Rome : Total War
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Bár ha azt nézzük, hogy a seregek haladása is irreálisan kicsi egy kör alatt, akkor még lehet hogy direkte összefüggésben is van a kettö 😊) Ebben a játékban kicsit belassultak a birodalmak <#zavart2>#zavart2> (1 év alatt talán el is jutok az egyik városombol a hozzá legközelebb levö szomszédos vároba, a katonáim meg megöregednek mire a különbözö tartományokbol egyesitem öket <#vigyor3>#vigyor3>) Najo nem akarom fikázni a gémet, mert király igy is, csak kár, hogy nem lehet nagyobb távokat megtenni.
Mondjuk a kutya az nem olyan fontos, de az szar hogy nincsenek ijászai, mert valojában mért ne lett volna. Szinte minden népnek voltak, mégiscsak az ij az egyik legösibb fegyver, amit minden nép ismert
Csak mert onnan nem tok inditani kampányt, csak a provincial- bol.
Hozni kell mind a 3 vezért...
(nekem még+banmákom volt mert az elejen kaptam +1 16 éves csaladtagot szoval hoztam õt is )Mindegyik varosban 1 db béna landzsas egységet szabad csak hagyni....
+felhuzni meg egyet és 2 egységgel mar nem lázadnak mert olyan kicsik a városok.....A maradek pénzt el kell költeni az egyik sereged2 a masik 1 mercenary egységet tud venni...Épuletet huzni nem szabad.....Kulonbenis ezzel elmegy az összes zséd...
A vezéreket aktivan kell hasznalni mert a 2 merc egységen +singereken kivul a többi szart sem ér.....
Tudom kockázatos de masképp hogyan akartok nyerni???
A döntõ csatát pl ugy nyertem meg hogy a 91 fõs egyik vezéri kiséretembõl 29 en a 65 fõsbõl meg 12 en élték tul a csatát melyben mindvégig harcoltak (3-400 enemyt oltek le)és a végén lépni sem tudtak.....logikus hogy el is eshettek volna,de Numidiával sztem kockazat nelkul nincs gyõzelem....Mikor mar fostam hogy vége akkor az elenfél vezére esett el az enyém helyett....
Aztan heroic victory......
Karthágo 2.szori ostrománál mákom volt 600 an tamadtam 500 as helyõrség és rám csapott az 500 as felmentõ sereg,igy a 2 500 as bandát könyyedén legyaktam,nem tudta egyesiteni õket a város meg harc nélkül az enyém lett......
Ez az élet nem a fán csüngés.:)
Kell-e ebben a játékban hadat üzenni, és ha igen, hogyan tudom ezt megtenni? Vagy elég ha simán rárontok az addig semleges/szövetséges birodalomra? Nincs ennek valami hátrányos következménye késõbbi diplomáciai megítélésemre nézve? (mint annó a Civ.-ben)
Sõt,mivel körönként +3500 ba vagyok hamar ledolgoztam a kezdetben összegyûjtött 800 minuszt és iszonyatos veszteségeket szenvedett mind2 seregemet (kb 200 an maradtunk 1500 ill 1000 bõl) retraineltem....gyarthatok már igazi jo sperment nem is ilyen kezdetleges gyalogost +tevét is....
Tevét csak karthágoba olyan jo gyalogost meg egyel alatta levõben is....Hogy ne örüljek annyira Ibéria hadat üzent.....Hogy még ennyire se örüljek épphogy bevettem Karthágot Egyiptom is hadat üzent,és bevette helybõl a határszéli városomat....befog venni még egyet hiszen idõ kell még amig összeszedek egy maxos sereget,de utána remélem akkora flekket fog kapni hogy meg sem állok a piramisokig.....Tudom nem lesz egyszeru az egyipok ellen de biztatoan állok és bizakodo vagyok...Az utolsó csatában tulerõvel ugyan (900an 800 ellen) de legyõztem 24 elefet is,nem volt könnyû de a 3 vezér testõrsége segitett és miutan minden egyéb seregét levertem a térképen nekimentem az elefeknek is akiket kimanõvereztem addig,és pár darab leölése utan halistennek a többi menekülõre fogta.
A 3000 pénzembõl úgy döntöttem, hogy a két védelem nélküli várost bekerítem. Emeltem egy templomot, ami növeli a trade goods értéket. És két utat. Valamint felvettem egy lovas zsoldos egységet (dárdást). Utána átmentem mínuszba...
265 BC-ben Karthágó megtámadott. Egy fõseregre koncentráltam, a két nyugati sereget egyesítettem. Annyit hagytam a városokban, ami ahhoz elég volt, hogy HIgh taxon ne lázadjanak.
A létezõ összes egységem köcsög dárdás és parittyás. 1300 emberem szembe a 1800 fõs sereggel, amiben elefántok is voltak. Siralmasan kikaptam.
Utána Tingi (fõvárosom) ostroma, cumi.
Durván két-három kör múlva végem lett volna.
Következõ ötletem: az összes maniból mercenary egységeket fogok venni, ami belefér. És azzal próbálok meg okosítani. Sajnos mire a diplomatám elért volna Egyiptomhoz (trade agreement miatt), már rég végem volt.
De ha úgy nézzük, az egyéni rekordom (Emp/Emp, Numídia) 261 BC. Kb. Ha nem hagyom abba, akkor pár kör plusz.
<#vigyor>#vigyor>
Igazi mazochista élmény. 😊
Alea Iacta Est - Gaius Julius Caesar
Az a probléma, (már Asimov is felvetette), hogy az AI logikus, de nem ésszerû. Pl igaza van, hogy kirak egy-két egységet, hogy lõjem el rá a nyílvesszõket. Ha kevés íjászom lenne, még azt is mondhatnám, hogy okos. de amikor egy hoplitára elkezd tüzelni 6 katapult, meg 500 íjász, akkor már kissé megkérdõjelezem az intelligenciáját...
Ugyanez város közepén. Parittyások(rodosziak), kíséret nélkül két oldalra felállítva, azt' fájöretvill. Gyakorlatilag bármekkora csoportosulást elintéznek. A buta gép meg b*szik megrohamozni õket, mert fél kitenni a lábát a vonalon kívülre. Inkább próbálkozás nélkül lemészároltatja magát.
Az ilyen f*szságok miatt az egész játékélmény el van cseszve. Gyakorlatilag ha nem generál a ember magának nehéz csatát, akkor az egész játék sétagalopp. Hozzátéve, hogy load/save-et használok, bár asszem a köv. néppel nem fogok majd.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Barton 2800+,Radeon 9600 (400/400) 1024 ddr ram(333mhz) VeGeQu-US-Ligthning\'s Blade-Dwarf Paladin Level 70 Ivyn-warlock(60),Veg-Mage(60),Lang-Hunter(70),Vegi-Rouge(60)
Ja és soha többet nem gyártok seleucid lovaskocsit.
Váradt védtem erre 4 fönyi lovaskocsi(2 db) bevadult kapásbol a csata legeslegelején amikor elindult a csata.
mire kiért a kapun letarolt kb 200 lovasomat 50 ijjászt és ugy 40 pikást.
Aszidtem elküldöm joo meleg éghajlatra.Erre kiér az ellenhez belevág a tömegbe és megöl 1!!!! ellenséget utána megfut és levágják.Na mondom b+.Igaz a csatát megnyertem ,de utána egyböl töröltem is mind a 30 egységnyi szekeret!!😊
Barton 2800+,Radeon 9600 (400/400) 1024 ddr ram(333mhz) VeGeQu-US-Ligthning\'s Blade-Dwarf Paladin Level 70 Ivyn-warlock(60),Veg-Mage(60),Lang-Hunter(70),Vegi-Rouge(60)
Numidia eddig:nyugatrol is keletrõl is bevettem 1-1 karthágoi várost,igaz a keleti sereg (igy is 700 an nyertek 1000 ellenség ellen) ugy megkarcsusodott,hogy a maradék 300 embert bent kellett hagyni helyõrségnek.....A nyugati viszont megostromolta és bevette Karthágot!!!
Igaz nem volt neház dolgom mert 1300 emberemmel szemben csak 450 en védték.....Jön még egy 300 as utanpotlasom,meg van 1 varosa Afrikaban+2 serege......Ha le tudom gyõzni õket van esélyem....
Dez: Inkompatibilitas definicioja jatekoknal: amikor fut,de csak pl. 1 fps-sel,vagy össze-vissza akadozva,irányíthatatlanul 2. K8-nál alapból mindig 200MHz az FSB. Csak tuning által lesz magasabb.
Dez: Inkompatibilitas definicioja jatekoknal: amikor fut,de csak pl. 1 fps-sel,vagy össze-vissza akadozva,irányíthatatlanul 2. K8-nál alapból mindig 200MHz az FSB. Csak tuning által lesz magasabb.
Hogy eltudd foglalni egy kor alatt Romat mi masert. 😛PPPP
Emperor/Emperor. Ostromlok egy 800-as sereggel egy gall várost.
Kb 800 fõs sereg védi azt is.
Mivel csak két viseltes velites és egy db feles archer volt a harcedzett hastatik és princepesek mellett,
máshonnan küldtem utánuk 6 velitest és 2 principest. Ezek 1 lépéssel le voltak maradva.
Látom, hogy jön egy majdnem fullos gall sereg és mivel nem akartam 1600 gall ellen küzdeni,
hátrébb vontam a seregemet a várostól, az utánpótlás mellé lépve.
Körváltás után meg is érkezett mindkét gall horda, és megtámadta a fõseregem. 800 római vs 1600 gall.
A seregemet egy hegy tetején, a galloktól legtávolabb állítottam fel.
Megindulnak a gallok, de mire felérnek a hegyre, már very tired az összes.
Az enyémek parancsba kapták, hogy nem mozdulnak, kivéve a skirmisherek.
A pilumok eldobása után, már több sereg menekülni kezd, bár ezeket még egyszer csatára küldi a gall vezér.
De már reménytelen a helyzetük. Rövid közelharc után teljesen kimerültek és szinte egyszerre megfutott az egész gall sereg. Az enyémek utánuk vetették magukat és a gall vezér 4 testõrén kívül mindet levágták. Hihetetlen, de 1600 katonából csak 4 maradt. Heroic victory. Ekkora gyõzelmet emperor fokozaton még nem arattam. A csata végére befutott az utánpótlásnak vitt sereg is, de csak 2 velitest tudtam irányítani közülük, igaz ezekre se volt semmi szükségem.
Vissza a strat térképre és látom, hogy valahonnan leakasztott még egy 800-as sereget a gép.
Ez pedig megtámadja a kisebbik sereget. (6 velites 2 principes)
ÁÁÁ, mondom, az elõbb 1600-at vertem el, ezt a 800 gallt megesszük reggelire.
Dühöngtem egy sort, hogy egy velitesbõl csinált vezért a gép. Megint fel a legmagasabb, legtávolabbi pontra. Elindulnak fel a gallok a hegyre. Ekkor befut a nagyobbik sereg a csatatérre. Persze én nem irányíthatom. A gallok azonnal hátraarcot csinálnak és rohamozza a fiaimat, hegyrõl le. De a gép egy hülye, ha az én seregemet irányítja. Hosszan elnyújtott libasorban, elöl a vezérrel berongyol a gall sereg gerincébe. 2 másodperc alatt elesik a két családtag és ahogy sorban befut az egész sereg, úgy vágja le a 800 gall az én 800 római harcosom, pedig több 3 ezüst stráfos is volt köztük. Jóformán el se futott közülük 1 se...
Nah, a gallok indulnak megint fel a hegyre. A gyorsabb egységek egyedül értek fel, azokat a velitesek 1 dobással megfutamították. De amikor közel ért a gall had, a vezérnek kinevezett velitesem azonnal elfutott. Harc nélkül. :-o
A 2 principes hõsiesen harcolt, már csak akkor futottak, amikor háromnegyedük se maradt meg.
Crushing defeat!
Hogy lehet ilyen szarul irányítani az erõsítésként érkezõ sereget, hogy egyesével halálba küldi? Ha csak simán összereszti õket, akkor is esélyesek lettek volna. Miért nem választhatom ki, hogy ha 2 seregem van a harctéren, melyiket akarom irányítani?
Nieleen
Csak benyomod a stand and fight opciot es tobbet soha az eletben nem mozdulnak el a lovassag elol addig amig a moraljuk ki nem purcan.
Kutyákat akár oldalról, hátulról is be lehet vetni. Kérdés megtudnak e bújni az erdõben. Hátulról tuti nagy kellemetlenség az ellenfélnek, pláne ha közben szembõl meg rohamozol, vagy már éppen folyik a csata.
Parasztokat szedik a legjobban. Valszeg a warband azért bírja jobban, mert elvégre ezek a gall vademberek is csak állatok 😊
De aztán késõbb, mikor komolyabban elmerültem a játékban már alig vagy egyáltalán nem használtam kutyákat. Egyrészt a 2 kör kiképzési idõ miatt, másrészt meg hamar kinyúvadnak ha nem megfeleõ csapattest ellen küldöd õket. Lovasságra is lehet küldeni, és szednek is belõle, de hatalmas áldozatok árán. Nyilván azért mondják sokan, hogy erõsek, mert nem 1 vagy 2 egység kutyát képeztek ki, hanem mondjuk 4-5-öt és úgy tuti keményebb a dió az ellenfélnek.
Van egy csata a Historical Battle-ben ahol egy gall sereget két oldalról közre fog két igen kemény római sereg. Ott pl. a galloknak még normal egységméreten is Huge kutyamennyisége van ráadásúl 2 egység is. Na ott mondjuk éreztem is, hogy van hatásuk rendesen. Amúgy az ilyesn jellegû (H😎 csatákban a gép egységmérettõl függetlenül váltogatja az egységek méretét az élethûség miatt gondolom. De ez kifejezetten tetszik is 😊.
de 30 kiehezett masztif mar mas teszta...😊
A MI érezhetõen máshogy játszik, agresszívebb. Viszont a gazdaság rovására az eszközölt beavatkozások nem tetszenek, lehet ez csak nekem probléma. Viszont amit a morállal tettek az nevetséges! Büszke rómaiak futnak lázadók elõl! Apropó lázadók. Úgy tûnnek fel,mint gomba esõ után! Ez nem hiszem, hogy reális. Vhonnan ugyanis verbuválódniuk kell. Ha az én településeimbõl, akkor azért szemétség, mert 3 körönként vesztek több,mint hatszáz embert, ha nem onnan, akkor meg honnan?
Na megyek vissza játszani.
I like he mod, it did a lot to improve the gameplay for me.
I have some suggestions for more historic accuracy.
Since the decline of the middle class peasantry and the formation of a huge urban proletariat was a precondition for the marian reforms, why not have it triggered by the creation of a latifundium. (It would further postpone it).
Real Legionaries were full citizens. So the original republican units could be recruitable only in Italy. This would also mirror the heavy usage of foreign troops (like the spanish auxilaries of Scipio Africanus). The postmarian Legions should be restricted to Italy as well. One could however make them available in non-italian cities with a lower cultural penalty (mirroring the presence of more roman citizens). This would correctly increase the importance of auxilia. With the start of the civil wars legions could be available everywhere (the first non citizen legion was raised by Caesar during the Gallic war in the Gallia Narbonensis).
I know these suggestions are initally quite restrictive, but they would make the game more challenging in the long run.
Barbarian factions could have a much higher cultural penalty to romans (inone of my games the AI Brutii conquere whole NE Europe), and more sensitive to taxes (one of the reasons of Arminius' uprising)
In the beginning of the game Central and southern Germany as well as Austria were celtic. It took the germanic tribes until 0 to reach the danube.
(So either a huge Gaulle (or finally a 3rd celtic faction).
I also like the creation of new provinces (like raetia in 2.2) to better mirror the real Roman Empire.
If there is any interst I woud also have some suggestions for changing names (Scipii -> Scipiones, the complete name for Trier/Treverorum was Augusta Treverorum, change the complete inaccurate names (however I don't have a problem with Easter eggs)...).
Azt nem értem,hogy miért kellett megnyújtani minden épület építését?! Így is a hajamat téptem néha,hát még így. Na mindegy, elsõnek hardnak megfelelõ (konzul?) fokozaton próbálgatom bluetoothékkal.
Amit ezzel kapcsolatban észrevettem, az az volt, hogy valami hihetetlen mértékben elkezdett áramolni a pénz a kasszámba és a családtagjaim bõdületesen elkezdtek fejlõdni, így ez a már leírtak alapján kihatott a három tényezõre. Talán azt is megkockáztatom, bár erre nem vennék mérget, hogy amikor családtagjaim a szenátus összes betölthetõ tisztségét elfoglalták, már nem is kaptam több szenátusi küldetést. De ha nem jól emlékszem, akkor bocsánat.
A másik rész a szenátusban való népszerûséged. Illetve a nép körében való népszerûséged. A nép körében akkor válsz népszerûvé ha provinciákat foglalsz el, mégpedig minnél többet annál jobb. A szenátusban betöltött szereped a képességek és a pénz miatt fontos. De egy idõ után (császárrá vállásod közvetlen közelében) a nép akarata fontosabb lesz, hiszen csak õ általuk tudod elfoglalni Rómát és lehetsz császár.
Az is fontos, hogy ha egy családtagod bekerült a szenátusi ranglétra egyik tisztségébe, akkor ha onnan feljebb lép egy szintet, akkor az elõzõ hivatalából nyert képességei megmaradnak. Ilyenkor írja a progi ki, hogy Ex Praetor, Ex akármi... Mert az már volt, de az ezek által szerzett plusszok viszont nem vesznek el! Az írja a progi, hogy mik ezek, csak rá kell vinni az egeret az írás fölé.
De aki jobban beleátsa magát az írjon inkább... Szeretnék én is többet megtudni errõl, mert a rómaiakkal játszva azért nem árt ha az ember tisztában van ezekkel is.
Így amikor azt kérték legyen öngyilkos a vezetõm beintettem egy nagyot és folytattam tovább.
Nem tudtak nagyon mit kezdeni ugyanis addígra mire így elfajult volna a helyzet igen nagy birodalomra tettem szert és már csak hab lett volna a tortán ha betámadtak volna.Esélytelen volt a helyzetük.
Egy szó mint száz én sohasem foglalkoztam velük és semmi hátrányom nem lett belõle.
Árnyvadász. Látom, hogy a családtagok lényegében élõ bónuszok és büntetések megtestesítõi. Rendben, nincs is ellene kifogásom. Az is érthetõbbé vált, hogy a játékban "dramaturgiai" szempontból mennyire hangsúlyosak vagy nem azok, meg hogy jellemük dinamikusan változik a körülményekhez képest, ez persze dicséretes.
A másik kérdésem a szenátussal kapcsolatos. Van-e hatása annak, ha több családtagom is benne van a szenátusban és némelyik magas pozícióban? Úgy értem, a nekem szánt küldetések illeszkednek-e jobban az addig mutatott céljaimhoz, illetve, toleránsabb-e velem szemben a társaság? Merthogy, ugye, a saját családtagjaim ne dumáljanak ellenem. Például a szenátus megharagszik rám, a testületben pedig 4 családtagom is van, köztük Puncius Pénius a vezetõ, aztán meg a felháborodott szenátusi sereg ellen egy általa vezetett hadtestet vonultatok fel. Ebben volna logika? Azért kérezem hát, mi a helyzet a szenátussal a részvételem tekintetében.
Hadvezéri képességeknél nagyon jól jön ha a mozgáspontja megnövekszik, vagy kutyust tart aki által távolabbra lát el...
És így tovább. Olvasd el a vezérek tulajdonságait és meglátod, hogy melyik mire a legalkalmasabb, így a játékban betöltött szerepük is jobban tud igazodni a stratégiádhoz, mindhárom szempontból: gazdaság, kereskedelem, hadvezetés...
Tehát nem szabad õket úgy tekinteni, mint jópofa ikonok a tekercsen meg ahol szerepelnek, õk igazi szerves részét képezik a játéknak minden szempontból. Még akkor is ha éppen nem a legjobb tulajdonságokkal vannak megáldva 😊
CSaládtagnak három komoly tulajdonsága van:
-Vezetõi képesség (csatában mindenképpen jól jön)
-Menedzsment (építkezések felgyosítása -ergo kevesebb kör alatt épül fel az épület, ha jól emlékszem)
-Befolyás (városban növeli a közrend állapotát, csatában a vezér nagyobb területre tud hatni így távolabbi egységeidre is hatással van a megfutamodás során) /Ha az ellenség közel van és üldözik az embereidet, akkor mindenképpen menekülõre fogják a dolgot. Kell egy kis távolság, hogy újra csatarendbe álljanak./
A negyedik a kísérettel kapcsolatos. Vagy inkább 3+1 ha már a fentiekhez ragaszkodom. Minden vezetõnek vannak kizárólagos saját tulajonságai, amiket a sírba visz, de van néhány olyan amit a kísérõ által át tud adni egy másik vezetõnek. Ezt leírtuk, hogy megy, de lássuk mégegyszer: Vezérek ugyanabban a városban, vagy helyen vannak és drag and drop módszerrel átdobod. Csak akkor van probléma, ha már van hasonló jellegû kíséret tag a másiknál, vagy nagyon ellenkezõ típusút akarsz átadni, mert akkor nem lehet átadni a kísérõt.
Ezenkívûl a vezetõk fejlõdnek. Akár úgy, hogy egész életüket a városban töltik, akár csata közben és tevénykenykedésük folytán is. Mindenképpen jó dolog, hogy vannak, mert nélkülük elég üres lenne a játék, így sokkal életszerûbb és élvezetesebb.
Másrészt te egy családot írányítassz, ahol a vezérek döntõ fontossággal bírnak. Ha kihal a család, akkor a játéknak is vége. Ha meghal egy komolyabb (vagy több) vezetõ, frakcióvezetõ stb... az is komoly kihatással van sokmindenre. Tehát színesíti a játékot a jelenlétük.
És nemutolsósorban kölün öröm, ha lányod születik, hogy te választhatod meg, hogy ki legyen az új családtag. Tehát valamilyen szinten befolyásolni is tudod a család összetételét.
Végezetül pedig ha római a frakció akkor mindenképpen célszerû a szenátusi pozíciók elfoglalása, ugyanis ezzel rohamszerûen növekszik a bekerült családtag képessége ez pedig értelemszerûen kihat a játék gazdasági, politikai és hadviselési részére. Tehát összegezve a játék ezen részét, mindenképpen fõ vonala a játéknak a család implementálása, hiszen nem csak arról van szó, hogy ez is benne van, hanem a játék alapjait komolyan meghatározó összetevõrõl van szó.
Kiegészítésképpen: Az akadémia és ennek fejletteb változatai pedig szintén segítenek a a vezetõk képességeinek javulásában. Az új vezetõ/családtag pedig mindig a fõvárosban jelenik meg, emiatt érdemes a fõváros helyét a hadjárathoz és a településekhez való távolság arányában okosan megválasztani. Persze maradhat akár az ami kezdetben is volt, de ez is egy külön taktikai szerkezet része.
Röviden ennyi 😊
Mindenképpen van értelme. Ezen nem szabad fennakadni.