149
Biosz :)
-
KolkaF #149 -
dean84 #148 Sziasztok,
Valakinek van tapasztalata gerincsérv témában?
Régóta szenvedek tőle, kipróbáltam több mindent (gyógytorna, denevérpad, stb..), de végleges megoldást egyik sem hozott.
Most olvastam egy cikket a porckoronsérv spontán gyógyulásáról:
Valakinek van hasonló tapasztalta, hogy spontán rendbe jött a sérve?
Utoljára szerkesztette: dean84, 2022.10.24. 09:16:47 -
hiper fizikus #147 Sziasztok !
A szlovákiai Rimaszombatban 2018-09-05 máma szerdán majdnem ráléptem egy kis ceruzányi kígyóra a gyerekekkel teli városi park közelében, pedig aszfalt úton menetem haza, nem tudtam kivenni, hogy vízisikló-e vagy vipera-e, de csak azért vettem észre mert tekerget, ha nem tekereg akkor ráléptem volna. Azt hittem, hogy mindjárt infartot kapok tőle ! Nézetek a lábatok elé !
-
primavis #146 A tengervízhez nem volt értelme alkalmazkodni, mivel a már emlitett változűásokat az úszás6buvárkodás nem váltja ki, a kevésbé mély de hullámos vízek úgyszintén. Csak teljesen csendes vízről lehet szó, amelyben mellkasig lehet felemelkedve járni.
Ami a szőrzetet illeti, nos a haj jellegzetes emberi szerzemény s feltehetőleg pont a fejbőr védelmét szolgálta az UV sugárzással szemben (ami a vízek esetében igen erős, nemde?), a test többi részén meg jórészt eltűnt mivel megszűnt a védő funkciója. Az élősködők nem jó ötlet, hiszen pont ott maradt meg a szőrzet, ahol nehezebben észrevehetők: haj, fanszőrzet, hónalj, hát, stb. Ha miattuk tűnt volna el, akkor pont ezekről a területekről kellett volna eltűnnie, pedig megmaradt a mai napig. -
polarka #145 Nem tudom, milyenek lehettek a körülmények, de az nem elképzelhető, hogy részlegesen alkalmazkodtak a vízi életmódhoz, majd az éghajlatváltozás révén azok a kisebb kelet-afrikai "tengerek" visszahúzódásával vándorlásra kényszerültek egyik vizes, mocsaras térségtől a másikig?
Az elméletet egyébként csak érdekessége miatt linkeltem. Én úgy tudom, h pl a szőrzetünk hiánya a hagyományos, addig futok a vadért, míg ki nem fullad nagyban segíti. Ugye az izzadás miatt. Valamint az élősködőktől való megszabadulást is könnyíti. -
primavis #144 Az a baj vele, hogy mindezt tengervízben képzeli el! Ott viszont nem lehetséges. Az emberré válás kulcsa ugyanis a tartósan két lábon való járásra alkalmas lábfej/boka/térd/csípő/gerinc/mellkas/medence/fejtartás kialakulása. S az ennek következményeként a láb/kar hosszarányának a megcserélődése. Ez különbözteti meg elsősorban az Australopithecus vonalat a Homo vonaltól. Mindennek az alapja a lábfej átalakulása: a nagylábujj előretolódása a többi ujj mellé (támasztékul szolgálva a lépésnél a lábujjhegyre emelkedésnél)+ a lábfej megemelkedése, a boltozat kialakulása.
A majmok "lúdtalpasok" és a nagyujjuk ugyanúgy fogóujj mint a kézen.
Nem ismerünk átmenetet a majom/australopithecus láb és az ember láb közt! A karok hosszabbak mint a lábak, a gerinc nem S alakban görbülő, a mellkas előre domborodik s nem oldalra szélesedik, a koponya a nyak irányában áll előre és a szemek is ebben a tengelyben helyezkednek el.
Az embernél a láb hosszabb, a geeinc S alakban görbül, a mellkas szélesen domborodik, a koponya s így a szem is merőlegesen áll a törzshöz viszonyítva (ha négykézlábra állunk emiatt a a mellkasunk/fejünk alacsonyabban áll mint a hátunk/farunk, a szemeink meg lefele néznek s ha előre kell, akkor a fejet fel kell emelni, ami fáradságos).
No, azt el tehát megoldani, hogy hogyan következett be ez a változás komplexus. A tengerben való evolúció, avagy akár Csányi professzor könyvében jelzett út nem ad választ ezekre kérdésekre, pedig ezek sokkal lényegesebbek, mint a bőr, az orr, vagy egyéb másodlagos problémák amelyeket taglalnak. -
lally #143 "Katasztrofális helyzetben van a magyar bortermelés ..."
http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/08/13/bor/
Mondjuk ki inkább nyíltan, hogy a: Hun_jogászok vezette, "botcsinálta"-új-borászaink kezében, Ez a
2000Ft/liter alatti kategóriában, a hazai palackok zöme;
Penészes ízű; Dohos ! -azaz: IHATATLAN !
(-még jó, hogy éppen ez a Penicillini, 1_Kuka-kis-penész ?)
Hol a csudába van már az egykori "D/-DDR" németek által is közkedvelt:
-Badacsonyi Szürkebarát,
-Tihanyi Merlot
-Tokaji, Édes Szamorodni ... (?)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Tokaji_szamorodni
-
#142 A szemét. Ebből is látszik, hogy a tengerekben rossz a közbiztonság, ez a szerencsétlen csiga is rabolni kényszerül. :D -
#141 hm :) -
#140 Uh, azannya! Tyranid! :D -
bestcure #139 Biológia bsc-re fogok jelentkezni. Szerintetek, hogy alakulnak idén a ponthatárok? Gondolom emelkedni fognak, de kb mennyivel? -
polarka #138 Egy érdekes emberfejlődési hipotézisre hívnám fel a figyelmet, érdekességképp:
Elaine Morgan TED előadása
Wikipedia ENG/HUN
A magyar wiki részletesebb, mint az angol! Ritka dolog ez:) -
#137 hát ha lehet saját energiabefektetés nélkül energiát nyerni belőle és van esély rá hogy létezhet ilyen állatban akkor igen :D -
#136 De vajon lehetséges-e? Ahogy egy mikrofon fel van építve, hogy feszültséget generáljon a membrán mozgásából, nem lehet ilyen állatoknál (vagy egyszerűbb létformáknál) is? -
#135 A hang egy hullám. Nem transzportálódik molekula, olyan állatot meg még nem láttam, ami rezgésből élne. Ellenben a Bábel-hal... xD -
#134 Sziasztok!
Nemtudom kérdés idefér-e, de igazából nemtudom hova férne :D.
Szerintetek létezik/létezhet olyan állat amelyik hanggal táplálkozik? -
amigos00 #133 Madarak -
#132 Nagyon szépen köszönöm!=) -
#131 "A szomatikus sejtgenetika a növényi sejtek genetikai programjának megváltoztatását jelenti, közvetve sejtszintű manipulációval, sejt- és protoplaszttenyészetekben"
"Objektuma: sejt v. sejtorganellum, de alkalmazásuk közvetve molekuláris szintű változásokat okoz a genomban, ill. plazmonban"
egyebet talán itt megtalálsz -
#130 Üdv!
Biológia szóbelire készülök (tanár nélkül), és lenne egy kérdésem, hátha valaki tud segíteni. A könyvemben szó esik a szomatikus sejtgenetikáról,de nem igazán lehet a szöveg alapján kibogarászni, hogy mi ennek pontosan a lényege. Sejtéseim vannak, a neten próbáltam utánanézni, de nem jártam túl nagy sikerrel.
Előre is köszi! :) -
polarka #129 Epigenetika (ENG): a gének aktiválódási mechanizmusa, új lehetőség a rák jobb megértésére és gyógyítására, miben és miért különböznek az ikertestvérek. -
Petike125 #128 Szerintem ez lesz az. Sőt, biztos vagyok benne.
Utálom ezt a dögöt :D
(a leírások szerint a fullánkosok alrendjébe tartozik. ezek szerint tud csípni? vajon mekkorát? :D )
Köszi a segítséget!!! :) -
#127 Kék dongó
(Xylocopa violacea)
?
-
Petike125 #126 Sajnos nem ez az... :(
Jóval nagyobb és nagyon sötét színű -
debussy #125 Szerintem is szép. Én is szívesen lennék olyan színű :) -
#124 Tuti ő az. Nagyon szép állat. :-) -
debussy #123 Szerintem rózsabogár
Erre gondoltál?
De nem kell félni tőle, mert amelyik kutya harap... :) -
Petike125 #122 Biosz...
Akkor segítsetek!
Mi annak a bogárnak/rovarnak a neve ami:
- kék
- elég nagy (3-4cm)
- sötétkék (ha megvilágítja a nap, akkor csillogós kék)
- ha repül olyan kegyetlenül hangos hogy már sokan attól összefossák a bokájukat
Mostanában sokszor látok ilyen veszedelmet repdesni a kertben, de fingom sincs hogy mi lehet. Párszor már megpróbáltam elkapni egyet, de nem jártam sikerrel. Meg kicsit tartok is tőle... :) Tudja a frász, hogy mire képes egy ilyen dög :D
Ha valaki tudja hogy ezt a bestiát hogy hívják azt ne tartsa magában ;) -
polarka #121 BBC:
Öröklődő, UV-fényben világítást előidéző génmódosítás majmokban.
[URL=http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8070210.stm]Cikk a mostanában felkapott "betegségről", synaesthesia.[/URL] -
polarka #120 Rövid előadás
Lényegében az önfegyelem és a sikeresség közötti kapcsolatra mutat rá. -
polarka #119 Érdekesség:
Emergence
Magyarul megjelenés. Lényege, h vizsgálják, hogyan alakul ki vmi bonyolultabb, összetettebb, rendezettebb sok egyedi dolog interakciója révén. -
#118 XD -
lally #117 (Bízom benne; CsAK (!) miattam gondolkodtál így, "Mr.HTR93"! -...?)
Kossuth-rádiónkban, hallottam ma (2009.03.03. 10h 59min. pillanatában):
"LÉPFENE-Elleni; Azonnali-hatással is bíró védőoltással ..." -s ez, igaz!- nem is vicc !!!
-ácsi:
2008.januárjában, még az MTV1-en (is!),
BSE-s teheneket véltem "így, messziről" látni (???).-
-ha, valaki tehát azokat, jóval-közelebbről nézte; s Nem_Annak látta, ...
... hááát,
AZZAL, biztosan, hogy: Kezet_Sem fognék (-legalább, 3 évig) !!!
-mondja meg már végre Valaki, (de, böcsületesen!):
Hányan is
"patkoltak el" hazánkban az utóbbi 20 évben, "natúr";
KergeMarha-Kórban ?!
Sok-milliárdért, erre; Mikor is lesz injekció?
-
#116 hjahj na viszont ilyen oldalakra nem nagyon fogok irkálni . legalább is mostanában nem
-
debussy #115 Van egy remek középiskolai bioszkönyv: Berend Mihály: Biológia III.
ebben a 418. oldalon megtalálod a 2. kérdésedre a választ, a 420.on pedig a 3. kérdésre. -
lally #114 Biztos vagyok benne, hogy néhány Importőri-emberünk
"hajába, kisbaltával" tettünk volna választékot jónéhányan,
ha Echte-magyar szavunkkal is illetjük azt a:
LÉPFENE(más néven anthrax)-os paprikát!
-sőt, még a "4macs" is; Vasvellás-masnit is kapott volna karácsonyra! -
#113 Van egy kis gondom biológia alapjaival. Mert a tanár nem tartott
előadást, ugyan megadta a kérdéseket a vizsgára, de nem találtam anyagokat hozzá. Tud ebben valaki segíteni????
1. Primordiális vegyületek (képletek és nevük pontosan)
2. Glikolízis (képletek és nevek)
3. A Szent-Györgyi Krebs (Citrát) ciklus (képletek, nevek)
4. Zsírsavak ß oxidációja (képletek, nevek) -
#112 Amilyen hévvel kommentálják. :D -
#111 Nagyon szívesen! (őrült japánok....ezeket végig kell néznem még egyszer :D) -
#110 Köszönöm! :)