Teljesen felesleges lenne... a ponthatárok akkor lejjebb mennének, és az egyetemek tele lennének alkalmatlan emberekkel.
Gondolj bele: BME 2020 - oktatási miniszter: Klemice :)
Olyan embereket vesznek fel akik mondjuk mindenből 4-esek voltak. Az aki meg mondjuk matekból és infóból 5-ös ám minden mást leszart nem kerül be. Mit eredményez ez? Szar munkaerőt. A nagy cégek _nem_ azt akarják, hogy az adminisztrátoruk perfekt legyen magyarból, de egy kicsit az Árpád ház királyait is vágja. Ők olyan embert akarnak aki a számára kitűzött feladatot el tudja látni. Hidd el... ennek a rendszernek hatalmas szerepe van a selejtek kiszórásban :)
És ez így (a saját szempontomból is nézve) nagyon helyes. :D