4879
Hardware Probléma, Kérdés
-
G18XM8 #4678 Fsp hexa 500-nak nem hinném, hogy gondot okoz. Szerintem még jócskán többet is elbírna ennél a konfignál. -
Lantee #4677 Tápegység? Csak egy kósza gondolat, de talán nem bír ennyi egységet meghajtani. Ettől még lehet, hogy a DVD író a hibás... -
G18XM8 #4676 Gondoltam érdekesség képpen leírom. A bios frissítés sem oldotta meg. Chipset frissítés sem. Akkor sem bootolt be elsőre és a biosban nem látta az ssd-t. Vettem vadi új sata kábeleket, csere. Egy-két napig jó volt, de utána megint azt csinálta, hogy nem bootolt be és a biosban csak a dvd író és hdd volt látható. Utolsó elkeseredésemben, mielőtt gariban vissza vittem volna az ipon-hoz, olyan gondolatom támadt, hogy a dvd író nem létfontosságú, lekötöm a rendszerről. És láss csodát már napok óta hibátlanul bootol, biosban is látja az ssd-t. Úgy hogy fogtam és kihajítottam végleg a dvd írót a gépből. Megmagyarázni nem tudom, hogy miért, de úgy néz ki a dvd író miatt nem látta az ssd-t és bootolt be csak sokadik újraindításra. Megjegyzem a biosban nem tudtam beállítani a prioritást (tudom hogy ezt kellett volna csinálni), mert nem látta az sdd-t, amire a win 10 van telepítve. Ötletek, hogy miért lehetett ez? -
Hunn1a #4675 2 RAM slotom van csak, lol. :-D (Gigabyte H110M-S2V) Mindenesetre kösz mindent, megfogadom! -
#4674 Nem "akad össze". Eleve hibás. Ergo rossz a ram. Küld vissza, cseréljék ki!
Memtest86 Ezzel teszteld.
Állítsd be bios-ba, ahogy kell. Vagy csak csekkold, van e elég kraft, jók -e az időzítések, stb. Lehet csak kevls V-ot kap. Vagy alacsonyak az időzítések, hiába van auto-n. Az a tuti, amit manuálisan beállítasz.
Elindítod a teszt progit. (rádobod usb-re, arról boot-olsz, elindítod azt annyi). Ha már csak egy piros sor megjelenik, s hibát ír, akkor bizony a ram hibázik. Vagyis rossz. Ha ~1 órán át nincs hiba, akkor nem a ram-al van probléma. S ~stabilnak tekinthető. De mondják, hogy 2-3 órán át nem hoz hibát, akkor a tuti. De sztem elég ha egyszer full lefut a teszt s nincs hiba. Az már stabil.
Szeintem rossz a ram, amit kaptál. Ha az előzővel nem csinált ilyet. 99% Vagy tedd át másik slot-ba. Szedd ki tedd vissza. Lehet poros koszos volt a slot. Legtávolabbi a cpu-tól az 1. slot Onnan egy kimarad cpu felé, majd a köv. a második slot. Hogy meglegyen a dual. -
Hunn1a #4673 Sziasztok. Bocs, ha amatőr kérdés lesz, de nem volt még sok gondom gépekkel.
Vázolnám a helyzetem: eredetileg 2x8 GB RAM-ot akartam venni, de mivel akkor a modulok még drágák voltak, először csak egy modult vettem meg. Örömmel használtam, majd talán fél évvel később beruháztam a második ugyanolyan RAM-modulra (DDR4-2133 Kingmax). Azóta viszont furcsa dolgok történnek.
Nagyon örültem, hogy az alcím nélküli (2015-ös) Need for Speed végre akadásmentesen fut - nagyjából 20 percig, akkor megakad a kép, beszaggat a hang és kilép magától a játék. GTA5-nél ugyanez, élvezem a full HD-t és a sok FPS-t, majd teljesen váratlanul kilép. Emellett szinte kétnaponta kék halál (Win10), változatos hibakódokkal, de a legáltalánosabb ezek közül a "memory management".
Lehet, hogy a két RAM akad össze, és inkább vennem kéne új 2x8 GB-ot csomagban? Válaszotok előre is köszönöm! -
G18XM8 #4672 Azt tudom, hogy mi a bios, csak sosem csináltam még bios frissítést (sosem volt rá szükségem szerencsére), windowson belül terveztem megcsinálni és ahogy te is írtad, bármi megtörténhet. De előbb megpróbálkoztam egy chipset frissítéssel a gyártó honlapjáról, ma ahogy beindítottam a gépet nem volt gond. Remélem marad is így. Ha mégsem, akkor marad a bios frissítés. Köszönöm a válaszokat. -
suba53 #4671 A BIOS az egy alaplapon lévő chip ( ben levő program ). Az adataid meg a merevlemezeken vannak. Elvileg a BIOS frissítése nincs hatással az adataidra. Azért elvileg, mert ha a BIOS frissítését windowson belül végzed, ( erre sok gyártó ad segédprogramot ), és egy nem biztonságos helyről leszedett BIOS frissítő alkalmazást indítasz, akkor bármi lehet. Az újabb BIOS-okban már maga a BIOS tartalmazza a frissítési lehetőséget. Egy USB kulcsra kell kiírni a legfrisebb BIOS-t, és a BIOS-on belül elindítani a frissítést. Ott megadni, hogy melyik USB meghajtón van a friss BIOS, és el is végzi. -
G18XM8 #4670 Megpróbálom akkor a bios frissítést. Adatok elvesznek ha frissítem a biost? Mondjuk a legtöbb dolog a hdd-n van. -
suba53 #4669 Az nincs kőbe vésve, hogy egy memória mikor hibázhat. A BIOS is egy memória, amit felprogramoznak mielőtt a gépbe rakják. Elég egy gyengébben írt cella, ami a háttérsugárzás hatására átbillen, és ha lényeges kód része, máris hibázhat.
A BIOS frissítése, újraírása újból felprogramozza a megfelelő tartalommal a chipet.
Én jártam úgy régebben, hogy az egyik IDE csatornát egyszer csak nem látta a gép. A BIOS újra írása után hibátlanul működött tovább. -
G18XM8 #4668 Na erre még nem gondoltam. Bár akkor az elejétől kezdve kellett volna csinálnia nem? Mert vásárlás után hónapokkal kezdte el csinálni. -
G18XM8 #4667 Kábelek csereberéje megtörtént, probléma maradt. Az alaplap nincs egy éves, úgy hogy szerintem nem az lehet és nem láttam púposodást sem. -
suba53 #4666 Optikai kábelezésben, hálózat felépítésben otthon van valaki? -
suba53 #4665 Mindaz, amit Bájgúnár írt.
Még azzal egészíteném ki, hogy esetleg egy BIOS frissítést megérdemel, ha még nem frissítetted a legújabb stabilra. -
#4664 Hát. Pedig ez lehet hardver hiba. Kábeleket húzd le, fordítsd meg. Vagy csak az SSD-jét cseréld ki.
Am. mikori az alaplap? Ilyennel akkor, olyannal találkoztam, ahol már egy pár kondi (régebbi alaplapnál) púpos volt.
Nem árt átnézni őket. Főleg ha ~8-10 éves a mobo. -
G18XM8 #4663 Sziasztok! Problémám adódott, remélem tud rá valaki valami okosat mondani, mert én tanácstalan vagyok.
A helyzet a következő: win 10 ssd-re van telepítve, ha kicsit huzamosabb idő után (kb egy nap) kapcsolom be a gépet, akkor azt írja ki, hogy reboot and select proper boot device. Tudom ilyenkor a biosban ki kell választani az ssd-t, hogy elsődleges legyen, viszont nem látja a biosban, csak a hdd-t és a dvd-t. Megoldás az szokott lenni, hogy kikapcsolom a gépet, várok kb egy percet és vagy első próbálkozásra, vagy második ilyen próbálkozásra a gép elindul, bebootol mintha mi sem történt volna. Ezután teljesen hibátlanul működik és ha ezután indítom újra a gépet, vagy kapcsolom ki és be, akkor nem írja ki a hibaüzenetet, hanem elindul gond nélkül. Kábelek jók az tuti (akkor el sem indulna a windows valószínűleg). Hardver hibára sem tippelnék, mert akkor folyamatosan rossz lenne, nagyobb eséllyel el sem indulna egyáltalán a windows. Többször szétszedtem, megtakarítottam, egy két napig jó volt, utána ismét csinálta ezt az érdekes jelenséget. Szofter hibára is gondoltam, de szerintem akkor sem indulna el egyáltalán. Úgy hogy nincs ötletem. Esetleg valaki?
Utoljára szerkesztette: G18XM8, 2019.09.18. 15:27:24 -
#4662 Van itt valakinek Strix Raid Pro hangkártyája? -
Lantee #4661 Na, szuper! Örülök, maradjon is így! :) -
#4660 Itt? -
#4659 És az melyik menüpontban van? -
G18XM8 #4658 Nem akarom elkiabálni, de most úgy néz ki, hogy sikerült megcsinálni. Egy utolsót neki futottam. Szétszedtem, kivettem az alkatrészeket, megtakarítottam a csatlakozókat, megcserélgettem a kábeleket és most nem csinálja ezt a hibát 2. napja. -
Lantee #4657 Nem biztos, hogy segíteni fog, de hát egyenként ki kell zárni az összes hibalehetőséget, aztán csak meg lesz a megoldás. -
G18XM8 #4656 Na a bios frissítésre nem is gondoltam, bár akkor rögtön az elejétől jelentkezett volna ez az anomália. Vásárlás után hónapokkal jött elő. Úgy hogy nem tudom. De köszi a tippet.
Utoljára szerkesztette: G18XM8, 2019.08.06. 21:44:06 -
Lantee #4655 Alaplap? Megpróbáltad másik SATA slotba dugni az SSD kábelét? Ha a BIOS nem látja, de amúgy hibátlan az SSD, akkor mindeképpen a kábel/slot/alaplap vonalon kell kutakodni. Még esetleg annyi lehet, hogy ha régebbi az alaplap, akkor érdemes lehet egy BIOS frissítést csinálni. -
G18XM8 #4654 Próbáltam másik kábellel. Az ssd-n sem látni hibát. Hibafuttató is hibátlannak találja az ssd-t. Majd még azt próbálom meg, hogy a dvd- kihúzom és csak 2 meghajtó lesz. Hátha... -
Lantee #4653 Sata kábelt érdemes megnézni, cserélni, másik slotba dugni (hacsak nem M.2-es SSD), és megnézni az SSD állapotát. Ha BIOS nem látja, akkor mindenképpen itt van a probléma. -
G18XM8 #4652 Sziasztok! Olyan problémám van, hogy a számítógépem bekapcsolás után nem tölti be a win 10-et, hanem kiírja ezt az üzenetet: reboot and select proper boot device. A rendszer ssd-n van, ezen kívül van egy hdd és egy dvd író. Miután kiírta ezt az üzenetet újraindítom, belépek a biosba, hogy beállítsam az ssd-t elsődlegesnek, azonban a biosban nem látom. Viszont a legérdekesebb a dologban, hogy több újra indítás után (változó, általában 2-3) betölti a windows-t és minden működik gond nélkül. Van valakinek ötlete, hogy ez miért lehet és hogyan lehet megoldani. Segítséget előre is köszönöm. -
ntex #4651 Hát ez szívás... Mázlid van ha megúszod egy formázással és nem vitte el a HDD/SSD-t
Én már áramtalanítok mindig ha nagyon elkezd villámlani, évekkel ezelőtt nekem az alaplapomat vágta tönkre (érdekes hogy minden más megúszta, még a táp is) egy éjszakai ház közeli villámcsapás, ki volt kapcsolva a gép csak nem volt kihúzva a 220-ból, ahogy villámlott hallottam egy halk kattanást a gépből, sejtettem hogy valami történt. Másnap már nem lehetett bekapcsolni a gépet, csak elkezdtek pörögni a ventik majd le is álltak rögtön. -
Lantee #4650 Valószínüleg elszállt a boot sector. Merevlemezt kell első körben megvizsgálni. BIOS-ban látja a HDD-t? -
#4649 Hali, ezzel fogad a gép vihar után. Mit tudok csinálni? -
#4648 Sziasztok! Vettem egy Sony EV2100-as hazimozit, meg egy Asus Xonar AE hangkartyat, osszekotottem oket egy optikai kabellel es az a gondom, hogy sehogy nem tudom kicsalni az 5.1 hangot a hangszorokbol, csak ket hangszoro szol, meg a subwoofer sem szolal meg, valaki segit nekem, mi lehet a megoldas? Masik kabelt semmikepp nem szeretnek venni, azt mondtak ezzel a kabellel ossze lehet hozni a ket eszkozt es mukodik az 5.1, viszont nalam sehogy nem akar mukodni! -
attila46 #4647 Szép reggelt.!
Sziaztok....Egy olyan gondom van hogy van egy LEnovo Ideapad 110 laptopom,,,,első gondom ,hogy minden cd iráskor az irás leáll.....eseménynapló 410.A másik a cd helyére raktam hdd-t.Szépen ment,,de mikor nagy méreteket másolok......sokat gondolkodik ,,igy a másolás marrha hosszú..Van valalami tanács a cd irásra...mi lehet....??A hdd lehet túl leterheli a cd helyét??
köszi
-
NiGhTM4R3 #4646 Van egy i7 6700-as processzor, ehhez van egy asus maximus ranger viii alaplap ami cserére szorul, ez ugye z170 lapkakészlet.
pl. a ASUS ROG STRIX B250F GAMING már a 7. generációs kaby lake-hez tartozik, míg elvileg az ASUS ROG STRIX B250H GAMING támogatja a 6. és 7. generációt is.
Hogy lehet, hogy mindkettő Intel B250 lapkakészlet de egyik jó a skylake-hez a másik nem? továbbá van-e a b250h-nál jobb alternatíva a skylake 6700 procihoz? -
suba53 #4645 Az a HDD már kuka. Ettől függetlenül nem biztos, hogy a HDD miatt indulgat újra a masina.
Nézd meg az alaplapi elkókat, meg a táp elkókat is javasolnám, de az nyűgösebb. ( szét kell szedni a tápot )
Kiszáradt, rossz púpos elkók tipikusan generálnak újraindulásokat.
-
Fradi88 #4644 Sziasztok!
Mostanában pár naponta egyszer-egyszer magától újraindul a gép.(Volt ,hogy játék közben, de volt hogy csak filmet néztem,neteztem)
Volt már olyan is, hogy elég nehezen bootolt be.
Arra gondoltam esetleg a táp lehet a hibás vagy a HDD.
Leszedtem a HD sentinelt, ami 23%-os kondíciót mutat 257 hibás szektorral.
Okozhatja a HDD az újraindulást? 7 éves már a HDD. Kuka?
Köszi a válaszokat!
Utoljára szerkesztette: Fradi88, 2018.09.29. 21:21:25 -
suba53 #4643 Többet is tudhatunk róla? Milyen proci van benne? Integrált VGA-val használod, vagy mással? Memória típusa? stb.
Memória probléma is lehet. Próbáld ki, hogy csak egy modult raksz bele, és próbáld ki másik típussal is.
A Dr. Debug rész a gépkönyvében a 01-54 kód tartományra memória gondokat ír. Ez nem azt jelenti, hogy tuti hogy rosszak a modulok, lehet hogy csak nem kompatibilisek valamiben az alaplappal. -
cibi17 #4642 Van valakinek z370 gaming k6 lapja? Vagy tudna valaki segíteni? Össze raktam, semmi csippanas Alaplap logó bejott, aztán semmi kép. Hiába indítom újra, már az sem. Hdmi-n sem, dp-n volt először a kép egy két másodpercig. Alaplapon alul 53as számot ír. Mi lehet a gond? -
suba53 #4641 Igen, látom. -
gforce9 #4640 már a segítség topikban megoldódott :) -
suba53 #4639 Elvileg nem kellene hogy számítson, de a videokártyád már nem mai csirke. Lehet hogy van valami apró inkompatibilitás az alaplappal.
Csak próbaképpen tudsz szerezni kölcsön másik hasonló kategóriájú videokártyát? Másik kártya a te gépedbe, a te kártyád egy másik gépbe, kicsit sziszifuszi, de érdemes végig próbálni a lehetőségeket. Ugyanis ilyesmire általában nincs egzakt megoldás, olyasmi hogy forraszd ki a C28-as kondit, és megjavul, vagy hasonló.
Ha van rá mód próbáld meg a VGA firmware-t frissíteni, alaplapi BIOST frissíteni. Ha nem változik, akkor VGA csere egy újabbra.
Win10 van a gépeden? Próbaképpen tegyél fel egy Win7-et. Ha csak a Win10 alatt csinálja, akkor driver gond is lehet. Ha a Win7 alatt is, akkor hardveres lesz a probléma. De lehet hogy mindkét eszköz önmagában hibátlan, csak így együtt van gond.