63011
"Aki másnak felbontás...!"
-
GIXER: ....
rollout graph "példaablak" width:269 height:63
(
-- button ide jön és egyéb (slider...)
button gomb "klikk ide" pos:[1,3] width:90 height:50
-- innen jönnek a gombok és egyéb kezelőszervekhez az utasítások elvégzése
on gomb pressed do
(
-- ide jönnek az utasítások, hogy mit végezzen el
messagebox " probaablak"
)
)
if main != undefined do closerolloutfloater main
Main = newRolloutFloater "minta" 198 110 100 100
Addrollout graph main
(ezt másold be egy New-val megnyitott scripta-ablakba és ctrl+e-vel indíthatod)
........ -
GIXER: 3dsmax (5 fölött) script alapok 1. rész:
van ugye a 30 napos 3dsmax6 vagy 7 demo, ami 30 nap múlva jár le, addig meg ugye azt csinálsz vele, amit jól esik. Készítsd el saját scriptedet. A lényeg, hogy kapcsold be alapban a max-ban a fenti Maxscript/Maxscript Listener (F11) megjelenő ablakában Macrorecord felvételét segítő kapcsolót, ami után bármit készítessz a szerkesztőben az 90%-ban megjelenik, mint utasítás. Azok nem jelennek meg, amelyek "komplikáltabbak" és azoknak az utasítása egymásba ágyazottak, vagyis egy biped karjának elmozdítása az x tengelyen, de a localhoz képest...
Itt az ablakban lejebb a scrollnál találhatók kapcsolók, amik önmagukhoz képest, vagy a world-höz képest mutatják az adatokat (forgatás...). Ha elvégzel valamit, egy összeállítotott alaptárgyakból készült, sőt azok midifier-jeit állítva, használsz utasításokat, akkor azok rögtön megjelennek ebben a Listener ablakban. Ha végeztél és kimásolod, majd egy scriptbe rakod és indítod, akkor az el is végzi ugyanúgy, ahogy te létrehoztad az előbb. Ez még nem is érdekes. Csak akkor lesz érdekes, amikor van egy golyód és csúszkák segítségével állíthatod a pipulla méretét, amit hozzárendeltél ehhez a slider-csúszkához. Erre a help-ben info-hegyek vannak.
A scriptabalkod az indításnál meg is jelenhet, amihez az ablaknyitó és megjelenítő utasításai jönnek és, hogy belül milyen klikkgombokat és egyebeket használsz, az már csak rajtad múlik, hogy mire van szükséged és mit akarsz elvégeztetni.
Érdekes volt, amikor volt egy fa 2300 falevéllel és a leveleket kellett megmozgatni, mert a szellő egy kicsit megmozgatja. Egyesével az nem semmi, erre a scripttel 7 perc alatt végig ment rajta 10 képen át mindegyiken és már készen is volt.
az alapablak, amelyikbe csak az utasítások mennek, button ... de nagyon sok példa van a help-ben, onnan kimásolni és indítani.
........ -
GixEr #14389 Nem akarsz egy-ket alapismertetot irni a scriptekhez? -
bencsab #14388 Sziasztok!
Nem tudom kiket érint a dolog, de végre sikerült kideríteni, hogy miért nem ment nálam a vray. Szóval a nod32 antivírus progival akadt össze, és így a license server mindig lefagyot a vray indításakor. Nod32 uninstall és már megy is.
Bár ezek szerint senki nem használ nod-ot, de gondoltam közérdekű lehet a dolog.
Na, üdv mindenkinek! -
ThomasGins: nem találom neo-nál a hair plugint (habár van max6-hoz, de talán ez frissebb lett volna), máshol van mégis? -
PETE SILVER: ha nem gond, akkor ajánlanék a biped mozgásbeállítással kapcsolatban egy könyvet, amit még talán több helyen is vehetsz.Abból profin megtanulhatsz bipedet mozgatni az elejétől a végéig és amikor készen vagy, akkor azt mondod, hogy ez nem semmi. Autum/Kóródi Gábor: Max3 karakterek modellezése és animációja. Habár max3-ra írták, de a biped az semmit nem változott, csak adalékok jöttek hozzá, mint a Mixer és a többiek, de azok csak segédrészek. Ennek köszönhetem 95%-ban, hogy mozgathatom a bipedeket.
A biped lényege, hogy van egy mesh alakod (modifier felső része mesh végtermék a közbenső polygon és egy beállításokkal, majd a végén a physique vagy skin modifier-el), amit a talajra úgy helyezel el Figure Mode-ban, hogy a karjai széttártak vizszintesen és a tenyerek lefelé néznek. Elvileg egy mesht pontosan így tervezel meg, mert így minden testrészhez hozzáférhetsz a biped és a mesh kapcsolatainak envelope beállítása miatt ( hónalj, lábköz). Ha megvan az alakod akkor pontosan akkorára méretezed, emkkora az alakod, de a bip01 középpontot (bipxx...) a köldök alá helyezed, de benne marad a test közepében. Most a combot, majd az alsó lábszár nagyítgatod (még mindíg Figure Mode-ban), hogy a hajlatoknál (térd), ahol több vonal is van a finom hajláshoz, lesz a biped elemek középpontja. A karnál és az ujjaknál is ez a helyzet. Ezután jöhet a skin vagy a physique, amivel összekapcsolod a mesh alakodat. Most jön a neheze, hogy envelope-okat (hatósugarat) kell beállítani. Na ekkor szoktam abbahagyni, hogy én animozni meg ilyenek, inkább szedek cseresznyét. E miatt legalább 20x abba akartam hagyni az animozást, úgyhogy ne csüggedj. Fog az menni. Ha beállítottál mindent akkor Figure Mode kikapcsol, majd léps betanít, hogy haladjon a manus. Ekkor egyes mesh-részeket otthagyhat az alapon, most az envelope-okat állítsd be finomabbra és a hajlatokat a lábemelésnél és a könyékmozgást is figyeld, mert finomítani kellhet. Legjobb egy biped tesztmozgást aviba rakni és tanulmányozva látni a mozgást. Ebben a tesztben mindennek kell mozognia minden irányban, persze az ember lehetséges mozgáshatárain belül. Ha készen vagy, akkor Figure Mode-ban szemet, szemredőt, szempillát, szemgolyót és annak részeit is rakd a manusodhoz, közben a ruhájának is adhatsz színt és lám már mozog is.
(bocs, csak kicsit hosszú volt) (2.leckénkben a biped lépéseinek bemutatása következik, ha valakit érdekel az szóljon, úgyse segítek) -
ThomasGins: köszi a hair infot, de jó, hogy nem próbáltam ki, hát erre meg megy max7 alatt a hair. Régebben max6-al készítettem képeket, azt hittem, hogy eldobom a hajam, mert annyira feldobja a dolgokat hajjal, persze megviseli a gépet, úgyhogy olykor borogatni is kellett a processzort, amikor egy képsorozatot készített élesben, de az eredemény az nem semmi.
A scriptek használatáról csak annyit, hogy bátran merem ajánlani, mert scriptben szinte mindent meglehet oldani. Talán 1 éve kezdtem scriptek programozásába, persze eleinte legalább 5x abba akartam hagyni, de végül sikerült. Mivel rengeteg script létezik, ezért volt miből tanulni, de nem volt sajnos csak nagyon kevés, ami a saját felhasználásomhoz jó lett volna és abban is csak 10% lehetett, amire azt mondtam, hogy ez nem semmi. Tehát elkezdtem scriptem saját dolgokat készíteni és az lett az eredménye, hogy script segédprg megírása előtt kb. 1 nap alatt tanítottam be a biped manust egy mozgássorozatra, most meg elég 1 óra hozzá vagy fél is elég és persze a manusnak az ujjpercétől kezdve egészen a beszéd közben imbolygáson át a szemöldökfelhúzáson keresztül mindent beállítottam. A végeredmény csak annyi lett, hogy mivel a script 5-10x gyorsabbá tette a munkámat, ezért (tudom, hogy bilibe lóg a kezem, de jobb, mint a kocsma) szeretnék egy nagyobb filmet elkészíteni 1ó 20p körülit. Ez olyan, mint, amikor átakarod úszni a Dunát, ha az megvolt, akkor jön a Nílus, ahol krokodilok leselkednek rád, de akkor is csinálod. Mivel magam mögött tudhatok szinkronos animokat, amikben a mozgások már alakulnak egyesek szerint és kur**a jó, ne hagyjam abba, mások szerint meg nem jó, ezért csinálom a kocsma helyett ezt. Vagyis téged is meg másokat is arra akarok buzdítani, hogy csináljon nyugodtan animot elejétől a végéig. Szeretnék egy animos web-lapot, csak persze az időigényes, mert ha már elkezdi az ember akkor vagy csinálom vagy nem. Csak az a helyzet, hogy itt szinte mindenkit érdekel az anim, vagyis a mozgás a gegek a poénok, úgyhogy ha már itt van vagy 20-30 emberke, akit érdekel, miért nem fogtok össze? Mindenki csinál valamit amihez ért. Mert többen azt említik, hogy jaj de jó lenne animozni, de amikor a gép előtt a max előtt ül, akkor nem jut eszébe semmi, de amikor távol van, akkor meg nyomná az ipart. Amikor eszébe jut valami rögtön le kell írni, vagy rajzocska és már meg is van oldva. Amikor fél évig csináltam egy 6 perces animot még a scriptjeim előtt, akkor fel voltam dobva, úgyhogy egy másikat kezdtem el, amit az előző (jó néven vette) kritizálásoknak köszönhetően javítgatok és finomítok.
Úgyhogy neked is azt ajánlom, hogy adj az animozásnak. (bocs, kicsit hosszú volt)
-
cskapi #14384 3dsmax 6 bible cd- contents 226 mb sample files
http://images.books24x7.com/cdcontents/id_8328//8328cd.zip -
nenad #14383 ha a scalet hasznalod akkor max nem valtoztatja meg a modelled bejegyzett magassagat, csak egy viszonyszammal megnoveli a meretet es kesz. Tehat ha van egy boxod, es scalet hasznalsz amikor megnezed a propertiesbe a meretet ugyanakkora marad. Ha ezt nem szeretned akkor hasznalj xform modositot. -
Az az érdekes, hogy nem tudom mi, és nem csak nálam van így. De mintha az is lenne a gond, hogy a biped alapból egy optimalizált arányú anatómiai szerkezet, míg ugyanolyan magas sofőr lehet más arányokkal bír. Bár akkor sem értem:) -
???? -
nenad #14380 na meg ez is lehet, igaz. -
nenad #14379 ha a "skeltonhoz kepest" torpe akkor az azt jelenti hogy a skelton magasabb :) vmi tutko problemas az aranyokkal. vagy a belsovel. -
GixEr #14378 hasznaltal scale-t?
-
Valamit nem értek segítsetek. Lemodellezem a képek, gyári méretek alapján az autót. Ott a kép, ahogy versenyző, kb 170-180 magas, bent van az autóban oldalnézetből az autóba és vezeti. Ezután fogok egy 180cm magas biped skeletont behajlítom az autóba ülő pozicíóba, és az hagyján, hogy a sofőr a képen a kocsihoz arányos, viszont a skeletonhoz képest törpe, de a skeleton mindene kilóg mindenhol az autóból. Ez miért? kb 140-es törpeskeleton akkora hogy befér. Hol a hiba, mi a trükk? -
Megy 7es alatt is a hairfx, Neo könyvtárában megleled:)
Te milyen scriptet használsz? -
THOMASGINS: egyébként max7-el próbáltad már a haj/szőrt? ment valamelyik? mert igazából jobb lenne, ha a manusaimnak haja lenne és nem egy polygonból kialakított hajalak. Olykor variálom a hajat, meg van script, amivel egy tárgyat kijelölve a fejtetőre festhetek vele, szóval olyan, mint egy hajnövesztő ecset -
A kutya mindenit !!! nem rossz :) a kép -
5.1-el 7es kifagy nálam soxor és nem csak ennél,de lehet rossz verzsön van meg. -
THOMASGINS: bátorkodom megkérdezni, hogy max7-el van-e készítve, ha igen -
Mi van Aldaryn, bejött az anyag??? :) 

-
...se feje, se lába, se tőgye, ... bár, lehet, hogy ez a feje? Vagy a törzse? H a törzse, akkor még a tőgyén épp rajta "ülhet", vagy fekszik? Vagy? ... HairFX? :) -
Nem tudom, hogy ti találkoztok-e vele, vagy kell-e nektek, de még jól jöhet. Itt találtam egy nagyon baráti dds kezelő-képkonvertáló progit. Azért kerestem, mert a Deepexploration némelyik dds-t nem nyit meg, hibát jelez, photoshop plugin meg furán nyitja meg őket. De ez tényleg jó szerintem.
LINK -
Boci boci tarka, se füle se farka...
Elég lassú ez a hairfx:( -
nenad #14367 hat ja, koszi, eztet tudtam, egyebkent csak masodlagosnak hasznaltam a lightmapot, elsodleges imap.
Olvastam hogy valakik elsodlegeskent alkalmaztak a lightmapot es masodlagos qmc. Hooo, ez milyen lehet, ki kell probalni :)
-
cskapi #14366 Nenad!
Kicsit megkésve, de ezt találtam:
Of course, the light map has some limitations:
Like the irradiance map, it is view-dependent and is generated for a particular position of the camera.
Currently the light map works only with VRay materials.
Like the photon map, the light map is not adaptive. The illumination is computed at a fixed resolution, which is determined by the user.
The light map does not work very well with bump maps. -
Talán ez inkább a legfőbb, az interface, kinek mi áll kézre... -
Nenad: szerintem ami még meghatározó lehet, az az interface. Nekem a maya rendkívül kézreáll, régebben maxoztam, az annyira nem tetszik. Próbáltam a Lightwave-t is, borzalom. De valakinek meg az áll kézre, és ezerszer szebb modelleket, képeket készít mint én Mayával. Vagy ott van a Blender, annak is furi nekem a kezelőfelülete, ennek ellenére Endi nagyon szép munkát végez vele. -
nenad #14363 hogy mire keszult..
hat ezt maxnal mar vegleg nem lehet megmodani mert mindent meg lehet vele csinalni,(ez igaz mayara es a tobbire is nagyreszt) es ha ugy erzed hianyos akkor inkabb magadban keresd a hianyossagokat, avagy minden problemat meg lehet oldani, csak tul kell lepni az eszkoz okolasan. -
igaz... ha szarok lennének nem hiányoznának... -
Ne civakodjatok... :) A MAX-ban tényleg nincs annyi minden egyből, konyhakész állapotban integrálva, mint pl. egy Maya környezetben, viszont a plugok sok esetben jóval többet tudnak, mint a más szoftverekbe alapból integrált rendszerek.
MAX-ból igazán egy jó volumetrkus tracer, egy haj-szőr megoldás, és valami folyadékszimulációs elveken is működő particle system kellene még. Ruha eddig is volt, és nem is rossz. a Reactorral szép dolgokat lehet készíetni.
Aztán meg ugyebár, ha valaki tört MAX-et használ, annak a plugok beszerzése se csorbítja nagyon a pénztárcája tartalmát, aki meg megveszi a MAX-ot, az talán kiadhat +1-2 ezret még,h ogy tényleg teljessé tegye a felhozatalt. -
igen.. lehet hogy beszűkültem egy picit...
Meg hát más 3Ds szoftvereknél is hasonló a helyzet. -
Persze sok plugin hiányzik a max-ből, de ha eredeti max-ed van, akkor reklamálhatnál (érdeklődhetnél) a discreetnél is. Ha meg nem.....
Egyébként mondok egy titkot, nem mindenki arra használja valószinüleg a max-et, amire te! -
igaz... senki sem "teljes".... -
Saját helyzetedből álltalánosságot ne jelents ki! :) -
na én is ezt mondom...
és azt mondom bizony hiányos... (sajnos)
-
Szerintem midnde attól függ, mire is gyártják a progit. -
sziasztok...
Érdekelne hogy a discreet most ugye integrálta a ClothFXet a max7be (leglábbis így utólag).
Jó lenne hogyha szépen lassan a "csupasz" max, tényleg képes lenne olyan dolgokra amik más 3Ds programokban is alapból vannak. Gondolok itt elsősorban a szőr, haj, tűz és füst, felhő, égbolt generálására, amikre elsőosztályú pluginek vannak, de sajnos alapból nincs ilyen lehetőség.
Azzal hogy beépítették az 5ösbe a reaktort a hatosba particleflowt meg Mentalrayt, ez mind jó csak azt hiszem hogy így, ma már nem teljes egy 3D-s program. pláne ebben kategóriában..... -
Ronin666 #14353 köszönöm szépen!
-
Megtaláltam a névjegyet. A srác mailcíme: [email protected]