4879
Hardware Probléma, Kérdés
  • denesch
    Üdv!
    Vásároltam egy új konfigurációt mert a régi PC alaplapja megadta magát a következő komponensek kerültek az új PC be:

Alaplap: Gigabyte AB350-Gaming BIOS ver. F22
    Processor: AM4 AMD Ryzen 5 1500X, 3.6GHz BOX
    Memoria: DDR4 4GB 2666MHz CL15 Kingston Fury Black, HX426C15FB/4
    SSD: SATA3 120GB Kingston A400 500/320MB/s, SA400S37/120G
    A régi PC ből átkerült a táp ami egy CHIEFTEC CTG-750C 750W A80 és a grafikus kártya msi hd 4770 cyclone.

A probléma a következő: a PC beindult de nem kapcsolja fel a monitort az alaplap hibát nem jelez teljes áramtalanítás után viszont elindul és működik gond nélkül a következő újbóli indításig.

Mi lehet a gond???
    A válaszokat előre is köszönöm!

• mester1987
    Megoldódott.
  • mester1987
    Tárgytalan. Szerintem most tölt valóban, mert eddig csak villogott, de mostmár felváltva: villog aztán folyamatos fény és így tovább...

Lehet valami gond van az USB porttal? Az alaplap amúgy nem régi, 1 éves.
  • mester1987
    Hali.

Valaki ismert Spirit of Gamer Wireless XPG gamepad-ban?
  • MerlinW
    A HDD kattogás (CoD azaz click of death) mechanikai hibát jelent, amit meghibásodott áramkör okoz. Ez cserélhető, de olcsóbb az új lemez (venni kell az adott lemezhez alaplapot, firmware-t kell transzferelni, szét kell szedni, stb). Lényeg, hogy vegyél új HDD-t, és ments át minden adatot amíg működik. Hibás fejkoordinációval működhet a lemez akár hónapokig is, de órákig is.

A másik ami okozhatja az a táp, de azt könnyű kiszúrni, hiszen az a teljes rendszert instabillá teszi (újraindulások, fagyások, stb).

Itt vannak felvett hangok, könnyen beazonosíthatod a problémát
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.04.25. 02:55:57
  • gforce9
    Ez akkor az elmondottak szerint az alaplap felé mutató hiba. Táp cserélve HDD-k egyesével tesztelve, kábelek cserélve, más nem maradt.
  •  Evil
    Mindkettővel csinálja igen, és rövid távon volt bele rakva egy 3. két terrás azzal is, ami érdekesség hogy pl hw monitor ( kis érzékelős progi ) ha elindítom kb 10 secenként kattan, ha elkezdek másolni valami nagy fájlt normális sebesség, semmi kattanás, alapba windows ssd-n van, semmi fagyás, hiba probléma nincs a gépel, sata kábelek cserélve lettek, érdekesége hogy korábban nemcsinálta ezt pedig volt benne jopár winchester amugy az alaplap egy asus strix b250g gaming.. Amin Bios-t frissitettem most, de a helyzet változatlan.
  • gforce9
    A hangos kattanás jellemzően azt jelent, hogy a hdd író-olvasó feje elveszti a vezérlést és emiatt egy mágnes kirántja parkoló pozícióba, hogy hülyeséget ne csinálhasson. Jól sejteted, hogy mit jelent a kattogás. Hogy miért veszíti el a vezérlést? Az lehet táp, nagyon ritkán sata kábel hiba mégritkábban alaplapi port hibája és természetesen HDD hiba is. Ha másik táppal is is csinálja, akkor az kilőve, stata kábeleket is cserélgettél. Mindkét hdd kattog? Mert akkor vagy olyan peched van hogy mindkét vinyót agyonverte valami, vagy az alaplappal van a gond. (Egyesével is tesztelném a HDD-ket)

A Sentinel %-os kijelzője az a felületi hibákra vonatkozik elsősorban. a SMART fülön lévő listát kell átbogarászni általában többet mond, de még az sem szentírás. Láttam már töktiszta SMART-al megdöglött hdd-t is és 0%-os HDD-t láttam már üzemelni.
  •  Evil
    Hali, probléma adott remélem valakinek van talán vmi ötlete.
    adott két darab 1tb-os Samsung vinyo, ssd is van a gépbe de az nemlényeg.
    a hiba jelenség az hogy "kattog" mint amikor elindul a gép, ha sűrűn váltok rajta könyvtárakat akkoris kattan, meg igazából úgy alap helyzetbe is viszonylag sűrűn van hogy 1 perc alatt 10 et, van hogy egyáltalán, annak ellenére hogy 20p re van rakva windowsba a hdd kikapcsolása.. De a géphez hozzá lett kötve egy másik winchester is, és azis kattog... HDD sentinel szerint, hibátlan, semmi hiba, működés közbe semmi vagy egyéb hibajelenség, Táp hibára gondoltam, próbálva lett másikkal, a gond ugyanúgy fennállt, sata kábelek máshova dugva, cserélve ugyanaz.. Igazából a gép családba volt azaz alaplap proci memória került át hozzám, de korábban nemvolt ez megfigyelhető v nemtünt fel, nemtudom.. Probáltam fejjel lefelé a merevlemezeket azse segített, természetesen ha csak az ssd van a gépbe nem kattog :D Olyan mintha folyton parkoló állásba rakná magát, majd vissza, azaz inkább időként, sűrűbben a rendestől, még akkoris ha valami film van nézve róla, windows volt újrarakva..
  • cibi17
    https://community.acer.com/en/discussion/480954/z271-strange-issue-with-144hz

Ilyet találtam..
  • cibi17
    Nem tudom miért? Samsung panel
  • Tetsuo
    Eleve naivitás Acer terméket venni már legalább egy évtizede.
  • gforce9
    Gsync - játék - vga driver probléma. Bármelyik irányból érkezhet javítás. Nem márkafüggő, hanem technológiafüggő. Bármelyik gyártó hasonló monitorjánál jelentkezhet ilyen.

Amit idéztem cikknek az allján ez áll:

"If better LCD panels aren't the solution, then perhaps Nvidia simply needs to cook up a better algorithm for handling frame-rate stalls."

Lényegében: A videokártya gyártóknak kell előállnia jobb algoritmusokkal.

Sokat nem tehetsz, csak vársz a fix-re.
  • cibi17
    De akkor ez most típus gond, vagy gsync gond? Mármint pl asusnál nincs ilyen probléma?
  • gforce9
    Az informatikai weboldalak, fórumok az nagyrészt fanboyok kiszolgálása. A fórumokon tőlük olvashatsz szinte csak. Egy tulaj akár saját magának is képes hazudni, csak ne kelljen bevallani, hogy irreálisn magas áron vett egy kiforratlan, kellően nem tesztelt szart. Ráadásul sok oldal (amelyik eladásban is érdekelt közvetetten vagy közvetve) a negatív véleményeket is kiszelektálja. Ahogy rákerestem a monitor tipusára+a problem szóra, viszont azonnal találatözön fogadott. Új terméknél ezt mindenképpen érdemes megtenni vásárlás előtt, főleg ha nem egy olcsó dologról van szó.
  • cibi17
    Jah, csak 2-3 hónapja szemezek valami gsync monitorral és pl itt se, más fórumon sem mondott ilyet senki. Oké, h aki eladni akár, az nem beszél róla, de ha kérsz tapasztalatot, akkor egy fórumban azt kell írni, h minden fasza, minden jó?
  • gforce9
    Nem bántani akarlak, de sajnos az új technológiák előfordul, hogy ezt hozzák. Ha valami full új dolgot veszek, akkor a legelső dolog: a google "adologneveamitvenniakarok" + "problem".

Mert sajnos a google a reklámokat és a reviewe-ket előrébb sorolja érhető okok miatt. Az funfórumok beleértve akár neves oldalak fórumjait 90%-ban csak bullshitet fogsz olvasni fanboyoktól, nem a valóságot, ha egy új technológiáról van szó. Sajnálom az esetet, tényleg és VGA driverpróbálgatáson és az Acer weboldalának sűrű látogatásán (hátha megjelenik rá fix) nem tudok okosabbat mondani.
  • cibi17
    Én nem hallottam. És akkor semmi javítás?
  • Tetsuo
    Ilyen ez a popszakma. A vibrálásról lehetett hallani egyébként. Én sem vettem emiatt, meg a hőn várt és mégsem jött OLED miatt sem.
  • cibi17
    De ez azért kurva jó. 3 hónapja kérdezgetek, olvasgatok, fórumozok, videozok, mert húztam nagyon a számat az ára miatt. Erre mindenki, persze, isten király a gsync, semmi rossz, 4ms vááá, sirály, 144hz, uhhhh, ez az vegyes!!!
    Erre rászánom magam és rögtön tessék. Jéé ilyen is van, nem csak jóság. De nem lehet mondani. Akkor a fasz dobott volna ki +140ezret. 40ert is már van monitor
  • gforce9
    Ilyenkor az van, hogy az új technológia még nincs kellően implementálva. A labda a videokártya gyártóknál pattog, jobb algoritmusok írása válik szükségessé. Addig pedig sajnos, ahogy olvasom túl sokat tenni nem lehet. Magam részéről konzervatívabban vásárolok pont emiatt, elkerülendő az újabb technológiák által szolgáltatott meglepetésgombócokat.

Néhány driver verziót kipróbálnék azért.
  • cibi17
    És most akkor ilyenkor mi van? Direkt akartam venni valami szemkimélőset az epilepsziám ellen. H akkor gsync, sok hz, erre nagy nehezen rászántam magam és 180 ezerért villog? Komolyan?
  • gforce9
    Üdv!

Rákeresve azonnal dobta a google a választ, ismert jelenség néhény játéknál jelentkezik, pubg-nél különösen. Fix nem igazán van erre.

https://linustechtips.com/main/topic/828531-g-sync-brightness-flicker-with-z271/

https://techreport.com/news/27449/g-sync-monitors-flicker-in-some-games-and-here-why
  • cibi17
    Sziasztok. Olyan gondom lenne, hátha valaki tud segíteni, hogy vettem egy monitort, ma jött meg (Acer predator z271) és olyat csinál játékok alatt, 2t próbáltam, pubg és diablo 3, hogy amikor új pálya részt tölt be, pl diabloban egy teleport, vagy pubgban random, amikor hirtelen megzuhan az fps, akkor ilyen nagyon gyorsan elkezd szürkén vibralni. Nem is vibrál, alig észrevehető, nagyon gyorsan 2-3x minimálisan szürkébb lesz a kép, azaz inkább mintha lejebb venné a fényerőt, majd vissza, de nagyon gyorsan és annyira nem vészesen.
    Csak gondoltam megkérdezem, h ez normális? A gsync miatt van talán? Vagy a 144hz h leesik? Vagy valami rosszul van beállítva? Kértem szín kalibralast (VA panel) elvileg sikerült is telepíteni , win 10. Olyan, mintha igazitana valamit, pl a fényerőt olyankor, vagy én nem.tudom, de fura :/ mert ha ez valami hiba, akkor inkább visszaküldöm.
    Esetleg hogy tudom tesztelni? Vagy mit próbáljak meg beállítani?
    Amúgy csak játéknál vettem észre , Windowsban, videóban nem. Vagy csak nem tűnt fel. Játékban is fps droppoknál, nem folyamatos.
    Köszönöm szépen
  • gforce9
    Ha működik tökmindegy VGA nélkül elviszi a gépet az is. Tesztelni pontjó.
  • Shiwo
    az a baj, h csak gyengébb (tán 400-as) cseretáppal tudnám tesztelni, ami megvan vagy 8 éves és vagy 3 éve nem volt használva..
  • gforce9
    Cseretáppal próbálkoznék elsőkörön, nem tippelgetnék inkább :)
  • Shiwo
    Hali,

A gépem elég érdekes dolgokat produkál..
    Vasárnap
    - Win7 először csak simán kifagyott.. ctrl+alt+del -re nem reagált, reset
    - Közbe némi zörgés jött a gépből, azt gondoltam, hogy valamelyik HDD (de lehet a táp volt, vagy egyéb hűtőventi..)
    - Majd a windows töltőképernyőnél megállt.. reset
    - Csökkentett mód, megállt... reset
    - Másik SSD-ről Win10 indítása, az is megállt..
    - Gép lekapcs, HDD-k lehúzva..
    - Gép indít, felpörögnek a ventik, majd 2 másodperccel később újraindul..
    - Újraindulás folyamatosan, 2 másodpercenként, BIOS-ig nem jut el..
    - Lehúz minden SSD-t és HDD-t, jelenség megmaradt..
    - Videókártya ki, monitor rá az alaplapira, jelenség megmaradt
    - Memóriák ki, 1 bennehagy, jelenség megmaradt..
    - Memó ki, egy másik bele, másik szlotba, jelenség megmaradt..
    - Szitkozódás, gép áramtalanítása, el aludni..
    Hétfő
    - Újból rápróbál, BIOS bejön, nem indul újra
    - Videókártya vissza, ok
    - Memóriák egyesével vissza.. 3-nál megint restartolgat..
    - 3. kivesz, beteszem a 4-et, oké..
    - újra beteszem 3-at, immár negyedikként, kiírja, h a BIOS resetelődött, amúgy oké
    - Win10 SSD rádug, szépen betölt, minden oké
    - Windows 7 SSD rádug, elindul, betölt, billentyűzet + egér nem működik, utóbbinak a világítása is kikapcsolt betöltés közben (BIOS-ba még mentek)
    - Újraindít, Win7 betölt, ugyanúgy nem jók az USB-s perifériák..
    - Újraindít, csökkentett mód (ott még reagált a billentyűre), Win7 betölt, megy az egér is meg a billentyű is
    - Maradék SSD & HDD rádug, Win7 betölt, működik minden...

Egyelőre itt tart a dolog.. erős a gyanúm, hogy a probléma még elő fog jönni..
    Én első körben tápra tippelek... de gyanúsított még az alaplap és a proci is.. memóriát és a videókártyát kizárnám, mert nélkülük is folyamatosan újraindult..
    Érdekelne, hogy ti mit gondoltok, valaki találkozott-e már hasonló jelenségekkel ?

a gép 4 éves (a videókártya 2), FSP Raid 650-es táp hajtja.. másfél hete beletettem egy 3. SSD-t a 2 SSD + 2 HDD mellé, de más hardverváltoztatás nem volt az elmúlt 2 évben
    Utoljára szerkesztette: Shiwo, 2018.02.13. 12:52:50
  • Hayni
    Szia!
    Lefuttattam, bár nem emlékszem a régi értékekre, 4,9 az alap, 6,6 a játékra szolgáló a 7,9-ből, szóval az alapján nem tudom...
    Van benne egy NVIDIA GeForce 710M 2GB VGA pluszban és egy Intel Core i3 3120M 2.50GHz processzor, 4 GB DDR3-mas RAM
    A rendszer 1-2 hónapos (fura hogy vannak több éves adatok a screenshotban), a driverek naprakészek az Intelhez és a Nvidiához is... ezt a fura ablakbehozást 2 napja csinálja, ha újraindítom elmúlik.... holnap megpróbálom a BIOS-os dolgot.... bár ah nem driver a gond, akkor gondolom gyorsítani nem fogja a gépet

Addig is köszi az ötletet!
  • suba53
    Ágyúval verébre.

Valami minimális fordulatszámot azért hagyj neki, bár lehet hogy elég az hogy a tápventi szellőzteti.
  • suba53
    Futtasd le az élményindex számítást, és nézd meg változott-e a korábbiakhoz képest. ( Két érték is tartozik a VGA-hoz. )
    Az eszközkezelőben a megfelelő driver van a VGA rovatnál?
    A vizuális hatások beállításainál kapcsolj ki minden animációt, meg ki-be úsztatást.
    Az SSD csak a lemezműveleteket gyorsítja, rendszerbetöltést, programindítást, de a VGA hibákra nincs hatása.
    Integrált Intel VGA van, vagy van pluszban valamilyen dedikált Nvida, vagy Ati? Ha mindkettő van, akkor próbáld ki úgy hogy a BIOS-ban kikapcsolod a másodlagos VGA-t, és csak az integrált legyen. Akkor is csinálja? ( Néha összeakad a két VGA driver. )
  • 0ppika
    Köszönöm, pont ezzel szemeztem :) végül mást rendeltem, azt hiszem ez bírni fogja passzívban is :P

Utoljára szerkesztette: 0ppika, 2018.02.08. 20:42:46
  • gforce9
    deepcool gammaxx 300, nagyonhalk, nagyonjó teljesítményű

passzív hűtővel nincs tapasztalatom így azt passzolom
  • gforce9
    Ránézésre VGA hibának tűnik a kékhalál is ezt erősíti meg.
  • 0ppika
    Üdv!
    i5 3470 1155-ös procira tudtok ajánlani valami nem gyári hűtőt, akár passzívat.
    Nincs húzva és kb. csak net/filmezés megy, nem melegszik...
    Köszönöm!
  • Hayni
    Sziasztok,
    mivel a friss rendszernél is ezt csinálja a laptopom, megpróbálom itt feltenni a kérdést, mert valószínűleg hardware-s gond...
    hátha lenne valakinek ötlete....

Adott egy 3 éves Samsung laptop, ami egy éve nagyon lassú lett, elsőnek az újratelepítés megoldotta, de csak pár napra, de most már a friss rendszer is lassú.
    Volt benne egy 500GB-os HDD, vettem bele most egy Kingston SSDNow UV400-at, gondoltam majd gyorsabb lesz, csak elfáradt a HDD, de nem gyorsabb.... RAM-ra gyanakszom, de mielőtt vennék, szeretnék megerősítést, hogy az-e vagy kuka az egész és ne költsek rá többet

Kaptam pár kékhalált is, annak a leírását beszúrom, de azt most abbahagyta, cserébe a videón látható slowmotion dolgot csinálja ... Ha lenne valakinek ötlete, hálás lennék! --> videó a slowmotionhöz <--

• suba53
    Lehet hogy megérne egy gariztatást a VGA. Bár ha levetted a burkolatát, és megsérült valamilyen jelző matrica, akkor gáz.
    Elmondod a szervizben, hogy az a displayport nem működik. Kimérik, és ha valóban a port a hibás javítják, vagy cserélik.
    Utoljára szerkesztette: suba53, 2018.02.04. 11:55:57
  • KTMNORBI
    Már 2 kábel halála után nem kockáztatztam, harmadik monitornak(3 monitorozom szimulátorozáshoz) bekötöttem hdmi-n. Amúgy a vga-n van 3 dp, 1 hdmi, és 1 dvi. Nem tudom mi okozta ezt a jelenséget, mert elég komoly gépem van, és kb fél éves. MSI Gaming M3 alaplap, Vga meg MSI 1060 6G Gaming x. Azóta csinálta amióta az egyik kábel tényleg elment %arni, és levettem a burkolatát, és ott láttam olyan oxidációs réteget a forrasztásainál, pedig az is nem több, mint 2 hónapos. Még csesztettem , és lehet visszapofázott, nem tudom, de már azt a kimenetet nem használom, amint írtam arra ott van a hdmi
  • suba53
    Furcsa. Mi a felállás? Milyen kimeneteid vannak? Több displayport is, vagy vegyesen Dsub, hdmi, displayport, DVI?
    Ha több displayport van, akkor egyenként próbáld ki őket.
    Vagy próbálj ki másik adaptert, mondjuk displayport-DVI, hátha azzal megy tökéletesen.

Aztán lehet hogy az adott portnak beszart a stabilizátora, és az adapterben levő aktív eszköz amiatt megy tönkre, hogy túlfeszt kap.
    Ezt javítani házilag nem fogod tudni, de még szervizek sem fogják bevállalni. Alaplap csere, ha ez a baj, és mindenképpen szükséged van rá.
    Ki lehet mérni, de ahhoz elég felkészült elektronikai tudás kell, és dokumentáció.
  • KTMNORBI
    Srácok: Mitől vághatja haza a displayport-hdmi kábelemet a gépem. Már a 2-ik megy el szarni. Először azt hittem szimplán beszart, de amikor a másodikat raktam bele az már gyanús volt. 3 moncsit használok, és amikor a harmadik kábel bedugtam 1 pillanatra volt kép aztán elment. Minden kimeneten jó a másik kábelek, tehát 2-vel működik, a 3-ik csatlakoztatásánál történik valami, de passz, hogy mi a szar. Most megyek venni megint 1-et, de nem merem majd bedugni, félek azt is megsüti valamiért