16997
-
Elég fura számomra a "minnel olcsobban jöjjek ki" és K-s i5 proci együttese, hogyha azt szeretnéd hogy egyszerűen "minden szépen fusson" (ami eleve lehetetlen, mivel a szoftverek fejlesztői sem tökéletesek, bizonyos esetekben nem a procid ereje lesz a bukó tényező), akkor elég egy nem K szériás i5 processzor is, szvsz egy i5-4430 megfelelhet a leírt szempontoknak! Azt nem írtad hogy tuningolni szeretnéd-e a procidat, hogyha nem, akkor a K-s Intel modellek felejtősek, másrészt nem szükséges egy tisztességes erővel rendelkező proci tuningja a "minden szépen fusson" cél teljesítéséhez. Amelyik program /főleg játék/ például egy i5-4430 /vagy 2.gen, esetleg 3. gen i5 (használtban gondolkodni sem feltétlen hülyeség, hiszen a CPU általában nem a gari lejárta után hirtelen kidöglő termék)/ mellett nem fut vajsimán, az szoftveresen csapnivaló.
Alapvetőbb kérdésekre a válaszok:
Az Intel és AMD procikat magjaik száma és órajeleik mértéke szerint nem érdemes összehasonlítgatni, mivel teljesen más utakon járnak, más a processzorok architektúrája. Ebből kifolyólag például az AMD FX-szériás processzorai lényegesen másképpen értelmezik a processzor magok fogalmát mint az Intel i-szériás processzorai. Bizonyos értelmezés szerint minden FX procinak csak fele annyi "magja van" mint amennyit az AMD megad, így az FX-8xxx is "csak" 4 magos, ennek tudatában nem csoda hogy az Intel i5 4 magját nem veri magasan oda-vissza minden esetben. A turbo core órajel pedig annyit jelent, hogyha egy bizonyos szoftver nem használná ki a rendelkezésre álló összes processzor magot, akkor a processzor azt észlelni, majd kevesebb maggal dolgozik, viszont magasabb órajeleken, az optimálisabb munkavégzés érdekében.
Az AMD+ATi és Intel+nVidia mítosz már nem újkeletű dolog, a bizonyos párosítás nem feltétlen alaptalan, az AMD ugye felvásárolta pár éve az ATi-t, így már hivatalosan is együtt játszanak, az Intel és nVidia vezetősége pedig csupán alapvetően hasonlóképpen gondolkodik bizonyos kérdésekről - mindezek persze nem feltétlen eredményezik azt, hogy adott párosítások lényegesen jobbak, mintha azoktól eltérő, "kevert" párosítást hoznánk össze. Hogyha AMD APU-t és egy gyengébb teljesítményű dedikált videokarit vennél, akkor nagyon számítana a párosítás, mivel tudna együtt dolgozni a két grafikus processzor, ami lényeges teljesítménynövekedést eredményez az azt kihasználó programokban. Viszont amilyen CPU kategóriában gondolkodsz, ott hasonló effektusról nincs szó, így bátran megvehetsz egy Intel/AMD processzort nVidia/Intel videokarihoz, számottevő eltérést általánosan aligha fogsz észlelni - persze erősen szoftverfüggő a téma általában, a "minden szépen fusson" nem kivitelezhető a felosztott/megosztott piac miatt, egyik hardvergyártó bevásárolja magát x kiadóhoz/szoftver fejlesztőhöz, a másik gyártó a másikhoz és így tovább, ezért az időnkénti cumit nem lehet kikerülni, akármit vesz az ember. Mindezek ellenére egy Intel i5/ AMD FX-8xxx már az a termékkategória, amelytől el lehet várni hogy megszólaljon, akármit is alkot vele az ember... :) -
Spookyz #16113 Akkor ha jol veszem eszre olvasottak / latottak alapjan, az AMD akkor lenne a legjobb ha professzionalisabb munkara hasznalnam ami több szalat hasznal.
Amugy lehet ,hogy hulye kerdes de miert van az ,hogy intel a szalankenti sebessegbe gyorsabb ha papiron az oraszam alacsonyabb ? (lasd pl fx8350 4ghz, 3570k meg 3,4 (turbo 3,8 (ezt a tubo dolgot se ertem teljesen mit jelent ) )
Amugy olyasmi letezik hogy amd proci jobban teljesit egy amd videokartyaval mint egy nvidiaval ? (marmint h "azonos" marka jobban jar kez a kezben teljesitmeny teren)
Amugy ismerösömnek a x3as valtozata van athlonbol es nagyon elegedett vele. Aztmondja rengteg dolog elfut neki highon gond nelkul. (egy 7770-est hasznal ha jol emlekszek)
Amugy kicsit offtopicnak erzem kerdesem, elnezest kerek erte :) -
Szerintem ha játékról van szó akkor inkább intel és akkor biztosan nem éri meglepetés az embert. De ezt így nem szabad mondanom az AMDs fórumon, tehát nem is mondtam :)
Játéknál egyébként úgyis csak a VGA a lényeg, hacsak nem a benchmarkra gyúr az ember. Most ez a dolog, hogy itt az anandtech oldalon van egy teszt amin medium beállítások mellett 1027x768 felbontásban letesztelik a procikat ultra CPU settings mellett ennek semmi értelme, hacsak nem az, hogy kimutassák a rosszul párhuzamosított programokban a procik közötti eltérést. 1 szálon az AMD sosem volt egy tűnemény, de nem ezért van 8 szálon dolgozni képes procijuk. Vagy mi.
Sőt, továbbmegyek, ha megnézed ezt a tesztet, és ez a proci még mindig a nyár eleji 22ezres árán lenne kapható, akkor én még mindig ajánlanám. 30 ezerért nem.
Fúhádéban a 7970et kis tuninggal majdnem kihajtja. -
Zsoltee_a_bator #16111 Nezz utana benchmarkoknak programokrol amiket hasznalni akarsz, mielott dontesz. Par cpu igenyes jatek rendkivul erzekeny a magonkenti teljesitmenyre. Ezekben az intel nagyon el tud huzni (30-40% akar), de van ahol joval kisebb a kulonbseg.
Egy ilyesmi osszehasonlitas pl elegge szemleletes (sc2 talan a legdrasztikusabb):
http://www.anandtech.com/bench/product/697?vs=701
Szubjektiv velemenyem szerint a 8350-nek sokkal olcsobbnak kell lennie a 3570/4570-hez kepest, hogy megerje, nem egy idealis jatek processzor.
-
Azt látom, a prohardver tesztben, hogy majdnem teljesen mindegy melyiket veszed. 49500 a 8350 most, egy 3570 nem K-s 3,4GHz 51ezer.
4570 3,2GHz 49.400
4670 3,4GHz 54.500
Talán egy két videóvágó szerkesztő stb progiban jobban muzsikál az amd procija a sok szál miatt.
Viszont fogyasztásban nem túl szép a kép, üresjáratban nem sokkal, de pld játék közben akár 100Wal is többet ehet a gép az intelhez képest. Ez a különbség 10 óra működés alatt nagyságrendileg 50 Ft. Ha jól számolom. Nem egy egetrengető, de sok kicsi sokra mehet. -
Ha belefér a keretbe én az FX-8350 -et venném.
Az Intel processzorok manapság eléggé el vannak szállva, pár éve még értelmes árban be lehetett szerezni őket. -
Spookyz #16108 Sziasztok!
Tervezek a közeljövöbe gepet epiteni, föleg jatekokra. 3 processor között vacilalok, fx4350, fx8350, i5-3570k . Fontos nekem ,hogy minnel olcsobban jöjjek ki, de szeretnem azt is ,hogy minden siman fusson.
A 4350es tetszik mert a legolcsobb a harom cpu közul, viszont felek ,hogy ha egy erösebb videokartyat rakok bele akkor bottleneck lesz a vege.
A 8350 tetszik mert erösebb, bottlenecktöl nem kell tojnom, viszont az arcedula nagyobb, de meg talan beleferne.
Az i5, sok meres szerint a csucs (mondjuk nem igazan ver ra sokat az 8350-re ha jol informalodtak ) viszont ezt a procit dragallom mar es nemtudom hogy az arcedula tenyleg jogos-e. Nem igazan tudom elkepzelni hogy az fps kulömbseget eszlelni tudjam közte es egy 8350 között.
Mi a velemenyetek, melyiket valasszam ?
u.i.: elnezest az ekezet hianyert. -
Segítsd meg egy kicsit a dolgát egy elől be, hátul kifújó ventivel, ez mindenképp jól jönne az egész gép (pld vinyók, ram stb) élettartamára nézve.
Pld milyen melegek a winyók? -
A cpu world szerint 74°C-tól kezdhetsz aggódni, így hatalmas probléma nincs. Hogyha hűvösebb/csendesebb működést szeretnél, akkor érdemes beruházni egy olcsóbb aftermarket cpu hűtőre, akár használtan is, amely a gyárinál érezhetően jobban fog teljesíteni, gyakorlatilag el lehet felejteni bármelyikkel a többezres venti fordulatszám okozta hangorkánt, a jobb hűtési teljesítményről nem is beszélve! :) -
Freeman16 #16105 Olyan 26 fok körül lehet a szobában a házban nincs külön ventilátor csak a táp és a proci hűtő. Játék közben felmegy 70 fokra is olyankor meg 6000 forog. -
Zsoltee_a_bator #16104 Telen jol fog jonni ez meg :) Hany fokos a helyseg, ahol hasznalod, es milyen a szamitogep haz hutese? -
Freeman16 #16103 Sziasztok most vettem egy AMD A10-6800k processzort Asrock Fm2A75 PRO4 alaplappal normális hogyha játék közben a proci felmegy 55 fok fölé és közben a ventilátor 4500 fölött forog? Vadi új a gép gyári hűtővel. -
meszek #16102 Sziasztok.Asus m2n x-plussz Am2+ lapom van athlon64 x2 3800+ procival.Valahol azt olvastam hogy az amd athlon II 250 belemegy az am2+ -osba,ebbe a lapba is jó lenne?Vagy vegyek inkább athlon 64 x2 5000+,6000+ procit. -
Nem, az említett prociban nincs mit unlockolni, mivel nincs benne fizikailag több mag! -
Sziasztok!Pár magaot lehet benne unlockolni?
DualCore AMD Athlon 64 X2, 2624 MHz (12.5 x 2100) 5000+ -
raymond01 #16099 elnézést hogy a rossz topickba írtam
a problémára visszatérve viszont azt tapasztaltam h a bf3 -at szinte kijátszottam és magában a játékmenetben semmi sem mutatkozott. Feltettem az NFS Most Wantedet meg a Crysis 3 -at és eddig ezekben sem fordult elő abszolút semmi, simán megy minden!javascript:document.newmessage.submit(); -
Küldd vissza gariba, melegszik a kártya vagy VRAM hiba. -
raymond01 #16097 siasztok
vettem egy sapphire 7770 -es videokártyát és olyan problémám lenne hogy játék közben "vonalkód" (bocsi a hasonlatért de ilyesmi) szerű csíkok jelennek meg. Feltettem két játékot a gird 2 és a bf3. Az előbbinél akkor csinálja ha ütközök a kocsival különben minden oké és szép a kép. A bf3 -ban meg a menü szövegeinél, játékban viszont nem. A driver a legújabbat tettem fel először, utána cseréltem a beta verziós legfrissebbre de ugyan úgy előjön.
Vmi ötlet??
-
Szerintem jó lesz, így biztosra mész. Eladni is könnyebb lesz később, mint egy olyat ami önmagában elég vérszegény.
Ettől függetlenül jó lenne, ha később jönne olyan proci amivel középkategóriás VGA-k párosíthatóak. -
vicktory #16095 Köszönöm a segítségeteket hasznosak voltak.Úgy döntöttem a 7770-es mellett döntök. 

-
Hasonló dolgokról tudok én is! :) -
átnyálaztam pár tesztet, igazából nem tudtam meg, hogy játékokban hogy muzsikál az 5800k+6670 vs 7770 mert egy teszten belül nem találtam olyat ahol a 2 megoldás együtt szerepel 1 grafikonon, de talán egy 10-20 fps-el jobb a 7770, szintetikus tesztekben viszont sokkal jobb a 7770 és nem beszélve arról, hogy az ilyen dual meg cf stb.. esetén lehet olvasni driver problémákról, furcsa lagokról stb, nem jó skálázódásról.. ha jól emlékszem a tesztek 'apró betűs részeire' Bocs, ha hülyeséget mondtam.
Szóval szerintem is ha van rá keret, akkor inkább egy 7770.
-
Egyik sem hülyeség, hogyha van keret a HD7770-re akkor azt érdemes választani! :) -
vicktory #16091 Sziasztok ,olyan kérdéssel fordulnék hozzátok,hogy szerintetek érdemes e a gépembe be rakni egy HD 6670-es videó kártyát Dual grapics-al vagy venni drágábban egy HD7770-es videó kártyát bele.Segítségeteket meg köszönném! -
meszek #16090 Köszi a segítséget. -
Blum #16089 Asus M5A78L-LX3 -
meszek #16088 Tudsz ajánlani konkrét lapot asusból,vagy asrockból?Lehet régebbi és ujj is.köszi. -
Blum #16087 http://prohardver.hu/tema/amd_core_unlock_mag_feloldasa/hsz_1-50.html
"Alaplap:
Megfelelő déli hídra van szükségünk amely tartalmaz ACC-t (Advanced Clock Calibration): SB710 és SB750. Az SB8xx lapjai nem tartalmazzák az ACC-t, de a legtöbb fel van szerelve a gyártók által valamilyen egyéb külső megoldással ami támogatja a magfeloldást.
Amiben nincs ACC: Asrock UCC képes lapok, MSI, ASUS, Giga hasonló külső chipes modlapjai.
A kész külső modolásnak köszönhetően van pl SB600-as és nv-s lap is amiben megy a mag aktiválgatás és egyéb régebbi alaplapok.
Nem ajánlottak modra:
ECS, JW, Zotac, Sapphire, Foxconn
Ajánlottak modra:
Asrock, Asus, Biostar, MSI és Gigabyte
Ezekben van lehetőség a magok egyenkénti ki be kapcsolására, vagy csak az L3 aktiválására." -
meszek #16086 Sziasztok.Kaptam egy amd sempron 140-es procit,szeretném majd két magositani ,milyen alaplapot ajánlotok hozzá.köszi. -
Solt #16085 Aida64 -
tudtok ajánlani egy olyan programot,amivel real-time tudom nézni a processzorom kihasználtságát,hőfokát,és egyéb ilyen dolgokat? Meg a memória felhasználásra is keresek egy programot. Köszi a helpet :) -
Bőven, még egy 400-as is. -
Dobronski #16082 Játékok közben kikapcsol a gép olyan 10 perc után. Fogalmam sincs miért, eddig nem volt ilyen, most újrapasztáztam, de még mindig felmegy 70-ig. Ötlet?
-
Blum #16081 Igen.
LINK -
Puhos #16080 Egy APU-nak minimum 1200W-os tap kell 

Biztos, hogy kell ekkora?
-
Blum #16079 Nem.
Egy APU-nak minimum 1200W-os tap kell. Ha teszel melle egy HD7970-et,akkor eleg lesz az 500W is. -
Egyáltalán nincs másik, csak a prociba épített videókártya.
Egy AMD FM2 A10 5600K-t készülök vásárolni egy Gigabyte GA-F2A85XM-HD3 alaplappal. 450W elég lenne hozzá? -
AMD Richland: APU ráncfelvarrással
-
Attol fugg van e hozza dedikalt vga es az milyen. -
Nagyon nem!