48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Roger6
    Ja, igen Nikonhoz kellene!
  • Laox
    Ma rendeltem egy FZ50-et, végre eldöntöttem :) Remélem beválik :)

Még egyszer megkérdem, hátha valakit érdekel: lenne egy teljesen új, egyszer sem használt 4 gigás CF kártyám, nagyon olcsón, a piaci ár harmadáért. Sajnos ez a pana nem támogatja a cf-et, viszont én már megvettem, így csak itt porosodik.
  • DoctorJohnson
    Nikonhoz?
  • Roger6
    Tiszteletem!

Szerintetek portréhoz jó lenne egy 50-es 1.8-as fix obi? Ahogy néztem 40-50 rotyi körül van, ami elég elfogadható. Vagy tudtok ilyen árban hasonló minőséget?
  • DoctorJohnson
    "Ez az jelenti, hogy itt már nem lesz elég a biztos kéz a megfelelő képek készítéséhez, hanem egy kellően stabil (értsd drága) állvány, távkioldó és valószínűleg egy makrózáshoz használható vaku is szükséges lesz."

ugyanmár. csillió makrofotót csináltam már előtéttel vagy makroobival, közgyűrűkkel, makrovakuszett és drága állvány nélkül, sztem nem kell túldramatizálni a kérdést.
    a dcr250-et mindenki csak ajánlani tudja, én is ezt teszem, egy fz50-nel pedig kiemelkedő makroképeket lehet majd készíteni és még vakuznia sem kell, persze a helyes használtaát el kell sajátítania, mint mindenkinek. :)
  • Gabo
    Feltenném neked a kérdést, ha már magadnak nem tetted fel. Mit akarsz fotózni?

Amíg erre a kérdésre nem tudod a választ, nem biztos, hogy a makró előtét beszerzése a legfontosabb dolog.
    Ha kicsit is körbenézel a neten, meggyőződhetsz arról, hogy a DCR250 is igen durva nagyításokra képes. Az MSN505 a gyártó lapja szerint még ennél is komolyabb. Márpedig az élességi tartomány a DCR250-nél is csak milliméterekben mérhető, MSN505-nél valószínűleg még ennél is kisebb. Ez az jelenti, hogy itt már nem lesz elég a biztos kéz a megfelelő képek készítéséhez, hanem egy kellően stabil (értsd drága) állvány, távkioldó és valószínűleg egy makrózáshoz használható vaku is szükséges lesz. Arról nem is beszélve, hogy a használatát meg is kell tanulni.
    De mégis mi lenne az a téma, amit ilyen nagyítás mellett akarsz fotózni és amihez nem elég a DCR250?
    A DCR250 is elég apró részletet mutat meg már akár egy hangyáról is, de itt még legalább a kiemelt részlet mellett az ízeltlábú teste és a környezete is látszik valamennyire. Ha ennél nagyobb nagyítást használsz, se az alany egésze, se a környezete nem fog látszani. Látni fogsz egy egészen apró, kiemelt részletet valami elmosódott környezetben, amit valószínűleg önmagában értelmezni sem lehet. Szerinted egy rovar szakértőn kívül mesélne bárkinek bármit egy a légy hátán lévő szőrerdőből kiemelt szőrszál?
  • FixY
    Nem, sajnos még ez sem igaz. Amennyire tudom, inkább függ a dolog a gép érzékelőjének pixelsűrűségétől és a nagyítás mértékétől.
  • becus86
    http://molnarfoto.ns1.ensim.hu/product_info.php?cPath=50_107_240&products_id=1735
    és ez?
  • Loál János #30367
    Kategóriában az a legjobb, csak annyit mondtam, hogy az sem tökéletes (mint ahogy semmi sem az).
  • becus86
    Még egy kérdés: az FZ50hez a dcr250en kívül mi lenne rá a legmegfelelőbb?
  • Lateralus
    Ja.

A második bek. utolsó mondatát azért javítanám. Szóval, ha elfogadjuk, hogy a bemozdulásmentességhez szükséges záridő fullfrémnél (160mm) 1/160 mp, akkor a másik gépnél is ennyi, mivel ugyanakkora a bemozdulásunk. Tehát ott 100mm obinál 1/160 mp-et kell számolnunk.
  • 400Dani
    Kösz. Tehát eredendően igazam volt :)
  • Lateralus
    Szögelmozdulás, képkivágás és a nagyítás mértéke a kulcsszó. A gyutávnak semmi köze hozzá, csak a megfeleltetés miatt játszik.

Ha ugyanolyan távolságra vagy a témától és pontosan ugyanazt a képkivágást fotózod először egy 5D-vel 160mm-es obival aztán egy 400D-vel 100mm-rel, akkor ugyanannyi idő alatt ugyanakkora bemozdulásod lesz, feltéve, hogy mindkét képet ugyanakkorára nagyítod. Ahhoz, hogy ezt a bemozdulást kiiktasd mindkét esetben ugyanolyan rövid záridőre lesz szükség. A reciprok szabály szerint kb. 1/160mm-re.

Az most nem vita kérdése, hogy mennyire használható maga a szabály, meg hogy kinek mennyire remeg a keze.
  • Gabo
    Janó, G!
    Köszönöm a köszöntést!
  • G_ArchAngel #30361
    mikor mi, és legfőkébb hol?
  • 400Dani
    Igen, és erre reagáltam saját magamnak hogy ez hülyeség, hiszen az azonos látványhoz rövidebb obit használsz. (tehát kinagyítod a kisebb bemozdulást, elvileg ugyanott vagy)
  • Lateralus
    Mér, mi a mélységélesség?
  • 400Dani
    Szerintem ezeket tudjuk, kérdés hogy ha így van, miért befolyásolja a kisebb szenzor a szabályt. Ne terelj
  • Lateralus
    Már beszéltél te.
    "Cropos gépnél fullframehez képest jobban nagyítod a képet hogy ugyanazt a méretet kapd, tehát a bemozdulás is pont ennyivel jobban látszik."

Ennél egyszerűbben nem lehet összefoglalni.
  • 400Dani
    Náhanem kifizettem amennyit a pénztáros kért -.-
  • G_ArchAngel #30355
    szvsz az egész vita hülyeség...

mi ez a reciprokszabály? egy unatkozó optikus/fizikus agyszüleménye, a fotósnak nem kell ezzel foglalkoznia, hanem az általa és a témának kívánatos idő/rekesz párost kell megtalálni...

ha fényes nappal nekem a téma miatt f/16 kell és -3 expókorrekció, akkoris megpróbálom a 200mm-es telét kitartani, ha csak 1/30 marad...
    legfeljebb lövök egy 5-6 képes sorozatot, mert akkor biztos lesz egy ami éles...

reciprokszabály amúgyis hülyeség, mert a fotós kezéből/légzéséből adódó remegés, illetve az apró billentés, amit a gomb nyomásakor a vázra gyakorol megkívánják az 1/120-ot, mégha az 14mm-es objektív is, ez az egész szabály egy idealizált hülyeség, a 300mm-es telét is belehet mozdítani 1/800-nál és a 200-ast is kilehet tartani 1/15-del...
  • Loál János #30354
    Mitloptá, kékledet.
  • Galy
    magyarázatot követelünk! :)
  • DoctorJohnson
    ha valaki talál erről a reciprok vs. aps-c dologról vmi infót, linkelje izibe! :)
  • 400Dani
    Akarsz beszélni róla!
  • Lateralus
    Még egy strigula a "kell vele számolni" csapatnak.
  • 400Dani
    Legyártottam loál. Egyet barkácsoltam.
    Blaszat szerint tolvajként emlegetnek a boltban.
  • Galy
    hányat gyártottál már le?
  • Loál János #30347
    Loál, mét, nemakarnak pénzt keresni Veled. :D
  • 400Dani
    Jópénzért bármit megteszek, de szerintem a Conradból ki vagyok tiltva :D
  • Galy
    csinálhatnál nekem egyet, jópénzé'
  • 400Dani
    Loálfénycsáp™-t kell használni.
  • DoctorJohnson
    máméne :)))
  • Loál János #30342
    Hááááátö...

Nem. :D
  • DoctorJohnson
    viszont akár f11-ig rekeszelheted, fényerő az van dögivel :)
  • Loál János #30340
    Arra számíts, hogy a mélységélesség kb. egy bolhapéniszre lesz elég, minél nagyobb nagyítást akarsz elérni.
    Nem fenékig tejföl ez a megoldás sem. -.-
  • Galy
    szépen fogalmazva
  • DoctorJohnson
    én mostmár hajlok mindkét verzió felé, le kéne tesztelni
  • G_ArchAngel #30337
    tessar
  • DecenS
    én úgy tudom, hogy akár crop akár fullframe váz, a gyutáv ugyanaz marad, csak a látószög változik. hiszen az apsc-re vetülő kép mindkét esetben ugyanaz, csak cropos obi kisebb képkört vetít, ff obi nagyobbat...