Biológia

Oldal 1 / 3Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sziasztok,

Valakinek van tapasztalata gerincsérv témában?
Régóta szenvedek tőle, kipróbáltam több mindent (gyógytorna, denevérpad, stb..), de végleges megoldást egyik sem hozott.
Most olvastam egy cikket a porckoronsérv spontán gyógyulásáról:
Valakinek van hasonló tapasztalta, hogy spontán rendbe jött a sérve?
Utoljára szerkesztette: dean84, 2022.10.24. 09:16:47
Sziasztok !
A szlovákiai Rimaszombatban 2018-09-05 máma szerdán majdnem ráléptem egy kis ceruzányi kígyóra a gyerekekkel teli városi park közelében, pedig aszfalt úton menetem haza, nem tudtam kivenni, hogy vízisikló-e vagy vipera-e, de csak azért vettem észre mert tekerget, ha nem tekereg akkor ráléptem volna. Azt hittem, hogy mindjárt infartot kapok tőle ! Nézetek a lábatok elé !
<#bdead> <#csodalk> <#ijedt>
A tengervízhez nem volt értelme alkalmazkodni, mivel a már emlitett változûásokat az úszás6buvárkodás nem váltja ki, a kevésbé mély de hullámos vízek úgyszintén. Csak teljesen csendes vízrõl lehet szó, amelyben mellkasig lehet felemelkedve járni.
Ami a szõrzetet illeti, nos a haj jellegzetes emberi szerzemény s feltehetõleg pont a fejbõr védelmét szolgálta az UV sugárzással szemben (ami a vízek esetében igen erõs, nemde?), a test többi részén meg jórészt eltûnt mivel megszûnt a védõ funkciója. Az élõsködõk nem jó ötlet, hiszen pont ott maradt meg a szõrzet, ahol nehezebben észrevehetõk: haj, fanszõrzet, hónalj, hát, stb. Ha miattuk tûnt volna el, akkor pont ezekrõl a területekrõl kellett volna eltûnnie, pedig megmaradt a mai napig.
Nem tudom, milyenek lehettek a körülmények, de az nem elképzelhetõ, hogy részlegesen alkalmazkodtak a vízi életmódhoz, majd az éghajlatváltozás révén azok a kisebb kelet-afrikai "tengerek" visszahúzódásával vándorlásra kényszerültek egyik vizes, mocsaras térségtõl a másikig?

Az elméletet egyébként csak érdekessége miatt linkeltem. Én úgy tudom, h pl a szõrzetünk hiánya a hagyományos, addig futok a vadért, míg ki nem fullad nagyban segíti. Ugye az izzadás miatt. Valamint az élõsködõktõl való megszabadulást is könnyíti.

Az a baj vele, hogy mindezt tengervízben képzeli el! Ott viszont nem lehetséges. Az emberré válás kulcsa ugyanis a tartósan két lábon való járásra alkalmas lábfej/boka/térd/csípõ/gerinc/mellkas/medence/fejtartás kialakulása. S az ennek következményeként a láb/kar hosszarányának a megcserélõdése. Ez különbözteti meg elsõsorban az Australopithecus vonalat a Homo vonaltól. Mindennek az alapja a lábfej átalakulása: a nagylábujj elõretolódása a többi ujj mellé (támasztékul szolgálva a lépésnél a lábujjhegyre emelkedésnél)+ a lábfej megemelkedése, a boltozat kialakulása.
A majmok "lúdtalpasok" és a nagyujjuk ugyanúgy fogóujj mint a kézen.
Nem ismerünk átmenetet a majom/australopithecus láb és az ember láb közt! A karok hosszabbak mint a lábak, a gerinc nem S alakban görbülõ, a mellkas elõre domborodik s nem oldalra szélesedik, a koponya a nyak irányában áll elõre és a szemek is ebben a tengelyben helyezkednek el.
Az embernél a láb hosszabb, a geeinc S alakban görbül, a mellkas szélesen domborodik, a koponya s így a szem is merõlegesen áll a törzshöz viszonyítva (ha négykézlábra állunk emiatt a a mellkasunk/fejünk alacsonyabban áll mint a hátunk/farunk, a szemeink meg lefele néznek s ha elõre kell, akkor a fejet fel kell emelni, ami fáradságos).
No, azt el tehát megoldani, hogy hogyan következett be ez a változás komplexus. A tengerben való evolúció, avagy akár Csányi professzor könyvében jelzett út nem ad választ ezekre kérdésekre, pedig ezek sokkal lényegesebbek, mint a bõr, az orr, vagy egyéb másodlagos problémák amelyeket taglalnak.
"Katasztrofális helyzetben van a magyar bortermelés ..."

http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/08/13/bor/

Mondjuk ki inkább nyíltan, hogy a: Hun_jogászok vezette, "botcsinálta"-új-borászaink kezében, Ez a
2000Ft/liter alatti kategóriában, a hazai palackok zöme;
Penészes ízû; Dohos ! -azaz: IHATATLAN !

(-még jó, hogy éppen ez a Penicillini, 1_Kuka-kis-penész ?)

Hol a csudába van már az egykori "D/-DDR" németek által is közkedvelt:
-Badacsonyi Szürkebarát,
-Tihanyi Merlot
-Tokaji, Édes Szamorodni ... (?)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Tokaji_szamorodni

sz4bolcs
A szemét. Ebbõl is látszik, hogy a tengerekben rossz a közbiztonság, ez a szerencsétlen csiga is rabolni kényszerül. :D

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Aquir
hm :)

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

dronkZero
Uh, azannya! Tyranid! :D

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Biológia bsc-re fogok jelentkezni. Szerintetek, hogy alakulnak idén a ponthatárok? Gondolom emelkedni fognak, de kb mennyivel?

Egy érdekes emberfejlõdési hipotézisre hívnám fel a figyelmet, érdekességképp:
Elaine Morgan TED elõadása
Wikipedia ENG/HUN
A magyar wiki részletesebb, mint az angol! Ritka dolog ez:)

Aquir
hát ha lehet saját energiabefektetés nélkül energiát nyerni belõle és van esély rá hogy létezhet ilyen állatban akkor igen :D

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Zsolo007
De vajon lehetséges-e? Ahogy egy mikrofon fel van építve, hogy feszültséget generáljon a membrán mozgásából, nem lehet ilyen állatoknál (vagy egyszerûbb létformáknál) is?

Aquir
A hang egy hullám. Nem transzportálódik molekula, olyan állatot meg még nem láttam, ami rezgésbõl élne. Ellenben a Bábel-hal... xD

Zsolo007
Sziasztok!

Nemtudom kérdés idefér-e, de igazából nemtudom hova férne :D.

Szerintetek létezik/létezhet olyan állat amelyik hanggal táplálkozik?

Bebe555
Nagyon szépen köszönöm!=)

\"Azért jöttem, mert senki nem várt!\"

Aquir
"A szomatikus sejtgenetika a növényi sejtek genetikai programjának megváltoztatását jelenti, közvetve sejtszintû manipulációval, sejt- és protoplaszttenyészetekben"
"Objektuma: sejt v. sejtorganellum, de alkalmazásuk közvetve molekuláris szintû változásokat okoz a genomban, ill. plazmonban"
egyebet talán itt megtalálsz

Bebe555
Üdv!

Biológia szóbelire készülök (tanár nélkül), és lenne egy kérdésem, hátha valaki tud segíteni. A könyvemben szó esik a szomatikus sejtgenetikáról,de nem igazán lehet a szöveg alapján kibogarászni, hogy mi ennek pontosan a lényege. Sejtéseim vannak, a neten próbáltam utánanézni, de nem jártam túl nagy sikerrel.

Elõre is köszi! :)

\"Azért jöttem, mert senki nem várt!\"

Epigenetika (ENG): a gének aktiválódási mechanizmusa, új lehetõség a rák jobb megértésére és gyógyítására, miben és miért különböznek az ikertestvérek.

Szerintem ez lesz az. Sõt, biztos vagyok benne.
Utálom ezt a dögöt :D
(a leírások szerint a fullánkosok alrendjébe tartozik. ezek szerint tud csípni? vajon mekkorát? :D )

Köszi a segítséget!!! :)

Cuchulainn
Kék dongó
(Xylocopa violacea)

?

Sooner or later all our games turn into Calvinball...

Sajnos nem ez az... :(
Jóval nagyobb és nagyon sötét színû

Szerintem is szép. Én is szívesen lennék olyan színû :)

sz4bolcs
Tuti õ az. Nagyon szép állat. :-)

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Szerintem rózsabogár

Erre gondoltál?

De nem kell félni tõle, mert amelyik kutya harap... :)

Biosz...
Akkor segítsetek!

Mi annak a bogárnak/rovarnak a neve ami:
- kék
- elég nagy (3-4cm)
- sötétkék (ha megvilágítja a nap, akkor csillogós kék)
- ha repül olyan kegyetlenül hangos hogy már sokan attól összefossák a bokájukat

Mostanában sokszor látok ilyen veszedelmet repdesni a kertben, de fingom sincs hogy mi lehet. Párszor már megpróbáltam elkapni egyet, de nem jártam sikerrel. Meg kicsit tartok is tõle... :) Tudja a frász, hogy mire képes egy ilyen dög :D

Ha valaki tudja hogy ezt a bestiát hogy hívják azt ne tartsa magában ;)

Rövid elõadás
Lényegében az önfegyelem és a sikeresség közötti kapcsolatra mutat rá.

Érdekesség:
Emergence

Magyarul megjelenés. Lényege, h vizsgálják, hogyan alakul ki vmi bonyolultabb, összetettebb, rendezettebb sok egyedi dolog interakciója révén.

htr93
XD

(Bízom benne; CsAK (!) miattam gondolkodtál így, "Mr.HTR93"! -...?)

Kossuth-rádiónkban, hallottam ma (2009.03.03. 10h 59min. pillanatában):
"LÉPFENE-Elleni; Azonnali-hatással is bíró védõoltással ..." -s ez, igaz!- nem is vicc !!!

-ácsi:
2008.januárjában, még az MTV1-en (is!),

BSE-s teheneket véltem "így, messzirõl" látni (???).-
-ha, valaki tehát azokat, jóval-közelebbrõl nézte; s Nem_Annak látta, ...
... hááát,
AZZAL, biztosan, hogy: Kezet_Sem fognék (-legalább, 3 évig) !!!
-mondja meg már végre Valaki, (de, böcsületesen!):
Hányan is
"patkoltak el" hazánkban az utóbbi 20 évben, "natúr";
KergeMarha-Kórban ?!

Sok-milliárdért, erre; Mikor is lesz injekció?

htr93
hjahj na viszont ilyen oldalakra nem nagyon fogok irkálni . legalább is mostanában nem

Van egy remek középiskolai bioszkönyv: Berend Mihály: Biológia III.
ebben a 418. oldalon megtalálod a 2. kérdésedre a választ, a 420.on pedig a 3. kérdésre.

Biztos vagyok benne, hogy néhány Importõri-emberünk
"hajába, kisbaltával" tettünk volna választékot jónéhányan,
ha Echte-magyar szavunkkal is illetjük azt a:
LÉPFENE(más néven anthrax)-os paprikát!

-sõt, még a "4macs" is; Vasvellás-masnit is kapott volna karácsonyra!

hinar
Van egy kis gondom biológia alapjaival. Mert a tanár nem tartott
elõadást, ugyan megadta a kérdéseket a vizsgára, de nem találtam anyagokat hozzá. Tud ebben valaki segíteni????

1. Primordiális vegyületek (képletek és nevük pontosan)
2. Glikolízis (képletek és nevek)
3. A Szent-Györgyi Krebs (Citrát) ciklus (képletek, nevek)
4. Zsírsavak ß oxidációja (képletek, nevek)

Dying Soul
Amilyen hévvel kommentálják. :D

AotS
Nagyon szívesen! (õrült japánok....ezeket végig kell néznem még egyszer :D)

The monsters make me hide Perhaps I\'ll eat myself alive

Dying Soul
Köszönöm! :)

AotS

The monsters make me hide Perhaps I\'ll eat myself alive

Dying Soul
Sziasztok!

Okosemberek, meg tudjátok mondani, ez milyen bogár? A skorpiót ismerem, de ezt a hatalmas szörnyet nem.

Aquir
fehérje α-hélixei meg pár vízmolekula :)

Ez pont a fehérjék 3.-lagos szerkezetét ábrázolja, ami a másodlagos szerkezeti elemek (Lánc konfomációk: (α-hélix és β-redõk)) helyzeteinek egymáshoz viszonyított elrendezõdése, beleértve az azokat egymástól elválasztó rendezetlen, ún. random szerkezeteket is, most tanuljuk <#buck>

Aquir
ez inkább biokémia, de az is biológia :)

JB arts
Ha ez nem biológia akkor más sem lehet az!

Galy
olvasd el az elsõ két bekezdést itt
De ez lenne tán amirõl te is beszélsz? Én nem tudom. Éljen az emelt szintû érettségi<#vigyor2>
Hát, bárcsak tudnám mire gonmdolok<#lookaround> vagy gondolt a tanár.<#vigyor3> Már találtam egy egy oldalas anyagot, amiben lényegében a tavak pusztulásáról van szó, amit okozhat a medence feltöltõdése sokféleképpen etc... Remélem ez az, én erre tippelnék tavi feltöltõdés címszó alatt.<#smile>
Galy
az eutrofizációra gondolsz?
Tudnak valaki nekem a "tavi feltöltõdés"-rõl vmi defi-t írni, vagy vmi hosszabb meghatározást, sehol se találom?
Oldal 1 / 3Következő →