13557
  • NorbyI
    Hmmm.
    Érdekes, ilyet még nem láttam itt azt találtam hogy a legelső még gyári BIOSokban még nem lehett kikapcsolni egyes funkciókat. Viszont kiadtak hozzá, frissítést amiben már ki lehet kapcsolni minden integrált eszközt. Erősen javaslom a felrakását. Ha nem vágod hogyan kell tudok benne segíteni.
    De égés, eddig nem találkoztam még olyan lappal ahol ne lehett volna.
    Érdemes volt felkelnem ma is.
  • NorbyI
    Nem tudom neked milyen alaplapod van(tudom olvastam a konfigod), de amivel eddig találkoztam, és az jópár volt) mindegyikben le lehetett tíltani az alaplapra integrált cuccokat. Tehát szinte 100%-ig biztos vagyok benne hogy BIOS-ból a tiédet is le lehet tíltani. Nekem pl most a kettőből az egyik le van tíltva mert nem használom, plusz az integrált hangkártya is le van tíltva mert az meg elég hulladék, Szal bitros hogy nálad is meg lehet csinálni. A másik meg, hogy egy Win sem fagy ki úgy kékhalállal hogy legalább a memória tartalmát ne írná ki. It valami más de annál nagyobb gond lesz. Sajna ettől még lövésem sincs hogy mi.
    És a legfurcsább hogy álításod szerint máshol nem jön elő a probléma, vagyis csak az SC4 fagy semmi más játék vagy program?
  • Thaleske
    igen, megmarad:(
  • takraj
    Akkor is megmarad, ha letiltod az alaplapi lant?
  • Gyocsika
    Magyarítás készül?
  • Thaleske
    már csak az a kérdés, hogy mit lehet ezen kívűl tenni?
    új alaplap/videókártya megoldás?
  • Thaleske
    norby: másik hálókártya nem megoldás, mivel az alaplapi integráltat akkor is látni és használni fogja. ebből adandóan az ütközés megmarad:(

tuvok: béke veled:)

amúgy lubike egy ismerősöm, és nevezett a profi bajnokságra. egész jól nyomja:D
  • Tuvok #5789
    Üldözési mániád van ? :D
  • NorbyI
    A szép az benne hogy nem lehet átírni. Én már próbálkoztam mindennel, e nem tudtam megváltoztatni a kiosztásokat. Ezt a problémát csak úgy tudod elkerülni ha veszel bele egy PCI-os hálókártyát. HA esetleg tud valaki megoldást szívesen venném, nekem ugyanis a win újratelepítésével sem oldódott meg az ilyen probléma. Ja és csökkentett módban sem lehet csinálni semmit sem vele.

Lubike: ngyon jó ötleteket adtál. Elég profin nyomod ahogy látom. Te is szeretsz pause alatt egyzserre mindent felépíteni.
    Ha esetleg még az oktatásról meg az egészségügyről tudnál feltennni néhány képet maga lenne a tökély.
    Csak így tovább.
    Ezeket talán érdemes lenne a FAQ oldalra is feltenni ha megvan még.
  • Thaleske
    így van, segítséget kértem, nem pedig azt, hogy hülyének nézzél, és bebeszéld nekem azt a problémát, amire te gondolsz. most őszintén: én kétszer is leírtam, hogy mi történik, amikor kifagy. miért nem lehetett megérteni???
  • Tuvok #5786
    Elég lett volna az utolsó mondatod leírni bunkózás helyett . Így próbáljon az ember segíteni . Akár be is fejezheted az offolást .
  • Thaleske
    úgy néz ki, hogy megvan a probléma
    a videókártya és a hálókártya ugyanazt a memória címtartományt és megszakításkérelmet használja. hogy lehet átírni? milyen progival?
  • Thaleske
    tuvok ne légy már ilyen tulok...
    már 2szer leírtam:

"még most is újraindul. vagyis mivel lekapcsoltam az automata újraindítást, ezért megfagy a gép, nincs hibaüzenet, csak egy égszínkék képernyő. nem reagál semmiféle billentyűkombinációra, se semmi:("

"amikor bejön a kék képernyő, nem ír ki semmit. se hibaüzenet, se ablak, se megjegyzés, se tálcaikon, se semmi. csak egy full képernyős kék kép. billentyűkombinációk sem mennek (de ezt már egyszer leírtam)"

de leírom harmadjára is miattad, és a további gyengébbek kedvéért:

KÉK KÉPERNYŐ, NINCS HIBAÜZENET, NINCS ABLAK, NINCS SEMMI. ÉS NEM MŰKÖDNEK A BILLENTYŰKOMBINÁCIÓK SE. ÉRTHETŐ MÁR?
  • lubike
    Hello, felrakok pár képet, mondjátok el a véleményeteket róluk, köszi
    ezt töltsétek le
  • Tuvok #5782
    Az a kék képernyő hogy néz ki ? Van benne szöveg ?
  • Thaleske
    hardware ütközésről így már szó sem lehet, mivel a hangkártya és a hálókártya integrált, így egyedül a videókártya van bedugva, más semmi
    +1 vinyó van ide kábelen (80 eres) keresztül
  • Thaleske
    kiszedtem a 256os ramot; megcseréltem az 512-eseket; beraktam 1-2slotba (dual ddr channel), de semmi sem segített
    lehúztam a cd-t, dvd-t, kislemezmeghajtót. ez se segített:(
  • Thaleske
    ja igen: memtest 100%-nál 0 hibát talált, tovább nem futtattam
  • Thaleske
    1. igazad van, a virtuális memória = memória+lapozófile
    2. már próbáltam úgy, hogy minden felesleges taszkot kilőttem (tűzfal, vírus, stb), sőt még netkábelt is, de nem használt
    3. amikor bejön a kék képernyő, nem ír ki semmit. se hibaüzenet, se ablak, se megjegyzés, se tálcaikon, se semmi. csak egy full képernyős kék kép. billentyűkombinációk sem mennek (de ezt már egyszer leírtam)
  • NorbyI
    Amikor megkapod a szép kék képernyőt akkor mi a hibaüzi.
    Látsz olyat hogy IRQ_NOT_LESS_OR_Equal
    vagy estleg vlami driverre panaszkodik hogy az okozott hibát?
    Az alján esetleg emlegetni szokott filenveket is, esetleg ott?
    HA máshogy nem megy fényképezd le aképernyőt és küld el.

A hw ütközés az a hardware ütközést jelenti, általában akkor szokott fellépni ha két eszköz azonos IRQ-t használ. Nekem pl állandóan kifagyott a gép ha ment a letöltés és elindítottam egy játékot hanggal. JEllemzően a hangkártya és a hálókártya hassználta ua-t a megszakítást.
    A hangkártyát áttettem egy másik slotba és azóta nincs ilyen.
    A memóriabeállításra mostmár én sem tudok mit mondani, szerintem Everest valamit belekever vagy összesíti a memóriát a lapozófileal. Így lehet hogy a virtuális memóriának a lapozófile és a memória összegét jelenti.

Jah még valami. Úgy próbáltad már futtatni a játékot hogy minden felesleges taszkot kilősz, pl ne fusson a háttérben vírusírtó, tűzfal, defrag stb.
    Ha így is kifagy akkor nem software-es gond van.
  • Thaleske
    még most is újraindul. vagyis mivel lekapcsoltam az automata újraindítást, ezért megfagy a gép, nincs hibaüzenet, csak egy égszínkék képernyő. nem reagál semmiféle billentyűkombinációra, se semmi:(
  • Thaleske
    hi
    AA kilőve, automatikus újraindítás szintén. de van két progbélám:

- hol lehet beállítani a memória méretét? mivel rendszerbeállításoknál 512Mb-ra állítottam, de everest azt írja, hogy 1646Mb a lapozófájl. a virtuális memória pedig 2925Mb. én ezt már nem értem...

- mi az a "hw ütközés"???
  • NorbyI
    Én továbbra is tartom a véleményemet hogy a két dolog azonos, ezt az is alátámasztja hogy az angol win a beállításoknál ezt a két szót felvátva és együtt is használja. Igazából mindegy de teljesen felesleg ekkora méretűt használni mert így nagyon sok nem használt cuccot oda pakol ki ahelyett hogy a gyors memóriát használná amig lehet. Egyébként én szinte semmit sem használok csak amennyit feltétlen kell (128-128). Persze szerintem nem ez lesz a hiba. A diagnosztikai adatokat meg várom aztán utána talán okosabbak leszünk.
  • Thaleske
    Pont azért kértem segítséget, mert már minden ésszerű és általam ismert gondot kizártam, és már fogalmam sincs, hogy mi lehet a baja.
    Pláne azért, mert a gépem kb 4-5-ször akkora, mint amennyi igénye van a játéknak...
  • Thaleske
    kösz az eddigi segítséget, de majd csak holnap délután tudom próbálgatni a javaslatokat...
    ami biztos: 1. a tápom 350W-os, így nem lehet gond az áramellátással; 2. télen is mindíg kifagyott; 3. nyáron légkondi mellett is kifagyott; 4. memóriák jók, és próbálgattam cserélgetni a memóriákat, semmilyen kombinációval nem volt jó, még akkor se ha kivettem a 256-ost; 5. a legújabb játékok (pl Titan Quest, közepes beállításokkal) is gond nélkül mennek.

holnap délután még 1 indokot kizárok: a videókártyát, mivel minden memória passzív, a procija meg P4-es CPU (!) bordát+titan ventit kap. és persze fel is húzom az órajeleket

Norbyi: EVEREST azt írja, hogy a virtuális memória és a lapozófálj 2 különbőző dolog (bár ebben én se vagyok biztos), és az xp alapból 2giga lapozót kér optimálisra. és direkt növeltem meg duplájára, hogy a memória-gondokat is kizárjam.
  • NorbyI
    Még egy ötlet eszembe jutott gyorsan utána nézve az alaplapodnak.
    MEg kellene próbálni kiszedni a 256-os memóriamodult a gépből. Így elvileg vinnie kéne a dual DDR 400-at is, viszont ha benn van az a 256-os modul akkor szerintem nem megy a dual. Esetleg lehet hogy a memória maga hibás. Egy memteszt is megérné a fáradozást.
  • NorbyI
    ok meggyőztél
  • Tuvok #5769
    Csak akkor terheletlen, ha nincs tápkábel rádugva . Indítási motorellenőrzés, lézerfej ellenőrzés, belépsz sajátgépbe ellenőrzi van-e lemez, kereséskor szintén, gépleálláskor is, winfos folyamatosan indexel, ikonok révén ellenőriz, szinte minden műveletnél ellenőrzi a megszakításkérelmeket a buszokon a ROM-októl, tálcanyitások, multimédiás programok megnézik van-e lemez, minden Megnyitás folyamatnál szintén stb, stb, stb ...
  • NorbyI
    Nem akarok nagyon vitatkozni a témán, ha jól olvasom terheletlen állapotú CD/DVD -ről volt szó már pedig az nem hiszem hogy nagyon sokat fogyasztana. A rövidzárat elírtam nem erre gondoltam. De szerintem vitánk nem fog segíteni szegény Thaleshke problémáján, szal hagyjuk is ennyiben.
  • Tuvok #5767
    Egy DVD olvasó működés közben 5V/2A-t és 12V/1A-t fogyaszt, ami 22 Watt összteljesítmény . Ha 2 működik egyszerre, igen szépen megfekteti a végfokokat a tápban .
    Láttál már zárlatos IDE csatlakozót ? Az IDE kábel lányos, tehát lehetetlen benne zárlatot okozni, ha a ROM-on a tűk összehajlanak, akkor a kábel se megy rá, megintcsak nincs zárlat . A tábkábellel ugyanez a helyzet, csak ott a tűket esetleg valamilyen fogóval lehetne összenyomni, ha azzal hozzá lehetne férni . Persze lehet ökörmód is gépet szerelni, láttam már rövidrezárt infraportot, terebélyes égésnyomokkal az alaplapon, de hát ember használta ...
    Nap mint nap hoznak be a céghez gépeket, amik újra-, vagy be se indulnak, tápterhelést kimérve egyértelmű a dolog, minden venti maximumon pörög, táp jóval nagyobb terhelést kap nyáron, egy DVD írás alkalmával igencsak megnyúlhat 1-1 végfok, onnantól a táp tönkremenetele már csak napok, hetek kérdése .

De ez csak egy jó esélyes lehetőség Thaleske problémájára, sokmindentől újraindulhat .
  • NorbyI
    A nem használt CD/DVD ROM-ok kevesebb mint egy watt körül fogyasztanak szal ez nem igazán megterhelő egyik tápnak sem viszont a sok le meg visszadigdosástól kitágul a csatlakozó és a laza rész nem érintkezik rendesen, ami okozhat zárlatot és fagyást is. De szerintem hw ütközés lesz. Erről viszont csak egy hibakód után nyilatkoznék.
  • Tuvok #5765
    Hány wattos tápod van ? Nincs melege ? Nincs túlterhelve . Nyarra javasolt lehúzni pl . a nem használt ROM-okat, és csak akkor visszadugni ha kell . Sokat spórolsz vele, és kíméled a tápot is .
  • NorbyI
    "virtuális memória 4 Gb; lapozófájl 3Gb"
    Ha jól tudom a kettő ugyan azt jelenti. Próbáld meg kisebbre állítani és megegyező méretűre. Pl 512-512. Így majd a swappot kizárhatjuk. Talán az ATI driverrel lesz gond, de ez csak tipp, próbáld meg levenni az AA-t hátha az. Így elsőre ennyi.
    Amit esetleg még megtehetsz hibadiagnosztika ügyében: Rendszertulajdonságok/Speciális fül/Indítás és helyreállítás Beállítás gomb és vedd ki a pipát az Automatikus újraindítás elől. Ez azért jó mert ha fagy akkor bedobja a kék képernyőt és esetleg megtudunk egyéb hibákat mivel lehet gond.
    Ja és nézz bele a rendszernaplóba is hátha ír valami használhatót.
  • Thaleske
    Üdv!
    Van egy kis problámám: játék közben állandóan újraindul a gépem. Nem ír ki semmilyen hibaüzenetet, csak simán újraindul. Ez történhet akár rögtön a városba belépéskor, de volt már olyan, hogy 2 órát játszottam, és csak utánna indult újra.
    Mi lehet a gond???

Configom:
    AMD Sempron, 1833 Mhz, 2600+
    Abit NF7(-S) v2.0
    ASUS A9550 GE
    Maxtor 6Y160P0
    1,25 GB DDR RAM

Ezen kívűl: legfrisseb driverek alaplapon, videókártyán; virtuális memória 4 Gb; lapozófájl 3Gb; legjobb teljesítményre van optimalizálva a rendszer; az alap hűtéseken kívűl (alaplap, videókártya, proci) még hűtve van: vinyó, memória, +1 van még a videókártyán, és végül még 3 venti hűti a házat. (gondoltam leírom, hogy ne a hűtésre fogjátok a hibát)

Remélem tud valaki segíteni, köszi előre is.
  • vodMarci
    A Dativus az nem jó...
    Úgy tűnik,hogy én is mostanában fogok elutazni,mint Toroco,mert anyám holnap jön vissza Spanyolból...utána meg sajnos augusztus 2. felében szar Kórus fesztivál lesz,és mennem kell arra is...utána meg suli,és készülni kell a felvételire:(...de ha kell help,akkor majd a szöveget elküldheted,és majd megmondom,hogy mikor lenne időm rá.
  • NorbyI
    Erre a fordító programra én is gondoltam és be is szereztem egy dativus nevű csodát. Igen nagy csalódás volt az egész, leszámítva olyan apró tényeket hogy nem tud ragozni, egy tök alap mondatot is teljesen félrefordított. Sokkal jobban összezavart mint ha csak szótért használnék. Egyébként nem haladok valami gyorsan, kb 600 bekezdést fordítottam le, de van egy-két rész ami rohadt nyakatekerten van megfogalmazva, plusz a régi fordítás is hibádzik helyenként, így azt is kell javítanom, meg a helyesírást is. Szal türelem, meglesz de idő kell hozzá.
    Jah és a csőtörést az okozza hogy nagyon le van véve a támogatás a Vízrendszerről. Kezdő városnál ne használ egyből 20000 köbméteres pumpát, elég a torony, így alig kell lehúzni a támogatást róla.
  • PLackó
    Mikor megvettem a nagy vízpumpát,és eléggé lekorlátoztam a teljesítményét nálam is ez volt.
  • BYpsilon
    nem lesz csőtörés ha 100%-on hagyod a vizhalozatra fordított összeget
  • Fülüke
    Én csak akkor találkoztam csőtöréssel amikor hülyéskedésből elnéptelenítettema 300ezres városomat és aztán elkezdtem visszatelepíteni őket akkoraztán minden csövön lett egy lyuk.(persze ezt nem mentetem el) :DDDDDDDDDD
  • Toroco
    Fingom sincs. én még nem találkoztam csőtöréssel