106837
1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!

Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • Bokafix2
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Solo-t nehezen tudnák visszahozni a rajongók, mert az hogy leesett egy dolog, de előtte Ren át is szúrta a fénykarddal abból meg biztos nem gyógyul fel... Luke is leesett, de neki csak a keze lett levágva. Szóval közel sem azonos módon bántak el velük.
  • Kmarha
    mondjuk tény, hogy nekem sem ez a film zene lesz a kedvenc munkám tőle, de pl ennél a számnál erősen visszajött az átélt harc jelenetek:

Kylo Ren Arrives at the Battle
    Utoljára szerkesztette: Kmarha, 2015.12.22. 01:27:58
  • Kmarha
    hát én egy teljesen más filmet láttam, mint a forumozok 80%. Örülök neki, mert így már alig várom a jövő hetet az újrázással.

Addig is hallgatok némi amatőr zenét (nem sértés képen, tudom, hogy a filmben nem találtad csak a helyüket.. egy megnézés alapján én sem szoktam találni, most sem volt sok időm a zenével foglalkozni annyira egybe volt a látvánnyal, hogy csak átéltem a hangulatot. Jövő héten figyelek rá): Star Wars The Force Awakens Soundtrack - Rey's Themes Medley

Utoljára szerkesztette: Kmarha, 2015.12.22. 01:14:10
  • Bandicoot
    Nagyjából egyetértek viszont a dübörgés résszel nem, nekem baromira hiányzott a jó zene a filmből ami az SW filmknek mindig is alapja volt... Ebben egy nulla semmi amit Williams leművelt. Az a vicc hogy a netre is felkerült jópár jelenet aminél a fanok "újrakeverték" a zenét (értsd régi SW részből kivett zenét tettek a jelenet alá) és így jóval hatásosabbak ezek a részek.
    Rögtön a film elején is amikor befut a csillagromboló vártam milesz hogy végigfusson az érzés ami eddig minden SW mozinál vitt a kiválóan eltalált zenével...És semmi... Nem is igazán értem hogy tudtak így mellé lőni,elhiszem hogy újat akartak (MINEK???),de az előzménytrilógiánál is újra és újra belekeverték a zenébe a jellegzetes dallamokat, és megfelelően volt adagolva a zene,volt hangulata a karakterek a seregek és egyéb dolgok zenéinek. Ebben az új részben ez szinte nulla. Az egész film alatt nagyjából 3-4 alkalommal keverik be az eredeti zenét abba az összevissza zenélgetésbe ami végig megy...
    És ez érthetetlen mert közben amit a trailer alá csináltak, az az ütemesebb erőteljesebb SW zene a film zenéivel ellentétben rendesen durván jóra sikerült....Míg a filmben olyan mintha Williamset próbálná valami amatőr koppintani...
    Utoljára szerkesztette: Bandicoot, 2015.12.22. 00:57:56
  • Bandicoot
    Solot szerintem mindenki sajnálja és tényleg érvágás, de Ford már a Jedi visszatérnél iki akart szállni az egészből, és szerintem most is ő erősködött hogy nyírják ki karakterét.
  • k0trapali #91653
    Vader sem képzetten vette át úgymond a vezetést, ha emlékszel a 3. rész végén éppen, hogy összerakták és lábra állt, már az épülő halálcsillagot figyelte az ablakon keresztül Darth Sidious oldalán, mint vezető. Nem volt annak semmi képzése, csak amit Obi Wan tanitott neki. Itt is hasonló lehet a helyzet. Valószínű, hogy Luke volt a mestere, de aztán Kylo is átállt a sötét oldalra és Snoke megtette vezetőnek vagy valami ilyesmi... Biztos ő is kapott elég fejmosást, mint anno Anakin a sötét nagyúrtól. Bár akkor ez is elég másolás szagú lenne.
    Solo pedig már a The New Hope után ki akart szállni a szériából, de Lucas erősködött, hogy maradjon, mert jó karakter. Aztán gondolom most öregségére való tekintettel imája meghallgattatott és ezért őt írták ki az SW birodalomból.
    Kérdésekre meg majd biztos megkapjuk a választ a következő részekben, mert van bőven!
    A filmben pedig kiderül, hogy a rohamosztagosok mostanra már normális emberek és nem klónok. A '77-es részben is már besorozott katonák voltak a rohamosztagosok.
  • tigeroo
    star wars ep 7

na most sikerült megnéznem még egyszer.
    így levonom a következtetést: igen, néha túl darálós volt, túl gyors, túl pörgős. sok az elvarratlan szál. de könyörgöm! ez a film 10/10!

a hangok, a dübörgés, a látvány sokat hozzátesz. gondoljatok az előzmény trilógiára. ott milyen kameraállások voltak.... gondolj egy random jelenetre az előzmény trilógiából! megvan? mennyire messze voltál a jediktől, a csatáktól? mennyire steril szar volt az egész, nemde?

itt meg, baszki, fél méterre zajlik minden tőled. minden karddal vágásnak, minden lesújtásnak bődületes ereje van.
    (nem 3D-ben néztem), ahogy perzsel az energianyaláb, ahogy vagdossák egymást, de tényleg, OTT VAGY.
    leszarom hogy már megint egy halálgömb van benne, stb stb. ahhoz képest, hogy 3 generációnyi SW fant kellett "kiszolgálnia", nagyon jól működött a film. gon
    és ez a lényeg. ez még anno a legelső SW élményemnél sem volt meg így, ennyire. ez a film megcsinálta. J. J. Megcsinálta!
    hiába egy trilógia harmadát láttuk, a cselekmény 5%-a sem volt benne.

aki azzal jön, hogy gyengusz a főgeci és vader nyomába se ér. nahát, szerintem ezzel a készítők is tisztában vannak, ez csak egy durcás fiatal srác aki nem találja a helyét, és manipulálható, nem tudja kontrollálni a szeszélyeit. vívódik magával is, megölte az apját, nem 100-as a csávó. de szerintem nem is ő a legnagyobb veszély, a vörhenyes csávó aki a szónoklatot mondta, és piszkálta kylo ren jelenléte.. meg a misztikus mester a hologramról... kíváncsi leszek a folytatásra, hogy milyen erőviszonyok uralkodnak, a két fél háborúban áll-e, stb. semmit sem tudunk a jelenlegi politikai helyzetről.

olvasok itt a fórumon olyan baromságokat, hogy kylo hogy lehet a birodalom vezetője ... atyám... látszik hogy a kihelyezett parancsnoknak szúrja is a srác a szemét, feszül a két fél. ő csak egy srác, akit az ereje miatt kell elviselni, mert a jelenlegi uralkodó ölebe

Utoljára szerkesztette: tigeroo, 2015.12.21. 23:52:28
  • LasDen #91651
    azért ez így nem teljesen igaz.
  • Nagydög

Csak ket eszrevetel.

Snokerol az Elso Rendrol, meg az egeszrol amit most lattal egy budos betut sem tudnal meg a konyvekbol, es egyebekbol, ugyanis azokat kukaztak. Ez mind uj.

A rohamosztagosok nem klonok. Klonokat utoljara a Klon haboruban hasznaltak. (Akit erdekel a tema, es hogy miert volt olyan sima ugy a 66-os parancs, az olvassa el a Republic Commando sorozatot. A bio-chip sztorit szerintem utolag eszkabaltak, hogy ne kelljen komplikalt ugyekkel foglalkozni a nezoknek.)

• repvez
    SW VII

MEgtekintettük a müvet, hát hogy is mondhatnám ,ugy vagyok mint ahogy kylo mondta, ugy érzem ketté szakadok
    Kezdem a jó oldallal
    A látvány végre realista megközelitéssel van minden megcsinálva nincs agyon CGI-ozva vagy legalább is ahol azt használtak nem nagyon tünik ki , nincs ugrabugra mint az első részekbe.(Annál nagyobb halálom nem volt mikor azt megláttam ott)
    A hangok , mármint az apró hangok, hogy végre emberek voltak a karakterek hallani lehetett hogy lélegzenek ahogy a tárgyakhoz hozzáérnek vagy csak interakcióba kerülnek egymással
    A karakterek mozgásai is tetszettek, végre a rohamosztagosok is normális emberi lényként mozogtak és beszéltek, megmondom öszintén én amig a clonok támadásában nem mutatták meg, hogy clonozott emberek én azt hittem, hogy robotok , mert csak sarkosan tudtak fordulni és mint aki karót nyelt ugy mozogtak

Na és jöjjön a sötét oldal
    Ahogy már rengetegen leirták szinte ugyan az a film története mit a régié csak mai technikával ujraforgatva. Kiváncsi vagyok ki lesz az első aki unalmávan összevágja az előző részek jeleneteiből a VII-ediket.
    Komolyan mondom, hogy ennyi kreativhiányos dolgot nem tudtam volna elképzelni ha megkérdezték volna elötte,hogy milyen történetre gondolok ez lett volna az utolsó, hogy ennyi koppintás lesz.
    Gondolom már ök is érezték és nem merték meglépni , hogy Solo azt mondja Kylonak, hogy gyere a fény oldalára mert én vagyok az apád.

Egyébként értem, hogy 30 év kimaradt, de azért nem kellett volna egy kicsit felvezetni a dolgokat, hogy akkor most ki merre hány méter
    Mert a söét nagymester csak lóg a levegőbe semmit nem tudni róla,csakugy mint erről az első rendről, legalább is aki nem járatos a könyvek és animációk történéseiben.Az meg, nem értem ,hogy ha Kylo még csak tanonc akkor hogy lehet a birodalom vezetője,Darth vader már legalább képzetten vette át az irányitást.
    Egyébként meg nem tudom, honnan gondolják, hogy Sith senki nem mondta egy szóval sem.
    Sőt azt sem, hogy miért kellett az álarc neki? Vader is csak azért használta mert az tartotta életben
    Amugy maga a karakter nem lenne rosz csak aki játsza, nagyon nem idevaló az a csávó.Csak ugy mint a néger gyerek.
    Komolyan mondom a filmekben a négerek vagy meghallnak vagy csak poénkodnak, ami nem mindig baj,de már egy kicsit uncsi és sztem nem is való a filmbe, hogy vigjátékot csináljanak belöle.
    Az meg , hogy egy néger rohamosztagos megint nem lett megmagyarázva.Mert azok egytöl egyig klonok, kiölve belölük a szabad gondolkodást és aolyan bio robotként funkcionálnak.

Azt meg végkép nem értem, hogy miért Han solot kellett kinyirni, Lei kb az összes rész alatt semmit nem tett hozzá a történethez csak a hadiszállásról dirigált, mint most is.MEg Fordot még mindig jobb kondiban érzem ,mint a Leiát és Lukot játszó szinészeket akik ne adj isten ,de lehet meg sem érik a folytatást.
    Még abban reménykedek, hogy nem hagyják annyiban a rajongók és visszahozzák , mert ha jól rémlik akkor Luke is leesik ,de nem halt meg az apjával vivott harcnál.
    Reyről sem tudunk sokmindent meg és tényleg eléggé kiábránditó a mostani filmekben ahogy itt is, hogy az osszes hős a csata hevében egyszercsak varázsütésre kitanul minden fortélyt az erejével kapcsolatban
    Egyébként szimpi karakter jobban áll a kezében a fegyver mint amidalának
    Az első 3 rész nekem nagyon gagyinak hat a rengetek CGI és az ugra bugra jedikkel, olyan mint ha az animációs sorozat lenne.Szivesen megnézném egy ugyan ilyen realisztikus megvalósitásban az első 3at is

Mindazonáltal tetszett a film, de sajnos ezt a filmet már egyszer leforgatták, ugy 77-ben és sok fehér folt maradt ami nem ugy maradt nyitott hogy mivel fog folytatótni a sorozat hanem , hogy egyáltalán , hogy kapcsolódik ez az előző 6hoz.
    ÉS sztem ez a legnagyobb baja, hogy a kapcsolatot nem látom a részek között,de a folytatást sem
  • Kongy
    Na majd holnap ha megnéztem újra, akkor tudok biztosat mondani. :)
  • Bandicoot
    Igen, ebben a trailerben például kifejezetten durván és jól van újrakeverve a régi dallamok java.
    A filmben viszont alig van valami....Oké nem vártam birodalmi indulót, sem a robothadsereghez haosnló zenét...De mégis valami hasonló ütős zene kellett volna. Ráadásul "akció" közben sem keverték be a jellegzetes zenéket pedig ezt megtették eddig minden részben.
    Linkelte másik fórumon valaki a film legnagyobb jelenetét amit felpattintottak youtube-ra. Csak nem az a zene megy alatta ami a filmben volt hanem a Jedi visszatér végéről egy rész. A filmben lévő zenével is hatásos volt a jelenet,de normális SW zenével rendesen sokkoló.

Na ezt csak az nyissa meg ismétlem CSAK AZ NYISSA MEG aki már látta a filmet!!!

• Bokafix2
    A tárgyakkal és a fizikai környezettel való interakcióra gondoltam erőhasználat alatt. Ez tanulás nélkül egyiknek sem ment.
  • BaliBoy
    Nekem is feltűnt, hogy a zenei aláfestés szegényesebb. Pedig a trailerek alatt meg valami hihetetlen ütős zenék mentek. Főleg ebben. Nagyon sajnálom, hogy ez nem volt benne a filmben illetve, hogy a filmzenei albumon sincs rajta ez a variáció.
    Egyébként az egyik barátom is megjegyezte a film után kijövet a moziból, hogy a régi filmekben olyan jó volt a birodalmiak betétje. Csak hát - felhívtam a figyelmét rá - hogy a birodalom már ebben a filmben nem létezik, így az Imperial march-nak sincs keresnivalója. :))
  • BaliBoy
    [spoiler]Nem ezt mondja. Vagyis nem pont ezt. Odáig stimmel, hogy "... és a testvéremben is." Ezt Jedi visszatérben mondja Luke Leia-nak az ewokok bolygóján. Viszont a trailerben még folytatja, hogy "...és benned is." Tehát ez egyértelműen nem a Jediből van és olyan mintha mondjuk a gyerekének vagy esetleg az unokaöccsének mondaná.
    Csacsi írta lentebb, hogy ő úgy emlékszik, hogy abban a jelenetben van benne ez a szöveg amikor Rey megfogja a fénykardot, de én megmondom őszintén nem emlékszem rá.[/spolier]
  • ProGabe #91643
    Qui-Gon kerdezte Anakint, hogy neha, amikor versenyez, akkor erzi-e elore, mi fog tortenni. Leia is erezte, hogy Luke eletben van, valami ilyesmit mond Solonak a Jedi Visszater vegen
    Tehat akiben megvan ez a dolog, az hasznalja tudatalatt is
  • Bandicoot
    Egyébként szerintem rengeteg embernél a zene miatt nem adta azt a hangulatot a film amit kéne. Premierkor néztük meg, haverommal a végén egyszerre vágtuk rá hogy "hol voltak a zenék???"...
    Baromi gyenge volt sőt, simán az SW filmek leggyengébb komponálása ami ebben a filmben megy. Ritkán felcsendülnek az ismerős dallamok,ezt leszámítva egy nulla. Egy emlékezetes zenei részletet sem tudnék mondani az egészből és rengeteg jelenet emiatt jókorát vesztett a súlyából. A film csúcspontja is sajnos.
  • Bokafix2
    Amit én eddig levágtam az SW filmekből az az, hogy az erőhasználat minden esetben tudatos. Mégha megvan valakiben is a képesség, ez nem ilyen intuitív dolog hogy nem is tud az erőről, de reflexből utánakap a leeső levároskenyérnek és az megáll a levegőben.
    Ez a régi trilógiában is így volt ahol még midiklorofágok sem voltak, és az új trilógiában is arra lehetett következtetni hogy képzés után és tudatosan működött náluk a dolog.
  • Kongy
    Ezt a szöveget Luke mondta Leiának valamelyik klasszikus részben, asszem a Jedi Visszatérben.
  • gombabácsi
    sw: force awakening

hát ez egy nagy nudli volt. ez egy tévé film egyik rosszabb része. egy súlytalan nagy semmi.
    az ami az sw (eredetiség, hangulat, lélek, ötletesség) azokból SEMMI nem volt ebben a filmben.
    kylo karaktere volt egyedül amiben valamiféle eredetiség volt. a fekete csávó se volt rossz, de ez így édeskevés.
    gyanítom hogy ez az egész tudatosan van súlytalanra véve, legagyisítva, üzlet... ez kell a népnek...

arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag ez lenullázza az eddig sw részeket. luke meg dart vader, elhozzák az egyensúlyt meg minden, aha persze. mintha mi sem történt volna, ebben a részben folytatódik minden UGYANÚGY mint addig. és ahogy olvasom, ezt a világ sw rajongói szépen be is szopták.

röhelyes...
  • wedge31
    Ez a dolog mindig is zavart engem, ha valakiben meg van az erö az fel kell, hogy bukkanjon benne 20+ év alatt.
    Márcsak akkor is ha otthon kiesik a kezéből a lekváros kenyér és utána kapva már a levegöben megáll, stb, hosszan lehetne sorolni a példákat de ha valakiben megvan ez a képesség akkor arról biztos tudna.
  • IMYke2.0.0.0
  • extra sensory

"Illetve még baromira remélem amit sokan rebesgetnek, hogy Finn NEM lesz Jedi. Ordító baromságnak tartottam a trailerek és poszter alapján alapból is hogy rohamosztagosból Jedi legyen és nem vette észre, nem érezte senki..."

Palpatine szenátor is rendszeresen kommunikált a Jedikkel és kapcsolatot tartott velük, mégsem vette észre a sok Jedi mester hogy ő egy Sith nagyúr... egyszerű a magyarázat: mert nem használt erőt. Mármint erő erőt. : -)
    Finnnek sem kell használni rohamosztagosként az erőt, mert ahhoz hogy a lézerfegyverrel lőjön, meg szaladgáljon, esetleg bunyózzon az testi erőből is megy... tehát nem a minden elevent átható energiamezőből merít amit más erőhasználók is megérezhetnének.
  • Csacsi
    Én akkor hallani véltem ezt a dumát, mikor Rey-nek látomása volt a kardtól.
  • Bandicoot
    Persze elképzelhető,de ha elbújkált volna egy Sith Vader/Palpatine elöl,kicsit hiteltelen lenne mint főganéj, lévén olyanok elöl bújkált akit legyőztek aztán most előjön és lenyomja a legyőzőket?:)

Egyébként

A rendről - ami szinte biztosan a "Ren lovagjai" rend - én is remélem hogy valami olyasmi felállás alakul ki amiben adott a nagymester (elméletileg Snoke), annak tanítványa a mester (ez lesz Kylo amikor kikupálódik), és alattuk sötét oldal tanoncok lesznek... És remélhetőleg Snoke is el lesz magyarázva megfelelően... Ugyanakkor baromira remélem hogy Rey is rendesen meg lesz magyarázva és nem csak "véletlen egybeesések" lennének amiket leművel pusztán mert erőérzékeny... Rey Skywalker téma jöhet.:) Illetve még baromira remélem amit sokan rebesgetnek, hogy Finn NEM lesz Jedi. Ordító baromságnak tartottam a trailerek és poszter alapján alapból is hogy rohamosztagosból Jedi legyen és nem vette észre, nem érezte senki... De ezek után amik ebben a részben történtek végképp idióta ötlet lenne belőle is Jedi-t faragni.....

Utoljára szerkesztette: Bandicoot, 2015.12.21. 19:10:56
  • BaliBoy
    Honnan tudod, hogy mi lesz? Egyelőre semmit sem tudunk. Csak hogy van egy Snoke meg egy Kylo Ren. Aztán rajtuk kívül ki tudja még, hogy hányan vannak? Még szerintem bármi lehet. Szinte semmi sem derült ki ebből a filmből.
  • wedge31
    Én abszolút eltudom képzelni, ahogy yoda elreljtözött ugy ez egy sithnek is menne. Ez a egy mester egy tanitvány fellálás amugy is megdölt mert kylo egyedül van.
    Eleve a galaxis hatalmas de ezek persze csak teoriák mert valszeg nem lesz más sith.
    Ahogy a VI részben egy apa-fiú csata volt a végén, én itt egy testvér csatára tippelnék.
  • BaliBoy
    Ébredő erővel kapcsolatos:
    [spoiler] Nem tudom, hogy én nem figyeltem eléggé vagy tényleg nem volt a filmben, de ebben a trailerben lévő első monológ nem volt benne a filmben:
    http://indavideo.hu/video/Star_Wars_7_Az_ebredo_ero?utm_source=flash&utm_medium=watchoninda&utm_campaign=videoplayer

Gondolom a monológot Luke mondhatja.
    Tehát ezek szerint a film végleges verziójából kivágtak részeket?! Ha jól tudom ez volt az egyik első trailer.
    [/spolier]
  • mégvadabbdisznó
    Én abban reménykedtem hogy új Sith rendet alapítanak amire évezredekig nem volt példa. Hisz addig mindig csak ketten voltak: egy mester és egy tanítvány. De még a Darth-ok kora előtt sok Sith lovag élt, és volt templomuk is, egy saját Rendet alkottak gyakorlatilag. Ez hogy megint a Birodalmat citálják elő amit már megsemmisítettek a 6-dik rész végén... kicsit necces.
  • Bandicoot
    Palpatine és tanítványa után nevetséges lett volna a semmiből egy újabb fullos sith nagyúr és tanítványa ilyen rövid idővel a Jedi után. A Sith nagyurat valamiből fel is kell építeni hogy az eredeti trilógia ne váljon teljesen értelmetlenné.

És ennek leraktak egy frankó alapot, a kérdés tényleg csak az hogy sikerül-e ezt folytatni és kapunk egy méltó Sith nagyurat,vagy elcseszik...
    Nekem az eleve kicsit szúrja a szemem hogy a trilógiát nem végig ugyan az az ember rendezi és a 2. részt egy eléggé semmilyen rendező kapta meg aki még szinte semmit nem rakott le az asztalra.... És Lucassal karöltve rendez..... Más se hiányzik csak hogy egy semmilyen rendező Lucas """"csodálatos"""" ötleteivel hazavágja ezeket az alapokat.....
    Utoljára szerkesztette: Bandicoot, 2015.12.21. 18:43:34
  • LasDen #91628
  • BaliBoy
    Miért volt rossz?? Anakin sem sithnek született. Amikor az anyját megölték, akkor hullt rá a sötét oldal árnya először.

Kylot most vezetik fel. Még egyszer már lusta vagyok leírni ezért olvasd el amit a #91615 -ben írtam róla.
  • Bandicoot
    Vader pont hogy majdhogynem ugyan ilyen volt amikor már nagyban átjárta a sötét,de még nem vette az uralkodó teljesen a hatalmába. Ergo én továbbra sem értem miért gond hogy Kylo olyan amilyen főkét hogy őt nem tanították úgy fegyelemre mint Anakin-t a Jedi rendben.

És a film a végén van a döntő pont.

Amikor megöli apját, ott dől el véglegesen addigi örlődése,ott válik teljesen sötétté. Ezért is köszöni meg apjának a "segítséget".
  • wedge31
    Jedit nem is kéne elöhúzni, de egy sith nagyúrat eltudnék viselni.
  • jarlaxxe
    Hát akkor az alig ölt meg valakit már nem áll...nagy genyó volt az öreg ez nem vitás.
    Kylo még lehet ilyen de a felvezetése totálisan rossz lett.
  • Bandicoot
    Így van. Vader gyakorlatilag kipusztította a Jediket a galaxisból, Yoda maradt az egyetlen mester akinek sikerült elbújnia.
    És addig jó amíg ez így is marad és nem húznak elő zseből egy új "elbújt,eltünt" Jedi mestert, főként hogy Luke volt az utolsó remény (és végülis Leia).:)
    Utoljára szerkesztette: Bandicoot, 2015.12.21. 18:29:37
  • BaliBoy
    Igazad van! Erről megfeledkeztem.
  • Bandicoot
    Leiáról nem tudott csak amikor Luke gondolatai a végső összecsapásban elárulták...Eléggé illúzióromboló lett volna egy jelenet ahol Vader a fénykardot elhajítva "Kislányooom" felkiáltással legangol a személyi T4a-jával az Endorra...
  • wedge31
    Én ugy emlékszem kenobi mondja lukenak, hogy vader felkutatta és megölte az összes jedit aki még megmaradt, ez akár még sok-sok ember is lehet...
  • Bandicoot
    Vader fő munkássága .:)

Jó persze ez is csak mellékes kitaláció,kiegészítő a filmekhez, és ha szigorúan a filmeket vesszük akkor ezekről nem tudunk...Sőt ha szigorúan a filmeket nézzük Vader alig ölt meg valakit mután Vader lett,és azok között is sok a saját Birodalmi klubbtag..