48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • G_ArchAngel #45946
    A te esetedben nem a gepen mulik, hanem az Urban Acid-en
  • Timber
    Es akkor most melyik Canont vegyem meg, hogy jok legyenek a fotoim vegre? :D
  • G_ArchAngel #45944
    Teny, sokkal jobb a...

[gondolkodik]

...a felepitesuk!

Masban semmiben: AF bar tobb pontbol all a Nikonban, gyakrabban teveszt es lassabb, a szenzor pedig onmagaban kacajra ad okot a Canon CMOS-hoz kepest (csak fullframe-rol beszelek, APS-C-nel elkepzelheto, hogy jobb a Nikon). A szinek mindkettonel szarok: hideg vs. meleg, lehet valasztani. Canon zajosabb magas ISO-n, de Nikon elveszti a reszleteket.

Objektivek: Nagylatoban jobb a Nikon, 35mm-tol 200-ig a Canon, utana egal. Valassz!
  • Timber
    En a felepitesen annyira nem valtoztatnek... valamiert ez az amit hasznalunk mar sok eve :)

En inkabb olyanokat szeretnek jobban elterjedve latni mint a kihajthato LCD meg a Touchscreen... (erre pont most jott ki a geharom)
  • G_ArchAngel #45942
    Nekem a felepitesuk is unalmas. Senki nem mer valtoztatni, felnek, hogy a user nem veszi meg az uj gepet, mert szokatlan.

Ugyan ez van az autoknal is, nem hinnem, hogy a jelenlegi az idealis, tokeletes forma.
  • Timber
    milyen egyedisegre vagysz? :)

De felre ne erts, egyetertek veled. En pl. sajnalom a Fujifilm SCCD-jenek eltuneset, ez az EXR nem tudom lesz-e olyan jo. Es a Foveonnak is lehetne nagyobb tere.

Manapsag IMHO minden kamera ugyanolyan szinte. A tesztekben tenyleg pixelszintre kell menni es ott is szinte nagyitoval, hogy kulonbseget talalj ket gep kozott... ami annyibol jo, hogy igy azt a markat valasztod amelyiket akarod :)
  • Timber
    es az egyes pontbol az is latszik, hogy ez csak az elmult evekre volt igaz mert _jelenleg_ a Nikon a jobb :D
  • G_ArchAngel #45939
    Az a baj, hogy mindegyik az, fajdalamas, hogy a DSLR-ek mennyire nem mernek egyediek lenni.
    (a technikara ertem, nem a szinekre)
  • Tetsuo
    Az is lejon a "statisztikabol", hogy a Canon tucattermék. ;)
  • G_ArchAngel #45937
    Az egyes pontbol latszik, hogy akik ertenek hozza, azok szerint a Canon a jobb, mig a Nikon userek (2-es pont) hangosabbak es sokkal inkabb erzelmi, mint racionalis alapon dontottek a kamera mellett. Tehat a tobbseguk nonemu.
  • G_ArchAngel #45936
  • Zoli007
    Vótmá!
  • 5Dani
    de hogyan?
  • Timber
    hat szvsz nagyonmax 30e. Ne add el, alakitsd infrara! :)
  • I.C.ram
    Sziasztok!

Mennyit érhet egy Canon Powershot Pro1 patent állapotú fényképezőgép, minden tartozékkal, dobozában? Szeretném eladni a sajátom, de fogalmam sincs, mennyit kérjek érte.
  • G_ArchAngel #45931
    igeretes, ha nem kamu
  • Timber
    Errol mi a velemeny?
  • G_ArchAngel #45929
    Itt az asztalon, ma jott meg:)

kapott retro bortokot ebayrol, az olcsobb volt, jobban is nez ki:)
  • Timber
    LOAL (ha valaki Oly XZ-1-et venne mostanaban)
  • Timber
    Szerintem Lightroom az esetek 80%-aban eleg. Csak ki kell ismerni a trukkjeit.
  • G_ArchAngel #45926
    Ez a topik.

Vagy privatban en £89.90-ert orankent. (NatGeo Fotoiskola vagy vmi hasonlo kezdesnek eleg jo, talan 6 vagy 7 konyvbol all)

ahogy nezem ez a link meghalt, RIP:(

• Tetsuo
    Milyen fotosirodalmat (konyvet, magazint), filmet erdemes beszerezni? Melyik magyar weboldal ad korrekt szakmai tanacsokat, alapismeretet?
  • G_ArchAngel #45924
    Semmi baj ezzel, ez olyan mikor apuka elengedi az elsobalozos lanyat az ejszakaba.
    Megmondja neki, hogy mit var el, de utana inkabb nem is akarja tudni, hogy mi tortent.
  • 89
    "csak kismértékű korrekció megengedett" (vágás, kontraszt, élességállítás...) :)
    a legtöbb pályázati feltételben ez szerepel...az már más kérdés, hogy ahogy Dani is írta, nem nagyon ellenőrzik, hogy ki mennyire nyúlt bele
  • G_ArchAngel #45922
    ilyen nincs, foleg palyazati kepet nem lattam meg soha utomunka nelkul - akkor adjanak mindenkinek eldobhato kamerat es ennyi, digitalison nincs olyan, hogy nincs utomunka
  • 5Dani
    Túl van lihegve a kérdés, sajtófotó pályázaton effektezve van egy csomó kép, utólagos vinyetta például már szelektív módosítás, mégsem okoz gondot.
    Szerintem például tükrözni egy képet nagyobb beavatkozás, mint kiszedni egy belógó faágat (ami a sajtóban amúgy rutin).
    Eleve viszonylag kevés terület igényli valójában a hitelességet, IKEA katalógust szerintem már nem is fotózzák, hanem renderelik.
  • 89
    -és van ahol a lényegi módosítás nem hajtható végre, csak kismértékű korrekció megengedett (nem fér bele a HDR, pixelek retusálása, digitális szűrők használata)-->pályázatok többsége
  • G_ArchAngel #45919
    igen
  • Dzsini
    Szerintem mindkettő igényeket elégít ki.
  • G_ArchAngel #45917
    mielott belezavarodnatok, van ketfajta csapasirany az utomunkara ertve:

- a foto vizualisan jobba, tokeletesebbe tetele (jelentos) tartalmi valtoztatas nelkul (ebbe belefer a HDR, beauty, kepszeli utolagos sotetites vagy belogo villanyvezetek eltavolitasa)
    - a foto tartalmanak olyan szintu megvaltoztatasa, amely a temat teljesen mas kontexusba helyezi (pl. a zsidok szerint a noknek a konyhaban a helyuk, ezert kiretusaljak oket...)
  • morcosqtya
    Ebben a postban benne volt a lényeg.

Nemrégiben én is ezen agyaltam.. végülis valóban művészet mindkettő (pl. festészet, fotó), a vizuális kultúra részterületei.
    Ott a HDR fotózás.. csalás lenne??
    Retusálás.. csalás lenne?
    Szépia vagy szürkeskálás felvételek.. csalás lenne?

Nálam a csalás ott kezdődik, ha valaki ezeket az "utómunkálatokat" eltitkolja, nem ismeri be, szégyenli vagy kisebbnek érzi tőle a szakértelmét (ami valójában nem ettől lesz kisebb).

Nem vagyok fotós, teljesen laikus vagyok (de festészettel és grafikával kb 20 éve folyamatosan foglalkozom) a határokat elmosottnak látom, a cél pedig nem rontó szándékú, hanem egyfajta "vizuális kényeztetés".. :)
    Eleve a kreativitás jelenléte indokolja a módosításokat, szerkesztgetéseket, átdolgozást, stb.

Egy kis hangulatos olasz sikátorról készült olajfestményről is lehagyjuk a téma- és stílusidegen falhoz odatámasztott zöld Yamaha sportmotort.. (hacsak nem kifejezetten a kontrasztkeltés a cél.. :) )
  • Dzsini
    Készakarva eltérsz - kiszűröd a zajt, állítasz a színhelyességen, megvágod a képet, kiegyenesíted, nagyítasz rajta, kiszedsz egy apró koszt, szöszt, villanyoszlopot.

Nincs olyan, hogy valós rögzített pillanat, elvileg sem. Már a fotó elkészítése manipulál, utána a negatív (RAW) adat képpé alakítása pedig a lehetőségekből válogat, amelyeket a negatív ad.

Nincs valódi határ, nem volt, nem is lesz. Sok évvel ezelőtt már beszélgettünk erről itt. A digitális zoom manipulálás? A fehérbalansz állítása manipulálás? A készakarva alul/felülexponálás manipulálás? Az időzár, blende megválasztása manipulálás?
  • Tetsuo
    Aham, szoval Photoshopot hasznaltok?

(A JPG-ve alakitas az nem utomunka, legalabbis nem olyan ertelemben, hogy keszakarva megvaltoztatod a kepet, hanem epp ellenkezoleg, probalod visszaadni azt, ami a RAW-on rajt van.
    A fenykepezogepben a bitek atalakitasa pedig a fotozas folyamatan beluli esemeny, aminek lenyege, hogy a pillanatkepet, amit rogzitesz, azt kapd vissza valahol.
    A manipulalas AZ, ha a valos rogzitett pillanattol keszakarva eltersz a rogzites folyamata utan. Szerintem.
    Persze, tudom hogy nincs eles hatar, meg ki lehet jatszani, de akkor is kulonbseget kell tenni a fotomuveszet es a grafikus-muveszet kozott. :O)

• DecenS
    a vázon belül, a közbeavatkozásod nélkül is történik utómunka,ha jpg-be fotózol. csak akkor ezt a géped végzi el, a gyárban meghatározott szoftverek, algoritmusok alapján.
  • Dzsini
    A fotózás művelete egy emberek számára értelmezhetetlen adatkupacot hoz ki - előhívatlan filmnegatív, vagy bitek tömkelege. Ezt az utómunkálatok során valamilyen fogyasztható állapotba kell hozni, és itt már szabad a pálya.
    Ez az utómunkálat előhívás és nagyítás, a RAW-ból JPG csinálása vagy a fényképezőgépben automatán létrejött Polaroid kép vagy JPG.

Utómunka nélkül nincs kép, nem volt és nincs különbség.
  • Tetsuo
    :) OK, de van olyan hogy fotozas, nem? Maga ez a muvelet meghatarozhato es elkulonitheto az utomunkaktol?

Hm, na mind1. Gondolom az mar egy kulon underground stilus lett, ha vki nem utomunkalja a kepeit...
    Szoval ti konkretan mennyire nyultok bele es milyen programmal?
  • Dzsini
    A Reutershez az elmúlt 100 évben is kerültek manipulált képek (cél szentesíti alapon, a hír mindenek felett), miért most lenne különbség?
    A pályázaton a kiírás dolga, hogy ő mit és hogy választ el - egy olajfestmény-pályázatra sem adsz be akvarellt.
  • Tetsuo
    Tehat a manipulalt Reuter-foto szerinted ok? Fotopalyazatra beadsz egy renderelt 3d sm kepet, az ok?
    A hatart meg kell huzni valahol.
  • Punkerwork
    minden mindenre hatással van :D
  • G_ArchAngel #45907
    mondjuk tajakra, targyakra, novenyekre meg nem voltam hatassal:)

(mozgaserzekelos ajtokra esetleg)