Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• Gabo
    youth:
    Én még mindig azt mondom, hagyd egyenlőre a GI-t! Először tanuld meg a hagyományos fényforrások használatát.
    Amikor azt mondtam, hogy egy fényforrás nem megvilágítás, akkor pont arra gondoltam, hogy sokan egyetlen omnival letudják a megvilágítást. Ez hiba!
    Még a fotósok és a filmesek is több fényforrással dolgoznak, pedig a valóságban nem is kell a GI-vel vacakolni.
    A legegyszerűbb megvilágítási módszer amit használni szoktam a következő. Van egy fő fény, ami a kamera felett helyezkedik el és a kamera irányával egyező irányba világít, ez világítja meg a teljes jelenetet. Ez a legerősebb fényforrás. A jelenetet oldalról világítja meg egy mellékfény, ami segít a kontúrok kiemelésében. Ezen kívül hátul is érdemes egy mellékfényt elhelyezni, ami abban segít, hogy a jelenet tárgyai "leváljanak" a háttérről. A mellékfények fényereje legfeljebb a negyede a főfényének. Ezen kívül a részletek kiemelésére lehet használni egy vagy több derítő fényt is. Ezek fényerőben a főfény tizedét se nagyon szoktál elérni és az árnyékvetés általában ki van rajtuk kapcsolva.
    Ezt leginkább egyetlen modell, vagy modellek kis csoportjának megvilágításhoz érdemes használni.
    A különféle hatások fokozása végett, az egyes fényforrások színét is érdemes variálni. A való életben ritkán lehet tiszta fehér fényforrásokkal találkozni, erre is érdemes figyelni.
    Némelyik képen lehet látni olyan megoldást, ahol az egyes fényforrások az alap színeket (vörös, zöld, kék) használják. Ha a művészi hatás a cél, akkor érdemes ezzel a hárompontos módszerrel próbálkozni.
    A fények beállításához a jelenet összes tárgyára tegyél sima fehér textúrát. Így a legkönnyebb a fényforrások erejét, színét beállítani.
    Minden jelenethez, minden kamera álláshoz érdemes a fényeket újból beállítani.
    Sokan nem fordítanak annyi figyelmet a megvilágításnak, mint kellene. Pedig valahol fontosabb, mint a modell kidolgozása, vagy a textúrázás.
    Érdemes fotózással, filmezéssel foglalkozó oldalakat nézegetni, mindig el lehet lesni egy-két fogást.

A fent leírtak ellenére én is sokat szoktam tökölni, néha el is rontom a világítást. De azért próbálkozom.