63011

Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• youth #1799
    Köszi mindenkinek aki segített evvel kapcsolatban :)
    Most pedig csak hogy gyakorlaton keresztül is megismerjem lenne egy képem amin rendeesen lenne mit finomítani:

Itt hogyan lehete realisztikusabb hatást elérni?
  • frank3d
    egy 15 perc és letölthető lesz
  • frank3d
    Szivesen!

3d studio max 4 -es könyv

Töltsd le, érdemes elolvasgatni!
  • Gabo
    youth:
    Én még mindig azt mondom, hagyd egyenlőre a GI-t! Először tanuld meg a hagyományos fényforrások használatát.
    Amikor azt mondtam, hogy egy fényforrás nem megvilágítás, akkor pont arra gondoltam, hogy sokan egyetlen omnival letudják a megvilágítást. Ez hiba!
    Még a fotósok és a filmesek is több fényforrással dolgoznak, pedig a valóságban nem is kell a GI-vel vacakolni.
    A legegyszerűbb megvilágítási módszer amit használni szoktam a következő. Van egy fő fény, ami a kamera felett helyezkedik el és a kamera irányával egyező irányba világít, ez világítja meg a teljes jelenetet. Ez a legerősebb fényforrás. A jelenetet oldalról világítja meg egy mellékfény, ami segít a kontúrok kiemelésében. Ezen kívül hátul is érdemes egy mellékfényt elhelyezni, ami abban segít, hogy a jelenet tárgyai "leváljanak" a háttérről. A mellékfények fényereje legfeljebb a negyede a főfényének. Ezen kívül a részletek kiemelésére lehet használni egy vagy több derítő fényt is. Ezek fényerőben a főfény tizedét se nagyon szoktál elérni és az árnyékvetés általában ki van rajtuk kapcsolva.
    Ezt leginkább egyetlen modell, vagy modellek kis csoportjának megvilágításhoz érdemes használni.
    A különféle hatások fokozása végett, az egyes fényforrások színét is érdemes variálni. A való életben ritkán lehet tiszta fehér fényforrásokkal találkozni, erre is érdemes figyelni.
    Némelyik képen lehet látni olyan megoldást, ahol az egyes fényforrások az alap színeket (vörös, zöld, kék) használják. Ha a művészi hatás a cél, akkor érdemes ezzel a hárompontos módszerrel próbálkozni.
    A fények beállításához a jelenet összes tárgyára tegyél sima fehér textúrát. Így a legkönnyebb a fényforrások erejét, színét beállítani.
    Minden jelenethez, minden kamera álláshoz érdemes a fényeket újból beállítani.
    Sokan nem fordítanak annyi figyelmet a megvilágításnak, mint kellene. Pedig valahol fontosabb, mint a modell kidolgozása, vagy a textúrázás.
    Érdemes fotózással, filmezéssel foglalkozó oldalakat nézegetni, mindig el lehet lesni egy-két fogást.

A fent leírtak ellenére én is sokat szoktam tökölni, néha el is rontom a világítást. De azért próbálkozom.
  • aniko
    Szia!
    Köszönöm, működik!
  • Galy
    Én is ezt írtam...:D
  • Aldaryn
    A GI röviden: Nos a lényege, hoyg Global Illumination. Ez annyit tesz, hogy nem csak direktbe számol fényeket, hanem a tárgyak felületéről visszaverődő fényt is bele veszi a kalkulációba. Echte így lesz komoly lépéssel realisztikusabb a kép, hiszen a valóságban gyakorlatilag minden felület vissazver valamennyicske fényt.
  • Galy
    Global illumination
    (Indirect Illumination)

Olyan renderelési algoritmus, ami figyelembe veszi a felületek diffúz és specular fényvisszaverését is, amelyekkel a valóságot jobban megközelítõ világítási helyzetek hozhatóak létre. A hagyományos render (scanline, raytrace) algoritmusokhoz képest jelentõsen lassabbak. Maga a global illumination csak egy gyüjtõfogalom, a szó a tényleges technikai megvalósításra (pl. photon mapping, metropolis light transport, monte carlo radiance) nem utal.
  • youth #1791
    Sziasztok!!
    Mindenki GI-t haszál, de mi az? Tudjátok még annyira nem vagyok járatos ebben :( Valaki elmagyarázná csak pár szóval?
    Előre is köszi
  • frank3d
    Le tudnátok Nekem írni, hogy az fr GI beállításainál mi mit jelent!?
    Előre is köszi!
  • frank3d
    Elkezdődtek a gondok!
    Magától szó nélkül kilép!
    Jajaj!
  • frank3d
    Ja bocs, 10 óra múlt "jó reggelt", csak én meg most ébredtem... :)
  • frank3d
    Jó reggelt!

Na elkezdem felrakni az fr-t, remélem nem akad össze a brazillal!

Majd küldök képet fr-el is!
  • SaWo
    Frank! Ha a szobát akarod még húzni egy kicsit dizájnra, akkor loftból csinálj parkettaszegélyt, és azt csináltam az egyik képemen, és nagyon jól mutat ;)
  • Galy
    Az én tízezresem :D
  • Aldaryn
    Azért nem biztos, hogy a legreálisabb. De tény, hogy a leg gyorsabb, és a leggyorsabban legszebb. Most már van néhány összehasonlítási alapom, és minden képpen az a véleményem, hogy az fR nagyon gyorsan tud szép GI-t készíteni. Ami ráadásul felettébb reális. A másik oldalról viszont a Brazil képes Eszméletlenül reális GI-t leszámolni, csak a őaksi atomerőmű kell hozzá. Rövid távon nem valami meggyőző eredményeket produkál. Csak rettentő hosszadalmas beállításbabrálás után. Persze lehet, hogy itt is a "gyakorlat" elve érvényesül... Vannak, akik MEntal Ray-el is úgy bűvészkednek, hogy csak na!....
    Amúgy az fR-nek rettentő sok jó tulajdonsága van! Nem olyan bonyolult! Számszerűleg is léynegesen kevesebb dolgot lehet benne babrálni, de azok tényleg a lényeges dolgok... Másfelől viszont speciális feladatoknál ez inkább hátrány... Azonban teljesen integrálva van a maxba, és ez tök kényelmes.... Csak akkor kezd bele a munkába, ha arra a scanline szerint sorra kerülne. Amúgy másfelől meg azt hangoztatják, hogy emiatt lassabb egy kicsit. De nekem nem tűnt fel. Nagyon jó az SSS engine-je, ami a Brazilban ugyan élethűbb, meg szebb, de az fR-ben legalább egy katt, és megvan. :D
    A photon mappingot mindkettő használja, (Annak ellenére, hogy a CEBAS-nál: ez "fully raytraced caustics", na mind1. Szerintem caustics téren a Brazil orhosszal domborít. Ráadásul nem olyan nehéz beállítani sem. Egy, két nap, és bele lehet jönni! Global Pmap esetén már leírtak érvényesülnek.
    Üvegben nyerő a Brazil. Sőt! Abban egyértelműen lenyomja az fR-t. Bár sok üveg feladatnáé BŐVEN elég az fR által biztosított alternatíva.
    Összesítésben azt kell mondani, hogy profik keze alatt mindkettő rendszer egy remekműnek bizonyul. Tanusítják ezt a honlapokon közzétett képek is...
    A fő a rugalmasság. A legjobb, ha mindkettő fennt van, és mindkettővel összebarátkozol.
  • FREAK
    ha a legjobb minőségű, legreálisabb GI-t akarod, akkor érdemes felrakni

meg ugye beépül a maxba, mégsem plugin....
  • FREAK
    Ezt most csinálom épp... Ez a kép 1024-ben 23 perc volt, ami nem szar, tekintve, hogy a falaktól a földgömbökig minden fényvisszaverő (tükröző), és 2 fényforrás után számolt GI-t is... (+DOF)

• frank3d
    azt nem ismerem!

köszi a segítséget, most már tényleg felrakom az fr-t, mert piszkosul érdekel, hogy az milyen, valahol megvan cd-n, majd előkutatom

de assze majd csak reggel, megyek alukálni

jó éjt
  • FREAK
    GI render gyorsaságban a Vray is veri a brazilt, csak azt meg lehetetlen normálisan belőni, nekem mindig túl színes lett...........
  • FREAK
    azért annyira nem érthetetlen

a bump pl. tutira sokat lassít rajta, de egy sima textúra is (ha belegondolsz) már nem homogén fényt ver vissza, hanem színes sugarakat, amik egyéb színes felületre vetülnek, vagyis hatványozódik a számítás
  • frank3d
    most már izgatja a fantáziámat, mindjárt felrakom
  • frank3d
    érdekes mert textúrák nélkül meg ugyanazt megcsinálja 8:11 alatt
    érthetetlen
  • FREAK
    szerintem kevered valamivel.... átlagosan mindent feleannyi paraméterrel be lehet lőni (a caustics-nak pl. összesen 2 global paramétere van), és azokhoz sem kell diploma vagy tanfolyam

csak annyi a baja, hogy stage 0, tehát nem egy kész produktum, de lassan itt a stage 1
  • frank3d
    az a baj vele, hogy egyszer használtam én is, de annyira bonyolultnak tűnt
    túl sok volt rajta a beállítási lehetőség! :)
    így kicsit elbátortalanodtam tőle, szóval ezért renderelek brazillal!
  • FREAK
    igen, én 5 alatt használom
  • frank3d
    apropó, fr megy max5 alatt?
    egyébként én is erre saccolok
  • FREAK
    ne viccelj már, valamit ott feleslegesen számoltatsz, ennyit az fr lerenderel 2 perc alatt 2048-ban
  • frank3d
    igen annyi
    én sem értem hogy hogyan
  • FREAK
    1 óra 28 perc??????
  • frank3d
    Srácok!!!
    2000. hozzászolásra képek???

Na, jó csak vicceltem!

Jó éjt mindenkinek!

Frank
  • frank3d
    Szia!

mat editorban
    standard gomb
    majd a gördíthető részen a maps fülön belül
    diffuse color és utánna bitmap

remélem érthető volt, ha nem, akkor szólj és kép formájában is kirakom valahova

Frank
  • frank3d
    És még a photon számot is visszavettem 400000-re
    Mert amúgy 3000000-nál szép nagyon!
  • frank3d
    Egy kép, most végezett a gép a renderrel...
    pfff
    1:28
    shit
    pedig csak annyit változtattam, hogy raktam rá egy szar texturát + a falra bump-ot
  • FREAK
    ha az environment üres, akkor azért fekete a csapágy

rakj be valamit (akár csak egy színt), és vedd lejjebb a reflectiont a fémen

a caustics meg valóban jó tükröződésre is, de ezen a képen én nem látom az eredményt (brazilban megjegyzem kész szenvedés beállítani)
  • FREAK
    ha az environment üres, akkor azért fekete a csapágy

rakj be valamit (akár csak egy színt), és vedd lejjebb a reflectiont a fémen

a caustics meg valóban jó tükröződésre is, de ezen a képen én nem látom az eredményt (brazilban megjegyzem kész szenvedés beállítani)
  • SaWo
    Az enviroment az üres. De amikor beraktam oda valamilyen képet, akkor irgalmatlan csúnya lett. És azért caustc, mert az a fémes tükröződő felületekre is jó, vagy rosszul tudom? Mind1, a cél az, hogy baromi élethű króm felület jöjjön létre brazil segítségével.
  • FREAK
    environmentben mi van?? és mitől caustic?
  • SaWo
    Frank: Igen korizom. Ez a csapágy is majd oda készül vagy a webre, vagy a papír újságba, feltéve ha rájövök, vagy eláruljátok, hogy mitől fekete a teteje a csapágynak?
    Szóval az ominózus kép:
    http://www.inline.hu/octopus/csapagy_caustic.jpg
    Aldaryn, főleg a te segítaségedre számítok, mert te vagy a photon map nagy mestere brazilban
  • youth #1759
    Bosci de nemigazán tudom hogy mi az a GI. Mi az és hol lehet beállítgatni?
    Előre is köszi...