48078
-
G_ArchAngel #45946 A te esetedben nem a gepen mulik, hanem az Urban Acid-en -
#45945 Es akkor most melyik Canont vegyem meg, hogy jok legyenek a fotoim vegre? :D -
G_ArchAngel #45944 Teny, sokkal jobb a...
[gondolkodik]
...a felepitesuk!
Masban semmiben: AF bar tobb pontbol all a Nikonban, gyakrabban teveszt es lassabb, a szenzor pedig onmagaban kacajra ad okot a Canon CMOS-hoz kepest (csak fullframe-rol beszelek, APS-C-nel elkepzelheto, hogy jobb a Nikon). A szinek mindkettonel szarok: hideg vs. meleg, lehet valasztani. Canon zajosabb magas ISO-n, de Nikon elveszti a reszleteket.
Objektivek: Nagylatoban jobb a Nikon, 35mm-tol 200-ig a Canon, utana egal. Valassz! -
#45943 En a felepitesen annyira nem valtoztatnek... valamiert ez az amit hasznalunk mar sok eve :)
En inkabb olyanokat szeretnek jobban elterjedve latni mint a kihajthato LCD meg a Touchscreen... (erre pont most jott ki a geharom) -
G_ArchAngel #45942 Nekem a felepitesuk is unalmas. Senki nem mer valtoztatni, felnek, hogy a user nem veszi meg az uj gepet, mert szokatlan.
Ugyan ez van az autoknal is, nem hinnem, hogy a jelenlegi az idealis, tokeletes forma. -
#45941 milyen egyedisegre vagysz? :)
De felre ne erts, egyetertek veled. En pl. sajnalom a Fujifilm SCCD-jenek eltuneset, ez az EXR nem tudom lesz-e olyan jo. Es a Foveonnak is lehetne nagyobb tere.
Manapsag IMHO minden kamera ugyanolyan szinte. A tesztekben tenyleg pixelszintre kell menni es ott is szinte nagyitoval, hogy kulonbseget talalj ket gep kozott... ami annyibol jo, hogy igy azt a markat valasztod amelyiket akarod :) -
#45940 es az egyes pontbol az is latszik, hogy ez csak az elmult evekre volt igaz mert _jelenleg_ a Nikon a jobb :D -
G_ArchAngel #45939 Az a baj, hogy mindegyik az, fajdalamas, hogy a DSLR-ek mennyire nem mernek egyediek lenni.
(a technikara ertem, nem a szinekre)
-
#45938 Az is lejon a "statisztikabol", hogy a Canon tucattermék. ;) -
G_ArchAngel #45937 Az egyes pontbol latszik, hogy akik ertenek hozza, azok szerint a Canon a jobb, mig a Nikon userek (2-es pont) hangosabbak es sokkal inkabb erzelmi, mint racionalis alapon dontottek a kamera mellett. Tehat a tobbseguk nonemu. -
G_ArchAngel #45936 -
#45935 Vótmá!
-
#45934 de hogyan? -
#45933 hat szvsz nagyonmax 30e. Ne add el, alakitsd infrara! :) -
#45932 Sziasztok!
Mennyit érhet egy Canon Powershot Pro1 patent állapotú fényképezőgép, minden tartozékkal, dobozában? Szeretném eladni a sajátom, de fogalmam sincs, mennyit kérjek érte. -
G_ArchAngel #45931 igeretes, ha nem kamu -
#45930 Errol mi a velemeny? -
G_ArchAngel #45929 Itt az asztalon, ma jott meg:)
kapott retro bortokot ebayrol, az olcsobb volt, jobban is nez ki:) -
#45928 LOAL (ha valaki Oly XZ-1-et venne mostanaban) -
#45927 Szerintem Lightroom az esetek 80%-aban eleg. Csak ki kell ismerni a trukkjeit. -
G_ArchAngel #45926 Ez a topik.
Vagy privatban en £89.90-ert orankent. (NatGeo Fotoiskola vagy vmi hasonlo kezdesnek eleg jo, talan 6 vagy 7 konyvbol all)
ahogy nezem ez a link meghalt, RIP:(
-
#45925 Milyen fotosirodalmat (konyvet, magazint), filmet erdemes beszerezni? Melyik magyar weboldal ad korrekt szakmai tanacsokat, alapismeretet? -
G_ArchAngel #45924 Semmi baj ezzel, ez olyan mikor apuka elengedi az elsobalozos lanyat az ejszakaba.
Megmondja neki, hogy mit var el, de utana inkabb nem is akarja tudni, hogy mi tortent. -
#45923 "csak kismértékű korrekció megengedett" (vágás, kontraszt, élességállítás...) :)
a legtöbb pályázati feltételben ez szerepel...az már más kérdés, hogy ahogy Dani is írta, nem nagyon ellenőrzik, hogy ki mennyire nyúlt bele -
G_ArchAngel #45922 ilyen nincs, foleg palyazati kepet nem lattam meg soha utomunka nelkul - akkor adjanak mindenkinek eldobhato kamerat es ennyi, digitalison nincs olyan, hogy nincs utomunka -
#45921 Túl van lihegve a kérdés, sajtófotó pályázaton effektezve van egy csomó kép, utólagos vinyetta például már szelektív módosítás, mégsem okoz gondot.
Szerintem például tükrözni egy képet nagyobb beavatkozás, mint kiszedni egy belógó faágat (ami a sajtóban amúgy rutin).
Eleve viszonylag kevés terület igényli valójában a hitelességet, IKEA katalógust szerintem már nem is fotózzák, hanem renderelik. -
#45920 -és van ahol a lényegi módosítás nem hajtható végre, csak kismértékű korrekció megengedett (nem fér bele a HDR, pixelek retusálása, digitális szűrők használata)-->pályázatok többsége -
G_ArchAngel #45919 igen -
#45918 Szerintem mindkettő igényeket elégít ki. -
G_ArchAngel #45917 mielott belezavarodnatok, van ketfajta csapasirany az utomunkara ertve:
- a foto vizualisan jobba, tokeletesebbe tetele (jelentos) tartalmi valtoztatas nelkul (ebbe belefer a HDR, beauty, kepszeli utolagos sotetites vagy belogo villanyvezetek eltavolitasa)
- a foto tartalmanak olyan szintu megvaltoztatasa, amely a temat teljesen mas kontexusba helyezi (pl. a zsidok szerint a noknek a konyhaban a helyuk, ezert kiretusaljak oket...) -
#45916 Ebben a postban benne volt a lényeg.
Nemrégiben én is ezen agyaltam.. végülis valóban művészet mindkettő (pl. festészet, fotó), a vizuális kultúra részterületei.
Ott a HDR fotózás.. csalás lenne??
Retusálás.. csalás lenne?
Szépia vagy szürkeskálás felvételek.. csalás lenne?
Nálam a csalás ott kezdődik, ha valaki ezeket az "utómunkálatokat" eltitkolja, nem ismeri be, szégyenli vagy kisebbnek érzi tőle a szakértelmét (ami valójában nem ettől lesz kisebb).
Nem vagyok fotós, teljesen laikus vagyok (de festészettel és grafikával kb 20 éve folyamatosan foglalkozom) a határokat elmosottnak látom, a cél pedig nem rontó szándékú, hanem egyfajta "vizuális kényeztetés".. :)
Eleve a kreativitás jelenléte indokolja a módosításokat, szerkesztgetéseket, átdolgozást, stb.
Egy kis hangulatos olasz sikátorról készült olajfestményről is lehagyjuk a téma- és stílusidegen falhoz odatámasztott zöld Yamaha sportmotort.. (hacsak nem kifejezetten a kontrasztkeltés a cél.. :) ) -
#45915 Készakarva eltérsz - kiszűröd a zajt, állítasz a színhelyességen, megvágod a képet, kiegyenesíted, nagyítasz rajta, kiszedsz egy apró koszt, szöszt, villanyoszlopot.
Nincs olyan, hogy valós rögzített pillanat, elvileg sem. Már a fotó elkészítése manipulál, utána a negatív (RAW) adat képpé alakítása pedig a lehetőségekből válogat, amelyeket a negatív ad.
Nincs valódi határ, nem volt, nem is lesz. Sok évvel ezelőtt már beszélgettünk erről itt. A digitális zoom manipulálás? A fehérbalansz állítása manipulálás? A készakarva alul/felülexponálás manipulálás? Az időzár, blende megválasztása manipulálás? -
#45914 Aham, szoval Photoshopot hasznaltok?
(A JPG-ve alakitas az nem utomunka, legalabbis nem olyan ertelemben, hogy keszakarva megvaltoztatod a kepet, hanem epp ellenkezoleg, probalod visszaadni azt, ami a RAW-on rajt van.
A fenykepezogepben a bitek atalakitasa pedig a fotozas folyamatan beluli esemeny, aminek lenyege, hogy a pillanatkepet, amit rogzitesz, azt kapd vissza valahol.
A manipulalas AZ, ha a valos rogzitett pillanattol keszakarva eltersz a rogzites folyamata utan. Szerintem.
Persze, tudom hogy nincs eles hatar, meg ki lehet jatszani, de akkor is kulonbseget kell tenni a fotomuveszet es a grafikus-muveszet kozott. :O)
-
DecenS #45913 a vázon belül, a közbeavatkozásod nélkül is történik utómunka,ha jpg-be fotózol. csak akkor ezt a géped végzi el, a gyárban meghatározott szoftverek, algoritmusok alapján. -
#45912 A fotózás művelete egy emberek számára értelmezhetetlen adatkupacot hoz ki - előhívatlan filmnegatív, vagy bitek tömkelege. Ezt az utómunkálatok során valamilyen fogyasztható állapotba kell hozni, és itt már szabad a pálya.
Ez az utómunkálat előhívás és nagyítás, a RAW-ból JPG csinálása vagy a fényképezőgépben automatán létrejött Polaroid kép vagy JPG.
Utómunka nélkül nincs kép, nem volt és nincs különbség. -
#45911 :) OK, de van olyan hogy fotozas, nem? Maga ez a muvelet meghatarozhato es elkulonitheto az utomunkaktol?
Hm, na mind1. Gondolom az mar egy kulon underground stilus lett, ha vki nem utomunkalja a kepeit...
Szoval ti konkretan mennyire nyultok bele es milyen programmal? -
#45910 A Reutershez az elmúlt 100 évben is kerültek manipulált képek (cél szentesíti alapon, a hír mindenek felett), miért most lenne különbség?
A pályázaton a kiírás dolga, hogy ő mit és hogy választ el - egy olajfestmény-pályázatra sem adsz be akvarellt. -
#45909 Tehat a manipulalt Reuter-foto szerinted ok? Fotopalyazatra beadsz egy renderelt 3d sm kepet, az ok?
A hatart meg kell huzni valahol. -
#45908 minden mindenre hatással van :D -
G_ArchAngel #45907 mondjuk tajakra, targyakra, novenyekre meg nem voltam hatassal:)
(mozgaserzekelos ajtokra esetleg)