!!! SEGÍTSÉG !!! - általános segítségkérő topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

gergely1991
Tudommal automatikusan aktiválja a gépedre.

Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)

Vadnokedli
"Anno" a gép Win 8.1 Pro-rol lett Upgradeolva Win 10 Pro-ra- Ha egy full wipe- clean installt szeretnék csinálni akkor a 8.1-es CD Key-t el fogja fogadni ugyan úgy a 10 es Windows, vagy ilyenkor generál a rendszer egy külön Win10-es kulcsot(vagy hasonló)<#nemtudom>?

"Anime is the proof that two nukes weren't enough."

Hát én elsőkörön arra gondolnék, hogy valamelyik kábel nem tökéletes, disconnectel-reconnectel és rosszul ismeri fel. Mozgasd meg a kábeleket, nem okoz e ilyen tünetet. Ha nem akkor passz. A win10 alatt rengeteg hangkártya gond van egyébként is.
Sziasztok!
Egy gyors kérdés. Mitől lehet az, hogy a Windows randomra el állítja a hangszóró beállításait? Korábban egy Radeon R7 260X volt a gépben, most egy GTX 960. Lényegtelen, mind a kettővel elő fordult. Windows 10-et használok. Többször is volt újra telepítve már. Teljesen véletlenszerűen visszaáll 5.1-ről 2.0-ás hangrendszerre. A számítógép direktbe van kötve egy Pioneer erősítővel, onnan megy HDMI a TV-be. Csak néha azt veszem észre, hogy a hátsó hangszórók nem szólnak. Megnézem, megint sztereó. Kezd elegem lenni az állandó újra konfigurálásból. Tapasztalt-e valaki hasonlót?
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Utoljára szerkesztette: csokiskex, 2016.09.03. 19:52:57

R9-5950X/32GB/RTX3070, XBOX ONE S, Fanatec DD Pro, DS920+

Cpu fan az tudom miért ilyen.Igazából azt nem tudom miért nem volt hajlandó ssd-re telepíteni,miért kékhalálozott.Előtte jól ment csak újraraktam rendesen tegnap de egy windows frissités után bekaptam a kékhalált és azóta nem tudtam ssd-re telepíteni.Pedig előtte is azon volt.
Cpu az azért olyan mert egy thermaltake contac 21 hűtőm van,de a gyári venti folymatosan visít gajra ment így egy sima 8 centis hűtő van rajta és a gép sima ventillátorként kezeli nem cpu fan-ként 😊

No alaposan összekutyultál mindent. Egyrészt a rendszerindító partíció és a rendszermeghajtó nem kerül egy lemezre feltétlenül. Egyszerűbben konyhanyelven fogalmazva, particionáláskor az a kis párszáz megabájtos partíció nem biztos, hogy ugyanarra a meghajtóra kerül, mint maga a windows, hogy miért ebbe nem megyek bele, mert egyszerűen áthidalható: Kikerülhető a probléma 100%-osan úgy, hogy csak a telepítő lemez és a cél, ahová telepíteni akarod, az van rádugva a gépre, más nem. Mégegyszerűbben: A pendrive és az ssd legyen az alaplapra dugva, más nem. Majd ha felmet a win, akkor majd csatlakoztatod a többi meghajtót. Ezzel el tudod kerülni a partíciók összekeveredését a lemezeken.

Másrészt, ha egy legacy módban létrehozott partíciót átraksz egy uefis gépbe, az sírni fog érte, fordítva ugyanúgy. Nem, nem elég formázni. A partíciót törölni kell és újra létrehozni az adott bootnak megfelelően. (ezért van az MBR - GPT mizériád)

Harmadrészt amit Gergely mondott, telepítés után átrakni másik gépbe és várni hogy működni fog, az a kutya vacsorája effektus.

Negyedrész a bios-fotón látszik, hogy nincs csatlakoztatva a cpu hűtő. Nem jó ötlet.

Ötödrészt: az utolsó 2 fotón már csak az látszik, hogy összevissza vannak kutyulva a partíciók.

Személyes javaslat, kérj meg valakit aki képben van, hogy segítsen. Nem szégyen ez, nem érthet mindenki mindenhez. És gyanítom használni szeretnéd a gépet, nem szívni vele.

Ui: A kékhalál szervi bajra utal, szóval az a ramteszt, illetőleg a többi hw tesztje nem ártana.
üresen tettem át az ssd-t a másik gépbe,formáztam előtte.De azt nem értem ha a rendszer egy másik vinyón van akkor miért nincs rajta a boot szektor,és hogy talál egy olyan vinyón boot szektort hozzá ami le lett formázva? 😄

gergely1991
Ez a komment egy "gordiuszi csomó".😄
Tisztáznék valamit:
1. Ha olyanról bootolsz aminek nincs boot szektora, akkor a BIOS(UEFI) keres egy másikat aminek van.
2.Ha átteszed egy másik gépre akkor csak a szerencsének köszönhető hogy esetleg elindulna:Hiszen ha a két konfiguráció különbözik akkor kisebb esélyel fog indulni mert a SSD-re telepített driver(a te esetedben) ütközhet a másik gép hardverével.Szóval ha nem azt a drivert telepíted mint amire a hardvernek szüksége lenne, akkor kékhalálozhat(most ezzel ezt sikerült elérned).Ilyenkor ajánlatos, ha átteszed a ssd/hdd-t a másik gépbe, akkor a rendszert újra kell telepíteni.
Utoljára szerkesztette: gergely1991, 2016.09.02. 20:26:22

Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)

Na ha valaki nekem ezt megmagyarázza vendégem egy virtuális sörre 😄
Valószínűleg az ssd a ludas de kb nem értem épp ésszel.
Felraktam a 297gb-os vinyóra a rendszert az ssd-t leformáztam rendszeren belül.most eddig jól megy a windows.
Na most az ssd-t átraktam egy régi gépbe próbáltam rá telepíteni ezt dobja ki.

Na ez még úgy semmi.Bekapcsolom az új gépet amiben az ssd volt eredetileg,és úgye a sima hdd-n van a rendszer.Ha nincs bekötve az ssd ez az eredménye.

Nem hajlandó elindulni,hiába arról bootolnék csak ezt dobja ki.
És lehet még fokozni még tovább
Úgy tölt be a rendszer ha az üres,leformázott ssd-ről bootolok!

Annyi hogy az ssd-n max annyi adat van amikor bekötöttem a másik gépbe peniről akartam bootolni.Bár ott nem kezdett el semmit,az az első 2 kép amit kidobott azt dobta ki.
Szóval nem értem hogy hogy a fenébe bootol a rendszer egy üres ssd-ről miközben fizikailag másik vinyón van a windows.És ha kikötöm az ssd-t nem fog betölteni se.

Na?

ramteszttel kezdeném
A gép bírja a 10-et.Asus 970 pro/gaming aura,fx 8320,120-as ssd,8gb RAM.Most eldobta a telepítést kékhalállal,vissza bebootolt majd az ssd-re amire rakta az előbb nem engedi azzal a hibával hogy
"a Windows nem telepíthető erre a lemezre.A kijelölt lemez mbr particiós táblát tartalmaz.Az EFI-alapú rendszerekben a Windows csak a GPT -lemezekre telepíthető"

Sziasztok, lenne egy kis gond.Pendrive-ról alig tudtam rávenni a gépet hogy telepítsen.Windows 10 abból is két féle.2 külön pendrive. Bootolásnál kék halál volt hogy az UEFI BIOS-ba meghalt az egér,vagy bootot eldobja USB.sys hibával.Most rávetem hogy telepítse, elkezdte de 70% körül kékhalál...

Nem. Az csak egy idő után jelentkezne nem azonnal. Ha már indul a gép, akkor majd ne felejtd el lepasztázni, de simán amíg bios bejön semmi baj nem történik.
Köszi szépen. Ezt még végigpróbálom vele.
Egyvalami jutott még eszembe: amikor ki/beraktam a hűtőventit és a CPU-t, hogy letakarítsam a ventit, nem tettem a hűtő és a CPU közé hőelvezető pasztát. Ez nem okozhatja esetleg a problémát?
Egy caps lockra biztosan nem hagyatkozok 😊 Van tesztalapapom van tesztramom. Ezzel foglalkozok úgyhogy azért ilyenre fel vagyok készülve.
gergely1991
"1 hosszú, 2 rövid sípolás van."
BEEEEEEP BEEP BEEP
Ez nem jelent jót:Súlyos hardverhiba(általános jellegű).
Ilyet nem egyszer halottam már(egyik durva része az mikor valakinél elszenezedett a HDD áramköre). 😄

gergely1991
POST (beep) kódokat se adnak mindig hanem inkább lefagy,ilyenkor mit csinálsz hallgatozzol órákhosszat? 😊

" de a ramhibák kb fele olyan, hogy merevrefagy az alaplap bootkor."
A reagálást kell ilyenkor figyelni,ha pl a caps lock,num lock vagy scroll lock akár melyiket nyomogatod akkor világit vagy ellenkezőleg kialszik akkor reagál szóval működik.
Igen, regebbi gépeknél volt hasonló tapasztalatom és ez volt az ami bevált.😊
Utoljára szerkesztette: gergely1991, 2016.09.02. 10:33:37

"1 hosszú, 2 rövid sípolás van. Ez ugye vagy VGA vagy RAM hibát jelez"
Nem, ez ramhibát jelez. A vga miatt akkor sípol, ha a ramok megvannak okésak és folytatódik az inicializáció. A VGA tesztje és sípolása ezután következik. Van egy sorrend ahogy lefutnak az öntesztek.

"Namostan mivel RAM nélkül ad sípolást, gondolom az alaplapban van élet. Mi a bánat lehet akkor ez? Mennyi az esélye annak, hogy mind a 4 RAM foglalat/RAM egyszerre pukkan meg?"
Sajnos ilyen elképzelhető. Próbálj meg még 1 bios resetet. Árammentes állapotban elmet vedd ki zárd össze a két érintkezőt néhány másodpercre. aztán elem vissza. Tegyél egy ramot valamelyik slotba a vga-t vedd ki. Ha ekkor elkezd a vga miatt sípolni (más üteme lesz, mint a ramhibánál) akkor vga vissza. Ha nincs kép akkor a vga a ludas.

Ha a leírt módon a kiszerelt vga-nál nincs sípolás akkor pedig az alaplap, illetőleg az "összes ram döglött" felé mutat a képlet.

Hát, ez érdekes... Kipróbáltam, amit mondtál, az eredmény a következő:
Ha nincs RAM a gépben, akkor 1 hosszú, 2 rövid sípolás van. Ez ugye vagy VGA vagy RAM hibát jelez. A VGA-t kivettem, leporoltam, visszatettem, a helyzet ugyanez. Ha akárcsak egy RAM is van a gépben, akármelyik slotban, vagy bármelyik párosításban és elosztásban, akkor ugyanúgy nincs sípolás, csak a már lent leírt tünet.

Namostan mivel RAM nélkül ad sípolást, gondolom az alaplapban van élet. Mi a bánat lehet akkor ez? Mennyi az esélye annak, hogy mind a 4 RAM foglalat/RAM egyszerre pukkan meg?
Nem tudom mennyi ramhibát derítettél fel eddig, de a ramhibák kb fele olyan, hogy merevrefagy az alaplap bootkor. Olyankor nyomkodhatod te a capslockot. Semmit sem ér. A másik fele az eseteknek amikor meg megy. Ezzel nem lehet eldönteni.
gergely1991
Miért is?

Lehet. De ennyi erővel lehet bármi. Akár vga is. Ha van másik vga azzal is ki lehet próbálni, vagy az integrálttal ha van.

A ramhibák a gyakoriságukat tekintve saját tapasztalatom szerint.

1. kontakthiba (a géphibák kb feléért ez felelős)
2. rossz ram (el se indul)
3. rossz ram (ramteszt hibásnak mutatja)
4. slot hiba
5. alaplapi chipset probléma
6. az alaplap nem szereti az adott ramot, máshol tökéletesen működik (tünet a 2. vagy 3. pont)
7. a ram olyan random hibát okoz, hogy nagyonritkán elszáll és a gép újraindul

A 7. a legritkább eset. Előfordulhat, hogy nálad ez van, de alaposabban át kéne nézni a gépet ehhez.
morcosqtya
Akkor RAM lehet?
A RAM lehet úgy hibás, hogy a ki/berakás nem oldja meg a gondot? Tehát hogy le kell cserélni?

Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.

A rossz hűtést biosban is látnád. Akkor még nem mennek az energiatakarékos funkciók. Majdnem olyan mintha terheléssel menne a gép. Ott látnád, ha meleg lenne. Nem rossz az a hűtő, persze ha csak 3 sarkon fog, akkor olyan mintha rajta se lenne. A paszta ha nem száraz eloszlik magától úgyis. Ilyen szinten nincs jelentősége, főleg ha nem is melegszik.
morcosqtya
Intel Core i5-2500K procim van, 1155 socket erre lehet, hogy kellene egy normális felfüggesztésű (!!!) CPU hűtő??

Most ez van rajta, de lehet, hogy ez nem nagy szám (mindenesetre a felfüggesztése gagyi)
DEEPCOOL GAMMAXX 400
Utoljára szerkesztette: morcosqtya, 2016.09.01. 18:49:42

morcosqtya
sentinelt futtatom, HDD-k látszólag rendben.
RAM-okat mindjárt kitisztítom.
Olyan lehet-e esetleg, hogy a proci felületén a hűtőpaszta egyenetlen lett mert megmozgattam a CPU hűtőt?
Nagy baszom hűtő van rajta (?Deepcool?) de az a gondom vele, hogy a lábai (4) gagyik eléggé, gyakran kiugrik a felfüggesztés az alaplapi lyukból...ekkor csak 3 sarkánál feszül fel a procira, ez nem hiszem, hogy jó így. Bár overheat-nél meg az lenne, hogy felmegy a CPU 85 fokra és magától leállítja a BIOS az egészet. De nem ezt tapasztalom hanem rebootot.. 😞

A HDD-re a hard disk sentinel nevű programmal rá tudsz nézni. Hasznos ki kütyü. A ramokat kiszeded letakarítod, ha lehetőség van rá másik slotba teszed. A táphibát, ha csak naponta 1-2 szer száll el, akkor nagyon nehéz ellőni. Egy kölcsöntáp hamar megmondja az igazságot. Esetleg biosban megnézheted, hogy a feszültségek nem ugrálnak e összevissza. (pár század volt nem számít).
morcosqtya
nem terhelésfüggő. Simán böngészés közben, vagy "állva hagyva" is újraindul.
Olvasom angol fórumon, hogy ez lehet HDD is (bad sector) vagy power supply.
Mivel egyikre se nagyon akarok feleslegesen beruházni így nem tudom hogy lehetne ezt kisakkozni... 😞

Leggyakoribb a ram kontakthiba. De így látatlanban elég nehéz következtetni. Terhelésfüggően indul újra? Mert akkor melegedés is lehet.
Ez egyáltalán nem biztos.
morcosqtya
Sziasztok!
Mitől lehet, hogy a gép időnként (napjában átlag 2x) magától újraindul?? (ilyenkor gyakran reboot után bejön a böngésző és minden oldalt visszaállít magától)
Win10, a videokártya vadi új.

RAM?

gergely1991
Nyomogasd a caps lock-ot és nézd hogy reagál-e ha igen akkor jó az a ram, ha nem akkor trash.

Abszolút nem jellemző, hogy sípolással jelzi. A kontakthiba úgy szokott jelentkezni a legtöbb esetben, hogy a chipset megkezdi az inicializációt és belefagy a ramoknál, olyankor nincs sípolás. Sípolás akkor van ha a lap biztosan "tudja", hogy a ram hiányzik vagy működésképtelen.

Halott modult ne hagyj a gépben.
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.09.01. 13:03:15
Nem kellene mindenképpen sípolással jeleznie a RAM hibát? Mindenesetre kipróbálom, köszi - főleg azért is, mert a 4 RAM modulomból az egyik már régóta halott, de még mindig a slotban van. Ezért is írtam 3x1-et.
Legelső amit meg kell tenni:

Az összes ramot szedd ki. Takarítsd le őket. Ezután csak az egyiket tedd vissza. Ha nem indul akkor másik slotot próbálj. 10 esetből 5x ilyen gondokat ram kontakthiba okoz.
Sziasztok,

CMOS reset után sajnos nem indul a gépem, de leírom a részletes problémát és remélem, lesz valakinek ötlete.
Egyszercsak a gép alap BIOS beállításokkal indult, többek között "CPU overclocking failed"-re panaszkodott (sosem volt húzva) és az OS sem indult el. Később rájöttem, miért: a BIOS eldobta a komplett SSD/IDE konfigurációt, helyette berakta az 3"5'-ös floppy drive-ot A:-nak (ami már régen nincs), és ez többek között a meghajtóbetűjeleket is összezavarta. Miután mindent beállítottam, elindult rendben a gép. Jött az ötlet, hogy lemerült a CMOS CR2032-es kis eleme, sajnos viszont nem néztem meg, hogy a rendszeridő is nullázódott-e. Elemcsere és CMOS reset után azonban se kép, se hang: a ventillátorok 2mp-enként felpörögnek, a Power/HDD led ugyancsak 2mp-enként villan egyet, de innen nincs tovább. Sípolás nincs. Power/Reset gomb nem segít, egy idő után magától leáll, vagy csak a hálózati leválasztás segít.
Próbáltam több elemmel, elem nélkül, ki-betettem a CPU-t, de egyelőre semmi...
Köszönöm a segítségeteket előre is!

Konfig:
ASUS P5B
Intel DualCore 2.8Ghz
3x1 DDR2
Sapphire Radeon HD7770
kastil
DDU-val letakarítottam drivert, felraktam egy 2015 szeptemberit, először furmarkban 1-2 artifact volt, aztán 10 perc alatt semmi, fallout 4 20 perc alatt semmi, csak egy ctd. már keresek rá szervízt, vagy vevőt.

Ennél nyilvánvalóbban nem is jelentkezhetne a vga halál 😞 Nem, ha hibás akkor sem feltétlen "mindig csíkoz". Driverekkel ezt megoldani nem fogod. Terhelés alatt elszáll randomban ennyi történik.
kastil
Üdv. VGA pár napja becsíkozott, gyanúsan mindig ugyan ott fallout 4-ben, ezután újraindult a gép. Frissítettem drivert, bírta pár napot, ma viszont 10 másodperc után összecsuklik vagy csíkos képpel vagy "illesztőprogram nem válaszolt" és minden ok, bár a csíkos kép a gyakoribb. 4-5 drivert próbáltam, furmark+fallout 4 10 másodpercet bír, másik gépen csak játékkal próbáltam, de ott sem bírt egy percet sem. 60-70 fokot jelez furmark mikor beüt a kaki. Kérdésem az lenne, szerintetek szöftveres vagy driveres a hiba? okozhatja ezt pl haldoklo PSU? az illesztőprogram nem válaszolt a gyanús nekem, ha valami elszállt volna rajta akkor mindig csíkozna nem? alap windows használatkor működik, bár egyszer login screen már csíkos volt aztán jött a blank screen.

Lehet hogy maga az összekötő kábel sincs a helyzet magaslatán. De ha helyrejött akkor végülis mindegy. Az a gond, hogy főként az usb2-s szabványnál annyira határértékre van tervezve minden, hogy sok gond van velük. USB3-nál már ritkább az ilyen gond. Ha van olyan port a gépeden használd azzal. Lehet stabilabb lesz.
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.08.27. 13:25:30
molnibalage83
Na, most meg már felismeri. Érdekes.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

molnibalage83
Nem. A telefonon be van állítva, hogy legyen fájlátvitel, de nem jelenik meg. A driver felrakása előtt volt USB ikon jobbra lent, ami közölte, hogy nem ismerhető fel az eszköz. Most már az sem...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Eszközkezelőben semmi nem jelenik meg?
molnibalage83
Tölteni már tölti, de a rendszer nem látja a telefont...

Először azt nézd meg. A fronpanelek a fizikai kialakításukból fakadóan instabilabbak (hosszú kábel még a gépen belül+csatlakozási pontok) meg sérülékenyebbek is, meghát persze mivel azt használja az ember sűrűn azok használódnak el a leghamarabb.
molnibalage83
Ott még nem próbáltam. A céges gépnél az elülső is működik.

wollnerd
Nos, én ezt már korábban is tapasztaltam, most is és 2 napja is próbáltam többször. benne hagyva, meg nem. Nem halandó többet beolvasni. És igen, meghosszabbítja a boot időt, ha benne van.
Azóta megrendeltem egy ASUS SDRW-08D2S-U Lite külsőt az Aqua-ból. Hétfőn este át is veszem.
Utoljára szerkesztette: wollnerd, 2016.08.27. 12:07:55

PC konfigom a Be quiet! Pure Base 500DX White házban: GIGABYTE Z490 GAMING X, Intel i7 10700K 3.8 Ghz (5 Ghz) , 32 GB DDR4 RAM, NVIDIA GeForce RTX3080, Windows 10 Pro 64bit, HP Reverb G2

Hátsó konnektorban sem?
molnibalage83
Van egy LG Leon LT telefonom, amit USB-n a gépre dugva nem tölt és USB-ként sem látja a rendszer hiába van fent a driver. Bedugáskor egy pillanatra felvillan a töltés jel, aztán eltűnik.

Mit kell tenni vagy mi elehet az oka, hogy nem ismeri fel a Win7? A céges OS simán felismeri a telót. Feltettem a drivert, nem változott semmi. 😞

spybot919
Hello. Lenne egy olyan problémám, hogy jelenleg 5-en vagyunk egy kisebb internetre. Általában jól szokott működni de mostanság brutálisan lassú (több mint biztos, hogy valaki töltöget vagy torrentezik). Kideríthető valahogy hogy melyik készülék nyúlja le a legtöbb sávszélességet? Vagy valami amin el lehet indulni? Qos prioritással is próbálkoztam már de nem nagyon javult.

Software Engineering might be science; but that's not what I do. I'm a hacker, not an engineer.