48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • DoctorJohnson
    na ezis igaz, régen fotóztam már előtéttel :)
  • Loál János #30334
    Előtétlencsével mindenképpen kell a telébe húzás, különben egy szép karika lesz a kép, nullához konvergáló nagyítással, szal ez természetes.
  • DoctorJohnson
    de nem, nem, nem és nem :)
  • Galy
    na ezaz, a "látvány" szó a kulcs, a gyután ugyanaz, ergo a reciprokszabály úgy jó, ahogy van :)

• 400Dani
    [örök másodick :C]
  • DoctorJohnson
    te nem vótá az? :)
  • 400Dani
    Igaz amit írtam, csak cropos gépen ugye rövidebb obival éred el az adott látványt. Elméletileg nem kellene számolni a croppal, de mégis kb így működik a reciprok. Majd jön a színjeles tanuló és megmondja a frankót :D
  • DoctorJohnson
    le kéne tesztelni vhogy
  • Galy
    jah
    ok
  • Galy
    szerintem ez nem így van, a gyutáv nem változik.
    csak a képméret, a crop miatt.
  • DoctorJohnson
    nem is állítottam, hogy nem kell.
    de nem szupermakróban kell fotózni, hanem telemakróval kell próbálkozni, amennyire lehetséges
  • DoctorJohnson
    igen, de a gyutáv a crop miatt "megváltozik", nagyobbat nagyít a vázad, így rövidebb záridők kellenek ugyan annak a bemozdulásnak a megszüntetésére, mint fullframe-en, sztem
  • Galy
    ha felcsavarod a dcr-250-et, akkor közelebb kell menni a témához

ugye
  • DoctorJohnson
    a makrózás nem azon múlik, hogy milyen közleről tudsz fotózni az adott objektívvel!
    az objektív makro leképezési arányából lehet megállapítani, hogy milyen teljesítményre képes az objektív, sajnos a kompakt gépeknél ez csesznek a gyártók feltűntetni, így minden kezdő vásárló -tévesen- a "dugjuk minél közelebb a gépet a tárgyhoz, az a fasza makró" verziót ismeri.

a jó makrófelvételek titka: tele állásban fotózni messziről, a nagyításon pedig segít a dcr-250
  • Roger6
    Ez jó téma, érdekel engem is? Akkor mi van a reciprokszabállyal?
  • Galy
    sure?
    cropos vázon csak a felvételezett kép mérete változik.
  • becus86
    igazad van doki,előtét lencse csak én mindig objektivnak hivom nah:Pamugy sztem egy FZ50es mellett döntök és egy dcr 250 mekro előtét lencsén:)Ezzle milyen közelről is lehet fényképezni 10mm a minimum,csak mert hiábal google a barátom nem találtam erről adatot
  • 400Dani
    Megközelítés kérdése. Cropos gépnél fullframehez képest jobban nagyítod a képet hogy ugyanazt a méretet kapd, tehát a bemozdulás is pont ennyivel jobban látszik.
  • Galy
    nem kell vele számolni szerintem, mert csrop faktor ide-oda, a gyutáv az ugyanaz.
  • DoctorJohnson
    digin meg meg a cropfaktorral felszorzott értékkel kell számolni, legalábbis sztem.
  • FixY
    Még nem volt stabilizátoros gépem/objektívem :)
    Egyébként a reciprokszabály a stabilizátor nélküli vasakra érvényes filmesen is. :)
  • G_ArchAngel #30314
    HBD Gabo
  • Loál János #30313
    BSzN Gabo.
  • DoctorJohnson
    kis kijavítás:
    az a DCR-250 nem OBJEKTÍV!!!
    azt hivatalosan Makró előtétlencsének hívják.
    ;)
  • DoctorJohnson
    ez a felszereléseden múlik, és a tűrőképességeden, ugyanis lényegében majdnem minden obihoz vehetsz illetve csináltathatsz átalakítót amit valószíbnüleg rácsavarhatsz az új dslr-edre, de ez az olcsóság mellett kompromisszumokkar jár.
    objektívtől függően képminőségbeli illetve AF-beli kompromisszumokat kell tenned.
    egyrészt régen is gyártottak már gagyit, és egy gagyi objektív gyenge képminőségét a digitális vázak csak felerősítik.
    a jó, híres, minőségi objektívek persze nagy eséllyel frankón fognak muzsikálni a dslr vázon is.
    másrészt pedig a régi obikon nagyrészt nem volt autofókusz, tehát ha szeretsz manuálisan fókuszálni, akkor használj ilyen obit, de bizonyos témáknál elég macerás a manuális fókusz használata, bizonyos témáknál pedig szinte kötelezően ajánlott, tehát ez a dolog is fémafüggő sztem (bár van olyan aki minden helyzetben utál AF-et használni).
  • Ronny
    mármitn 40 rugó
  • Ronny
    miért nem lehet régi, még a filmes időszakból való objektívokat használni ha az embernek szoros a költségvetése? A legolcsóbb 50-200-as tele 40 körűl van, míg a 80-as évek top cuccai 20 dollárért mennek ebayen.
  • Ronny
    igazából mind2 pocsék darab, de legalább olcsóak voltak:P
  • becus86
    Doki:nah nekem pont a makro kell!!!FZ30as dcr250es makro objektivvel olyan képet csinál:)Egyik honlapon láttam:)
  • becus86
    *laox*bocs az elírásért:)
  • becus86
    Neked is kössz leox,én is utánna olvastam a dolgoknak és teljesen igaz amiket mondasz:)Télleg kicsivel többért egy "belépő szintű" tükörreflexes masinát kapnék amivel többe kerül a kieg mint maga a gép:Sugyh asszem maradok a pana FZ50nél,plusz még akarok rá egy 15Ks makro objektívet:Dés milyen igaz h lelkes kezdő vok:)ezért is jó még nekem az FZ 50:)Csak makro objektivet rávalót mondjatok:)Köszi mgé eztis
  • DoctorJohnson
    Egy dolog nem kérdés viszont: FZ50 + dcr250 ütős páros makrózás terén, ez kétségtelen.
  • DoctorJohnson
    csak a miheztartás végett:

Pana FZ50 - ISO800 képzaj:

Nikon D40X - ISO800 képzaj:

Olympus E330 - ISO800 képzaj:
  • DoctorJohnson
    bocs, de egyáltalán nem KELL venni hozzá 200e-ért ennyi sok objektívet!!!
    Ha találsz egy makrózni is képes teleobit, egy obival megoldottad a két obis gondot. A kitobjektív pedig minden gépnél elég nagy látószöget biztosít, legalábbis alapból nagyobbat mint a kompaktok 99%-ának van...

ergo egy telével és egy kitobival -igaz nem zsírtuti minőségben, de egy kezdőnek nagyonis kielégítő képminőséggel- megoldod a problémáidat.

az pedig egy másik kérdés, hogy kell-e akkora tele, kell-e olyan szuper makró, vagy nagylátó, amikor még egyáltalán gőzöd nincs mit szeretnél fotózni, miben találod meg önmagad??!!

a harmadik kérdés pedig, hogy egy kompakttal nem igen fogsz olyan gyorsan fotózni mint egy dslr-el, főleg a kompaktok AF-je a közelébe nem ér egy slr optikának, és akkor ott a sorozatlövés, vagy a bufferméret.
    egy kompakt ezekben általában mindig gyengébb egy dslr-nél.

a pana fz50 pedig bizony nem kínál olyan képminőséget mint egy dslr, csupán jobb minőségű optika van rá integrálva, de a szenzorját bármelyik belépő dslr megeszi reggelire...

a dslr-ek képzaja ISO400-ig smafu, egy belépő géppel lazább kompromisszumokkal lehet még ISO800-zal is fotózni, azzal az FZ50-nel ezt soha nem reszkíroznám meg, de még az ISO400-at sem...

szal az fz50 jó gép, de azért namá.
  • Laox
    Becusnak, mint egy lelkes kezdő azt tudom ajánlani, hogy 140-ért ne vegyen dslr-t. Én is lebeszéltem róla magam :) Számold csak ki... Veszel egy belépő szintű dslr-t, ami mondjuk 160.000 forint. Ha megelégszel a kitobjektívvel (kezdő révén miért ne), akkor kell még venni hozzá teleobjektívet, nagylátószögűt, makrót, és még a fene tudja, hány kiegészítőt, ami még legalább 200.000 forint. Szóval majd' 400ezerért lesz egy belépőszintű dslr géped. A pana fz50 120ért kínálja azt az átfogást, képminőséget, sokkal egyszerűbb kezelhetőséget. Aztán pár év múlva, amikor megfelelő lesz a tudásod és az elszántságod, veszel egy profi dslr-t egymillióért.
    Azt pedig ne hidd, hogy a dslr gépek nem zajosodnak. Másrészt szerintem ez nem is akkora gond, amekkorára a sok "profi" fórumozó feltupírozza. Az FZ50 iszonyú jó kis gép.
  • Dzsini
    szinte biztosra veszem, hogy rárakható, az FZ30-hoz képest ilyen különbség nincs a két gép között. (rákerestem, találni is fotókat feltöltve: pl itt)
  • becus86
    Köszi Dzsini!Az FZ50et bármikro a kezembe foghatom,ma akartam megnézn iismerősnél de olvasgattam róla a forumon és kajak elment a kedvem tőle!De sztem nem lehet annyira rossz gép,jó nem egy profi gép de még én sem vok az.... utánna is olvastam eg ykét dolognak és lehet nemlenne rossz egy FZ50es egy iylen objektivvel: Raynox DCR-250 ha persze ez kompatibilis az FZ50el mert az FZ30al tuti és nálam a makró elsőbbséget élvez de nagyon
  • Dzsini
    főleg mióta feltalálták a képstabilizátorokat :)
    [1/50-el 12x-es zoommal fotózgat rázkódásmentes képet]
  • Dzsini
    bátyámnak egy FZ50-ese van, én is használtam már párszor, szerintem nagyon jó tudású gép. Megvan benne a Panasonic-féle zajszűrő, de az optika nagyon jó, a stabilizátor jól működik... - a bridge gépek között szerintem az egyik (ha nem a) legjobb választás.
    kb. ez az árkategória a Canon S3IS (vagy S5IS), a Sony DSC-H9, a Fuji 9500-9600 (bár ebben nincs stabilizátor)

ezeket nézegesd meg, mindenképp vedd a kezedbe őket, próbáld ki mielőtt megveszed!

(bár 140ért már elgondolkodhatsz egy DSLR-en is, azt az okosak tudnak ajánlani neked, én azokhoz végképp nem értek)
  • FixY
    Apróság, de nem árt tudni: a reciprok szabály filmes gépekre lett kitalálva, ott működik is.
    Digi gépnél sajnos nem (mindig) - illetve esetenként rövidebb záridő kell ha biztosra akarsz menni.