16997
  • Gyöször
    Éjszaka lehet jókat alakítani, legalábbis én magamból indultam ki
  • Blum
    Hajnali 13:00?
  • Zoli007
    Mert köze nincs az informatikához. Hardvert javítani kőkemény elektronika.
  • Gyöször
    Ja, elég komoly elektro oktatás volt, tehát főiskolán tanulhatta, nameg előtte ilyesmi középiskolában. De mindenképpen kell hozzá a megszállottság, ami azzal mérhető, hogy az összes rádiótechnika évkönyv és szám meg van a polcon bekötve, nem porosan, hanem folyamatosan forgatva :) És ezek tartalmának 50%át hajnali 13:00 perckor ha felköltik fel is mondja baki nélkül :))
  • Gyöször
    Egyetemet én is csak hallomásból tudom, én magam a BMF-NIK-re jártam 2001-2004ig. Ez egyáltalán nem arról szól, hogy fel tudod-e telepíteni a drivert :) Egy két érdekes óra volt, de amúgy a Turing gépekból kellett szigorlatozni. Akkoriban lett sláger a symbian most meg hová jutott..
  • Pretorian
    Tudnád linkelni a topik címét, vagy PÜ-ben elküldenéd? Érdekel, beleolvasnék...köszi!

Sok mindenben egyetértünk, és még véletlenül sem akartam becsmérelni, vagy leértékelni az igazi, veterán szervizesek szakértelmét/hozzáértését.

Azt is tapasztaltam, hogy manapság még kielégítő áruinformációt is csak elvétve kapsz ha felhívsz egy kiskert, pedig aki ilyen helyen dolgozik, annak gyakorlatilag folyamatosan áruismeretet kell (kéne) tanulnia.
    Az már régen rossz, ha többet tudok ezekről a termékekről mint az, aki ezek értékesítéséből, esetleg szervizeléséből él. Persze ezek a fiatalabb játékosok sokszor (néha a tapasztaltabbak is) a lehető leghatározottabban mondják a hülyeséget az arcodba, mert gázosabb lenne bevallani, hogy nem értenek hozzá.

"Az autodidakta tanulással meg semmi baj, de már előfordult olyan, hogy több tényleg hozzáértő és tapasztalt szervizes nem tudott egy témában továbblépni, nekem meg sikerült, pusztán azért mert találkoztam a problémával, ők meg nem" - ilyen tapasztalatom nekem is van.
    Csak tudod ezek közül a hozzáértő és tapasztalt szervizesek közül nagyon sokan akkora arccal ülnek ott a pultban hogy azt képzelik, ha egy problémával még nem találkoztak, akkor az a probléma nem is létezhet, és sokszor itt kezdődik a baj. Nem egyszer hozzák ki az ilyesmit user errornak. Aztán ha a végére jársz a dolognak és megoldod a helyzetet, akkor már sokszor késő. És az ilyen esetek után kerülnek fel a fika cikkek/beszámolók a logout-ra, és a hasonló blogokra/fórumokra.
    Ééés ilyen sztorim is van egy pár. :)
  • zico87
    nekem elég sok rendszergazda ismerősöm van akinek a tudása nem üti meg sok papír nélküli user szintjét.
  • broman191
    Jó lenne tudni hogy az ilyen ezer féldöglött hardvert megjavítani tudó szakik hol szerezték a tudásukat, mert a jelenlegi középiskolai informatika oktatásnak a saját tapasztalataim alapján ahhoz 120% köze nincs, sőt hallomásból az egyeteminek sem. Persze az "informatikus" kegyetlen tág fogalomkör lett mára, szinte minden s3gg az, aki hardvereket javít nyilván valamilyen elektrós területen képzett emberke lehet, nem "tucatinformatikus"... :)
  • Inquisitor
    Ja a PH-n van egy hosszú topik szervizes tapasztalatokról vevőkkel szemben, néha buta szervizesekről is, érdemes azért oda beolvasni ...
  • Inquisitor
    Hát bármilyen hihetetlen még a felsorolt "csóró" országok lakóinál is csóróbb helyekről jöttek is kevesebb szájhúzás nélkül fizettek. Akkoriban az 5 rongy tényleg több volt, többet ért. (Megjegyzem én akkor többet kerestem mint most és sima pór eladó voltam!)
    Ezért a mi üzletünkben akkor szerintem 2.000 volt egy telepítés. Természetesen ha valaki géphez vette akkor miért fizetett volna érte? Aki boltban bármennyiért nem eredetit telepít az elmebeteg hülye, hiszen a büntetések olyan nagyok, amiért sose érné meg.

A hozzá nemértő fiatalok a szervizben meg pont azt bizonyítja, hogy amit senki nem fizet ki, oda alulfizetett pályakezdők kerülnek. Aki valamit konyít hozzá, az inkább saját szervizt alapít (lásd gomba módra szaporodó házhoz járó szervizesek!) vagy szépen elmegy olyan országba ahol megfizetik a tudását. Ez ilyen egyszerű. Az autodidakta tanulással meg semmi baj, de már előfordult olyan, hogy több tényleg hozzáértő és tapasztalt szervizes nem tudott egy témában továbblépni, nekem meg sikerült, pusztán azért mert találkoztam a problémával, ők meg nem. Ezért nem kéne lebecsülni sok ezer gépen át szerzett tapasztalatot, mert az NEM jár az autodidakta tanuláshoz. Én azért sajnálom az igazi szervizesek kihalását, a legjobb akit ismertem több ezer behalt alaplapot műtött vissza az életben, legtöbbször ingyen, és iszonyat mennyiségű "javíthatatlan" márkás tápot.
    Viszont ha annyiszor láttál volna mezei usereket, akik nem képesek kb. hangkártya, vagy videokártya driver telepítésre, de legalább seperc alatt hazavágják a windowst ... tudod aki visszajön kétnaponta, hogy szar a gépe, közben ő cseszi el non-stop, akkor értenéd miért vagyok szkeptikus. Az is igaz, hogy magam láttam Fuji gépben olyat, hogy a mérnök urak nem tudtak feltelepíteni egy HD Audio drivert (KB888111 avagy SP3 megvan?), ezért beleraktak a gépbe plusz egy Avance Logic 4000 hangkártyát, amihez már W98 alá sem volt értelmes driver ...
  • benőmenő
    Hajjaj mit tettem xÐ
    Még 2 dolgot tudok ehhez hozzáfűzni:
    - Lehet nincs sokkal több power user, de az egyszerű halandó tud segítséget kérni tőlük, pl. itt, vagy más fórumokon.
    - PC szervízről még annyit, hogy több bolt és kb. 15k Ft után én vettem észre otthon, hogy az egyik IDE kábel volt elszakadva, amit kb. 500 Ft-ért vettünk utána.
  • zico87
    Én is nagyrész saját erőből kaptam a tudást ha nem sikerült fordultam a gurukhoz :D de a pc szervízekben sokszor amatörök ülnek és sok pénzt kérnek 1-2 nevetségesdologért jobban jár az ember egy ismerőssel mert az userek fejlődtek.
  • Pretorian
    Az enyém egy P3-as konfig volt 128 mega rammal, akkor azért ment fel ilyen sebesen a rendszer.

5000 forint egy saját, eredeti Win 98 telepítéséért elég sok pénz.
    Ugye 5 rongy az akkoriban picivel több pénz volt, mint manapság.
    Ez is 10+ éve történt, ahogy írtam.
    Nálunk kevésbé tehetős külföldiek Európában a románok, a bolgárok, a moldávok, a szerbek, és nagyjából az összes többi balkáni nép.
    Kétlem, hogy ők mind szemrebbenés nélkül kicsengetnék a rengeteg zsugát a mindenféle szolgáltatásokért a szervizben.

Hát nem tudom, én ha körülnézek azt látom, hogy amióta a legtöbb háztartásba behúzták a tyúkbelet, azóta sokkal-sokkal több az olyan user aki nem szalad a szervizbe azonnal, ha beüt a szar.
    Én szinte mindent autodidakta módon tanultam meg, amit a számítógépről tudok.
    És mára elég komoly tudást halmoztam fel, nem sokszor kerülök bajba.
    Akikről Te beszélsz, ők egy teljesen más halmazba tartoznak szerintem.
  • Inquisitor
    Hát mondjuk egy W98 kora beli gépre gyakran még 2 óra alatt sem ment fel a rendszer :)
    Egy vevő egyszer kérte valami legalja 486-os gépre ott valami 8 és fél óra volt?

Az 5000 forint sok telepítésért? Basszus volt ahol 10-12 éve több volt ennél.
    A baj az, hogy magyar vásárló mindent ingyen akar és azonnal. Azért van, hogy a máshol húzóágazat szolgáltató ipar romokban van, ami van az meg finoman szólva gáz.
    Érdekes módon külföldiek szemrebbenés nélkül fizetik az ilyen szolgáltatásokat és NEM csak a nálunk tehetősebbek bizony.

Power user témát meg hagyjuk, ha most lenne annyi ezresem ahány "informatikus" és "hozzáértő személy" által legyilkolt gépet, vagy rosszul feltelepített, de legalább hamar kinyírt Windowst láttam, most nagyon gazdag lennék. Igen, sokan azt hiszik elég a tovább gomot nyomogatni ... láttam olyan "power usert" aki bármilyen frissen telepített rendszert random lezúzott nullára pár órán belül.

A szervizek és boltok 2006 óta haldokoltak, vagy 3/4-e kipusztult. Jellemzően pont a user központú kicsi, de segítőkész boltok. A pénzesebb, de kevésbé barátságosak megmaradtak. Ennek semmi köze a "power userekhez", akik még mindig nem teszik ki a userek 1%-át sem. Helyszini raktárkészlet meg egy részt a válság és a néha naponta ugráló forint árfolyam miatt nincs, másrészt meg azért, mert a rendelt HW mindig is olcsóbb volt 10-20%-al a nagykerből, mint ami készleten volt. Rémlik, hogy a Ready évekig ebből élt, hogy eleve rendelési listákat pakolt ki.
  • Gyöször
    OFF
    Én a magamét piszkálgatom csak, és ott a bibi, hogy az autót, a fűnyírót, a motorom stb mindent meg kellett tanulnom magam megjavítani, mert ez a "kiváló vevőközpontú" hozzáállás nem csak a számtek boltokra jellemző. Nem lehet megbízni senkiben, maximum a haverodban, mert ahol nem vagy haver ott úgy kezelnek téged, hogy te vagy az egyetlen fizető vendég aki aznap betévedt, és belőled kell kisajtolni az utolsó vasat is de ha nem tennék felkopna az álluk. Mert megnyitás óta így bántak mindenkivel és nincs az az idióta aki visszamenne.
  • zico87
    én pc boltban már vagy 10 éve nem jártam ami kell azt rendelem netről többit meg megcsinálom én ismerősi körnek is megszámolom ocsóóért :D
  • Pretorian
    Nekem ha jól emlékszem 5 rongyért tették fel a Win 98-at anno a gépemre, ráadásul valami 2 órát elszenvedtek a particionálással + a telepítéssel. Mondjuk akkoriban még nem igazán láttam rá a dolgokra, igazi IT-analfabéta voltam.
    Az első saját gépemről van szó, amit a Media Marktban vettem 10+ évvel ezelőtt kb. másfélszer annyiért, amennyiért kiskerben megkaptam volna.

• zico87
    szervizek kora lejárt mert sajnos drágák és hozzám is ezernyi ismerős hurcol gépet mert pl.egy win telepítés is 5-6000Ft egy szervizben és akkor még egyéb hibára ki se térjünk.
  • broman191
    Cool story, a PC szervizekben/boltokban mindig lehet valami nagyszerű baromságot hallani...csak ki ne vesszenek a h.lyék.
  • Pretorian
    Nekem azt akarták a Dohány utcai Aquában tavaly megmagyarázni, hogy az olcsóbb, 10000 forint alatti tápokra egyáltalán nem szerelnek PCIe-csatolót, és hogy olyan hogy 4 pines molex/6 pines PCIe-átalakító nem létezik (nem jutott eszembe a neve az átalakítónak, szóval a faszi biztos azt hitte, nem vagyok képben). Valami dagi srác ült a pultban, biztos egy komolyabb tápot szeretett volna rám sózni.
    Én meg csak néztem hogy tesó, tollas a hátam vagy mi? lol.

Manapság már nem nagy biznisz ilyen boltot működtetni, az ilyenek ma már csak egerésznek.
    Bárhol is laktam az elmúlt 10 évben, az ilyen kis sufni PC szervizek/boltok sorra zártak be. De néha a nagyobbak is. Sokkal-sokkal több a power user is mint a hőskorban, szóval egyre csökken az igény az effajta szolgáltatások iránt.
    Helyszíni raktárkészletük kb. nincsen, mindent rendelni kell külső raktárból vagy nagykerből. Régen azért nem egészen így mentek a dolgok.
    Sokkal-sokkal több a power user is mint a hőskorban, szóval egyre csökken az igény az effajta szolgáltatások iránt.
  • sci21
    Sziasztok.

Szóval.

Azért jöttem, hogy megkérdezzem szerintetek érdemes-e minden létező letölthető biz-bazt beszerezni az AMD oldaláról?

Innen:
    http://sites.amd.com/us/game/downloads/Pages/downloads.aspx)

A gondom a Sculptris 3d-s programmal van, mégpedig az, hogy határozatlan időnként kilép. Utána néztem és mindenféle config.txt-ben létező átírási kombinációt kipróbáltam, tehát ez valószínűleg nem fog segíteni.

Ezeket az (ökörségeket?) ötleteket meg innen:
    http://www.zbrushcentral.com/archive/index.php/t-93387.html

Mivel kb. egy hónapos sincs a gép, így biztos vagyok benne, hogy az utolsó driver van lent, tehát ez (az amúgy szintén ajánlott) megoldás sem él.

Gépem:
    AMD AM3 Phenom II X4 965 BOX Black Edition

Gigabyte 970A-DS3 sAM3+ Alaplap AMD 970 4xDDR3 1866MHz SATA3 USB3.0 ATX

Kingmax 8GB 1333MHz DDR3 DIMM 2x4GB Dual KIT DDR3 Memória

Chieftec Táp 500W Aktív PFC 12cm ErP Tápegység OEM (CTG-500-80P)

Seagate 1TB Barracuda 7200RPM 64MB SATA3 (ST1000DM003)

AMD Radeon HD 6800

bármi ötlet?
  • Gyöször
    Teszkós gagyit, vagy pedig normális cuccot 2-3 hétre csak rendelésre horribilis áron és mire megjön nem pont az lesz amit kértél. Ha haver vagy, akkor gondolkoznak beütnek valamit a számológépbe, gari nincs, de még így is drágább mint az iponról :) Na de ez itt offtopic.
  • benőmenő
    Köszi neked is!
    Am tényleg elszomorító, hogy minden sarkon van egy "számítógép bolt" és csak teszkós gagyit árulnak, a szervíz pedig kimerül a windows telepítő cd-ben a legtöbb helyen. Gyász
  • Gyöször
    Ja persze én is ilyet akartam mint amit Solten linkelt, mert mégiscsak jobb lenne, de ilyenről álmodni sem lehet hazánkban...
  • Gyöször
    Ugyan ezt jártam én is végig, sehol nem volt és teljesen hülyének néztek, hogy nekem ilyen kell. Mindenhol el lett magyarázva, hogy ilyen nekem nem kell vagy vegyek új tápot (mert az volt mindenhol raktáron pld LC power és hasonlók és az jobb lesz nekem mint a mostani FSP :)))
    Aztán megvettem ezt. Tökéletesen működik, és a tuning is finomabban megy. Kézbe véve kicsit vékonykának találtam a vezetékeit, de éjszaka sem szoktam látni, hogy vörösen izzanának :))
  • Solten
  • benőmenő
    Ha minden kötél szakad akkor majd ez jön. Mire megint lesz pénzem eldöntöm, hogy ér-e 1300Ft + pk-t.
    Kösz Solten a segítséget!
  • Solten
    Rendeld meg az amazonrol ha nagyon nem talalnad: link
  • benőmenő
    Akkor ezek szerint 800 Ft-om ment a levesbe
    Ha tudsz egy linket dobni esetleg, ahonnan az általad javallott kábelt meg tudnám venni, azt nagyon megköszönném. Vagy majd veszek egy normálisabb boltba (mert itt a sarki számtech bolt kb. pénzmosoda lehet, mert egyszerűen semmijük nincs) egy 4pin -> 8pin átalakítót. Csak perpill a kresz vizsga és ezután a sz@r után maradt 50Ft-om, szal úgy néz ki ez megint a jövő zenéje :D
  • Solten
    Valoban, ugy ertettem hogy a vga-khoz van ilyen, a tapod 4 pin-es cpu konnektorat kell hasznalnod mindenkepp.
  • Zoli007
    Szerintem azért, mert a táp várja, hogy legyen fogyasztás a 4 pines procikonnektoron.
  • benőmenő
    Ez biztos? Tudtommal a vga-hoz való fekete és más a minta a végén, szal be sem tudnám dugni a helyére elvileg. A másik, hogy kábelt egy hétig kerestem, de csak képeket találtam róla. Mint ha nem is létezne csak így képen :D
    A boltban ahol a mostani átalakítót vettem végül, még rendesen hülyének néztek, amikor egy ilyenre rákérdeztem, hogy van-e
  • Solten
    Hello. VGA-hoz vettel atalakitot, ilyenre lenne szukseged:

• benőmenő
    Hali!
    vettem egy átalakítót, ami 2 molexből csinál 8 pin-es csatit a procinak, mert így elvileg eredményesebben tudnám túlhajtani.
    Na már most kihúztam a 4-pinest, átalakítóra 2 molex, azt rá az alaplapi csatlakozóra vissza és sehol semmi. Egyszerűen nem hajlandó bekapcsolni a gép úgy.
    itt a táp specifikációja: Gigabyte Superb 460w
    Sanszos, hogy azért nem működik, mert a molexekhez csak 14A van írva, míg a 4-pineshez 15A? Vagy vmi mást néztem be?
  • lee56
    Azt azért nem mondtam hogy 4.5re is :) Mármint lehetséges de ott már általában túl sok feszültséget igényel, ami igencsak megdobja a fogyasztást a magas frekvenciával együtt..
  • Beast Machine
    Jogos - csak reménykedtem, voltak dolgok régebben, amiket nem tartottak lehetségesnek, aztán mostmegmár meg lehet oldani :)

4-4,5-re akkor biztonságosan fel lehet húzni, nagyon baba, köszi :)
  • lee56
    Nem lehetséges, a miért nem mindegy ezek után? :)

4GHz körül még alapfeszen is megy, sőt vannak akik alulfeszelve használják úgy, nézz körül a prohardver.hu FX fórumán ha érdekel a téma.
  • Beast Machine
    Mármint nem lehetséges, mert olyanra csinálták meg, vagy nincs is benne plusz mag?
  • zico87
    tudtomal a bulloknál nem lehetséges a felodás vagyis nincs letiltott magok.
  • Beast Machine
    Még 1 kérdés (hú, de pang a topig):

Lehet a Bulldozerek maradék magjait unlockolni? A lentebb említett lappal próbálnám. Illetve ha mondjuk őkelmét (6100) felhúzom mondjuk 4.2 GHz-re, milyen feszt adjak neki, illetve hogyan léptessem a feszültséget, ha emelem a szorzót?