63011

Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• youth #15512
    Én is akarok már egy poharat vagy egy kancsót csinálni és causticsot nekinyomatni, hogy akadjon ki a gépem egy kicsit :)

Eddig sose sikerült kristálypoharat csinálnom :/

Na valami egyszerűbbel próbálkozom akkor...
  • Aldaryn
    Thx. Jobb tudni, hogyan is modellezzem a felületeket. A pohárnál látom, szépen, jól számolta ki. Királyos.

Vray lighttal tutira jobb lesz. Gondolom fakelt highlightot nem tud refrakción továbbvinni, vagy igen?
  • nenad
    majd megprobalom vraylightal, azzal valosziu jobb lesz.
  • nenad
    valami meg nem oke a csucsfenyeknel, mondjuk az fake.., lehet rosszul emlekszem es kisebbre kell venni, vagy igy nem koser neki fake highlightal.
    majd utanaolvasok megint.
  • nenad
    vrayben az ujtol kezdve az a szabaly hogy atfedesnek kell lennie a ket anayagnak es automatice jol fogja szamolni.
    egyebkent errol keszultek vrayel diagramok is (causticsal) ami mutatta hogy most mar tenyleg korrekten csinalja a dolgot
  • Aldaryn
    Tényleg, erről lehet valami infót szerezni, hogy Vray miként kezeli ezeket a "dielektrikus" felületeket, mint pl. az üveg-víz shader találkozásokat? Sok renderelőrendszerben ugye megvan az a speciális shader, amelynek mindkét oldalához külön IOR-t tudsz rendelni. És akkor már minden szép, és jó, hiszen a felület tényleg üveg-víz IOR variációként, és nem üveg-levegő-víz ként jelentkezik majd, ami esetleg abból fakad, hogy a foladéktömböd, és a poharad közt hagytál egy kis rést, mert különben rosszul értelmezné a raytracer.
  • nenad
    nem az egesz folyadek "tombot" modellezeni kell.
  • nenad
    eleg sokaig kell meg "kattingatnod" ha egyeltalan nem ertesz a programhoz, es ugy akarsz azonnal valami projektet csinalni akkor az elegge korulmenyes lesz. Inkabb tedd fel a cuccot ps, es ai fileokat valahova es beallitom neked.
  • Dichter
    Amit raktál az asztallapra, az valóban UVW. Azzal tudod megadni, hogy milyen állásban, hányszor, milyen szögben etc rakja ki a materialt az adott felületre. Erezést, és "rücskösséget" bump-al tudsz rakni. Maps >Bump > és oda tallózod be, a fa képét, vagy mégjobb, ha bumpmapet raksz inkább (én fekete-fehér zajos képet szoktam használni) Nem annyira ismerem a turbo-smoothot, de feltételezem ha ott van olyan, akkor túl nagy iterations-t adtál neki (lehet, másképp hívják ts-nál). Amit meg lerenderelsz, és nem lesz olyan, amilyennek a viewportba látod, 1000 meg egy oka lehet. Világítás, material etc.

Summa summarum, én is kezdő maxosként csak azt tudom javasolni, hogy először nézegesd a max beépített tutorját, ami nagyon jó szerintem, aztán google, és tonnaszámra fogsz tutorialokat találni. Angol tudás sajnos nem mellőzhető 3DSM tanulásánál.
  • petesilver
    Ez érdekelne engem, tengerfenék képet már csináltam, de egy csészében lévő folyadéknál elég csak a folyadék tetejét lemodellezni, és annak materialja adja meg a folyadék látszatát? Vagyis a felszín alá nem kell közeg? ahoz, hogy szép legyen igazán.
  • Malakai
    Akkor ahoz semmi szükség folyadékszimulációra, elég a modell. :)
  • fle go
    Aldaryn, malakia, nenad: ugy fest lassan megoldom ezt a folyadekot a cseszebe dolgot, belemodelleztem a cseszebe a folyadekot mar csak az anyagot kel jol eltalalnom. Egyebkent allo cseszebe, allo folyadekot akarok, semmi anim.
  • mustar
    Azt használom, de ennyire még nem melegedtem bele. Ha valaki mégis rászánja magát válaszoljon légyszi.
  • 4D
    Jaja, csatlakozom Aldaryn-hoz, mert a kezdeti lelkesedésedet különben hamar felválthatja az ideg, ezért pl. egy 3D Max bibliát is javasolnék, vagy bármilyen maxos könyvet.
  • Aldaryn
    Hali!

Melegen ajánlom a MAX help tutorial szekciójának áttanulmányozását. Sok kérdéstől kímél meg téged, és - nevezz bunkónak, de így van. :P - a válaszokat is jobban megérted majd.
  • mustar
    Ja és mi az a V-ray? Mire jó, honnan tudom leszedni a 7-es maxhoz?
  • mustar
    Ti hogyan csináltok nagyon részletes felszínű tárgyakat? Próbáltam egy asztalt csinálni, az asztallapra raktam uwv-t(ha jól tudom) és utána egy materialt a 3dsmaxos anyagból (valami faerezetű nemtommi). A lényeg, hogy akárhogy próbáltam rárakni nem volt szép a felszíne, olyan részlethiányos volt. Más: azt hogyan tudom megcsinálni egyes felszínnél, hogy úgy nézzen ki mintha rücskös lenne, vagy az előbbi témánál maradva, kicsit szálkás, erezetes? Ha rárakok egy materialt egy tárgyra akkor annak hogyan tudom megváltoztatni a színét/árnyalatait? Következő kérdés: asztal lábaknál használtam turbo smooth-ot, de a negyedik lábnál már nagyon elkezdett szaggatni (512ddr amd 2500+ radeon 9800). És a legbosszantóbb dolog amire nem jöttem rá: a szerkesztő képernyőn van egy nagyon szép gömb(fénylik, nagyon részletes felszí meg minden), de amikor renderelem akkor olyan rusnya lesz, kicsit homályos, elmosott textúra. Légyszi segítsetek. Bocsi ha kicsit nehezen olvasható amit írtam, de egész nap maxoztam.
  • Malakai
    Hát ja, attól függ mit akarsz, ha azt, hogy beleflottyanjon a víz, arra max-en belül glu3d, kívül pedig nextlimit realflow.
  • Gladiator
    na, most ez a fájl megvan psd formátumban is. azt meg tom nyitni illustratorban, aztán elmentem illustrátor formátumban (nem tom mi az), amit megnyitok 3DSM-mel. és akkor onnantól kezdve mit kell kattintgatnom?
  • nenad
    sztem ebbe nem lenne jo, inkabb csinalok masfajta jeget.
  • Aldaryn
    Szép, szép! Kis buborékokat bele esetleg? :)
  • nenad
    siman korberajzolod vagy valamilyen trukkel csinszalsz belole Adobe Illustartoros verziot azt maxban megnyitva konnyen lehet mesht csinalni belole.
    De egyebkent a forgatas erzetet 2dben is meg tudod csinalni...

ha a karakterek megvannak akkor azt nem kell asszem.
  • Aldaryn
    Folyadékot egy pohárba? Attól függ, mit akarsz. Ha csak egy álló, nyugodt felületű ital egy szintén álló pohárban, akkor egyszerűen "modellezzed le" :) Ha animációra van szükséged, pl. folyadék öntése pohárba, akkor vmilyen folyadékszimulációs engine, vagy jól, okosan összerakott részecskerendszer kell hozzá.
  • nenad
    nemtom mi vele a gondod, majdnem ugyanaz mintha a poharban legyen egy masik hengeres test.. legyen mas a fenytorese, meg a szine, es kalap

a jeggel szorakoztam meg, mondjuk maga a material az ugyanaz, de a kisebb kepen nem latszottak a reszletek eleg jol, igy jobban kijon a jeg feeling.

• Gladiator
    ilyet hogy tudok be 3D-zni?
    egyáltalán nem értek a 3DSM-hez, viszont szükségem lenne erre. méghozzá úgy, hogy különböző kameraállásból vegye, és közben mozogjon a kamera. sazlé értitek. aztán ha ezt meg tom csinálni jövök a következő dologgal.

szóval ezt kéne áttenni 3 dimenzióba:

• fle go
    Van valami otletetek akar egy jo link, vagy tutorial, hogy hogy csinaljak folyadekot egy poharba pl???
    Mar par oraja nezelodok a neten de nem talaltam semmi jot, vagy tul bonyolult es csak max7-ben lehet megcsinalni,vagy tul gagyi
  • nenad
    egyebkent a jegkockanal a diplacement mapot a bumbmap slotba teszed majdnem ugyazan a vegeredmeny, es akkor nem kell displacemap.
  • 4D
    King, lássuk. Aztán, legyen kosz, hamutartó, meg egyebek.
  • 4D
    Hogyne, csak nem itthon...
    Exploring 3D Modeling with 3ds Max 7
    by Steven Till, Jim O'Connell
    39 dolcsi
  • fle go
    Udv mindenkit!
    Sikerult, megcsinalnom az asztal teritot ugy, hogy a textura ne torzuljon rajta, meg reactor szimulacio elott radobtam egy uvw unwrapot es jo lett. Koszi a segitseget!
    Majd hamarosan bedobok egy frissitett kepet a konyharol par ujjitassal.
  • Aldaryn
    Jé, meglep, hogy emlékszik még rá valaki. :) De tök jó. Idő közben bővülni ugyan nem nagyon bővült, de lassan elkészül alá a PHP motor is, meg az új sitebuild. (mondjuk ez utóbbi már készen is van, itt megtekintehtő: link> VRay Shadergyűjtemény)
  • mustar
    Hello!

Lehet-e már kapni a 3dsmax 7-hez valami kéikönyvet? Ha igen, hol és mennyiért? Érdemes-e megvenni egy kezdőnek?
  • nenad
    ugy tunik egyenlore tenyleg konvertalni kell meshebe
  • Malakai
    Jaja, ez, hogy a viewporton lehet vágni, fésülni, mozgatni, becsavarni, stb a hajat, ez nekem is tetszik. Az viszont elég zavaró, hogy lényegében a hajat külön kell bevilágítani.
  • nenad
    utananezek, ugy emlekszem valamit olvastam errol
  • Qbiac1
    (ja...KisQbi voltam:D)
  • Qbiac1
    Malalkai!
    Nálam is hasonló a gond ornatrix-szal. Vray leszámolja de a GIt nem rakra rá...

Továbbá ajánlanám a HairFXet.. nagyon jó, gyors és viszonylag egyszerű..
    Ornatrixxal barátkozom de eléggé rendben van a hajvágás fésülés meg minden realtime viewportban:D már csak egy fodrász kell...:D
  • nenad
    marcee >
    architectural glass mat

kezdetnek. sztem minden vilagos lesz.
    ennel egyszerubben es jobban nem is lehet sztem.
  • Malakai
    Nagyon nem mélyedtem bele, de úgy vettem észre, hogy indirect illuminationt pl csak meshé alakítva veszi be az ornatrix gyomra, de lehet nem néztem meg eléggé...
  • nenad
    a masik dolog, folytatni kene Aldaryn anno elkezdett shader gyujtemenyet..

ket csoport kene, 1 reality, 2 speed...
    :)