262
Astro TV-Tuner
  • Inquisitor
    "de máshol mondták, hogy erős géppel nem nagyon kell félni ilyenektől.."
    Ja, ha nem fut SEMMI más a gépen, meg SCSI vinyóra veszel fel, akkor tényleg nem. Sajnos a 3-4GHz-es proci, meg Isten összes ramja se garantálja, hogy nem kezd "csuklani" a gép.
  • Inquisitor
    Ellenben egy HW-s cuccnál választhatsz tudtommal szoftveres kódolást ... míg fordítva meg ugye ...
  • horpeti
    aha, én nem értek hozzá..

a Framedrop az nem kéne nekem...de máshol mondták, hogy erős géppel nem nagyon kell félni ilyenektől..

de én nekem abszolút nincs tapasztalatom.

azt tudom, hogy ha felveszek bármit a TVből, akár 1 egész filmet, akkor legszívesebben divxbe tömöríteném, vagy az szar? :)
  • horpeti
    ha felveszek bármit, a vége úgyis divx lesz, az meg úgyis szoftveres..

4000+ A64es procimmal meg ha fel tudok venni ugyanúgy, mintha hardveres lenne, akkor mind1...
    Ha nem tudok jól felvenni, akkor persze más a helyzet...

szóval tényleg "csak" ennyi a különbség???

Amúgy nem muszáj Leadteket vennem, csak ezt mondták a legtöbben, hogy azért megbízható jószág.
  • Inquisitor
    A HW kódolás nem jobb, egy jóminőségű MPeg2 szoftveres kódekkel szebb képet lehet előállítani, viszont szoftveresnél elég sok framedrop van tudtommal, és még ingadozik is ...
  • Inquisitor
    "nem sok különbség van, csak az hogy a pvr az hardveres, ..."
    Csak? Lol.
  • horpeti
    mostani árlista 1 cégnél:

Leadtek WinFast TV 2000XP Expert PAL BG/DK + FM 13.200 15.840
    Leadtek WinFast DV2000 15.760 18.912
    Leadtek WinFast PVR2000 20.000 24.000

mondjuk másik boltban 12k volt a winfast2000XP... de mind1....

dv2000
    2000 xpert
    pvr2000

Nah, ezek közül leírás alapján úgy láttam, hogy nem sok különbség van, csak az hogy a pvr az hardveres, meg ott lehet fényerőt, stb állítani (többinél nem?!?!)

A dv2000hez jár 3 firewire port, ami mondjuk nem annyira fontos (audigy2ZSn is van 1 + alaplapon, szal túlzottan nem használtam még soha), a többi szinte ugyanaz.......

viszont árban kicsit ugrálós.....

nem tudom, hogy 24ezerért érdemes lenne e ezt , vagy pedig az 2000 expertet...

más gyártót nem néztem, inkább nem kavarodok bele többe..... :)

ti mit javasoltok??

beleférne a 24 ezres is, ha tényleg jobb, de ha CSAK a hardver vs szoftveres kódolás, akkor azt még át kell gondolom, megéri-e a lóvét...
    de pl. annak örülnék, ha TVnézés közben nem lenne 100%os a procihasználatom, nem csak a felvételre gondolok... :)
  • horpeti
    hehe :)

én nem kötekedni jöttem ide, hanem tanácsért :)

Az LCDt azt kizárnám, volt FSC P19-2őm és eladtam 1 hónappal rá, szóval nem tervezek perpill újabbat venni, csak a meglévő 21 colos CRTm, és egy esetleges új TV között gondolkodom.

árban mindenképpen a kártyával jövök ki jobban (ha egy normális kártya 20-25 ezerbe kerül), és szerintem a 100 hzes követelményemnek is nehéz lenne megfelelni egy TVvel (csak magas árszinten).

szóval csak tanácsért jöttem ide, hátha vki átélte-e már azt, amit én most...

szóval tunner + CRT against TV... :)) :D Fight :P

NAjó... valszeg tunner mellett döntök, ergonómiailag és pénzügyileg, nomeg elvárásilag is az lenne aj ó...

milyen normális tunnerkarikat tudtok ajánlani?

20-25kt bezárólag kb...

lényeg, hogy ha már normális adás jön, akkor annál rosszabb képet/hangot ne kapjak!
    és tudjak felvenni is néha (mert miért ne)...

a gépem 4000+os A64 + giga ram, szerintem a szoftveres tömörítést is még elbírja, de nembaj ha van a kariban hardveres, nem hátrány :P

eddig amit javasoltak:
    Leadtek Winfast TV2000 XPERT

Sapphire Theatrix 550pro

Terratec Cinergy 400 vagy 600...

igazán sokat még nem tudok róluk, de majd utánajárok mindnek, de ha tudtok javasolni még, akkor priorizálnék :)

köszi!
  • izb
    Hát ez is egy nézőpont.
    Én azt hiszem ez már nagyon szubjektív vélemény.
    Az enyém,és a tied is.
    De ez a vitatkozás alapja igy örülök,hogy neked egy 21 colos moncsi jön be.
  • horpeti
    hm, ez hogy lehet?

Miben más egy TV, mint CRT monitor??

Én épp azelőtt vagyok, hogy vegyek egy átlagos TVt (max. 50k!), vagy egy 21 colos Sony trinitron képcsövű CRThez egy jobbfajta tunerkártyát...

Igazán ergonómiailag a CRT lenne jobb, mert betölti egész nappalit, minden köré összpontosul (kanapé, asztal, székek, fotelek), egy TV mellé az igencsak nem lenne jó, viszont ha tényleg gáz a kép, akkor elgondolkodom rajta (és egy kisTVt veszek a hálóba rászerelve a falra az ágy fölé (láb felől)...

De asszem a nappaliban is nagyon jó helye lenne egy "TV"/TVnek, mert nem csak bnőmmel nézek TVt (ágyból :D)

Szóval...

Engem a képminőség, és szemnek való jótékony hatás érdekel...
    tegnap voltam anyukáméknál, és néztem TVt, és úgy vibrált mint állat,régi darab, de jó minőségű valami...
    nem mondom hogy 60 HZ volt, mert annyira azért nem, de ha mellénéztem, éreztem a vibrálást, olyan 65-70 körüli lehetett... :D de lehet a TV effekt miatt nem láttam.
    no meg bnőmnél tuti 60HZes TVt nézünk, s. miután kikapcsoljuk, s. aludni kéne, vibrál tovább még 2 percig a szemem.

na én ezért biztos nem veszek TVt, tehát 85 HZ alatt szóba se jöhet.. bár nekem még arra is érzékeny, 100nál érzem jól magam... na most szerintem egy ilyet TV az nem lehet olcsó, ezt is mérlegelni kell..

Ti mit javasoltok??

Esetleg még jó minőségű tunner kártyákat? pár elhangzott, de több szem többet lát!!
  • horpeti
    ezzel nem értek egyet, volt LCD monitorom (FSC P19-2), szeptemberben vettem, és rá 1 hónapra továbbadtam..

akkori istenített monitor, de olyan szinten nem jött be, hogy csak na.... ott volt egymás mellett a mostani 21es CRTm (30kért), és az FSC (115kért), és egyszerűen bár ilyen színre meg cuccra jobb volt, de minden másban wááááááá!!

Szemből nézés: haver NFSU2őzött, én mellette ültem, és már full más színben láttam...

na most gondolj bele, ha 3 méterről kanapéból mondjuk bnőddel nézitek... (ráadásul nem feltétlenül 1 síkban, ha fekszetek)

az tuti, hogy valaki nem fogja látni rendesen :))

Amúgy az én szemem kimondottan érzékeny az ilyen utánhúzásokra is, és bár mindenki azt állította arról a monitorról, hogy nincs utánhúzás, meg semmi, én beraktam egy videót, és még ott is láttam , az autós játékról nem is beszélve .:D
    próbáltam megszokni, nem ment...
    főleg mert minek szokjam meg,ha nem muszáj... :)

azóta örülök a CRTmnek, és bár sok helyet foglal ez nagy hátrány, de jó...

A sugárzás meg ilyenek, hát azt meg nem tudom mennyire gáz, de én annyi pro kontra dolgot hallottam, hogy már inkább el sem gondolkodom rajta.
    A szemem nem fáj tőle! (az LCD fényerejétől fájt, még ha levettem is:P)
    több meg mi kell..

egyébként melóban LCD előtt ülök :PP
    Csak érdekes mód ez a kis pöcs LCDtől nem fáj a szemem, mint az FSC p19től :P na mind1... ez nem az a topic :)))))))))
  • horpeti
    Aha!

Jegyzetelek, köszi! MEgnézem az árukat is...

De attól tartok ilyen kártya nem lesz 20 alatt... :)

Ha tunnert veszek a nappaliba, akkor ott zsírul lehet nézni mindent... viszont azon gondolkodom, hogy a hálószobában talán jobb lenne 1 tv (igaz oda csak pici fér el, ha elfér, mert kicsi ágy hosszában a hely, hogy elérakjam, viszont ha ott van TV, nappaliba minek.... :D

Mondjuk ággyal felérő kanapé van a nappaliban szóval a tunner se rossz megoldás... ha tényleg asszondjátok, hogy így szebb, jobb, stb... :) (ráadásul a 100 HZes, sztereo TV se tudom mennyibe kerül :D)

viszont "csak" 21 colos a képernyőm, annál 1 átlagos TV kicsit nagyobb, de szerintem az még nem probléma...
    max. szerzek nagyobbat :P
  • horpeti
    gyerekek tévhitben éltek, én nem egy 240 ezres LCDt, és egy nemrég 30kért vásárolt 21 colos trinitron CRTn mondtam a különbséget, hanem egy átlagos (gondolom az is katódsugaras, mindenesetre képcsöves) TVn, tudjátok........... :))))))))

akkor gondolom még jobban egy 21 colos CRT moncsi lenne a nyerő, ha arra vennék tunnert , nem??
  • orkenyid
    Csak nehogy a PAL60-at is belekeverjük :D Egy másik fórumon hosszasan vitáztunk rajta hogy mekkora annak a felbontása :)
  • dara
    Amit viszont még hozzá kell tenni, hogy a PAL DVD max felbontása 720x576. NTSC esetén a max 720x480. Lehet kisebb felbontásokat is alkalmazni, sőt akár MPEG1 kódolást is. Egy aránylag részletes leírás.
  • orkenyid
  • izb
    akkor ez van...
  • dara
    Láttam és nem tudott meggyőzni a legkevésbé sem. Még a legújabb alacsony válaszidejű Acer és egyebek sem.
  • izb
    Hidd el nem írnál ilyet ha LCD keresztül látnád a világot.
    Eszt a szöveget nyomtam én is,mikor még nem volt LCD monitorom.
    Mostmár rájöttem,hogy igazuk volt azoknak,akik akkor azt mondták hogy látni kell és elhiszed hogy jobb.
  • izb
    A cikk nem egy mai darab azt hiszem.
    Az LCD kiheverte azokat a betegségeit amiről beszélsz,amiról szól a cikk.
    Én inkább hiszek a szememnek,mint bármilyen ilyen jellegü cikknek.

• kovy79
    Ja, a DVD formátum tényleg 720*576.
  • kovy79
    Ez a 32768 szín tényleg butaság. Azzal 1etértek, hogy a TFT-k képe nem az igazi, de tévézésre a CRT-k képe is bűn ronda.
    A tévéműsorok tévén az igaziak, legyen bármilyen színkorrekció is a PC-n.
    Én még nem láttam olyan tunerkártya képet CRT-n (sem TFT-n), amire azt mondtam volna, hogy szép. Még messziről sem igazán.

• dara
    Az, hogy odaírják mennyit képes fogadni és feldolgozni nem jelent semmit. A lényeg az, hogy mit tud megjeleníteni. Márpedig a mérések alapján a jóminőségű TFT-k gamutja is csak kb fele az átlag CRT-nek.

A látószög igenis fontos lehet. (Fokozottan igaz ez egy TV-re, ott ugyanis nem ritka, hogy többen nézik.)

Engem szintén zavar (illetve zavarna ha TFT-m lenne) a szinte állíthatatlan felbontás és a nagy felbontások teljes hiánya.
  • orkenyid
    http://compreviews.about.com/od/multimedia/a/LCDColor.htm
  • orkenyid
    Ezen mindig vita van hogy 720 vagy 768 :) Nekem 768-at ír ki.
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Videores.png
    http://www.directron.com/faqvideo.html#17
    http://www.michaeldvd.com.au/Articles/PALvsNTSC/PALvsNTSC.asp
    http://www.strata.com/support/3dmanual/ch13/ch13_7.html
  • izb
    Pl:
    Samsung 171T mm of (B)
    LCD Monitor

Specifikációi.

Screen size: 17"
    Display area: 337.9x270.3
    Brightness: 250 cd/m2
    Pixel pitch: 0.264
    Response time: 25 ms
    Gray to gray response time: -
    Resolution: 1280x1024
    Contrast ratio: 500
    Panel type: Samsung
    Viewing angle: 170° - 170°
    Colors: 16.70 mio

Tehát kicsit vitatkoznék a szinek megjeleníthetőségéről.
    Link
  • dara
    Láttam már TFT képét. Eléggé lehangoló volt egy átlagos CRT-hez viszonyítva is. A legtöbb TFT egyébként is csak színenként 5biten dolgozik (15bit -> 32768 szín). Ez elég messze van a CRT-knél alkalmazható 8bittől (24bit -> 16,7 millió szín). És a CRT-k bírnak ennél többet is. A 3x8 biten dolgozó TFT-k sem képesek megjeleníteni mind a 16,7M színt.

A DVD felbontása maximum 720x576 pixel. És nem 768x576.

A PAL jel felbontását korábban már leírtam, de megismétlem 625 sor. Ebből az oszlopok száma 833,33 (ezt az előbb tévesen írtam). Tehát 834x625. Ez sem 768x576.
  • orkenyid
    Valamelyik progi kiírja. Asszem a DScaler.
  • izb
    Ezt az infót honnét bányásztad?
    valami linket róla.
    Mert ez igen érdekes...
  • orkenyid
    A legtöbb csatornának UPC kábelen :)
  • izb
    Minek van DVD felbontása????
  • izb
    "Színhűségre jelentős hátrányban van a mai napig is a TFT"
    hehe marhaságokat ne irogass már.
    Életedben használtál már valaha LCD monitort?

"Szerintem élességre sem közelíti meg a CRT-t, hogy a látószögről ne is beszéljünk"
    Hehe még egy baromfiság gratula.
    Menj el szemészhez.

Látószög meg azt hiszem egy monitornál nem igazán fontos,lévén hogy pont szemből nézed.

• orkenyid
    Videokártya driver milyen van fent? Alaplap driver legújabb? Windows milyen van?
  • szasza_1
    #53 is valaki...
  • orkenyid
    768x576 felbontású, a DVD is ekkora. Szerintem semmi nem szól az ellen hogy monitoron nézzél tévét. De akkor érdemes egy normálisabb TV kártyát beszerezni (WinFast Expert, Terratec Cinergy 400 vagy 600, stb...). Az a lényeg hogy ne BT848/878 chipsetes legyen, mert azoknak a szokása hogy függőlegesen csíkozódnak! Monó tunert nem érdemes venni egyébként, óriási a különbség a stereo és a mono között! Főleg ha NICAM Digital-ba jön a hang (RTLKlub, TV2)!
  • dara
    A DVD maximális felbontása 720x576. Nem 1024. Az analóg PAL jel kb 848x625. Ebből viszont az alsó kb 40-50 sor vezérlőjeleket a felső kettő pedig a teletextet tartalmazza (ez utóbbit lehet látni a Leadtek tunerrel felvett video-kon).

Az LCD-t viszont számítógépes célokra nem lehet tökéletesen használni. Egy valamiben múlja felül a CRT-t -szigorúan a megjelenítés minőségét figyelembevéve- ez pedig a geometria. Színhűségre jelentős hátrányban van a mai napig is a TFT. Szerintem élességre sem közelíti meg a CRT-t, hogy a látószögről ne is beszéljünk. Majd az OLED lesz képes ezen változtatni.
  • izb
    Filmézésre mikor 3-4 méterre ülsz a tv-től akkor a filmnézés még okés Tvén.
    De próbáld ki ezt 40cm ről,mikor dolgoznod kéne azon a tv.
    Kifolyik a szemed,vibrál az egész képernyő még 100hz-nél is.
    Arról nem is beszélve,hogy most egy baró felbontásu 82cm LCD tv lehet venni 240 ezer forintért,amit már mindkét célra tökéletesen tudsz használni.
  • horpeti
    Egy kábelTVn jövő TV adás felbontása mekkora?? vagy így nem lehet meghatározni??

Mert általában egy DVD film 1024es felbontású kb... szal az igazán nem sok...

gondolom a TV műsort sem viszik túlzásba.. ergo hiába rakom fel 1600as felbontásra a moncsit...

szal ebből a szempontból valszeg mind1...

de akkor még mindig ott van, hogy 100 HZ... az meg igen fontos lenne a szememnek, minek rontsam ha nem muszáj :)
  • horpeti
    épp ezaz, én is ezt gondolom...

Mégis környezetemben azt mondják, hogy vegyek TVt, mert a TV TVzésre, a monitor gépezésre való....

De úgy érzem hogy nincs arányban a monitor és egy hozzá hasonló minőséget képviselő TVnek az aránya...

Nekem alapfeltétel hogy 100HZes legyen a TV, ha veszek, mert nem fogom a szemem szétizélni... az meg 50 alatt nincs... ráadásul meg amiket elmondtál...

akkor nem értem miért ne lenne jó dolog a monitoromra rákötni a TVt....
    Meg miért mondják... nem szakmailag mondják, hanem csak úgy...
    Én meg azt hittem, hogy a TV jobb TVnézésre, de szerintem , meg szerinted se...

Akkor a fene megeszi a TVt...
  • izb
    "A monitor és a TV között mi a durva különbség??"
    egy jobb monitoron a felbontás dupla akkora mint tévén.
    A képpontok nagysága is jóval kisebb,és a frenkvencia nagysága is jóval nagyobb.
    Tehát mindenképp monitor.Tehát az eltérés nagyon durva..
    a 100hz monitor kép összehasonlithatatlan egy tv képernyőjének felbontásával,és frissítési rátájával mégha a TV 100hz-es.