4893
Hardware Probléma, Kérdés
  • Sajtosmedve
    Sziasztok! adott ez a gép:
    Alaplap: Asus M5A78L
    Processzor: Amd Phenom 2 x4 960T
    VGA : Asus radeon R9 270X
    Memória: kingston 2x4gb ddr3 1600Mhz
    (A rendszer SSD-ről megy kingston 120GB-os)
    A kérdésem az lenne, hogy ehhez a VGA-hoz milyen processzort érdemes választani? én az FX 8320 és 8350-be gondolkoztam, de felmerült bennem az is, hogy az intel se lenne rossz választás de az drágább is és még alaplapot is kell cserélnem. Másik kérdés, hogy érdemes-e még bővíteni a memóriát, jelenleg 2 4gb-os van benne, de még van 2 slot az alaplapon, vagy fölösleges elég a 8gb is?
  • gforce9
    Értettem elsőre is, nyugi :) De olyat is láttam már, hogy 1 db eszköz ami hibás volt, szétfagyasztotta az alaplap sata vezérlőjét, annak ellenére, hogy mindegyik eszköz hibátlan volt a diagnosztika szerint. Valóban lehet az alaplap a ludas, de ezek alapján sem 100%.

Az hogy a tartalmát látod az azért van, mert a win becacheli a könyvtárfa nagyját, ez önmagában szintén nem jelent semmit, csak azt hogy nagy gubanc van a sata vezérlőnél, de hogy mitől ezt ki kéne zárni. Mondjuk ha semmit se lát resi után akkor inkább az említett helyen az eseménynapló -> rendszer fülén érdemes nézegetni.
  • csokiskex
    Ezek szerint nem írtam le eléggé pontosan a hibajelenséget.
    1. Windows belassul, "összeomlik" a 3 meghajtó (2hdd, 1 ssd) tartalmát látom, de semmit sem tud megnyitni, hibás/sérült fájlnak lát mindent, akármelyik meghajtóról.
    2. Restart után nem boot-ol, a meghajtók EGYIKÉT sem látom BIOS-ban, se boot menüben ( tehát nem az SSD-vel meg a boot-partícióval lenne gond)
    3. Áramtalanítom, gombelem ki, pár perc után boot-ol rendesen, minden fasza.

Idő közben futtattam boot-olós hdd tesztet, mindegyik lemezem hibátlan. Biztos ami, biztos memtest86 is lefutott. Ezért gyanakszom alaplapra. Láttam már pár érdekes dolgot, de ilyet még nem.
    Utoljára szerkesztette: csokiskex, 2016.07.26. 16:16:57
  • bajgunar
    Mint írtam, úgy telepítettem, csak annyi kivétellel, hogy nem szűz hdd-re. De előtte persze mindent formáztam. A 2.-at kihúztam, ami szintén lett teljesen formázva, partíciókat is töröltem. Egy hdd volt bennt, arra tettem wint. Majd azon létrehoztam partíciókat, majd beraktam második hdd-t, s szétdaraboltam. De vmiért azon is aktív lett az első.
    Na mind1. Mikor nem akart indulni (mintha nem találná hdd-ket), akkor volt, hogy a sata/táp kábeleket megmozgattam. Azt akkor indítottam. Akkor megy egyből. De ezt azóta kábelmozgatás nélkül is eljátssza. Úgyhogy kilőttem a kh-t. (kontakthibát).
    Ja meg olyan, mintha a vinyó feje nem indulna el (mozdulna ki). Nincs az a szokásos vinyó kattanás, majd felpörgés.
    Tök süketek a hdd-k.
    Nem érdekes. Nem görcsölök rajta. Alvóba rakom úgyis. Azt annyi. Amikor meg nem indul, resetlek. Jó ez így. Annyira nem zavar. Lehet már öregecskék a vinyók. Nem ártana egy ssd...
    Azért köszi!
  • gforce9
    A te eseted kicsit másnak tűnik, mert nem az eszközt nem látja, hanem a boot folyamat akad el valamiért. A screen alapján a partíciók rendben vannak. Az az F azért aktív, mert akár onnan is tudna bootolni a rendszer, ha lenne odatelepítve valami vagy régebben volt ott rendszer. Sok vizet nem zavar. Nem tartom valószínűnek, hogy a hiba oka az lenne. Telepíteni a galibák elkerülése végett úgy célszerű, hogy addig lehúzza az ember a többi hdd-t. Mert előfordulhat különben, hogy a rendszerindításit az egyikre teszi a "C" meghajtót meg a másikra.

Az, hogy a géped újraindítás után miért viselkedik hülyén... hmm hát ez is olyan gond, amit tesztelgetni kéne. Így nehéz. Ha hozzám kerülne beletennék egy szűzhdd-t tennék rá rendszert és meglátnám, jelentkezik e a gond. Ementén aztán lehet tovább haladni. Sajnos mivel elakad a bootfolyamat az elején, az eseménynapóban nem lesz semmi :( szóval az nem segít a keresgélésben.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.07.26. 11:22:13
  • bajgunar
    Az engem is érdekelne, mert néha nekem is csinál ilyet. Általában újraindításoknál az alaplap logo-nál ~"kifagy". Ha tovább is megy, nem tölti be az AHCI résznél a meghajtókat, csak ott villog a kurzor, mintha nem találná a vinyókat.
    Csak azért nem idegesít annyira eme hülye jelenség, mert mindíg alvásba rakom a gépet. Újra max ~havonta 1x szoktam indítani. De akkor ott meg kifagy, azt akkor nyomogatom a reset gombot. Ami aztán vagy segít, vagy nem. Akkor lelövöm power gombbal várok kicsit majd indítom. Akkor beröffen egyből. Ez h miért?
    Anno volt "kutyulódás" vinyókon mert mikor frissítettem win-t, töröltem első partíciót, erre a rendszer számára szükséges ~500Mb-ot a 2. vinyó első partíciója elé tette be. De h miért? Na akkor totál format minden vinyó, kihúztam másodikat, csak egy vinyó volt bennt. Arra létrehoztam a 300Gb-os rendszert, s arra telepítettem win-t, majd win alól létrehoztam a többi partíciót. Utána bedugtam 2. vinyót, és win alól szétdaraboltam. Így most ilyen lett:

Amit még kérdeznék, hogy most melyik partíciónak kell AKTÍV-nak lenni? Nem csak az első hdd-n a rendszer számára fenntartott 500Mb-osnak? Miért rakta aktív-ra nekem az F-et is? Mert ilyeneket én nem nyomtam rá.
    Meg akkor hogy mi lehet ez a rendszerindítási probléma?
    Utoljára szerkesztette: bajgunar, 2016.07.26. 10:39:11
  • gforce9
    Mivel restart után nem tud bootolni, így az SSD-t nem látja. Bár ez nem 100%, telepítéstől is függ. Ha telepítésnél minden háttértár rá volt dugva, akkor ott lehet kutyulás. Valójában azt a kis párszáz MB-os partíciót keresi, amit létrehoz a windows friss telepítésnél. Ha egy screent tudnál lőni a partíciókról, az segítene, hogy konkrétan melyik eszközt is nem látja.

windowsgomb+Q és oda: compmgmt.msc

Ezen belül lemezkezelés. Itt fognak látszani a partíciók hogyan helyezkednek el a lemezeken.

Még ne vond le automatikusan azt a következtetést, hogy alaplap. Ebből még ez nem derül ki egyértelműen, persze nincs kizárva.

• csokiskex
    Sziasztok!
    Egy elég furcsa hiba jelentkezett a gépemen, az utóbbi héten már másodjára.
    A gépen Windows 10 fut, konfig az aláírásomban. A hiba a következő: menet közben belassul a gép, fájlokat nem nyit meg, HD Tune mind a 2 hdd-re és az egy SSD-re hibát ír ki. Restart után ez fogad: "DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER". Gépet áramtalanítom, pár perc után indul rendesen. HD Tune, lemezek OK. Jelenleg a proci alap órajelen megy, alaplap BIOS a legfrissebb. Alaplapra gyanakszom. Ötletek?
  • gforce9
    Reméljük. :)

Másnak is akit esetleg érdekel nem csak neked: Az ilyen jellegű hibák, illetve hogy a gép elindul, de addig nem jut el, hogy képet adjon, az esetek 50%-ában ram kontakthiba. Mindig ezzel kell kezdeni a tesztet (hacsak nincs más jel ami egyértelműsíti, hogy nem az a gond, kipukkant kondi, stb.), ha több modul van esetleg csak az egyikkel járatni a gépet, kitakarítani stb. Nagyon sok érintkező van egy modulon ez megsokszorozza az ilyen hiba esélyét.
  • Adam Jonas
    Srácok, lehet nyertetek, mert az előbb szétszedtem a masinát, és az egyik RAM nem volt teljesen benyomva a helyére...puding próbája az evés, következő pár napban kiderül. :)
  • Adam Jonas
    Ezt majd kipróbálom, köszi.
  • Adam Jonas
    Az előbb megint elszállt...most viszont nem indult újra. A kép elment, a monitori keresi a jelet, egy idő után persze nem találja, leteszi magát készenlétbe, viszont a gép működött szépen tovább. Ki érti ezt...
  • gforce9
    Akkor tuti kontakt hiba. Más hiba magától ritkán múlik el. :) Kicsit igazgasd meg azért a ramokat, még ha ki nem is veszed, de porold le, mozgasd meg.
  • Adam Jonas
    + a múlt heti után azonnal toltam egy kisebb stress-tesztet: megnyitva 5 weblap, 8 YT videó, ezek közül 3db 1080p60-as volt. Utána biztos, ami biztos, rátoltam még egy rFactor2-t 24 ellenféllel 10 percen át, semmi újraindulásos téma nem jelentkezett.
  • Adam Jonas
    Eddig nem csinált ilyet, Valahogy fura, hogy pont a Win10 update után jelent meg ez a hiba...

A táp kb. 2,5 éves. Most is megy a gép hiba nélkül. A tegnapi meg múlt heti újraindulás előtt pontosan 1 hét telt el, napi 4-5 órákat is ment a gép, újraindulás nélkül.
  • gforce9
    Ram kontakthibára tippelek én is. Ismerem ezeket az alaplapokat, nem túl erősek, de strapabíróak. A kártyát egy youtube videó nem igazán zavarja meg, így a tápot sem szerintem. De ez könnyen eldönthető valamilyen komolyabb játék elindításával. Ha akkor nincs gond, akkor a kártyát, tápot melegedést majdhogynem ki lehet zárni.
  • suba53
    Ez valami hardver probléma lehet. Nem hiszem, hogy köze lenne a win10 frissítéshez.
    Ha két modul ramod van, akkor vedd ki és tedd vissza őket. Ha egy modulod van, akkor tedd át a másik slotba.
    Ha valami kis szennyeződés miatt kontaktos a RAM, akkor ezzel megoldod.
    Ha továbbra is fennáll, akkor egyéb hardver gond lehet. Ha már nagyon régi a tápod, akkor a táp elkói lehet hogy már nem százasok.
    De csak akkor érdemes cserélni, ha valóban az okozza. Nehéz ügy a hiba keresés, ha nincsenek tartalék alkatrészeid.
  • Adam Jonas
    Sziasztok!

Adott az alábbi gép:
    - ASRock FM2A55M-HD+
    - AMD A10-5800K (alapórajelen)
    - 2*GB HyperX Blu 1600 MHz
    - Gigabyte GTX 960 2 GB
    - WD 500 GB + WD 1 TB HDD
    - Chieftec 450W (CTG-450-80P)

A következő jelenséget csinálja múlt hét óta (érdekesség, hogy pont a Windows 10 update másnapján csinálta először...):
    Múlt héten szerdán este kikapcsoláskor frissített a gépem, amit másnap, azaz csütörtökön telepített fel. Bejelentkezés után megnéztem az e-mail-eket, majd elindítottam egy YouTube videót. Egyszer hirtelen elhallgat, teljesen fekete képernyő, majd elkezd a gép pittyegni (nem a Windows!) ütemesen...nyomtam neki egy restartot, utána nem csinált ilyet egészen máig. Ma este bekapcsoltam a gépet, kb. 5 perc után, ismét YouTube videó nézése közben fogta magát, és önmagától újraindult...Azóta megint jó a cucc.

Ez vajon a Win10 update-tel lehet összefüggésbe? Vagy akár a múlt heti nagy vihar nem igazán tett jót a tápomnak?

Előre is köszi a segítséget!
  • blackcalibra
    Az előző procin is ez volt, (Phenom II 955 BE) meg voltam elégedve vele, most újrapasztáztam és felraktam ezt a hűtőt, úgy néz ki jó lesz ez. Megnézem azért a biost, hátha van frissebb.
    Köszi!
  • gforce9
    Hát lehet nem tökéletes a hőmérője. Biosfrissítést meg lehet nézni, hogy van e hozzá és hogy konkrétan ilyen hibát orvosol e, de nem hinném. Azzal a hűtővel amit mondtál szerintem nem lesz vele semmi gondod a nyári hőségek idején sem.
  • blackcalibra
    Elnézést, de kicsúsztam a szerkesztésből, szóval ami inkább furcsa ezzel kapcsolatban az az, hogy a biosban is ugráló hőfokok, kb másodpercenként ugrik egy másik értékre a hőfok..... 42, 36, 38.... ugyanez az Aidában is, ugrál össze vissza, hol 43 fok, hol 36.......
  • blackcalibra
    Igen, az tényleg túl kevésnek tűnik....
    Mindegy, bepattintom a a Cooler Master Hyper hűtőt, kap friss pasztát tubusból és majd kiderül, ez a gyári hűtő amúgy is embertelen hangos, főleg terhelésen.
  • gforce9
    Terheléssel nézd meg, ha úgy nem száll el akkor nincs gond. Egyébként most így nem dereng, hogy milyen biosoknál, de némelyikben van lehetőség target-et beállítani, meg üzemmódokat a hűtőnek. Ha annak pl target 50fok van beállítva, akkor visszaveszi a hűtést és kész. 50 foknál, főleg ha terhelés alatt se sokkal több én nem nagyon aggódnék. a 27-28 fok már gáz, mert biztosan nem annyi, szóval ott a hőméréssel van valami gubanc. 27-28fok az lényegében szobahőmérséklet kánikulában és hacsak nem vízhűtésről van szó, annyira nem hűti le egy sima venti, főleg nem egy gyári. Ott tuti nem az igazságot látod.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.07.19. 17:12:09
  • blackcalibra
    Sziasztok!
    Bekerült a gépbe egy FX 8370 proci, egyelőre a gyári hűtővel.
    Ránéztem az Aidával (Aida64 Extreme) és alapon is elég soknak találom a hőmérsékletét.
    Egységesen 49-50 fok terhelés nélkül az összes mag.
    Az öcsémnek is most került be egy ilyen processzor, ugyanolyan alaplap, nála ugyanez a program 27-28 fok körül van minimális terhelés mellett.
    Jól érzem, hogy valami nem 100%?
    Az az érdekes, hogy egyébként terhelés alatt (graf. modos Skyrim) sem megy feljebb 54-55 foktól, viszont 50 alá sose esik gyakorlatilag....
    Öcsémnél is hasonlóan alakulnak a terhelés alatti hőfokok, bár ott a Rust közben olyan 50 körül volt neki.
    Nem sok ez az 50 fok terhelés nélkül?
  • Anonymusxx
    Úgy néz ki hogy ez az egész probléma egy torrent kliens miat lehet- ha benne van egy csomó torrent, és pakolok bele újraindul...
    qbitorrentet használok, és szóval driver irql not less or equal wfplwfs sys / Kernel-Power 41, 63 hobát kap...

• zamballa82
    Ha tökéletest akarsz akkor ad el a régieket és vegyél újat kitben. Ha viszont nem kell a tökéletes akkor csak azonos Mhz memoriát vegyél és ennyi.
  • BaliFF
    Sziasztok!
    Ha a memoriamat boviteni szeretnem meg a jelenlegi 2*4gbot szinten ennyivel,akkor fontos hogy amellett hogy kingston hyperx blue 1600mhz van jelenleg, az uj is pontosan ilyen legyen?marmint a modellszamra ertem!koszi a valszt!!!
  • gforce9
    Hát igen, memóriát úgy nem lehet tesztelni, hogy fut egy oprendszer. Ezt jól látod. Járó motornál nem vizsgálunk ékszíj állapotot sem :)

Bootolható pendrive-ot kell készítened abból az image-ből amit letöltöttél. Én power iso-t használok erre, Abban az Eszközök menüben a "Rendszerbetöltő usb meghajtó létrehozása" menüpontot kell választani.
  • Anonymusxx
    valamiért a pendrive-ról nem tudom bootolni a memória tesztelős programokat, .

Szóval beállítanám a biosban hogy a memóriás pendrivemről bootloljon, de eleve nincs a biosban a boot résznél... ...

Viszont amikor a windowst tartalmazta, akkor ott volt...

Gondolom windows alatt nem érdemes memóriát tesztelni, nem véletlenül van így csinálva..
  • gforce9
    Ha szűz az oprendszer akkor a szoftveres dolog kilőve, de sajnos ennyi. Eseménynaplót nézz, hátha van ott valaki konkrétumra utaló hiba.
  • Toto652
    Akkor tegyük hozzá, hogy míg szűz volt az oprendszer, már akkor is ezt csinálta. Még az jut eszembe, hogy egyenlőre nincs benne videókártya, csak az integrált Radeon 3000 ketyeg... bár ennek nem hiszem, hogy sok köze van hozzá.
  • gforce9
    Ez számtalan dolog lehet.

"megjelenik a windows logó, akkor az esetek 99%-ában lefagy"
    lényegében ekkor tölti be az összes drivert a windows, szóval ez nem utal hdd-re semennyire, illetve csak annyira, mint bármi másra.

"miután megjelenik az asztal még hosszú percekig használhatatlan a masina, mert ennyit "gondolkodik""
    Ez meg lehet teljesen független a boot fagyástól. Egy rosszul működő szoftver csinálhat galibákat, amikor indul a gép.

Komolyabban át kellene nézni a gépet, mert ez a tünet így nagyon általános.
  • Toto652
    Sziasztok!
    Van egy Samsung (SP0822N) 80GB-os merevlemezem. Nem mai darab, de a kondíciója rendben van (HD sentinel szerint).
    Mégis azt tapasztalom, hogy mikor elindítom a gépet, amikor megjelenik a windows logó, akkor az esetek 99%-ában lefagy, és resetes újraindítás után betölt a rendszer, de elég lassan arról nem is beszélve, hogy miután megjelenik az asztal még hosszú percekig használhatatlan a masina, mert ennyit "gondolkodik". De később már olyan mint a villám...
    Nem biztos, hogy a merevlemezzel van baj, csak arra gyanakszom, viszont ötletem sincs mi lehet a baja. (Talán az, hogy Samsung :P)
    Találkozott már valaki hasonló problémával?
    Köszi!
  • gforce9
    Ez teljesen természetes, ha olyan vga-d van amin van hdmi kimenet. Mert ugye ahhoz is jár valamiféle hang, ha mondjuk tv-re kötöd a gépet és a hangot a hdmi viszi át. De ez alapesetben nem aktív. Nem hinném, hogy itt lesz a gond. Ez csak annyit jelent, hogy 2 "hangkártya" van a gépedben, nagyon pongyolán fogalmazva.
  • Anonymusxx
    Feltettem az aida-t is, a multimédiánál ezeket írja:

Pci/pnp audio:

nVIDIA HDMI/DP @ nVIDIA GM107 - High Definition Audio Controller PCI
    Realtek ALC662 @ ATI SB750 - High Definition Audio Controller PCI

HD audio:

[ ATI SB750 - High Definition Audio Controller ]
    [ nVIDIA GM107 - High Definition Audio Controller ]

Az eszközkezelőnél meg már csak két High Definition Audio Controller van (az egyiket letiltottam)

A memória tesztet majd később csinálom, viszont nem tudom hogy ez mennyire normális hogy ilyet ír, az eszközkezelőbe két mást jelez- két egyformát...
    Utoljára szerkesztette: Anonymusxx, 2016.07.05. 19:50:17
  • gforce9
    Végülis mindegy melyiket az is jó az ultimate boot cd-n van sokfajta. Googleba: "UBCD" megleled

De ha több modulod van, egyesével tudod a gépet használni, hol ezt hogy azt kiszedve, úgy is lehet tesztelni, bár macerásabb.
  • Anonymusxx
    Sajnos erre nem sokat adott ki a google, egy memória tesztet lefuttatnék, milyen progit érdemes erre használni? memtest86?
  • gforce9
    Ne eltávolítsd, mert úgyis automatikusan újratelepíti. Csak tiltsd le.

De az ilyen jellegű hibák leggyakrabban egyszerűen hibás hw-ből erednek. Leggyakoribb a ramhiba,
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.07.05. 14:38:46
  • Anonymusxx
    megint újraindult, a win 10 szerencsére kiír egy hibaüzenetet, a win 8.1 el ellewntétben...

driver irql not less or equal wfplwfs sys
  • gforce9
    Persze, sok csodát lát az ember :) De ahogyan letesztelted abból elég egyértelműnek tűnik, hogy az SSD csere lesz. Az hogy a smart jónak mutatja ez esetben semmit sem árul el, mert ugye úgy tűnik el sem indul. Márpedig ha el sem indul, nyilvánvalóan a smart sem indul el így hibát sem logolhat. Az, hogy miért nem indul el és reset után mégis megy az valószínűleg SSD hiba, 99%, tekintve, hogy az alaplap megy minden más eszközzel hibátlanul. Előfordul, hogy a pontos okra nem tud rájönni az ember csak a hibás alkatrészre. Esetleg szokott lenni némelyik biosban delay állítási lehetőség, amíg vár az eszközökre. Azt feljebb lehet venni, de nemhinném, hogy megoldja a dolgot.