40038
Windows Vista ( Fejlesztési kódneve : Longhorn ) a Windows XP utódja.

FAQ
  • [HUN]FaTaL
    Előbb XP-t kell rakni, majd utána Vistat és jó lesz.
  • DJviolin
    Sziasztok!

Adott egy notebook, amely winchesterét felosztottam két partícióra. Első ízben a C-re felraktam a 64bites Vistát, majd a D-re a 64bites XP-t. Igen ám, de csak az XP töltött be. Oprendszer választó képernyő alapból nincs, és F8-nál is csak önmagát látja. Vista topik Faq elolvas, Vista telepítő berak, boot visszaállít. Most meg csak a Vista tölt be. :( A kérdésem: Vajh miért nem fér meg egymás mellet apa és fia?
  • Szuni
    A hiba nálam van ezek szerint..
  • [HUN]FaTaL
    Az összes steames game megy 64biten.
  • Dzsini
    Mind az Oblivion (még a Morrowind is), mind az Orange Box működik 64 biten, sőt, a HL2 minden része natív 64 bites indítóval rendelkezik:
    "On December 22, 2005, Valve released a 64-bit version of the Source game engine that theoretically takes advantage of AMD64 or EM64T processor-based systems running Windows XP Professional x64 Edition, Windows Server 2003 x64, Windows Vista x64, or Windows Server 2008 x64. This update, delivered via Steam, enabled Half-Life 2 and other Source-based games to run natively on 64 bit processors, bypassing the 32-bit compatibility layer."
    Az Oblivion pedig - ahogy utánaolvastam - videokártya driverek miatt problémás néha 64 biten, de sokaknak könnyedén elfut.
  • werkfilm
    valve gamek pedig mennek 64 biten, orange boxból a hl2 meg a lost coast natívan is támogatja, de a többivel sincs gond (itt).
  • Szuni
    Most úgy van, valóban, hogy két oprendszer megy, egy 32 és egy 64 bites, két partíción, és ami nem megy az egyiken, azt használom a másikon, csak ez elég gáz így 2009 közepén
    A Canopus 5-öt nem próbáltam, a 4 viszont behalt 64 biten (az eredeti). A Studio 11 sem megy, igaz, ezt már úgyse nagyon használom, de néha gyorsabb azal dolgozni. Amennyibe a legális update kerül, már nem éri meg..
    Az Ulead programok sem indultak el, párat kipróbáltam, a Workshop 2-re ránézek akkor ;) ez jó hír.
    Játékok terén meg pont a nagy kedvencek nem mennek 64 biten, Oblivion pl, meg pl a Hlf-Life 2 Orange Box (eredetiek) persze ezeknek nem is kell gépigény ekkora, de jó volna, ha ilyenekért nem kéne külön oprendszert tartani 2009-ben.. Persze lehet az én hibám, hogy ilyenekkel játszanék még mindig, de általában amikért pénzt kiadok, azokkal jó elővenni később is... akár évek múlva.
    Befejezem a nyavalygást, mert még kidobnak offolásért. ;)
  • [HUN]FaTaL
    Melyik játék nem indul el? Nekem minden elindult.

Videószerkesztő program készítőjének meg gratula, hogy 2 gigára korlátozzák.
  • bon
    Nos én használok 64bit-es Vista Enterpirse alatt Canopus Edius 5.xx verziót. Canopus Procder 3.xx verziót, Ulead DVdWorkshop 2, Jasc Paint Shop Pro 9-et, Complex Cd jogtárat. Az itt felsorol programok mindeggyike mükődik, pedig jó részük még nem is Vista kompatibilis, nem beszélve 64bit-ről. Tehát a "minden" szó nem túlzás.
  • Dzsini
    a játékoknak már jó ideje nincs baja a Vista64-el... a videóvágó szoftver az ciki, amiatt esetleg lehet tartani egy kis partíciót, ahova felteszel egy 32 bites rendszert - ott viszont 4 giga a teljes címezhető memóriatartalom, és annyi is lesz.
    Ezúton is gratulálok a programod készítőinek, hogy egy olyan gépigényes folyamatot, mint a videószerkesztés lekorlátoznak 2 gigára (ugyanis 32 biten ennyi a maximum memória, amit 1 folyamat megkaphat). Esetleg nem jelent meg újabb verzió belőle, amire olcsó upgrade lehetőség van?
  • Szuni
    Nekem a játékokkal van főleg bajom 64 bit alatt, a lgtöbb nem indul el. nem netezni meg filmet nézni akarok 8 giga rammal.. ;) az ilyen dolgokra jó a 64 bites vista- Másra aligha, pl a (legális, drága) videóvágó szoftverem se megy rajra, úgyhogy elég bátor dolog kijelenteni,hogy "minden" megy.
    Alapdolgok mennek, de nem ezért kell a bika gép.
    Ördögi kör.. :(
  • bon
    Ez hülyeség, változni nem fog, ez nem a Windows hibája, hogy 32bit csak 4gb-ot kezel. 64bit-es változaton minden program futott még idáig nálam.
  • [HUN]FaTaL
    SP1 után kiírja mennyi van benne, de nem kezeli. 6giga ramhoz tegyél 64bites win-t.

#38465: Tegyél 64bitest, minden fut.

A 4GB nem(!!!!) a windows korlátja, hanem a 32bité. Ugyanígy lesz a win7nél is...
  • Szuni
    Reméljük a Windows 7-nél ez javul majd, mert én se azért vettem 8 giga ramot, hogy a felét használja a Vista :( Gondolom sokan vannak ezzel így, bizony 4 giga néhol már kevés..
    A 64 bites Vista verziókon, ami használná, meg egy csomó program nem fut még..
  • Verseghy
    Nekem Business 32bites van.
    De ha jól emlékszem, mielőtt újraraktam a rendszert, akkor még ott volt, hogy 6GB.
  • bon
    Ez nem így van. A kezelt memóriák mennyisége változatoknént különőzik:

Windows XP Home: 4GB
    Windows XP Professional: 4GB
    Windows XP X64 Edition: 128GB
    Windows Vista Home Basic: 4GB
    Windows Vista Home Basic 64 bit: 8GB
    Windows Vista Home Premium: 4GB
    Windows Vista Home Premium 64 bit: 16GB
    Windows Vista Ultimate: 4GB
    Windows Vista Ultimate 64 bit: 128GB
  • Verseghy
    Hello!
    Az lenne a kérdésem, hogy úgy tudom, hogy a Vista 8 GB memóriát tud kezelni, de valahogy nem akar. 6 GB ram van a gépemben, (2x 1 GB és 2x 2 GB) és amikor bemegyek a vezérlőpult --> Rendszer-be akkor csak 3327 MB ramot ír.
    Mi lehet a probléma? Vagy esetleg rosszul tudok a 8GB-s memóriakezelésről?
  • tompka
    Ja. Izmosabb modemet fognak adni. :) Csak furcsáltam, hogy gigabites háló van az alaplapon, erre a vista csak 100mbitet ír ki :D
  • Dzsini
    akkor ahhoz gondolom olyan modem jár majd, és az előfizetőknek lecserélik :)
  • tompka
    Tudom, hogy nem lenne gyorsabb, de: jövőhónaptól elindul a 120mbites net a 3betűs szolgáltatónál. Igaz először csak pesten, de majd szépen jönnek erre felé is :)
  • Dzsini
    át, de a netkapcsolatod attól nem lenne gyorsabb az előfizetettnél.
    gépek között számíthat, ha a hálózati elosztó tud gyorsabbat, de egy modemnél nagyjából mindegy (a gyors netkapcsolatok 8-20megabitesek, ez még a 100tól is messze van)

Fatal: köszi a javítást, akkor rosszul tudtam.
  • tompka
    Azaz ha most a modemet lecserélném egy izmosabbra, ami már 100mbiten felül megy, nekem is átváltana gigabitre? :)
  • [HUN]FaTaL
    Nem, a cat5 is gigabites. Akkor ír ki 100megabitet ha a switch/router/másik gép amibe dugtad 100megabites. Nekem gigabites routerem van és gigabitet ír a vista, cat5-e kábellel (és 5-600 megabittel megy).
  • Dzsini
    Tudomásom szerint akkor írna csak ki 1000MBit-et, ha CAT6-os (gigabites sebességre képes) kábelt dugnál bele. Valószínűleg a kábel CAT5-ös, ezért 100MBit-et ír ki (mindegy, hogy a túlsó végen kábelmodem vagy másik gép van)
  • tompka
    A vista a hálózati kapcsolatnál miért 100Mbitet jelez ki? Alaplapi hálóm van, ami Gigabites. Vagy ha azt észleli a vista, hogy nagyobb sebességű kapcsolat van rádugva(pl modem) akkor átvált automatikusan gigabitre?
  • Szuni
    Igen, ezzel szemeztem. mi a különbség a kettő között, ahogy nézem, nem sok.. (mondjuk ha megy rendeen, akkor ez is elég) ;)
  • bon
    FlashFXP
  • Szuni
    Frissen telepített Sp2-es rendszerem van, még nincs két órás. A régi programokat frissebb verzióra cseréltem, minden klappol, játékok mennek.
    Egyetlen dolog nem hajlandó menni rendesen, és az az FTP kliens. ultraFXP-t használtam, két verzió is van, számomra kínai piros hibaüzenettel állnak le indításkor (adress violation blablabla, számok, stb) . Igen bosszantó, mondjuk amúgy is szeretnék valami mást kipróbálni, van valami bevált ftp-program, amit ajánlanátok? Kb ehhez hasonló tudású kéne, ssl-t meg ilyeneket tudjon, tehát a mezei ingyenesek nem annyira jók, de nem is szeretnék gyakorolni, hogy melyik megy, melyik nem. Mit használtok Vista alatt?
  • Rodman6
    Lehet hogy valakinek jó, de piszkosul idegesít hogy az ember sietne, de némely szoftvernél perceket kell arra várni hogy rálérdezzen: figyejjmá te hülye, valóban engedélyezed ennek a programnak a futtatását? Bezzeg a vírusok meg kémprogramok minden további nélkül feljönnek.
  • Petike125
    Ja és így van beállítva, hogy mi történjen automatikus lejátszáskor.
    De nem hiszem, hogy itt van a hiba

• Petike125
    Sziasztok!

Lassan egy hete próbálok megoldást találni a problémámra, de nem találok semmit ami segíthetne.
    1 hete telepítettem a Vista SP1 Business-t. Minden tökéletesen működik, kivéve egy dolog:
    Az automatikus lejátszás. Illetve az is működik, csak nem tökéletesen.
    Ha berakok egy lemezt - tökmind1, hogy milyet, mert minden esetben működik - felugrik az automatikus lejátszás ablak.
    Viszont ha a fényképezőgépet dugom rá a gépre, akkor nem ugrik fel semmi. És ez az amire a megoldást keresem. Miért nem ugrik fel az ablak?
    A sajátgépben megjelenik az új meghajtó, bele is tudok lépni, tudok babrálni a fájlokkal, de jobb lenne, ha az eszköz gépre csatlakoztatásakor felugrana az automatikus lejátszásos ablak, hogy ki tudjam választani, a képek számítógépre másolását.

Ha valaki tudja hogy mit kéne csinálnom, az ossza meg velem legyen szíves, ne tartsa magában! ;)
  • mounteverest
    Most már tulajdonképpen tényleg egyetlen embernek sincs semmilyen fórumon ötlete, hogy mi lehet a baj, de én sem szeretném 64 bites alá adni a dolgot.
    Természetesen megvan minden papír, mert pénteken vettem a cuccot.
    Kipróbáltam a Load setup default-ot, de sajna csak odáig jutottam ameddig eddig is. Most már nem ír hiba üzeneteet csak egyszerűen amikor megjelenik a kis nyíl és a háttér leáll a teleppítés és nem csinál semmit.

Köszönöm szépen az eddigi segítségedet és természetesen ha kiderül, hogy mi is volt a gond akkor majd megírom.
  • Livius
    Hát nagyon nincs ötletem, megoldás nincs rá. Lehet hardwer hiba is azt írják, de egy egyszerű driver hiba is lehetne. Beviheted az Aquába hogy nézzék meg, mert erre Vista 64bit kell, az a minimum. Csak legyen meg minden papír, szeretnek kötözködni.
  • mounteverest
    Nagyon szépen köszönöm, hogy utánanéztél.
    Már SP1-es és SP 2-essel is próbáltam és ugyan ezt írja ki.
    Amúgy ez akkor most azt jelenti, hogy nem fogok tudni feltenni erre 64-es vistát? Bár ezt nem hinném, mert akkor nagyon csúnyát fogok mondani a boltban az tuti. Igazából a gépben egy DVD író van és kész meg egy vadi új vinyó.
  • Livius
    Neten utánanéztem ennek wimfsf.sys PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA.
    Valamelyik meghajtódat nem szereti a bootolás közben a vista, vagy valamelyik I/O eszközt. Akár lehet hogy az alaplap AMD raid vezérlőjével van rosszba. Ezt régen még a BETA Vistáknál írták. Próbáld más telepítő lemezt, más verziót, mondjuk SP1-est vagy ha ez olyan akkor simát. Azt olvastam csak a 64 bites ilyen szar.
  • mounteverest
    Köszi szépen majd megpróbálom.
  • Livius
    Load setup default
  • Livius
    Ez is ott az exit menüben kell hogy legyen.
  • Livius
    Ezt az üzentetd mikor kapod? Kékhalállal kapod?
  • mounteverest
    Tudom, hogy hatalmas Láma vagyok, de megmondanád, hogy hol van ez pontosan?