13587
  • JLH Fans
    Azért a 640 ezerbol 18 élte tul több mint ferdités........Eleve a 640 nem 640 hanem 620 ebből csak 250 volt francia....
    70 ezernek sikerult elemnekulnie de valoban alig 25 ezer maradt harcképes.......a többbiek szétszrodtak........De mondom ezzek csak a franciakat emlitettem.....Az igazság az lehet hogy olyan 200 ezren is tulélték (sőt még többen hiszen a foglyok is) a 600 ból......
  • wallen
    Épp ez az: én megállítalak, mert az utadba állok :)
    A békésebb provinciákban nem állomásoztak légiók. Elsősorban a birodalom határterületeit jelentő provinciákban és azoknak is a határának környékén.

"a seregem folyamatos mozgásban van" Nincs. Naponta 3-4-szer megállsz itatni, ami több óráig is eltart ennyi lónál.

"Különben is a cél nem a veled való harc hanem hogy átjussak a határon ". De még nem mondtál rá megoldást, hogy hogy jutsz át védelmi vonalon?

De mondjuk sikerül és bejutsz. Visszafelé is lejátszuk :) És ha karsz zsákmányt hazavinni, akkor az nem lehet túl nehéz :)) És megyek utánad :)))
  • Apache00
    Ezt pont irtam :D
  • Apache00
    hát igen-igen, nehéz megfogni a lovasnomádokat nyilt terepen, azt csak ugy lehet, ha jo szervezéssel bekeritik öket, vagy várba huzodnak
  • [Jakuza]
    Meg aztan tel is van, amikor altalaban befagynak a folyok. :P
  • Apache00
    a másik pedig, hogy át tudnak kelni máshol is,akár több helyen is, igy be is kerithetik tábort három felöl is
  • haxoror
    Vagy csak lejjebb mennek pár kilométert és mire a légiósok odafutnak egy nagyon vizes és nagyon harcrakész lovascsapattal találják magukat szembe :)
  • Apache00
    elöbb-utobb kajálniuk kell, ne aggodj kivárják a megfelelö pillanatot
  • [Jakuza]
    De ha maradnak a tenyeres talpas nehezpancelzatu cohorsaid , miert nem ugethetne sima oda 30-40 meterre tolluk ?
    Semmi felnivaloja nincsen, hiszen nem tudnak kart tenni bennuk, utol pedig nem erhetik. A csataban a korabeli feljegyzesek szerint a kengyelnek koszonhetoen igen biztosan lottek ki a nyilvesszoiket a nomad nepek, sokkal pontosabban mint te gondolnad.
    Meg a mai napig vannak lovasversenyeik, egyik szam pl egy vagtato lorol atloni egy 5cm-es fonott karikan a nyilvesszot es egyeb cudar dolgok..
  • wallen
    Egy római sereg nem követi el azt a hibát, hogy kényelmesen kaját mikor szemközt ott az ellenség. Úsztass át, alig várom hogy pilumn közeli távolságba érj, majd aki túléli a partra.
  • haxoror
    Neked kell engem megállítani viszont én döntöm el hogy hol támadok és hála a lovasság gyorsaságának az szinte bárhol lehet, természetesen menetből, nincs megállás, a seregem folyamatos mozgásban van. Különben is a cél nem a veled való harc hanem hogy átjussak a határon aztán már csak kapkodhatod a fejed. :)
    Nem hiszem hogy rómaának lenne kapacitása a teljes határvédelemre olyan szinten hogy bárhol megállíthasson egy 10ezres sereget és közben elég embere maradjon a tartományokban is hogy megakadájozzák a lázongást
  • Dns5000
    akademiat meg a fejlesztett valtozatai, milyen bonuszt adnak?
    azt ertem, hogy jobban muxik tolle a varos de ez miben jelentkezik? order bonusz? kevesebb korrupcio? Irni nem ir %-ot, meg nem is vettel eszre, hogy ezeken segitene. De akkor meg mit csinal az akademia?

• wallen
    30-40 méter az már túl közel van. Nem jöttek olyan közel. Elhiszem, hogy a lőtéren szépen szerepelnek - mély lélegzet, ijj kifeszit, céloz, lő, kifúj. Csak a csatában nem így lőnek. Majd mindig 100 méterről távolabbról löttek és nem célra hanem területre.
  • Apache00
    Itt mondjuk megjegyezném, hogy a lovasnomádok szinte bármilyen folyon átkeltek, nem szartak be egy kis viztöl
    Egy-két példa: a magyarok a brentai csatánál: a Brenta egy gyors folyásu folyo volt, aminek az egyik partján Berngár táborozott seregével, örizve jol az egyetlen hidat, és közben jokat röhögtek hogya hülye magyarok most jol megszivták, és huzhatnak vissza a picsába. Na most ez nem igy történt ahogy ök elképzelték, ugyanis mikor berengár tábora(kb 15ezer fö) készülödött az ebédhez, a magyarok hirtelen rohamra indoltak, belevetették magukat a folyoba, és lovaikkal pillanatok alatt átusztak, Berengáréknak arra sem maradt idejük hogy felvegyék fegyverüket.(egy korabeli leirás szerint volt olyan katona akit ugy szurtak le hogy közben még a kaja a szájában volt) Iszonyatos vereséget szenvedett Berengár, szinte egész serege odaveszett, maga pedig csak épphogy eltudott menekülni testöreivel.
    a másik példa pediglegyen mondjuk Muhi: ahol a tatárok ugy zudultak át a Tiszán és a Sajon, hogy a magyaroknak köpni, nyelni nem volt idejük, de ugyanezt megcsinálták a hunok a Dunán is.
    Amugy a tél sem akadályozta a lovasnomádokat abban hogy hadjáratot vezessenek, ekkor ráadásul a folyokon könnyebben át is tudtak kellni. Lovaik pedig hozzá voltak szokva a zord idöjáráshoz is, igy akkor is el tudtak meneküni, tehát nem voltak elönyben a reguláris gyalogosok Atilla is vezetett hadjáratot 547 telén Kelet roma ellen)
  • wallen
    Ha csatát vállalsz és azt nem menetből teszed, akkor másnapra már lesz elegendő fedezékem. Én amúgy is minden menetnap végén tábori erődítményt szoktam felhúzni, hozzá vagyok szokva. A scorpió meg hidd el zavarni fogja a harcosaidat. Ők nem meghalni jöttek, hanem fosztogatni. Sőt a lovasroham ellen éjszak árkot is ásnak a fiúk, buktatógödröket, bennük karókkal.
    És mondom nincs végtelen nyilad. Elfogy és mehetsz haza, vagy jössz közelharcba :))) Centurióim már alig várják :)
  • [Jakuza]
    Az a messzirol lovoldozo csurhe siman legyalulna teged, aki ezellen semmit nem tudnal tenni.
    Te ugylatom nem nagyon lattad mostanaban a TVben a Mongol aszonyok ijaszversenyet, 60-70Meterrol siman eltalaltak egy 20 Cm-es gulat(nyugodtan nezheto a Spectrumban).
    Es ezek csak asszonyok voltak akik manapsag mar radiot hallgatnak.
    Belegondolhatsz, hogy egy ferfi aki tobb tizeves ijasztapasztalattal es harcedzettseggel rendelkezett az akkori idoben siman lekorozi ezen asszonyok tudasszintjet.
    Lovaglas kozben 30-40 meterrol siman ugy lottek ki a nyilvesszoiket, hogy egy 15-10 cm-es teruletet eltalaltak vele.
    A gyalogos katonaidnak szemernyi eselye se lenne ellenuk.
  • haxoror
    Végül is igazad van, egyszerűen el is mehetek melletted pár kilóméterrel arrébb :D
  • wallen
    Az én hátországomat hogyan amortizálja. Először is át kellene jutnia. Oké kisebb csapatokat át tud csempészni, azokat majd kergeti az én szövetséges lovasságom. A katonai magtárakban bőven van egy évre elegendő élelem. Azokat bevenni nem tudja, mert ezek mind kőből épült kis erőditmények. Még 10-szeres túlerő ellen is lazán kitartanak, míg jelzőfényekkel, jelzőtáblákkal hírt nem adnak szorult helyzetükről.
    Boroszló akkor lenne jó hasonlat, ha én ostromolnám gyalogos sereggel az ő várát és ő közben lovassággal akadályozza az utánpótlás beérkezését. De még ez sem akadály lásd Alesia, ahol Cézer ostromolt miközben ostromolták.

Én előrelátoan elég élelmiszert tudok felhalmozni statikus védelmi vonalamban, míg ő nem tud hozni takarmányt magával, mert akkor az inkább kereskedőkaraván lesz nem mozgékony sereg. Ki fog kit kiéhezteteni?
  • haxoror
    A szövetséges íjászaidnak milyen fedezéke lehet?
    Vannak tízezren? Mert nekem annyi íjászom van :)
    A ballisztát meg a skorpiót ott felejtsd el ahol van, annyit nem tudsz hozni hogy morálvesztést okozzon viszont a személyzete védtelen.
    Komolyan, multiban szkítákkal simán lenyomlak akármmit hozol is be római oldalon, hacsak nem full lovasságot de az nem reális mert a rómaiak a gyalogságra építettek. Bár lehet hogy még a fullos lovasság is megoldható megfelelő terepen :)
  • wallen
    Egyébként pont itt buktad el. Neked épp nem az a célod, hogy csatát vívj velem, hanem az, hogy bejuss a hátországba enélkül. De nem juthatsz be anélkül megfelelő méretű sereggel. Attila ezt átlátta és megvívta ezt a csatát.

Azonabn ha köztünk csatára kerül a sor ne is reménykedj benne, hogy megnyerheted. Egy jól vezetett római sereget, abban az időben nem lehetett megverni. Pláne nem ilyen messziről lövöldöző csürhével. Veszteségem alig lesz, a nyilad meg elöbb utóbb lefogy aztán mehetsz haza pótlásért. A valóságban nem kapod vissza következő körben az elött vesszőket. Én meg megyek utánad, szépen lassan komótosan. De ha odaérünk, akkor mindenkint legyilkolunk (kivéve a fiatal lányokat, mert azok jó pínz érnek) :))
  • [Jakuza]
    Nem vegezte ki mindossze az Orosz hadjarat kisse megtizedelte a Francia haderot 640ezer emberbol mindossze 18ezer elte tul.
    Mi ez ha nem gyozelem egyetlen csata nelkul ?
    Az hogy nem utkoztek meg Berezinanal az mar a franciak szeteso moralja miatt volt , mert elakartak pucolni es gyorsan hidat vertek es ugy menekultek el, Csicsakov es Wittgenstein egyesulo serege elott.
    Es annyir a nem bocsatkoztak csataba, hogy Kutuzovval bizony osszecsapott Krasznoinal es olyan sulyos vesztesegeket szenvedett az attores kozben, hogy mar eselytelen volt a tovabbi szemtol szembeni osszecsapasra.
  • JLH Fans
    Azért ne feledd lovakat tudnak lopni elég sok helyről,+1 lovasra 2-3 lo jutott az ilyen portyázo seregeknél épp a váltáslovak miatt.
  • JLH Fans
    Azért a hátország amortizálása nem elhynyagolhato.
    Lásd Mátyás Boroszloi győzelme.......8000 es seregével Boroszlo várát védte,mikozben a 60.000 es egyesult cseh-német haderő nem tudta bevenni,és közben kikuldte 3-4000 lovasát hogy elvágjak az utanpotlási vonalakat....Az ostromlo nem az ostromlott seregben tört ki áhinség...
    És pustitották a hátországot is ahol lehet,méghozzá kiméletlenul,naponta kapták a hireket az ellenfelek hogy micsoda rettegés és szornyuségek vannak otthon.....
  • wallen
    Elsősorba a szövetséges ijászaimban bizok. Ők fedezékből szépen kilövik a lovaidat és mindgyá gyalogossreged lesz. De természetesen használunk könnyű ballisztáka, skorpiókat. Ezeknek jóval nagyobb a hatótávoltága és elviszi a nyilazódat lovával egyetmben.

Ezeket szamarakon, esetleg ökrösszekereken visszük magunkkal szétszedett állapotban. Mint, ahogy történt is. Nem a sebesség a lényeg, hanem a napi megtett távolság. Igaz mi csak 5km/h nyomunk, de azt ha kell 8 órán át, több napon keresztül.

Ilyen formában a gyalogság hosszú távon jobb mint a lovasság. Hiszed, nem hiszed egy 1000km-es menetversenyen a gyalogság nyerne egy váltásloval nem rendelkező lovasság ellen. Szerencsére neked van, de ez még több gondot jelent a takarmányozáskor.
  • JLH Fans
    Mint mondtam Borogyino utan sem nyertek meg egyetlen komoly csatát sem.
    + az orosz vereség nem végezte ki a francia birodalmat,csak majd 2 évvel később,teljes Europa összefogása volt képes erre.......
  • wallen
    Ez elég gyenge érvrendszer volt.
    1. Nem bribe - mert nem a sergedet vezsem meg. Ez egyszerű alliance, illtve demand to attack other fraction.
    2. Nincs kihagyott törzs? Ez még Attilának sem sikerült. Akkor ezek szerint nem 10000, hanem 100000 emberrel jössz?
    3. Ha nem vagy szomszédos, akkor rövid hadjáratra kell csak számítanom, mert a kedvező időjárású hónapok jelentős részét fel kell áldoznod a seregösszeszedésre és a felvonulásra. És nálam ugyan nem fogsz átteleni, max rabszolgaként.
    4. Északra fordulsz? Cirka 1000km arrébb támadsz? Addigra sereged leamortizálódik, a fele megunja és hazamegy. Ha mégsem akkor a pannóniai légiók helyett a rajnai légiókkal fogsz farkasszemet nézni. Mindenhol felkészülten várunk.
    5. Ez nagy tévedés. Víz, legelő mind, mind komoly korlátokat szab. Erdős terepen meg vagy lőve, mert a levéllel nem lakik jól ennyi ló. Osztán a terepviszonyok sem elhanyagolhatóak. Sziklás terepen tönkremegy a lovak patája - asszem ezidőtájt nem volt patkolás - de ennek utána kéne nézni.
  • haxoror
    Nincs válasz MERT NEKEM VAN IGAZAM Jeeeeee
    jóéjt mindenkinek :)
  • haxoror
    A római nehézlovasság tűpárnaként végzi mert soha nem éri utól a könnyűlovasokat.
  • haxoror
    Oké de MIVEL VONULSZ FEL????
    Milyen olyan egysége volt a rómaiaknak ami hatásos a lovasíjászok ellen? A légiósok max túlélik (egy része) a nyílzáport de megállítani nem tudják a lovasokat.
  • [Jakuza]
    En ugyan nem allitottam, hogy gyoztek Borogyinonal, hanem a Borogyino utani kesobbi esemenyekre celoztam.
    Nem veletlen az elso mondat, hogy nem kell megutkozni az ellenseggel.
    A tobb csataval, meg pl a Vertesnel szetvert Nemet haderore is gondoltam, amit hasonlo taktikaval zuztak szet, igaz ott nem volt akkora tel.
  • haxoror
    1. GYÁVAAAA Bribe n00b
    2. Nincsenek kihagyott törzsek mert énfényességem mindet egyesítette és az összes alvezérem MEGBÍZHATÓ családdtag :P
    3. Nem vagyok rómával szomszédos, de a szomszédos tartomány népe nem mer az áthaladásomba belekötni mert retteg tőlem és amúgy is utálja a rómaiakat (men of stone iron and lies! There can be no peace with romans! ismerős a szöveg? :)
    4. Megindulok ezerrel aztán északra fordulok és nekifutásból letarolok egy másik tartományt (a kémeim jelezték a fogadóbizottságot )
    5. ekkora tisztán lovas sereg pedig igenis tud akárhol mozogni :D
  • [Jakuza]
    Azt ne felejtsd el hogy a Mongol lovak sokkal kitartobbak voltak az europai lovaknal kis termetuk ellenere.
    A masik mekkora hatarsavja is volt akkoriban a Romanak, bizony nagyon sok helyen nem volt termeszeti akadaly, ahova te oszpontosithattad volna az eroidet.
  • JLH Fans
    Száz szonak is egy a vége:egy ilyen sikeres portya és rablohadjárat létrejöttének esélye minimális volt,de ha már létrejött akkor irdatlan nehéz volt megállitani,de azért zavarkeltésen és nemi fosztogatáson kivul többre nem mentek vele,hiszen téli szállásra vonulni muszály volt.
  • JLH Fans
    ebben gyak lag azt állitod hogy az oroszok győztek Borogyinonal holott forditva volt,erre reagáltam.
  • wallen
    50 km? Kicsit sok, de meg lehet csinálni, aztán egy nap pihi a lovaknak.
    De nem ez a lényeg. Birodalmam határa természetes határ. Mint a Duna, Alpok, Rajna. Kevés a bejutási pont. Pl. Pannóniát akarod kifosztani (hogy legyen hazai vonatkozása a dolognak) Hol kellsz át a seregedel???? A Dunán még alkalmas gázló sincs. Tutajokat ácsolsz? A 20-30 ezer lovadnak. Akkor simán van időm felvonulni, hála kiváló úthálózatomnak. Az én légiósaim is nyomnak simán napi 30km. És ezt ellentétben a lovaiddal megteszik akár egy héten keresztül is. Nem kell kaját cipelni, mert végig kiépített logisztikai bázisok várnak, meleg kajával :)
  • JLH Fans
    Borogyinonal amugy 130 ezer francia (és egyéb) harcolt 110 orosz ellenében...
    A veszteségek:25-30 ezer francia és 55 ezer orosz,vagyis az orosz haderő közel fele megsemmisült.......
    He nem ülnek meg hetekre Moszkvában ill előzőleg felkészilnek egy téli hadjáratra (mondjuk telelés Szmolenkszben ha 1 év alatt nem sikerül békét kötni) akkor joval nagyobb esélyuk lehetett volna....
  • [Jakuza]
    Ti nem ertem mert nem dolgozzatok fel, hogy ki mit ir.
    Ideirom megegyszer es kerlek olvasd mar el es ertelmezd amit ir a masik.

"Miert is kene, megutkozni ?
    Jol szemlelteti ezt , tobb csata is pl Kutuzov kontra Napoleon es a Borogyinoi tortenesek kesobb.
    Lelehet gyozni a vilag legjobb hadsereget is megfelelo taktikai erzekkel es a korulmenyek kihasznalasaval."
  • JLH Fans
    Tetszik ez a vita.......
  • Apache00
    Apocák, erröl a témárol akár irhatnánk már tanulmányt, vagy egy könyvet is
  • wallen
    Bizony-bizony
    Ha az oroszok győztek volna, akkor miért adták fel utána Moszkvát. De ez egy másik történet