4879
Hardware Probléma, Kérdés
-
#4238 Eddig nem csinált ilyet, Valahogy fura, hogy pont a Win10 update után jelent meg ez a hiba...
A táp kb. 2,5 éves. Most is megy a gép hiba nélkül. A tegnapi meg múlt heti újraindulás előtt pontosan 1 hét telt el, napi 4-5 órákat is ment a gép, újraindulás nélkül. -
gforce9 #4237 Ram kontakthibára tippelek én is. Ismerem ezeket az alaplapokat, nem túl erősek, de strapabíróak. A kártyát egy youtube videó nem igazán zavarja meg, így a tápot sem szerintem. De ez könnyen eldönthető valamilyen komolyabb játék elindításával. Ha akkor nincs gond, akkor a kártyát, tápot melegedést majdhogynem ki lehet zárni. -
suba53 #4236 Ez valami hardver probléma lehet. Nem hiszem, hogy köze lenne a win10 frissítéshez.
Ha két modul ramod van, akkor vedd ki és tedd vissza őket. Ha egy modulod van, akkor tedd át a másik slotba.
Ha valami kis szennyeződés miatt kontaktos a RAM, akkor ezzel megoldod.
Ha továbbra is fennáll, akkor egyéb hardver gond lehet. Ha már nagyon régi a tápod, akkor a táp elkói lehet hogy már nem százasok.
De csak akkor érdemes cserélni, ha valóban az okozza. Nehéz ügy a hiba keresés, ha nincsenek tartalék alkatrészeid.
-
#4235 Sziasztok!
Adott az alábbi gép:
- ASRock FM2A55M-HD+
- AMD A10-5800K (alapórajelen)
- 2*GB HyperX Blu 1600 MHz
- Gigabyte GTX 960 2 GB
- WD 500 GB + WD 1 TB HDD
- Chieftec 450W (CTG-450-80P)
A következő jelenséget csinálja múlt hét óta (érdekesség, hogy pont a Windows 10 update másnapján csinálta először...):
Múlt héten szerdán este kikapcsoláskor frissített a gépem, amit másnap, azaz csütörtökön telepített fel. Bejelentkezés után megnéztem az e-mail-eket, majd elindítottam egy YouTube videót. Egyszer hirtelen elhallgat, teljesen fekete képernyő, majd elkezd a gép pittyegni (nem a Windows!) ütemesen...nyomtam neki egy restartot, utána nem csinált ilyet egészen máig. Ma este bekapcsoltam a gépet, kb. 5 perc után, ismét YouTube videó nézése közben fogta magát, és önmagától újraindult...Azóta megint jó a cucc.
Ez vajon a Win10 update-tel lehet összefüggésbe? Vagy akár a múlt heti nagy vihar nem igazán tett jót a tápomnak?
Előre is köszi a segítséget!
-
#4234 Az előző procin is ez volt, (Phenom II 955 BE) meg voltam elégedve vele, most újrapasztáztam és felraktam ezt a hűtőt, úgy néz ki jó lesz ez. Megnézem azért a biost, hátha van frissebb.
Köszi! -
gforce9 #4233 Hát lehet nem tökéletes a hőmérője. Biosfrissítést meg lehet nézni, hogy van e hozzá és hogy konkrétan ilyen hibát orvosol e, de nem hinném. Azzal a hűtővel amit mondtál szerintem nem lesz vele semmi gondod a nyári hőségek idején sem. -
#4232 Elnézést, de kicsúsztam a szerkesztésből, szóval ami inkább furcsa ezzel kapcsolatban az az, hogy a biosban is ugráló hőfokok, kb másodpercenként ugrik egy másik értékre a hőfok..... 42, 36, 38.... ugyanez az Aidában is, ugrál össze vissza, hol 43 fok, hol 36....... -
#4231 Igen, az tényleg túl kevésnek tűnik....
Mindegy, bepattintom a a Cooler Master Hyper hűtőt, kap friss pasztát tubusból és majd kiderül, ez a gyári hűtő amúgy is embertelen hangos, főleg terhelésen. -
gforce9 #4230 Terheléssel nézd meg, ha úgy nem száll el akkor nincs gond. Egyébként most így nem dereng, hogy milyen biosoknál, de némelyikben van lehetőség target-et beállítani, meg üzemmódokat a hűtőnek. Ha annak pl target 50fok van beállítva, akkor visszaveszi a hűtést és kész. 50 foknál, főleg ha terhelés alatt se sokkal több én nem nagyon aggódnék. a 27-28 fok már gáz, mert biztosan nem annyi, szóval ott a hőméréssel van valami gubanc. 27-28fok az lényegében szobahőmérséklet kánikulában és hacsak nem vízhűtésről van szó, annyira nem hűti le egy sima venti, főleg nem egy gyári. Ott tuti nem az igazságot látod.
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.07.19. 17:12:09 -
#4229 Sziasztok!
Bekerült a gépbe egy FX 8370 proci, egyelőre a gyári hűtővel.
Ránéztem az Aidával (Aida64 Extreme) és alapon is elég soknak találom a hőmérsékletét.
Egységesen 49-50 fok terhelés nélkül az összes mag.
Az öcsémnek is most került be egy ilyen processzor, ugyanolyan alaplap, nála ugyanez a program 27-28 fok körül van minimális terhelés mellett.
Jól érzem, hogy valami nem 100%?
Az az érdekes, hogy egyébként terhelés alatt (graf. modos Skyrim) sem megy feljebb 54-55 foktól, viszont 50 alá sose esik gyakorlatilag....
Öcsémnél is hasonlóan alakulnak a terhelés alatti hőfokok, bár ott a Rust közben olyan 50 körül volt neki.
Nem sok ez az 50 fok terhelés nélkül? -
Anonymusxx #4228 Úgy néz ki hogy ez az egész probléma egy torrent kliens miat lehet- ha benne van egy csomó torrent, és pakolok bele újraindul...
qbitorrentet használok, és szóval driver irql not less or equal wfplwfs sys / Kernel-Power 41, 63 hobát kap...
-
zamballa82 #4227 Ha tökéletest akarsz akkor ad el a régieket és vegyél újat kitben. Ha viszont nem kell a tökéletes akkor csak azonos Mhz memoriát vegyél és ennyi. -
BaliFF #4226 Sziasztok!
Ha a memoriamat boviteni szeretnem meg a jelenlegi 2*4gbot szinten ennyivel,akkor fontos hogy amellett hogy kingston hyperx blue 1600mhz van jelenleg, az uj is pontosan ilyen legyen?marmint a modellszamra ertem!koszi a valszt!!! -
gforce9 #4225 Hát igen, memóriát úgy nem lehet tesztelni, hogy fut egy oprendszer. Ezt jól látod. Járó motornál nem vizsgálunk ékszíj állapotot sem :)
Bootolható pendrive-ot kell készítened abból az image-ből amit letöltöttél. Én power iso-t használok erre, Abban az Eszközök menüben a "Rendszerbetöltő usb meghajtó létrehozása" menüpontot kell választani. -
Anonymusxx #4224 valamiért a pendrive-ról nem tudom bootolni a memória tesztelős programokat, .
Szóval beállítanám a biosban hogy a memóriás pendrivemről bootloljon, de eleve nincs a biosban a boot résznél... ...
Viszont amikor a windowst tartalmazta, akkor ott volt...
Gondolom windows alatt nem érdemes memóriát tesztelni, nem véletlenül van így csinálva.. -
gforce9 #4223 Ha szűz az oprendszer akkor a szoftveres dolog kilőve, de sajnos ennyi. Eseménynaplót nézz, hátha van ott valaki konkrétumra utaló hiba. -
#4222 Akkor tegyük hozzá, hogy míg szűz volt az oprendszer, már akkor is ezt csinálta. Még az jut eszembe, hogy egyenlőre nincs benne videókártya, csak az integrált Radeon 3000 ketyeg... bár ennek nem hiszem, hogy sok köze van hozzá. -
gforce9 #4221 Ez számtalan dolog lehet.
"megjelenik a windows logó, akkor az esetek 99%-ában lefagy"
lényegében ekkor tölti be az összes drivert a windows, szóval ez nem utal hdd-re semennyire, illetve csak annyira, mint bármi másra.
"miután megjelenik az asztal még hosszú percekig használhatatlan a masina, mert ennyit "gondolkodik""
Ez meg lehet teljesen független a boot fagyástól. Egy rosszul működő szoftver csinálhat galibákat, amikor indul a gép.
Komolyabban át kellene nézni a gépet, mert ez a tünet így nagyon általános. -
#4220 Sziasztok!
Van egy Samsung (SP0822N) 80GB-os merevlemezem. Nem mai darab, de a kondíciója rendben van (HD sentinel szerint).
Mégis azt tapasztalom, hogy mikor elindítom a gépet, amikor megjelenik a windows logó, akkor az esetek 99%-ában lefagy, és resetes újraindítás után betölt a rendszer, de elég lassan arról nem is beszélve, hogy miután megjelenik az asztal még hosszú percekig használhatatlan a masina, mert ennyit "gondolkodik". De később már olyan mint a villám...
Nem biztos, hogy a merevlemezzel van baj, csak arra gyanakszom, viszont ötletem sincs mi lehet a baja. (Talán az, hogy Samsung :P)
Találkozott már valaki hasonló problémával?
Köszi! -
gforce9 #4219 Ez teljesen természetes, ha olyan vga-d van amin van hdmi kimenet. Mert ugye ahhoz is jár valamiféle hang, ha mondjuk tv-re kötöd a gépet és a hangot a hdmi viszi át. De ez alapesetben nem aktív. Nem hinném, hogy itt lesz a gond. Ez csak annyit jelent, hogy 2 "hangkártya" van a gépedben, nagyon pongyolán fogalmazva. -
Anonymusxx #4218 Feltettem az aida-t is, a multimédiánál ezeket írja:
Pci/pnp audio:
nVIDIA HDMI/DP @ nVIDIA GM107 - High Definition Audio Controller PCI
Realtek ALC662 @ ATI SB750 - High Definition Audio Controller PCI
HD audio:
[ ATI SB750 - High Definition Audio Controller ]
[ nVIDIA GM107 - High Definition Audio Controller ]
Az eszközkezelőnél meg már csak két High Definition Audio Controller van (az egyiket letiltottam)
A memória tesztet majd később csinálom, viszont nem tudom hogy ez mennyire normális hogy ilyet ír, az eszközkezelőbe két mást jelez- két egyformát...
Utoljára szerkesztette: Anonymusxx, 2016.07.05. 19:50:17 -
gforce9 #4217 Végülis mindegy melyiket az is jó az ultimate boot cd-n van sokfajta. Googleba: "UBCD" megleled
De ha több modulod van, egyesével tudod a gépet használni, hol ezt hogy azt kiszedve, úgy is lehet tesztelni, bár macerásabb. -
Anonymusxx #4216 Sajnos erre nem sokat adott ki a google, egy memória tesztet lefuttatnék, milyen progit érdemes erre használni? memtest86? -
gforce9 #4215 Ne eltávolítsd, mert úgyis automatikusan újratelepíti. Csak tiltsd le.
De az ilyen jellegű hibák leggyakrabban egyszerűen hibás hw-ből erednek. Leggyakoribb a ramhiba,
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.07.05. 14:38:46 -
Anonymusxx #4214 megint újraindult, a win 10 szerencsére kiír egy hibaüzenetet, a win 8.1 el ellewntétben...
driver irql not less or equal wfplwfs sys -
gforce9 #4213 Persze, sok csodát lát az ember :) De ahogyan letesztelted abból elég egyértelműnek tűnik, hogy az SSD csere lesz. Az hogy a smart jónak mutatja ez esetben semmit sem árul el, mert ugye úgy tűnik el sem indul. Márpedig ha el sem indul, nyilvánvalóan a smart sem indul el így hibát sem logolhat. Az, hogy miért nem indul el és reset után mégis megy az valószínűleg SSD hiba, 99%, tekintve, hogy az alaplap megy minden más eszközzel hibátlanul. Előfordul, hogy a pontos okra nem tud rájönni az ember csak a hibás alkatrészre. Esetleg szokott lenni némelyik biosban delay állítási lehetőség, amíg vár az eszközökre. Azt feljebb lehet venni, de nemhinném, hogy megoldja a dolgot. -
suba53 #4212 Belefutottam egy érdekes jelenségbe. Adott egy Asus H87 plus alaplap, és egy Kingston 64GB SSD.
Az alaplapi BIOS teljesen hektikusan ismeri fel az SSD-t. Egyszer látja, egyszer nem látja.
Az SSD-n van a rendszer. AHCI mód bekapcsolva, mellette még két SATA HDD van a gépben.
Bekapcsoláskor általában "no boot device" hibával indul. Belépve a BIOS-ba nincs az SSD a meghajtók között.
Reboot resettel, újraindul, és már be is bootol róla, ilyenkor a BIOS-ban már látszik az SSD.
Kábelcsere, SATA port variálások megvoltak, az SSD-t hibátlannak látja minden ellenőrző progi, és ha bebootolt, hibátlanul fut a rendszer.
Következő alkalommal ismét indul az egész elölről.
Három különböző verziójú BIOS-t is felraktam, az eredmény ugyanaz. Jelenleg a legfrissebb van fenn.
Ha az SSD helyett egy laptop HDD-re teszem a rendszert, hibátlanul megy minden. Ha visszateszem az SSD-t, kezdődik a bizonytalanság.
Találkoztatok már hasonlóval? -
Anonymusxx #4211 Érdekes, újraindítás után mindig visszakerültek, miután eltávolítottam őket..
Most feltettem a win 10-et és van 2 high definitioion audio , és egy nvidia virtual audio device...
Azt még nem tudom hogy ezek miatt indult-e újra... -
#4210 mennyi? 1 :D
az nvidiásakat élből letöröltem, nekem még egy realteket is felrakott az alaplapi cd-ről. Tiltsd le az nvidiásakat, és nézd meg úgyis jelentkezik-e a probléma. -
Anonymusxx #4209 Lehet ez az, van vagy 4, nem tudom mennyi a normális:
-
Anonymusxx #4208 Asztali gép, és nincs terhelés alatt, ami különleges ebben, az az hogy az első pár órában soha nem indul újra, de ha letelik a miniumum 5-6 óra, akkor igen, néha többször is...
A googleban, meg kb írtak már mindent, elég érdekes egy probléma..
Utoljára szerkesztette: Anonymusxx, 2016.07.03. 21:08:09 -
#4207 Kernel 41, 63
Hangkártya driverből ha több van telepítve, akkor tiltsd le (Audio HD, Alaplapi HD, Nvidia Audio HD és stb) és csak egyet hagyj bekapcsolva. Nálam ez megoldotta a problémát. -
#4206 Asztali gép, laptop?
Az 5-6 óra túl sok a melegedéshez, az már előbb bekövetkezne. Persze nem mindegy, hogy ez 'idle' vagy terhelés alatt. Bekapcsolás után le kell terhelni a gépet (fullhd vagy 4K film, stb.) és ha nem melegszik és kapcsol le, akkor később sem ez miatt fog. A probléma sok minden lehet sajnos, ennek kiderítése nem lesz egyszerű, főleg, hogy órák után jelentkezik a probléma.
- lehet driver hiba (telepítettél mostanában valamit? próbáld letiltani például a hangkártyát és nézd meg lefagy-e).
- ha hardveres, akkor a memória, tápegység, videókártya, alaplap is lehet hibás, valószínűleg ebben a sorrendben ellenőrizném.
Memóriára van teszt, a tápegységet és a videokártyát csak másikkal tudod tesztelni, az alaplap akkor lesz hibás ha minden más jónak bizonyult, de első körben szoftveresen próbálkoznék. Az újratelepítés segíthet, ha tényleg szoftveres (nem illeszkedő driver) a gond és nem tudod kideríteni, hogy melyik az.
Utoljára szerkesztette: wantonly, 2016.07.03. 20:58:13 -
Anonymusxx #4205 Kernel-Power 41, 63 -
Anonymusxx #4204 Néha mostanában a gépem újraindul, az eseménynaplóban ez van:
Kernel-Power 41,
A rendszer úgy indult újra, hogy előtte nem állt le megfelelően. Ez a hiba azért fordulhatott elő, mert a rendszer nem válaszolt, összeomlott vagy váratlanul megszűnt az energiaellátása.
Viszont ami érdekes hogy kb 5-6 óra használat után jön elő, ami mégis a melegedésre utal...
Viszont elvileg nincs semmi sem túlmelegedve (progik szerint), a tápot nem tudom mérni...
Ez mindenképpen hardveres probléma lehet? Esetleg rendszer újrarakás segítene?
Utoljára szerkesztette: Anonymusxx, 2016.07.03. 19:57:28 -
#4203 Igen. Az fps nem nőtt, de egy óra játék után sem kezdett el akadni és a textúrák sem töltődnek be késve. -
suba53 #4202 És azzal megoldódott a diavetítési gond? -
#4201 Bocs a dupláért már nem tudok szerkeszteni....
Más oldalról közelítettem meg a dolgot és elkezdtem a proci körül keresgélni a megoldást a neten:) Meg is lett. A lényeg, hogy ahol letiltani és engedélyezni lehet az aput ott van egy forced opció is, ezt kiválasztva újabb lehetőségek nyílnak meg és már be is állítható hogy mennyi ramot kezeljen :) -
#4200 Konkrétan a gta v-nél zavaró. Ott hétszázvalamennyi vramot mutat. Kb 10 percig szép és jó, stabil 30 fps-el elzötyög low beállításon 720p-n aztán egyszercsak átmegy diavetítésbe. Az 1gigás 7790-el is ugyanezt csinálta. A 960-al nem volt gond, de ugye az más kategória és 4 gigával gazdálkodott :)
Azzal tisztában vagyok hogy teljesítmény javulást nem érnék el, csak abban bízom, hogy ha valóban be tudnám állítani két gigára, akkor nem kezdene el 10 perc után akadni. -
suba53 #4199 BIOS frissítésnél nem szoktak új sorokat, menüpontokat berakni. Vannak olyan alaplapok, amiknél a megosztott memória, amit a VGA használ több lépésben állítható, általában max 2GB méretig.
Erre az alaplapra azt írja, hogy a megosztott memória max 2GB lehet, de a BIOSban ez nem fixálható, ezért valószínűnek tartom, hogy automatikusan, esetleg dinamikusan kezeli.
A játékban ha elindítod van olyan hibajelzés, hogy kevés a VGA memória? Vagy csak érzésre tűnik annak?