Digitális és analóg fényképezőgépek
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Itthon is egy csomó régi objektív kapható hozzá, használtan, olcsóér.
mondjuk az elsõn meg van RAW, ami azért nem árt, bár ez emberfüggõ ki-mit használ
i5-2500K; GTX560Ti; 8GB DDR3 http://bofox.hu
Az a problémám, hogy a Sonymra (A2OO) nagyon szegényes az objektiv-választék, ráadásul horror összegek vannak, miközben Canonra és Nikonra jó árban van nagy választék (használtan is). Nem szeretném eladni emiatt a kis gépet, mert szeretem, de érdekelne, hogy lehet-e kapni átalakítót, hogy rátehessek más márkájú objektiveket (amik nem Alpha bajonettel rendelkeznek).
Zene nélkül mit érek én?
Minden szempontból jobb, mint a Canon változat:
- nagyobb hatótáv
- erõsebb AF segédfény (25 m)
- External Speedlite Control menübõl állítható
- C csoportot kezeli
- forgatható
- fém talp
- AA (ceruza) akkuval mûködik
Ár: 32000 Ft
[email protected]
+36206202303

When someone saves a new HDR photo, god kills a kitten. Gyerekmunka jó, maláj elnök rossz! http://www.flickr.com/tokeletlen/
~ I am the master of my fate, I am the captain of my soul ~

When someone saves a new HDR photo, god kills a kitten. Gyerekmunka jó, maláj elnök rossz! http://www.flickr.com/tokeletlen/
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
aztán az elsõ videoképességnél
aztán a HD képességnél
aztán... :)
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Szamomra pl. az iPhone az ami sokkal inkabb erthetetlen, hogy mikepp ert el ekkora sikereket... fogyasztoi tarsadalomban elunk, az emberek a szart is megveszik ha jol adod elo nekik. A Pentax bevallalta, hogy megceloz egy olyan reteget aki esetleg szeretne kicsit egyedibbet. En sem vennek rozsaszin gepet de ismerek olyat aki igen. En pl. imadom a gepemben, hogy feher. Mas mint a tobbi. Mondjuk a Navy Blue is bejon, meg a Gold-Brown. Meg...
A Pentax nem teszi kotelezove ezeknek a szineknek a vasarlasat. Ok csak a lehetoseget nyujtjak. Ha megnezed minden bolt 3 szint nyom: fekete, feher es a piros. Ha egyedi szin kell akkor azt megrendelheted. De nem kotelezo. Mint mar korabban irtam, rengeteg embert nem erdekli az, hogy mit tud a gep, csak azert vesz Canont mert azt nyomjak mindenhol. A Pentax szerintem tovabbra is nagyon jol valasztott ezzel a marketing fogassal, hogy a kulonbozo szinekkel adjak el a gepet azoknak akiknek a teloba epitett 5 megapixeles csoda is eleg lenne. Tetszik vagy sem... manapsag a fenykepezogeppel rendelkezo emberek elenyeszo %-a fotozik. Ezert kell ajlavju meg video a DSLRekbe. Mert a tomegek tarjak el a cegeket es nem a magunkfajta fanboyok.
http://gaborszantai.co.uk/
Tudom, hogy luxuscikk, de akkor is, ez a fájdalmas kategória nálam :(
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Talán a színes kör az elején jelenthet egyfajta színkódot.
Minap vettem egy Lensbaby Muse Double Glass-t...netrõl.
Mi jelzi az optikán a dupla üveg lencsét?
\"SLICE of LIFE\"

Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E
Az eljárás úgy megy, hogy minden tisztítási lépés elõtt/után kell lõni egy tesztképet. Én ezt úgy szoktam, hogy kirakok egy üres notepad-et a monitorra, bezoomolok maximumra, végtelenre állítom a fókuszt, legkisebb blendét állítok (nálam f/22), és két fényértékkel túlexponálva lövök egy képet 100-as ISO-n úgy, hogy közben mozgatom a gépet egy kicsit elõre hátra, hogy egyenletes legyen a megvilágítás. Utána áttöltöm a képet a szgépre, és 100%-os zoomnál gyönyörûen fognak látszani a pöttyök. Esetleg PS-ben lehet rá húzni egy kis kontrasztot is. Ezek után tudod, hogy mennyire érdemes pucolászni. Minden lehúzás után újra kell lõni a tesztképet, és ellenõrizni, hogy elég tiszta-e már.
Maga a tisztítás pedig úgy megy, hogy keresel egy tiszta szobát, ahol volt takarítva az elmúlt hétben (elõtte nem érdemes porszívózni, mert az csak felkavarja a leüllepedett port). Kell egy asztal, ahol kényelmesen elférsz, és nincsenek útban kacatok. Felcsapatod a tükrét, és leveszed az obit. Ezután a pumpával belefújsz párszor nem túl messzirõl a gépbe úgy, hogy lefele fordítod az egészet. Ezek után tesztkép, majd ha az pöttyös, akkor jöhet a lötty. Kiveszed a pálcikát a zacsiból, ha külön löttyöd van, akkor abból teszel a pálcikára (mehet rá 3-4 csepp), aztán lehúzod az egyik felével, majd ugyanolyan irányban a másik felével, majd pálcika kuka. A pálcika elég hajlékony ahhoz, hogy ne tudjad túlságosan rányomni a szenzorra. Tesztkép, szükség esetén ismétlést.
Az, hogy sikerül-e 100%-osan megpucolni nagy mázli kérdése. Nekem a sarkokban mindig marad egy pici két lehúzás után.
Szóval nem bonyolult az egész, csak nem szabad vele kapkodni, álmosan csinálni, koszban csinálni, ilyesmi. És random módon sem, csak úgy, hogy mindig alaposan visszanézed a képet, mert elõfordul, hogy a pálcikával rákensz valami nagyobb koszt, mint ami eleve volt a szenzoron, és akkor csak rontottál az egészen. Ehhez képest elég jellemzõ amúgy, hogy Leica tulajdonos kolleganõm tavaly nyáron a sivatag közepén megjelent egy pár zacskó pálcikával, hogy szívesen ad kölcsön, ha szenzort akarok pucolni on the spot...
Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E
A képeim jobbára a fiókban vannak, papíron, mert nem nagyon tudom beszkennelni õket. Igazából még nem teljesen állt össze a rendszer, mert a nagyítással is akadtak problémáim. Egy csehszlovák (valamikor volt olyan ország is?) nagyítógépem van, és a csücskökben vignettál egy kicsit, úgyhogy négyzet alakú képeket nem tudok vele rendesen nagyítani, csak olyat, ahol valami kisebb arányban van megvágva a kép. A szkeneléssel meg szívás van, mert nekem egy régi Epson-om van, ami csak kisfilmet tud (keskeny a lámpája is a 6x6-oshoz, nem csak a kerettel van gond). A múltkor egy ismerõsnél kipróbáltam egy V700-ast, de azzal is mindenféle problémák voltak, úgyhogy a négy óra alatt csak a beállításokat próbálgattam. Az a fõ tapasztalat, hogy bármilyen drága a szkennek, ha egy picit is meghajlik a film, akkor esélytelen élesen beszkenelni, mert az a keret, amit a síkágyas szkenerekhez adnak gyakorlatilag használhatatlan, márkától függetlenül. A dobszkenner meg nem téma, ha esetleg lesz valami csuda képem, akkor azt majd behuzatom valahol. Most éppen ócsó Foma Pan 100-as meg 400-as filmem van, mert hoztam a múltkor vagy öt tekercs profi Ilford-ot, de megröntgenezték a repülõn, és kuka lett az egész :-S. Magam hívom, nem nagy ügy. Ha van otthon egy sötét helyiség (akár a ruhásszekrény), ahol be tudod fûzni a filmet a tankba, akkor simán meg tudod csinálni. Színeset nem próbáltam hívni, bár állítólag diát lehet házilag is. Nem hiszem, hogy megéri a macerát.
Itt van pár kép, amit úgy-ahogy sikerült a múltkor beszkenelni. Igazából a színessel volt a szívás, a fekete fehér filmek valahogy nem hajlottak meg annyira, és élesebbek lettek.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Csak papirra nagyitatsz v. szkennelsz is?
Ha igen, akkor szkenneltetsz vagy magad?
Milyen szkennerrel?
Magad hivod a filmet?
Legalabb a B/W-t?
Milyen filmet hasznalsz?
Ja, a körtepumpa kell akkor is, mert elõtte ki kell fújni belõle a port. Ha érdekel, akkor leírom a pontos eljárást.
körtepumpa
Tapasztaltabbak, autoban, (nyitott!) napfenyteton keresztul, menetirannyal szemben is megprobalhatjak.
En egyszer a kutyammal nyalattam ki, de az egy uj mattuvegbe fajt.
Kösz, hamarosan végzek mérnök infón, és ha minden jól megy 1-2 hét és lesz munkám...
Ámbátor én nem személyeskedek senkivel, csak nagy ritkán, ráadásul most se veled kezdtem, nem tom mire ez a nagy kirohanás. Orvosiról annyit, hogy qrvára nem érdekel más ember baja, ha nem áll közel hozzám, azért meg nem leszek orvosok, hogy kitegyem a zsebemre az OPEN táblát, sajna ezzel az orvosok 10%-a van így. Nem vagyunk milliárdosak, de nem kell kölcsönért sem sorban állni szal nyugi. :D
Azonban ismerek környezetemben pár nagyon nagyon jó módú családot, ezeknek kb szintén a 10% aki magának köszönheti amit elért, le a kalappal a többinek szerencséje volt bár nem mindnek többen börtönben vannak/lesznek és igen dögöljön meg az az pink audi a8-al rohangáló faszkalap aki mások nyomorából él.(jah és nem homokoztunk együtt szóval légy szíves, ha én megválogatom a szavaimat tégy te is így)
</off>
Habár nincsenek a zsebemben a Pentax pénzügyi kimutatásai, de az elmúlt évek vergõdését - mint pentaxos - megélve, amondó vagyok, hogy itt nem a cég jövõjérõl van szó, hanem a túlélésérõl. A felszínen maradásról.
A színes vázakkal bohócot csinálnak magukból, de ez is egy kétségbeesett PR-fogás lehet, hogy egyáltalán valami hírértéket szerezzenek a vázaknak. (Nyilván számításba véve azt is, hogy az új japán néplélek valahol azonosulni tud ezzel a számunkra debilnek látszó trenddel, és meg fogják venni.)
A pentax elõször összefeküdt a túlélés érdekében a samsunggal, azok átvettek pár dolgot, a technológia egy részét, majd tovább passzolták a céget a hoyának, amelyik inkább az üvegekre (optika, laboratóriumi eszközök, stb) helyezi a fõ hangsúlyt, stb.
Szerintem a pentax már évek óta a túlélésért küzd, és a k10d volt, ami a csõd szélérõl vissza rántotta. Ideig óráig...
A legnagyobb baj - itt gyokerezhet a konzervativ hozzaallasom is - hogy mi az a generacio vagyunk, akik megeltek a fotozas digitalizalodasat es az ezzel jaro szelesebb publikalasi lehetosegeket.
Regen a fenykepezni tudokat tiszteltek, egyfajta aura vette korbe oket, majd atalakult es megturt szakma lett.
Manapsag ha valakinel fenykepezogepet latnak, akkor sokan bosszusan neznek ra es agyukban vegigfut a holnap vagy bulvar ujsagban leszek vagy a flickeren. (nem marinenire gondolok, hanem a mi generacionkra).
Az, hogy a viselkedessel, hozzaallassal es a minoseg romlasaval amugy is a porba alazzak (-tak?) a fotografiat, erre ratesznek egy lapattal, hogy szines SLR gepeket vehessunk.
Mindenkinek joga van az onkifejezeshez, olyan dolgokba oltozni es hasznalni, amit szeretne, de azt is fogadjak el, hogy van egy generacio, akik felhuzott szemoldokkel nezik ezt az atalakulast.
Regen is voltak szines gepek, digitalis gepek is, de ezek mindig megmaradtak a konzumer, kattingato amator kasztnak. Vagy bohemoknak ott voltak a LOMO-k.
De egy nagymultu ceg jovojet nem hiszem, hogy a szines vazak jelentik valtozatlan tartalom mellett.
Innovacio kellene inkabb.
Eloszor kopkodtem a MILC/EVIL miatt, de talan ez a jovo. Jo otletnek tartom.
Az 1200 USD-s Fuji X100-at nem.
Szebb, mint a Sony NEX-5 vagy majdani NEX-7, de 3x annyiert nagyon szigoru korlatot jelent a fix, beepitett objektiv.
Ez miatt jo a Panasonic, Samsung, Sony megjelenese a fototechnikaban, a nagy oregek valahogy nem mernek semmi nagyot huzni, nem lepnek meghokkentot, csak a biztos profit fele nyujtogatjak ujjaikat.
De messze nem azért, amibe most olyan jól bele lovaltad magad.
Az a nagy baj ezzel az országgal meg úgy általában a hirtelen megvagyonosodott emberekkel, hogy nincs kultúrájuk. És a pénz elköltése "módjának" is kellene, hogy kultúrája legyen.
De nincs. És ez ordenárévá és alpárivá teszik ezeket a figurákat. Hiszen nem a pénz mennyisége és a vagyon ill. a vagyontárgyak megszerzése/birtoklása mostanság a cél. Hanem a mutogatásuk, az ezekkel való hencegés és a felsõbbrendûségi tudat minduntalan való kiharcolása, kierõszakolása ("mit akarsz te tõlem, te kis senkiházi csóró" és társai).
Na most ha mindig a pofámba dörgölik, hogy szerintük én mennyivel lejjebb vagyok hozzájuk képest, csak mert nekik több pénzük van, akkor engedtessék meg, hogy ez nekem esetleg ne tessen.
(Pl amikor a gyorsítósávból ki nem engedett mercis le akar szorítani az m0-ról, csak mert én yarisban ülök és nem satufékeztem, hogy õméltósága ELÉM kerülhessen, így kénytelen volt MÖGÉM besorolni, aztán 187090124 lóerõvel megelõzni, majd rám rántani a kormányt. bocseszka...)
tanulság: menj orvosira, vagy get a tûsarkú/miniszoknya és irány az utca.
i5-2500K; GTX560Ti; 8GB DDR3 http://bofox.hu
Részletkérdés, de a Pentax nem képviselteti magát a profi szegmensben. A dslr korszak óta nem volt olyan váz a top kategóriában, amire azt lehetett volna mondani, hogy kimeríti minden kritériumát a profi használatra szánt gépeknek. Sem a k10d sem a k20d, sem a k7, k5 nem professzionális váz - noha alkalmas lehet hivatásszerû fotózásra. A pentax top gépek mindig is egy erõs felsõ-amatõr szinten mozgó vázak voltak. Arról már nem is beszélve, hogy a jelenlegi gyártósor kapacitásbeli gondok miatt nem is igen képes profi felhasználásra szánt optikákat elõállítani... (sorozatos minõségbiztosítási gondok, gyakori készlethiány, stb stb.)
A pentax szerintem jó ideje "más" utat próbál járni, különc márka, csak az a baj, hogy az innováció meg-megfeneklik a sorozatos minõségbakikon, az átgondolatlan márkapolitikán (sdm motor bevezetése pl.) meg úgy általában a gazdátlanság miatt.
Sajna. Pedig van potenciál a cégben, és tudna nagyobbat is villantani. Sokszor fáj nézni, hogy mennyire balfaszok.