13557
  • Sipocz
    Nem ennyira dúrva a dolog csak még emlékszem az egykori szakdolimra, ami egy folytonos rendszer digitális szimulációja volt és azért nagypofáskodtam egy picit:))))!
  • Sipocz
    Ja igen a HD-s épület: nem vagyok még benfenntes a HD-be, de sanszosnak tartom, hogy egy látványra 3-szor magasabb épület mint az eddig általam látott legnagyobb torony benne 2500 muki férőhellyel nem egy MD épület. Én magam sem hittem el, az elsőt lenyomtam mert azt gondoltam véletlen átfestettem a zónát, de nem! Aztán már amikor a 3.-at is felnyomta és kialakult a foglalkoztatás teljes káosza bevégeztem a gamálást és közzétettem itt a tapasztalatokat.
    Köszönöm a reakciókat!
  • [HUN]PAStheLoD
    ti már egyenletekben jáccotok?? :)) nah meglátogatom simtropolis barátoaimat..
  • Sipocz
    Hi!
    Azért is gondoltam egy másik városrészre mert sanszosan a szimulációs egyenletek egyik bemeneti paramétere a régiós környezet min. 3 alapszáma(gondolom lakosság,ipar és keresk.kapacitás) meg még ki tudja mi. Valószinűsítem, hogy a demand egyenletekben van hivatkozás a régió teljes ilyen adatsorára és az aktuális város teljes ilyen adatsorára mivel a kettő jelenleg azonos létezhet egy sor pozitív visszacsatolás, mivel a régió csillapító hatása nem jut érvényre. Tehát ha kiszámítja a várható növekményt valamiből, akkor a következő értékelésben ennek kétszerese lesz bemenet, mivel a fókuszváros marginális változása azonos a régió marginális változásaival.
    Az 5. pont az, hogy pl. egy iroda,gyár egyik körben kinyit és üzemel ~95%-on, a másikban bezár a harmadikban kezdi előlről, azaz ez is leng csak ez nem R, hanem I és C.
    A csillapítás nem sikerült semmilyen konszolidáló beavatkozással (zóna, adó, közlekedési kapcsolat), úgy néz ki sajátrezgésén áll a dolog.
    A régiónak csak egyetlen csillapító adata jut érvényre végsősoron a $R és a ID mivel ezek Maxis alapadata(nagyságukban összemérhetők a város adataival) is elég jelentős, de nincs az a pénz amiért én ezeket a városba mégegyszer beengedjem.
    A black hole-ra már rájöttem: mivel egyik körben a terület ilyen a másikban meg amolyan féle mukival van tele a lengés miatt az eltérő utazási szokások, hol nullázzák hol meg túlterhelik a kapacitásokat.
  • [HUN]PAStheLoD
    ohh ez jó nem kell nézni a maxis meg ea stuffot :)) hasznos tipp
  • Mayan
    Nem raktal fel letoltott epuleteket? Esetleg azok kozul kavarhat be valamelyik.

Szerintem ne rombold le, probalkozz melle egy masik varossal. Kivancsi vagyok mi fog tortenni.
  • Kodlovag
    1,3. En ugy vettem eszre, hogy sokszor ha van igeny $$$-ra es $$-ra is, eloszor $$$ fog epulni, nana, az tobbet hoz. De nalad szerintem az tortenik, hogy tulepitkeznek. Igy mar tobben lesznek, mint kellene -> negativ demand. Nehany $$$ ennek kovetkezteben kitelepul, ures hazukba sok $$ aramlik, hazak lepusztulnak. De persze gyorsan no a varos, ujra van igeny $$$-ra ami uj hazat epit, es minden kezdodik elolrol...
    Valahogy meg kell probalnod megallitani a $$$ lengeset, szerintem az azonnal megoldana a helyzetet.
    2. ??
    4. A black hole azt jelenti, hogy van olyan varosresz, ahol nem lehet buszra szallni, mert nincs megallo a kozelben. Black hole = Lefedetlen terulet. Ahol van megallo, az persze siman lehet tulterhelt. A ketto nem zarja ki egymast.
    5. Ezt nem ertem.
    6. Talan bug. Egybkent a medium zona neha meglepoen sokat elbir.

Egyebkent az a rossz sejtesem van, hogy ha nem lenne ez a lenges, akkor stagnalna a varosod. Egy regioban egyetlen kozepes varos 55ezer fovel mar hatarertek kozeli. Az en legelso varosom is kb eddig jutott, aztan elakadt a fejlodes. Szerintem is kezdj egy szomszed varost, tenyleg lehet hogy minden gondodat megoldja.
  • Hmuda
    Bezony. Bad command or file name. Mennyit olvastam annó ezeket. :)
  • Sipocz
    Semmi prüci, én is DOS-on nevelkedtem és ott efféle idézőjelek helyből szintaktiaki hibának értékelődtek:)))
  • Hmuda
    Ja, én meg hülyén az idézjelek közé írtam. :)
  • Sipocz
    Fura, ideirom a futtatás ablakomból copy-paste módon:
    "C:\SimCity 4\simcity 4.exe" -intro:off
  • Hmuda
    Köszi, próbáltam, de nem megy. :(
  • Sipocz
    Egy jó nagy húha és kérdés:
    Szvsz. kiakasztottam az sc4 szimulátort mert divergensen viselkedik egy 55000-es mukiszámu egységben:))
    1. minden szimulációs kör után a demand grafikon gyökeresen átrajzolódik, de nagyon dúrván mert az érzékenyebb demandok, főleg a $$$-re vonatkozók +50 és -50 között változnak körről-körre:(
    2.egyik körben finanszírozás hiányra panaszkodik pl. az útfelügyelő és tele kátyukkal az út, de a másikban megdicsér, a kátyúknak nyoma sincs ekkor viszont a könyvelő akad ki a túlfinanszírozástól:(
    3.egy 85%-ban $$ átal lakott városban csak $$$ épületeket épít és ezekbe sajnálkozás nélkül telepíti a $$ meg $ mukikat aminek az eredménye egy lepratelep:(
    4.a tömegközlekedési hálózat hol "black hole", hol meg túlterhelt, tehát mondja a pasas, hogy "black hole", én odakukucsolok és kiderül, hogy 110-150%-on terhelt:(
    5. a kommersziál és az ipar épületei egy kör fekete-egy kör szines módon játszanak
    6. HD-s épületet nyom MD-s zónára, így az ott kialakult foglalkoztatás struktúrának kampeca, képzeld el amikor derült égből megjelenik annyi munkavállaló egy épületben amennyi eddig az egész városrészben élt:((
    Tehát egyáltalán leng az egész és egyre szélsőségesebb eredményeket produkál miközben az idő teljességében az adatok tendenciája folyamatos fejlődést mutat a grafikonok szerint tehát jó az átlag csak az eloszlás már nem normalizált és a szórás ez egekig ér!
    Kinek volt már ilyen tapasztalata?
    Ez a régió egyetlen városa, én erre a jelenségre fogom rá a prücit.
    Érdemes-é újrarakni lerombolás után, vagy inkább a szomszédos térképeken csináljak valami újdonságot? Magam ez utóbbira gondoltam, mondván a régió alaphangját ez a városrész megadja és leírások szerint a nem aktuális városokat az éppen fókuszba rakotthoz képest úgy tekinti a gama, hogy ott minden rendben van.
  • Sipocz
    Hi!
    Paraméterezd a simcity.exe-t egy shortcutban így:
    "simcity4.exe" -intro:off

• Hmuda
    Whoa! 3x. :P
  • Hmuda
    Nincs valahol egy file amit ha felrakok, akkor nem kell végigszenvednem az ea logot? Kezd már egoizmusba átmenni az ea önimádata, hogy egyetlen játékukban se lehet a logójukat elhajtani. Még a EnB-ben is, ahhol egyben volt a logo az introva, ott is, addig nem lehetett átlépni a filmet, amíg a logó a képernyőn volt. Undorító egy banda.
  • Hmuda
    Nincs valahol egy file amit ha felrakok, akkor nem kell végigszenvednem az ea logot? Kezd már egoizmusba átmenni az ea önimádata, hogy egyetlen játékukban se lehet a logójukat elhajtani. Még a EnB-ben is, ahhol egyben volt a logo az introva, ott is, addig nem lehetett átlépni a filmet, amíg a logó a képernyőn volt. Undorító egy banda.
  • Hmuda
  • zaki
    kösz :)
  • Sipocz
    Lapozz visszafelé 3201. Mayan!
  • zaki
    hello emberek, magyarítást honnan tudnék szerezni?
  • Sipocz
    Nomegmég hogy jártam(okulásként másoknak:))):
    Biztos a mindennapok teszik, a rövid idő alatt elért látványos teljesítmény meg a mindegy hogy hogyan csak tudjuk már le elve:))). Volt a térképen egy egészséges 30000 félkész város, jól bejáratott, szépen tejelő, demandok egekben, csend, jólét, jelentős bankszámla credit és általában tuti. Hívogatóan egy szép nagy, sík beépítetlen terület, félig-meddig munkahelyekkel körbevéve. Noakkor utak, zónák, szolgáltatások sitty-sutty és....és szívás!!! Hiába a magas adó meg efféle gátoló nyavaja, a gyorsan lerakott, tetemes mennyiségü MD-s R zónákra a semmiből kinövő tornyok telve $R-rel és hiába az okt.-eü. rendszer "well funded" álapota ezt a sokkot képtelen volt feloldani ennyire kis idő alatt és a bankszámlán kívül minden mutató laposkúszásba kezdett. Nemhogy a $$$ muki, de még a $$ csapat is olyan útálkozást adott elő amilyet még nem láttam. Semmi baj és főleg nekem semmi bajom a $R mukikkal, egszerűen azért mert a városnak kellenek, ha nincs ilyen pasas akkor a $$ meg a $$$ nép áll be elvégezni a munkáját és leromlik az élete, vagy a kapacitások félgőzzel és drágán kezdenek működni és nem adóznak. Node csak módjával, legyen idő a várost kiértékelni a lengéseknek csillapodni és a $->$$ átalakulásnak befejeződni. Csak nyugodtan, szépen mint ahogy a csillag megy........
  • Kodlovag
    Na ez igy mar mindjart jobban hangzik. Meg en is tanulok uj es hasznalhato dolgokat, hiaba nyomom mar 6 honapja (persz mindig csak hetvegen :)).
  • Sipocz
    A "szükségletekről" és a "szükségletek kapacitásáról" (lehet itt hóttig tanulni:))):
    Tegnap közzétettem itt néhány számot amelyek sugalhatták azt, hogy a zóna-boosterek (Ködlovag jóérzékkel hitetlenkedett is!) ennyi-meg-annyi demandot generálnak, a példa épp egy autópálya volt ami 100000 demandot generálna. Csakhogy erős tévedésben voltam(remélem az már elmult) és az igazság máshogy van(olyan ez mint a jog->igaz ez meg még az ellenkezője is, ügyvéd kérdése:)))). Tehát a booster nem kelt a major politizálásától(adók, környezet...) függő demandot csak ennek a lehetőségét teremti meg. Példa: van helyből 3000 Co$$ demand kapacitás(ez jár és kész, alapbeállítás by Maxis), de nincs út, régiós kapcsolat, megfelelő képzettségü munkaerő, magas az adó, rettenetesek a körülmények, azaz az effektív demand=0; jön a major intézkedik némi utat rak meg oktat meg ilyesmi és mondjuk ezekkel a ténykedésekkel a demand kapacitás felkúszott erre a zónára 4500-ra; aztán nem történik más csak annyi, hogy megteremtődnek a középkategóriás Co fejlődésének egyéb feltételei (képzett muki, elfogadható adó, külsőföldi kapcsolat) és megjelenik a térképen ez a beépítés és fejlődik, de legfeljebb 4500-ig hacsak nem kap boostert.
    Tehát a effektiv demand ennyiben eltér a demand kapacitástól, az első az ami van a másik az ami ideális esetben lehetne.
  • Sipocz
    Konklúzió egy angol nyelvü fórumról (kb.20 hozzászólás nyomán):
    Az ipari zónákban használt HD beépítés eredménye néhány un. stage 3 épület lehet, amelyek közül a legnagyobbnak a foglalkoztatása sem haladja meg a 150 mukit. Ha ezt összeveted a C zónákban (a zónaköltség azonos, nyilván itt a járulékos fenntartás sokkal több) elérhető nagyobb épületek 2000-7000-es foglalkoztatási potenciáljával akkor nem biztos, hogy érdemes HD iparral veszkődni és az MD tökéletesen megfelel.
  • Hmuda
    Ok, nem kérdeztem semmit. :)
  • Hmuda
    A peccs már fent van. Mi a cime ennek a simtropolisnak?
  • Sipocz
    Patch 2 , az angol verzióju nocd exe elhajtja bármelyik verziót(kelettől-nyugatig) és a Simtropolison nézz körül(bátran regisztrálhatod magad) a LOT-ok között(óvatosan válogass mert sok a brahi, ami nem müx és a plagizált cuccos, az olyan ami tulképp ugyanaz csak nem veres hanem ződ:)).
  • Sipocz
    Hi!
    Tömegesközlekedésben kérdés:
    Elértem akkora nagyságot, hogy a metrónak nincs alternatívája mert a felszin televan, az üzemelő (és nyereséges!) buszjáratok csak hozzáadódnak a kaotikus forgalomhoz. Egy-egy metróállomás képes-e mind a 4 irányban érk.-ind. és lehet e a metróhálózat is "kockás"? Erre azért volna szükség, mert a residental területeket körbe veszi az ipar és a kereskedelem, tehát 2-3 elképzelhető vonzásirány is lehet a hivatással járó forgalomban.
  • Hmuda
    Milyen dolgokat érdemes pluszba rápakolnia gaméra?
  • Kodlovag
    A deviance fele (tavol keleti) verzio 2. CD-jen rajta maradtak a masolasvedelmi infok, de ennek semmifele problemat nem szabadna okozni. De adtak ki egy kis progit, amivel a bin fajlbol kiszedheto ez az info. Esetleg probalkozhatsz azzal, ha a deviance verziod van.
    Biztos, hogy nincs veletlenul elrontva a CD? Meg nem hallottam ilyen jellegu problemarol.
  • Hmuda
    Tudod hova menjél a köcsög hirdetéseiddel. :P
  • e-jay
    EZT NEM HAGYHATOD KI!!!380Ft+ÁFÁÉRT 4 NAPIG TÖLTHETED LE A LEGUJABB ALBUMOKAT (STERBI - AXETAZIS A PALACEBAN 2003, NAKSI VS BRUNNER - SUNHINE 2003,JUVENTUS MIX VOL. 5,STB...) + GAMES RIP-EKET (WARCRAFT 3 FROZEN THRONE, ILLEGAL STREET DRAG NITRO EDITION)
    http://palaceportal.fw.hu
  • unio21
    Sziasztok! Végre sikerült letöltenem a Sc 4-et, de a második cd-t nem hajlandó telepíteni. Alkohol 120%, mindent rendesen végigcsináltam, mégsem fogadja el. ki tud segíteni?
  • Sipocz
    Májerkodás az optimumról, a tényről meg az ezeket összekötő ténykedésekről:
    Kb. 4 napja választottam ki egy pici régiót (Fairview) az alapgamából mondván csinálok rajt egy tetszetős várost, tehát az egészet tekintem egy városnak és a térkép részeket egy-egy "kerületnek". Ha üresre kezdessz jön a Maxis-féle alapigény táblázat adatsora, aminek a veleje a jó sok $ demand ami olyan szép dolgokat jelent mint: tudatlanság, bűnözés, szennyezés, egészségtelen életmód, alacsony adóbevételi lehetőség. De nincs más, egy darab másik térkép ami igényeket ad és kér, mert mindenütt körben a vaddisznóknál nincs értelmesebb élőlény. És innen már adódik az a fontos igény, hogy valamelyest nagyobb biztonság legyen mint a vadonban(rendőr és ipari területeken a tűzrendész). El kell fogadni ami van és az elején bele kell nyugodni már csak azért is mert van eszközpark a dolog megoldására. Az egyik az egészségügy-oktatás rendszerének szép lassú kifejlesztése. Szvsz. első az egészségügy mert a populációban öröklődik az ősök egészségi állapota és ha ezt romlásnak engeded akkor egy lepergő spirálisba jutsz amiből nehéz a kiút. A második helyezett az oktatás, de ez is csak szépen lassan, a $ nép minden kis apróságnak szívből örül. Tehát az orvosi rendelő jár már akkor is amikor a muki betéved a zónába, de ált.iskola csak akkor ha már van annyi tanuló, hogy érdemes letenni egy sulit. Szinte átsüt a gamán az az öröm a $ népektől, ami egy-egy ált. iskola vagy egy könyvtár lerakásánál előállhat. Egyből változik a városkép, szépülnek a házak vagy nagyobbak lesznek:)). Amidőn megvan az első oktatási szint lehet foglalkozni az egészséges környezettel is: ne lepjen el mindent a szemét, a fák fogják fel az ipar felől terjengő füstöt meg bűzt esetleg ha futja akkor lehet a víztisztítással bíbelődni. Egyszer csak megtörténik a csoda(inkább a dolgok természetes rendje) és előáll számos olyan muki aki már tud folyékonyan simül olvasni és a major szive repeshet mert nem hiába lomotolt eddig. Az iparban lehet lassan közhírré tenni a dirty-vel szembeni ellenszenvet(adóemelés, anti-szmog kampány) és lehet támogatni a a manufakturális iparkodást (pici adócsökkentés, némi booster). A türelem aztán termi már a $$ jelenséget, egyrészt a műveltebb népet(azért egy ált.isk.-tól ne várj csodát és tömeget) meg a $$ C-t és I-t és ugye a névében is benne van ez már többet adózik, node többet is vár el. Adjunk neki némi ligetet, egy-egy játszóteret vagy parkot esetleg sportpályát, no nem túlzásban csak érezze, hogy figyelünk rá. Erősítsük abbéli szándékát, hogy többet tudjon meg a világ dolgairól és jöhet a gimi, meg a kollégium. Nyilván a gimi lesz a drágább dolog az idők teljességében, de nem szabad, hogy ez visszariasszon bárkit, a kolesz meg tutira hatékony valszeg mert részben önköltséges. Néhány hónap(szimulációs kör után) érdemes megtekinteni a pop&job diagramot és ha a város képén még nem is tünt fel immár jelentős számu a kiművelt emberfő, ami ugye Széchenyi szerint is a nemzet igazi vagyona:))) Bizonyos, hogy ezidőre a szennyes ipar is elszontyolodott már, ha még nem hát tegyünk róla (adóban dirtynek +1-2 büntetés a többinek 1-2 jóváirás nem árt meg) és áramlik befelé az ipari kúltúra meg egynémely könyvelő, ügyvéd és impex cég is úgy gondolja, hogy itt érdemes irodákat nyitni:)). A tiszta, csendes ipar és persze a hivatalok már nagyon jól megfizetik a dolgozókat ami azt eredményezi, hogy egyre több $$$ muki jelenik meg nagy igényekkel, amitől nem kell tartani mert ezzel párhuzamosan nagyobb adót is fizet, sőt életének cél-épületei ($$$ commercial service) is igen szépen adóznak, magyarán a $$$ muki nemcsak szép Szja-t hanem tetemes Afa-t is tejelget. Na jó szerteti a parkokat meg a teniszpályát meg golfozik a szentem és a sportrepülés a gyengéje amiről a plázákon szeret májerkodni a plázacicáknak:)))!
    Így már eljutottunk a leprától a Rózsadombig, a dadogástól a nagy Simnation klasszikusokig a köhögéstől és vérköpéstől az átlag 90 éves várható életkorig.
    Amit leirtam csak szerintem, nincs nálam a bölcsek köve csak egyszerű májer vagyok testvéreim az SC4-ben:)))))
  • Sipocz
    Részlet a Simtropolisról:
    Table A2.02.4: Commercial Office Busters
    CO : Medium and High Wealth offices
    COM : Medium wealth offices
    COH : High wealth offices
    $C : Construction cost
    $M : Monthly cost to maintain

-----------------------------------
    Buster | $C | $M | CO |
    Land | |
    Road (1) | 0 | 0 | 10000|/\
    Road (2) | 0 | 0 | 5850|||
    Rail (1) | 0 | 0 | 10000|||
    Rail (2) | 0 | 0 | 5850||\\\ Look at:
    Highway (1) | 0 | 0 |100000||/// Note 1 below
    Highway (2) | 0 | 0 | 58496|||
    Subway (1) | 0 | 0 | 20000|||
    Subway (2) | 0 | 0 | 11699|\/
    Airports | |
    Small Strip |20000| 700 |10200|
    Med. Strip | 5700| 900 |13100|
    Large Strip | 5700| 1100|16000|
    Small Municipal |35000| 1225|28800|
    Med. Municipal | 6400| 1450|34100|
    Large Municipal | 7200| 1700|40000|
    Small Int. |50000| 1750|70000|
    Med. Int. | | |80000|
    Large In | | |90000|
    -------------------------------------------
    Structure | $C | $M | COM | COH |
    Convention C. |32000| 220 |100000|100000|
    Tel. Studio | 0 | 0 | 10000| 0|
    University |12000|1500 | 15000| 0|

Note 1: The numbers beside the land connection represents the number of connections to the same neighbour. While I only provide for two, it does NOT mean that any connection after is ineffective.
    Lásd nem sajátulag vagyok májer. RCI demand értékekben én is látom a 100-as osztót, pl. a nyitó $R demand 20000 muki a diagramban 200.
  • Hmuda
    Köszi, ezer hála.
  • Kodlovag
    Huuu. Ize...
    Nem gondolod, hogy az autopalyara irt szamok egy kicsit nagyok? Nem generalhat egy osszekottetes 60000 munkahelyet, vagy legalabbis igenyt. Ennek meg a 10%-a is nagyon sok. Modjuk ha azt szetosztod egyenletesen a C 5 tipusara, mar elfogadhato.
  • Sipocz
    Hi!
    Friss-ropogós tapasztalatok a városszépítésről és a boosterekről:
    Főleg kisméretű-kislélekszámu régióban, ahol némelyik demand a 0 körül bóklászik érthet bizony olyan meglepetés, hogy negatív igény keletkezik. Ezek közül azért éppen a városszépítő eszközökkel az R és a C zónák demandja gyorsan visszatéríthető legalább 0 felé. Vizsgálgatni érdemes a boosterek hatáslistáját és a még elviselhető költségkereten belül már a a fejlődés közben csinosítani illik a várost. Gondolj bele: 1 db kisméretü játszótér 1000-1000 muki-igényt generál minden jövedelem katagóriában, egy pici flowergarden 750-750-et.
    Az ipari területeken már nem idézhető elő ilyen gyors kiigazítás, ott az alaphangot a simnation-gazdaság adja, tehát a jó közlekedés, régiószéles közlekedés(!!!) (út, vasút, kikötő) a fő-booster, de nagyon jó hatásu az army base(persze a népek útálják), a rádióállomás, a HT-nek meg az egyetem és a kutatólabor(ezt a kettőt nálam a főzsaru kiemelten bűnöző helynek minősíti:))).
    Egy egészséges autópályaszakasz-még akkor is ha a simek nem tengenek rajta mint atom- a kommersziál zónákban 100000 C igényt generál, ha ugyanez az autópálya átmegy egy másik térképre akkor mind a két helyen 60000-60000(tehát feltétlen menjen át!). Meglátásom szerint street jellegü utat már csak azért sem érdemes lerakni mert semmilyen élénkítő hatása a kereskedésre nincs:)))!
  • Kodlovag
    Toltsd le az origi patchet a simcity4 oldalrol az EA-tol. A patch2-t. Telepitsd a frissen folrakott jatekra. Utana keresgelj a gamecopyworld oldalan torest. 1 perc alatt megtalalod.