106442
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
#105386 Én értem a plotot, könyvben még jó is lenne, de filmen így ebben a formában egyszerűen kevés. Szar volt a rendezés és a forgatókönyv, ennyi. -
TomBrady12 #105385 Ezért érnek szart se filmek, mert csak átvernek téged. De nem azért TomBrady a nevem, hogy velem is kibasszon egy ilyen. A pénzen az agyam, az agyamon a pénz, Egy kibaszott Mack vagyok, és kész. Ne nézzetek filmeket!!! -
SzinesGeza #105384 Nekem pont nem a színésszel volt a bajom, hanem a forgatókönyvvel.
Unalmas, kb előre megmondod melyik jelenetben mi következik.
Az óriási csavar pedig, áááá egyáltalán nem kiszámítható. -
#105383 Itt a szuperhősfilm műfaján belül vagyunk. Légyszi mondd el, hogy melyik Marveles vagy DC-s film sztorija nem a WC-n ülve 1 óra alatt lett összedobva? Milyen drámai storyline-t, illetve milyen ontológiai vagy filozófiai kérdések feszegetését várod egy ilyen történettől?
A karakter pont azért volt jó, mert arra reflektált, hogy szuper erő ide vagy oda, akkor is lehet egy lepukkant, életunt lúzer, aki a jellemtelenségéből fakadóan, csak a maga kis bezárkózott világában él, a külvilágra meg magasról szarik. A szuperhős filmek többsége ellenben pont hogy pátoszos cukormázzal övezi a hőseit, glóriát tesz rájuk és úgy hordozza őket körbe. Itt viszont semmi ilyen nincs. Ezért is tök reális a sztori.
Sly egyébként már feltűnt Marvel filmben is, egész pontosan a Galaxis Őrzőiben, és ott is tökös figurát alakított, szóval én személy szerint szívesebben néznék egy ilyen szuperhőst, mint mondjuk egy kifogástalan ízlésű Batmant vagy Supermant. -
#105382 Samaritan
Wc-n ülve 1 óra alatt összedobott sztori, Sly-nak ez már nem állt jól, a gyerek piszkosul túljátszotta a szerepét, jellemtelen felszínes negatív hősök, akiket max 10 percig mutattak a filmben.
3/10 -
#105381 Nope - 2022 - 4/10
A majom bekattanasanak oka erdekelt, bezzeg azt nem fejtettek ki - az, hogy az urfegyverkezo nagyhatalom nem figyel fel egy szabadon repkedo UAP-re... Nonsense. Nope. -
#105380 Nem érdekel, 1993-ban még csak egy suttyó 20 éves volt, aki pár éve még az utcán vert el egy vietnámi bevándorlót miközben ordibálta hogy "Vietnam fucking shit" meg ilyenek...
Az ilyen művészt nem tudom értékelni mint művész, ember. -
#105379 Manapság ki nem rasszista kicsit - főképp, hogy erőszakosan tömködik az ember torkán a propagandát...
Mark mégis csak félvéreket, meg full negrókat ölelgetett a munkája során (pölö Transformers > legutóbbi film). -
#105378 Szeretnél te olyan suttyó lenni, mint ő volt:) Platinum lemez, Billboard n1, Grammy jelölés, profi táncos, 40 produceri munka, 70 alakítás, 2 Oszkár jelölés, 8 Emmy és 120+ egyéb jelölés, saját produkciós iroda, Chevrolet kereskedőlánc, stb.
Rasszista kicsit? Az. Egészségére :)
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2022.08.28. 11:44:07 -
#105377 maga a film nem volt rossz ahogy irtad sokkal földhözragadtabb volt, mint a többi szuperhősfilm.
Ami nekem nem volt tiszta-de lehet csak kimaradt az elején nekem a narráciobol- hogy mitöl lettek szuperképességeik az ikreknek, ha a szuleiknek nem voltak.
Illetve a filmtöl fuggetlenül azért nem olyan hangsulyosan ,de azért itt is belekerült a szokásos klisé , hogy egyedül nevelő anya és még igy is jógyereket sikerül felnevelnie, csak nyilván a kvota miatt egy kicsit furcsa, hogy fekete anyának fehér gyereke lett. -
#105376 1993-ban meg... suttyó -
#105375 Whalberg egy B-filmes akcióhős, aki elhitette mindenkivel, hogy ő A kat. szupersztár. Balra elmegy a világ összes pénzébe, jobbra meg egy transformersbe. Mindig megtalálták egy szereppel bármibe. Whalberg elpusztíthatatlan.... -
#105374 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
[2022] - https://www.imdb.com/title/tt14309446/ - "Me Time" - (Me Time) - (-) - 1/10
(2022.08.27) (101 perc, amerikai) - Comedy - (imdb) - 18+
//VÉLEMÉNY, SAJÁT LEÍRÁS:
---
Értem én, hogy az egyre idősödő színészek már nem nagyon válogathatnak, és a pénzből sosem sem elég odaát (sem), tehát muszáj mindent elvállalni, ami adódik (még ha te magad is vagy az egyik producer cég tulaja - Hart), és ha a Netflixtől is lehet gombolni a suskát vele, akkor miért ne, de:
- Ez a film egy ipari hulladék - a téma is, a kivitelezés is. Csak 2 részletben, rápihenéssel ment a végignézése.
- Humor: 0
- Kényelmetlen izgés-mozgás a székben a látottak miatt: 100 - Ahogy a férfi karakterekkel bánnak kicsap minden biztosítékot.
- Nem tudom elképzelni, hogy Mark Wahlberg kap-e ezután normális (mellék)szerepet.
Senkinek sem ajánlom a film megtekintését!
-
#105373 Samaritan (2022)
Ugyan nem mentes a szuperhősfilmek kliséitől és filléres erkölcsi tanulságaitól, de a Balboa Productions egészen nézhető popkorn mozit hozott össze nekünk. Stallone még 100 évesen is jobb szuperhős szerintem, mint mondjuk a Marvel vagy a DC karakterei közül sokan. Bár látványban elmarad kissé azok mellett, de cserébe viszont sokkal átélhetőbb és realisztikusabb. A sztori is teljesen oké, sőt még egy remek poént is beletettek a végére. Nekem bejött.
7/10 -
#105372 "Már várom mikor lesz a BLM-ről film és , hogy mosdatják ki öket , hogy miért kellett szegényeknek felgyujtani a fél országot."
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Az már rég megtörtént. Sajnos, forrásokat már nem tudok linkelni, és már nincs kedvem sem a témát böngészni kuglival... akkoriban meg szembejöttek. -
#105371 Megnéztem a woodstock 99 es filmet, hát ezt is sikerült ugy összevágni, hogy nyakonöntötték jó adag PC szarsággal és képesek voltak egy 20 évvel ezelötti eseményekre ráhuzni a mai propaganda mozgalmak és problémák dolgait.
Azon csodálkozom, hogy nem hangsulyozták ki, hogy a fesztiválozók és a fellépö zenekarok 80-90% fehér volt. DE azt sikerult nekik, hogy a probléma a férfiak miatt volt, az nem , hogy a nök levetköztek .
Már várom mikor lesz a BLM-ről film és , hogy mosdatják ki öket , hogy miért kellett szegényeknek felgyujtani a fél országot. -
#105370 Olyan Taxi 5 feelingje volt. Ott is volt Taxi, rokonok, aztán egy fos lett a vége. -
Sequoyah #105369 Hat ha valamit hulyeseg feldolgozni akkor ezek azok...
Sosem a tortenet miatt szerettuk a filmeket, hanem a 2 szinesz miatt. Feldolgozni pedig azt kell aminek jo a tortenete, de a film maga elavult. -
Sequoyah #105368 Look Both Ways (2022)
Konnyed film egy nehezebb temarol, egy nagyszeru csavarra epitve. (Nem spoiler mert ez az elso 2 percben kiderul) A frissen diplomazott, nagy karrierrol almodo lany egy rosszullet utan terhessegi tesztet csinal. Innen a film ket parhuzamos valosagot mutat be, egyikben a pozitiv, masikban a negativ eredmeny sorsat.
Az alapotlet egeszen eredeti, es erdekes, es a megvalositas sem hoz csalodast, szoval akinek a fenti utan megjott a kedve, annak ajanlott.
Tetszett, hogy jol egyensulyoztak a dramaibb es vidam pillanatok kozott, es nem vittek tulzasba egyiket sem. De osszessegeben inkabb vidam film, aminek azert van mondanivaloja is.
A szineszek ismeretlenek, de szerethetoek. Nem egy nagykoltsegvetesu film, de ahhoz kepest a minoseg jo lett.
Ami kevesbe tetszett, hogy nehany tortenetszal/fordulat kicsit eletszerutlen lett, es erezhetoen az irok probaljak a szereplot bizonyos iranyba terelgetni.
Szoval akinek a szinopszisa alapjan megjott a kedve, es konnyed filmre vagyik aminek azert megis van melysege, annak ajanlom.
7/10 -
#105367 Remélem, hogy nem fognak több BS&TH filmet feldolgozni... különben dühbe jövök. -
#105366 Különben dühbe jövünk (2022)
Érdekelne, kinek az ötlete volt: ki találta ki először, hogy ezt feldolgozzák? Az eredetihez semmi köze, csak fogták és felhasználták a piros buggy-t meg a zenéket. Beraktak két fos színészt, akik Budra és Terencre próbáltak hasonlítani, és próbálják leutánozni a mozdulataikat a bunyóban. De olyan érzéketlenül és idiótán, mintha egy kerekesszékes színész jelentkezne Usain Bolt szerepére. Így arcul köpni egy időtlen klasszikust... felháborító és gusztustalan.
Egyenként kéne letépni mindenkinek a körmét, aki ebben a gyalázatban részt vett. Főleg az a szakállas majom, aki elhitte, hogy lehet olyan mint Bud, és tud úgy szórakoztatni egy bunyós vígjátékban, mint ő. De a másik se kutya. Borzalmasak voltak, és a többi színész is. Pedig úgy álltam hozzá, hogy próbálok adni egy esélyt nekik, hátha jók lesznek. Micsoda önáltatás. Egyébként sokatmondó az imdb-s pontozás is: 2,2 pont. Szerintem felháborító, mert túl lett értékelve. 1.0-án kéne állnia.
1/10 -
#105365 A ~11 éves Fuhrman akkoriban nagyot ütött.
"‘Orphan’ Prequel Director Says He’s Not Using CGI to De-Age 24-Year-Old Isabelle Fuhrman" --- //szerk.: cikk
Hááát...
Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2022.08.21. 10:56:58 -
#105364 Orphan: First Kill (2022)
Mindenképpen kíváncsi voltam rá, mert az első résznek olyan állejtős csavarja volt, amilyet korábban egyetlen film sem lőtt el. Ezért, aki ezt a részt meg akarja nézni, és nem látta az elsőt, feltétlen azzal kezdje, mert itt már általános információként közlik az első rész végén beadott mindfuck-ot.
Azzal tisztában voltam, hogy az első filmre nem tudnak rálicitálni, de itt sem maradunk döbbenet nélkül, szóval méltó lett az előzőhöz, és nem kizárt, hogy az is jól fog szórakozni, akinek nem zsánere az ilyen típusú filmek.
7/10 -
#105363 uncharted.
Tökéletes példája, hogy lehet elkurni egy jó kaland akciofilmet. a film egész jó kis indiana johns feeling realisztikus és logikus történettel , a látvány tekintetében is.
Egészen addig a pontig mig el nem érünk odáig, hogy megtalálják a keresett kincset.
Na onnantol egy gagyi mesébe csap át az egész.
Ott kezdve, hogy a két hajo, hogy jutott be azon a bejáraton mikor csonakkal is alig fértek be és még le is kellett merülnie hozzá.
De tegyuk fel emelkedett a vizszint.
Az ellenfelek viszont már simán bejöttek nagy hajokkal a roncsokig, hogyan ?
Manapság ha van egy lyuk a sziklán akkor nincs olyan terület amit ne látnának felölrol, biztos, hogy kiszurták volna ,hogy pont alatta van két hajo, de egye fene sürü a növényzet mindig.
De , hogy pillanatokon belül, már annyira tiszta minden és kibövitve a barlang teteje, hogy kifér rajta a hajó ?
több évszázad alatt nem korhadtak el a fa részek a hajön, hogy kibirták az emelést, de ,hogy össze vissza ütköznek velük mindennek és semmi bajuk nem lesz az azért már röhejes.
Honnan kerültek elö ilyen futurisztikus kétrotoros helikopterek ? a csávokám mindenre is ki van képezve ha az helikopter, hisz olyan mint a biciklizés.
Megértem, hogy ez egy játékadaptácio lett volna, de ha meg tudták csinálni normálisra az elejét akkor minek kellett bele ez a végére?
-
#105362 Szubjektív sarok:
Why 99% Of Movies Today Are Garbage - Chris Gore 18 perces video.
+ Part 2
Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2022.08.19. 15:57:07 -
#105361 [2022] - https://www.imdb.com/title/tt13314558/ - "Day Shift" - (Nappali műszak) - (-) - 5/10
(2022.08.14*) (114 perc, amerikai) - Action, Comedy, Fantasy - (imdb) - 18+
Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2022.08.15. 14:09:11 -
#105360 Gyilkos Járat 8.5/10
A film mintha a Kill Bill és a Blöff keveredése lenne. A történet talán kicsit elcsépelt, de legalább van történet, nem úgy mint a mostani látványfilmekben. Összeségében ez egy jó film, persze ebben is akadnak hibák, néhol lehettek volna kicsit rövidebbek a beszélgetések, amik a film pörgését túl lelassították, de végülis én élveztem az egészet. -
#105359 Melyikekre gondolsz? a kabinba lévöket igen, de a légi felvételeket azok mind eredeti valos repülések és nem földön felvett trükkfelvétel.
Mivel abban az időben nem volt olyan méretü és tömegu kamera amit be tudtak volna tenni, de amugy volt ilyen felvétel ott is, volt rola egy interju az akkori pilotával aki repülte a toronybosszantást is és ö elmagyarázta , hogy mit csináltak.
Egyébként az egyetleg ami nagyon gagyinak mondanék, az F5ös (mig28as) felrobbantása volt, azon tényleg látszott, hogy makett.
Sajnos ezt az akkori technikával csak igy lehetett megtenni, de ami sokkal bosszantóbb, hogy most, viszont meg tudnék csinálni realisztikusra, de még is ugy csinálják meg, hogy hihetetlenul ne legyen realisztikus a robbanás és a sérülés.
Ha még valaki szeretne valos gépekkel felvett repülös filmet nézni az a méltatlanul kevésbé népszerü francia film a vadászpilótákat nézze meg. A történet ennek se bonyolultabb vagy rosszabb mint a TOpGun és a légi felvételek még talán jobban is mint a mostanié.
-
#105358 Top Gun Maverick - SPOILER!
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!"The original Top Gun featured great flying scenes and dogfights in the skies, and director Tony Scott captured much of the action in real life by using professional pilots. Top Gun: Maverick easily could have done the same or even relied heavily on the advancements in CGI over the last 36 years to create its aerial scenes. Since the movie follows Maverick as he trains a group of young pilots - led by Goose's son Rooster (Miles Teller) and his rival Hangman (Glen Powell) - Top Gun 2 is filled with thrilling flight sequences that are sure to leave audiences wondering how some of it was accomplished."
"Does Tom Cruise Really Fly In Top Gun 2?
Tom Cruise does fly a plane for real in Top Gun: Maverick. The actor got his pilot's license in the years after Top Gun was released in 1986, so it was one of his mandates to make a sequel that he'd get to fly a real fighter jet in the sequel. While Maverick is often seen flying in a Boeing F/A 18F Super Hornet jet and the fictional Hypersonic "Darkstar" jet, Cruise was not in control of either aircraft. Tom Cruise flew backseat in these real planes with another pilot, experiencing incredible g-force and flying at high speeds, but he was not piloting them for the most part. Although Cruise is a licensed pilot, the limits of his skills, insurance, and military regulations meant that another Navy pilot needed to be in command of these planes."
A többit itt: https://screenrant.com/how-much-of-top-gun-maverick-is-real-cgi/
Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2022.08.11. 17:43:55 -
Sequoyah #105357 Sok felvetel az lehet nem CGI volt, de nem is repules kozben vettek fel, hanem a foldon.
Es epp ezert tetszik az uj film, mert ez nem a regi stilus visszaterese, hanem olyan ami sosem volt meg. Sokkal tobb a valodi repulos jelenet mint barmikor. Es itt foleg arra gondolok amikor az arcukat ero erohatasokat mutatjak, amik sosem voltak meg ilyen realisztikusak, se az eredeti TopGunban, sem barmelyik CGI filmben. -
#105356 Miért is gagyik az eredeti valos repülések ? pont ezért még mindig jo, mert nincs agyonkenve CGI-al. az , hogy 32 évvel ezelött ég nem volt 4K felbontásu kamera az nem a film hibája.
Ha majd megnézed az uj részeket abban sztem több az ugyesen összevágott olyan jelenet ami a valoságban soha nem történt volna meg, szemben a régivel, ahol nem volt meg az a technika, hogy ugy lehessen egymásba illeszteni a különbözö részeket, hogy ne tunjön fel.
És az ujban a drámai részek miatt még fel is gyorsitották a felvételeket néha.
A régivel összehasonlitva elég nagy kontraszt a szereplökkel kapcsolatban is és eléggé látszik, hogy 30 év alatt mennyit változott az azonos korosztály. az eredetiben ugyan azok a huszas harmincas éveikben járo emberek már tényleg felnötként néznek ki és elhiszed roluk, hogy megjártak ezt azt , szemben a mostani tinihuszárokkal, akikröl azt is nehéz elhinni, hogy pelyhedzik nekik alul.
ÉS a legfeltünöbb, hogy a réginél volt mindenre idö ugy értve , hogy voltak lassu érszek , hogy tényleg átérezze a nézö a dolgokat és felfogja, szemben az ujjal, egy folyamatos pörgés, de ezt elmondhatnám az összes mai filmre, hogy egyszerüen annyira pörgetik a képkockákat, hogy szinte fel sem fogod, hogy ki kivel van és hol vagy mi történik.
Ahogy a játékokban sem, hiába a csilli villi grafika ha olyan gyorsan kell kapkodni a nézetet, hogy akár egy egyszinu háttér elött is játszhatnád az sem lenne rosszabb. -
Mentol #105355 Én már nagyon kiváncsi vagyok rá.
Főleg, hogy most volt a TVben az eredeti ezer éves film. A végét sikerült elkapni, és csak lestem, hogy ezt miért szerettük annyira, anno? A repülős jelenetek nagyon gagyik:
- a külső felvételeken ugyanazokat a snitteket ismétlik, amik ráadásul nem is látványosak - két repülő elmegy egymás mellett, vagy a kabinból látni egy/két másik repülőt
- a belső felvételeken csak a fejeket látni miközben a kamerát rázzák, vagy mutatják a műszereket...
- a repülés irányítóbeli jelenet egyazegyben az Airplane című örökzöld komédia hasonló jelenetét juttatta eszembe (folyik a vödörnyi izzadság a fejeken :-D )
Jó, a nyolcvanas években ritkán láttunk testközelből vadászgépet, anyahajót - ez adta.
-
#105354 Én épp a Prey miatt gondolkoztam el, hogy a filmek előtti tesztvetítések létezése és/vagy azok lebonyolítása egy vicc - de ha komolyan is veszi odaát bárki is a metódust, az eredménnyel nem foglalkoznak...
...mert rengeteg idiótát engednek be a titkos vetítésekre, és nyilvánvalóan a rétegek reprezentálására való összpontosítás nagyobb hangsúlyt kap, mint maga a vélemények statisztikailag helyes szűrése. -
#105353 nekem a katasztrofafilmek jutottak az elmult pár napra. DE az a furcsa helyzet állt elö, hogy a nagyobb név és a nagyobb kltségvetéső film lett a gagyibb .
Kezdjuk is ezzel.
Moon Fall.
Hát nem hiszem el, hogy ilyen neveket egy ilyen ZS filmre sikerült megnyerni és senki nem dobta a rendező forgató könyv irő arcsába az egész papirt amikor megklátta, hogy mit kéne itt csinálniuk.
Hát ahogy már régebben is emlegettük, ez a film az ékes példája annak, hogy saját magának is ellentmond és nincs benne semmi ami valos lenne még akkor se ha annak akar hatni.
Az elején direct elmondják, hogy szét fog szakadni a hold mire a földre érne, erre pár perc mulva már a felszint surolja az eglész.
Kontinenseket és több ezer tonnás dolgokat vonz a gravitácio, de a kocsikkal meg az emberek ugy rohangálnak mintha semmi nem lenne, még egy fatörzset is ugy kell leemelni , de csak arra hat a gravitácios vonzás aki alá szorult arra nem.
Miért nem lehetett csak egy annyit változtatni, hogy az idegen lény megállitja a hold forgását és ez okozza ugyan azokat a problémáklat.
Már sokkal hihetöbb lett volna az egész igy, és arra milyen tervet dolgoztak volna ki, hogy ha atommal szétlövik akkor annak milyen hatása lett volna a földre és a naprendszerre?
A szereplöket meg inkább hagyjuk is, mindenki mindenhez is ért , egy konteohivö csak azért mert éveken keresztül hulyeségeket oszt meg miért alap, hogy képes számolni az összefüggéseket. A több 10 éve muzeumban tárolt ursikló is olyan mint egy kocsi amit nem használnak a garázsba és egyből indul külső beavatkozás nélkül. Természetesen minden hiba elöjön és akkor is sikerül az ami a valoságban ennek a töredékével már nem.
Nem is sorolom tovább, mert minden egyes jelenet egy gagyi . lehet egy ovodással iratták , bár még ez is sértő lehet az ovodásokra nézve.
A másik a Greenland.
Ez egy fokkal hihetőbb történet itt csak az ami miatt a fejemet fogtam, hogy ez a film egy random családrol szol csak és egy meteorbecsapodás adja a háttértörténetet , de semmit nem számitanak ha tulélik ha nem .
És itt is kb 20 perc lett volna a film, ha egy kicsit is gondolkodnak, és végiggondolják, hogy ha kiválasztották öket, hogy elvigyék egy táborba , akkor ott gyanithatoan lesz orvosi ellátás és egy inzulin inyekcio, nem egy olyan gyogyszer ami nem lenne beszerezhető vagy meglenni nélküle más modszerekkel. itt is ha egy olyan gyogyszert és betegséget találnak ki ami miat muszáj kockáztatni az életét, hogy meglegyen a gyereknek akkor már is hihetübb az egész, de igy csak egy hulye , aki ahelyett, hogy szépen csöndben felment volna a gépre és elmegy tulélni , inkább feladja az összes lehetöséget .
Komolyan mondom, hogy miért kapják ott azokat a nagy lovékat ha 2 percnél nem gondolkodnak többet a történetek kidolgozásával és a hatások jobb átgondolásával? -
Sequoyah #105352 50 First Dates (2004)
Fiatalon imadtam a filmet. Most nosztalgiaztam kicsit, hogy lassam meg mindig megallja-e a helyet. Meg mindig imadom, az egyik kedvenc romantikus filmem. A ket foszereplo nagyon jol alakit, es szeretnivaloak, ami onmagaban is elviszi a filmet, de ezen felul a tortenet is jo lett. Az alapsztori eredeti es otletes, es ki tudtak tolteni vele a teljes film-idot.
Az egyetlen ami nem tetszik az Rob Schneider karaktere. Ot tulzasba vittek, es tul idiota lett...
Adam Sandlernek rengeteg jo es rossz filmje van, ez mindenkepp az elobbiek koze tartozik.
8/10 -
Sequoyah #105351 Venom: Let There Be Carnage (2021)
Na ez a film viszont egy oriasi klisehalmaz, 0 eredetiseggel, vagy komoly tortenettel. A foszereplo majomkodik a szimbiotaval, es mellekesen van valami felejtheto gonosz aki ellen a vegen lehet majd harcolni. Mintha valami TV sorozat epizodot adtak volna el filmkent.
Az egyetlen jo resze a stablista utani extra jelenet.
Nagyon annak a hataran voltam hogy kikapcsolom es inkabb valami mast nezek. De repulon voltam, es minden mas vagy abszolut nem erdekelt, vagy annyira erdekelt, hogy rendes kepernyon akartam inkabb nezni kesobb, szoval ez maradt.
5/10 -
Sequoyah #105350 Top Gun: Maverick (2022)
Nem birom Tom Cruiset mint embert, de folyamatosan jo filmeket csinal. Itt nagyon raereztek arra, hogy a sok CGI-be mar belefaradtak a nezok, es nagyon jot tesz a filmnek hogy valodi repulos felvetelek vannak benne. Emellett a nosztalgia-t is jol hasznaljak, anelkul hogy tulzasba vinnek.
A tortenetben semmi forradalmi nincs, nagyjabol ezt lehetett varni, es a legnagyobb kliseket sikerult elkerulni. Hozza a kotelezot, de nem ez az erossege, viszont nem is a csavaros sztori a lenyege szoval ennek ilyennek kell lennie.
Ami nem tetszett hogy a mellekszereplok (vagyis a tobbi pilota) tortenetevel latvanyosan nem tudtak mit kezdeni. A nagykepu pilota hirtelen megjavul minden ok nelkul, pont amikor jogos oka lenne mergesnek lenni. "Rooster" dramaja pedig eleggge eroltetett...
Nehez tobb evtizedes sikerfilmnek melto folytatast csinalni, de ezuttal sikerult nekik.
8/10 -
viizo #105349 Prey / Préda
Ugyan még a megjelenése napján néztem meg, de mostanáig vártam a verdikt megírásával, mivel kíváncsi voltam a reakciókra. A film az egyik szemem kicsit sír, a másik nevet tipikus példája: végre visszatért a Ragadozó, végre egy olyan sci-fi-thriller-kaland, ami nem tünt el a kritikák süllyesztőjében és a nép is határozottan szereti. Ám ezt a kalandot nem a moziban élhetjük meg, és a film több szempontból számomra nem ütött akkorát, mint ahogyan róla sok helyen hozsannáznak - rajongóként van benne jó néhány olyan dolog mely kevésbé tetszett.
Előrebocsátom, hogy ezen filmen az csavart volna egy igazán nagyot, ha az előzetes terveknek megfelelően nem lövik le semmilyen formában senkinek, hogy miről fog szólni, és végig minden szinten titkolták volna, hogy mi is az a fenyegetés, ami az indiánokra (és másokra) les. Simán kivitelezhető lett volna trailervágás, poszter, szinapszis, minden szinten - igen nagyot ütött volna, ha a film első harmada csak sejtetés és érzékeltetés, hogy megjelent valami nagyon fenyegető, senkit és semmit nem kímélő új dolog az erdőben, aztán pedig az ismeretlenből felhangzik az ismerős kerregés. És onnantól nincs megállás, a néző az állát keresi a padlón, hogy innentől aztán igazán beinduljon az új Ragadozó kaland.
Ami nagyon jót tesz a filmnek, és valljuk be, sokan ezt már a 2. rész óta várjuk, hogy több száz évvel ezelőtt játszódik. A helyszínen, vagy legalább az évszakon azért még egy kicsit csiszolhattak volna, ha már megkaptuk a múltat: azt mindenki tudja, hogy az eredeti kánonban a Ragadozókat a forróság vonzza, erre itt leszállnak valahol a láthatóan lassan télbe hajló északon, igencsak messze a forró tájaktól. A szereplőkkel, ill. főszereplőkkel kevés gondom akadt, hozták a kötelezőt, bár az olyan karakterek, mint az első film legendás csapata, vagy a második rész jellegzetes karakterei a Prédából teljesen hiányoznak. Itt még a kiemelt szereplők is semlegesen átlagosba hajlóak, és szinte mindenkit sikerült huszonéves tininek castingolni, az indián vadászok csapatát is. A Ragadozót minden bizonnyal hozzájuk igazították, mert a film lénye is egy karakter nélküli, ámokfutó csitrinek tűnik - aki izomból szeretne legyakni mindenkit, akinél a vadászat izgalma zéró, aki mindent megöl ami mozog. Az első és második filmben a Ragadozót kevesebbet mutatják, mégis sokkal érdekesebb karaktereknek tűnnek - mégpedig azért, mert ez a mostani csak megy és leöl, megy és leöl, nem pedig 'vadászik', azaz nincs megfigyelés, nincs becserkészés, nincs a préda elejtésének öröme, hanem csakis a gyilok a részéről. Az eredeti filmek lényétől minden egyes modern filmben el akarnak térni a készítők, itt sem történt másként, de az alap, klasszikus arcdesigntól lassan elérnek valami random csillagközi szörny fejszerkezetéhez, nem is beszélve a lény maszkjáról. És hogy emellett filmről-filmre egyre több szúrt/vágott/lőtt sérülést is kibírnak, nem épp a hitelességet növeli, még ha csak a fantázia szüleményei is ők.
A trükköket, a CGI állatokat néhányan ekézik, nekem ezzel kevéssé volt bajom, mert kifejezetten ötletesen hozták őket be a történetbe, a kígyós-farkasos-medvés részek kifejezetten üdítőnek hatnak. Egy normálisan, mozi módba beállított TV-n nem lóg ki annyira a lóláb, mint vmi túlszaturált kijelzőn - az Avatar az egyik legjobb példa, ami tud kinézni rossz / rosszul beállított TV-n vagy monitoron rajzfilmszerű harsány gagyiként, jól belőve pedig szinte már életszerűnek hatóként egyaránt. A filmzenében az akciórészeknél a mélyről jövő, izgatottan dübörgő dobos indián téma nálam jól pótolta a klasszikus zenei témát, de mivel megpróbálták korhűbbre hangszerelni a filmet, érezhetően jellegtelenebb is az aláfestés.
A Préda filmélménye összességében a negatívabb dolgok ellenére is szerencsére nagy zárójelbe teszi a 2018-as förmedvényt (Shane Blacket ne engedjék többet a közelbe, akár szerepelt az elsőben, akár nem), és valamelyest valóban visszahoz az első filmek hangulatából. Némi plusz odafigyeléssel ebből a témából akár egy klasszikussá érő filmet is ki lehetett volna hozni, de ez az erős közepes mozi arra azért alkalmas, hogy ismét behozza a Ragadozót a köztudatba, és megmutassa, hogy az utóbbi évek filmes szerencsétlenkedései után lenne még a témában kraft - csak jó forgatókönyv és elhivatott gárda kellene hozzá.
10/6.5 -
#105348 [2022] - https://www.imdb.com/title/tt11866324/ - "Prey" - (Préda) - (-) - 4/10
(2022.08.08) (100 perc, amerikai) - Action, Drama, Horror - (imdb) - 18+
//VÉLEMÉNY, SAJÁT LEÍRÁS:
---
Préda, avagy Fortuna kegyének túlcsordulása.
Meséljük el ugyanazt a sztorit más hőssel, mert ez a trend.
A fentiek fényében vigyázat, írásom nem titkolt szarkazmussal is meg van fűszerezve!
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A hagyományos indián szokásokkal szembenálló, lázadó fiatal hősnőnk - aki korához képest kiváló nyomolvasó, és a tomahawkkal sem béna - nem igazán rajongója a törzsi férfi-központú ideának, miszerint csak az ősemberektől kezdve a harcra és túlélésre kiélezett férfiak tudnak jól íjat, dárdát, vagy éppen dobófejszét forgatni, meg más férfi klubos huncutságogat végezni, és látványosan tesz be minden szabálynak, amikor önállóan vadászni megy, vagy amikor testvére és annak társai határozott (és erőszakos) kérése ellenére is menne szörnyet hajkurászni... és végig szerencséje van... még a menekülésében is, a csúnya-gonosz telepesekkel.
1 bites (nyilvánvaló kezdő) Predatorunk közben a környezetében mindig a trófeára érett, veszélyes ragadozókkal végez előbb, az esetleges áldozatok megmentésének másodlagos előnyével. Pechjére, mert a futni hagyott "kis nyúl" hősnőnk, csúnyán véget vet az idei vadászidényének, még pedig indián kelléktárral az ultra modern fegyverarzenállal szemben... mert hát ész a fegyverek felett... és hát 10-ből egyszer a gazellának is lehet esélye a gepárd ellen...
Hősnőnk olyan kemény, hogy meg se rezzen, mikor mögötte a ködben emberek robbannak fel. Még csak kíváncsi sem arra, mi történik a harcmezőn, mert ő okosabb egy hódnál. Sokkal.
A telepesek elleni harc közben meg olyan darabos a mi nyurga vadászjelölt harcosnőnk mozgása, hogy... nagyon darabos. De, szerencséjére, időben megtalálja a köteles dobófejszéjét, mindenkit (is!) feldarabol vele, puszta kézzel véd minden támadást... majd és újfent szerencséjére, jön egy sérült telepes is, aki gyorstalpalót tart a lőfegyverekből, amit hősnőnk jelessel teljesít (ne, az első hiba senkit se lepjen meg, utána bezzeg: bulls eye).
Aztán a kutyusnak is szerencséje lesz, ezzel meg megint Narunak is, aki máris megfejti a Predator újabb titkát a sisakját illetően.
Predatorunk még mindig nem tartja Narut ékes trófeának. Ez nagy baklövés, mint az sejthető.
"You think that I am not a hunter like you. That I am not a threat. That is what makes me dangerous." - monologizál az emberi csalinak (és közvetve Predinek is) Naru, és mi már tudjuk, hogy legyen bárhol is, szegény Ragadozónak kapáltak.
A mondom-én-hogy-kezdő Predator saját sisakja által ásott sírba esését (csórikámnak nem tanították meg a sisak rendes használatát) követően nem mellesleg Naru lesz az új törzsfőnök is (ahogy a valódi történelemben volt is rá példa - https://en.wikipedia.org/wiki/Weetamoo).
Ez a sztori, és a (végső)harc sem friss, sem új, és legfőképp jó sem volt a Predator-világban. Ráadásul sehol se volt az a döbbenet, amit a(z igazi, és egyetlen), 1987-es Predator-filmben Arnold Scwarzenegger karaktere (Dutch), és a Néző élt meg a mocsárral.
A kutyus aranyos, a táj fényképezése jó volt (mesterséges ködig).
4/10 - többet nem ér az én nézői kódexem alapján. -