3503
Avagy dohányzásról általában
  • Match
    Bírom az ilyen mindent tudó antidohányosokat :)

Köszi a jótanácsot, majd elgondolkozok a leszokáson ha úgy látom jónak.

Gyurcsók vagy Tihanyi nincs a rokoni körödbe, hogy ilyen pontosan megállapítottad életem hátralevő részét?
  • Bogyo5
    Hát ha nem akarsz leszokni akkor ne tedd...majd megbánod egyszer soha nem fogsz tudni leszokni még akkor sem mikor muszáj lenne, hmmm... de végülis te bajod!
  • Match
    Nekem eszem ágában sincs leszokni, először is.
    Azt a vackot meg csak poénból vettük be pár haverral.
    Azért veszélyesek, mert a használata közben nem érzékeled mennyi nikotin jut a szervezetedbe, és könnyen lehet enyhe vagy súlyosabb nikotinmérgezést kapni.
    Valamint írtam hogy azért nem érnek szart se, mert a dohányosok nagyrésze nem a nikotintól függ, hanem a megszokástól, illetve az érzéstől.
    Szívtam olyan cigit, ami baromi erős volt (így meg volt az érzés hoyg cigizek), viszont 0.1 mg nikotin volt benne (az a leggyengébb). Semmi különbség nincs ha összeveted egy normál piros cigivel (0.8-0.9 mg nikotin).

Monkeymajom: Megválaszoltad.
  • monkeymajom
    És az se mindegy,hogy milyen okot talál.
    Mert valakinek az nem elég ok,hogy bele is halhat meg,hogy havonta kb 40 000 Ft-ot szed ki a tárcájából. Valakinek még a terhesség se ok.
    Az ilyen emberek pedig étel helyett is inkább dohányt vennének. Na ezek akkor hogyan szokjanak le? Csak úgy ha belátják és elismerik.
    Innentől kezdve bármi lehet az indíték a leszokás ügyében.
  • Bogyo5
    Miért lennének veszélyesek? Ha meg veszélyes is akkor a ciginél biztos nem veszélyesebb! Azért találták ki, hogy leszoktasson! A nikotinos cukorra meg nem kellett volna rácigizned...szerintem szedd tovább ezt a nikotinos valamit, aztán még átszenvedsz egy-két éjszakát és nem fogod kívánni a cigit! És jobbik esetben a cigiről mondasz le és nem a kis tablettáról!
  • penbutter
    Ha nincs meg a rendes elhatározás, a "leszoktató sz.rok" se fejtik ki a hatásukat. Ugyanúgy mint egy rakás gyógyszernél, ha elhiszi az ember, hogy meggyógyul, akkor jobban hat, ha nem, akkor meg kevésbé...

Stephen King szerintem legjobb novelláskötetében, az Éjszakai műszakban volt egy novella, Leszoktató Rt. címmel, na azt ajánlom mindenkinek. A cég különféle eszközökkel megfigyelés alatt tartotta a "pácienst", és az csak egy slukkot is elszívott, már kapta érte a "büntetést". Például a felesége az áramütéseket stb... A való életben is hatásos lenne, csak hát enyhén szólva extrém:D
  • Match
    Az összes ilyen "leszoktató" szar veszélyes. Mindegyik a nikotinnal operál, pedig a dohányosok javarésze nem nikotinfüggő.
    Nikotinos cukrot vagy tablettát (igazából nem tudom eldönteni) már vettem be, rácigiztem, utána a fél esteszenvedéssel telt.

Apámnak meg nem kell venni semmit, köszöni szépen, megy ez neki minden nélkül is. (meg így legalább be tud nekem bármikor szólni hoyg cigizek :))
  • Match
    Ha valaki nem tud okot arra, hogy miért szokjon le, az nem akar leszokni.

A lehetséges okok meg a dohányosok könyökén jön már ki, annyi helyről lehet hallani, nem kell ehhez orvos.
  • AbaEdus
    Alul találtam egy linket, vegyél apádnak onnan valamit:D az talán hatékonyabb, mint a magyar egészségügy... de ez más téma.
    Én úgy tudom,hogy a tapasz és a cigi együtt veszélyes, mert a tapasz már így is nikotint tartalmaz, és ha rácigizik, akkor kaphat egy mérgezést... még jó, hogy nem lett ebből baj.
  • Bogyo5
    Én azért még bízom abban, hogy az orvosok tudnak segíteni! Én elhiszem, hogy elhatározás kérdése az egész, de valakinek még ez sem megy, és az okát sem tudja megmondani, hogy miért akar leszokni! Szerintem össze kell gyűjteni az okokat, hogy miért akarja valaki megtenni és akkor is könnyebb lesz, és egy orvos talán el tudja mondani a betegnek, hogy mennyi oka lehet annak, hogy ne dohányozzon tovább valaki!
  • Match
    Van apámnak egy ismerőse aki ebben hitt (meg volt rá pénze). Mindenféle kezelést csináltak az orvosok vele, nem segített semmi pedig tucatnyi kezelésen volt. Max ha bevarrták volna a száját, de akkor meg az orrán szívta volna. Agyban dől ez el, máshogy nem igazán.

Vagy ott van apám, ha már említettem. Elég erős dohányos, próbált mindenféle tapaszt, rágót, tablettát, midnen szart...a tapasznál volt már az, hogy egyszerre ment a tapaszozás meg a cigizés. Aztán most vagy fél éve eldöntötte, hogy leteszi, és azóta is tartja magát. Eddig nem is tudom hányszor próbálta, nem ment, de ha az elhatározás megvan, akkor meg tudja csinálni.
  • Bogyo5
    Szerintem aki le akar szokni azért érdemes neki orvoshoz fordulni, mert létezhetnek olyan kezelési lehetőségek amelyekről még nem hallott és magától nem tudná elvégezni és talán örökre segíthetnek megszabadulni a dohányzástól! egy orvos csak segíteni tud!
  • monkeymajom
    találkoztam olyan dokival is aki nem foglalkozik ilyenekkel.Hisz ő is dohányzik és emiatt tudja is miről van szó.Esze ágába sincs neki lebeszélni mást róla. Ha kell valami felírja neki de nem fog prédikálni. A segédeszközök pedig semmit nem ér addig míg magában nem döntötte el,hogy mit akar.
    ...és ezt egy orvos mondta.
    Nem utolsó sorban nem is kíván leszokni róla.
  • AbaEdus
    MIndenhol azt hallom, hoyg orvoshoz kell fordulni... de egy orvos mit tud kezdeni veled? Valaki járt már orvosnál leszokás miatt? Kíváncsi vagyok mit mondott...
  • desigo
    gondolom az idegrendszere tropa és nem elég erős lelkileg,hogy leszokjon róla
    buta megszokás de segítség nélkül nem fog leszokni...
  • Bogyo5
    Talán fontosabb neki az a nyamvadt cigi mint a saját gyereke, ez kb. ugyanolyan mint amikor valaki terhesen dohányzik! Akkor sem érdekli már a gyereke :( és ez borzasztó! Nem egy terhes nőt láttam már dohányozni!
  • penbutter
    Van egy ismerősöm, nagyon rossz anyagi körülmények között él, egyedül neveli a gyerekét, aki már nem olyan kicsi, de még nem dolgozókorú. Cigire viszont mindig jut valahogy pénz, szegény gyerek meg örül, ha néha kap egy új ruhát... Ezt végképp nem tudom megérteni, hogyha valakinek lényegében csak a gyereke maradt, hogyhogy nem tud annyi áldozatot hozni, hogy legalább neki meg tudjon adni minden tőle telhetőt...
  • AbaEdus
    Match egy kicsit elragadtattam magam, elnézést, de annyira feldühít ez a téma, hogy kamaszok cigiznek. Legszívesebben az utcán is kicsavarnám a kezükből a cigarettát, de hát nem nyúlhatok hozzájuk (mondhatna közöm=0)

Engem nem csak a rohadt fog irritál, hanem a BÜDÖS POFA is
  • Bogyo5
    Tényleg képes ilyet tenni a cigi az ember fogaival, nekem egyik ismerősöm dohányzik, most 41 éves és már műfogsora van, mert a cigitől, meg a kávétól elrohadtak a fogai! és mosott fogat rendszeresen! Nem lesz minden embernek rohadt foga a cigitől, meg nem is fog minden dohányos a cigi miatt meghalni, csak nagyobb az esély náluk ezekre a dolgokra!
  • Match
    Nem tehetsz róla, de gondolom te nem tartod jó nevelési módszernek, hogy ha a gyerek ellenáll, akkor pofán kell vágni.
    Ha mégis akkor itt fel is adom a vitát.
    Nem arra céloztam, hogy azért mert vertek a szüleid, rá kellett volna gyújtanod, csak a "probléma ellen csak erőszakkal lehet fellépni" hozzáállásban nem értek egyet.

A mai világban az értékek sorrendjénél az első pontban egyetértünk :) Az egyetlen ok a leszokásra ami még érdekel is :)
  • monkeymajom
    smokeshow...érdemes utána olvasnod a dolgoknak. A nikotin képes ilyen dolgokat művelni az ember fogával. Nyilván a kép amit láttál az egy masszív dohányos fogazatáról készülhetett. A tüdővel pedig ugyan az a helyzet. Az ellenpélda ne legyen félvállról vehető.
    Bár szerintem se érnek semmit a képek.
    Belenyomják egy dohány tartóba és ennyi.
  • AbaEdus
    és a mai világban a sorrend:
    1. pénz 2. egészség
    ...
  • AbaEdus
    Hát vertek is elég rendesen, asszem erről nem én tehetek...
    Minden megrázkódtatás ellenére: NEM nyúltam soha cigihez! Pedig rengeteg problémám van, anyagi, családi, stb. Eljárok futni így vezetem le a feszkót, ahelyett hogy pöfékelek egész nap. 1 fontos dolog marad meg nekem: az egészségem. Azt már nem adom....
  • Match
    A képes témához: mert mint írtam (és penbutter is), nem szokták az emberek a dobozt nézegetni.

Az úszás témához: nem kötelező úsznia, pláne nem sportszerűen, viszont szinte minden iskolában/óvodában viszik a gyerekeket úszni tanulni. Ha ez ellen sztájkol a gyerek, akkor elmeséljük hogy ha lemegyünk majd nyáron a balatonra, és túl messzire bemész, és nem tudsz úszni, akkor ilyen lesz belőled. Sarkított példának szántam, de úgy látom nem sikerült átadni.
  • 5m0k3sh0w
    kurvára nem használnak a képek. nekem volt külföldi cigim, amelyiken voltak ilyen tüdős meg rohadtfogas képek, de mi a haverokkal csak röhögtünk rajta, mert a cigitől nem fog szétrohadni a fogaid, mosni kell, és nem egy csöves fogsorát kell lefényképezni.
    a másik kép a fekete tüdő.. persze hogy úgy néz ki ha hosszú évekig 2 doboz cigit szívsz naponta...
  • Match
    Régebben is rajta volt a cigiken hogy rendkívül káros az egészségre, az egész ilyen bazinagy feliratos cuccra kötelezték az összes dohánygyárat törvényileg, mert valami nagyonokos kitalálta. Ha rosszul tudom, valaki valami forrással világosítson fel.

Amúgy a dohánygyárak is promózhatnának értelmesebben. Pl nem öngyújtókat kéne osztogatni, ami max fél doboz cigiig használhatóak, hanem pl zsebhamutálakat. Talán javulna a köztisztaság (ha már a kukák használhatatlanok reggel 9 után). Félreértés ne essék, ezután is lennének parasztok akik lépten nyomon eldobják a csikket még ha van is használható kuka a közelben, de legalább lehet kevesebb lenne.

AbaEdus: gratulálok, remek meglátás. Gonolom a szüleid vertek hoyg ilyen lettél (jelzők nélkül).
  • penbutter
    Amerikában még a gyorséttermi tálra is ráírják, hogy vigyázz a tartalma forró lehet, nehogy még amiatt is pereljenek, hogy valakit leforrázott:D

Amúgy a cigis nem nézi, hogy mi van a dobozon. Bemegy boltba, kéri az adagját a pénztárnál, aztán a többit már odanézés nélkül is meg tudja csinálni. Ugyanúgy a piás üvegeket sem szokta senki olvasgatni, max ha nagyon be van nyomva:D
  • Bogyo5
    Ez jó " robbanjon fel a cigi a kezükben" szerintem sok magyar ember még ezek után is rágyújtana :D Match az, hogy a gyerek nem akar úszni járni az teljesen más dolog, hogy jön a dohányzáshoz? Kötelező mindenkinek úszni tudni? ez egy sport ami helyett választhat bármi mást is! Honnan gondolod, hogy nem használ ha a dobozra sokkoló képeket tesznek fel?
  • monkeymajom
    hát elsősorban a bírságok miatt teszik rá ezeket a feliratokat. Mert ezt elrendelték és így nem büntetik meg a dohány céget. Jah és még így nem is lehet beperelni a céget azzal az indokkal,hogy meghalt valakim dohányzás miatt vagy éppen szottyadt lett a bőröm vagy nem lehet gyerekem.
    Szerintem elsősorban ez itt a lényeg. Nem mert jófejek.
  • AbaEdus
    jóóól meg kéne őket szivatni, mondjuk robbanjon fel a cigi a kezükbe vagy hasonló... rögtön megismernék a magyarok Istenét! Megbecsülnék az életüket és az egészségüket, ha csak egy pillanatra átérezhetnék milyen betegen élet-halál közt lebegni egy kórházban. Máshogy nem megy, csak erőszakkal
  • Match
    Ha nem akar úszásra járni a gyerek, akkor meg mutogassunk neki 30 napos vizihullákról képeket. </sarcasm>

Ha normálisan van nevelve a gyerek, és értelmes, akkor nem kell sokkolni ahhoz hogy megértsen valamit (valamint a sokktól még nem fogja megérteni).
    Abban egyetértek hogy szomorú hogy 14 éves gyerekek cigiznek.

Az, hogy a cigire ilyen olyan képeket vagy akármit tesznek, már elég sokszor ki lett beszélve itt. Egyáltalán nem hasznos...és soha nem is lesz az...se a 14 évesnek, aki az első doboz cigijét veszi meg, se a 60 évesnek, aki 40 éve tolja. Ugyanígy haszontalan hogy ráírják hoyg halált okoz, tüdőrákot, korábban halsz meg, meg öregíti a bőröd. Az egyetlen értelmes ilyen felirat, amelyiken van egy cím meg (asszem) egy telefonszám, ahol segítséget lehet kérni a leszokáshoz.
    Az összes többi senkit sem érdekel, senki sem olvasgatja, senki sem nézegeti, ha az egész cigisdobozt beborító képekkel rakod tele, akkor sem.
  • Bogyo5
    azért kell mindenféle undorító képpel sokkolni a gyereket, hogy ne szokjon rá a dohányzásra! így kell ráébreszteni, hogy rossz szokás! AbaEdus, ezt nem gondoltam, hogy egy panelben ennyire átérződik a füst szaga :( ez borzasztó! de ha nem hatja meg őket a beteg tüdő látványa akkor mit lehetne kitalálni? Olyan szomorú szerintem, hogy minden második 14-15 éves gyerek már dohányzik...
  • Match
    Miért jó mindenféle undorító képekkel sokkolni a gyereket?
    Nem megijeszteni kell, hanem ráébreszteni hogy rossz szokás, és inkább most hagyja abba, mint hogy később szenvedjen vele.

Egyúttal pofon is vághatod, aztán 2x annyit fog szívni.
  • AbaEdus
    Kedves Bogyó!
    Nálunk ha rágyújtanak alattunk (6. emeleten lakom) az egész budiban érezni (panelház) szóval még otthon sem vagyok védve... erről ennyit!
  • AbaEdus
    Én szerintem nem érdekli őket a beteg tüdők látványa, úgyis úgy vannak vele, hogy velük ez nem történhet meg. Ez olyan mint Tolsztoj: Ivan Iljics halálában lévő filozófia, miszerint "velünk ez úgysem történik meg, hiszen mással történt meg.
    "Kaj ember, ember halandó, Kaj halandó"
    Szerintem más mivel kellene kampányolni, amire tényleg felfigyelnek... de még senki nem jött rá mi az!
  • Bogyo5
    De manapság már nem tudnak másokat kihagyni belőle, mert mindenhol ott vannak és füstölnek és fújják... csak bent a lakásodban nem érzed a cigi bűzét, de ahogy kimész az utcára, már nem tudod elkerülni őket!
  • monkeymajom
    ha valóban lesznek ilyen undorító képek a dobozokon találnak rá megoldást,hogy ne kelljen nézniük. Egyszerűen csak vesznek egy fém cigi tartót és abba átpakolják és kidobják a dobozt...és még stílusos is.
    (ne nézzetek rám rondán nem hiszem,hogy ezzel tippet adtam..ezt bárki kitalálhatta volna:P)
  • penbutter
    Elég feltűnőek a mostani feliratok is a dobozokon, még se érdekel senkit. Egy két hülyegyerekből (már bocs) meg kinézem, hogy pont ezért cigiznek... Én soha egy szálat se szívtam el, bőven elég az az adag, amit másoktól kapok. Otthon pedig nem, hogy a gyerekemnek nem engedném, hgy cigizzen, hanem senkinek. Lakásban legalábbis. Ha valakinek van káros szenvedélye, egészségére, de másokat hagyjon ki belőle...
  • Bogyo5
    Ebben igazad van, hogy ha folyton beteg tüdőket lát akkor nagyobb az esély, hogy tényleg rákos lesz! De mi lesz akkor, ha a cigis dobozokat telenyomják ilyen képekkel? Akkor nem kell egy szülőnek sem ilyen képeket előszednie és megmutatni az épp rászokóban lévő gyermekének, mert minden egyes dobozon lesz valamilyen szörnyű kép!
  • monkeymajom
    véleményem szerint ha egy dohányos állandóan beteg tüdőket lát akkor nagyobb az esély arra,hogy valóban rákos lesz. Hisz pszichoszomatikusan befolyásolja a szervezetét. Én más módszert találnék ki. De én se preferálom a dohányosokat.