22786
Html-, css- és php-help
  • Zsoldos
    Hat, az azonositast lehet maskeppen is csinalni, ahogy jolesik. Az oldalfelepites a lenyeg.
  • phoenix1
    Bocsi, ezt elfelejtettem odaírni, hogy ha a weblap összes gombjára akarsz háttérképet akkor elég átírnod így:

INPUT {
    ... // Ide megy a formázás
    }

Remélem, hogy tudtam segíteni. :)
  • phoenix1
    Válasz az 1. kérdésre-re:
    .quicksearch_input {
    font-family: "Trebuchet MS", Verdana, Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif;
    background-image:url("kep.gif"); // gomb háttér hozzárendelése
    font-size: 12px;
    color: #FFFFFF;
    background-color: #787878;
    border: 1px solid #323232;
    height: 20px;
    width: 120px;
    }

2. kérdésre:
    .osztaly_nev {
    margin-top: 5px;
    }
  • cr3ativ3
    ok, végül is ez is egy megoldás. Csahogy nekünk pont ugy kéne megcsinálunk az oldalunkat, hogy a cookie (session) csak komfort legyen. Arról kéne valahogy statisztikát csinálni hogy hány looserből hány nem tiltja a kukikat. Ugyanilyent flashben már csináltam. (a jelenlegi eredmény 206,99999 % használ flash-t, mert a számláló valahol elromlott.:D ) Ebbe meg az a poén, hogy amit beillesztek html kó, sokkal nagyobb, mint a beillesztett flash :D

Ám lenne itt egy CSS gondom. kettő is:
    1. Hogy lehet azt megoldani, hogy egy gomb <INPUT Type=submit> háttere legyen egy kép, és betűtípusa, mérete is legyen?
    2. hogyan lehet egy táblázat cellát margózni, egész pontosan felűröl 5px-nyit?
  • phoenix1
    Az include() függvény lehetõséget ad arra, hogy fájlt ágyazzunk be a PHP dokumentumokba. A fájlban szereplõ PHP kód úgy hajtódik végre, mintha a fõdokumentum része lenne. Ez főleg egy többoldalas programban hasznos, ha külsõ kódokat szeretnénk beágyazni a fődokumentumba.
    Ezenkívül rendelkezésre áll egy másik függvény is a PHP-ben, a require(), amely
    hasonlóan mûködik az include()-hoz. Ciklusban azonban a require() nem használható úgy, mint az include(), mert a require() a program futásának kezdetekor helyettesítõdik be. Még el nem felejtem, hogy van egy fontos különbség a két függvény között, mégpedig a require()-nak nem lehet visszatérési értéke a PHP 4-esben.
  • SZilaJMaGGoT
    Már leírtam mi a bajom... :P Amúgy az 1765-öst azért írtam mert VF-en csinálgattam új cultot, de annyira sikerült megcsinálni, hogy aszondom jó lesz... Viszont az előző problémám még aktuális...
  • Zsoldos
    aki raadasul gondolatolvaso :)
  • SZilaJMaGGoT
    Najó, mostmár nagyobb dolog van.. Kellene nekem egy html-hez jól értő emberke.. :D
  • Zsoldos
    Mar regebben olvastam, de ugy remlik az include es a require kozott csak annyi a kulonbseg, hogy a require -t hasznalva nem fordul a program, ha hianyzik a file.. Az include-t ez az aprosag nem zavarja.

Amugy tovabbra is furanak tartom ezt a kodot.. En kb igy szoktam csinalni, olvasd el, hatha egyszerubbnek latod.

session_start();

require 'auth.php';
    require 'head.php';

printHead();
    if(authorise())
    {
    $page=$_GET['page'];
    include $page;
    }
    else
    {
    printLogin();
    }
    closeHtml();

A fuggvenyek mind kulon fileokban laknak (elejen a require), session a user azonositas miatt.

Szoval eloszor a printHead() kiirja a html bevezeto reszeit, akar body tagig. Aztan ellenorzi, hogy belepett-e mar a delikvens (authorise()), ha igen, kiirja a megfelelo tartalmat. Ha nem jo az azonosito, megjeleniti a beleptetolapot (printLogin()).

A closeHtml() pedig bezarja a html lapot(/body /html stb).
  • SZilaJMaGGoT
    <STYLE TYPE="text/css">
    A:link {COLOR: #FF0000; TEXT-DECORATION: underline;
    font-family: arial, sans-serif;font-size:14px;font-weight: bold;}

A:visited {COLOR: #FF0000; TEXT-DECORATION: underline;
    font-family: arial, sans-serif;font-size:14px;font-weight: bold;}

A:hover {COLOR: black;TEXT-DECORATION: none;background: #FF0000;font-family: arial, sans-serif;
    font-size:14px;font-weight: bold;}

input,select,textarea
    {font-size:12px;color: red;background-image: url('http://vampirefreaks.com/images/gothic2.gif');
    background-repeat: repeat-x;
    border:1px solid #999999;
    background-image:url('http://www.sg.hu/galeria/11228052401147000019.gif');
    border-style: solid; border-width: 3px;}

.leftnav, .topbar, .comments, .rate{
    border:1px solid #999999;
    background-image:url('http://www.sg.hu/galeria/11228052401147000019.gif');
    color: #ff0000;}

BODY, HTML{
    background-image: url('http://www.sg.hu/galeria/11228052401146940695.JPG');
    background-attachment: fixed;
    background-position: top top;
    background-repeat: repeat;
    border-width: 3;
    border-color: #990000;
    }
    BODY, TABLE{
    font-family: courier new;
    font-size: 13pt;
    color: #CC0000;
    font-weight: bold;
    }
    </STYLE>
    "itt van egy bizonyos szöveg"...

-------------------------------------------------------------------------

Na szóval van egy oldal, hogy ha a profilomba beleírogatom a kódokat, akkor megváltoztatja ott a környezetet... Olyan mint egy saját kis oldal.. Na szóval az a lényeg, hogy a szövegem köré is szeretnék keretet(border) meg egy hátteret hozzá külön..(az első kép link lenne, a galériámban a piros) Remélem tud valaki segíteni... Ha szükséges pü-ben adhatok msn-t is...
  • cr3ativ3
    igen, kösz :) Amugy én azt olvastam hogy az include az lefordítja és beilleszti az oldalt, a require meg csak beilleszti. a _once végződéssel pedig az adott kó, pontosan egyszer kerül be a programba.

Nos, mivel az adott function egy keret rajzoló, ezért a tartalomnál el kehetett vágni két részre. Így lett: felsokeret(); include"tartalom.php"; alsokeret();
    És igy tökéletesen működik. A function pedig ugye az oldal headerjéhez kell, ami azt teszi lehetővé, hogy ha az illető be van jelentkezve, akkor kiírja hogy "udvozlet $username a XY szájton!" ha nem akko meg kiírja a loginhoz szükséges formot. Viszont ahhoz, hogy ez működjön, az adatok ellenőrzéséra szánt szkriptnek a header előtt kell lefutnia mert ellenkező esetben a header sosem fog működni. Ezzel az elvvel igy néz ki:

<html>
    <head>
    <? include"config.php";
    if (!isset($mit_jelenitsen_meg)) {$mit_jelenitsen_meg=$_GET["mit_jelenitsen_meg"];} ?>
    </head>
    <body és minden egyéb bodyhoz tartozo beállítás>
    <?php
    function felsokeret() {
    global $bejelentkezve;
    global username;

echo" blablabla, Table tagek a különbeöző keret elemehez.";
    HEADER
    echo"blablabla;";
    - Itt van elvágva, ahova a tartalom kerülne -
    }

// FŐPROGRAM
    switch($mit_jelenitsen_meg)
    case 'elso' felsokeret(); include'elso.php'; break;
    case 'masodik' felsokeret(); include'masodik.php'; break;
    case 'login' include'login.php'; felsokeret(); include'$tartalom'; break;
    ... és a többi ...
    echo" blablabla a fent elkezdett keret befejezése, tagek lezárása";
    ?>
    </body>
    </html>

Egész konkrátan igy néz ki ... egyelőre ezzel a rendszerrel működik az oldal... ari11
  • phoenix1
    Uhm. Elnézést!
    Példa:

$debug = 1; // Külső változó

function close_conn($connection) {
    global $debug; // function belül így tudod elérni
    mysql_close($connection);
    if ($debug > 0) { print mysql_error(); }
    }
  • Zsoldos
    aaa ertem mar..

1.php
    <?php
    $ertek="Grr";
    include "2.php";
    ?>

2.php

<?php
    echo $ertek
    ?>

Ez mukodni fog. Ahogy irtam lejjebb, az include pontosan ugy mukodik, mintha az adott file szoveget bemasolnad arra a helyre. Ez az elofeldolgozas resze.

A te esetedben a beszuras a function torzsebe kerul. Az viszont nem fogja latni
    a te globalis valtozodat.

egy egyszerusitett pelda a nemmukodes okara:

$t="teszt";
    function teszt()
    {
    echo $t;
    }

Nem fog neked kiirni semmit, a function csak a neki parameterben atadott valtozokat lathatja.

Igazabol az a baj, hogy elvi hiba van az egesz koncepcioval.
    2 megoldast javaslok:

1 - vagy nezz kicsit utana es hasznalj rendes programozasi technikakat (ha sokat fogsz ilyesmiket csinalni a jovoben akkor ezzel eleg sok veszodseget megsporolsz majd magadnak). lasd: lathatosagi korok, parameteratadas, OOP, osztalyok.

2 - ezt abszolut nem javaslom, mert nagy macera szarmazhat meg a szerencsetlen felepitesbol, de igy minimalis valtoztatassal mukodni fog: minden globalis valtozodat tedd egy tombbe es azt add at a fuggvenyednek,

pelda

1.php

function a($tartalom, &$storage)
    {
    include $tartalom;
    }

$storage['ertek']=$akarmi;
    a("2.php", $storage);

2.php

echo $storage['ertek'];

• cr3ativ3
    1.php:
    <?php
    function a($tartalom) {
    valami; valami; valami;
    include"$tartalom".php
    }

valami; valami; valami;
    $ertek=valtozo;
    a("2.php");
    ?>

2.php:
    <?php
    valami; valami; valami;
    echo $ertek;
    valami; valami; valami;
    ?>
  • phoenix1
    Hello bolka.
    Meglehet, hogy az én módszerem nagyon primitív, de esetleg ezt megpróbálhatnád:
    mysql_query('INSERT IGNORE INTO email VALUES ('.$reszek[$i].');');

Remélem működni fog :)
  • Zsoldos
    Amugy itt vmi elvi gond lesz sztem.. Szal egy file szamara nem lesz hozzaferheto semmi. A file a program szoveget tartalmazza, az include meg beszurja arra a helyre a file tartalmat.

De ha tobbszaz globalt hasznalsz az mar regen rossz. Hasznalj objektumorientalt programozast, osztalyokat(lasd: class), hogy feken tartsd a bonyolultsagot.
  • Zsoldos
    Irj be egy peldat mire gondoltal pontosan.
  • cr3ativ3
    Hogy lehet azt elérni, hogy egy functionon belüli include "valami.php" file számára hozzáférhetőek legyenek a változók, anékül, hogy több száz, vagy ezer global-t használnék, illetve, ketté ne keljen vágnom a functiont.

STREETRACER:
    // Windows media player beillesztése oldalra:

<object id="MediaPlayer" classid="CLSID:22d6f312-b0f6-11d0-94ab-0080c74c7e95" codebase="http://activex.microsoft.com/activex/controls/mplayer/en/nsmp2inf.cab#Version=6,4,5,715" standby="Loading Microsoft Windows Media Player components..." type="application/x-oleobject" width="320" height="240">
    <param name="AnimationatStart" value="false" />
    <param name="TransparentatStart" value="true" />
    <param name="AutoStart" value="true" />
    <param name="ShowControls" value="0" />
    <param name="FileName" value="http://demand.stream.aol.com/turner/gl/tbseurope/toonuk/microsites/dexters_laboratory/windows/dl_deedee_master.wmv" />
    <embed name="MediaPlayer" type="application/x-mplayer2" pluginspage="http://www.microsoft.com/isapi/redir.dll?prd=windows&sbp=mediaplayer&ar=Media&sba=Plugin&" src="http://demand.stream.aol.com/turner/gl/tbseurope/toonuk/microsites/dexters_laboratory/windows/dl_deedee_master.wmv" showcontrols="1" width="320" height="240">
    </embed>
    </object>

// RealPlayer beillesztése oldalba:

<OBJECT CLASSID="clsid:CFCDAA03-8BE4-11cf-B84B-0020AFBBCCFA" WIDTH="320" HEIGHT="240" name="video" ID="video">
    <PARAM NAME="CONTROLS" VALUE="ImageWindow">
    <PARAM NAME="SRC" VALUE="http://demand1.stream.aol.com/ramgen/turner/gl/tbseurope/toonuk/microsites/dexters_laboratory/real/dl_deedee_master.rm">
    <PARAM NAME="AUTOSTART" Value="true">
    <PARAM NAME="NOJAVA" VALUE="false">
    <PARAM NAME="CONSOLE" VALUE="_master">
    <embed id="video" name="video" controls="ImageWindow" console="_master" type="audio/x-pn-realaudio-plugin" src="http://demand1.stream.aol.com/ramgen/turner/gl/tbseurope/toonuk/microsites/dexters_laboratory/real/dl_deedee_master.rm" width="320" height="240" autostart="true" nojava="false" pluginsurl="http://www.real.com/products/player/index.html" pluginspage="http://www.real.com/products/player/index.html" >
    </embed>
    </OBJECT>

A többit echoval megoldod. Vagy nem ilyenre gondoltál? Gondolom az értékeket, neked megfelelően átírod ...
  • bolka
    most igy nez ki a script persze rendes adatokkal a mysql-nél!

<?php
    /* TXT file betöltése */
    $adatok = file_get_contents("adatok.txt");
    /* Kapcsolódás az adatbázishoz */
    $host = "localhost" ; // sql adatbázis cím
    $username = "username" ; // adatbázis felhasználónév
    $password = "jelszo" ; // adatbázis jelszó
    $db_name = "adatbazisnev" ; // adatbázis neve
    $kapcsolat = mysql_connect ( $host , $username , $password ) or die( mysql_error ()); //Kapcsolódás az adatbázisszerverhez.
    mysql_select_db ( $db_name ) or die( mysql_error ()); //Adatbázis kiválasztása

$reszek = explode(";",$adatok); //Részekre bontás
    echo count($reszek);
    for ($i=0; $i<count($reszek); $i++) {
    echo $reszek[$i]."<br />\n";
    mysql_query("INSERT IGNORE INTO email (mailok) Values ('".$reszek[$i]."');"); //Adatbázisba írás
    }
    mysql_close ($kapcsolat); //Adatbázis-kapcsolat lezárása
    ?>

• Bercy #1753
    Ez a rész is az iteráción belül van?
  • bolka
    minden okés kiválaszt mindent rendesen kiirja az e-mail címeket de az adatbázishoz csak 1-et ad hozzá a legelsőt a többit meg nem tehát ezzel a sorral lessz a gond:
    mysql_query("INSERT IGNORE INTO email (mailok) Values ('".$reszek[$i]."');"); //Adatbázisba írás
    bye: bolka
  • Dj Faustus #1751
    Így
  • streetracer
    Hogy tudok PHP-ba videót beleágyazni? Úgy, hogy ne lehessen letölteni, hanem online streaming-en keresztül tudják megnézni! köszi!
  • tavi007
    hello
    tudna nekem valaki abban segíteni hogy hogy lehet megcsinálni hogy egy oldalra amikor megnyitják egy kép ússzon be és utána ott is maradjon
    előre is köszi
  • Dj Faustus #1748
    Ez után a sor után írd be:
    echo count($reszek);

Ha a szkript lefutásakor a böngészőben ez a szkript 1-et ad ki kimenetként, akkor nem jól sikerűlt a részekre bontás, nem pontosvessző az elválasztó.

Ha a for ($i=0; $i<count($reszek); $i++) { sor után egy echo $reszek[$i]."<br />\n"; sort szúrsz be, ellenőrizni tudod, hogy felsorolja-e az e-mail címeket.
  • bolka
    phpmyadminban létrehoztam azzal nincs gond de sajnos még ezzel a scriptel is csak 1 mailt ad hozzá az adatbázishoz
    bye: bolka

• Dj Faustus #1746
    Elnézést, megint hülyeséget írtam:
    A $reszek = explode(";",$adatok]); //Részekre bontás
    és a $reszek = explode(";",$adatok[$i]); //Részekre bontás
    helyett a helyes megoldás:

Hisz az $adatok nem tömbként jelenik meg (megjelenhetne ha a file() függvénnyel hívnám be...)

Másrészt az adatbázist/táblát - például a phpmyadmin segítségével létre kell hozni!
  • bolka
    vagyis?
  • Zsoldos
    talan mindegyiket insertelni kene nem-e?
  • bolka
    okés de még mindig csak 1 mailt ad hozzá a közel 400-ból
    thx..
  • Dj Faustus #1742
    Tehát az explode-os sor:
    $reszek = explode(";",$adatok[$i]); //Részekre bontás
  • Dj Faustus #1741
    "az $adatok után miért van ] ?"
    Az explode függvény végzi az adatok[$i] tömbelem részekre bontását a pontosvesszők mentén.
  • bolka
    Szia!

A mysql-es rész biztos jó mert 1-et hozzáad az adatbázishoz csak a többit nem és az a gond hogy tömböket még csak tanulgatom és nem giazán tudom mi a hiba : )

Bye: Bolka
  • phoenix1
    Hello bolka.
    Milyen hiba üzenetet ír ki? Ha kiszedted a kapcsos zárójelet akkor működnie kellene a $reszek = explode(";",$adatok); -nek.
    Sajnos most nem tudom letesztelni, de ez biztos jó?:
    mysql_query("INSERT IGNORE INTO email (mailok) Values ('".$reszek[$i]."');");
    mármint ('".$reszek[$i]."'); ez a rész miatt? Csak egy ötlet :)
    Próbálj ezen módosítgatni.
    Sok szerencsét
  • bolka
    Hali!

Nem tudom miért van (volt) ott kapcsos zárójel de ha otvan hibát ir ki a script ha nincs ott akkor csak 1 mailt tesz be az adatbázisba! viszont ha a veszőt előre rakom akkor szintén hibát ir ki a script és marhára nem csinál semmit!
    Esetleg faustus ha ráérsz néz már rá nekem erre a scriptre pls! thx: bolka
  • cr3ativ3
    Blackrav3n! Ha megoldottad a problémád, akkor ok, ha nem akkor: a kukit (session) tempelni kell egy TMP könyvtárba. ezt létre kell hozni. mf-en is azért van :)
    Személyes: Mivel a naplo rossz, ezért ide kell írnom :$ Megcsináltam az enige-t és jó, de ahogy vártam, a login összeesett. Az SQL részével van gond jelen pillanat, neki kéjne állni helyre hozni
  • phoenix1
    Hello.
    Roszul van konfigurálva a PHP a szerveren ha ezt írja ki:
    Warning: session_start(): open(/tmp/sess_0a4a4500c256e242f892ba072536a572, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /index.php on line 3

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /index.php:3) in /index.php on line 3

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /index.php:3) in /index.php on line 3

------------------------------------------------------------------------------
    Eztet elvileg nagyon könnyen meglehetne oldani. Nem kellene mást tenni mint
    belenézni a php.ini-be és egy érvényes elérési utat megadni a session.save_path részben, valahogy így: session.save_path = "N;C:\php\path"
    Nekem így müxik.
    Gondolom, ez azért nem sokat segített, mert ezt csak a rendszergazda tudná beállítani.

Ráadásul én is csak most olvastam, hogy a:
    $_SESSION["login"] és a session_register("login");
    van egy kis különbség, mivel a legújabb PHP verzió tudja csak kezelni az
    első változatot a $_SESSION["login"]-t.

• vafeN
    :>
  • Crokin
    Már megoldottam
  • Crokin
    Hali!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Adott egy php oldal mysql adatbázissal, és módosítanom/frissítenem kéne az oldalon pár dolgot.
    Eddig csak html-el foglalkoztam, nem tudom milyen program kéne hozzá.