13587
-
#6904 asse tom mi az a 7xx :) -
#6903 Az érdekelne,hogy a mongolok és a kelták milyenek a játékban! -
#6902 OFF
7xx Yossarianhoz van szerencsém? -
#6901 én azt egy szoval sem mondtam hogy átütötte a pajzsot, de 80 nyilvesszö közül azért elég soknak volt esélye találni, szerinted a hunok azok ilyen parikajancsik voltak, akik igy viccelödtek ijaikkal, és gecire nem értek vele semmit, azért ez elég nagy tulzás lenne. Márpedig ök nyertes csatáikat fökényt nyilaiknak köszönhetik.
Azt se mondtam hogy nem lehet megverni a nomádokat, söt irtam is hogy jo taktikával meglehet, mint pl minket is jol bekeritettek augsburgnál.
még vmi:igen az tény hogy a pajzsot nem nagyon vitték át a nyilak, de a vértet ami nem volt vmi vastag, azt átvitték mint a szart, a sisakok nem sokat értek ellenük, ráadásul az arcot sem fedték -
#6900 Itt főleg történelemprofesszorokkal, és sok csatát élőben átélt veteránokkal értekezhetsz, szóval kérdezz nyugodtan...
-
#6899 fizika nem érdekel? :-DDD -
#6898 Van itt olyan aki jó történelmes és már (majdnem)minden népet ismer? -
#6897 én is ezt mondom :) -
#6896 A szarmaták nem olyan lovasnomádok voltak, mint pl a hunok, ök inkább nehézlovasok voltak, akik használtak ijakat is, de inkább dárdát és kardot (nekik volt az elsö páncélos lovasseregük) Tény hogy Marcus Aurelius meghoditotta öket, söt onnantol a saját seregében alkalmaza öket kivállo harcmodoruk miatt, de közben egyfajta önálloságot is élvezhettek, és mégeccer hangsulyozom ök nem azok a klasszikus értelembe vett nomádok voltak mint a hunok.
A másik: a parthusokat pedig én nem emliteném egy lapon a mondjuk a hunokkal, két teljesen különbözö nép volt, nem csak életmodban, de harcmodorban is, semmi közük nem volt a szkita, vagy a hun nomád népekhez. És mégegyszer mondom a romaiak soha nem gyözték le a szkitákat, nem is igazán harcoltak ellenük, inkább csak a fekete-tengeri városokat védték tölük -
Viharlovag #6895 Illetve a vita onnan indult ki, hogy leírtam Caesar egyik erődjére Dyrrachiumnál a krétai íjáaszok cca. 20.000 nyilvesszőt lőttek ki és megöltek vele kb. tucatnyi légióst. Ezek után kicsit visszavettem a játékban az íjak erejét és a pajzsokét megnöveltem.
Erre okos barátaink elkezdtek hőzöngeni, hogy de a nomádok aztán milyen űberfasza gyerekek, azok átlőnek pajzsot, páncélt, bár repülni nem tudnak, de minden terepen ők a mozgékonyabbak, meg az egyéb idióta fantazmagóriáikat. Én már komolyan mondom a fejem verem a falba, hogy egyesek nem hisznek sem a szemüknek (hiába linkelem be a képeket, hogy NEM ütötte át a vértet), hiába idézek forrásokat, hogy IGENIS MEGVERTÉK ŐKET!!!
A rómaiak:
175-ben a szarmatákat a kárpát mendencében(ők szkíta lovasnomád nép)
198-ban A párthusokat (keleti lovasnomád nép)
451-ben Catalaunumnál, ha nem is győztek, de Attilának el kellett vonulnia, ami a helyzetében (nevezetesen ő maradni akart eredetileg) vereségnek fogható fel. (Hun lovasnomád, plussz jó sok egyéb töltelék nép)
540 környékén Belizár a Bizáncot fenyegető Hunokat verte meg.
Az egyéb népek
955 Augsburg a németek a lovasnomád magyarokat
1191 Arszuf keresztesek a lovasnomád arabokat és egyiptomi mamelukokat
1260 környéke a magyar hadak a betörő lovasnomád tatárokat
1260 Ain Dzsalut a jobb közelharcos mamelukok megverik a főként íjászkodó mongolokat
1380 Kulikovó a jórészt gyalogos oroszok behentelik a 2x túlerőben lévő lovasnomád tatárokat.
És számtalan magyar esemény, amikor a betörő lovasnomád kunokat, besenyőket, egyéb szedett-vedett lovasnépet a magyar királyi seregek tönkreverik.
Kérek minden lovasíjász fant, hogy mielőtt tovább handabandáznmának, magyarázzák meg az általam leírt csatákat. -
#6894 1. Róma nem tudott volna annyi lovat tartani.
2. Sokkal kényelmesebb a harcnál, ha egy potenciális ellenségem küldöm a betörő ellenségre. Hadd irtsák egymást. Szal nem szimplán azért bribe-oltak, mert szarban voltak, hanem a legügyesebb módszert választották... :) -
#6893 Én végig tisztában voltam hogy eddig miröl beszélgettünk, és mint irtam én is azon az állásponton vagyok, hogy romát egyáltalán nem a hunok döntötték meg, hanem a belsö rohadás, a saját hülyeségük.
Ennek ellenére azt állitom hogy nem tudták volna legyözni a lovasnomádokat saját harcmodorukkal, és nem is akarták igazán. Erre leginkább példa Schytia, a romaiak a büdös életbe nem mentek oda még fénykorukban sem, mert tisztában voltak azzal hogy ott nem sok esélyük van a teljesen más harcmodor ellen, ráadásul a nomádok kivállo összhangban egyetértésben harcoltak, nem ugy mint a barbár hordák, nem hiába a barbárokat csesztették a romaiak, akiknek igazán még lovasságuk sem volt, nem hogy lovas ijászuk, de még a formáciokat sem ismerték( a nomádok igen) A szkitákat anno pénzzel tartották távol, és fel is bérelték öket jonéhányszor, hogy egy-egy csatában megsegitsék a romaiakat (ez olyan Lolly joker volt számukra)
ennek ellenére a szkiták igy is állandoan be-betörtek a Fekete-t északi partvidékén lévöö romai városokba, ha egy kis plusz zsákmányt akartak. De mégegyszer mondom hogy a romaiak, sem a görögök nem harcoltak ellenük. Mellesleg a szkiták Dareiosz hatalmas seregét is gecire elpicsázták, többet nem is kezdtek ki velük. Rengeteg görög forrás szol arrol, hogy mennyire becsülik, és mennyire tartanak is a szkitáktol, igy nem kisérelt oda betörni egyszer sem senki.
Igazábol azt kell mondanom hogy nomád népet csak nomád nép tudott kitakaritani, nézd meg csak a mi vándorlásainkat (mindig az éppen erösebb nomád nép kerekedik felül, és olvassza be a többit) -
wallen #6892 Sajna melózni kell, de még visszatérek -
#6891 Pontosan. A nomád harcmodor ellen az egyetlen igazi védekezés, ha a védekezö fél is könnyülovas ijászokat vonultat fel, tehát vagy kiképez, ami a nehezebb, vagy felbérel. Nem hiába voltak szarban állandoan a romaiak a számukra ismeretlen harcmodorral, nem volt vele mivel felvenni a versenyt. Igy csak adozni tudtak számukra, hogy az adott évben ne törjenek be, vagy felbérelték öket hogy végezzék el helyettük a piszkos munkát egy barbár nép ellen. Igazábol majd bizánc vezetöi jönnek erre rá hogy nyilt terepen nem nagyon lehet megállitani saját egységeikkel, igy inkább felbérelték öket mások ellen, ugy mint minket is. Mellesleg velünk is csak ugy tudtak kibaszni a bolgárok, hogy felbérelték ellenünk a létszámfölényben lévö besenyöket, akik ugyanolyan harcmodor szerint harcoltak mint mi -
Viharlovag #6890 Marcus Aurelius 167-175 között meghódoltatta a szarmatákat.
Septimus Severus 197-198 között szétveri a Parthusokat.
Mint írtam a büntetőexpedíciókról nem sok forrás maradt fent, mert azok jórészt mészárlások voltak, de majd utánanézek.
Apache, te mit mondassz arra, amint lentebb felvetettem? Pl. télen hogyan kerülöd el a csatát? Hogyan őrzöd meg a seregeid mozgékonyságát? Meg úgy általában szoktatok olvasni is, vagy csak írjátok a hülyeségeiteket, mint az ovisok. Ismétlem, lovasnomád pártiak magyarázzák el szépen, érthetően mi történt 1380-ban Kulikovónál... -
wallen #6889 Olvassd végig a fórumot. A vita onnét indult, hogy a hunok döntötték meg a Római Birodalmat. Mi állítjuk, hogy nem - hanem belső problémái vezettek oda, hogy katonailag legyengült és képtelen volt ellenállni a germánok nyomásának. Aztán állítjuk, hogyha a hunok 300 évvel korábban jöttek volna, akkor maximum idegesítő szúnyogok lettek volna, amit némi vérszívás után agyoncsapnak.
Tehát fiktív környzetet vázoltunk fel annak bizonyítására, hogy egy "igazi" római haderő igenis képes lett volna legyőzni a hunokat. Az nem képezi vita tárgyát, hogy amikor a hunok tényleg megjelentek, akkor az megoldhatatlan problémát jelnetett az amúgy is düledező államnak. Az összes még be nem engedett germán törzs is az volt.
A kelet római sereg sem a klasszikus császársági légiók voltak. Források szerint létszámban is negyedére estek vissza (ritka volt az 1500 fős), emberanyaguk sem volt már olyan magasszintű. Bár harcérétkben még mindig magasan fölötte álltak a környező népek seregeinek. Még vezettek időnként büntetőhadjáratot ellenséges területre, de egyre inkább a defenzív startégia lett jellemző. Ekkora egyébként a lovasságuk is jelentősen átalakult. Sokat vettek át a nomádoktól és a perzsáktól. Pl nekik is volt cataphratuk és volt hun mintájú könnyű lovas ijászuk. -
Snipa #6888 nem oldotta volna meg a hun problemat!
ha jol tudom a kinaik ugy alkalmaztak a falat, hogy bizonyos tavkozonkenttornyok voltak pl. 400 meter ha valahol betorest eszleltek akkor a tornyokon keresztul leadtak a jelet. Ha volt a kozelben kaszarnya akkor a falakon gyorsan eljutottak oda ahol a betores tortent es igy tenyleg csokkent a betoresek veszelye de a hunok ellen egy problema volt, a hunokat a romaiak nemigazan tudtak legyozni mig a sok kinai felul tudott kerekedni a betoro nepeken...
a megoldas az lett volna ha felallitanak ugyanolyan egysegeket amelyek et a hunok is hasznaltak... es nem befogadni a hunok elol menekuloket mert aztan azok is roma ellen fordultak, arra hogy ezeket is feltartsak mar nem volt katonai ero inkabb egyezkedtek amely romara nezve sulyos hiba volt! -
#6887 Egyetlen igazán jo modszer az lett volna a hunok ellen ha huznak egy szép husszu falat, mint azt tették brittaniában, vagy a kinaiak. Na akkor a hunok igazán patthelyzetbe kerültek volna :) -
Árnyvadász #6886 -
Árnyvadász #6885 Illetve:
normal/normal
medium/medium
hard/hard
very hard/very hard
viharlovag/viharlovag
jakuza/jakuza
wallen/wallen
:) -
#6884 A szkitákat sem tudták soha igazán legyözni a romaiak, szkitaföldre egyszer sem tették be a lábukat. -
#6883 azzal az lenne a gond, ha valami nem úgy sikerül ahogy akarta, akkor restartolja a gépedet. :)) -
Árnyvadász #6882 Most jöttem rá. Wallen AI-ját kell beépíteni a RTW-ba. Verhetetlen. :) -
#6881 Most télleg nem akarok erröl vitatkozni, de soha nem tették, fostak tölük, rengeteg olyan forrás van amiben leirják, hogya nomádokkal nem éri meg harcolni, helyette fel kell öket bérelni. Erröl egy csomot tanultam meg foglalkoztam vele, de ha mutatsz egy forrást, amiben leirják hogy átmentek "hunföldre" és legyakták a hunokat, akkor nem fogok vitatkoznio és beismerem hogy hülyeségeket beszélek. Mellesleg a hunok törtek be 447ben télen a birodalomb, ugy hogy a befagyott dunán átkeltek
A kelet romai birodalomnak azért nem volt olyan szar serege, mint a nyugatinak, és nem is volt annyira szegény, mit gondolsz miböl épitette fel Nagy Theodosiu a 3as falat Kons-ban (mellesleg azt foként a hunok miatt épitette, hogy ne legyen átjáro ház nekik a város) -
wallen #6880 Ez nem jó, mert akkor nem vállalják fel a csatát. Majd máskor nekik kedvező terepen. Az biztos, hogy csatában ott kell megütköznöd velük, ahol ők akarják.
-
wallen #6879 Apache dupla nulla
400 környékén naná, hogy nem mentek, mert nem volt mivel. De 100 környékén szépen el lett volna adva az összes Alföldre bejött hun valamelyik rabszolgapiacon. -
#6878 Belizár föként felbérelte a kárpát-medencében maradt nomádokat, majd bazileos lesz aki néha elveri az avarokat. Bizánc mellesleg minket sem gyözött le soha nyilt terepen, csak maximum várban tudtak jol védekezni ellenünk, meg egyszer egy városban kelepcébe csaltak minket -
#6877 Torrentet tud adni valaki?
Lehetőleg ingyenes oldalhoz! -
wallen #6876 410 körül már keleten sem volt normális római sereg.
Egyébként hol vannak hatalmas pusztaságok Közép-Európában? Majd mindenhol hatalmas erdőségek voltak. Talán az Alföld lehetett a legnagyobb kiterjedési terület, de az is aprócska egy igazi Ázsia pusztához képest. Az Alföldön meg akkor "picsázzák" el a rómaiak télen a nomádokat, amikor kedvük tartja. -
#6875 nem álltak rajtuk soha bosszut, mert egyszer sem mentek nomád földre harcolni, a limesük is Pannoniában csak a duna vonalán huzodott, az alföldet végig a hunok uralták, söt ha jol tudom területet is kaptak a hunok a romaiaktol, hogy cserébe ne törjenek be pannonia inferiorba és superirba. A hunok a szerzödést néha megszegték, de a romaiak egyszer sem vonultak ellenük. Az egyetlen amit tenni tudtak ellenük, és ezt belátták a romaiak is, hogy adot fizetnek nekik, vagy jo pénzért felbérlik öket a germánok ellen -
Viharlovag #6874 Én úgy tudom, hogy Bizánc több megtorló hadjáratot vezetett a hunok ellen. Az egységes római birodalom pedig a végén mégiscsak elfoglalta Parthiát is. Mondjuk pont a hunokkal vívott csaták miatt Belizár a nehézlovas íjászok mellett tette le a voksot és azokkal aratott rengeteg győzelmet.
Térjünk vissza a játékhoz. :)
Mire képesek a híres lovasnomádok a játékban, ha a csata erdős területen van? Mert az lenne a másik taktikám, hogy becsalogatom őket az erdőbe. -
#6873 Érdekes, soha a büdös életben nem mentek a romaiak nomádok ellen, valahogy érezték hogy az nem az ö asztaluk, igencsak elpicsázták volna a nomádok szegény romaiakat a pusztákon.
Ja és van egy forrás Ammianus Marcellinustol(nem biztos hogy pontosan jo irom a nevét), aki egy kivállo katona volt és kezdetben déli frontokon harcolt Kis-ázsiában meg a lázado zsidok, szirek ellen, aztán miután áthelyezték a balkánra a barbárok és nomádok ellen harcoln ugy 410körül, megirta könyvét harcairol, a környezö népekröl, szokásaikrol. Ebben leirja hogy a hunoknál nagyobb geci ellenséggel még soha nem harcolt, piszkosul utálta öket, és azt is megirja hogy nem sok eséllyel vették fel ellene a harcot (pedig azért a kelet-romai birodalomnak nem volt egy hulladék serege) -
Árnyvadász #6872 Én mondtam, hogy Wallen intelligens ember. Most már sokadjára bizonyítja.... Jakuza miatt meg nem rinyálunk, elvégre aki a fizika törvényének ellent mond az maga sem lehet evilági :) Ergo: Jakuza most már bizonyítottan UFO. Csak nem tárgy és nem repül. Bár Wallen szerint igen :D -
#6871 esetleg beszélhetnénk a római birodalom "Meddig maradt volna fenn, ha nem szűnik meg a köztársáság" témáról :) -
#6870 Most döntsétek el, hogy ez a töri fakultáns vagy a kísérleti fizika tanszék.. :) -
Gábor #6869 Rofl -
Viharlovag #6868 Megjegyzem, hogy sokáig ez valóban ez volt a római taktika, azaz télen álltak bosszút a fosztogató nomádokon. Más kérdés, hogy olyan sima győzelmeket arattak, hogy nagy csinnadrattát nem csinálhattak, Az viszont való igaz, hogy roppantul költséges és nagyfokú odafigyelést, szervezért igényel. Nos, a birodalomnak megvoltak hozzá mind az eszközei, mind az emberi háttere. Csak egy idő után a hivatalnokok ellopták a lóvét, a hadvezérek kocsiversenyeken parádéztak, a katonák pedig ellpuhultak, mert megszokták, hogy lemészárolják a komoly ellenállásra nem képes nomádokat. Mivel nagyon könnyű győzelmek voltak, diadalmenet sem járt érte, tehát egy idő után senki sem eröltette tovább a dolgot, inkább "felfogadták" (lefizették) őket, mert minden egyéb hiedelem ellenére a közönséges harcost az érdekelte, hogy a feleségének szép ékszerei legyenek, ő több kumiszt ihasson, stb. Csak nagyon ritka és kivételes képességű vezérek voltak ideig-óráig fellelkesíteni az amúgy szétszórtan élő tömegeket, de nekik is többször vissza kellett vonulniuk, mert az emberek megunták a harácsolás nélküli hadjáratokat. Még a rettegett Dzsingisz kánt is visszafordulásra kényszerítette serege lázongása, mikor indiát akarta lerohanni. -
#6867 Jah, a dárda lándzs és a Roma-Hun flame után ne is csodálkozz :) -
wallen #6866 Jakuza ernyővel vs. sulyzó szadesési gyakorlat
- Ha szertené, hogy igaza legyen, akkor nem nyitja ki az ernyőt és megpróbál a gyorabb esésre koncentrálni. Ekkor sem lesz igaza, de legalább többet nem beszél hülyeséget.
- Ha kinyitja, akkor életben marad, de beismeri, hogy tévedett, mert a súlyzó kisebb súlya ellenére elöbb esik le
Mindkét esetben asszem nyertesnek tekinthetem magam -
Árnyvadász #6865 Ja és megint a RTW van az első helyen a legnépszerűbb témák közt :))) Ennek örülök a legjobban.