Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• szaki
    PETE SILVER: ha nem gond, akkor ajánlanék a biped mozgásbeállítással kapcsolatban egy könyvet, amit még talán több helyen is vehetsz.Abból profin megtanulhatsz bipedet mozgatni az elejétől a végéig és amikor készen vagy, akkor azt mondod, hogy ez nem semmi. Autum/Kóródi Gábor: Max3 karakterek modellezése és animációja. Habár max3-ra írták, de a biped az semmit nem változott, csak adalékok jöttek hozzá, mint a Mixer és a többiek, de azok csak segédrészek. Ennek köszönhetem 95%-ban, hogy mozgathatom a bipedeket.
    A biped lényege, hogy van egy mesh alakod (modifier felső része mesh végtermék a közbenső polygon és egy beállításokkal, majd a végén a physique vagy skin modifier-el), amit a talajra úgy helyezel el Figure Mode-ban, hogy a karjai széttártak vizszintesen és a tenyerek lefelé néznek. Elvileg egy mesht pontosan így tervezel meg, mert így minden testrészhez hozzáférhetsz a biped és a mesh kapcsolatainak envelope beállítása miatt ( hónalj, lábköz). Ha megvan az alakod akkor pontosan akkorára méretezed, emkkora az alakod, de a bip01 középpontot (bipxx...) a köldök alá helyezed, de benne marad a test közepében. Most a combot, majd az alsó lábszár nagyítgatod (még mindíg Figure Mode-ban), hogy a hajlatoknál (térd), ahol több vonal is van a finom hajláshoz, lesz a biped elemek középpontja. A karnál és az ujjaknál is ez a helyzet. Ezután jöhet a skin vagy a physique, amivel összekapcsolod a mesh alakodat. Most jön a neheze, hogy envelope-okat (hatósugarat) kell beállítani. Na ekkor szoktam abbahagyni, hogy én animozni meg ilyenek, inkább szedek cseresznyét. E miatt legalább 20x abba akartam hagyni az animozást, úgyhogy ne csüggedj. Fog az menni. Ha beállítottál mindent akkor Figure Mode kikapcsol, majd léps betanít, hogy haladjon a manus. Ekkor egyes mesh-részeket otthagyhat az alapon, most az envelope-okat állítsd be finomabbra és a hajlatokat a lábemelésnél és a könyékmozgást is figyeld, mert finomítani kellhet. Legjobb egy biped tesztmozgást aviba rakni és tanulmányozva látni a mozgást. Ebben a tesztben mindennek kell mozognia minden irányban, persze az ember lehetséges mozgáshatárain belül. Ha készen vagy, akkor Figure Mode-ban szemet, szemredőt, szempillát, szemgolyót és annak részeit is rakd a manusodhoz, közben a ruhájának is adhatsz színt és lám már mozog is.
    (bocs, csak kicsit hosszú volt) (2.leckénkben a biped lépéseinek bemutatása következik, ha valakit érdekel az szóljon, úgyse segítek)