4893
Hardware Probléma, Kérdés
  • gforce9
    Cseretáppal próbálkoznék elsőkörön, nem tippelgetnék inkább :)
  • Shiwo
    Hali,

A gépem elég érdekes dolgokat produkál..
    Vasárnap
    - Win7 először csak simán kifagyott.. ctrl+alt+del -re nem reagált, reset
    - Közbe némi zörgés jött a gépből, azt gondoltam, hogy valamelyik HDD (de lehet a táp volt, vagy egyéb hűtőventi..)
    - Majd a windows töltőképernyőnél megállt.. reset
    - Csökkentett mód, megállt... reset
    - Másik SSD-ről Win10 indítása, az is megállt..
    - Gép lekapcs, HDD-k lehúzva..
    - Gép indít, felpörögnek a ventik, majd 2 másodperccel később újraindul..
    - Újraindulás folyamatosan, 2 másodpercenként, BIOS-ig nem jut el..
    - Lehúz minden SSD-t és HDD-t, jelenség megmaradt..
    - Videókártya ki, monitor rá az alaplapira, jelenség megmaradt
    - Memóriák ki, 1 bennehagy, jelenség megmaradt..
    - Memó ki, egy másik bele, másik szlotba, jelenség megmaradt..
    - Szitkozódás, gép áramtalanítása, el aludni..
    Hétfő
    - Újból rápróbál, BIOS bejön, nem indul újra
    - Videókártya vissza, ok
    - Memóriák egyesével vissza.. 3-nál megint restartolgat..
    - 3. kivesz, beteszem a 4-et, oké..
    - újra beteszem 3-at, immár negyedikként, kiírja, h a BIOS resetelődött, amúgy oké
    - Win10 SSD rádug, szépen betölt, minden oké
    - Windows 7 SSD rádug, elindul, betölt, billentyűzet + egér nem működik, utóbbinak a világítása is kikapcsolt betöltés közben (BIOS-ba még mentek)
    - Újraindít, Win7 betölt, ugyanúgy nem jók az USB-s perifériák..
    - Újraindít, csökkentett mód (ott még reagált a billentyűre), Win7 betölt, megy az egér is meg a billentyű is
    - Maradék SSD & HDD rádug, Win7 betölt, működik minden...

Egyelőre itt tart a dolog.. erős a gyanúm, hogy a probléma még elő fog jönni..
    Én első körben tápra tippelek... de gyanúsított még az alaplap és a proci is.. memóriát és a videókártyát kizárnám, mert nélkülük is folyamatosan újraindult..
    Érdekelne, hogy ti mit gondoltok, valaki találkozott-e már hasonló jelenségekkel ?

a gép 4 éves (a videókártya 2), FSP Raid 650-es táp hajtja.. másfél hete beletettem egy 3. SSD-t a 2 SSD + 2 HDD mellé, de más hardverváltoztatás nem volt az elmúlt 2 évben
    Utoljára szerkesztette: Shiwo, 2018.02.13. 12:52:50
  • Hayni
    Szia!
    Lefuttattam, bár nem emlékszem a régi értékekre, 4,9 az alap, 6,6 a játékra szolgáló a 7,9-ből, szóval az alapján nem tudom...
    Van benne egy NVIDIA GeForce 710M 2GB VGA pluszban és egy Intel Core i3 3120M 2.50GHz processzor, 4 GB DDR3-mas RAM
    A rendszer 1-2 hónapos (fura hogy vannak több éves adatok a screenshotban), a driverek naprakészek az Intelhez és a Nvidiához is... ezt a fura ablakbehozást 2 napja csinálja, ha újraindítom elmúlik.... holnap megpróbálom a BIOS-os dolgot.... bár ah nem driver a gond, akkor gondolom gyorsítani nem fogja a gépet

Addig is köszi az ötletet!
  • suba53
    Ágyúval verébre.

Valami minimális fordulatszámot azért hagyj neki, bár lehet hogy elég az hogy a tápventi szellőzteti.
  • suba53
    Futtasd le az élményindex számítást, és nézd meg változott-e a korábbiakhoz képest. ( Két érték is tartozik a VGA-hoz. )
    Az eszközkezelőben a megfelelő driver van a VGA rovatnál?
    A vizuális hatások beállításainál kapcsolj ki minden animációt, meg ki-be úsztatást.
    Az SSD csak a lemezműveleteket gyorsítja, rendszerbetöltést, programindítást, de a VGA hibákra nincs hatása.
    Integrált Intel VGA van, vagy van pluszban valamilyen dedikált Nvida, vagy Ati? Ha mindkettő van, akkor próbáld ki úgy hogy a BIOS-ban kikapcsolod a másodlagos VGA-t, és csak az integrált legyen. Akkor is csinálja? ( Néha összeakad a két VGA driver. )
  • 0ppika
    Köszönöm, pont ezzel szemeztem :) végül mást rendeltem, azt hiszem ez bírni fogja passzívban is :P

Utoljára szerkesztette: 0ppika, 2018.02.08. 20:42:46
  • gforce9
    deepcool gammaxx 300, nagyonhalk, nagyonjó teljesítményű

passzív hűtővel nincs tapasztalatom így azt passzolom
  • gforce9
    Ránézésre VGA hibának tűnik a kékhalál is ezt erősíti meg.
  • 0ppika
    Üdv!
    i5 3470 1155-ös procira tudtok ajánlani valami nem gyári hűtőt, akár passzívat.
    Nincs húzva és kb. csak net/filmezés megy, nem melegszik...
    Köszönöm!
  • Hayni
    Sziasztok,
    mivel a friss rendszernél is ezt csinálja a laptopom, megpróbálom itt feltenni a kérdést, mert valószínűleg hardware-s gond...
    hátha lenne valakinek ötlete....

Adott egy 3 éves Samsung laptop, ami egy éve nagyon lassú lett, elsőnek az újratelepítés megoldotta, de csak pár napra, de most már a friss rendszer is lassú.
    Volt benne egy 500GB-os HDD, vettem bele most egy Kingston SSDNow UV400-at, gondoltam majd gyorsabb lesz, csak elfáradt a HDD, de nem gyorsabb.... RAM-ra gyanakszom, de mielőtt vennék, szeretnék megerősítést, hogy az-e vagy kuka az egész és ne költsek rá többet

Kaptam pár kékhalált is, annak a leírását beszúrom, de azt most abbahagyta, cserébe a videón látható slowmotion dolgot csinálja ... Ha lenne valakinek ötlete, hálás lennék! --> videó a slowmotionhöz <--

• suba53
    Lehet hogy megérne egy gariztatást a VGA. Bár ha levetted a burkolatát, és megsérült valamilyen jelző matrica, akkor gáz.
    Elmondod a szervizben, hogy az a displayport nem működik. Kimérik, és ha valóban a port a hibás javítják, vagy cserélik.
    Utoljára szerkesztette: suba53, 2018.02.04. 11:55:57
  • KTMNORBI
    Már 2 kábel halála után nem kockáztatztam, harmadik monitornak(3 monitorozom szimulátorozáshoz) bekötöttem hdmi-n. Amúgy a vga-n van 3 dp, 1 hdmi, és 1 dvi. Nem tudom mi okozta ezt a jelenséget, mert elég komoly gépem van, és kb fél éves. MSI Gaming M3 alaplap, Vga meg MSI 1060 6G Gaming x. Azóta csinálta amióta az egyik kábel tényleg elment %arni, és levettem a burkolatát, és ott láttam olyan oxidációs réteget a forrasztásainál, pedig az is nem több, mint 2 hónapos. Még csesztettem , és lehet visszapofázott, nem tudom, de már azt a kimenetet nem használom, amint írtam arra ott van a hdmi
  • suba53
    Furcsa. Mi a felállás? Milyen kimeneteid vannak? Több displayport is, vagy vegyesen Dsub, hdmi, displayport, DVI?
    Ha több displayport van, akkor egyenként próbáld ki őket.
    Vagy próbálj ki másik adaptert, mondjuk displayport-DVI, hátha azzal megy tökéletesen.

Aztán lehet hogy az adott portnak beszart a stabilizátora, és az adapterben levő aktív eszköz amiatt megy tönkre, hogy túlfeszt kap.
    Ezt javítani házilag nem fogod tudni, de még szervizek sem fogják bevállalni. Alaplap csere, ha ez a baj, és mindenképpen szükséged van rá.
    Ki lehet mérni, de ahhoz elég felkészült elektronikai tudás kell, és dokumentáció.
  • KTMNORBI
    Srácok: Mitől vághatja haza a displayport-hdmi kábelemet a gépem. Már a 2-ik megy el szarni. Először azt hittem szimplán beszart, de amikor a másodikat raktam bele az már gyanús volt. 3 moncsit használok, és amikor a harmadik kábel bedugtam 1 pillanatra volt kép aztán elment. Minden kimeneten jó a másik kábelek, tehát 2-vel működik, a 3-ik csatlakoztatásánál történik valami, de passz, hogy mi a szar. Most megyek venni megint 1-et, de nem merem majd bedugni, félek azt is megsüti valamiért
  • Tetsuo
    Szerintem ideje lenne a hangkarit is lecserélni. ;-)
  • Tomaj42
    Köszi a választ.
    Körülnézek a piacon.
    A lényeg az lenne hogy az sb 128-as hangkártyát bevegye - ami nem mai gyerek, de szebben szól mint a fenti komolyabb gép beépített hangkártyája.
  • suba53
    Gyenge ez a masina. Az MP4 egy nagyon erősen tömörített audio-video formátum. Az erős tömörítés miatt mind a kódolása, mind a dekódolása nagyobb erőforrást igényel, mint a sima tömörítetlen AVI formátum kezelése.
    Valószínű, hogy a géped erre már túl gyenge, ezért akadozik az MP4 lejátszása közben.

Fillérekért kapsz használtan ehhez képest erőmű gépet. És ha XP kell, akkor azt is tudsz telepíteni rájuk.
    Egy Core 2 duo gép már bőven elég lenne, és azok már a nagyon olcsó kategóriában vannak.
  • Tetsuo
    Ez nem egy erőgép. ;-)
  • Tomaj42

• bajgunar
    Foobar2000 is?
  • suba53
    Nem írtad a géped egyéb paramétereit. Proci, ram, vga.
    Lehet hogy a gép számítási teljesítménye kevés a megfelelő sebességű dekódoláshoz.
  • Tomaj42
    Sziasztok! A műhelyemben van egy számítógépem, erre van a lenti HI FI rákötve.
    Windows xp fut rajta, mert csak ez viszi el az sb 128-as hangkártyát.
    Azért ragaszkodom ehhez a kártyához, mert audiót bedigitalizálni és lejátszani tökéletes minőségben tudok a meglévő programjaimmal.
    A probléma az, hogy mp 4-et csak kb. 50 megabitig tud akadálymentesen lejátszani bármely lejátszó a gépemen. Nagyobb kiterjesztésen, vagy a kép lassul be, a hangot tökéletesen játssza, vagy akadozva megy végig az egész. Mpeg , Avi vagy flv-vel nincs baj.
    Valamilyen kodek kellene még?? - .... mi a megoldás
  • csabush
    Annyira nem ritka, lásd Intelnél a hatodik és hetedik generáció közötti váltást, a hetedik megy a 1xx chipsetben, de csak BIOS frissítés után, anélkül felpörög-leáll.
  • torok6
    Még nincs meg a alaplap meg a proci csak láttam a gigabyte oldalon hogy a f3 bios csak a 8magos ryzeneket támogat de a f6 bios már mindegyiket és ettől félek hogy nehogy olyant kapjak ami csak a 8magosakat támogat
  • suba53
    A helyzet annyira nem tragikus. Sokszor csak az újabb processzor mikrokódja nem ismert a BIOS számára, ezért visszaugat, de a rendszer elindul gond nélkül. Legfeljebb nem tudja az adott frekvenciát, szorzót beállítani. Ritka, hogy a foglalattal kompatibilis procival el sem indul a rendszer. Ez korábban akkor fordult elő, amikor az LGA775 foglalat volt az általános, és a pentiumok, és a Core2 procik is ezt a foglalatot használták. Ott a régebbi chipsetekkel szerelt alaplapok nem indultak el az új procikkal.
    A tuti az, ha megnézed az adott alaplap processzor támogatási listáját. A legtöbb gyártó honlapján ez megtalálható. És ha a proci szerepel a listán, akkor nyert ügyed van. Ebben a listában az is szerepel, hogy mely procikat milyen BIOS verzióktól ismer az alaplap.
    Ha van a közeledben informatikus barát, kolléga, akkor kérj kölcsön egy olyan procit, amit a jelenlegi BIOS is felismer, és azzal frissítsd a BIOS-t. A szervíz a legkevésbé költséghatékony megoldás. Kivéve, ha megcsinálják szívességből.
  • gforce9
    Mielőtt viszed a gépet érdemes telefonon leegyeztetni.
  • torok6
    Köszönöm ere gondoltam :) És ezt bármelyik számítástechnikai üzletben megtudják csinálni?
  • chopin42
    Kérdésed így hangzik, ha kicsit pontosabban tesszük fel:: ha az alaplap bios-a nem támogatja a cpu-t, mivel régebbi, elindul-e úgy is a gép? Nem. Biost csak olyan procival frissíthetsz, amit támogat.
    Utoljára szerkesztette: chopin42, 2018.01.01. 18:27:34
  • torok6
    Sziasztok! Azt szeretném kérdezni hogy ha egy alaplapon régebbi bios van mint ami a cpu támogat azt hogy lehet frissíteni? Vagy akkor is megy vele?
    Utoljára szerkesztette: torok6, 2018.01.01. 14:16:19
  • gforce9
    Táp, maga a hdd, tápcsatlakozó, alaplapi sata port, sata kábel. Az első kettő kivételével segédeszköz vagy cserecucc nélkül tesztelhető. Hard disk sentinel nevű programot is érdemes felhajítani és ránézni.
  • oneal1
    sziasztok!

adott egy 2tb-os WD blue vinyó, a probléma az volna vele, hogy egyik gépindításnál észleli a gép, máskor pedig nem.

Teljesen random a dolog.

mitől lehet?
  • gforce9
    De, attól még lehet.
  • Tetsuo
    Akkor a gyerek lesz az.
  • torok6
    Táp az nem lehet mert valamikor 1hónapig nem csinálja
  • gforce9
    Táp-alaplap, de lehet egy egyszerű kontakthiba is. Ezt így nincs ember aki megmondja.
  • torok6
    Sziasztok! Olyant csinál a gépem indításakor hogy magától kikapcsol majd olyan 2-3mp múlva magától bekapcsol de nem mindig csinálja ezt a jelenséget. Mi lehet a gond?
  • gforce9
    Ja hát akkor a kérdést sem értem :) 3 év gar van rá, oldja meg a samsung. Te amit lehetett megtettél. :)
  • Crazy85
    már teszteltem laptonon is csinálja de most éppen megint jó lemegy a karácsonyi szezon aztán visszaviszem a mediamarkt-ba
  • gforce9
    Ez nagyon monitorhibának tűnik. VGA-k jellemzően nem ilyen tüneteket produkálnak, ha vacakolni kezdenek. De természetesen ez csak saccolás. A monitorodat kösd rá másik gépre. Teszteld. Ha ott is előjön, akkor megvan a ludas.
  • Crazy85
    Sziasztok,

A csatolt kép hiba jön elő a monitorom és egy idő után eltűnik majd egyszer csak gondol egyet és megint előjön

Samsung c27fg70fqu