106865

[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
Real13 #48427 Drag me to Hell-hez: konkrétan a kecskés-táncos jelenet volt nagyon cool, vagy a már említett gusztustalanságok is remek poénforrást adtak, ebben a filmben számomra biztosan. Mondjuk azt azért hozzátenném, hogy eléggé nagy horrorfan vagyok, szóval minden kis apróságot értékelni tudok, főleg, ami szakít a mai trendekkel, és nem a realizmust akarja eladni százhuszonnegyedszerre is.
Basterds:
Erről írtam (egyébként a Hell-ről is, de mindegy)
'Ha filmet akarsz csinálni, hát csináld! Tegyél rá, hogy nincs pénzed, vagy hogy éppen nem megfelelő alkalom! Kifogásokat bármikor gyárthatsz, de filmet csak akkor, ha megvan hozzá az ihleted!"- vallja Quentin Tarantino. Az Inglourious Basterds forgatókönyvén 10 évig dolgozott, míg végül tavaly a sorozatévadnyi hosszúságúra nyújtott szkriptet átdolgozta, megkurtította, átírta, és belekezdett a forgatásba. A film ezek után rekordsebességgel készült el, és a végeredményt látva világossá vált, hogy a nagy sietség nem ment a minőség rovására. Tarantino-t elkapta az ihlet, az Inglourious Basterds egy érdekes felépítésű, feszültséggel és minőségi dialógokkal teli mozi, amelyben az erőszak csak időnként helyeződik előtérbe, de akkor kegyetlen hatást tud vele elérni a rendező.
'You haven-t seen a war, until you've seen it through the eyes of Quentin Tarantino"- hangzott a reklámszöveg, és az előzetesek által sugalltakból körülbelül ennyi bizonyult igaznak. Az Inglourious Basterds a vártakkal ellentétben (már ha valaki még ezt gondolta két előzetes beszámolóm után:Első rész, Második rész) nem a Lt. Aldo Raine vezette brigantyk skalpolófesztiváljára összpontosít, bár fontos szerepet kapnak a történésekben. Az 5 fejezetre tagolt film első része mintegy felvezetőként szolgál és előrevetíti a konzekvensen végigvitt stíluselemeket. A nyitó jelenet Shosanna szerencsés megmenekülésének történetét meséli el a 'Zsidóvadász"-nak nevezett Hans Landa ezredes karmai közül. A második részben a címszereplők tevékenysége kerül előtérbe, és csak a harmadiktól indul be az igazi sztori, amely az Operation Kino hadművelet végrehajtására, azaz a német hadsereg elitjének kiírtására, valamint a francia mozitulajdonossá vált lány bosszújára koncentrál. A két szál, bár számos ponton hatással van egymásra, nem ér össze, amolyan kettő az egyben filmélmény garantálva. Érdekes szerkezettel rendelkezik az Inglourious Basterds: az eposznyi méretűre duzzadt sztorit végül is érdekes kihagyásos módszerrel jelenteti meg Tarantino, ráadásul úgy, hogy az egyes szálakat képes akár fél óráig is hanyagolni. Az események ezúttal nagyrészt időrendben láthatóak, bár néhány jól elhelyezett, remekül kihasznált flashback megtöri a lineáris elbeszélést. A nagy ugrásokkal haladó történet tele van apró meglepetésekkel, a szereplők egyikének sincs biztosítva az élete, de mindegyikük motivációja érthető, kidolgozott: leszámítva Landa-t, az intrikus, eszes, kegyetlen, néhol bohóc német ezredest, akit pont a kiszámíthatatlansága emel emlékezetes, kultgyanús figurává.
A brigantyk időnként előretörő brutalitása ellenére a Basterds dialógközpontú film, ahol a fontos dolgok többnyire az asztalnál, társalgás közben dőlnek el. Ezek a párbeszédek soha sem unalmasak vagy öncélúak, de a Tarantino-féle filmes dumák, a pörgő nyelvvel előadott mozis monológok nem hiányoznak. A náci lepte Franciaországban, az európai nyelvkavarodásban a legtöbb ilyen jelenet tele van lassan felépített, végletekig húzott feszültséggel. Nem véletlen, hogy igazán azok a szereplők vannak hatásra az eseményekre, akik sajátjukon kívül egy másik nyelven is képesek beszélni, s pont azok kerülnek bajba, akik nem tudnak valamely idegen ország szavajárása szerint kommunikálni. A filmben négy nemzet nyelve kerül előtérbe, így csak azok tudják megérteni felirat nélkül teljes egészében, akik angolul, olaszul, franciául és németül is kitűnően beszélnek. Tarantino-tól merész húzás ez, de ügyesen játszik rá erre a sajátos európai jellegzetességre, poénforrásként ugyanúgy szerepeltetve, mint fontos történeti elemként.
Azt már ugye említeni sem kell, hogy a realizmust is nagyban fokozza ez az apró tényező, amely egyébként nem kenyere a filmnek. Itt elsősorban a megváltoztatott törtélemre gondolok, de azok a kis túlzások, amelyek minden Tarantino által dirigált moziban működtek, itt is teret kapnak, egyszerre groteszk, véres és abszurd képet alkotva az alternatív múlt-béli második világháborúról. A karakterek jellemvonásai egy csöppnyit eltúlzottak, a színészek játéka egy hangyányit hatásvadász, a véres jelenetek kellően naturalisták ahhoz, hogy tudjuk, Tarantino világában járunk, ahol azok a bizonyos kis különbségek számítanak. És hogy mi nem számít? Azok a felhangok, amik végigkísérték a film elkészültét és bemutatását, mely szerint ez csak egy újabb, 'jó amerikaik, szegény zsidók, gonosz nácik"-féle 'tipikus" alkotás. Az Inglourious Basterds más, mert a történelmi alapokat csak kiindulópontnak szánja a minőségi, erőteljes szórakoztatáshoz. Nem egyszerűsíti le a tényeket, nem foglalkozik a múlttal, nem kenyere a politizálás, az állásfoglalás. Csak szemben álló felek vannak, és egyikük sem jobb a másiknál. Emberek harcolnak emberekkel, nem archetípusok.
Mint azt a bevezetőben megírtam, az erőszak csak időnként nyer teret a vásznon, de akkor mellbevágó élményekkel gazdagodhat a néző. Aldo Raine-k skalpolásait totálban mutatva bármelyik gore rendező elismerően csettinthet Tarantino-nak, aki ennek ellenére viszonylag visszafogta magát. A világháború nem leányálom, így persze a véres szcénáknak is megvan a maga funkciója, és amikor a párbeszédek alatt felgyülemlett idegesség kiárad a mozivászonra a pisztolypárbajok képében, na az valami zseniális. Szegény néző, amikor már mondaná, hogy 'váó, de jól néz ki!", csak akkor jön rá, hogy nem tud beszélni, mert annyira visszafogta a lélegzetét, és sürgős utánpótlásra szorul az életfunkciók fenntartásának érdekében.
A színészgárda minden egyes tagját megilleti a dicséret, de különösképpen magát a rendezőt és a castinggal foglalkozókat, mert összeszedték Európából azokat az embereket, akik az ismeretlenségből előtörve képesek új színt vinni a Basterds-be: Mélaine Laurent gyönyörű szemeivel és visszafogott, tetszetős játékával már most nagy kedvencemmé avanzsált, és Christoph Waltz Oscar díjában is reménykedem. Nem tudok gyenge pontot említeni, talán csak Brad Pitt karaktere lehetett volna erőteljesebb, de így is kacagtatóan karikatúraszerű figura a tenessee-i akcentussal rendelkező Lt. Aldo Raine.
A hagyományosan erős Tarantino-féle sountrack most is jelen van, de leginkább a film jeleneteibe illesztve ütnek a számok, mintsem önnön magukba. Morricone Rabbia E Tarantillaja a stáblista alatt telitalálat, de Bowie 'Putting out the Fire-ja a legnagyobb dobás zenei téren.
Talán nem mondok nagyot azzal, hogy ha kijelentem: sokan féltettük Tarantino-t, (mi, fanatikusok) hogy nem válik-e nevetségessé az általa képviselt irányvonal egy második világháborús filmben. Emberünk azonban úgy gondolta, hogy nem ő igazodik a háborúhoz, hanem az igazodjon hozzá, a végeredmény meg egy igazi, hamisíthatatlan Tarantino mozi lett, amelyet vétek lenne kihagyni.
Szóval, bírom QT-t illetve a stílusát, de ez szerintem még tőle is szokatlan volt egy kicsit. Meg két és fél órás filmen ritkán szórakozom ilyen jól. -
Hát akkor úgy fest az ország másik felében is vannak ilyen emberek, mert itt is volt egy tag az utcában, és hasonló eseményeket élt túl, csak a végén a betegség vitte el, nem halszálka. -
Én kérdeztem konkrétan hogy a Drag me to Hell melyk jeleneténél nevettél jóízűt, már csak hitetlenség okán érdekelne))))
....hát még nem írta le senki hogy mitől zseniális vagy milyen benyomásokra nagyszerű a QT filmje. Ha olyan nagyszerű lenne nem csak egy-eyg szóban vetnék ide hogy jó, hanem lelkendeznének róla....((((
Valamint nálad mitől zseniális a QT film Real13?
( Fizetett tollnokokon kivül kevés kritikát olvastam ami elájult a film nagyszerűségétől. Természetesen dicsérni dicsérték, de ez inkább QT-nak szólt mint a filmnek )
-
Real13 #48424 Nem idézgetek, de kérdés volt Drag me to Hell témában: az Evil dead-eket persze, hogy láttam, mindhármat többször is, alap.
A Drag me to Hell-en tényleg sokat nevettem, rengeteg volt benne a groteszk, abszurd elem, illetve Raimi stílusa mindig is nagyon megfogott. A film látszatra valóban közhelyes, de véleményem szerint inkább sokkalta inkább paródiajelleggel, mintsem ötlethiány miatt.
Basterds meg szvsz zseniális. -
-
luckyboi #48422 Joel Coen - Miller's Crossing 1990
Egyedi hangulatával megfogott ez a 30-as években játszódó amerikai bandaháborúkról szóló szösszenet. Máshoz nem fogható könnyedség, feszültségkeltés, vágás/kamerakezelés, hangulathoz passzoló színvilág fogadott és kísért a filmben végig, izgalmas klasszikusra komponált zenével ( Carter Burwell -
link ) ragadta el az agyat, majd a képek összerakása után a szívet is. Csillagos és ajánlott, alternatívája a 90-es évek maffiafilmjei mellet, egy keresztapai korból. -
hát jó..értem...
a kutyaszorítóban-t láttam párszor, megunhatatlan.
de jelen esetben maradok a piszkos 12-nél))) -
Baszki, Ő kérdezett engem, csak nézel ki a fejedből??? -
Magyarazd meg, hogy neki tetszik a film. Nem ertem, hogy mit erolkodsz. -
Ja és a több szálom futó történetre:
KÉT szálon futott a sztori, nem több szálon. Ennyit pedig rém egyszerű követni, össze sem kuszálódott soha, minden tiszta volt és érthető. Nekem :) -
Nézd, egy olyan film, ami nem veszi komlyan a történelmet, komikus szereplők garmadájával van tele, nincs benne műanyag divatos CGI, remek (hangsúlyozom REMEK) alakításokat látunk és olyan dialógusokat kapunk amilyeneket ebben a filmben, egyértelműen rajongást tud csak kiváltani nálam.
Eszembe sem jutott, hogy a történelmi hűséget kritizáljam. A zenék? Remekek voltak, olyanok, amilyeneket T-tól megszoktunk már. Ebben egyszerűen nem tud hibázni a srác.
De még én is megakarom nézni egyszer, mert annyira jól szórakoztam rajta :) -
X-men Wolverine
Egyszer nézhető, semmi fájdalmas ökörség, látványos, ellenben nem nyújt többet mint amit várunk: jó háttérzaj egy pizza vagy némi popcorn mellé.
6/10 -
nyugi, öreg fórumos vagyok, nem veszem magamra.
Nos hozzáállásom jó: mára szabadságot vettem ki hogy újra megnézzem.
Mivel kedvenc korszakomról szól a film - evvel kapcsolatos filmjeim száma kereken 113))) - olvasván a kritikákat, mert megtettem, mégis elvártam egy szintet, nem a korszak megcsúfolását.
Csak még pár szösszenet:
1.egy néger és egy bujkáló zsidó lány vezet egy mozit a nácik által megszált párizsban.
2.Beépített brit őrnagy a szubtextuális német filmművészetről cseveg magával Winston Churchill-lel? göc.göc...
Azt is jól tudom mit akart QT, hisz nyilvános a dolog...
Spagetti westernek és a II. világháborús antihősök betyárkodásának vadházasságát akarta vászonra vinni.
Na ez nem sikerült!
Ömtönjénezés igen)))
De sem a szöveg sem a mondanivaló nem jött össze, nem lyukad ki sehova....csak némi ösznépi árjaskalpolás.
A többszálon futó történet, ami össze is kavarodik végül kibogozhatatlanul, tulajdonképp csak háttérben futó széljegyzetként alacsonyul le.
Tarantinót leköti a helyszín belsőépítészetének és a jelenlévők ruhakölteményének, sőt étkének hosszas mutogatása - talán így próbálja táplálni művészi vénáját.
Ja és nem ugyanaz volt a zenei aláfestés mint a kill bill-ben?
Szerinted ráadásul David Bowie Putting Out Fire száma hogy passzol ide?
no ennyit....))
Megírnád neked mi volt a pozítivum/rajongás e mű iránt?
-
Sorry az indulatért, ne vedd magadra! ;) -
"1.Nem volt korhű a környezewt, és a karakterek jellemrajza sem."
Vazze, ez nem egy történelmi film volt!!!! Erre még nem jöttél rá?
"Nem is szólva az oda nem illő zenéről, az állandóan a háttérben lógó térképek amelyek nem a valós helyzetet mutatják, és egyébb nem passzoló dolgok...."
Mert nem kellett passzolnia, ez egy alternatív múlt volt (dehát te is leírtad, csak össze kéne rakni az 1+1-et), hitler és az egész bagázs nem úgy működött, ahogy azt a könyvekből megtanultuk.
Tehát mielőtt bődületes nagy marhaságokat írnál a filmről, gugli a barátod, nyálazz át pár kritikát a filmről és máris kitisztul a dolog, hogy ez egy alternatív múltba helyezett, dokumentárisnak mégcsak véletlenül sem mondható bosszú-film Tarantino egyedi stílusában. Ilyen egyszerű a dolog. -
Nem csak az én véleményem)))
1.Nem volt korhű a környezewt, és a karakterek jellemrajza sem.
Ha valaki látta az 1938-as beszédét hitlernek, az tudja hogy más fából faragták a führert. Volt szerencsém a náci propaganda filmekről írnom a CS.A.K magazinba, így jól utána jártam a témának.
Nem is szólva az oda nem illő zenéről, az állandóan a háttérben lógó térképek amelyek nem a valós helyzetet mutatják, és egyébb nem passzoló dolgok....
- példaként: hogy egy közkatona nem ilyen lezséren viselkedne Gobbels jelenlétében, az tuti fix. Vagy a Führerében...))) -
Tehát mielőtt leszólnál járj utána, google a barátod, és meglátod kevéssé ábrázolja a valóságot ez a film. Így nem fogod a butaságot rám írni.
Természetesen ha elvonatkoztatunk attól hogy elméletileg a második világháborúban játszódik Franciaországban és bemutat szinte minden ismert történelmi személyiséget-helyszínt hamisan, akkor tényleg jó film.
-
Fú, ez az értékelésed nagyon nem működik a filmre szvsz.
Persze világos, neked nem jött be, de azért ezek a dolgok amiket itt leírtál... pffff

Ezt a filmet nem neked készítették, sztem érd be ennyivel és ne írkálj butaságokat Cannes-i díjat nyert színészek "ripacskodásáról" és nem létező feszültségekről...
-
Óhh hát igen, a Deux Ex
-
Lipi1980 #48409 Nagyon szeretem a Végső állomás franchise-t, de már csak azért is moziban 3D-ben fogok megnézni... -
Inglourious Basterds
Hát aho'n képest hogy majd 10 évig dolgozott a filmen..(((
Kicsit alternatív múlt lett belőle...
Meg sem közelíti a Piszkos tizenkettő, Kémek a sasfészekben, Max Manus, vagy a francia Kémnők izgalmait.
Ponyvaregény a második világháborúban. Kutyaszorító a második világháborúban. Nem több. De azok eredetiek voltak.
Hitler nevetséges figura lett, holmi hamleti őrült figura)))
De biztos nem rágózott. A többiek meg becstelen bűnök elkövetői.
Shosanna: ott ül az étteremben és Goebbels-ék üres locsogását bámulja.
A néző: bambulunk ki a fejünkből, de a lejátszódó beszélgetés témájára, sem kiejtett szavakra sem emlékszünk. Feszültség teljes hiánya.
Kielemzett tejszínes rétes,gGépfegyver ropogás, törött csontok, kilocsannó agyvelő ezt nem pótolja.
Sem Christoph Waltz ripacskodása, sem Mélanie Laurent puszta jelenléte.
Kihagyott lehetőségek tárháza maradt a film, egy valaha filmfélisten alternatív múltábrázolása..... -
erre senki semmit?
-
Szamomra mar nevetseges ez az ahova lepek tuti tortenik valami baromsag es vki belepusztul.
Nem mindegyik halal ilyen de emlekszem par halalnal ugy ereztem, hogy : na jolvan b*meg ( es legszivesebben felallnek es elsetalnek) -
viharsarki falucska szegedtől nem messze, vagyis most már város.
a személy D.GY -
Nekem ez ismerős, hol laksz te?
-
irónia a köbön -
Ezé utálom én a halat! :D Nem is eszem meg... -
én is szeretem a természetfeletti dolgokat, de nem igy mint ahogy FD-ben. Ha azt nézzük akkor a Tapsi Hapsi is úgyanilyen csak a dramaturgia más, és ott nem volt vér, és vicces volt(bár engem ez is megnevetett, mert pont beszorul a kétcsaj a szoliba, és pont kisiklik a metro, és pont ráesik a tábla a csávóra, a ló pont elszabadul...).
Persze ízlések és pofonok, én nem vok horror rajongó lehet azért találok csomót mind1ikben, de azért horror és horror között is van külömbség :) -
megfoghatatlan természetfeletti, láthatatlan sötét erő munkálkodása sokkal izgalmasabb mint egy hentelős fűrész vagy lassan cammogó zombis film. - számomra - és mások számára mint látható.
ezért olyan sikeresek a vallások is mert az emberek vágynak a misztikumra.
ráadásul jót szórakozol, aztán nyugodtan alszol...nem úgy mint az említett Furcsa játékok után)))
amúgy az egyik film jelenete eszembe juttatott egy embert a városkánkból.
Felakasztotta magát - levágták.
Felgyújtotta a házat gázzal - a robbanást várva az ágyon feküdt, és a lökéshullám egy szekrényt dobott az ágyra ami megmentette az életét a törmeléktől.
végül egy halszálka végzett vele miután rendeződött az élete és már nem akart öngyilkos lenni. -
egyetértek! 1 rész még oké, az is fos volt sztem, de még 3 minek kellett...bár van rá igény haogy látjuk. -
amugy mikor meglattam hogy lesz egy ujabb final destination akkor elgondolkoztam, hogy elkoltozok egy lakatlan szigetre....
szvsz nagyon nevetsegesek ezek a filmek -
valaki tul sok ALIEN filmet nezett????????? -
sandor8206 #48396 ok írtad, hogy aki nem inge ne vegye magára, de azért csak pl. mondom (sztem aki filmes fórumra jár az filmgeek és akkor tán van fogalma róla ki az a LvT)
én egy filmjét se láttam, de így fejből beugrik a Lolás, Heaven, meg talán a Parfüm (ebben nem vagyok biztos), hogy ő csinálta + az Antichristusról is tudtam, hogy az övé :-)
csak a 10-ből 9 emberre reflektáltam :-) -
Garantalom neked, hogy 10-bol 9 ember eppen most nezz fel a imdb-re, hogy migis ki az a LvT... haverok megneztek es nem igen mosojogtak.
Apropo, lattad a
Funny Games
c. filmet? Na azt meg veletlenul sem ajanlom senkinek.. -
tűrhető.....és jó film (liheg,liheg)
sajnos akaratgyenge és gyarló lelkületű emberke vagyok e film kapcsán.
már vágytam egy kis igazi szívdobogásra, adrenalin növelésre.
meg is kaptam, tulajdonképp meg-meg szakítom nézését pár percre hogy elnyújtsam az élvezetét...)))
mozi 80km közelben nincs, csak szegeden, így igazán nincs mire várnom)))) -
én kérek bocsánatot, mert eleve én meg sem nézem pont mert nagyon erős nekem és túl szatanikus. csak azt hittem fan vagy és úgy nem nézed meg...
- ezzel talán egyedül vagyok.-
De Lars von Trier neve egy filmes topikban mégis mutat egy szintet, szakmai tudását is épp az mutatja hogy elborzadtam e film nézésétől, jó értelemben.
Indokot nem írtál miért hagytad abba, gondolhattam azt is hogy "untatott".
De sorry, hibáztam a hozzászólásommal. -
Annyit fuznek meg ehhes hozza, hogy eme topik 98% azt sem tudja ki az a Lars von Trier (kinek nem inge ne vegye magara) szoval mar alapbol akkora baromsagot szoltal, ami tisztan mutatja, hogy csak te erzel igy, es nem ertem, mire fel beszelsz itt a tobbiek neveben.
Szerintem maskor gondolkozz mielott legeted magad, ilyen eros mondatokkal.
koszi.
-
Inglourious Basterds -
Nem csalodtam. Pont az jott at ami kellet, teljesen tokeletes :) -
Bocsanat, de ha te is ugy veszitettel el volna csaladtagot, ahogy a kisgyerek az elejen, akkor te is kikapcsoltad volna. -
Képes vagy CAM-os verziót nézni vagy ez annyira jó film hogy megéri a CAM-os verziót leszedni ?? Amugy néztem róla képet ahhoz képest hogy CAM-os nem rossz a képminősége ! De én azért megvárom a magyar feliratot hozzá ! -
Igen!
most kezdtem nézni, az első 10 percben már meg is vettek kilóra....
szerintem akinek szívritmus szabályzója van az ne kezdjen bele, a 3D-s verziót nem is említem)))