14419
  • G_ArchAngel #3383
    hali,

létezik olyan nagyfelbontású 21-24"-os TFT, ami függőleges kép szerkesztésénél, függőleges helyzetbe fordítható?

köszi a válaszokat

G.
  • pauly
    Nekem is 710T van,és nekem is megjelentek ilyen világis csíkok,de nekem vízszintesen.Én most vittem vissza,mivel hogy még garanciás,hogy javítsák meg ha lehet vagy ha nem akkor csere.
  • steweee
    a samsung van nem szélesvásznúban is ? nem szeretem csak a normál 4:3-ast. amúgy tényleg jónak tűnik, bár a belinea sem rossz. vajon arra is van három év gari?
  • czky
    Kép közepén felülről lefelé...

• czky
    Deállat! Persze ezen most nem látszódik...
  • czky
    Egy kis problémám van a monitorommal (Samsung 710T). Minél tovább van bekapcsolva a monitor, annál erősebben látszódik egy világos csík rajta. Ha kikapcsolom hosszabb időre és újra bekapcsolom eltűnik a csík, de egy idő után megint kezd látszódni.
    Nem videokártya, nem driver és nem kábelhiba. Valakinek vmi ötlete hogy mi lehet ez?

• NeoMaN
    talán ezt
    de meg kell szokni a szélesvásznat.
    Amúgy PMVA paneles 101920-as Belina 4ms a legjobb vétel sztem manapság.
  • Inquisitor
    Fentartom, hogy a szemideg fáradást csökkenti a TFT, de mivel közelről bámulod, ugyan úgy rontja a szemedet, ha nem tartasz szüneteket és nem tornáztatod a szemdet.
  • Sir Quno Jedi
    Ja, meg a szemésze is jobban jár, mert többet akaszthat le hosszútávon a szerencsétlen CRT bámulótól... :D
  • NeoMaN
    Szerintem meg 10x jobban jár egy használt, profi, 22 colos CRT-vel, ami 100Hz-en megy 1600*1200-ban.
  • steweee
    átböngésztem, sokkal okosabb nem lettem tőle. a kérdés még nyitott, milyen 19" es monitort érdemes vásárolni a 70.000 ft-ig tejedő kategóriában? pontos típust ha tudna vki mondani
  • pauly
    Itt találsz pár leírást amiből többmindent megtudhatsz:
    http://www.tftpanel.hu/
    http://www.tftpanel.hu/article.php/milyenmonitort
  • steweee
    mi az a tn+film panel, és mire kell ügyelni vásárláskor? tesómnak 8ms a monitora, de nem látom hogy rossz lenne a képminőség, és a szinekben sem látok hibát. 19" est akarok venni, és elég nagy a szórás árban
  • pauly
    Szeritnem egy átlagos felhasználónak a TN paneles is jó,főleg aki inkább játékra használja...
  • NeoMaN
    Pont csakis játéknál van jelentősége.
    Viszont ezek általában mindig TN+Film panelosak, amiknek a színhűsége elég kaka, nem is tudják a true colort rendesen megjeleníteni.
  • pauly
    :)
  • PunkZoli
    oks,köszi ,lámi vok:DD de esküdni mertem volna hogy működött ez a funkció egyszer egy digi kötésnél is^^
  • Me0w
    Mondjuk a Samsung ilyen szoftveres teren elegge, hogyismondjam... otthon egy 931BF van, a meloban egy 930BF-et nezek, de azok az alkalmazasok amiket adtak hozza (NaturalColors, MagicTune, stb.) ketvallra fektettek a 2 hetes winxp installomat, olyan szinten hogy csak csokkentett modban tudtam eletrekelteni ;)
  • pauly
    Igen,én is félek ettől a szoftveres megoldástól,mert fórumban már olvastam hogy valaki panaszkodott hogy nem kompatibilis a vieókártyájával a szoftver vagy mi.
    Nem is értem hogy lehetnek ilyen hülyék hogy nem raknak rá gombokat :(
  • steweee
    ugye már manapság csak tft lcd monitorok vannak? mert ilyeneket látok csak a reklámújságokban

mit jelent a fényerő, a kontraszt és a válaszidő, mire kell figyelni?

a válaszidőnél 2ms és 8ms típusokat láttam, gondolom a 2ms gyorsabb képrissítésű, de játéknál ennek van jelentősége? mert drágább is
  • dav
    Én azért óvatosságra intenélek a 971P-vel kapcsolatban. Azt olvastam, hogy a szoftveres beállítás nem minden videókártyával működik, ezért mindenképpen nézz utána, hogy a tieddel vajon fog-e. Ellenkező esetben hihetetlen bosszúságot fog okozni, amikor a vadiúj 100e Ft-os monitorodon még a kontrasztot sem tudod majd lejjebb venni, hogy ne süsse ki a szemed. De még ha működik is, akkor is zavaró lehet, hogy például játék közben nem tudod a fényerőt vagy kontrasztot állítani, hanem el kell indítanod hozzá a beállítóprogramot.

Az is közismert, hogy a 971P nem igazi 8 bites, hanem csak 6 bites panelt használ, és dithereléssel állítja elő a hiányzó színeket, tehát ugyanúgy trükközik, mint a TN panelek. Olvastam egy cikket, miszerint lehetséges, hogy az összes overdrive-os monitor így működik, csak a többinél még nem derült ki a turpisság, a 971P-ről viszont a Samsung is elismerte a dolgot. Valószínűleg ennek köszönhető a 6 ms-es válaszideje, és enélkül ugyanúgy 8 ms-es lenne, mint a többi hasonló árban (vagy akár olcsóbban) kapható monitor. Szóval érdemes más típusoknak is utánanézni.

Én nemrég vettem otthonra egy PVA paneles monitort (Acer AL1923), a melóhelyen pedig TN paneles van, de én nem látok egetverő különbséget a képminőségben (persze az összehasonlítás egyáltalán nem korrekt). Egy dologban mindenképpen különböznek: az otthoni overdrive-os, a munkahelyi nem az, és ez mozgás közben világosan látszik is. A munkahelyi monitoron utánhúzás van, az otthonin pedig túllövés. Mindkettő elég zavaró tud lenni, ezért próbálj meg élőben kipróbálni többfajta monitort, hogy saját szemeddel lásd, hogy melyik felel meg neked legjobban. Ha a kinézett típust nem is tudod kipróbálni, akkor is nézz meg egy hasonlót, tehát próbálj ki egy akármilyen VA panelest, egy TN panelest, esetleg IPS-t is, próbálj ki mozgás közben egy lassú (overdrive nélküi) és egy gyors (overdrive-os) monitort, stb.
  • dav
    Nincs semmi baja sem, ez normális. Ha digitálisan kötöd a monitort a videókártyára, akkor a kép állítgatására nincs szükség, hiszen minden pixel garantáltan a helyére kerül.
  • PunkZoli
    hali! vannékem egy samsung 730bf moncsim,és az a harci helyzet,hogy miota digitálisan van rákötve a 7600gt-mre nem hajlando használni az auto adjustot(képélesítés ,monitor funkcio)
    not avaliable aztmondja...:S
    ilyet még nem láttam ,sajna a progija feltelepítésével sem oldódik meg ,seőt ,sztem mindent kipróbáltam...
    mi lehet még a hiba? segítsetek plíz ha tudtok!
  • pauly
    Igen,a PVA paneles az szebb.
    Nekem eddig egy samsung 710T volt(TN paneles),az 12 ms-os volt.Kicsit látszott az utánhúzás 1-2 játékban,de nem volt igazán zavaró,úgyhogy a 6ms már teljes jó játékra biztos...
    Amúgy én jókat olvastam róla,még gondolkozom rajta hogy ilyet vegyek esetleg.
    A 970P-ről itt egy teszt pl ha érdekel:
    http://www.tomshardware.hu/display/06q1/060322/the_spring_2006_lcd_collection-24.html
  • Treb01
    De attól függetlenül jó monitor?
    Úgy hallottam, hogy a PVA panel sokkal szebb képet ad mint egy TN vagy TN+Film. De javítsatok ki ha tévedek. Nem nagyon értek hozzá.
    Illetve a 6ms már elég játékra gondolom...
  • pauly
    Én ilyet akartam,de nagyon nem tetszik,hogy nincsnnek rajta gombok.Ebben a szoftveres állítgatásban nem nagyon bízok...
  • Treb01
    Monitor vásárlásra adtam a fejemet úgyhogy érdeklődnék, hogy mi a véleményetek erről a monitorról: Samsung 971P
    Info: http://www.samsung.com/Products/Monitor/LCD_Digital/LS19MBPXFVXAA.asp?page=Features

Röviden: PVA panel
    250 cd/m² fényerő
    1500:1 kontraszt
    178°/178° betekintési szög
    6 ms

Filmre, játékra, néha photoshopra használnám.
  • pauly
    VX922
  • Noninnyó
    Sok sikert az új moncsihoz, biztos szép és jó is lesz.
  • Alexease
    Koszi, ez mar biztato;)
    Kulfoldi forumokon, teszteken is csak jot olvastam rola, vagyis atnyargalok Yakumoba;))
  • Noninnyó
    Nekem volt Yakumo 15" TFT-m jó ideig, és semmi gond nem volt vele, egyetlen pixelhibája sem volt, nagyon szép éles képe volt. Egyébként szerintem jók a Yakumo termékek. A kocsimban Yakumo mp3-as cd-s autórádió van, tökéletes. A nyakbaakasztós mp3 playerem is Yakumo, az asztali dvd-m is az. Szóval szerintem jó termékek, és megbízhatónak tartom. Én is váltottam 16:10-re, így most Acer-em van, de ha a jövőben Yakumo-s vétel előtt állnék, belemennék. Rengeteg féle dolgot készítenek, nézz körül a website-jukon. www.yakumo.com
  • Code92
    nem túl ismert mátrka ahogy én tudom inkább a samsungot ajanlják mostanában vagy ha kicsit többet szánsz réá akkor DELL
  • Alexease
    Sziasztok!

Uj TFT monitort tervezek venni, 22" kepatloval, 16:10 keparannyal. Talaltam LG, Samsung, ViewSonic es Benq markajuakat (bar a Benq kimarad, igaz most az van 19"-ban, de az a legdragabb:D), mindegyik teljesen hasonlo parameterekkel.

Ami a kerdes targya, az egy ugyan ezekkel a parameterekkel rendelkezo Yakumo monitor, ami majd' 30E-rel olcsobb, de nem tudok rola semmit;)

Vagyis altalanosan, pontos tipus es parameterek nelkul, ki mit tud a Yakumo monitorokrol? THX!
  • Zsé
    Sziasztok!
    Ismeri vki ezt a monitort:

- Fujitsu Siemens L19-2

• Inquisitor
    Meg plazma kijelzők könnyen beégnek, amire ugyan az új készülékekben van pár trükkös megoldás, amitől viszont erősen romlik a képminőség ... és abból nem nagyon gyártanak 26-27"-nál kisebbet se, mert nem lesz olcsóbb ellentétben a TFT-vel.
  • Inquisitor
    Kábé égvilágon semmi közük egymáshoz. Mi a kérdés?
    Mondjuk Wikipedia biztos jobban leírja, de a TFT-nél a képpontok átengedik a háttérvilágítást, és a különböző színrétegek által átengedett fény adja meg a végső szint. Ellenben lassú az átálási ideje a képpontoknak, amit kompenzálva meg romlik a színhűség (16M szin helyett 262K szin ...), meg néhol a képminőség. Aztán TFT-nek éppen ezért alacsonyabb a kontrasztja és a fényereje is.
    (Fenti problémák kikerülése végett van LED-es háttérvilágítású TFT megjelenítő, csak még 2-3x-os áron!)
    A plazmánál kis "rekeszekbe" zárt gerjesztett gáz, avagy plazma adja a fényt/szint, így magas a kontrasztja és a fényereje, gyorsabban követi a képváltozást. Viszont SOKKAL drágább, illetve a megfizethető kijelzők felbontása pofátlanul alacsony.
    Aztán ott az OLED, ami sajnos nem terjedt el, ahol maga a képpont világít, de drága az előállítása és évek óta sem terjedt el.
  • Mike
    műszaki adatokat is pls, vagy szerinted mi fogjuk keresgetni a modelleket?
  • neonx
    Sziasztok!

TFT monitor vásárlás elött állok és vacilálok hogy melyik legyen,aki tapasztalta vagy ismeri kérem segítsem!
    Négy között filozom ha 100%-ot nézem 50% játék, 40%internet, 10%film nézésre használnám.

Samsung 970P
    ViewSonic VX924
    ViewSonic VX922
    ViewSonic VP930b
  • LaciMaci
    Sziasztok!

Az lenne a kérdésem , hogy a plazma és az LCD közt mi a különmbség?
  • Drizzthsz
    Jó, köztudatban persze tft=lapos kijelző, de a valóságban meg a Fet-tranzisztorok egy típusa.
    wikipaedia