64011
Ez az általános segélykérő topic, itt tedd fel az olyan kérdéseket, amelyekre néhány mondatos válasz valószínűleg elegendő lesz, ne nyiss új topicot emiatt.

A felesleges új topicok nyitása (és az oda beírt idióta reakciók) mind büntetőpontokkal lesznek jutalmazva (a reakciók súlyosabban).
  • MerlinW
    Ha csak IP címet lehet elérni a DNS-el van baj. Állítsd át a DNS-t 1.1.1.1 (Cloudflare) vagy 8.8.8.8(Google) vagy 8.8.4.4(Google), vagy a szolgáltatód DNS-ére.

Valamint az ASUS-on a DNS lehet a gateway is, azaz a 192.168.0.1
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.03.25. 15:23:01
  • Zsombor99
    Akkor lehet, hogy az ASUS-nál van valami. Biztos, hogy minden engedélyezve van az ASUS-ban? Portot nyitottál-e? Valami biztosan megfogja, ha csak IP címmel lehet elérni...
  • Litta
    Üdv! Szeretnék egy kis segítséget kérni.

Hálózat beállítási problémám a következő:

Telekom bejövő kábelén egy Kaon CG3000 eszköz fogadja az internetet a szolgáltatótól.
    Kaon LAN1 portja egy ASUS RT-N18U router WAN portjára csatlakozik.
    ASUS LAN1 portján egy raspberry PI található.

A Kaon külső ip címéhez hozzá van rendelve egy valami.ddns.net cím.

Kaon:
    IP Address
    192.168.0.1
    Maszk
    255.255.255.0
    DHCP szerver
    Kezdő IP cím
    192.168.0.10
    Utolsó IP cím
    192.168.0.254
    Elsődleges DNS kiszolgáló :
    84.2.46.1
    Masodlagos DNS kiszolgáló :
    84.2.44.1

ASUS:
    WAN:
    IP-cím
    192.168.0.2 (fix)
    Alhálózati maszk
    255.255.255.0
    Alapértelmezett átjáró
    192.168.0.1
    DNS szerver1
    84.2.46.1
    DNS szerver2
    84.2.44.1

LAN:
    IP-cím
    192.168.1.1
    Alhálózati maszk
    255.255.255.0
    DHCP szerver
    IP-állomány kezdőcím
    192.168.1.2
    IP-állomány befejező cím
    192.168.1.254
    Alapértelmezett átjáró
    192.168.1.1

A jelenség a következő:

Nem-saját hálózatról pl. mobilnetről, a böngészőbe beírva a valami.ddns.net:port címet, gond nélkül elérem a respberry-n futó webfelületet.
    Ugyanez a helyzet akkor is, ha a Kaon által generált wifi hálózatot, vagy annak LAN portját használom.
    Amikor az ASUS wifijét, vagy LAN portját próbálom használni a valami.ddns.net:port címmel, a lap nem jeleníthető meg, ha a raspberry belső ip címét (192.168.1.109:port) adom meg akkor működik.

Arra szeretnék megoldást, hogy bármelyik eszköz vezetékes és wifi kapcsolatáról működjön a valami.ddns.net:port elérése.

• MarkBlade
    Már müködik viszont nem értem továbbra sem. Az összes kábeles elszállt egy kivételével. Amin a wifi bővítő volt. De ha felcseréltem a kábelt akkor sem működött más eszköz rajta. Szolgáltató hibára gondolok de nem ertem hogy? A matek nem jön ki.
  • Zsombor99
    Csk egy gépen nincsen kábeles net, vagy az összes kábeles kapcsolat szállt el? Lehet, hogy meg kellene nézni azt a routert...
  • MarkBlade
    Segítség kellene. Egyik pillanatról a másikra el ment a netem. Ami érdekes hogy wifin van netem csak kábelen nincsen. Viszont a hqlozaton látszik az összes szóval a kábelek is jók. Tp link archer a9 a router és diginél vagyok. Szóval nem értem mi lehet..
  • MerlinW
    Ha a procinak lenne baja egyszerűen crash-elne a játék/windows, minden. A csíkozódást általában a GPU vagy a VRAM okozza. Tehát a videokártya környékén lehet a probléma.

A 90 fokos processzor meg nem egészséges semminek. A házat is hűtsd, mert anélkül semmit sem ér a procin a hűtő. Két venti elől fent/alulról befúj (fenti fújja a levegőt a procira és a ramokra, alsó a VGA-ra), 1 venti hátul kifúj. Esetleg egy fentről kifúj, ház kialakításától függően. Léghűtésnek légáramra van szüksége:)

A pasztázással nem hiszem hogy gond lenne, főleg hogy a linkelt hűtő talpára alapból tettek pasztát, így neked nem is kellett volna.

Zsombor ajánlása meg értelemszerűen pénztárca és igény kérdése, de jah, több mint 10 éves hardverrel dolgozol, lassan lejár az ideje.
  • Zsombor99
    Nem ismerem a pasztázási hatékonyságokat, processzort még sose tettem be, a gépemet eleve öszeszerelésel rendeltem, csupán 1-2 dolgot kellett beszerelnem. Hány monitorod van? Egy vagy kettő? Esetleg a játék mellé tegyél ki valami információs programot is, hogy mikor becsíkoz, akkor változik-e valami. Az a videokártya se nevezhető frissnek, valamint lehet, hogy 1GB VRAM már nem elég mindenhez, nekem is 4GB VRAM áll rendelkezésemre, bár annyira komoly játékokat nem játszok, a játék kipróbálási készségem is eléggé alacsony... Lehet, hogy azért csak akkor csíkoz mikor egyedül vagy, mert elképzelhetőnek tartom, hogy olyankor megoszlik a teljesítmény a játékosok között, de mikor egyedül vagy, akkor az egész teljesítmény a gépedre hárul és valamelyik komponens nem igazán bírja. Én a helyedben megfontolnám, hogy a gép lehetőségeihez képest videokártyát cseréljek egy frissebb típusra (több VRAM-mal)...
    Utoljára szerkesztette: Zsombor99, 2021.03.15. 11:50:11
  • pr3cious
    Ez
    így egyben van az i5 2500k-s procin, a pasztázásom (egy borsószem, majd elmozgatás) nem lett túl elegendő?

Kivan parkoltatva a proci, és teljesítmény centrikus a win engergiabeállítás, de úgy emlékszem ezek nélkül is csinálta ugyanúgy.
    Teljesen megvagyok lőve ezzel a géppel mert ha a cpu rossz akkor hogy lehet hogy:
    - nem csak akkor keletkezik pixel hiba amikor 96c hanem amikor 60-70 is, totál random.
    - átvezetőbe ahol felpörög a gpu semmi hiba
    - CPU fan controllerel a venti maximális fordulatszámán is keletkezik a hiba
    - 16 játékos a képernyőn és semmi hiba
    - egyedül megyek zárt utcán és becsíkozódik

Éppen annyi jel utal arra hogy a cpu a gond mint hogy valami más.
    Totál random.

Utoljára szerkesztette: pr3cious, 2021.03.13. 07:23:40
  • Zsombor99
    Jó a hűtőd, illetve jó-e az a processzor? Ha "stock" ("box") hűtő van a procin, akkor se kellene ennyire melegednie. ‒ Nálam az Intel i3 processzoron csak a gyárilag mellékelt "box" hűtő van, de így is teljesen normális marad. ‒ Hát...
    A VGA 65fok, a proci annak ellenére is képes 96fölé menni hogy újra pasztáztam, komolyabb ventit vettem csak ez az ok miatt.
    A komolyabb venti az egy dolog, de elégséges-e a hűtő, amire a ventit tetted? Lehet, hogy valamelyik komponensed hibázik már, ami egyenlőre csak GTA5 alatt jön elő. Az is elgondolkodtató, hogy
    Sajnos driver frissítés vga-n nem lehetséges (ASUS GTX 560 1GB) 2018. a legfrissebb driver.
    tehát esetleg nem kellene-e neked gépet frissítened?
    Az én gépem ez:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    - IBOX ICKWSUIR02 kártyaolvasó modul
    - MSI H110M PRO-VD PLUS alaplap (2× PS/2 csatlakozóval)
    - INTEL Core i3-7100 3.90GHz 1151 BOX Intel hűtő ventilátorral
    - G.SKILL 8GB Value DDR4 2400MHz CL15 F4-2400C15S-8GNT ×2 = 16 GB
    - ASUS PH-RX550-4G-M7 RX 550 4GB GDDR5 Phoenix PCIE videokártya
    - WD Blue 1TB 3.5" 7200rpm 64MB SATA3 WD10EZEX (rendszer 500GB & Steam 500GB partíciók)
    - "WDC WD10EZEX-60WN4A0" 1TB HDD (előző gépből átrakva, "rengeteg" partíció)
    - 4/3 képarányú régebbi Acer LCD "GEMBIRD VGA/D-Sub DVI-D Átalakító Fekete 20cm A-DVID-VGAF-01" adapterrel
    - "TFT7-CAP-800x480" HDMI kijelző másodlagosként (eredetileg Rasberry PI-hez forgalmazzák, de asztali géppel is jól megy ☺)
    - "Super Writemaster Speedplus⁺" DVD író-olvasó (előző gépből átrakva)
    - SPIRE SUPREME 1606 gépház (fontos szempont volt, hogy több mint 2 előlapi USB legyen)
    - CHIEFTEC GPS-500A8 500W tápegység
    A gépet az iPon-tól rendeltem még 2019 elején.
    - Fujitsu Siemens golyós(!) USB egér
    - régebbi alap irodai PS/2 HP billentyűzet

Utoljára szerkesztette: Zsombor99, 2021.03.12. 09:00:47
  • pr3cious
    Segítséget szeretnék kérni, néha Gta5 alatt becsíkozódik a képernyő. (nem mindig 1 pixel) Van hogy 5óra játék alatt alig jelentkezik van hogy 20perc alatt 5x. A VGA 65fok, a proci annak ellenére is képes 96fölé menni hogy újra pasztáztam, komolyabb ventit vettem csak ez az ok miatt. Mint legfőbb ok erre gyanakszom de furcsa hogy pl átvezetőkben ahol mégjobban felpörög a gép semmi hiba. Spintires vagy Futuremark Timedemo is hibátlanul futott le.

képen
    videon 6:03 környékén

Sajnos driver frissítés vga-n nem lehetséges (ASUS GTX 560 1GB) 2018. a legfrissebb driver.
  • gergely1991
    A kábellel történhet valami a sok dugdosástól,értelemszerűen megtörhet.
  • Boconadi
    Sziasztok! Nem talaltam ehez kapcsolodo forumot, bar szo mar valoszinüleg volt rola, segitseget kernek kettö darab videokartyanak az összekapcsolasahoz. Pontosabban kerdeznem h lehetseges-e azon a modon ahogyan en gondolom.

Adott egy Asus Tuf Gaming GTX 1660 Advanced Gaming (6GB) es egy Asus Tuf Gaming GTX 1650s. Bar mar latom a valaszt, ill. Sejtem, de letseges öket SLI-vel összekötni ha az alaplap maga tamogatna ezt a funkciot? Vagy ilyenkor csak az egyik kartyat erzekeli? Vagy mindekeppen mindket kartyanak ugyanolyannak kell lennie?

Egyaltalan vki hasznal közületek dupla kartyakat? Erdemes?

Ha rossz helyen kerdeztem elnezest kerek elöre is, a valaszert pedig köszönet! Üdv! :)
  • MerlinW
    Nem kellene történnie semminek. Az alaplapi csatlakozót meg ragasszátok le, ha "problémás" ember dugdosgatja a kábeleket bele :)
  • RAMyMamy
    Hali. Adott egy gép, amiben nincsen integrált videokártya, csak dedikált. A gazdája állandóan az alaplap VGA csatlakozójába próbálja bedugni a monitort annak ellenére, hogy közöltem vele többször is, hogy ne tegye. Elhozta, hogy nézzem meg, bedugtam a dedikált videokártya VGA csatlakozójába és volt kép... Hazavitte, megint az alaplapiba dugta be, (természetesen) megint nem volt kép. Másik monitorra rákötötte, ekkor már a dedikált portba, úgyse volt jó. Valamit mókolt vele, most van kép. Szóval a kérdésem az lenne, hogy ha integrált videokártya nélkül az alaplapiba dugja be az ember a monitort, akkor ez meghülyítheti-e a BIOS-t vagy ilyesmi? Sose láttam még ilyet eddig...
    Utoljára szerkesztette: RAMyMamy, 2021.01.30. 20:17:36
  • MerlinW
    Pedig Apple döntés. Tudsz "hekkelni", ha tolsz neki egy kamu klikk eventet.
  • realathos
    iphonon nem muxik az autoplay hang html kod, ami androidos telon igen (egy tucat hang formatummal probalkoztam): <audio autoplay="autoplay">
    <source src="https://....aac" type="audio/aac" />Your browser does not support the audio element.</audio>
    vknek van vm 5lete? legyszi hagyjuk azt, h jobb ha a user donti el, h szoljon-e vm, specko eset miatt van erre szuksegem.
  • Calver
    limitált tapasztalataim alapján teljesen reális, ez egy kisvállalati gép, kb egy asztali számítógép workstation lappal és procival. google keresés alapján a lap standard 24+8 ATX tápcsatit használ, szóval elvileg sima ATX táppal működnie kellene. viszont csak akkor vágj bele, ha ramot is adnak hozzá - szerverek híresen hisztisek ilyen téren.

releváns videó, van még pár hasonló témában a csatornájukon.
  • VinylToy #63913
    Sziasztok!

Érdekes kérdést tennék fel.
    Adott egy Dell PowerEdge T110 II szerver, amit szeretnék átalakítani asztali gépnek. Van-e realitása, illetve megoldható-e?
    Gondolom videókártya, és táp problémák előjöhetnek, de érdemes-e belevágni?
    Köszönöm a válaszokat.
  • gergely1991
    Onnan tudod ha lecsavarod leszeded oldalt a burkolatot és ránézel. Ha az alaplapon látod akkor integrált,ha egy kártyán ami rá van "dugva" a alaplapra akkor nem integrált.
    Mondjuk egy linux live rendszert kéne tenni egy pendrive-ra és onnan tesztelgetni.
  • blc
    Köszi szépen, majd megpróbálom egy kis segítséggel mert ez annyira nem az én profilom,(sőtt). Azt sem tudnám megmondani, hogy bele van- e az alaplapba integrálva, vagy külün kártya. Az biztos, hogy itt lesz a baj mivel a Tv-n (ip) a mobilokon nem lehet észre venni semmi olyat ami a szolgáltató hibályára mutatna. Viszont a két hibát nem egy dolog okozza ezért kérdezem, hogy érdemes-e még rá költeni, vagy kuka.
  • Calver
    integrált hálókártyáknak rossz szokása kreatív módokon meghalni, első körben próbálj meg beszerezni egyet.

illetve még potenciális tesztelésre jó lehet az is (és még jobb, ingyen van), hogy telefonnal felcsatlakozol wi-fi-re, bedugod USB-n, bekapcsolod rajta a netmegosztást és "Hálózati kapcsolatok" között letiltod az integrált hálókártyát, majd figyeled, hogy így is előjön-e a hiba.
  • blc
    Üdv Mindenkinek!
    Szeretném megkérni a hozzáértőket, az alábbi jelenség kiküszöböléséhez. Az aszali PC-m kb 4 éve lett felújítva, (gyakorlatilag az optikai meghajtó a ház és a monitor maradt a régi). Eddig minden O.K. volt, mostanában (fél éve kezdődött) egyre sűrűbben ledob a netről, és ha frissítem a oldalt, visszajön de sokáig nem tudok vele netezni. Hideg indítást követően 3-4 óra múlva ledob, vagy van egy újabb jelenség,hogy " a számítógép hibát észlelt,összegyűjt néhány adatot és űjraindul"üzenettel ki és bekapcsol. Sajnos ahol lakom az alacsony kereslet miatt megszünt az üzlet akik összeállították.Szeretném megtudni mi lehet a gond (hálókártya, alaplap stb) érdemes-e vele foglálkozni mivel a két hibajelenség nem ugyan az, megéri-e vagy új álja a helyét?
    Köszönöm előre a segítséget.
  • RAMyMamy
    Sziasztok.

Rajtam maradt pár régebbi alkatrész és rokonnak szeretnék összerakni belőlük egy nagyon belépőszintű gamer gépet.

Van egy AsRock FM2A75 Pro4-M alaplap Cooler Master Blizzard T2 mini hűtővel és új Xilence ventilátorral, ehhez néztem ki egy Athlon II X4 750K procit (most valami A6 van benne). Mellé van egy Gigabyte R7 260X OC 2GB videokártya és Kingston DDR3 1333MHz 4x2GB vagy 4+8 GB memória. (Még nem teszteltem le, hogy melyik variációval mit produkál, de legalább 8GB biztos lesz benne.) Természetesen új SSD is lesz hozzá, plusz a táp 500W-os Chieftec Smart Series (ez fél éves).

GTA V Online (RP), Apex Legendssel játszana leginkább 1080p alatt, low grafika is elég neki. Néztem a fenti összeállítással vagy ahhoz hasonló GeForce videokártyával gameplay-eket YoutTube-on, Witcher 3, GTA V ment simán másoknál, úgyhogy szerintem rokon is fog vele boldogulni, de gondoltam beírok ide is és megkérdezem a véleményeteket erről a konfigról.
    Utoljára szerkesztette: RAMyMamy, 2020.09.16. 09:35:31
  • Calver
    hűtőbordák nem romlanak el, az elmúlt 10+ évben készültek között pedig nincs nagy különbség ugyanabban a méretkategóriában, szerintem pár ezer forintot megér egy-két friss venti.
  • sanya200
    De van 2 is de lószart nem ér. Az érdekelne érdemes-e költeni rá. Vmi noname 8cm-es venti van rajta mert a gyári csapágyas lett.
  • Calver
    mármint nincs rajta venti?

ha olcsón akarod megúszni és fel tudod egyszerűen fogatni (vagy van ragasztópisztolyod és merész vagy), dobj rá egy ilyet és megvagy 2000 Ft alatt.

szerk: ragasztópisztoly a faszom, annak a cucca hőre puhul és bűzölög, használj szilikont. a lényeg, hogy puha ragasztóanyagot, ugyanis az faszán felfogja a vibrációt.
    Utoljára szerkesztette: Calver, 2020.09.10. 08:26:53
  • sanya200
    Sziasztok
    Van egy fx8320 procim, meg egy thermaltake contac 21 hűtőm de nem gyári ventilátorral. Érdemes rá venni valami normális cpu ventit (80mm),mert majdnem 60 fok. Vagy érdemes inkább az egész hűtőt lecserélni?Mert ahogy láttam egy valamit érő ventillátor 3000ft legalább, kettő már 6000.
  • Calver
    legszebb emlékeim szerint inf-re nyomj egy jobb klikket és látni fogsz telepítés opciót.
  • Mayorpapa
    Egy AOC monitorhoz szeretnék feltelepíteni drivert, de a kapott driver mappában .cat, .icm, .INF kiterjesztésű 3 db fájl van. Hogy tudnám ezt a drivert feltelepíteni? Melyiket indítsam el? Én az exe-khez szoktam :)
  • Vadnokedli
    Kép van róla hogy melyik gomb ez? És hogy milyen panelen van rajta? Főpanel(Alaplap) - vagy valami mellék PCB/Panelen van rajta?

Leírásod alapján sejtem milyenfajta gomb lesz, de ha nem tudtok profin forrasztani, akkor nem fogjátok tudni csak úgy otthon kicserélni.

Egyébkét a dell oldalán széria szám alapján minden komponenst kiad a laptophoz, azok alapján lehet találni alkatrészt is.
  • Veronik Verona
    Sziasztok! Egy hete már áll a laptopom. Van egy Dell Inspiration 15 5000-es gépem és a kisfiam egyszer úgy nyomogatta a bekapcsológombot, amíg nem figyeltem rá, hogy benyomódott, vagy inkább úgy mondom, hogy használhatatlan lett. Párom szétszedte és láttuk, hogy a panelen a gombnál hiányzik valami, olyasmi ami ahhoz kellene, hogy egyáltalán bekapcsoljuk. Az az érdekes, hogy szétszedett állapotban meg működik a gomb. Nem akartam szervizbe vinni még, mert szerintem nagyon sokat elkérnének érte, viszont nem tudom hogy mit kéne vele csinálni, milyen panelt vegyek és egyáltalán honnan érdemes, mert nem tudom mi megbízható. Tudtok segíteni?
  • Mayorpapa
    Találkozott már valaki ilyesmivel? PC-n játszok a Middle Earth Shadow of War játékkal Game Pass-szal
    Utoljára szerkesztette: Mayorpapa, 2020.08.07. 18:43:57
  • suba53
    Hasonló esetekre.: Ha az ember egyszer csinál egy mentést a fontos pótolhatatlan dolgairól, akkor azt illik megőrizni, mert akkor van relatíve biztonságban, ha minimum két példányban van meg, és lehetőleg másik adathordozón.

Én sem használok cloudot, valamiféle atavisztikus paranoia miatt, de az oda másolt dolgok elég nagy biztonságban vannak.

• Scooter
    Srácok egy hardware kérdésem lenne. Vettem egy új házat: Be Quiet! Silent Base 801. Van az alaplaptálca hátulján egy kis fan controller nyomtatott áramkör. A fölső bal oldali power in, SATA-ban végződik. Az oké. Rádugtam a tápból jövő SATA kábelre. Működik minden. Viszont alul, középen, van egy közösítő fan, amit az alaplap fan2-es csatlakozójára dugtam. Itt az probléma, hogy van egy ASUS féle "AI Suite 3" nevezetű monitorozó program, amiben lehet szabályozni a ventilátor fordulatszámait (figyelni a rendszer dolgait), és a fan2-nél a szabályozó görbén egy felkiáltójel van. Így nem tudom módosítani a ventilátorok RPM-jét. Azt is elfogadnám, hogy a 2 házbeszívót, és a processzor mögötti házkifújót, egyszerre lehetne szabályozni, egy csúszkán, mert szerintem hülyeség mind a 3-at külön fordulatszámokra állítgatni. Esetleg azt az egy fan közösítőt nem kéne az alaplap egyik fan-jára rádugnom, és akkor mind a 3 házventilátort külön fan csúszkán mutatná? Ez lenne a kérdés.
    Utoljára szerkesztette: Scooter, 2020.07.05. 14:50:12
  • Dante73
    Nem használt sajnos a dolog.
    A win saját lejátszójával megnyitva feldobta, hogy 350-ért vegyem meg a kodeket. Na azóta azzal a lejátszóval nem szaggat...
  • mulli1986
    Na nekem a KM player orvosolta az ilyen dolgokat anno. a VLC-vel próbáltam én is. Próbáld ki hátha. És jelezz vissza hogy működött-e :)
  • Dante73
    kodek pakk nincsen a gépemen, VLC-t használok. Legjobb tudomásom szerint, az alá nem kell a kodekpakk. Azért is ezt használom. Teljesen érthetetlen a dolog, mert a vas bőven elég kell legyen, a lejátszó is, és mégis dadognak a videók...
  • mulli1986
    NEkem lejátszóhoz volt kötött az ilyen. Annál régebben meg kodec pack volt nem túl fasza. Hogy manapság ez segít-e az ilyenen, azt nem tudom
  • Dante73
    Hali!
    Kis segítséget kérnék.
    Újabban szaggatnak 1080p-s x265 (hdr10) kódolású videók a gépemen. Rettenetesen zavaró a dolog.
    Túlmelegedés nincsen, driver a legujabb, (nV)
    R5 3600, 1050Ti, B450-es lap, 16GB ram.
    Valakinek van tippje, mit lehet tenni? Mert nagyon zavaró.