13587
  • wallen
    Többféle helyesírással irják.
    Francia: Agincourt, Angol: Azincourt, Lengyelül meg Azinqourt
    De az a Medieval fórum témája :)
  • Árnyvadász
    Igen!

Olyan csatákat vívtam, hogy namég. Pl. az amikor a két pontuszi vezér elesett. Nekem alig van vezérem a seregeim élén, mert annyi városom van, hogy inkább oda viszem őket be.

Ez is egy vezér nélküli csatám volt, neki meg ugye kettő is (volt bizony egyiptommal, hogy 3 vezére volt a seregében) és már teljesen úgy tünt, hogy vesztek, amikor mégis tudtam fordítani.

Csomószor volt olyan, hogy a csata alatt kérdéses volt ki nyeri, volt amikor háromszor is fordult a kocka, hol neki kedvezett, aztán nekem és megint neki. Ahogy írtad, a rengeteg egység nagyon megdobja a csaták hangulatát, taktikáját.

Nekem azon esett le az állam, hogy a tevés íjászok milyen messzire lőnek. Hát az nem semmi... Ja és igen: A felvehető zsoldosok is annyira sokoldalúak és változatosak, hogy.... Szóval ez nagyon ász!

• Gábor
    Na ugye,hogy ugye? :) Nem megmondtam,hogy szeleukidákkal nagyon jó az élet? Szövetséges nem sok van, viszont nagyon változatos egységek, és ellenfélben sincs hiány.
  • Árnyvadász
    :)

Mielőtt visszaolvasnék egy pár mondatban összegezném a hétvégén történteket:

Szelekuid birodalmat választottam egy nagy hadjárat erejéig és meg kell mondanom, ilyen izgalmas és változatos játékot még nem tapasztaltam ebben a játékban. Akár a strat. térképen, akár a csaták alatt. A változatosság gyönyörködtet. Aki próbálta tudja miről beszélek.

Hard/Hard-on kezdtem, most BC220 körül járok és nem volt könnyű amíg eljutottam idáig, de most már hatalmas birodalmam van. Jelenleg a logisztikai feladatok kötnek le, az egységeim átcsoprtosítását szervezem, hogy a legmegfelelőbb helyekre vigyem őket. Mivel birodalmam igen nagy kiterjedésű ezt jól át kell gondolni.

-Egyiptom legyűrve
    -Pártusok legyűrve
    -Pontusok legyűrve
    -Őrmények legyűrve
    -Görögök legyűrve

Jelenleg a trákokkal hadakozom, szövetségesem nincs, sosem volt. A játék eleje óta 4 frontos háborúkat vívtam, csak nemrég értem el oda, hogy kicsit nyugodtabb az élet. A birodalom pátyolgatása persze nem kis munka, szóval akad bőven tennivaló és nemrégiben a Scipió család is úgy gondolta megtámad. Így most már a rómaiak is az ellenségeim közé tartoznak. Egyedül a szkítákkal és a macedonokkal vagyok semleges viszonyban.

Érdekességképpen: A pontusok úgy dőltek ki, hogy volt még két városuk, de egy csata alkalmával két hadvezérét megöltem és mivel ez volt neki az ucsó kettő, így kihalt a család és ezáltal a birodalmuk is feloszlott. Rebellis csőcseléké lett a maradék két városa, ami persze azóta már az én birodalmam része.

Ami meglepett így 150 óra játékidő után, hogy a játék eleje táján volt egy olyan szitu amikor a vihar egy városom mellett tört ki közvetlenül és a strat. térképen is jó látható volt, de a külön érdekesség az volt számomra, hogy bejött egy kis infóablak és egy kép amin az elöntött város volt látható. Persze jónéhány lakos is elpusztult. Mindennestre én még ilyet nem tapasztaltam a játékban, szóval ez újdonságként hatott.

Amin meglepődtem, hogy a a britek a harmadik legerősebb katonai erejű frakció. Na majd ha arra járok ahol ők vannak, megnézem pontosan mennyit foglaltak el. A brutik az elsők, én a második vagyok, de szerintem a brutik a flottáik miatt az elsők. Az kizárt, hogy valakinek nálam nagyobb hadereje legyen. Egyrészt mert minden városomban vannak csapatok minimum félzászlónyi, másrészt meg csak:)

Egy szó mint száz: Mindenkinek ajánlom a szelekiud népeket, nagyon jó velük a játék, és az igaz, hogy az elején kemény, főleg az egyiptomiak miatt, de ha sikerült a körülöttünk lévő népekből fasirtot csinálni, akkor utána már jóval egyszerűbb lesz a helyzet.

Jószerivel flottám is csak most van olyan ami használható is, egyrészt szarrá verték a korábbiakat (fullosak voltak), másrészt a játék kezdetén-közepén örültem ha a 4 frontos háborúra tudok koncentrálni. Az durva volt, hogy közel 20 év!!! (nem vicc) kellett ahhoz, hogy Rhodoszt el tudjam foglalni, mert egyszerűen még egy fullos flottát (amiben a seregemet akartam átvinni, is játszi könnyedséggel vertek szét az egyiptomi flották, aztán később meg a bruti, szenátusi, trák és a többi... Nagyon durva volt ez.

Kb. 22 óra játékidő kellett, hogy elérjem azt ahol most tartok, de legalább még ennyi tuti kell, hogy a világ ura legyek és Rómát is bevegyem. Én állok elébe, kurvajó ez a kampány.

Végszóként pedig: Szerintem tényleg ez az eddigi legjobb stratégiai játék azt hiszem ezt 150 óra játékidő után bátran kimerem jelenteni. És még 150 óra után pedig már biztosan :) RTW foreva!
  • [Jakuza]
    Hat volt okuk is felni tolluk. Foleg a mozgekony konnyulovassag, ami rendelkezett a kengyel elonyevel.
    Ha jol olvastam itt valaki megemlitti az angol hosszuijat, hogy nem volt eleg hatekony. (Amugy nem Azincourt hanem Agincourt.)
    Nos bizony eleg hatekony volt, a maga 5 lab hosszusagaval, 300 meteres lotavolsagaval. Egy Angol ijasz 4 mp alatt lott ki egy nyilvesszot. Most gondoljunk bele az 15 vesszo egy perc alatt, es nem ugy kell elkepzelni, hogy egy ember lovoldozik rank. Legyen csak 200 ijasz es maris egy perc alatt 3000 nyilvesszo zuhan a magasbol.
    Na azt probaljak kivedeni a pajzsal, mert biza kilognak a testreszek es ha osztonosen odakapsz a masodik vesszo mar nem csak a labikraba csapodik.
  • Dns5000
    akademiat meg a fejlesztett valtozatai, milyen bonuszt adnak?
    azt ertem, hogy jobban muxik tolle a varos de ez miben jelentkezik? order bonusz? kevesebb korrupcio? Irni nem ir %-ot, meg nem is vettel eszre, hogy ezeken segitene. De akkor meg mit csinal az akademia?
  • JLH Fans
    Felbátoritottatok,folytattam......Összezedtem minden nelkuklozhető sereget,kinyomtam a Scipik 2 főseregét Afrikábol......Egiptommal pedig sikerult békét kötni 2 sivatagi tartomány árán amiket először porig romboltam szal most lázadnak......
    A gallokkal sikerult szüvetséget kötönöm sza az ibér fősereg hazatért a masikat meg felvásároltam.....Van 2 főresegem,ujra él a remény.......
  • Apache00
    maga is :)
  • Apache00
    Ha a nyilvesszö a pajzson lévö umbot(pajzsdudort) találta el, akkor lepattant rola, vagy elsiklott rajta. Amugy ha az illetö jol kezelte pajzsát, tehát jol védte magát vele, akkor nem vitte át a nyilvesszö, már csak azért sem, mert a messziröl kilött nyilvesszö veszitett erejéböl, ráadásul legtöbbször 45%-os szögben csapodtak be, igy megvolt rá az esély, hogy ha az ember maga fölé tartja pajzsát akkor belecsapodik a fába.
    A nagy veszteségek azért voltak, mert egyszerre kibaszott sok nyilvesszö érkezett, amit nem feltétlenül lehetett mind egy pajzzsal kivédeni (igy vált az illetö pajzsa és mag is sündisznová)
  • haxoror
    pavéza=pavéze
    hutzolászni=hurcolászni
  • haxoror
    Oké.
    A pavéza legjobb tudásom szerint nem a hagyományos értelemben vett pajzs volt hanem inkább egy mobil építőelem pajzs-fal hoz, földbe vert karóhoz támasztották és mögötte vigyorogtak. Az olasz nyílpuskák különben is erősen a LoL kategóriába tartoztak :P
    Viszont egy olyan pajzsot amit a katona lazán félkézzel tudott hurzolászni egy reflex íjból kilőtt nyílvessző simán átütött legalább 5-10 vagy mégnagyobb mértékben és abban ugye egyetértünk hogy a pasi bal karja ényhén amortizálódik ilyen esetben és a heveny fájdalom és vérveszteség jelentősen visszavesz a harcértékéből
    A reflex íjat se keverjük a 70-es évek NDK westernjeiben látható übergagyi indián cuccossal (Gojgo Mitics rulz :), több száz méteres lőtávot produkáló íjnál már van akkora stopping power (ez hogy van magyarul?) hogy átvigye a páncélt :)
  • Apache00
    Mellesleg az tény, hogy a vértet viszont átvitte a nyilvessző legtöbbször (még a 14.sz-ban megjelenö klasszikus lovagvértet is) És mivel a vért rásimult az embere, igy káros következményei voltak az áldozatra nézve a becsapodo nyilvesszönek, ha az illetö nem tudta pajzsával blokkolni a nyil utját. Az is tény, hogy a pajzsba csapodo nyilvesszö sokszor át is furta a fát, de nem ment át rajta, hanem megállt benne
  • pedro870
    Mármint azt cáfolja, hogy abban a csatában az angol íjászok döntő szerepet játszottak? Vagy mit ír, tényleg érdekelne. A könyvet addig is keresem :).
  • Apache00
    Mert nem voltak páncélban, de ha ügyes volt a ficko akkor kivédhette pajzzsal a nyilvesszöt És itt most fa pajzsra gondolok, mert pl a koraközépkorban nem is volt másfajta Eu-ban. Még a csepp alaku normann pajzsok is fábol voltak
  • haxoror
    Aha, szóval egy ilyen bigyó nem vitte át a páncélt?
    Akkor miért féltek annyira tőlük?
  • wallen
    Javasolt olvasmány: John Keegen - A csata arca
    Ebben eléggé leszámol még az angol hosszú ijászok hatékonyságával is az Azincourt csata elemzésénél. Szerintem sem sokat ért szemből egy pajzsfal - még nem is teknősbéka alakzat - ellen.
  • Viharlovag
    Hümi-hümi... Azért azt a reflex íjat megnézném, ami átviszi azokat a római pajzsokat, meg azt is aki azt meg bírja feszíteni...
    Szerintem egy olyat már ballisztának hívnának minimum. Szerinted, a céltáblákat is átviszik a nyílvesszők? Vagy azok páncélból vannak? :) A fából készült pavézeket még a XV. században is használták, pedig akkoriban már számszeríjjal lövöldöztek. Azt nem mondom, hogy nem áll bele, azt sem, hogy nem tudja átlyukasztani, de ahol ilyenkor sérülést okozhatna, oda fémből készül pajzsdudort raktak. Szóval kicsit óvatosabban azokkal az íjász legendákkal, mert történelmileg és kísérletekkel bizonyítva nem kifejezetten úgy fest a dolog, ahogyan azt sokan képzelik. Ha valaki nem hiszi, az járjon utána, vagy vitassuk meg egy másmilyen fórumon, esetleg privátban.
  • Apache00
    Hi all!
    Most nézegettem a modokat a twcenteren, és egész jok születtek mostanában
    Pl nagyon király a "Abu's Complete Roman Texture Mod" (képek(
    És akit zavar a 3.2realism egy-két hülyesége, az ennek a modnak a segitségével orvosolhat néhány fasságot (pl visszaállitja az ijászok létszámát, az egységek eredeti sebességét) Total Combat Mod II for RTR
    de van még egy két jo skin, meg egyéb...
  • haxoror
    Király! :)

Persze az ókori légiósok között nem volt ilyen gyakori a 180cm magasság
    Ezek a pajzsok tényleg fából voltak
    Egy reflex íj simán átviszi az ilyet, örülhetnek hogy mi csak pár száz évvel később szálltunk be az európai játékokba
  • Buci
    Ez nagyin klassz Megnéznék egy ilyen fellépést.
    Na ki jelentkezett toborozni?
  • wallen
    Akkor lehet, hogy az én lassabb és békésebb stratégiám a sikeres? Most BC235-öt irok:
    Háború csak Kártágóval, de ő már nem számít, mert csak Ibériában van jelen. Egyiptom meg most támadott meg, de olyan messziről kell jönnie (10 kör), hogy anyagilag belerokkanna, ha normális méretű sereget küld. Szóval még 5 év béke után belevágok a Róma elleni háborúba.
  • Viharlovag
    http://www.legiobrigetio.com/hu/index.html

Ha valakit érdekel, hogyan is nézhettek ki a valódi légiósok. Ha már valaki belinkelte, akkor sorry. :)
  • metlogen
    hahó

Amikor elfoglalok egy várost illetve falut,mindig felajánl valamit
    hogy mit kezdjek vele,mit jelent az a három dolog,én mindig az alsót
    nyomom hogy kiírtsa a lakokat.Csak azért kérdezem mert már van 25 városom és semmi pénzt nem hoznak,csak állandóan fellázadnak,egyszerűen nem tudok tovább hódítani mert mindig balhé van
    valamelyik városban

???????????????
  • Viharlovag
    Khmm.. Pompeius krétai íjászokat, rhodoszi parittyásokat hozatott.. :P
  • zizzenet
    bölcsen szóltál
  • Dankó
    Elfelejtetted a bálna flottád.Az a legütősebb!
  • Snipa
    szerintem inkabb a forumokban levo javaslatokat kene belehegeszteniuk!

van koztuk egesz jo is!

ha valakit erdekel nezze meg vagy ha kell bekopizom nem sok iras! :)
  • haxoror
    Realism 135.0
    Új terület antarktisz!
    Powerfull pingvin légiók testudo formációval és pusztító mirelitt hering javellinnel! Cathatrap fókák és egyebek!

Remélem a mellékelt lista részletes lesz hogy vissza tudjam állítani a nekem nem tetsző változtatásokat mert a plusz területek miatt biztos hogy kipróbálom (bár jó lenne ha kiadnának egy csak új terület plusz AI tweak verziót :)
  • haxoror
    Mert azok az íjászok bénák voltak!
    A légiósok meg gondolom testudoban sunnyogtak :)
    Az íjászok gyalog vagy lóháton mindig is hatékony részét képezték a hadseregeknek különben nem is alkalmazták volna őket.Asszem a japánok és az indiaiak szórakoztak azzal hogy mérgeskígyót kötöztek a nyílvasszőre, na egy ilyen "ajándék" után megnézném hogy melyik cohort tartja meg az alakzatot
    Tény hogy a gagyi íjászok még tömegben sem tudtak igazán hatékonyak lenni de a szerepük szvsz soha nem volt elhanyagolható.
    Most Pontussal nyomom, a legújabb trükköm hogy amikor a bronze shieldjeim ütköznek a görög armored hoplitákkal mögéjük rohanok a krétai zsoldosokkal és 30-40 méterről nyomatom a sortüzeket így szinte az összes nyílvessző talál ráadásul teljesen vízsszintesen csapódnak be hatalmas erővel, egy sorozat 30 hoplitát is simán kinyír, félelmetes látvány garantált morálvesztéssel
  • Snipa
    urak uton az uj realim :)

4.0 is coming along well and will be our most significant release. Some things to look forward to in 4.0:
    Expansion of the map to western India, to include the Indus river valley, the lands of the Mayuran Empire. It was these people who led to the downfall of the Seleucid Empire.
    Revamping of the ZoR (Zone of Recruitability) to be more historically accurate and less buggy overall. This will in turn create more realistic field campaigns and in the long run, complete games.
    Release of an online database of changes (units, buildings, gameplay modifications etc), avalible also as download in PDF form.
    Dozens of new units, tweaked provinces (including city/province names), new skins and more.
    Possible changes that may or may not make it into 4.0: New music and unit voice sets, a new faction (easy to figure out if you have been paying attention) and a more complete Ptolemaic Empire among other things.
  • haxoror
    Ha zizis a helyzet néha 10 percet is tökölök egy körrel néha meg szinte azonnal nyomom a továbbot, multi kampány ebben a gameban sztem nem lesz/lehet :(
  • mrteo
    Köszi, itt van csemegézni való bőven...
    Ahogy olvasgattam a hozzászólásokat nagyon kíváncsi lettem a progira, úgyhogy ma éjjel valószinüleg nem alszom...
  • Viharlovag
    Némi adalékok, mennyit értek a korabeli íjászok. Én ennek figyelembe vételével nyúlkáltam bele a játékba és lássatok csodát, a tápos Krétaiak sem sok vizet zavarnak, max. idegesítik az ellenfelet. (azt viszont nagyon:))

Római polgárháború, a forrás Caesar könyve:

Dyrrachiumnál Pompeiusnak jelentős számú íjásza volt (kb. 3000 fő) és mikor megostromolták az egyik Caesar által épített erődöt, valami 20.000 körüli nyilvesszőt lőttek ki! Ehhez képest, kb. tucatnyi halottjuk volt Caesar légiósainak... Azt is megjegyzi, hogy ellenben 4 centúrió megvakult. Gondolom, ahogyan lestek ki a pajzsuk mögül, úgy kaphatta szemen őket egy-két kósza nyílvessző. Az egyik centúriónak viszont 120 lyukat találtak a pajzsában. Mindenesetre nem lehetett piskóta.

Szintén Dyrrachiumnál Pompeius megtámadott egy másik erődöt, ott a légiósai vesszőfonatokat tettek a sisakjukra. Először nem értettem, azt gondoltam, az öreg Pompi meghibbant. Utána Caesar leírja, hogy az erőd védőinek csak fejenként egy dárdája volt és ezek elhajítása után, jó szokás szerint kövekkel hajigálták az ellenfelet. Nos, ezek ellen a kövek ellen védett a vesszőfonat. Kicsit érthetőnek tűnik, miért pont ez a nép, ezek alatt a vezérek alatt hódította meg a világot.
  • dronkZero
    Eddig rendben, de akkor qrvagyorsan csinálhatnának hozzá multi campaign-t!
  • dronkZero
    Egy pillanatig se keseregj, 247re már rég győznöd kellett volna....
  • JLH Fans
    Áhh elegem van gyereke kész feladam......Vesztettem Numidiával,pedig már biztos voltam a győzelembe.....Miutan meghalt a 79 éves vezérem,mind2 fő csatát beszoptam a Scipiktől....Kozbe feltamadt Egyiptom i,és partraszállt Ibéria......Áhh 15 ora jatekidot buktam.....Már 247 ben voltam...
  • haxoror
    itt néz körül
  • haxoror
    Tegnap kipróbáltam hogy egyszerre 4 kémet nyomtam be egy ellenséges városba, az unrest nem adódott össze de a kapunyitás igen, simán volt 107% esélyem :D
  • haxoror
    Én az AI hibáit azzal ellensúlyozom hogy szívás népekkel játszom (pontus, armenia stb.), elefántot nem használok és bribe-ot sem max rebelekre néha, így azért már nem olyan könnyű.
    Persze az AI az ötvenedik patch után se lesz legyőzhetetlen ellenfél mert a gépet mindig meg lehet valahogy szívatni, végülis ez nem egy sakkprogram ami megadná az egyenlő csapatok luxusát vagy a teljes rálátást a másik fél mozgására és innentől már tényleg agy igazi AI kellene hogy legyőzze az embert :)
  • Solid Snake