4893
Hardware Probléma, Kérdés
  • suba53
    Belefutottam egy érdekes jelenségbe. Adott egy Asus H87 plus alaplap, és egy Kingston 64GB SSD.
    Az alaplapi BIOS teljesen hektikusan ismeri fel az SSD-t. Egyszer látja, egyszer nem látja.
    Az SSD-n van a rendszer. AHCI mód bekapcsolva, mellette még két SATA HDD van a gépben.
    Bekapcsoláskor általában "no boot device" hibával indul. Belépve a BIOS-ba nincs az SSD a meghajtók között.
    Reboot resettel, újraindul, és már be is bootol róla, ilyenkor a BIOS-ban már látszik az SSD.
    Kábelcsere, SATA port variálások megvoltak, az SSD-t hibátlannak látja minden ellenőrző progi, és ha bebootolt, hibátlanul fut a rendszer.
    Következő alkalommal ismét indul az egész elölről.
    Három különböző verziójú BIOS-t is felraktam, az eredmény ugyanaz. Jelenleg a legfrissebb van fenn.
    Ha az SSD helyett egy laptop HDD-re teszem a rendszert, hibátlanul megy minden. Ha visszateszem az SSD-t, kezdődik a bizonytalanság.

Találkoztatok már hasonlóval?
  • Anonymusxx
    Érdekes, újraindítás után mindig visszakerültek, miután eltávolítottam őket..

Most feltettem a win 10-et és van 2 high definitioion audio , és egy nvidia virtual audio device...

Azt még nem tudom hogy ezek miatt indult-e újra...
  • Sippie
    mennyi? 1 :D
    az nvidiásakat élből letöröltem, nekem még egy realteket is felrakott az alaplapi cd-ről. Tiltsd le az nvidiásakat, és nézd meg úgyis jelentkezik-e a probléma.
  • Anonymusxx
    Lehet ez az, van vagy 4, nem tudom mennyi a normális:

• Anonymusxx
    Asztali gép, és nincs terhelés alatt, ami különleges ebben, az az hogy az első pár órában soha nem indul újra, de ha letelik a miniumum 5-6 óra, akkor igen, néha többször is...

A googleban, meg kb írtak már mindent, elég érdekes egy probléma..
    Utoljára szerkesztette: Anonymusxx, 2016.07.03. 21:08:09
  • Sippie
    Kernel 41, 63

Hangkártya driverből ha több van telepítve, akkor tiltsd le (Audio HD, Alaplapi HD, Nvidia Audio HD és stb) és csak egyet hagyj bekapcsolva. Nálam ez megoldotta a problémát.
  • wantonly
    Asztali gép, laptop?

Az 5-6 óra túl sok a melegedéshez, az már előbb bekövetkezne. Persze nem mindegy, hogy ez 'idle' vagy terhelés alatt. Bekapcsolás után le kell terhelni a gépet (fullhd vagy 4K film, stb.) és ha nem melegszik és kapcsol le, akkor később sem ez miatt fog. A probléma sok minden lehet sajnos, ennek kiderítése nem lesz egyszerű, főleg, hogy órák után jelentkezik a probléma.

- lehet driver hiba (telepítettél mostanában valamit? próbáld letiltani például a hangkártyát és nézd meg lefagy-e).
    - ha hardveres, akkor a memória, tápegység, videókártya, alaplap is lehet hibás, valószínűleg ebben a sorrendben ellenőrizném.

Memóriára van teszt, a tápegységet és a videokártyát csak másikkal tudod tesztelni, az alaplap akkor lesz hibás ha minden más jónak bizonyult, de első körben szoftveresen próbálkoznék. Az újratelepítés segíthet, ha tényleg szoftveres (nem illeszkedő driver) a gond és nem tudod kideríteni, hogy melyik az.
    Utoljára szerkesztette: wantonly, 2016.07.03. 20:58:13
  • Anonymusxx
    Kernel-Power 41, 63
  • Anonymusxx
    Néha mostanában a gépem újraindul, az eseménynaplóban ez van:

Kernel-Power 41,

A rendszer úgy indult újra, hogy előtte nem állt le megfelelően. Ez a hiba azért fordulhatott elő, mert a rendszer nem válaszolt, összeomlott vagy váratlanul megszűnt az energiaellátása.

Viszont ami érdekes hogy kb 5-6 óra használat után jön elő, ami mégis a melegedésre utal...

Viszont elvileg nincs semmi sem túlmelegedve (progik szerint), a tápot nem tudom mérni...

Ez mindenképpen hardveres probléma lehet? Esetleg rendszer újrarakás segítene?
    Utoljára szerkesztette: Anonymusxx, 2016.07.03. 19:57:28
  • patchaou
    Igen. Az fps nem nőtt, de egy óra játék után sem kezdett el akadni és a textúrák sem töltődnek be késve.
  • suba53
    És azzal megoldódott a diavetítési gond?
  • patchaou
    Bocs a dupláért már nem tudok szerkeszteni....
    Más oldalról közelítettem meg a dolgot és elkezdtem a proci körül keresgélni a megoldást a neten:) Meg is lett. A lényeg, hogy ahol letiltani és engedélyezni lehet az aput ott van egy forced opció is, ezt kiválasztva újabb lehetőségek nyílnak meg és már be is állítható hogy mennyi ramot kezeljen :)
  • patchaou
    Konkrétan a gta v-nél zavaró. Ott hétszázvalamennyi vramot mutat. Kb 10 percig szép és jó, stabil 30 fps-el elzötyög low beállításon 720p-n aztán egyszercsak átmegy diavetítésbe. Az 1gigás 7790-el is ugyanezt csinálta. A 960-al nem volt gond, de ugye az más kategória és 4 gigával gazdálkodott :)
    Azzal tisztában vagyok hogy teljesítmény javulást nem érnék el, csak abban bízom, hogy ha valóban be tudnám állítani két gigára, akkor nem kezdene el 10 perc után akadni.
  • suba53
    BIOS frissítésnél nem szoktak új sorokat, menüpontokat berakni. Vannak olyan alaplapok, amiknél a megosztott memória, amit a VGA használ több lépésben állítható, általában max 2GB méretig.
    Erre az alaplapra azt írja, hogy a megosztott memória max 2GB lehet, de a BIOSban ez nem fixálható, ezért valószínűnek tartom, hogy automatikusan, esetleg dinamikusan kezeli.
    A játékban ha elindítod van olyan hibajelzés, hogy kevés a VGA memória? Vagy csak érzésre tűnik annak?
  • patchaou
    Lefrissítettem a biost, de így sem találtam rá lehetőséget :/ Na mindegy akkor várok a gamingel amíg nem lesz vga-m :)
  • patchaou
    köszi, akkor majd megnézem van-e frissebb bios :)
  • gforce9
    Átfutottam a bios manualt de ott se lelem. Érdekes. Általában szokott rá lenni lehetőség. De utánaolvasva látom, hogy sok alaplapon nincs állítási lehetőség. Szóval passzolom. Esetleg biosfrissítésbe beletehették. Azt meg lehet még próbálni.
  • patchaou
    Igen csillivilli, de advancedben sem találom :/
  • gforce9
    Ha jól dereng az csillivilli biosos lap, advanced módot keress, defaultban szerintem nem is mutatja.
  • patchaou
    Tudja valaki hogyan lehet egy Asus A78M-A biosában beállítani, hogy az apu több ramot kezeljen vram-ként?
    Utoljára szerkesztette: patchaou, 2016.06.29. 12:36:41
  • suba53
    Aranyozott a ram csatlakozója, és a foglalat érintkezője is. Oxid ott nincs, maximum egyéb szennyeződés lehet, ami miatt kontaktos szokott lenni. De az általában egy ram kivétel visszarakás után megszűnik.
  • suba53
    Ha ugyanez a ram másik alaplapban kifogástalanul működik, akkor nem szennyezett a ram csatlakozója.
    Az alaplapod a korábbi ramokkal kifogástalanul működik, vagy eleve használtan vetted, és nincs még tapasztalatod róla?
    Ha használtan vetted, akkor az eladó prezentálta a működő képességét? Lehet hogy hibás a memória kezelő része, akkor kuka.
    Ha a memória vezérlő a prociban van, akkor próbáld ki másik procival is. Mi az alaplap típusa?
    Lehet hogy a BIOS-ban olyan memória tuningot állított a korábbi gazdája, amivel nem megy a te ramod.
    Reseteld a BIOS-t, hogy alaphelyzetben induljon. Az alaplap doksijában megvan, hogy milyen billentyű kombinációval indítva állíthatod alaphelyzetbe. Ha ilyen lehetőséged nincs, akkor próbálj keresni olyan modult, amivel egyáltalán elindul, és akkor állítsd a BIOS-t alaphelyzetbe, majd próbáld ismét ezekkel a ramokkal. Ha nem találsz olyan modult, amivel hajlandó elindulni, akkor valószínűleg alaplap hiba, és kuka ismét.
  • gforce9
    Régi ram mellé kerül? Ha igen azokat vedd ki és úgy próbáld. A foglalatokat ecsettel ki lehet porolni. Ha kontaktos én magam megfelelő vastagra összehajtogatott sima fénymásolópapírral szoktam átdörzsölni. Kárt nem tesz benne, de pont annyira érdes, hogy az oxidréteget lehozza.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.06.26. 15:22:25
  • TIBCSI1966
    RAM érintkezőit mivel célszerű megtakarítani,radír,tiszta alkohol?
    Az új 2db DDR2 RAM-omat nem ismeri fel a gép.Másnál ugyan ilyen lapban ugyan ez a RAM jó,nincs kompatibilitási gond.
  • zamballa82
    Az a jó
    :D
  • suba53
    Megoldódott. Nem kell menteni. :-)
  • suba53
    HDD HELP !

Sziasztok!
    Keresek egy működőképes Samsung HD753LI típusú 750GB merevlemezt adatmentés céljából.
    Ha valakinek van ilyen ( Csak azonos típusszámú jöhet szóba ) annak felajánlok cserébe egy vadi új bontatlan 1TB-os HDD-t. HDD

Köszi előre is.
  • Madi92
    Lehet még 196.168.0.254 is például vagy 192.168.1.254. Jó ezeket tudni, néha jól jön. : )
  • patchaou
    Igen. 0.1 volt a vége. Köszi!
  • wantonly
    Nem biztos, hogy 1.1 az IP, lehet az 0.1 is, az ethernet részleteknél kell megnézni az alapértelmezett átjárót, és a routert össze kell kötnöd a számítógéppel.
  • patchaou
    Elképzelhető, hogy valaki tud segíteni wifis routeres ügyben? Nem tudok belépni a routerbe, hiába írom a böngészőbe a 192.168.1.1-et, anyit ír hogy a webhely nem elérhető.
    Tegnap elment a net, most meg nem engedi fel a tesómat. Valahogy a jelszót szerettem volna kibogarászni. A múltkor sikerült is, de így hogy nem tudok belépni a gépről esélyetlen...
  • patchaou
    Nekem is volt ilyen, azt írta az üzlet küldjem be a szervízbe, a szervíz meg írt hogy csere... az már más tészta hogy ez két hónapja volt, 3 hete kérték el a címem újra de még mindig sehol... 220Volt-ot kerüljétek mint a rossz pénzt.
  • Lobsterman
    Üdv.
    Van egy 16 gigás Kingston pendrive-om, amit nem lehet írni, törölni róla, formatálni...stb. I/O hibára hivatkozva a diskpart nem hajlandó formázni, ahogy más formázási alkalmazás sem, maximum a nevét változtatják meg. A rajta mappát és abban levő fileokat nem tudom törölni, és nem lehet rá másolni sem annak ellenére hogy alig van rajta valami. De ami rajta van, azt tökéletesen olvassa, másolható meg minden. Gyakorlatilag van egy read only, törölhetetlen pendriveom. Valami ötlet hogyan lehetne törlésre, formázásra bírnom?
  • gforce9
    Na hát ebből úgy tűnik hogy nincs baja. Eseménynaplót nézz. Hátha van ott valami.
  • Madi92
    Nem figyeltem, hogy melyiket mutatja a másik képen. Valamiért azt hittem az ilyen összegző. Itt az SSD értékei.
  • Tetsuo
    Az SSD-nél nem a Wear Leveling Count?
  • gforce9
    Na azt észre sem vettem már tegnap :) Mindenesetre az eseménynaplóba bele kellene nézni. Ha valóban az SSD a hibás akkor ott is lesz rá utaló hibaüzenet.

Eseménynapló: startmenübe: eventvwr és enter
    vagy ha nincs startmenü, windowsgomb+q és oda: eventvwr és enter

HA bejött a napló akkor azon belül windows naplók - > rendszer
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.05.17. 09:07:56
  • wantonly
    A Samsung 840-s SSD-d (gondolom azon van a rendszer) 89%-os, az tuti hibás.
  • gforce9
    A screen alapján a hdd amit mutat az tökéletes. A másik kettő is hasonló? Seek error és ilyenek nullásak?

Ha a cpu hűtése jó, akkor is lehet melegedés, nemegyszer az alaplapi chipset a ludas. De ennyire messzire nem mennék, mert ez így csak tippelgetés. AIDA64-el meg tudod nézni a hőfokokat.
  • Madi92

Amúgy még kutakodtam neten, elvileg lehet cpu túlmelegedés is, ha jól értettem. És ilyenkor csökkenti a clockot, hogy ne haljon meg a cpu?
    Nem értek hozzá sajnos. Azt tudom, hogy dirket lett bele véve anno egy batár nagy minőségi cpuhűtő, szóval meglepne a dolog.