48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • GmorpH
    A madárfotózás egyelőre nem aktuális, mint írtam is az már egy nagyobb lépcső lenne anyagilag. :)

A tájkép, portré, makró jöhet szóba. Ezek közül pedig, ahogy Lateraus is javasolta úgy gondolom az 50mm-es lesz az első lépcsőfok amit meglépek.
  • DirtyGab3sz
    Ja....kb egy hónapja nem voltam fenn..
  • DirtyGab3sz
    Ha megteheted fixben gondolkodj.Esetleg minél jobb fényerős zoomokban.De nagyon less körül,mert hatalmas a szórás minőségileg!
    Ugye felmerül az a kérdés,hogy mit fotózol legtöbbet?
    Tájkép?
    Akkor jóféle nagylátó!
    Portré?
    Akkor 35,50,85,135 mm-es(mindenki másra esküszik!)nagyfényerős fix!
    Makró?
    100 mm-es makróóbi
    Madárfotózás?
    200-300-400 mm-es telék...
    Ez sem mindegy ám!:)
  • Dzsini
    9 napos reakcióidő nem rossz :)
  • DirtyGab3sz
    Tarkarongymááááá a lopott képekből összeállított fos honlapoddal a vérbe bammek!
  • GmorpH
    Alapvetően az már körvonalazódik, hogy a makró fotózás és a portréfotózás is egyaránt érdekel. Emellett a tájképekhez praktikus volna egy nagyobb látószögű objektív is, mint ami a fenti portréfotózáshoz ideális.
    Teleobjektívben egyelőre nem gondolkoznék, talán ezt hagynám későbbre és addig használnám a kit objektívet.

S természetesen nem csak e program és a statisztika alapján választanék, csak érdekességképpen megnéztem mit dob ki.
    Az elmúlt napokban is - ezt megelőzően - az 50mm-es objektívek irányába nézelődtem elsősorban, ahogy látom választék van, egy csúcs objektív számomra túlzás volna és elérhetetlen is, az olcsóbbak közül egyelőre nem tudom melyik az ami megfelelő. A nagyon olcsó verziótól tartok picit, bár láttam, fogtam kézben egyet s végülis nem tűnt olyannak ami szét akarna esni, de ha hosszútávon gondolkozok talán megéri tovább várva, egy komolyabbra gyűjteni.

Talán dióhéjban egyelőre ennyi amit le tudok írni. :) Az persze nem hátrány ha a makrózáshoz és a portréfotózáshoz esetleg az általag is javasolt utat választom és nem ruházok be csak egy objektívre, ami mindkettőre alkalmas. Vagy magában, vagy közgyűrűvel kiegészítve.
  • Lateralus
    A 18-55mm-es kitobi utáni első, és legkevésbé megerőltető lépés egy 50mm 1,8-as objektív. Portrézni már jó lehet, általában nem drágák, jó képminőségűek, és egy plusz közgyűrűsorral akár makróra is használhatók.
  • Lateralus
    Kicsit félrevezetők lehetnek ezek az eredmények, mert egyrészt be vagy szorítva az adott zoomobjektívjeid tartományába, de nem biztos, hogy pont csak azon belül fényképeznél. Másrészt egy zoomot jellemzően a két végén használ a többség (vagy mindenki).

Érdemes inkább a köztes gyújtótávolságokat nézni. És azt is érdemes eldönteni, hogy milyen témákat akarsz fotózni. Hiába hozza ki a statisztika, hogy te a 18-55-esedet gyakran használod 40mm-en, ha portrézni akarsz úgy is kistelét érdemes, ha meg makrózni, akkor egy makró obit.
  • GmorpH
    Még egyszer köszi a programot!
    Lefuttatva az eddig elkattintott képeken tényleg elég látványosan kirajzolódik hogyan használom a gépem leggyakrabban.

Link
  • GmorpH
    Igen, erre emlékszem. :)
    Nagyon régóta olvasom több kevesebb rendszerességgel a topikot, csak most jutottam el oda, hogy írjak is. :)
  • Dzsini
    Helyes az, ami számodra megfelelő eredményeket hoz :)

A topic egy régi klasszikusának aláírásából: "Az amatőrnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"
  • GmorpH
    Mondjuk ebben telibe találtál, mert valóban nem a "kényelem" a fő célom. Szeretek gondolkodni azon, hogy mi hogy lenne szebb, jobb és nem csak 400 képet elkattintani "háthajóleszafele" alapon egy kiránduláson, vagy bárhol. Inkább pár perc gondolkodás, elképzelés és egy-két jó kép, mint több százból szelektálni a rosszabbnál rosszabbakat.
    Aztán, hogy ez a helyes hozzáállás vagy sem, azt maximum sejtem, nem tudom, de így én állok hozzá. :)
  • Dzsini
    Inkább fix objektíveket válassz, minőségben biztosabb, és téged is rávesz arra, hogy esetleg arrébb lépj pár lépést, és gondolkodj el a kompozíción - win-win :)
  • GmorpH
    Erre szerintem sosem gondoltam volna, szóval köszönöm szépen! :)

Abban a témában nem tudtam még sem egyik sem másik irányba dönteni, hogy inkább "pár" fix, jó minőségű objektív, vagy egy zoom ami lefedi esetleg a "pár" fix tartományát.

Azt természetesen tudom, hogy mindegyiknek megvan a maga előnye (hátránya) és felhasználási területe.
    A felsőkategóriás objektívek áruk miatt számomra (egyelőre) elérhetetlenek, tehát eleve némi kompromisszumot kell majd kötnöm, de mivel széles a választék, szerintem kizárt, hogy ne lenne olyan ami maximálisan megfelel arra, amire szeretném használni.
    Persze a kit objektívekkel is jól elvagyok egyelőre, de gondolom ez elsősorban annak köszönhető, hog nem használtam még pár szinttel komolyabbakat. :)
  • Loál János #47382
    Ha egy (két, három) minőségi fixben gondolkozol, ami nem árt, és jpegeid vannak, akkor szedd le ezt a programot, ereszd rá a képeidre, és nézd meg, hogy melyik fókusztávo(ka)t használod leggyakrabban. Ez már adhat egy (két, három) jó támpontot, hogy mi(k)re kéne beruháznod.
  • GmorpH
    Igazából nem konkrét kérdés, véleményt várok, ha valaki épp unatkozik s van kedve leírni pár sorban a tapasztalatait. :)

Jó pár év bridge gépen fotózás után tovább lépve a tükörreflexes gépek világába kerültem. Élvezem a gép és a komolyabb technika adta lehetőségeket, folyamatosan tanulok, de mivel érdekelnek a műszaki dolgok, ezért nézelődöm komolyabb objektívek irányába is egyelőre pusztán kiváncsiságból.
    A kérdésem annyi volna azokhoz akik régebb óta fotóznak komolyabban, hogy a kit objektívek után később milyen irányba érdemes első, második, sokadik lépésben gondolkodni?
    Vagy egyátalán érdemes-e? (Természetesen tudom, hogy aki ebből él ott nyilván a profi, felsőkategória a cél, nálam ez egyelőre még csak komolyan vett hobbi.)

Biztos sokan voltatok már hasonló helyzetben, ezért gondoltam inkább próbálok tapasztalatokat gyűjteni mielőtt saját kútfőből esetleg elkapkodnék valamit a nagy lelkesedésem miatt. :)
  • Timber
    LOL
  • Black Ghost
    sziasztok!

Szeretnék, egy komolyabb gépet venni. Túrázás, nyaralás, autós versenyek, ezek a fő területek ahol használnánk. Abszolút amatőr vagyok, de nem kizárt hogy egy kicsit komolyabban is elkezdjek foglalkozni a fotózással.
    Tehát egy induló gépre lenne szükség, a keret úgy 100 ezer környéke.

ui.: lényeges hogy jó minőségű videót is tudjon készíteni.
  • VRSDM
    egy nagyzoomos csúcskompakt a telére állás során, apró "reszelő" hangot ad.
    gyanítom por került a lencsék / mozgató részei közé.

hol foglalkoznak ennek a tisztításával?
  • GregSB
    Wanna get paid $5 for iPhone photos? Foap makes it easy

Avagy stock-fotózás okostelefonokon.
  • 5Dani
    Kína is kifejlesztette a Loálfénycsápot™
  • neevous
    Nézz használtan egy Olympus E-PL1-et.
  • Dean Winchester

az eladó a panát javasolta, viszont ugye ő a cég érdekeit nézi és nem a vevőét. Két ismerősöm is a panát javasolta, anélkül, hogy tudnák ennek a gépnek a garija 2 évre szól míg a fujié 1 évre. Szóval nagyon a pana felé hajlok. Egy dolog ami jobb, a panának a kijelzője nagyobb és azon szebb a kép de hát nem fényképezőn akarok képeket nézegetni... :D
  • Dzsini
    OIlvasd el azt a számú hozzászólást - kifejtve: ilyen áron (és az utánad kérdezőnek is: 20k-ért ugyanígy) nem kapsz igazán komoly gépet, és az említett márkákon belül azt válaszd, amelyik tetszik, amelyik jobban kézre áll - ha örömmel használod sokkal jobb képek fognak készülni, mintha megvennél egy olyat, aminek nem érzed át a használati lehetőségeit, viszont egy akármilyen tesztoldalon a 12 megapixel sarkába belenagyítva szebb képe van :)

A saját vs. AA akkumulátor kérdés pedig vagy egy évtizede dilemma, mindkét oldalnak megvannak a hívei, és van ráció a használatában - a saját tovább bírja, általában jár hozzá töltő is, viszont esetleg drágább lehet pót akkumulátort szerezni, az AA helyre pedig bármikor vehetsz egy adag tartóselemet, amivel még néhány fotót el lehet sütni, viszont plusz befektetés a gép vásárlásakor egy töltő és legalább egy (de inkább két) készlet jó minőségü akkumulátor. Ítéld meg, hogy neked melyik tetszik jobban, és ez alapján dönts, ha a gépek egyébként megfelelnek..
  • Dean Winchester
    annyi,hogy a fuji-t a panával fotóztam míg a panát a fujival :D
  • mapi
    lehet, h nem ertem? :D
  • Dzsini
  • Dean Winchester
    Üdv!
    Ezen két gép között gondolkozom.
    Ki mit javasol, esetleg milyen más gépet tudnátok ajánlani?
    20k felett nem szeretnék költeni.
    AA aksis vagy a sima akus fényképező lenne a jobb?
    nem nagyon értek hozzá, de sztem az AA elemes,aksis jobb lehet :D

FUJI vagy PANA
  • Roger6
    Csináltam neked két képet, csak méreteztem:
    Normal beállítás.
    More Vivid beállítás.
  • mapi
    Udv, a segitsegeteket szeretnem kerni.
    Kompakt fenykepezot szeretnek venni max. 65k Ft-ig.
    Foleg utazasokhoz hasznalnam, de jo lenne, h ha minden teren megallna a helyet. Szoval legfontosabb az optika/kepminoseg lenne.
    Valaszokat elore is koszonom
  • Roger6
    Nem tudom, ezt az opciót láttad-e: nézd meg.
  • Loál János #47364
    Az én 50-esem már rárohadt a vázra.

Az is BOROTVAHEGYES. :-)
  • Timber
    en a Nikkor E-Series 50 f1.80 Pancake obit hasznalom... igaz fullosan manual a lencse de semmi panaszra nincs ok vele. Es iszonyat pici... Nikon D5100+ E-Series 50 = koNpakt :D
  • Roger6
    Pénteken jutottam hozzá a régebbi fajta 50-es 1.8-ashoz, hát a kedvencem lett rögtön 10 perc után. A rajza, a színek, torzításmentes, 2.8-tól tűéles, egyszerűen imádom. És 1.8-on sem kell szégyenkeznie, nyomtatásban semmi nem látszott a kép lágyságából, bár csak 10x15-ös volt...
  • Dzsini
    mit tud a 38-41 megapixeles mobilszenzor
  • Timber
    Mar csak Kai miatt is erdemes megnezni :) Bar van akit inkabb zavar a stilusa, en imadom :D
  • Roger6
    Tudom nem sokakat érdekel, de hátha:

Nikon
    Régi 50mm 1.8 vs új 50mm 1.8: videó
  • Timber
    jaja... kep betolt, CTRL+SHIFT+L es csokolom... :D
  • repvez
    És ha PS-ben az autó color és withe balance modositót ráengedem akkor jelentös változások lesznek a képen , ugy értem szinesebb és természetesebb lesz a kép töle.
  • Timber
    a szinek fakosaga az nem a feheregyensulyon mulik. Lehet a Nikon D60-on Vivid szinbeallitas volt a Pentaxon meg Normal...