64011
Ez az általános segélykérő topic, itt tedd fel az olyan kérdéseket, amelyekre néhány mondatos válasz valószínűleg elegendő lesz, ne nyiss új topicot emiatt.

A felesleges új topicok nyitása (és az oda beírt idióta reakciók) mind büntetőpontokkal lesznek jutalmazva (a reakciók súlyosabban).
  • Rockynhooo
    Közben kaptam egy linket ahol a régi és új proci van összehasonlítva, miszerint a 6 éves gép procija erősebb... Na mind1, tanultam ebből, legközelebb körültekintőbb leszek, szerencsére nem én fogom használni ezt a gépet :D Köszi a segítséget!
  • Rockynhooo
    Köszönöm a választ srácok! Win 10 topikban is rákérdeztem, hogy esetleg valami beállítási baj lehet e win 10-ben. Ott is azt a választ kaptam, hogy a proci gyengeláncszem, és lehet a régi gép procija erősebb volt, ezért érzem lassabbnak az új gépet.

SSD jó ötlet, feltétlen adni fogok neki egy esélyt, ha nem tudok szoftweresen egy kis gyorsulást elérni. Arra gondoltam, hogy esetleg egy teljes vinyó formázás és win7 telepítés a win10 helyett segítene?

Vásárlás előtt kellett volna utánajárni a dolgoknak persze, de hát meg sem fordult a fejemben, hogy a 6 éves laptop gyorsabb lehet egy újonnan vásároltnál..
  • TomBond
    Szerintem attól a procitól ne várj sokat. Egy SSD valóban gyorsíthat rajta.
  • VJP
    Én vennék bele egy SSD-t.
    A mostani vinyót meg átraknám egy külső tokba, és mehetnek rá a filmek.
    Egy 120-as SSD is elég lehet már ha nincs rajta túl sok program, de egy 256-os már bőven elég lenne. Ez pénztárca függő.

A következő lépcsőfok a memóriabővítés, de haladjuk sorjában...
    Utoljára szerkesztette: VJP, 2017.03.14. 18:00:35
  • Rockynhooo
    Sziasztok!

Vettem barátnőnek egy új DELL laptopot a következő konfiggal: Intel® Celeron® Processor N3060 (2M Cache, up to 2.48 GHz), 4GB, 1600MHz, DDR3L, 500GB 5400 rpm SATA Hard Drive, Intel® HD Graphics. + Win 10 van rajta alapból.

Nem egy bivaly gép, de csak netre, sulis dolgokra, film nézésre kell, csak úgy mint az előző laptopja ami ennél gyengébb volt és win 7 volt rajta.

A probléma az, hogy az új gép elég lassú a régihez mérve, hiába új és erősebb. Windowsban lasabban nyitja meg a programokat, kattintástól kezdve mindenre lasabban reagál.

Kérdés, hogy hogyan tudnám felturbózni? A win10 lehet a gond? Esetleg vannak felesleges dolgok amiket ki lehetne kapcsolni windowsban? frissítések stb? Nem vagyok egy hatalmas számítógép zseni, ha tudtok segíteni légyszi csak egyszerű válaszokkal amit én is megértek :D köszönöm!
  • Kontrakcio
    Sziasztok!

Nos , mivel nem követtem a tápok piacát kb 8 évig, elhúzott mellettem... Fingom sincs milyen fejlesztéseken ment át és cserélődött ki a bele. Nagy általánosságban mondható hogy minden gyártónál előfordul gyengébb darab a sorozatgyártásnál, ez már csak ilyen.

napjaink márkája minőségben megegyezik a 8 évvel ezelőttivel vagy történt azóta a piacon elmozdulás?
    ez a vita is hasonló az nvidia/amd kérdésben? ki hova hajlik azt ajánlja?

pl.: én most cserélem le a 8 éves chieftec tápomat, olyan hibával ami várható volt ennyi idő után. És nem fogom kidobni, elviszem generáloztatni és elrakom pótalkatrésznek.
  • Vadnokedli
    Én már megjártam FSP-vel (15-20Ks kategória) 80+-os. persze certification nélküli az összes FSP.
  • Tetsuo
    Persze, de az ember azért nem akar kockáztatni. Kicsi az esélye, hogy behaljon egy olcsó táp is, illetve ne legyen annyira stabil a feszültség, hogy probléma legyen belőle... bár inkább vettünk Enermaxot - biztos, ami biztos.
  • gforce9
    Azért ezt nem kell annyira túlgondolni. Tetves trafó mindegyik, ráadásul a régi 10-15 éves gépekkel ellentétben a tápegység direktben már alig lát el valamit. Az alaplapra-vga-ra került elektronika állítja elő a megfelelő feszültségértékeket. Legyen a táp stabil, legyen biztonsági ráhagyás benne és nincs vele gond. Ezeknél a tápoknál a fele ár abból jön ki, hogy ki kell fizetni rajta az FSP, Enermax, stb cimke árát.
  • Tetsuo
    Akkor marad ez. Amiben még lehet bízni. :-) (Murata.)
  • Vadnokedli
    FSP se.. :(
  • Tetsuo
    Az Enermax már nem a régi Enermax.
  • Kontrakcio
    Nah , hosszas tanakodás után ez lett. Még ő versenyzett.

Neten sok véleményt olvasva FSP megbízhatóbb a közönség szerint, + 5 év gari van rá míg enermax 3 év.

• Kontrakcio
    rendben. köszi!

További szép napot!!

• gforce9
    Bármelyikük tökéletesen ki fogja szolgálni ezt a gépet. Bőven mindegyikben van biztonsági ráhagyás. Innentől kezdve egyéb szempontok jönnek be: garanciális idő, kábelhosszok, kinézet, stb. Egyikkel sem lősz mellé. Válaszd azt, amelyik ezen szempontok szerint neked a legmegfelelőbbek.
  • Kontrakcio
    no meg itt az FSP is.

Utoljára szerkesztette: Kontrakcio, 2017.03.11. 12:11:46
  • Kontrakcio
    Hali!
    Köszi a gyors válaszod, én szívem szerint ezt venném , vagy ezt!

Mostani tápom 8-9 éves, tegnap szétkapva szembesültem 2 kondi púposodásával... időzített bomba. Szerintem már ki is száradhattak bár a hűtéssel nem lehet gond , korához viszonyítva a venti jó állapotban van.

Specifikáció

Utoljára szerkesztette: Kontrakcio, 2017.03.11. 12:04:25
  • gforce9
    Nem lősz mellé egyikkel sem, de tekintve, hogy ez a videokártya elég éhes tud lenni terhelés alatt, a magasabb wattszámok felé mennék, ha az árak hasonlóak. A gyártók oldalán tudod leellenőrizni, hogy a különösen terhelt 12V-os ágak mennyit bírnak leadni. Azt venném figyelembe elsősorban. Amit írtál felhozatal teljesen normális és jó minőségű tápokat tartalmaz.
  • Kontrakcio
    Sziasztok!

Tápom cserére kerül és tanácsokat szeretnék kérni tőletek.

Befutók: FSP , Enermax, Corsair, / 550-600 W/
    Seasonic ( sajnos amennyit költeni szeretnék a tápra én nem találtam: max 26e)

Config:

GA-Z97X-UD3H
    i5 4690K
    8Gb hyperx fury ddr3
    RX 480
    1X SSD
    4xHDD

Táp típusok:

FSP 500W
    Enermax 550W
    FSP 600W
    Enermax 650W
    Corsair 550W
    Corsair 650W

Válaszokat,véleményeket,tanácsokat, köpködéseket előre is köszi!

Utoljára szerkesztette: Kontrakcio, 2017.03.11. 11:37:06
  • Calver
    tápok meghalnak, garitól függetlenül, de első körben kapd ki a ramokat és takarítsd le az érintkezőket alkohollal. azon kívül... a socket 775-ös alaplapoknak kb mostanra vége, döglenek meg mindegyikben a kondik és minden egyéb.
  • adamq01
    Sziasztok van egy nagyon régi gépem. Egyszer csak kékhalált kapott és azóta nem tudom bekapcsolni. Amikor bekapcsoltam, akkor veszettül pittyegett, de nem csinált semmit. Kihúzgáltam mindent hátha por ment a RAMba vagy valami, azóta már be sem kapcsol. Elindul a ventillátor, pörög fel a gép, de 1 másodperc után leáll teljesen. Kihúzgáltam a perifériákat, RAM-ot, HDD-t, stb. de úgy sem működik...
    Én vagy alaplapra vagy tápra gyanakszom, bár a táp elvileg megbízható, ugyanis 99 év gyári garanciát adtak rá. (kb. 10 éves a gép).
    Szerintetek mi lehet a gond?
    A gép érhet max 25-30e Ft-t.

Abit s775 IP35 pro XE
    Intel Core2 Duo 2.66GHz 4MB Socket 775 E6750
    HD 4870 512 ddr5
    Corsair PSU-450VX 450W 12cm
    DDR2 800MHz CSX Oc 2x2048Mb
    Utoljára szerkesztette: adamq01, 2017.03.09. 01:37:55
  • Calver
    #63385-ben ott ami használható SATA táphoz. ilyen sufnituning szinten meg... persze, lehet ezt is szépen csinálni, kis ügyességgel és megfelelő, vékony, laposfejű szerszámmal (ékszerész csavarhúzó túl nagy) ki lehet szedni ilyen csatikból is a drótot, de egy pár vagdosás, ügyes blankolás és forrasztás egyszerűbb és hatékonyabb, bár fingom sincs sense a-t mivel helyettesítené az ember - egy sima föld elég lenne?

4-tűs CPU-t azért mondtam, mert az papírforma szerint 192 wattot szállít, 6 tűs PCIe táp 75w-ot, elégnek kell lennie, de őszintén szólva szerintem senki nem fog ezzel szívni.
  • Tetsuo
    Igazad van, de én nem otthoni barkácsolásra gondoltam, hanem proper átalakítóra, megbízható csatlakozással - ha ugyanlyan célú csatlakozókról van szó, csak más a szabvány ugye... az alábbiak szerint a molex helyett van egy újabb típus.
    Bár otthon is lehet megbízható kötéseket, csatlakozásokat létesíteni, csak felszerelés (meg tudás) kell hozzá.
  • gforce9
    Én inkább mindig túlbiztosítva gondolkodok. Az általad írt hardveradatok a szabvány. Az meg hogy egy gyártó, ahol az átalakítókat úgy gyártják, hogy 2 munkás csak azért van felvéve, hogy vasvillával elhányja az ami a gépből kiömlik, nem feltétlenül mondom rá, hogy a szabványt mindenféleképp teljesíti :) Tartják e a megfelelő anyagminőséget és keresztmetszetet? Szemre nem nagyon látszik :) Szagra megmondja, ha túl van terhelve :)

De egyébként ahogy mondod: ebből táphalál lesz. Ha a HP nem tett rá +6pines cstlakozót, annak oka szokott lenni.
  • kastil
    Közben megbontottam mind2 gépet, egy ilyen van össz, szóval az Y is kevés mivel 2x6 pin kellene ugye. Inkább nézek egy 1156os lapot hardverapron.

köszi szépen mégegyszer mindenkinek és ne haragudjatok, hogy potyára "megdolgoztattalak" titeket
  • Calver
    utánanéztem egy kicsit jobban a témának errefelé, igaz amit gforce9 írt #63382-ben, de közel sem olyan drasztikus a különbség.

molex max 5 ampert (60 watt) bír, míg a sata csatlakozó max 4.5 ampert (54 watt)... a 6 tűs PCI-e csatlakozó pedig max 75 wattot ad le, tehát két sata táp bőven fedezi. amit linkeltél, valószínűleg megfelelne, a sata -> molex -> 6 pin megoldást nem ajánlanám, mert láttam már leolvadt kábelt.

viszont ha semmi ilyen nincs a tápon, akkor ott az örök kérdés, hogy mégis milyen tápot akarsz te használni? 560ti gyártótól és gyári húzástól függően 170-200 wattot eszik, egy noname 400w-os tápot az kb kibelez.
  • kastil
    Köszi!

És ez sem felelne meg?

Egy ilyen gepbe (több ram, más proci) szeretnek rakni egy 560ti kartyat.

Kicserelnem en a psu-t is, de mire? Van itthon elfekvoben 3 de egyik sem jó sehogy, se laphoz csatik, se házhoz, semmihez, lap meg másik házba nem jó :D ki van ez találva.
    Utoljára szerkesztette: kastil, 2017.03.03. 03:44:42
  • Calver
    talán 4-tűs CPU csatit, de... az nagyon sufnituning lenne.

bővebb leírás csatlakozókról.
  • Tetsuo
    De valami mást csak át lehet alakítani a molexes VGA-hoz, nem?
  • gforce9
    Lehet ilyet, létezik rá átalakító, de nagyon nem javasolnám. Akár tökéletesen is működhet, de tekintve, hogy viszonylag nagyteljesítmény felvételű dologról beszélünk és beletoldunk minimum 2 plusz csatlakozási pontot. Az ilyen pontok a kontakthibák számát növelik. Ami pl egy dvd író esetén csak fejfájást okoz, de egy nagyteljesítményű vga esetében szélsőséges esetben leolvadó kábelszigeteléshez, megégett csatlakozóhoz és zárlathoz is vezethet. Arról nem is beszélve, hogy egy sata tápkábel csatlakozójának lábai azt sem tudom hány ampert bírnak ki biztonsággal. HDD-hez vannak tervezve, nem vga-hoz a HDD-k vagy egyéb sata eszközök azok kisfogyasztók.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2017.03.02. 22:06:47
  • kastil
    VGAhoz kellene, és PSUn nincs molex, ezért kérdeztem hogy lehetne e ilyen gányolást. :D
  • Vadnokedli
    Molexet szokták Satába átalakítani, meg 6pin PCI be, de 6pin az milyen 6 pin? (PCI csati?) (Lehet csak félre értelmeztem hogy Satát akarsz Molexba aztán 6pin-be?)
    Utoljára szerkesztette: Vadnokedli, 2017.03.02. 21:42:41
  • kastil
    Hali!

Működhet az, hogy Sata -> molex -> 6 pin? Vagy lenne egyéb megoldás PSU cserén kívül?
  • gforce9
    mindig tanul az ember.... ez a szakma már csak ilyen :)
  • Calver
    nekem volt hozzá szerencsém, ismerős gépében (lapot nem tudok mondani, DDR3, AMD, fasztudja milyen foglalat) faszán működött úgy, hogy egy 4 gb-os és egy 2 gb-os modul, ugyanazon a csatornán (avagy ugyanolyan színű foglalatokban), flex mode-ban, ráadásul még nem is ugyanolyan gyártótól származtak.

kis google keresés aszondja létező dolog, csak elképesztőmód ismeretlen, mert a ramok gyűlölik egymást és a világot.
  • gforce9
    Azt csak úgy lehet értelmesen betenni hogy single-ben elve egymás mellé a 4 meg a 8. A legtöbb alaplap lekezeli single-ben a 2 különböző méretű modult. Hogy dual channelbe berakva mit művelne.. passz. Gyanítom nem sok jót. :) Az valahogy nem tudom leképzelni hogy a memóriavezérlő az egyik ramot így a másikat úgy hajtja, de lehet van ilyen is. Most így passzolom. Szervizes vagyok csak, azt hogy melyik ram milyen lapban épp milyen üzemmódban tud vagy nem tud menni, fejből nem tudom megmondani. Ha ilyen kérdés felmerül, utánaolvasok a specifikációknak.
  • Calver
    na ezt meg nem láttam... 1x8 és 1x4 ilyen esetben ha elviselik egymást, akkor "flex" üzemmódban pörögnének, nem-e? tehát "2"x4 dual channel, maradék 4 gb single channel.
  • Calver
    azért *ennyire* nem válogatós dual channel üzemmód. veszel bele egy hasonló típust, teszem azt ugyanaz a gyártó, ugyanúgy elosztva a memóriachipek és vagy azonos, vagy magasabb órajel, na meg természetesen ugyanaz a kapacitás, aztán meg is vagy.

eddig én prüszkölést csak különböző gyártóktól származó, NAGYON különböző ramoknál láttam, de ott nem hogy dual channel nem volt, bios-ig sem jutott el a lap.
  • gforce9
    A lehetőségek:

1x4, ha mákotok van elmegy dual chanelben a mostanival, ha nem akkor single channelben. (lassabb az utóbbi, de költséghatékony).

1X4 kihajít 2x4-et vesz helyette. Garantáltan tud menni dual channelben.

1x8-at ez esetben én nem venném ki a mostani 4Gb-ot. single channelben 12Gb ram az jobb mint a 8. :) Rövidtávon lehet picit lassabb, de hosszútávon jobb a több ram.

Innentől rajtatok áll :)
  • shaba23 #63372
    B85M-D3H

bocs, nem az én gépem, én csak közvetítem a kérdéseket, de már kezdem bánni :D
    1x4giga van benne, azt kéne bővíteni. Viszont a benne lévő típus már nem kapható boltban. Így csere lenne, ezért volt a kérdés, hogy 2x4gigára vagy 1x8ra.