II. világháború

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ha valaki mondjuk Mustanghoz volt szokva és beült egy 109 esbe,akkor tapasztalt pilótaként is biztos megtörte.
volt rá példa.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

A 40-45%-os arány valósnak tûnik.Ha jól rémlik a USAF kb 60000 gépet vesztett ebbõl kb 40000-et balesetek során.A RAF vesztesége ~33000 repülõgép.Az orosz légierõ esetében 95000-es becslésre emlékszem.Kérdés hogy ebbõl mennyi veszett oda balesetekben illetve a kiképzés során.

Total aircraft losses by the USAAF from December 1941 to August 1945 were 65,164, with 43,581 lost overseas and 21,583 within the Continental United States.<78> Combat losses of aircraft totaled 22,948 world wide, with 18,418 lost in theaters fighting Germany and 4,530 lost in combat in the Pacific.<79> The USAAF credited its own forces with destroying a total of 40,259 aircraft of opposing nations by all means, 29,916 against Germany and its allies and 10,343 in the Pacific.<80>

A Bf-109 a jól ismert futómû miatt igen balesetveszélyes volt fel/leszállás közben.Már nem emlékszem pontosan de ha minden igaz kb 30%-os volt a baleseti aránya.Ez nem éppen fényes de II. világháborús viszonylatban nem mondható extrémnek.A kiképzésre,üzemeltetési feladatokra...stb általában kevesebb idõ jutott mint normál körülmények között.A veszteségeket pótolni kellett méghozzá sürgõsen ami részben indokolja a súlyosabb baleseti veszteségeket.Ráadásul elõfordult hogy az adott repülõgép típusokat olyan környezetben vetették be ahol az üzemeltetésük alig volt megoldható.

Lõttek ott azért le még durván havonta a háború végén is minden hónapban. Csak már annyi gép repült hogy fel sem tûnt az abszolút mértéken továbbra is igen súlyos veszteségek.

Elõtte is 20-30%-os volt.. mindenhol, mindenkinél. Csak az nem hibázik aki nem repül. 😉 Ha jól emlékszem pédául a mûszaki hiba miatti abort rate bevetéseken is volt simán 5-10%os. Gondolom a kifogyott az üzemanyag és tsai is balesetként van elkönyvelve, arról nem is beszélve hogy légiharc után a fáradtan, adrenalintól elkábult pilóták mennyire is tudtak összpontosítani a leszállásokra.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Molnibalage
Na ja, úgy könnyû 40%-ot elérni, hogy az ellen gyak. semmit sem lõ le tõled.

Az is homályos, hogy a szitává lyugattot, de hazáig elvánszorgó és ott elveszett gép leszállás közben az baleset vagy sem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Tömegével. Még 2500 kilósakat is.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Ez 20-30-40%-os baleseti veszteségráta elég tipikus valamennyi légierõre, persze attól is függött mennyire voltak kemények a harcok éppen (attól hogy nem lõttek le gépet, a pilóták még vígan törték õket).

Emlékeim szerint (Groehler) az USAAF veszteségének 40%-a is balesetekbõl adódott már a háború végén (sokat repültek, relatíve kevés volt az ellen), pedig õk megengedhették maguknak a jól képzett pilótákat és a gondos karbantartást. Ha jól emlékszem az angliai csatás statisztikákra (elég részletesek), a németek vmi 1300 gépet könyveltek el az angoloknak, úgy 400-at maguk törtek össze a bevetéseken angol segítség nélkül, és még arra is volt idejük hogy 200 továbbit sima gyakorló (= nem hadmûveleti) repüléseken tegyenek taccsra.

Molnibalage
Germany lost 40-45% of their aircraft during World War 2 to accidents.

Én 10%-ot olvastam egy könyvben, de az is csak a Me-109-re vonatkoztatva volt ilyen pocsék. Legendásan zöldfülûgyilkos volt leszállás és felszállás közben.

A japános idézetben nincs semmiféle logikai összefüggés a modatok között.

A US Navy-s dolog az hogyan jön össze? Ha a sok-sok LST és LCT is hajó, akkor talán. Viszont azért ne nevezzükn már kvázi nagy csónakot hajónak...

A Kiska-s esetén mintha hiányozna annak említése, hogy baráti tûz miatt halt meg annyi ember.

Kicsit olyan UL szerû dolgok ezek. Egyedül talán a szovjetes infó tûnik igaznak.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Linkelted ezt a topikot. 😊

Kérdés: Dobtak a a németek Angliára 1000 kg-os bombákat? Egyáltalán használtak ilyet?
link
Tények a 2. világháborúból

Vannak benne igen érdekes tények:
80% of Soviet males born in 1923 didn't survive World War 2

Generally speaking, there was no such thing as an average fighter pilot. You were either an ace or a target. For instance, Japanese ace Hiroyoshi Nishizawa shot down over 80 planes. He died while a passenger on a cargo plane.

Germany lost 40-45% of their aircraft during World War 2 to accidents.

The US Army had more ships that the US Navy.

Following a massive naval bombardment, 35,000 US and Canadian troops stormed ashore at Kiska. 21 troops were killed in the fire-fight. It would have been worse if there had been Japanese on the island.

The German Air Force had 22 infantry divisions, 2 armor divisions, and 11 paratroop divisions. None of them were capable of airborne operations. The German Army had paratroops who WERE capable of airborne operations.
Vogel
Felvettem a kapcsolatot a szerzõvel és rendeltem tõle CD-t. Ami a HTban van az a könyv elsõ 20 oldala. Sok beszerezhetetlen könyvet ajánlott elektronikus formában olcsón. Meggondolandó a vétel 😊

Ja és Vogel még valami: nyáron megvettem egy újságos standon az "Égbolt ragadozóit" ez is II.VH: gépekkel foglalkozik gyönyörû kiadvány olcsón és ennek is a szerzõje Babusa M.. Egyébként láttam tõle könyveket az eladomakönyvem.hu-n is babusam tulaj névvel, itt fõleg repülõmérnöki könyveket árul, de nagyon érdekes témákban.
üdv.repülõsgizi
Vogel nekem megvan Babusa Mihály, Me-109 kontra Spit munkája, majdnem 400 oldal és a HT-ban 4 részben megjelent bõvebb kifejtése mérnöki szinten, ebbõl tényleg megtudhatod melyik miért repült úgy ahogy, a fickó érti a dolgát. Megveheted nyugodtan csak 3 rugó.
üdv. repülõsgizi
Sokan nem szeretik az alternate scenario-at és tekintve a német ipar 1944-1945-ös állapotát nem igazán volt rá remény hogy Németország a vereséget akár fél évvel is el tudja odázni.A másik probléma hogy pár ígéretes prototípus ugyan elkészült de a rendes letesztelésükre nem igen maradt idõ így nem igazán tudjuk hogy az adott repülõgép kalkulált adatai (sebesség,emelkedõ képesség stb...) mennyire közelítették a valóságot.

Ott volt az Me P.1101 ami 80%-os állapotig jutott de a tesztelésére már nem maradt idõ.Ha naivan elhisszük az adatokat akkor az Me P.1101 kb az F-80C szintjén mozgott némiképp durvább tûzerõvel.Az Me 263-al sikerült orvosolni az Me-163 hibáit (behúzható futómûvet,megnövelt hosszúságú törzset + nagyobb üzemanyagtartályt illetve buborék alakú kabintetõt kapott) de a viszonylag rövid hatótáv max légvédelmi feladatokra tette volna alkalmassá (15-20 perces max rep.idõ).Viszont az tény hogy emelkedõ képesség terén ez a gép inkább az 1953-as évekbe illett ami azért igen csak komoly elõny.Továbbá a célzással is akadtak problémák mivel egy 800-900 km/h-val haladó repülõgéppel elég nagy kihívás volt eltalálni egy ellenséges repülõt.Erre a célra kifejlesztettek egy fotocellás rendszert ami állítolag remekül mûködött de a használatára nem vagy csak egy két esetben került sor.Szóval voltak használható és innovatív ötletek amivel technikai szinten a szövetségesek elõtt jártak de ez még idealizált esetben sem lett volna elég a gyõzelemhez.Ráadásul a háború késõbbi szakaszában elég kevés volt a tapasztalt német pilóta ami szintén leredukálta volna ezeknek a gépeknek a harcértékét.

Igen a Ho 229 jó példa.Az egész gép egy speciális lakk réteget is kapott amely csökkentette a repülõgép radar keresztmetszetét.Ergo a brit radarok 30-40 km-el közelebbrõl tudták volna bemérni.Amúgy a gép emelkedõ képessége ,sebessége és a tûzereje is kiváló volt.A Ho-229 viszont nem rendelkezett függõleges stabilizátorral ami a tengely menti elmozdulások hatására horizontális billegést eredményezett.Ez a jelenség erõsen megnehezítette volna a célzást ami azért nem túl elõnyös ha dogfight-ról van szó.Amúgy a németek már a tesztek során is kezdtek rájönni hogy a csupaszárnyú repülõgépek inkább nagy hatótávolságú bombázógép ként érvényesülhetnek majd igazán de ezek az elképzelések már csak terv formájában realizálódtak.Minden esetre azt is nehéz megítélni hogy a Ho-229 tovább juthatott e volna a prototípus állapoton mivel a teszteket már nem tudták maradéktalanul elvégezni.

Itt azért fel hívnám a figyelmet az amerikaiak csupaszárnyú repülõgép programjára is pl: Northrop N-1M, Northrop N-9M
Bár itt is számos probléma merült fel és nem igazán sikerült harci körülmények között is alkalmazható repülõgépig eljutni.Még az Northrop YB-35-el is számos probléma merült fel ami végül a program befagyasztásához vezetett.

Tudom, hogy Hortenék kísérleteztek csupaszárny repülõkkel és nem sok választotta el az országot, hogy ilyen típust birtokoljon.
Hát igen, ha a háborút egy kicsit ki tudták volna tolni, ki tudja, mivel kellett volna az ellenfeleknek szembenézni....
Mennyi választotta el Németországot, hogy a világ elsõ mûködõ lopakodó gépe az õ rendelkezésére álljon?
Vogel
Köszi, ezt én is megtaláltam. Gondoltam hátha megvan valakinek és kikérem véleményét mielõtt vásárlásra gondolnék.

Her Laca
zt találtam.
A nagy érdeklõdésre való tekintettel a "Me-109 és a Spitfire összehasonlítása az angliai légi csatában a repülõmérnök szemszögébõl" közvetlenül megrendelhetõ: [email protected] E-mail címrõl.
Itten találtam.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Vogel
Sziasztok!

Nincs meg valakinek egy ilyen címû CD? : Me-109 és a Spitfire összehasonlítása az angliai légi csatában a repülõmérnök szemszögébõl. Babusa Mihály a szerzõ. Vagy a Haditechnika újság e 4 fejezete szkennelve?

Ammo+benzinkorlát nem volt azt hiszem, szinte minden ki volt nyomva.

Ég veled, jó volt a végbeled! Antichrist-Premium Quality \"Szemem a pályán oda teszem a vasat nem szarozok tudok lőni, célpontot kikeresem aztán megszórom. Itt jön képbe a tehetség!\" by Matyashun

Full realban játszol?

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Nuke csak a Lobbyn Nuke, az Il-2 fórumon "Richthofen" néven írogat (néha).
Elég sokat repültem vele a WarCloudson.
Én az itteni nickemmel megyek.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Hol nyomjátok? Megkérdek még egy embert, de szerintem õt is érdekelné. Csak dogfight vagy néha egy-két küldetés?

Ég veled, jó volt a végbeled! Antichrist-Premium Quality \"Szemem a pályán oda teszem a vasat nem szarozok tudok lőni, célpontot kikeresem aztán megszórom. Itt jön képbe a tehetség!\" by Matyashun

Bizony 😊
Néha még összefutok a V.4-es dongókkal is.Van egy Indi illetve egy Nuke nevû magyar srác akivel még össze szoktam futni.Véletlenül nem te vagy közülük valamelyik? 😊
Aztán nem akarom itt nagyon szétnyújtani a topicot.Elvégre IL-2-nek is nyílt már külön topic.Szóval ott is megtudjuk beszélni ezeket a dolgokat 😉

Ezek szerint Kferróékkal játszol.
Én sajnos mostanában kicsit hanyagolom, ha játszom, akkor is az Xfire-n egy orosz dogszerveren repkedek.

DED-3 szeró.{tHUNder}NorbRt néven.Mostanság elég gyakran fent voltam.Battle of britan szerveren szoktam még fent lenni de ott ritkábban 😊

Viszont én még nem láttalak téged online...

OFF Na örülök hogy IL-2-öl.Ha gondolod jöhetsz online is 😊 ON

Az Me 262-rõl szóló megbízhatósági problémák amúgy igazak de azt azért érdemes kiemelni hogy az amerikai P-80-asok is rendesen potyogtak ezidõtájt.Az Me 163-nak meg a rövid hatótáv a legnagyobb nyûgje.Amúgy még a koreai háborúban használt F-86 és Mig-15 ellen sem lett volna öngyilkosság a bevetése.Persze csak akkor ha a megnövelt hatótávolságú és behúzható fõfutóval szerelt változataiból indulunk ki.

Ulvar
már mint azt jobban szeretem 😄 a 163at.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Ulvar
IL-2ben mindig leégett csessze meg.

Me 163, rakéta meghajtással.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Me-262 HG I. (9. számú proto)

Érdekesség:

qtab986
Ezek közül melyik könyvet érdemes elolvasni?

Gasparovich László:
A rettegés ötven napja - Budapest ostroma és a kitörési kísérlet

Ungváry Krisztián:
Budapest ostroma

CIFU koszia szepen a linkeket bocs h nem tudtam hamarab megkoszonni big thanks
1944. november 8-án Nowotny õrnagy utolsó bevetésére indult. Az alacsony felhõzetbõl, meredeken kizuhanó Me-262-es utolsó pillanatait az ellenõrzésre érkezett Galland vezérõrnagy is végigkísérte. Azt azonban, hogy mi történt a percekkel korábban 257. és 258. légi gyõzelmeit jelentõ ásszal odafent, azt csak üldözõje, Haydon fõhadnagy látta. Miután Németország középsõ része felett, kemény csatát vívtunk az ellenség vadászaival, hazaindultunk. 9000 m-en repülõ, sereghajtó rajunk továbbiak után kutatott. Õk azonban mindig a bombázókra koncentráltak, így a visszaúton nem számítottunk semmiféle bonyodalomra. Oldalra pillantva, 3000 m-rel lejjebb megláttam életem elsõ Me-262-esét. Nyilazott szárnyairól és a hajtómûgondolákról rögtön felismertem. Elõbb jelentettem a vezérnek, aztán - minthogy több német gép nem mutatkozott - engedtem a csábításnak. Parancsra sem várva kiváltam a kötelékbõl és az ereszkedõ sugárhajtású után vetettem magam. Süllyedés közben több felhõréteget is áttörtünk, de egy pillanatra sem vesztettem szem elõl. Mikor mögé értem, akkor sem kezdett kitérõ manõverbe, tehát nem vett észre. A vártnál sokkalta lassabban repült, mert egyik hajtómûve állt. Nyugodtan célozgattam és vártam, hogy ideális közelségbe érjek hozzá. Hirtelen jobbról a magasból, mint két villanás, a 77. vadász-század két csíkos orrú Mustangja robbant be a képbe. Bár még õk sem voltak lõtávolban, de a vezér tüzet nyitott. Úgy láttam, hogy nyomjelzõi valamivel a 262-es mögött húztak el. Lövéseivel csak egy dolgot ért el: riasztotta a közeli reptér légvédelmét. A géppár élesen jobbra, én meg balra kifordulva igyekeztünk elkerülni a rémisztõ tûzijátékot. A rafinált német feltehetõleg azért nem manõverezett, hogy szépen "besétáljunk" a pergõtûzbe, õ pedig ezt kiaknázva, nyugodtan leszálljon. A földközeli párafoltokat kihasználva igyekeztem kitörni a veszélyes zónából. Nem is reméltem, hogy újra meglátom a 262-est. De az történt. Elõzõ irányához képest 180 fokot fordult és széllel szemben, leszálláshoz behelyezkedve húzott át elõttem. Gázt adtam és mûszer szerint 120 m-nyire a talajtól, éles, jobb fordulóval mögé kerültem. 500 km/h-val száguldva közeledtem a talán fele ekkora tempóval imbolygó géphez. Mivel egyre lassult, könnyedén utolértem. Rájöttem, hogy másik hajtómûve is leállt. Annyira a közelébe repültem, hogy beláttam a fülkébe. Kétségbeesve kapkodott, de már nem tudott mit tenni, hogy megmentse az áteséstõl. A gép balra billent, orrát leadta és egy fél fordulatot követõen eltûnt egy sekély felhõrétegben. Az alig két másodperc múlva bekövetkezõ villanásból tudtam, hogy földbe csapódva felrobbant. Úgy pusztult el, hogy egyetlen lövést sem adtam le rá, ezért a történteket fotógéppuskám nem is rögzíthette. Allen százados, aki jóval lemaradva követett, azonban látta az egészet és jelentésében nekem igazolta lelövésként. Ebbõl késõbb megosztott gyõzelem lett, mert a 77. század pilótája, Fiebelkorn százados is jelentette, hogy tüzelt a 262-esre, kísérõje pedig azt, hogy megfigyelte a gép megsemmisülését.

Más szemtanú (német civil) szerint meg még a levegõben felrobbant Nowotny 262-ese.

Nem zárom ki ezt a verziót sem de egy amerikai pilóta szemtanúja volt az esetnek és õ erõsítette meg hogy leszállás közben hajtómû hiba miatt zuhant le Nowotny gépe.Ha jól rémlik az egyik Aranysas részben olvastam...

Molnibalage
A wiki szerint meg nem tisztázott, hogy mi volt. Az is lehet, hogy a Mustang eltrafálta a gépet és a hajtómûhibát ez okozta. A szerzõ kiválasztotta a neki tetszõ verziót. Tehát lehet, hogy nem pontatlan, csak éppen más megközelítést alkalamzott.

A 20 századi hadtörténet sorozatból nekem az alábbiak tetszettek:

Mike Spick: A szövetséges légierõ ászai, A Luftwaffe ászai
Ian V. Hogg: A II. világháború német titkos fegyverei
Tim Bean-Will Fowler: Szovjet Harckocsik a II. világháborúban
Tim Ripley: Elit alakulatok
Adrian Gilbert: A német villámháború

Azért figyelmesen kell olvasni mert ezekben a mûvekben is találni pontatlanságokat...Pl hogy Nowotny-t a Mustángok lõtték le és nem hajtómû hiba miatt zuhant le meg ehez hasonló apróságok...

[NST]Cifu

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

tudnatok linkelni egy megbizhato csatarendet (order of battle) a nemet hadseregrol 1941 jun 21-en mert ugyan talaltam egyet de nem teljesen megbizhato tul keves a hadosztaly benne elore is koszi
20. századi hadtörténet sorozatból mely kiadásokat ajánlanátok?
Szokás szerint szarakodik a freeweb.
Klikkelj rá 4-5-ször egymás után, az néha segít.

A linken bejön,amúgy nehezen találom én is...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Mi van oli oldalával? Nem érhetõ el az új és pár régi cikk sem.

YAVUZ - az utosó csatacirkáló története c. cikkrõl van szó.

Dulce bellum inexpertis. Erasmus

Sajnos ez nem egyedi, hogy a tények közé a saját, néha valóságól elrugaszkodott vélemény belekerül.

Vegyük csak a Haditechnikában Laci bacsi által írt cikkhez írt Sárhidai kiegészítést. A hajózástörténelemmel foglalkozók nagy része még most is csak pislog, és csóválja a fejét hogy ezt hogy tudta elkövetni az öreg. Illetve aki ismeri az nem lepõdött meg rajta annyira állítólag.

Dulce bellum inexpertis. Erasmus

Molnibalage
Nem ertem ezt az embert. A technikarol es a tortenelmi kornyeterol eleg jol ir, de amit a vegen levag az eleg meredek. Mintha a kozel-kelet topik egy trollja jonne szembe. 😞

[NST]Cifu
Az írás érdekes, de hogy egy ilyen terjedelmes és tartalmas munka végén mégis képes mocskolódásba menni, az számomra visszatetszõ. Ha az utolsó fejezetet nem olvasom el, azt mondom hibátlan...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!