48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • G_ArchAngel #46426
    Miert vesznek az emberek Ford-ot, amikor a Renault is eleg A-bol B-be jutni?
    Mert megbizhatosagra, sokoldalusagra, minosegre, kenyelemre vagynak?
    Miert nem vettel Olympus E-500-at? Mit nem lehet azzal fotozni, amit Pentaxszal lehet csak?
  • immposible
    Hali olyan kérdésem lenne bicikliseket erdőben legkisebb rekesszel/záridővel,de mekkora iso-n vagy hogyan fotozzak bicikliseket nagy sebességnél? tudnátok tanácsokat adni? illetve hogyan lehet olyan képeket csinálni pl ez ,de úgy hogy mondjuk a biciklis 3-4szer jelenjen meg a képen tehát az útvonal ahol jön azon is látszódjanak a fáziasi tehát a kanyarban bejön full éles kép aztán a közepén szintén ott van, ezt valaki eltudná magyarázni? előre is köszönöm
  • G_ArchAngel #46424
    Ugyanaz, mint a belepo Canonokon, a negyiranyu kacat a hatuljan. Tetulassu a kerekhez kepest.

• Timber
    Amugy szerinted mi az amit Pentaxal nem lehet megcsinalni de Canonnal igen?
  • Timber
    Hat nemtudom, de a K10D ota nem igazan szar a kepminosege a Pentaxnak. A K10D es meg a K20D is joparszor alexpozott bizonyos korulmenyek kozt ezt nem tagadom. A K20D idejeben a Samsung szenzor kimondottan jo volt szeerintem, a mai viszonylatban mar tenyleg gyenge (nem is ertem a Samsung NXek miert kmeg mindig ezt a szenzort hasznaljak), sot mar a K7ben is eroltetett volt a gyatra magas ISO szereples miatt.

A KoNpaktos kezeles alatt mit ertesz? Nekem pl az elol hatul tarcsa jobban bejon mint a szerencsekerekezes...
  • G_ArchAngel #46421
    Szerintem megragadtam a regi, valojaban szar kepminosegu Pentxoknal.
    Emlekeim szerint talan Akos is ki volt akadva az alexpos K10D-re.

Elhiszem, hogy a Sony jo szenzort ad es igy mar fasza enthusiastic-level gep lett.
    Megneztem K-5-t. Nem tetszik, nagyon koNpaktos a kezelese. a Szerencsekerek hianyzik a hatujarol.

De ettol meg elfogadom az allaspontodat es csak 2 pint Kopparberg Pear cidert kerek erte. Megeri, nem?:)
  • Dzsini
    Próbáld ki valahol, és ha kézbe fogva is tetszik, akkor sok örömet hozzá! :)
  • Timber
    Amugy Pentaxos letemre sokmindenben egyetertek Gaborral... Abban nem, hogy a Pentax szar kepminoseget produkalna mert szerintem nem. Sot...

Szerintem manapsag ISO100-400 kozott minden APS-C olyan szintet hoz ami mindenkinek eleg kene legyen. Talan a 14 bitesek (pl Nikon D5100) tobb dinamikat tudnak kisajtolni magukbol. De reszletgazdagsagra szerintem majdnem mindegyik APS-C olyan szintet hoz ami boven eleg. Szoval maguk a gepek kozul teljesen mindegy mit vesz az ember... Egyik masik kisebb nagyobb kompromiszumokkal fog jarni de minel magasabb az ar annal kevesebbel. Apro extrak itt meg ott (pl. kihajthato LCD) amik meg ott vannak (megjegyzem jelenleg egyedul a Pentaxnak nincs kihajthato LCDje :D) de ezek is a fotozast nem igazan befolyasoljak.

Amit viszont valaszt az ember az a rendszer. Legalabbis egy szint utan. Es itt jonnek a kepbe azok a tenyezok amik visszahuzhatnak egy rendszert.

Egyik ilyen a Full Frame (amit Pentax nem tervez). Sokaig nem lehetett a dinamikajat osszehasonlitani a Full Frame-nek az APS-C-vel... de manapsag a K-5 / D7000 szenzora siman hozza a 14 EV-t. DOF az mas teszta, de szerintem az is hasonloan kozel jarhat egymashoz (pl 50mm 1.4 az kb 85mm f1.8 nem? Ez most csak spekulacio... semmi tapasztalatom). Szoval az FF ugy erzem picit tulhypeolt dolog es szerintem mar nem akkora a kulonbseg FF es APS-C kozott.

Aztan van az obipark... Ezen a teren is szempont lehet a regebbi obik vagy a friss obipark. Megintcsak a Pentax itt eleg kettosen szerepel. Van ugyan a rengeteg MF K bajonettes obi, de az AFes obik teren mar nem annyira egyertelmu a helyzet. Ez mondjuk a Nikon hibaja is IMHO mivel az olcsobb gepvazakbol kihagytak a motort... hiaba van egy AF Nikkor 70-210esem konstans f4-el ha az D5100-on MF obiva valik... Masik szempont lehet az M42 kompatibilitas (Nikon kivetelevel mindenki jol all :D) es a fenymeres / fokuszvisszajelzes kerdese.

Majd hozzadobhatjuk a portremarkolatot, tavkioldok, rendszervakuk stb stb stb... Itt a Pentax viszont nagyon lemaradt ebben egyetertek. Kr pl. nem fogad zsinoros tavkioldot... szerintem Kr/Kx/Km kivetelevel nincs is mas DSLR zsinoros kioldo nelkul... Emiatt nem is igazan lehet majd ra 3rd party portremarkolat (ott rendszeresen hasznaljak a zsinoros kioldot). Aztan a P-TTL-rol se zengenek odakat...

De tovabbra is az a velemenyem, hogy a kepminoseget a Pentaxnak nem lehet szidni. Foleg nem a K5-et.
  • cadmonadam
    Sziasztok,

Köszönöm a segítséget, én ezt néztem ki:
    Panasonic DMC-FS11EP-K
    elvileg ez HD videofelvételre is képes és jó ár/érték aránynak tűnik.

Üdv.
    Adam
  • Lateralus
    "A lenyeg, hogy Lateralus hibaja minden:)"

Nabaszki!

[közben azért kezét dörzsölgetve démoni kacajt hallat]
  • morcosqtya
    Optimus csapata talán megcsinálja.
    Mivel úgy látom ez egy alakváltó.. :)

• Dzsini
    Canon Fuji Nikon Olympus Panasonic Pentax Sony szokott lenni a válasz ebben a kategóriában :)

Normális cégtől ilyen áron nagy mellét nem lehet lőni, sokkal inkább attól függ, hogy melyiknek van valami olyan tulajdonsága, ami miatt jobban tetszik a másiknál (nagyobb alaplátószög, kicsit nagyobb zoom, HD videofelvétel, színes-szagos menü, AA akkumulátor, akármi), és hogy melyik áll jobban kézre, melyik kényelmesebb. Ki kell próbálni minél többet, és amelyik a legkényelmesebb.
  • Timber
    Nikon D90-nek kene egy kis szerviz :) Szerintetek hol vallalnak el?
  • morcosqtya
    ajjajj....

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    (egyébként Panasonic Lumix DMC FS-42 ha még találsz nem lenne rossz választás)
    És ezért most nyilván kerékbe leszek törve itt.. de az akkor is egy kellemes gép, árához képest nagyon korrekt képminőséget és elegendő szolgáltatást nyújt.
  • cadmonadam
    Sziasztok,

Abszolút amatőr vagyok a témában, előre is elnézést, ha nem a jó fórumot találtam meg.
    Szeretnék vásárolni egy jó minőségű digitális fényképezőgépet 30-40 e HUF árkategóriában.
    Mit ajánlotok?

Köszi
    Adam
  • Loál János #46411
    Az indexen van Praktica fórum, ott célszerű megkérdezned.
  • Amigoss
    Sziasztok.
    Nem tudtok valami olcsóbb helyet ahol vállalnak analóg fényképező javítást,szervízelést?
    Praktica PLC3 fénymérő javításról lenne szó.(félre mér)

Köszi!
  • G_ArchAngel #46409
    Az elso rendes Pentaxos:)
  • Tomo15
    Nekem 20e exponál a gombja szart be, 8-10e expónál vezérlőpanelt kellett cserélni, és 50e körül pedig zárat. ja, és az autófókusza sem volt százas egyik objektívemmel sem, hiába kalibráltattam be. Egyáltalán nem bánom, hogy vettem egy őskövület 1ds-t, mert ennek az autófókusza hibátlan, keresője szép nagy, és önvédelmei eszköz is egyben :D
  • G_ArchAngel #46407
    Ugy tudom expogomb baja volt, de az sajnos a x0D csalad altalanos betegsege 20D felett.
  • 89
    40d jókis gép, nem igazán láttam, hogy lehúzták volna, és rengeteg hirdetés van (pl a pixinfo aprójában) 100ezer környékén
  • morcosqtya
    vagy ez...
    A kettő közül kockadobás döntene..

• morcosqtya
    D30-at ismerem.. anno majdnem vettem is. :)

Ha beszarik a 20D-m, akkor leszek gondban.. :(
    Mivel:
    - műanyag vázas belépő nem kell (kényelmetlen és túl könnyű)
    - fémvázas böszmeségből a 10D már kövület, 20D is bár használtan lehet venni, de mivel régi a modell, egyre inkább a kihajtott darabokkal fut össze az ember (mivel újak már nincsenek ugye (hacsak nincs olyan mázlija az embernek, hogy egy NOS-t fog ki dobozban), 30D-re ugyanez igaz, 40D-t nem ismerem de nem nagyon látok és le is húzták, 50D passz, 60D meg kompozit műanyag váz.. :( megintcsak kiesik.
    - 5D gyönyörű, ennél jobb szerintem amatőrnek teljesen felesleges (nekem még a 20D is luxus), a 7D-t pedig nem ismerem de gyanítom, hogy nem két fillér az se...

Remélem bírja még ez a "my precious"..

Ha pedig mindenki maga állíthatna össze DSLR gépet úgy, hogy belül ugyanazt tudja mint a jelenlegiek (nálam a 20D) de a "kinézet" custom lehetne, akkor egyértelműen ez a váz lenne (persze mai objektívekkel kompatibilisen):

• G_ArchAngel #46403
    Nagyon akartam egy DSLR-t, holott fotozni nem igazan tudtam akkor sem es a neha ide is irkalo Lateralusnak volt egy elado Canon EOS D30-a (nem eliras, akkor meg igy irtak az elso ket Canon vazat, ami megfizetheto volt: D30, D60). Ha akkor Nikon D100-asa van, akkor Nikonos lettem volna az 5D megjeleneseig mindenkepp, mivel akkor nem volt mas fullframe vaz.
    Tehat nekem semmi elozmeny nem volt, kesobb lettek Canon filmes vazaim, illetve 350D-tol 1D mark II N-ig minden mas, de az orok szerelem az 5D maradt, ebbol a masodikat koptatom, nem tudom mennyi expo lehet benne, de kozelebb a 100e-hez, mint az 50e-hez.

Ha most nullarol indithatnek, akkor szerintem lenne egy 7D es egy oreg Hasselblad, illetve egy jo szkenner. Vagy D7000 es egy Mamiya. Nagyon draga DSLR nem kell tobbet, majd ha 1 havi fotozassal kitermelem az arat, de egyelore egy kartyaolvasojet is nehezen:)

A lenyeg, hogy Lateralus hibaja minden:)
  • morcosqtya
    Anno Te miért a Canon mellett döntöttél?
    5D előtt milyen géped volt?
    Jelenleg hány expo van benne?
  • G_ArchAngel #46401
    Pentax elonye az lenne, hogy jol viseli a regi objektiveket is es mai, onjelolt muveszekkel teli, hipsterek altal mozgatott konzumer vilagban pont ennek kellene mennie.
    En szivemet a kezemre teve kijelentem, hogy leszarom a markakat, eleg sokszor kerdeztem mar ra indexen a Nikon topicban, hogy mikor jon a D800, a Sony topicban meg az A900 utodja utan erdeklodtem.
    Ket objektivem van, ha lenne penzem uj vazra, abszolut nem lenne ervagas a rendszervaltas.
    A Pentax ettol fuggetlenul nalam szoba sem jon, egyszeruen mert sem a kepekben lathato reszletek, sem az alapszinek nem tetszenek, holott tudom, hogy RAW-ban hullamindegy. Es most meg a FF-re sem foghatjuk, mert a D7000 es 7D erdekel.
    Akikkel beszelgettem, es igen, nem tagadom Canon es Nikon userek voltak, mind a Sonyt emlegettek, mint lehetseges 3. opciot, illetve paran az Olympust. Pentaxot senki.
    Marketing hiba lenne? En gyakran veszek dolgokat, ami nem esszeru es masnak nem kellene.
    A Pentax ellenben szamomra meg hulyesegkent sem vonzo annyira semmilyen marka. Ha AD&D karakterlapja lenne, akkor karizma 3, csak mert kisebbet nem lehet 3 kockaval dobni.

Bevallom hiaba szajkozom itt, hogy a 645D milyen jo lenne, csak Timbert akartam megnyugtatni, holott semmit az egvilagon nem tudok rola, mert nem erdekel. Egy elkesett, idejetmult konstrukcio. Mondom ugy, hogy 4 eves az 5D-m.

A Pentax analog gepei erdekesek szamomra, de a digitalis olyan, hogy egyszeruen csak akartak egy szeletet a piacbol es letettek egy szurke szemelyiseggel biro Suzuki Swiftet. Olcso, de legalabb igy sem kellene.

A legrosszabbat nem kivanom nekik, de ha eltunnenek, nagyjabol eszre sem vennenk.
  • neevous
    Ha csak a képminőséget nézzük, akkor a D7000 és a K5 a legjobb képminőséget adó croppos váz. Ez tény.

"Ha a Pentaxe lenne a legjobb APS-C vaz, akkor sokan vennenek - nem olyan hulyek az emberek am, mint te szeretned hinni:)"

Pedig de. Én is egy szar marketinggel operáló, viszont alapvetően nagyon jó cuccokat gyártó cégnél dolgozom, így érzem, milyen nehéz kicsit is előrébb haladni normális marketing nélkül. Ha szar lenne a Canon/Nikon (nem az), akkor is vennék az emberek, mert azt látják a profiknál, látják focimeccsek közben a reklámtáblák mögötti nagy fehér objektíveket. A konzumernek ennyi is elég, hogy igazolják a választásukat, az elvetemültek még azt is gondolhatják, hogy majd ők is jó képeket fognak csinálni.

Hogy miért alig-alig használnak a profik Pentaxot?

A cégnek (szerintem) volt egy rosszabb időszaka, amikor a Samsunggal kollaborált, ekkor a koreai gyártó szenzorait használta, amik az akkori Sony vagy Canon CMOS lapkákkal összehasonlítva lényegesen rosszabbak voltak. Azok, akik akkor váltottak, és saját pénzből finanszírozzák a bulit, nem fogják megint eladni minden felszerelésüket eladni, mert itt a K5, akármilyen jó. Aki meg ingyen kapja a cuccokat, annak a Canon vagy a Nikon ad, a Pentax hülye hozzá.
    A lencsék alapvetően jók, de a kínálat lyukas. A pro szegmensbe kerüléshez kellene 300mm fölötti lencse, egy-két portréobi és egy fényerős zoomos kistele (álá 70-200L)
  • Timber
    Elnezest de en nem hordas vagyok... Long live Gnomeregan! :) (A Pentax az szerintem tipikusan Gnome Engineering :D)
  • BiG G
    nekem fekete lovam van, stallion:)
  • G_ArchAngel #46397
    de senki nincs itt, min a Pentaxos horda jon es letarol mindet szines lovaikon!
  • Dzsini
    S3IS user here :)
  • Blasta
    pfff.... sznobg*ci
  • Galy
    én mentális pillanatképeket készítek, de azt kanonnal.
  • G_ArchAngel #46393
    en valojaban rajzolok...
  • BiG G
    en is mar csak blackberryvel :(
  • Blasta
    +1, de én meg már csak mobillal meg KoNpakttal tolom :DDD
  • gabatika
    +1 bár fotózni én se tudok :D
  • G_ArchAngel #46389
    Evek ota nem volt ebben a topicban flem.
    Canon topic? Pfff...
    Talan en vagyok mar csak egyedul Canon-user es Dani, ha benez. Nem divat mar fenykepezogepet hasznalni
  • Tetsuo
    Dehat flem, hisz tudjuk hogy ez egy Canon-topik. ;)
  • BiG G
    túl sok betű volt, azt hittem csak egy újabb flém!