106863
1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!

Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • Synchronous
    Demóna

Kicsit fura a koncepció, de miért ne lenne egy ilyen is... a csaj tényleg rusnya, kiskorában aribb volt... de még mindig szebb mint a nővére...

6/10
  • extra sensory
    Nem attól tudják jobban használni az erőt, az csak valami közvetítő. Nem tom arra is minek van szükség, de mindegy...

A Mátrix is onnantól kezdve lett szar mikor elkezdték kényszeresen megmagyarázni hogy a kiválasztottnak honnan erednek a képességei hogy: "Neo fiam, te a rendszer közelítő egyenletei maradékának összege vagy, és a programban lévő anomália stb..." - és ezzel a 6-odikos matematika órával elbaszták a film egész miszticizmusát és elvették a nézőtől a lehetőséget hogy ő maga gondolja tovább a sztorit vagy ő vonjon le következtetéseket a történet alapján.

Sok múzeumban meg templomban a szobrászok csak a szobrok elejét faragják ki, mert miután beállítják a helyére többnyire sose kerül ki onnan és a falak miatt senki nem láthatja a hátulját, így nem is tartják fontosnak hátulról kifaragni őket... akik meg bemennek csodálják őket hogy milyen mestermunka, mégpedig azért, mert megvan az illúziójuk hogy az a szobor egy egész, teljes műalkotás... de ha valaki odamenne és kicibáltatná a helyéről és megmutatná a látogatóknak hogy néz ki valójában, akkor teljes lenne a döbbenet... na ennyit érnek az ilyen kényszeres magyarázatok is az ilyen filmeknél... elveszik tőled azt az illúziót amitől annak idején nagynak tartottad. Nem mindenki gondolja így persze, de nekem speciel csalódás volt a sok belemagyarázás.

Tudtad hogy Tarkin szenátor az epizód 4-ben végig papucsban volt mert az a csizma amit a forgatásnál használtak vágta a lábát? Ezért nem mutatták csak deréktől felfelé... milyen röhej lett volna hirtelen megmutatni teljes életnagyságban... ezért mondom hogy néha a kevesebb több.
  • mulli1986
    Én nem tudom mit rágódtok ennyit ezen a témán... Ezzel legalább meg lehet magyarázni hogy egyes Jedik miért tudják jobban használni az erőt. Egyébként meg én is 28 évesként a régi részeken nőttem fel. Közben játszottam a SW-s játékokkal, kb az új filmek előtt pár évvel, mert akkor lett meg az első számítógépük, szóval Én már az a kategória voltam, hogy mind1 milyen lesz, csak SW legyen. És szerintem nem estek ki annyira magából a világból. Tény hogy a film az akkori trendeknek is megfelelt, de nem szállt el az SW univerzum világától. Látványosabb lett az egész mind csaták mind látvány téren? Igen. Sztorija megvolt? Igen. Tipikusan a hülye nézőseregnek több magyarázat van benne, mint ahogy ez jellemző manapság? Igen! Nem tudom mi itt a probléma. Ha szereted ezt a világot így is szereted. Ha addig tart neked ez a világ, hogy megnézted a filmeket, de se a játékokat se a könyveket nem olvastad, akkor nincs is rálátásod a világra és nem is releváns a véleményed.
    Utoljára szerkesztette: mulli1986, 2014.08.19. 08:57:33
  • Sir Quno Jedi
    Nem, a midikloriknál van egy jóval nagyobb erő a zuniverzumban... és annak az erőnek nem jó ellentmondani...
    Utoljára szerkesztette: Sir Quno Jedi, 2014.08.19. 07:46:34
  • Bokafix2
    Ha létezett is a koncepció, az egy dolog, létezett ott sok koncepció pl. az hogy Yoda egy 2 méteres maszkos majom legyen, de ez nem azt jelenti hogy lett is volna értelme beletenni a filmbe. Azt írod: "Minél több a midi-chlorián, annál erősebb a kötelék az Erővel." Akkor mégiscsak meghatározzák a jedi erővel való viszonyát... mégis függ a mennyiségétől ki milyen kapcsolatban áll az erővel...

Csakhogy Lucas minden szellemi síkjától megfosztotta az Erő-mítoszt ezzel a lépéssel... És hogy állíthatod hogy semmiben sem mond ellent annak a koncepciónak, hogy az Erő spirituális, megfoghatatlan energia az élőlények között? Hogyne mondana már ellent! Ha az erő spirituális és megfoghatatlan akkor nincs szüksége semmilyen anyagi vérben úszkáló izékre hogy kapcsolatot tartson fenn a jedivel... ellenben a filmből kiderül hogy a magas midiklorián számtól függ ki hogy viszonyul az erőhöz. Ha már van valami anyagi dolog közbeiktatva a jedi és az erő között, akkor az már a szó semmilyen értelmében nem lehet spirituális, mert a spirituálisnak pont az a lényege hogy kizárólag szellemi síkon mozog és nem függ a testtől vagy testi adottságoktól... épp ellenkezőleg: a jedi szellemisége, akaratereje és jelleme határozza meg hogyan tudja kihasználni az erőt.

A korai részekben ez a koncepció uralta a filmet és ez jó is volt így, míg az utóbbi trilógia behozta a képbe ezt a hülye tudományos mantrát a materiális oldalról és ez rohattul ellentmond mindannak amit az első filmekben felépítettek.

• Axlkenobi
    Kb. szószerint azt mondja a butaarcú palpatine a még hülébb anakinnak, hogy darthfaszomsetuggyaki olyan erős volt, hogy rákényszerítette a midiklorikat, hogy életet teremtsenek. Pont hétvégén néztem... sajnos...

Palpatine egyértelműen hazudik a gyereknek, az meg elhiszi, mert rögeszméje, hogy Padmé meg fog halni, ha ő nem menti meg.

Ellent sem mond, hiszen Qui-Gon Jinn meg mellesleg ezt mondja Anakinnak a Baljós Árnyakban:
    "Midi-Chloriánok nélkül nem volna élet és nem tudnánk semmit az Erőről. Szüntelenül beszélnek hozzánk, közlik velünk, hogy mit akar az Erő."

Ennél nyilvánvalóbban nem lehetne kifejezni, hogy a midi-chlorián pusztán "közvetítő" szerepet játszik. Semmiben sem mond ellent annak, a koncepciónak, hogy az Erő spirituális, megfoghatatlan energia minden élőlény között, ahogyan azt már az eredeti trilógiában is elmondták, pusztán plusz adalék.

Az igazság az, hogy a prequeleket trendi fikázni, nevetséges módon belekötni mindenhol. Mert ugye egyrészt ott van a késő harmincas, kora negyvenes generáció, akik anno gyerekként látták az eredetit és mikor az előzmény-filmek jöttek, akkor azt hitték, hogy Lucas majd kizárólag nekik gyárt valami nosztalgia-sorozatot. Ő meg úgy gondolta, hogy a Star Wars az nem TIE-vadász, Han Solo, meg AT-AT lépegető és Birodalmi Induló, hanem ennél azért több és komplexebb történet. Teszem hozzá, én 31 éves vagyok, bőven az eredeti filmeken nőttem fel, csak nem vártam nosztalgia-mozikat, hanem képes voltam megérteni és elfogadni, hogy eltelt 20 év, a történet is más korban játszódik, így sok szempontból másnak is kell lennie ezeknek a filmeknek.

Aztán ott van még az elcseszett mostani, tizenéves kis nethuszár nemzedék, akiknek a Halálos Iramban filmek és társaik készülnek. Na, ők meg kábé olyan Star Wars filmeket várnának, mint az istentelenül hülye Force Unleashed videójátékok, ahol annyira "badass", meg "cool" és "awesome" minden, hogy egyetlen csettintéssel csillagrombolókat rángatnak le a földre meg hasonló gagyi műmájerkedések.

A prequelek legnagyobb erénye, hogy Lucasnak volt bátorsága nem elvárásoknak megfelelni és vágyálmokat megfilmesíteni, valamint hülye kifejezéssel élve, de nem "geek-kompatibilis" filmeket készíteni. A Baljós Árnyak bemutatója előtt mondta azt, hogy "tisztában vagyok vele, hogy minden emberre, akinek tetszeni fog a film, jut majd két-három ember, akinek viszont nem, de én ezzel nem tudok mit kezdeni."

Persze, nyilván lényegtelen amiket leírtam, hiszen ezeket a filmeket fikázni mindig divatos lesz, így aki utálni akarja, annak tökmindegy minden ellenérv, akkor is savazni fogja, mert az trendi.

Ez viszont mókás: "Pont hétvégén néztem... sajnos." Gondolom a midi-chloriánok kényszerítettek a megnézésére. :-)
  • Axlkenobi
    Az Erőért felelős "mikroszkópikus lények" ötlete pont, hogy már 1977-ben felbukkan:
    "It is said that certain creatures are born with a higher awareness of the Force than humans. Their brains are different; they have more midi-chlorians in their cells."
    ―George Lucas, establishing guidelines for the Expanded Universe in 1977

Az, hogy a filmben konkrétan nem hangzott el akkor, még nem jelenti azt, hogy a koncepció nem létezett. A Sith elnevezés sem hangzik el bennük, pedig az aztán már az 1974-es legelső forgatókönyv-verzióban is szerepelt és mindig is jelen volt.

A másik, hogy még ha utólag találta is volna ki, attól még semmiben nem mond ellent a korábbiaknak, pusztán kiegészíti az Erőről addig ismerteket.
  • The Protector
    Rövid értékelések.
    Moon:Nagyon jó volt,kicsit olyan mint az Oblivion de ugyebár a Moon előbb volt.Scifi rajongóknak kötelező.
    AMcsi Kapitány a Tél katonája.Ez kifejezetten tetszett,nem volt rossz.
  • Sir Quno Jedi
    Meg a vadszőke hercegnőnek dús fekete szemöldöke van... broááááf
  • tomsolo
    Maleficent (2014)

Egyfelől jó nagyot csavartak a Csipkerózsika történeten, másrészt bazze Csipkerózsa? Ennyi telik 2014-ben?
    Elle Fanning-nak olyan rusnya kutyaképe van, hogy az elmondhatatlan, fájt ránézni komolyan.

Max. 6, de inkább 5,5.
  • Sir Quno Jedi
    Neki nem sokat számít a fizkai kinézet ugyebár. A világ(egyetem) összes nőjét megkaphatj akár egyszerre is és még a közelükbe sem kell mennie hozzá, akkor meg?! :DDD
  • hiper KOCKA
    hát ezen a pofán már a midiklorofánok se segítenek, max egy erős arcplasztika... így jár aki pofánbssza magát 1 millió volttal

• LasDen #84452
    Darth Plagueis ;)
  • Sir Quno Jedi
    Kb. szószerint azt mondja a butaarcú palpatine a még hülébb anakinnak, hogy darthfaszomsetuggyaki olyan erős volt, hogy rákényszerítette a midiklorikat, hogy életet teremtsenek. Pont hétvégén néztem... sajnos...
  • Bokafix2
    Ezt az egész midiklorián baromságot utólag találták ki, az első filmekben erről szó sem volt.
  • grebber
    Mr. Peebody és Sherman kalandjai - Jó volt
    Need For Speed - Nem volt rossz
  • LasDen #84448
    Én vagyok Bruce Lee

Nem vagyok Bruce Lee rajongó, meg annyira dokus sem, de sütögetés közben pont jó volt. Elég szimpla felállás, sztárok, mma-sek meg a felesége, lánya mesélnek róla a kezdetektől a végéig. Semmi extra, bevágott jelenetek, hogy milyen zseni volt és annyi. Megtudtam pár érdekességet róla. Láttam a filmjeit, de nem hagytak olyan mély nyomot bennem. Elég suta filmek voltak mai szemmel nézve. Meg én Jackien nőttem fel, így ő közelebb áll hozzám, mint Lee.

5/10
  • Axlkenobi
    Sehol sem hangzik el az eredeti Star Wars trilógiában, hogy bárkiből lehet Jedi.

A Jediknek pedig továbbra sem a midi-chloriánok adják az Erőt, pusztán azokon keresztül "kommunikálnak" az Erővel. Minél több a midi-chlorián, annál erősebb a kötelék az Erővel.
  • vérpocok
    A Laconia elsüllyesztése (2010)

Jó kis történelmi dráma, végig fordulatos, jók a helyszínek is, mindenképp megér egy misét.

7/10
  • SzinesGeza
    "A korai részekben ugyanis egyértelműen kijelentették hogy bárki lehet jedi"

Ezt mikor/hol/ki jelentette ki?
  • IMYke2.0.0.0
    Inkább nem mennék ebbe bele - elszoktam én a sulis elemzésektől.
    Egészen biztos, hogy én másképp interpretáltam magamnak a történetet, mint ahogy az a könyvben eredetileg le van vezetve.
    S azt is biztosra veszem, hogy a film forgatókönyve, és a forgatás sem 100%-osan, szolgamód követte a sztorit.

A "beavatkozás", 'isteni (vagy bármely más entitás) hatalom' és az 'ébredés' azért elég komoly szimbólumok így is.
  • Bokafix2
    Demóna 2014

Lehetett volna izgalmasabb is, bár tény Jolie jól játszik.
    6 pont.
  • genndy
    Akkor inkább bennem van a hiba, hiába jó a képzelőerőm, de hogy könyv nélkül egy büdös szót nem értettem volna belőle, az biztos. Szerencsére már olvastam a könyvet mielőtt láttam a filmet, így azért követhető volt.
    Nem köcsögölésből, de írd már le röviden hogy miről szólt a film, kíváncsi vagyok hogy tényleg összeáll-e belőle az eredeti sztori egy olyannak is aki nem olvasta.
  • IMYke2.0.0.0
    Az én szegénységi bizonyítványom, de nem olvastam a könyvet/könyveket. Erős képzavarral: én a filmeken nőttem fel [1974-es vagyok]: ugye tévében is leadásra kerültek - manapság királyi tévének csúfolt, akkoriban csak 1 csatorna volt. Emlékeim szerint, a 150 percet egy kis szünettel adták le egymás után, valamikor a 80-as évek közepén, vagy végén.
  • IMYke2.0.0.0
    Ráadásul, kiváló minőség is akad, ha az ember nem a polcról veszi le kék dobozban...
  • genndy
    Ez az a film, ami mérföldkő a (hard)sci-fiben, de szerintem a könyv ismerete nélkül érthetetlen és élvezhetetlen. Az utolsó 10 perces trip csak fejfájdításra jó, a könyvben a színes repülésnél jóval több minden történik, ami után a film vége azért jobban érthető. Nálam nem érdemel 7-nél többet.
    A 2010 klasszisokkal jobb lett. Az bőven 9-es. Könyvben persze mindkettő jobb, de abból is a 2 tetszett igazán.
  • hiper KOCKA
    hu de rég láttam... ideje lenne megint meglesni
  • IMYke2.0.0.0
    [1968] - 2001: A Space Odyssey - még mindig kiváló/10
  • Synchronous
    Ritkán szólalsz meg itt, de akkor is nettó fasság amit mondasz.
  • extra sensory
    Valszeg korán van még azér nem vagy a topon, aludj vissza kicsit.
  • szebag79
    Hogy hoztad össze a Mein Kampf-ot a fasizmussal nem tudom, töriből 1-es, leülhetsz:D
  • extra sensory
    A jediknek nem a midikloriánok adják a képességeiket, ez már az utóbbi neo-fasiszta epizódokban volt csak így... ezt a pofátlan paradigmaváltást utáltam legjobban az egész Star Wars-ban. A korai részekben ugyanis egyértelműen kijelentették hogy bárki lehet jedi akiben van elég kitartás és akarat. Semmilyen genetikai limittől nem tették függővé a jedivé válást, ez adta a dolog szellemiségét.

Lucas viszont a film előtt sok Mein Kampf-ot olvashatott és ez nyilvánvalóan kihatott a végeredményre is.
  • LasDen #84432
    az lemaradt, hogy az első end credits ér valamit még Maximoffékkal....
  • LasDen #84431
    Amerika Kapitány - A tél katonája

Az első rész, bár nem volt kifejezetten jó, de legalább egy jó délutáni matiné volt. Nem unatkozott igazán rajta az ember, de olyan jó sem volt. Mint maga a Kapitány. Nincsenek hatalmas dimenziók a személyiségében. Erre a részre ez hatványozottan igaz. Csak azzal a különbséggel, hogy ez unalmasabb, lassabb és nyögvenyelősebb. Történik minden féle, a sztori gurul előre, de mégis a fejemet fogtam, hogy még csak másfél óra telt el. Bár önismétlőnek hathat, de a Hydra jelenkori elővétele tetszett. Jól ismerik már egymást. Hydra Bob még megmenthette volna a filmet...
    4/10
  • Tyler1
    Starred Up (2013)

Igazi nyers angol börtöndráma, központban egy 19 éves problémás magaviseletű srácról, akit fiatalkorúakból felnőtt börtönbe szállítanak át, ahol azonban önfejűen folyatja a sorozatos balhézást. Hamar szálka lesz az őrök és börtöntársak szemében is, biztonságának megóvásában csak egy terápiás csoport segíthet, illetve a szintén elítélt apja, akit ugyanabban a börtönben tartanak fogva, és magatartásában nem kevésbé üt el a fiától.
    A színészi játék baromi jó, jobb választást nem találhattak volna Jack O'Connellnél a főszerepre, Tom Hardy mellett a legmeghatározóbb angol színész lehet pár év múlva, rajta kívül Ben Mendelsohn is remekül hozta a karakterét. Néhol kissé leül a cselekmény, de végig lekötött, műfajában is az előkelőbbek közé sorolható.
  • davidka003
    Amerika kapitány - A tél katonája

Kicsit talán hosszú volt.
    CGI jó volt. 1-2 jelenet izgalmas volt. (pl Fury autós jelenete)
    Egynek elmegy de jó, hogy nem moziban néztem.
    6.5/10
  • BaliBoy
    Amerika kapitány - A tél katonája

6/10

Lapos, klisé halmaz. Nem igazán kötött le. Kezdenek kifújni ezek a szuperhősös filmek. Nálam az ilyen ügynökös történetek az Aliassal kimerültek. Az egyedüli pozitívum a filmben Cobie Smulders volt :)
  • Bucser
    MOst neztem csak...

LOL Johny Storm:

LOL Sue Storm:

Kikopott ikrek
  • Sir Quno Jedi
    Lucy

Ez kérem jó volt. Felesleges lovagolni a százalékos témán, ez csak azért volt benne, hogy a parasztja értse, hogy "eeez mán 26.54% és akkor aztán az fog történni, hogy" (és ezt 165-ös betűtípussal full totálban többször az agyunkba is tolták, hogy az utcáról is lássák a nyuggerek hány százaléknál tart a Lucy). Nyilván az a lényeg, hogy agyunknak rengeteg tudatosan nem elérhető elzárt területe van, plusz fingunk sincs mindmáig a működéséről, így a rejtett tartalékairól senem. Míg a jedikről kiderült, hogy a vérükben fajtalankodó midikloriánok (pfujjj) adják a képességeiket, addig Lucynak a ZAGYA (szőkének agy, ez már önmagában extrém scifi felvetés) felébresztése adja ugyanezt. Számos film, könyv stb. ugyanerre vezeti vissza a szuperképességeket. Lucy is egyre okosabb lesz, mígnem megértheti a ZUNIVERZUMOT, avagy senem. A százalék lényegtelen. Pont.

Az akciók jelzés szerűek, de jók, a film működik, nem túl gyors, de nem is ül le túl hosszú időkre. Talán az eleje túl vontatott kicsit, egy tíz percet vághattak volna belőle, de utána élvezhető. A pofák szokásos fura arcok, mint megszokhattuk.

Nem is olyan béna ez a Besson gyárök, pedig tényleg nem a régi. DE fogyasztható még amit csinál, abszolúte. Nem egy fiveadik varta, de szórakoztató és ez a lényeg. Mindamellett a "tanulság" is elmegy bőven. Ami pedig a következő:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Ne zabáld a tomikristályt, mert néger pendrive lesz belőled kislányom!
  • LasDen #84425
    szigorúan véve Fox. Marvel, de nem azok csinálják, mint akik a vasemberéket, így nem ugyanaz...