4879
Hardware Probléma, Kérdés
  • Blum
    Egy sima ubuntu is faszan felismer mindent, ubuntu.com-rol letoltheted.
  • Livius
    Már rutinos gariztató vagyok. Az új konfigom összerakása után az első 3 hónap után RAM, alaplap és CPU gariztatásra szorultam, szóval azóta úgy tartom hogy én már bármit aminek egy kicsit is nem rendeltetés szerűen működik vagyis meghibásodása van azt gariztatom. Szóval nekem már az se baj ha erre gariztatható a Giga lapom, legalább újra indul a garancia a jogszabály szerint, és egy újabb rev tipus kerülhet esetleg hozzám.

A BIOS-ban még ránézek majd az USB beállításokba, a driverekre meg már egyébként rányomtam egy frissítést az Inteltől két héttel ezelött, de javulást nem okozott. Persze egy Windows 7 reinstall után egyértelműen kideríthető lenne hogy komolyabb hardveres gond miatt nem tudják-e már az eddigi eszközöket meghajtani, de ez most egy pár hónapig még nem fér bele az időmbe.

Esetleg ha valami linux live oprendszert tudtok, ami alatt tutira jól kéne működni az USB-knek azt kipróálnám egy hétvégén.
  • Blum
    Ez is egy megoldas de amugy ezeknel az ujabb giga lapoknal eleg surun fordulnak elo USB problemak. Meg par honappal ezelott volt itt egy forumozo akinek szinten egy Z77 (vagy Z87) Giga lap USB csatlakozoival akadtak problemak.

De linustechtips forumon is lehet ilyeneket talalni.
  • suba53
    Szia!

Az USB driverek néha meghülyülnek.
    Próbáld ki azt, hogy az eszközkezelőben uninstallálod az összes USB eszközt. USB HuB-okat, Host controllereket, mindent.

Gyorsan kell csinálni, mert egy idő után, amikor észreveszi, hogy egy hardver eszköznek nincs drivere, visszarakja.

PS2 egérrel célszerű kijelölni, mert ha az USB egér alatt a saját driverét ütöd ki, nem tudod folytatni. Billentyűzettel meg lassabb.

Ha mindet sikerül uninstallálni, utána gép újraindítás. Ekkor ismét felismeri, hogy vannak USB vezérlői, és az alap drivereket ismételten betölti. Ha korábban sérült volt valamelyik, azt felülírva megjavul.

Már többször sikerült íly módon hülyéskedő USB portokat munkára bírni.

A BIOS-ban is ellenőrizd, hogy az USB portok High speed beállításban legyenek, és az USB2 USB3 engedélyezve legyen.
  • Livius
    Hello!
    Van egy Gigabyte GA-Z77-D3H (rev. 1.1) alaplapom. Pár hónapja gondok akadtak az USB portjaival. Nemrég sűrűn kellett használnom külső USB-s HDD-ket rajta, és volt egy olyan külső USB-s rack, ami véleményem szerint elég trágya minőség volt. Ha hozzáértem az asztalon, hogy egy kicsit arrébb rakjam vagy valami, volt hogy megcsapta a kezem, szóval rázott.

Ennek a minőségi USB rack használat óta a nagyobb áramfelvételt igénylő USB dolgaim van hogy nem ismerődnek fel, vagy nagyon nehezen csak többszöri bedugásra. Például van egy Sony saját kis aksis mp3 lejátszó, amit PC-n kéne töltenem, de nemtudom, nem ismeri már fel a gép ahogy eddig. A bedugásnál kap valami feszültséget és áramot egy pillanatra, és utána semmi reakció, mintha be se lenne dugva, ami addig világított rajta az elalszik. Az is tök mindegy hogy milyen USB-re dugom be, hátsóra vagy előlapi kivezetésre, mindig ugyan az van.

Csináltam BIOS frissítést is hátha, de semmi, sőt ugye USB-s pendrive-ról csináltam, azokkal nincs baja az USB portokon. A külső HDD-kkel szünt meg az együtt működése és egyéb tölthető USB-s eszközökkel.

Igazából azt kérdezném, hogy ilyen probléma gariztatható-e szerintetek, ha igen milyen megnyerő hibabejelentéssel, és hogy hogyan lehetne biztossá tenni azt hogy az alaplapi USB-kel van a gond tutira, és nem például a tápegységgel amire még gondolnék, vagy épp valami egyszerű windows 7 probléma lenne ez.
  • bajgunar
    Stop error code 0x0000003B (SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION) on a computer that is running Windows 7 or Windows Server 2008 R2 when you use some IEEE 1394 devices
    Ezt próbáltad?
    Egy ramot tegyél be, aztán teszt, ha behal, akkor ram csere, majd teszt. Ha behal, lehet h a proci hibázik, kérj kölcsön másik ram-ot, ha azzal is crash, akkor cpu. Szorzók, fsb, feszültség, stb... Minden megfelelő érétkre van beállítva?
  • ToM1113
    Prime 95, 15 perc és kékhalál....

Stop: 0x0000003B

Prime 95, 15 perc és kékhalál....

Bár ez után nem azok a tünetek jöttek elő mint amiket leírtam, tehát újra inditás után egyből jó volt minden, nem voltak bootolási gondok.

• bajgunar
    Memtest86+ -ezt szedd le, írd ki vmi disc-re, vagy a pendrive-os verziót csiáld meg. Indítsd el, és ha ~5-6 vagy inkább 8-10 órán át nem hibádzik, akkor cool, de ha hibádzik 1-et is a ram, akkor biza mindíg fagyni fog, meg bsod-zni.
    Vagy süsd meg a gépet a Prime95 -el. Blend teszten. Ha ez is megy ~6-8 órán át hiba nélkül, akkor 99%-osan stabilnak mondható a gép. De én akkor kezdek benne bízni hogy stabil, ha megy vagy 10-12 órát hiba nélkül mindkét program (persze nem egyszerre). Prime is, meg memtest is. Akkor megnyugohatsz. De még fagyhat, vga memória miatt is.
    OCCT -ez is frankó tesztelő progi.
  • ToM1113
    Közben a jónak vélt rammal próbálva, Aida64 stressz teszt 10 percnél elsötétült a kép aztán kékhalál, újraindítás után viszont jó volt megint minden....

Nem értem... Mi lehet még? táp? VGA?
  • ToM1113
    http://hcidesign.com/memtest/

Innen szedtem le, ez jó?
  • ToM1113
    Sziasztok!

Ma megint jelentkezett a probléma.
    BF4 ből kilépés után rögvest kékhalál. Újraindításnál a gép 2-3 másodperc után kikapcsol, megpróbálja megint újraindítani magát de 1-2-3 másodperc múlva rendre kikapcsol. Volt amikor a windows7 töltő képernyőig jutott.
    Kiszedtem az egyik ramot, csak a másikat hagytam bent, bekapcsolásnál megint ezt csinálta.
    Most a másik ramot tettem be és csak az van bent, most elindult mintha semmi baja sem lenne. Az az érdekes hogy mióta írtam multkor nektek a problémát azóta nem jelentkezett 2 rammal se, pedig az már 3 napja volt.
    Végig nyomom ezzel a rammal a MemTestet, aztán ha jó, csak a másikat teszem be és ha elindul a gép akkor azzal is.
    Ha a memóriával van a baj akkor az még nem annyira gond... mondjuk minden másra szintén még legalább 1,5 év gari van.
  • pxxl
    takeown /f c:\ /r

c:(bekszless) ha megint szarul eszképelné...
  • pxxl
    parancssorból:

takeown /f c: /r
  • pxxl
    vagy egyszerűen csak (újra) saját tulajdonba kell venni a külső HDD-t.
  • suba53
    Szia!

A BIOS kér jelszót, vagy az operációs rendszer?
    Ha a BIOS, akkor ki kell venni a backup elemet, ami legtöbb esetben egy CR2032 típusú lítium elem. Pár perc várakozás után vissza, és akkor a BIOS elfelejt minden beállítást, a jelszavakkal együtt.

Ha az oprendszer, akkor is van lehetőség a kiütésére. A Hiren's boot CD-n van Windows jelszó kiütő alkalmazás.
    De mivel idegen gépről van szó, és nem tudod mi van rajta, gondolom nem is érdekel, akkor telepíts rá egy szűz rendszert úgy, hogy a telepítéskor formázod a winyót.

A külső diszket megpróbálhatod úgy rendbe tenni, hogy lementesz róla minden adatot, majd újra partícionálod, formázod. Akkor visszaáll az eredeti írható olvasható állapot.
  • fatmax
    Köszönöm !
  • bajgunar
    Tedd be külön vinyóként (ne arról boot-olj, másik Op-ról), azt húzd le az adatokat róla ami kell esetleg, utánna formatáld le, azt ha berakod új gépbe rendszervinyóként, telepíts rá tiszta Op-ot. Fene tudja milyen driver-ekkel van megáldva.
    Külső vinyós problémával én is találkoztam, mármint haverét dugtuk az én gépemre, majd vissza övére, utánna megint az én gépemre, de akkor már nem ment a másolás rá, csak leszedni tudtam adatot. Én sem értettem mi a gyík van, lesz@rtam. Szenvedtünk vele eleget. (na innentől kezdve én azt mondtam, hogy soha az életbe nem kell nekem külső vinyó, de még csak rá se dugok egyet se a gépemre, soha.)
  • fatmax
    Sziasztok !
    Két winchesteres problémám van, amihez segítséget kérnék.
    Az egyik... lomtalanítás során szereztem egy komplett gépet, bekapcsolás során szépen el is indul,csak épp jelszót kér. Lehet valahogy törölni a jelszóval védett rendszert, vagy formatálni a teljes winyót ?
    A másik pedig a külső winyómat úgy kaptam vissza kölcsönből , hogy nem tudok rá másolni semmit, a rajta lévő adatokat látom ,és pl. a filmeket le is tudom játszani. Ilyen esetbe mi a teendő ?
  • drop
    egyik játéknál you need at least 256mb of video+agp memory ezt írja ki nem tudjátok mi lehet a gond ati hd6870 1gb vga win7 64bites rendszer 8 gb ram
  • Blum
    Gondoltam,hogy neked se ment el a jozan eszed csak elso csekkre WTF volt,hogy meglocsolsz barmilyen folyadekkal egy erzekeny elektronikus alkatreszt. :D
  • Dodo55
    Nem a kenés az elsődleges funkciója. Alacsony viszkozitású, nagy kúszóképességű kenőanyagot tartalmazó vízkiszorítószer, interkontinentális ballisztikus rakéták üzemanyagtartályainak korrózióvédelmére fejlesztették ki eredetileg.

A nagy kúszóképességnek köszönhetően a legapróbb helyekre is bejut, felold mindenféle lerakódást (képes feloldani bizonyos fajta adhéziós kötéseket azáltal, hogy bejut a két anyag közé), taszítja a vizet, párát. Elegendő nyomás határásra távozik a két anyag közül (a feloldott dzsuvával együtt), jó érintkezést lehetővé téve.

Ventilátorok kenésére pl. pont a túl alacsony viszkozitása miatt nem jó (helyette zsír vagy nagy viszkozitású olaj kell oda), nem tart eléggé ellen a tengely forgásakor fellépő erőknek, össze engedi érni a két anyagot, plusz az esetleg még bent lévő nagyobb viszkozitású kenőanyagokat is kimossa (ezért van, hogy ha döglött, kosszal teli zsír miatt kerreg a venti, akkor befújás után a kerregés ugyan valószínűleg megszűnik, viszont helyette egy folytonos súrlódó hang keletkezik).
  • Blum
    Kenoanyaggal? A foglalatokat? WUT?!
  • Dodo55
    Ha kontakt hiba, akkor el kell árasztani WD-40-el a foglalatokat. Nekem eddig többször bevált :D
  • suba53
    Lehet, hogy csak egy rossz érintkezés volt, és azzal hogy kivetted majd visszaraktad ezt megszüntetted.

Előfordult már nem egyszer, hogy hasonlóan kék halál, meg indulási nehézségek után simán a ramokat kivéve, majd visszatéve a probléma megszűnt.
    Igaz azok nem három hónapos, hanem sokkal idősebb gépek voltak.

Ha nem jelentkezik a továbbiakban, akkor ennyi volt.

Ha ismét előjön, akkor lehet gyanakodni memória hibára. A memtest progival érdemes ellenőrizni.
  • ToM1113
    channel 1= channel A akart lenni.
  • ToM1113
    Sziasztok!
    Kb 3 hónapos számítógép, a következőt csinálta ma.
    Játék közben kékhalál, újraindult, majd a felhasználói fiókba belépve kiírta hogy a rendszer egy váratlan leállás után helyreált. Majd fekete kép.

Kikapcsoltam a gépet, újraindítottam. Be se akart bootolni. Foylamatosan próbálkozott egymás után de 2-3 másodperc után leállt.
    lenyomtam az áramot, majd újra vissza. Bekapcsoltam, elindult és ezt írta ki:
    KÉP
    Ezután elindult. Kikapcsoltam agépet, megint bekapcsoltam próba gyanánt és megint a sorozatos bootolási próbálkozások következtek.

Memória haldoklásra gyanakszom a szöveg alapján. 2db 4 gigás van benne.
    A Chanel1 ben lévőt kivéve és a másikat az első helyére téve 1 memóriával a gép elindult, többszöri ki be kapcsolás után is jó volt.
    A problémás ramot visszatéve most a második ram helyére, újra 2 memóriával, megint bekapcsolt a gép és jónak tűnik....
    Gyanítom h valami döglődik, ötlet? Köszi

• suba53
    Nem kell "eredeti" ahhoz, hogy jól menjen.

A Win7 csak az aktiválásával válik "eredetivé". Előtte 30 napig aktiválás nélkül is 100%-osan funkcionál.

Szerintem hagyd a gyári drivereket a fenébe, és bízd a Windows-ra a drivereket.
    Telepítés után futtasd a Windows update-et, az megtalálja a szükséges drivereket. Ha azokkal is ilyen gond van, akkor valamilyen hardverhiba lehet a ludas, vissza a szervízbe.

Ha a telepítő nem talál LAN drivert, akkor azt az egyet tedd fel gyáriból.

A gyárilag telepített Free-dos nem jelenti azt, hogy nem használhatsz rajta bármilyen kompatibilis oprendszert, ami lehet akár free linux, vagy akár külön vásárolt Win is.
  • Puhos
    Eredeti oprendszerrel is próbáltad?!
  • DGhost
    Sziasztok!

Szerdán vettem egy notebook-ot(Lenovo G505: AMD A4-5000 1.5G, 4GB RAM, Radeon HD8570M) amin egy FreeDos volt gyárilag feltelepítve.
    A Dos helyett windows kellett így fel telepítettem a 8.1 64bit-es változatát(a Lenovo is ezt ajánlja), a telepítés rendben ment, probléma nélkül, de amikor épp kezdtem volna telepíteni a hozzá tartozó drivereket elkezdett lassulni a rendszer. Újraindítás után még rosszabb lett, percekig töltöget anélkül hogy bármit is csináltam volna, egy kis idő elteltével pedig elkezdet lefagyni(minden újraindítás után) úgy hogy csak kikapcsolni lehetett a gépet semmi mást. Újratelepítés mellett döntöttem mivel nem lehetett csinálni semmit, de nem használt, ugyan ezek a dolgok játszódtak le.
    Ezek után próbáltam a win7 64bit-est(letöltve a megfelelő drivereket a Lenovo oldaláról) mert ugyan ez a rendszer van az asztali gépemen és évek óta probléma nélkül megy, de nem használt. Ugyan az a forgatókönyv jelentkezett mint fentebb.

Fogalmam sincs mi lehet a hiba; nem először telepítek már op rendszert így kétlem hogy én hibáztam, ráadásul a telepítés mindig rendben, hibajelzés nélkül zajlott.
    Szóval akinek van valami ötlete kérem segítsen.

Előre is köszi!
  • Spészgószt
    alaphangon simán elfut 48°C esetleg 50 a hőmérséklet...nagyrész az 1 magé a legnagyobb...csak ha jétákot indítok akkor fagyi... :(
    Ortos futott egy félórát semmi hiba...
    na mind1 visszapakolom a régi hűtőt...gyáritól az is jobb tuningolni meg úgyse akarom...
    akkor elvileg a rossz hűtő miatt túlmelegedhet, ami lefagyasztja...
  • Dodo55
    Igen, a hűtő csak úgy működik, ha síkra fekszik a proci hőleadó felületén, lehetőleg minél nagyobb erővel odafogatva. A 3 lábbal pedig neked sem nem síkon, sem nem elég erővel fekszik. Kb. mintha rajta sem lenne így.
  • Spészgószt
    hi all... nemrég vettem egy q9550 procit és egy nem gyári hűtöt pluszba (az most mind1 milyen)...a lényeg, hogy amikor beraktam a hűtöt valszeg eltörtem az egyik lábát...tehát nincs rászorítva 100%osan csak 3 láb fogja...okozhat ez problémát? Mert az a qva nagy bajom hogy amint elindítok egy játékot és elkezd dolgozni kb 2 perc után lefagy az egész gép...
    a procko alaphangon megy semmi tuning semmi piszkálás...
    Köszi a segítséget...
  • wantonly
    Teljesen tanácstalan vagyok...

Adott egy ősrégi Abit Sg-72 Intel s478 alaplap.

Röviden: Hoztak hozzám egy gépet, mert hangos volt. Kiderült, hogy a processzor ventilátor a ludas, újrapasztázás, venti csere. Elindult, de nem sokkal később kék halál. Azóta nem indul a gép, a venti felpörög, égnek a ledek, sötét képernyő, a monitoron nincs jel. Sípolás nincs.

Az összes alkatrészt kicseréltem, merevlemezt lehúztam, csak DVD, videókártyát, tápegységet, memóriát és még a processzort is kicseréltem egy másikra, de az eredmény ugyanaz. Elem csere, CMOS reset. Semmi reakció. Látható sérülés nincs rajta.

Ugyanakkor a fentebb linkelt manuálban is, és némi keresgélés után olvastam másoknál is ilyen problémát.

Az érdekes az, ha kiveszem mindkét memóriát, akkor sem reagál semmit, pedig sípolnia kellene. Ezért már végképp nem tudok másra gondolni, minthogy meghalt az alaplap. Ötlet?
  • Tibi7
    XP van, igen. Már üzleteltem magamnak 2 db 512-es memóriát (2 slot van), nem tudom mikor keveredek haza, de írok majd helyzetjelentést.
  • suba53
    Azt nem írtad, hogy milyen oprendszer van a gépen.
    Én XP-re tippelek, mert Win7-hez ez a konfig gyengécske.

Szerintem tegyél bele 1GB ramot. Ha négy slot van, akkor még 2x250MB.
    Ha csak két slot van, akkor 2x512MB modult.
    Szerintem sokat fog javítani a dolgon.
  • Tibi7
    Egy próbát mindenképp megér, köszi a tippet :)

Dodo55! Nem vagyok üldözési mániás, de volt egy halovány ötletem, amit elhessegettem. Viszont most megint eszembe jut. Egyszerűen lehet a rejtély annyi, hogy szépen úgy fejlesztenek mindent, hogy a régi gépeink használhatatlanná váljanak. Ebben a "minél jobban húzzuk le a népet" világban nem csodálkoznék :/
  • bajgunar
    Tegyél fel Maxthon böngészőt! Előzmények törlése beállításnál mindenhova tegyél pipát, ne töltsön be előre semmit, se gyorsítótárat, se semmit, ne mentsen sehova semmit. Sütiket betöltheti és hardveres gyorsítást kapcsold be. Minimális memóriát eszik ha elindítod, nem úgy mint firefox meg chrome meg a többi hulladék vírusporszívó semmittudó reklámokkal és parasztvakítással teletűzdelt ratyi böngészők.
    512 ram alatt fut az op + minden egyéb driver, stb. , elindítasz egy firefoxot és becsokizik a memóriád alapjáraton! (és még csak 1 oldalt se nyitottál meg). Csoda h nem fog menni egy ~100Mb-os jútúb videó, ami aztán auto-n átvált hd-ba (4-500mb), mert a net-ed meg elbírja. Csak épp a géped nem. És a memória megtelik.
    Szerintem egy próbát megér.
  • Dodo55
    A gép baja egy rejtély. Az összes ilyen régi gép baja az.

A flash player esetén még érhető a dolog, hiszen az egy hulladék. A HTML5 videók esetén már nem, márpedig az ilyen gépek manapság azzal is ugyanolyan nézhetetlenül jelenítik meg az online videókat sajnos, pedig pár éve még flash playeres lejátszókkal is úgy-ahogy elbírtak. A felbontások persze nőttek, de a mai napig lehetőség van visszaváltani kisebbekre, ami mégis kb. semmit nem segít mostmár, hiába bírták régen azokat simán.

Rejtélynek azért rejtély, mert konkrétan nekem is van egy régi darabom, ennél még jóval régebbi. Abban eredetileg egy 900-as Celeron volt, 128MB SD100-as RAM-al, meg egy integrált SiS 630 videokártya, ami a maga idején a beépített videodekóderéről volt híres. És a maga idején valóban lehetett is rajta különböző helyi forrásokból teljesen élvezhetően videókat nézni. Konkrétan emlékszem rá, hogy a DVD-ket is szépen vitte.

Ma ez a gép úgy néz ki, hogy a 900-as Celeron helyett került bele egy 1100-as (Coppermine ugyanúgy, csak a szorzó nagyobb), meg 640MB RAM. Ehhez képest a múltkor DVD lejátszáskor akadt a hang vele! Több lejátszóval is próbáltam, ugyanaz. Az oprendszer szinte szűz, minden driver a helyén, hardware-esen minden ép és egészséges.

Valakinek van ötlete mi történik?
  • Tibi7
    Sziasztok. Egy őskövülettel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.

Adott a következő asztali gép:

AMD sempron 2600+ (1600 valós)
    GeForce MX440 64MB
    2x256 MB DDR (166 és 200 MHz)
    80GB Western Digital

Nem, nem maradtam le a korral :) Ez a gép fateromnak kellene, pusztán netezésre. A böngészést viszonylag jól teljesíti, bár 4 lapnál többet nem érdemes nyitva tartani. A gondom az vele, hogy youtube videót értelmetlen vele nézni, mert akadozik folyamatosan (egy 2 perces videó kb 6 perc alatt megy le). A proci szerintem elég a célra, viszont nem tudom, hogy a memória lassúsága és mérete a gond, vagy a videókártya? A videókarit újrapasztáztam, de semmi változás, viszont régi szar ide vagy oda, régen a COD2 gond nélkül elrobogott rajta, mi a baja akkor a youtube videóval? Memóriát vegyek bele 1 GB-ot 400 MHz-eset, vagy a videókari a ludas?

Előre is köszönöm!
  • Dodo55
    Azért ha a kábelcserével el is hárult a hiba, egy mély ellenőrzés és javítás (ViVARD), utána pedig egy fájlrendszer szintű (CHKDSK /r) nem ártana, mert simán keletkezhetett egy csomó íráshiba a problémás kábellel.