63011
"Aki másnak felbontás...!"
-
Köszi mindenkinek aki segített evvel kapcsolatban :)
Most pedig csak hogy gyakorlaton keresztül is megismerjem lenne egy képem amin rendeesen lenne mit finomítani:

Itt hogyan lehete realisztikusabb hatást elérni? -
frank3d #1798 egy 15 perc és letölthető lesz -
frank3d #1797 Szivesen!
3d studio max 4 -es könyv
Töltsd le, érdemes elolvasgatni! -
Gabo #1796 youth:
Én még mindig azt mondom, hagyd egyenlőre a GI-t! Először tanuld meg a hagyományos fényforrások használatát.
Amikor azt mondtam, hogy egy fényforrás nem megvilágítás, akkor pont arra gondoltam, hogy sokan egyetlen omnival letudják a megvilágítást. Ez hiba!
Még a fotósok és a filmesek is több fényforrással dolgoznak, pedig a valóságban nem is kell a GI-vel vacakolni.
A legegyszerűbb megvilágítási módszer amit használni szoktam a következő. Van egy fő fény, ami a kamera felett helyezkedik el és a kamera irányával egyező irányba világít, ez világítja meg a teljes jelenetet. Ez a legerősebb fényforrás. A jelenetet oldalról világítja meg egy mellékfény, ami segít a kontúrok kiemelésében. Ezen kívül hátul is érdemes egy mellékfényt elhelyezni, ami abban segít, hogy a jelenet tárgyai "leváljanak" a háttérről. A mellékfények fényereje legfeljebb a negyede a főfényének. Ezen kívül a részletek kiemelésére lehet használni egy vagy több derítő fényt is. Ezek fényerőben a főfény tizedét se nagyon szoktál elérni és az árnyékvetés általában ki van rajtuk kapcsolva.
Ezt leginkább egyetlen modell, vagy modellek kis csoportjának megvilágításhoz érdemes használni.
A különféle hatások fokozása végett, az egyes fényforrások színét is érdemes variálni. A való életben ritkán lehet tiszta fehér fényforrásokkal találkozni, erre is érdemes figyelni.
Némelyik képen lehet látni olyan megoldást, ahol az egyes fényforrások az alap színeket (vörös, zöld, kék) használják. Ha a művészi hatás a cél, akkor érdemes ezzel a hárompontos módszerrel próbálkozni.
A fények beállításához a jelenet összes tárgyára tegyél sima fehér textúrát. Így a legkönnyebb a fényforrások erejét, színét beállítani.
Minden jelenethez, minden kamera álláshoz érdemes a fényeket újból beállítani.
Sokan nem fordítanak annyi figyelmet a megvilágításnak, mint kellene. Pedig valahol fontosabb, mint a modell kidolgozása, vagy a textúrázás.
Érdemes fotózással, filmezéssel foglalkozó oldalakat nézegetni, mindig el lehet lesni egy-két fogást.
A fent leírtak ellenére én is sokat szoktam tökölni, néha el is rontom a világítást. De azért próbálkozom.
-
aniko #1795 Szia!
Köszönöm, működik! -
Én is ezt írtam...:D -
A GI röviden: Nos a lényege, hoyg Global Illumination. Ez annyit tesz, hogy nem csak direktbe számol fényeket, hanem a tárgyak felületéről visszaverődő fényt is bele veszi a kalkulációba. Echte így lesz komoly lépéssel realisztikusabb a kép, hiszen a valóságban gyakorlatilag minden felület vissazver valamennyicske fényt. -
Global illumination
(Indirect Illumination)
Olyan renderelési algoritmus, ami figyelembe veszi a felületek diffúz és specular fényvisszaverését is, amelyekkel a valóságot jobban megközelítõ világítási helyzetek hozhatóak létre. A hagyományos render (scanline, raytrace) algoritmusokhoz képest jelentõsen lassabbak. Maga a global illumination csak egy gyüjtõfogalom, a szó a tényleges technikai megvalósításra (pl. photon mapping, metropolis light transport, monte carlo radiance) nem utal. -
Sziasztok!!
Mindenki GI-t haszál, de mi az? Tudjátok még annyira nem vagyok járatos ebben :( Valaki elmagyarázná csak pár szóval?
Előre is köszi -
frank3d #1790 Le tudnátok Nekem írni, hogy az fr GI beállításainál mi mit jelent!?
Előre is köszi! -
frank3d #1789 Elkezdődtek a gondok!
Magától szó nélkül kilép!
Jajaj! -
frank3d #1788 Ja bocs, 10 óra múlt "jó reggelt", csak én meg most ébredtem... :) -
frank3d #1787 Jó reggelt!
Na elkezdem felrakni az fr-t, remélem nem akad össze a brazillal!
Majd küldök képet fr-el is! -
Frank! Ha a szobát akarod még húzni egy kicsit dizájnra, akkor loftból csinálj parkettaszegélyt, és azt csináltam az egyik képemen, és nagyon jól mutat ;) -
Az én tízezresem :D -
Azért nem biztos, hogy a legreálisabb. De tény, hogy a leg gyorsabb, és a leggyorsabban legszebb. Most már van néhány összehasonlítási alapom, és minden képpen az a véleményem, hogy az fR nagyon gyorsan tud szép GI-t készíteni. Ami ráadásul felettébb reális. A másik oldalról viszont a Brazil képes Eszméletlenül reális GI-t leszámolni, csak a őaksi atomerőmű kell hozzá. Rövid távon nem valami meggyőző eredményeket produkál. Csak rettentő hosszadalmas beállításbabrálás után. Persze lehet, hogy itt is a "gyakorlat" elve érvényesül... Vannak, akik MEntal Ray-el is úgy bűvészkednek, hogy csak na!....
Amúgy az fR-nek rettentő sok jó tulajdonsága van! Nem olyan bonyolult! Számszerűleg is léynegesen kevesebb dolgot lehet benne babrálni, de azok tényleg a lényeges dolgok... Másfelől viszont speciális feladatoknál ez inkább hátrány... Azonban teljesen integrálva van a maxba, és ez tök kényelmes.... Csak akkor kezd bele a munkába, ha arra a scanline szerint sorra kerülne. Amúgy másfelől meg azt hangoztatják, hogy emiatt lassabb egy kicsit. De nekem nem tűnt fel. Nagyon jó az SSS engine-je, ami a Brazilban ugyan élethűbb, meg szebb, de az fR-ben legalább egy katt, és megvan. :D
A photon mappingot mindkettő használja, (Annak ellenére, hogy a CEBAS-nál: ez "fully raytraced caustics", na mind1. Szerintem caustics téren a Brazil orhosszal domborít. Ráadásul nem olyan nehéz beállítani sem. Egy, két nap, és bele lehet jönni! Global Pmap esetén már leírtak érvényesülnek.
Üvegben nyerő a Brazil. Sőt! Abban egyértelműen lenyomja az fR-t. Bár sok üveg feladatnáé BŐVEN elég az fR által biztosított alternatíva.
Összesítésben azt kell mondani, hogy profik keze alatt mindkettő rendszer egy remekműnek bizonyul. Tanusítják ezt a honlapokon közzétett képek is...
A fő a rugalmasság. A legjobb, ha mindkettő fennt van, és mindkettővel összebarátkozol. -
ha a legjobb minőségű, legreálisabb GI-t akarod, akkor érdemes felrakni
meg ugye beépül a maxba, mégsem plugin.... -
Ezt most csinálom épp... Ez a kép 1024-ben 23 perc volt, ami nem szar, tekintve, hogy a falaktól a földgömbökig minden fényvisszaverő (tükröző), és 2 fényforrás után számolt GI-t is... (+DOF)
-
frank3d #1780 azt nem ismerem!
köszi a segítséget, most már tényleg felrakom az fr-t, mert piszkosul érdekel, hogy az milyen, valahol megvan cd-n, majd előkutatom
de assze majd csak reggel, megyek alukálni
jó éjt -
GI render gyorsaságban a Vray is veri a brazilt, csak azt meg lehetetlen normálisan belőni, nekem mindig túl színes lett........... -
azért annyira nem érthetetlen
a bump pl. tutira sokat lassít rajta, de egy sima textúra is (ha belegondolsz) már nem homogén fényt ver vissza, hanem színes sugarakat, amik egyéb színes felületre vetülnek, vagyis hatványozódik a számítás -
frank3d #1777 most már izgatja a fantáziámat, mindjárt felrakom -
frank3d #1776 érdekes mert textúrák nélkül meg ugyanazt megcsinálja 8:11 alatt
érthetetlen -
szerintem kevered valamivel.... átlagosan mindent feleannyi paraméterrel be lehet lőni (a caustics-nak pl. összesen 2 global paramétere van), és azokhoz sem kell diploma vagy tanfolyam
csak annyi a baja, hogy stage 0, tehát nem egy kész produktum, de lassan itt a stage 1 -
frank3d #1774 az a baj vele, hogy egyszer használtam én is, de annyira bonyolultnak tűnt
túl sok volt rajta a beállítási lehetőség! :)
így kicsit elbátortalanodtam tőle, szóval ezért renderelek brazillal! -
igen, én 5 alatt használom -
frank3d #1772 apropó, fr megy max5 alatt?
egyébként én is erre saccolok -
ne viccelj már, valamit ott feleslegesen számoltatsz, ennyit az fr lerenderel 2 perc alatt 2048-ban -
frank3d #1770 igen annyi
én sem értem hogy hogyan -
1 óra 28 perc?????? -
frank3d #1768 Srácok!!!
2000. hozzászolásra képek???
Na, jó csak vicceltem!
Jó éjt mindenkinek!
Frank -
frank3d #1767 Szia!
mat editorban
standard gomb
majd a gördíthető részen a maps fülön belül
diffuse color és utánna bitmap
remélem érthető volt, ha nem, akkor szólj és kép formájában is kirakom valahova
Frank -
frank3d #1766 És még a photon számot is visszavettem 400000-re
Mert amúgy 3000000-nál szép nagyon! -
frank3d #1765 Egy kép, most végezett a gép a renderrel...
pfff
1:28
shit
pedig csak annyit változtattam, hogy raktam rá egy szar texturát + a falra bump-ot
-
ha az environment üres, akkor azért fekete a csapágy
rakj be valamit (akár csak egy színt), és vedd lejjebb a reflectiont a fémen
a caustics meg valóban jó tükröződésre is, de ezen a képen én nem látom az eredményt (brazilban megjegyzem kész szenvedés beállítani) -
ha az environment üres, akkor azért fekete a csapágy
rakj be valamit (akár csak egy színt), és vedd lejjebb a reflectiont a fémen
a caustics meg valóban jó tükröződésre is, de ezen a képen én nem látom az eredményt (brazilban megjegyzem kész szenvedés beállítani) -
Az enviroment az üres. De amikor beraktam oda valamilyen képet, akkor irgalmatlan csúnya lett. És azért caustc, mert az a fémes tükröződő felületekre is jó, vagy rosszul tudom? Mind1, a cél az, hogy baromi élethű króm felület jöjjön létre brazil segítségével. -
environmentben mi van?? és mitől caustic? -
Frank: Igen korizom. Ez a csapágy is majd oda készül vagy a webre, vagy a papír újságba, feltéve ha rájövök, vagy eláruljátok, hogy mitől fekete a teteje a csapágynak?
Szóval az ominózus kép:
http://www.inline.hu/octopus/csapagy_caustic.jpg
Aldaryn, főleg a te segítaségedre számítok, mert te vagy a photon map nagy mestere brazilban -
Bosci de nemigazán tudom hogy mi az a GI. Mi az és hol lehet beállítgatni?
Előre is köszi...